وقتی بادهای 120 روزه و شن های لوت دست به یکی می کنند
شرق کرمان در دل غبار گم می شود
زهرا کشوری
خبرنگار
چشم کرمانیها مدتهاست که در کویر به جمال خورشید روشن نمیشود. صبحشان در غبار ریزگردها گم است. بادهای ۱۲۰ روزه سیستان با شن های لوت دست بهیکی کرده اند تا این استان را در صدر غبار آلودهترین استانهای کشور بنشیند. شدت وزش بادهای ۱۲۰ روزه در شهداد گاهی به حدی است که به یکباره کار۴۰۰ باستانشناس کاوشگر را میکند و محوطههای باستانی را از ۵ هزار سال پیش، پیش روی چشم معاصرانی میگذارد که چشمشان فاصله یک متری را تشخیص نمیدهد. بادهایی که اهالی «قلعه گنج »را پرت میکند به هزارههای گذشته. خاک از سر و روی زندگی فهرجیها بالا میرود. انگار شاه قاجار دوباره به کرمان حمله میکند و زندگی را زیر سُم طوفانی خاکستری از چشم آنهاها میگیرد. نفس کشیدن برای شرق کرمان سخت است. ریگانیها و فهرجیها سال گذشته ۱۰۰ روز درگیر طوفان شن بودهاند. اهالی کرمان میگویند: «تنها تابلوی نشاندهنده میزان آلودگی هوا در شهر کرمان سالهاست خراب شده و کسی قصد رفع نقص آن را ندارد.»
پیش از آنکه لوت دست به کار شود، زخم خشکسالی خاک را به کاسه چشمان کرمانیها میریخت. پیشتر تحقیقات، جازموریان را بزرگترین کانون ریزگردها در کشور دانسته بود. فعالان رسانهای و محیط زیستی استان کرمان اعتقاد دارند که مسئولان هیچ طرح عملیاتی برای آرام کردن گرد و غبارهایی که زندگی را در شهرهای مختلف این استان کویری نشان رفته است ندارند. منتقدان در رسانههای محلی کرمان مینویسند: «همه چیز در طرح مطالعاتی خلاصه شده و بودجهها در این بخش هزینه میشود.»
آنها میگویند غبار که خیز برمیدارد صدای خسخس شهرها بلند میشود و وقتی که مینشیند تعدادی از مردم منطقه در کوچ اجباری گم میشوند! آمارهای استانی میگوید کانونهای ریزگرد در شرق کرمان بویژه آنجا که نام فهرج و ریگان در میان باشد به مهاجرت اهالی و خالی شدن روستاها دامن زده است. ساکنانش با بادهای ۱۲۰ روزه میروند و دیگر بر نمیگردند.
تابستان که از راه میرسد نفس قلعهگنجیها میگیرد. آمارهای امسال هم میگوید قلعه گنجیهاو رودباریها گرد و غبار بیشتری استشمام میکنند. سازمان جنگلها هرچند فعالیتهایی در محدود کردن بیابانزایی در کرمان دارد اما برنده ماجرا همچنان تغییرات اقلیمی و خشکسالی است. پوشش کم گیاهان، کرمان را در مقابل طوفانهای شن بیدفاع کرده است. وضعیت چنان بحرانی است که بِرند جهانی کرمان یعنی باغهای پسته، تبدیل به کانون بحرانی ریزگردها شدهاند.
اگر سازمان جنگلها نبود کرمان زیر شن دفن میشد
«وحید جعفریان» مدیر کل امور دفتر بیابان سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور در گفتوگو با «ایران» نقبی به دههها پیش میزند و میگوید: «اگر فعالیتهای سازمان جنگلها برای تثبیت طوفانهای شن نبود کرمان امروز زیر شن دفن میشد.» او راست میگوید اما همه حقیقت را نمیگوید. شهر کرمان را با دیوارهای سبز درختان و ایجاد بادشکنها از حلقوم طوفانهای شن بیرون کشیدهاند. این درختان ۵۰ سال پیش کاشته شدند. اما کرمان در پنج دهه گذشته شاهد فعالیتها و پروژههای اقتصادی بدون رعایت اصول زیست محیطی بوده که امروز خود یکی از دلایل ایجاد کانونهای گرد و غبار است. با وجود این او میگوید: «ایجاد جنگل دستکاشت در وسعتی ۵۰ هزار هکتاری بعد از ۳۰ سال، پوشش انبوهی از درختچهها گرد کرمان کشید تا هجوم شنهای روان و گرد و غبار در ذهن کهنسالان این شهر به یک خاطره تبدیل شود.» او جوانسازی و حفاظت از این عرصهها در مقابل قاچاق چوب را از جمله برنامههای مستمر سازمان جنگلها میداند.جعفریان میگوید: «در مناطق بحرانی استان نه تنها پروژه ملی و برخی پروژههای توانمندسازی جوامع محلی برای مقابله با بیابانزایی شکل گرفته که پروژه بینالمللی احیای اراضی جنگلی تخریب یافته با همکاری فائو از سال ۹۷ در جریان است.»جعفریان از انجام این پروژهها به اقدامات بینظیر انجامگرفته از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی یاد میکند و میگوید: «جنگلکاری و ایجاد بادشکن اطراف مزارع کشاورزی با استفاده از مواد مازاد و بقایای گیاهی برگ درخت خرما در سطوح وسیع به تثبیت ماسههای روان منجر شده است.»
مجریان پروژههای توسعهای مسئول تثبیت ریزگردها هستند
زخمهای منابع طبیعی و محیط زیست کرمان، نتیجه انجام فعالیتهای توسعهای و پروژههای عمرانی است. انجام این پروژهها بیتوجه به پیامدهای زیست محیطی آن، به ایجاد هزینه برای این دو سازمان متولی منجر میشود. اعتبارات این دو سازمان محدود است و وسعت فعالیت آنها تمام جغرافیای ایران را در بر میگیرد. جعفریان اعتقاد دارد وقتی یک فعالیت اقتصادی و عمرانی مثل ایجاد راهآهن یا فرودگاه انجام میگیرد مجریان آن باید برای تثبیت شنهای روان اطراف پروژه، برنامه داشته باشند و برای آن هزینه کنند.او درباره متهم کردن کویر لوت از سوی برخی از کرمانیها بهعنوان عامل ایجاد گرد و غبار هم میگوید:«شنزارهای جنوب لوت با وسعتی ۵۷ هزار هکتاری یکی از جلوههای کم نظیر اکوتوریسم است که نمیشود و نباید در اکوسیستم آنها دخالت کرد.»
آیا به دلیل ویژگی لوت، نباید مانعی برای ورود ریزگردهای آن به مناطق مسکونی روستایی و شهری ایجاد کرد؟ او در پاسخ به این پرسش از وجود ۱۳/۹ میلیون هکتار کانون بحرانی فرسایش بادی در کشور خبر میدهد که تثبیت آن اعتبار زیادی میخواهد. جعفریان طرح مقابله با بیابانزایی را اولویت سازمان جنگلها میداند و میگوید: «فهرج و ریگان در معرض بادهای پایدار از جمله بادهای ۱۲۰ روزه سیستان هستند و پتانسیل شدیدی برای ایجاد فرسایش بادی در این استان دارند. جعفریان از عملکرد سازمان جنگلها در ریگان دفاع میکند و میگوید: «در این منطقه در ۷ سال گذشته کارهای بسیار جدی برای جلوگیری از بیابانزایی انجام گرفته است.» البته او این مسأله را پنهان نمیکند که فعالیتهای انجام شده با وسعت فرسایش بادی فاصله دارد.
مشارکتهای مردمی برای مقابله با بیابانی شدن کرمان
جعفریان مشارکتهای مردمی را پاشنه آشیل مقابله با شنهای روان در کرمان میداند و میگوید: «این پروسه در غالب طرحهای مشارکتی از جمله ترسیب کربن در حال انجام است.»
«مژده کلانترزاده» مدیر اجرایی پروژه ترسیب کربن در شهداد در گفتوگو با «ایران»، هدف پروژه ترسیب کربن را کاهش بیابان و کنترل بیابانزایی میداند که با آموزش جوامع محلی و توانافزایی آنها انجام میگیرد. این پروژه با پرداخت ۶۰۰ وام، کسب و کارهای خانگی مثل کاشت نهال را ایجاد کرده است. به گفته او درختانی که توسط مردم در سه سال گذشته کاشته شدهاند دیوارهای سبز سه متری را در مقابل شنهای روان ایجاد کرده است. کلانترزاده از ایجاد مشاغل جایگزین برای جلوگیری از مهاجرت مردم خبر میدهد و میگوید در تکاب شهداد کارگاههای خیاطی ایجاد و برای آنها بازار مورد نیاز هم تأمین شد. اهالی این روستا بخشی از پوشاک مدارس شهداد را تهیه میکنند؛ تا پیش از ایجاد این کارگاهها، پوشاک مدارس شهداد از خراسان جنوبی میآمد. او گفتوگو را به جنگلکاری مردم در علی آباد مظفری میبرد و میگوید:«طوفان شن بهسمت این روستا چنان هجوم میآورد که در بعضی از روزها مردم نمیتوانستند از خانههایشان بیرون بیایند. همچنین تا پیش از ورود طرح ترسیب کربن، شغل زنان این روستا «گز چینی» بود.» گز گیاهی است که شنهای روان را تثبیت میکند. علیآبادیها هم از شاخههای آن برای تهیه زغال استفاده میکنند و هم انگبین گز را میفروشند. نتیجه آن افزایش ریزگردهاست. کلانترزاده احیای پتهدوزی و ایجاد اشتغال از طریق آن را یکی از راههای جلوگیری از گزچینی میداند اما باید گفت فعالیتهای انجام گرفته از سوی سازمان جنگلها هرچند گامی مثبت بوده است ولی در مقابل سرعت بیابانزایی قدمی کوچک بهنظر میرسد. بنابراین لازم است این سازمان گامهای مؤثرتر و اورژانسی تری برای درمان زخمهای انسانی طبیعی کرمان بردارد.
12 استان در وضعیت قرمز قرار دارند
سفر؛ کابوس این روزهای مازندران
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران: از خردادماه هشدار داده بودیم!
شیما جهانبخش
خبرنگار
مسئولان بهداشتی در خراسان و مازندران نگرانند کرونا به مرزی غیرقابل کنترل نزدیک شود و این در حالی است که در سویی دیگر در استانهای کردستان و هرمزگان نشانههایی رضایتبخش از توقف کرونا دیده میشود. مسافرتهای تابستانی و برگزاری مراسم عزا و عروسی همچنان از متهمان اصلی افزایش آمار ابتلا و تلفات کروناست.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت در حال حاضر ۱۲ استان مازندران، فارس، آذربایجانهای شرقی و غربی، خراسان رضوی، البرز، خوزستان، لرستان، گلستان، کرمان، زنجان و ایلام در وضعیت قرمز قرار دارند.
لطفا به مازندران سفر نکنید
«سید عباس موسوی»، رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران در گفتوگو با «ایران» با اعلام اینکه وضعیت شیوع کرونا در استان بسیار نگران کننده است، اظهار داشت: با توجه به روند افزایشی بیماری در حال حاضر ظرفیت پذیرش بیماران کرونایی در استان بخصوص در شهرستان آمل به حداکثر رسیده ادامه این روند کنترل شرایط را بسیار سخت خواهد کرد. به همین دلیل طی روزهای گذشته مجبور به ترخیص تعدادی از افراد اکتیو از بیمارستانها شده و از آنها خواستهایم روند درمانی خود را در منزل ادامه دهند.وی ادامه داد: روند افزایشی بیماری در 2 هفته گذشته وضعیت آمل را در شرایط بسیار نگرانکننده قرار داده و ما اعتقاد داریم برای کنترل این وضعیت باید این شهرستان به مدت 2 هفته قرنطینه کامل شود. البته بازاریان آمل به صورت داوطلبانه بازار را از امروز(شنبه) تا سهشنبه هفته جاری تعطیل کردهاند.موسوی با تأکید بر اینکه مردم از سفر به این استان خودداری کنند، افزود: در خرداد ماه اعلام کردیم نتایج سفرها بعد از چند ماه مشخص میشود اما عدهای سهلانگاری کرده و با ادامه سفرها جان خود و دیگران را به خطر انداخته و این وضعیت را برای استان رقم زدند.
محدودیت در فارس بیشتر میشود
«عبدالرضا قاسمپور»، جانشین استاندار فارس در ستاد استانی مدیریت بیماری کرونا هم از وضعیت بحرانی در شیراز خبر داد اظهار داشت: در حال حاضر 20 شهرستان استان از جمله فسا، آباده، لار، مرودشت، فیروزآباد، کوار، کازرون، گراش، داراب، ممسنی، زرقان، قیروکارزین، سپیدان، اوز، لامرد، خنج، خرامه، خفر و پاسارگاد در وضعیت قرمز قرار دارند.وی با اشاره به روند افزایشی بیماری کرونا دراستان ادامه داد: از 2هفته گذشته اعمال محدودیتها در مراکز پر خطر استان را آغاز کردهایم اما با توجه به روند رو به رشد بیماری اکنون این محدودیتها با سختگیری بیشتری بخصوص در شهرستانهای قرمز اعمال خواهد شد.
به صدا در آمدن زنگ خطر در خراسان رضوی
«شاپور بدیعی»، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز از فراگیری کرونا در استان خبر داد و گفت: با توجه به عادی انگاری شرایط کرونایی از سوی مردم وهمچنین ادامه مسافرتها وضعیت این استان قرمز بوده و آمار افراد بستری و فوتیها همچنان در این استان سیر صعودی دارد.
وی ادامه داد: در حال حاضر بیش از نیمی از ظرفیت پذیرش بیماران کرونایی در بیمارستان شریعتی و بیمارستان امام رضا(ع) مشهد پر شده و در صورت ادامه این روند بیمارستانهای دیگر را نیز به بیماران کرونایی اختصاص خواهیم داد.
همراهی مردم سنندج کرونا را کنترل کرد
«فرزین رضاعی»، رئیس دانشگاه علوم پزشکی کردستان وضعیت 4 شهر قروه، مریوان، بیجار و دهلنگان را قرمز اعلام کرد و گفت: درست است که در 2 هفته گذشته با رعایت پروتکلهای بهداشتی وضعیت بیماری در استان تغییر کرده و در برخی شهرها مانند سنندج توانستهایم وضعیت قرمز را پشت سر بگذاریم اما همه باید بدانند در صورت کوچکترین کم توجهی و بیاحتیاطی باز هم شاهد رشد بیماری خواهیم بود.
وی با تأکید بر اینکه کرونا همچنان در استان وجود دارد، افزود: اگر چه روند ابتلا به کرونا در کردستان کاهشی شده، اما هنوز بیش از200 بیمار که حال یک سوم آنها وخیم گزارش شده با این ویروس درگیر هستند. پس مردم همچنان باید رعایت پروتکلهای بهداشتی از جمله فاصلهگذاری اجتماعی، استفاده از ماسک، شستوشوی مرتب دستها و... را جدی بگیرند.«حسین فرشیدی»، رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان هم وضعیت این استان را بهتر از هفتههای گذشته اعلام کرد و گفت: با همراهی مردم با وجود آنکه در پیک دوم شیوع کرونا هستیم اما تعداد فوتیهای استان کاهش داشته است. البته همچنان شمار ابتلا به بیماری رو به افزایش است.وی با بیان اینکه این آمار شکننده است ادامه داد: متأسفانه مردم تصور کردهاند خروج استان از وضعیت قرمز به معنای پایان کرونا است اما کنترل نسبی بیماری به این معنی نیست که این ویرس وجود ندارد و اگر پروتکلهای بهداشتی رعایت نشود دوباره شاهد افزایش بیماری در استان خواهیم بود.
رشیدی با اشاره به نزدیکی عید قربان خاطرنشان کرد: عید قربان بین مردم استان هرمزگان اهمیت زیادی دارد اما اگر مردم نسبت به برگزاری مهمانی، دید و بازدید و مراسم مرسوم هر ساله بیتوجه باشند قطعاً آمار کرونا مجدداً بالا میرود.
نفار کلبهای ساخته شده در شالیزار است؛ جایی برای استراحت نیمروزی کشاورزان و همچنین اقامت شبانه نگهبان شالیزار. «نفار» یا «نپار» در لغتنامه دهخدا به بنای چوبین دوطبقه اطلاق میشود و در گویش مازندران، تختی با پایه بسیار بلند مانند بالاخانهای که با پلههای چوبین بر آن بالا روند. این ساختمانهای ساده چوبی که بیشتر در زمینهای شالیزاری روستاهای مازندران دیده میشود. کاربردی ساده دارد، طبقه زیرین آن محل نگهداری تجهیزات کشاورزی است و طبقه بالای آن برای استراحت و اقامت شبانه شوپه یا همان نگهبان شبانه شالیزار. هر زمین شالیزاری یک نفار دارد که در نفار دیدهبانی میکند. جانمایی آن در بالاترین نقطه زمین انجام میگیرد تا به تمام شالیزار دید داشته باشد. از مصالح چوبی به شکلهای مختلف روی پایههایی به تنهایی و یا محصور شده با چوب ساخته میشود. معمولاً ساختمان دائمی مزارع هستند. گاهی هم سادهتر و با کمترین هزینه برای یک فصل زراعی ساخته میشوند. نپار به معنی دماندن و دور کردن جانداری است که به قصد خوردن و تخریب شالیزار آمده است. مزرعه در مناطق کوهستانی و جنگلی مازندران، بویژه شالیزارها به دلیل آنکه در مکانی قرار دارند که دور تا دور آن را جنگلهای انبوه و خالی از سکنه پوشش میدهد، این مزرعهها در بیشتر مواقع با تهدید جانوران جنگل همانند خوک، گراز و تَشی یا همان جوجه تیغی مواجه هستند. این حیوانات در تابستان و فصل کشت و کار، برای کشاورزان خسارتبار بوده و برای مزرعههای شالیزاری آفتی مهم به شمار میآیند.این جانوران زیانبار، نیمه شبها فعال شده و به مزرعه و شالیزارها وارد میشوند که تنها چاره کار برای مبارزه با آنان «شوپهگری یا شبپایی» است. این بنای چوبی ساده در میان شالیزارها برای حفظ و حراست از محصول ساخته میشود که هر شب مرد شالیکار بهعنوان شبپا یا به گویش محلی شوپه شب تا صبح را به منظور پاسداری از شالیزار در مقابل یورش شبانه حیوانات بر بلندای نپار بیدار مینشیند تا مزرعه از آسیب خوک و دیگر حیوانات در امان بماند. نفارها ساده و فاقد آثار تزئینی هستند. برداشت برنج در مازندران شروع شده و نفارها این شبها میزبان مردان شوپهگر هستند.
برداشت ۷۰ تن خاویار گیاهی در سیستان و بلوچستان
سیستان و بلوچستان – محمد شکوهی فر: معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان سیستان و بلوچستان گفت: در سال زراعی جاری کشاورزان شهرستانهای بمپور و دلگان با مشاوره مراکز تحقیقاتی ۳۵ هکتار کینوا در اراضی زراعی خود کشت کردند.
امانالله طوقی افزود: از سطح کشت شده این محصول زراعی ۷۰ تن محصول کینوا تولید و روانه بازار مصرف شده است.
وی در خصوص ارزش غذایی این گیاه گفت: کینوا جزو شبه غلات محسوب شده و منبع اصلی انواع پروتئین، آهن، فیبر و در حالت عادی مغذیتر از برنج وگندم است.
طوقی اذعان داشت: طول دوران رشد کینوا بین ۴ تا ۵ ماه می باشد و امسال کاشت و برداشت آن در استان بهصورت مکانیزه انجام شده است.
معاون سازمان جهاد کشاورزی استان با اشاره به اینکه کینوا در دنیا بهعنوان خاویار گیاهی معروف است، خاطرنشان کرد از این گیاه مقاوم به خشکی و شورزیست برای غنیسازی آرد، ماکارونی و بیسکویت استفاده میشود وحتی سازمان جهانی فائو ارزش غذایی آن را با شیرخشک مقایسه میکند.
۵۰ گروه متخلف گردشگری گیلان تحویل مراجع قضایی شدند
رشت – معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان اعلام کرد: ۵۰ گروه متخلف گردشگری در استان تحویل مراجع قضایی و پنج دفتر خدمات مسافرتی نیز پلمب شد.
به گزارش ایرنا حمیدرضا آذرپور با بیان اینکه این گروهها بدلیل رعایت نکردن استانداردهای لازم مبادرت به اجرای برنامههای گردشگری کرده بودند، توصیه کرد: علاقهمندان به گردشگری برای بهرهمندی از خدمات مناسب و سفری آسوده و امن تنها از تورها و دفاتر خدمات گردشگری مجاز استفاده کنند. وی افزود: هفتههای گذشته و پس از آغاز سفرهای بین شهری و استانی شاهد چند مورد حادثه ناگوار منجر به فوت در استان گیلان بودهایم که با پیگیریهای انجام شده مشخص شد با اینکه این اداره کل طی اطلاعیههای متعدد خواستار استفاده نکردن از خدمات تورهای گردشگری غیر مجاز شده بود اما همچنان گردشگران به دلایل مختلف از خدمات این گروهها استفاده میکنند.
وی اظهار داشت: در هفتههای اخیر و همزمان با گشایش هتلها و بازگشایی گردشگری در استان اطلاعیههای این ادارهکل در خصوص گروههای غیر مجاز گردشگری شدت گرفت اما متأسفانه هنوز شاهد بروز اخبار ناگوار در این خصوص هستیم و بار دیگر از گردشگران میخواهیم فریب تبلیغات تورهای غیر مجاز را نخورند.
افزایش ۱۰ برابری درآمد کشاورزان با احداث باغات در اراضی شیبدار
خرمآباد- رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان از افزایش ۱۰ برابری درآمد کشاورزان با احداث باغات در اراضی شیبدار خبر داد.
به گزارش ایسنا، اسفندیار حسنیمقدم در حاشیه مراسم بهرهبرداری از ۱۶ هزار و ۸۰۰ هکتار طرح توسعه باغات دیم در اراضی شیبدار سراسر کشور با اعلام این خبر گفت: یکی از ظرفیتهای خوب استان لرستان توسعه باغات دیم در اراضی شیبدار است.
وی تصریح کرد: استان لرستان پتانسیل بسیار بالایی در این زمینه دارد و عملکرد یک هکتار باغ دیم در قیاس با محصولات زراعی از توجیه اقتصادی خوبی برخوردار بوده و حداقل ١٠ برابر درآمد کشاورزان ارتقا پیدا میکند.رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان بیان کرد: تاکنون 4 هزار و 40 هکتار توسعه باغات دیم در اراضی شیبدار و کم بازده استان لرستان احداث شده است؛ در سال جاری نیز در صورت تأمین اعتبار 5 هزار هکتار (2 هزار هکتار توسط مدیریت باغبانی و 3 هزار هکتار توسط اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری) احداث خواهد شد.
حسنیمقدم در پایان گفت: کشاورزانی که زمینهای شیبدار در اختیار دارند به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستانها مراجعه کرده و با همکاری جهاد کشاورزی نسبت به احداث باغ در اینگونه اراضی اقدام کنند؛ با این کار ضمن افزایش ذخیره نزولات جوی به داخل زمین و جلوگیری از فرسایش خاک درآمد آنان نسبت به محصولات زراعی نیز افزایش پیدا میکند.
تیشههای متجاوزان بر دیوار باروی دامغان
سمنان- رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان دامغان از توقف عملیات تخریب دیوار تاریخی باروی دامغان توسط متجاوزان آثار فرهنگی خبر داد.
بهگزارش ایلنا، مهدی قاسمی افزود: بهدنبال گزارش مردمی در خصوص تخریب قسمتی از دیوار بارو در شمال شرقی دامغان، نیروهای یگان حفاظت دامغان، همراه با مأموران کلانتری ۱۱ دامغان در محل حاضر شدند و با پیگیری فوری و دستور دادستان مبنی بر توقف عملیات، از تخریب بیشتر دیوار جلوگیری شد.
وی با اشاره به اینکه باروی دامغان یکی از بزرگترین معماریهای خشتی ایران است که در اوایل دوران اسلامی بنا شده، اظهار داشت: ضمن طرح شکایت از طریق اداره میراثفرهنگی شهرستان دامغان، پرونده متخلفان برای پیگیری و انجام مراحل قانونی به مراجع قضایی تحویل شد.قاسمی گفت: باروی دامغان، ۱۶ هزار متر طول، ۱۰۶ برج و چهار دروازه داشته است که به مرور زمان به علت فرسایش و نزولات آسمانی فقط هشت هزار متر آن باقی مانده است.
وی افزود: این اثر تاریخی در تاریخ ۱۹ آذر ۱۳۷۵ با شماره ثبت ۱۷۹۹ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.