
گزارش «ایران» از وضعیت ارزیابی اساتید دانشگاه ها ودانشجویان از برگزار ی امتحانات مجازی
استادان مخالف، دانشجویان موافق
هدی هاشمی
خبرنگار
برگـــــــــزاری امتحانات مجـــــــــــازی دانشجویان یکی از پرحاشیهترین، بحثهای این روزهای دانشگاهیان و دانشجویان بوده است. اگر چه تلاشهایی برای برگزاری حضوری این آزمون در دانشگاهها شد اما به خاطر شرایط کرونا و سلامت دانشجویان، رؤسای دانشگاهها تصمیم گرفتند که این امتحانات را به صورت مجازی برگزار کنند. در روزهای اول برگزاری این آزمونها، ماجــــــرای تقلـــــــــب دانشجویان از طریق فضای مجازی با عنوان «همیار تقلب» خبرساز شد؛ بعد از آن هم دانشجویان تجربههای امتحانات مجازی خودشان را در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشتند. امتحاناتی که از یک سو با رضایت دانشجویان و از سوی دیگر با نارضایتی استادان همراه بود. موضوع آنقدر داغ شد که مسئولان آموزش عالی هم نسبت به آن واکنش نشان دهند. منصور غلامی وزیر علوم درباره امتحانات پایان ترم دانشجویان با صراحت اعلام کرد: «تقلب در امتحانات پایان ترم جزئی از تقلب علمی محسوب میشود، با پلیس فتا و مجموعههای مرتبط هماهنگی شده و در قالب قانون مبارزه با تقلب با خاطیان برخورد خواهد شد.»
مدیرکل دفتر برنامهریزی آموزش عالی وزارت علوم هم در حاشیههای امتحانات مجازی دانشجویان گفته است: «همیار تقلب مسألهای است که وجود دارد و جلوگیری از این اتفاقات واقعاً کار وزارت علوم نیست، بلکه پلیس فتا و وزارت ارتباطات باید درگیر این مسائل شوند.» با این همه دانشجویان امتحانات خود را دادهاند و دانشگاهها هم هر کدام مدلهای امتحانی خود را برگزار کردهاند، بیشتر دانشجویان امتحانات را بدون هیچ مشکلی پشت سر گذاشته اما بودند دانشجویانی که در این امتحانات چالشهای خاص خود را داشتند. چالشهایی همچون کافی نبودن زمان، قطع و وصل شدن اینترنت، تداخل امتحانات یا بروز مشکل در سایت دانشگاههاو ... مریم علیمحمدی دانشجوی سال سوم رشته تربیت بدنی دانشگاه آزاد است. او امتحانات مجازیاش را با گرفتن نمرههای خوب پشت سر گذاشته و حالا درگیر انتخاب واحد برای ترم جدید است. او درباره تجربههای امتحانات آنلاین میگوید: «یکی از دردسرهای جدی ما قبل از کرونا امتحانات بود. همیشه چند روزی در خانه میماندم و کتابها را خیلی جدی حفظ میکردم تا حداقل نمره قبولی را در امتحان بگیرم، اما کرونا این کمک را کرد که امتحانات مجازی باشد و در امتحانات مجازی هم تقلب حرف اول را میزند.
در امتحانات حضوری هم تقلب میکردیم اما در این مدل امتحان تقلبها بیشتر شده بود. گروه در واتس آپ تشکیل دادیم که استاد در آن حضور نداشت. وقتی امتحان شروع میشد هر کسی جواب را میدانست در آن گروه میگذاشت. برخی وقتها هم که تحلیل بود، آن تحلیل را با وویس میگفت. البته برخی استادان هم سختگیری میکردند. امتحانات را در اسکایپ و نفر به نفر میگرفتند. برخی بچهها از این مدل امتحان غافلگیر شده بودند و نتوانستند به سؤال استادان جواب دهند. برای امتحانات عملی هم برخی استادان به صورت تئوری امتحان میگرفتند مثلاً اگر امتحان بسکتبال داشتیم اسم حرکتها را مینوشتیم و برای استادان میفرستادیم. عدهای از استادان هم میگفتند باید بیرون خانه بروید و حرکتها را با فیلم برای ما بفرستید. اگر امتحان تنیس روی میز بود، میگفتند بروید داخل پارک روی میز تنیس بازی کنید فیلم را بگیرید و بفرستید.» رویا سیفی هم دانشجوی سال اول رشته معماری دانشگاه تهران است. او دانشجوی جدیدالورود بوده و تاکنون هم ارتباطی با استادانش نداشته است: «استادان ما بسیار سختگیر بودند، البته با استادانم زیاد آشنا نشده بودم اما از همان روز اول سختگیری داشتند. امتحان اگر ٢٠ نمره بود استادان ١٠ نمرهاش را برای حضور و غیاب گذاشته بودند. در طول ترم هم خیلی پژوهش میخواستند،اما کلاسهای عملیمان کیفیت خوبی نداشت و امتحان هم به صورت تئوری گرفته شد و البته برخی استادان هم برای امتحان کم وقت دادند و به جای امتحان کتبی برخی درسها را به صورت شفاهی در اسکایپ گرفتند. به نظرم با توجه به سختگیری مضاعف استادها برای جلوگیری از تقلب تعدادی از آزمونها غیراستاندارد بودند، با این همه امتحانات نه سخت بود نه آسان. یک سطح متوسطی داشت و میشد نمره خوبی ازآن گرفت. اما یکسری مشکلات هم داشتیم، اینکه زمانها کم بود و در سامانه سؤالات به گونهای بارگذاری شده بود که نمیتوانستیم به سؤال قبل برگردیم و همین موجب استرس میشد اما در کل من راضی بودم.»
تقلب معنا ندارد، دانشجویان باید تحلیل کنند
هرچند دانشگاهها با تأکید وزارت علوم راهکارهای مختلفی را برای امتحانات مجازی و امنیت امتحانات در نظر گرفته بودند از جمله اینکه امکان برگشت به سؤالات قبلی در آزمون مجازی برای دانشجو وجود نداشت، زمان آزمون محدود بود، در سؤالات چند گزینهای، چینش گزینهها برای دانشجویان تغییر میکرد. اما آن طور که برخی استادان دانشگاه میگویند، فضا تا حدودی برای تقلب باز بود.
دکتر زهره انواری استاد دانشگاه تهران این موضوع را تأیید میکند و میگوید: «در دوران کرونا ما با دانشجویان مقطع دکترا مشکلی نداشتیم، آنها هم آموزش را میگرفتند و هم پژوهش را انجام میدادند. موضوع دانشجویان کارشناسی ارشد و بویژه کارشناسی است. در این دوره از دانشجویان بیشتر تحلیل میخواستم. دانشگاه هم تأکید کرده بود که همه نمره دانشجویان از امتحان پایان ترم هم نباشد، برای همین در طول ترم از دانشجویان ارشدم خواستم تا مقاله بنویسند. بیشتر وقتها مقالههایی را در گروه و برای هر شخص میفرستادم تا آن را بخوانند و روی آن تحلیل ارائه دهند و نمره نهایی را ترکیبی از فعالیتهای علمی در طول ترم و امتحان پایان ترم قرار دادم. دانشجویان ارشد هم در هر جلسه هر کدامشان ارائههای مخصوص خود را داشتند. هر دانشجو در هر جلسه باید دو هزار کلمه تحلیل درس را مینوشت و برایم میفرستاد. زمان امتحان هم میدانستم ممکن است دانشجویان شیطنتهایی انجام دهند و البته برخیها هم استرس اینترنت را داشتند، ممکن بود قطع و وصل شود برای همین با صحبتهایی که در دانشگاه شد سؤالات را ساعت 8 صبح روی سامانه دانشگاه قرار میدادم و دانشجویان تا ساعت 8 شب وقت داشتند آن را ایمیل کنند. برخی درسها را هم میگفتم به کتاب مراجعه کنید چرا که من تحلیل میخواستم.
دانشجو باید قدرت تحلیل داشته باشد، باید در طول ترم مقالات و نظریهها را خوانده و تسلط روی آن داشته باشد. ارزیابی خودم از دانشجویان این است که برخیها خوب بودند و برخیهای دیگر نه. با این حال ما اینچنین امتحانات را برگزار کردیم و خب خودم علاقهمند به کلاس حضوری و امتحان حضوری هستم و فکر میکنم هر چقدر کیفیت کلاس مجازی خوب باشد به پای کلاسهای حضوری نمی رسد. خودم هنوز دانشجویان ترم اولم را ندیدهام.» علیزاده اقدم استاد تمام جامعه شناسی دانشگاه تبریز هم از مدل امتحان مجازی رضایت چندانی ندارد و میگوید: «با اجبار این امتحانات را برگزار کردم. کرونا مانور واقعی برای دانشگاهیان بود. ما در آموزش مجازی مشکلاتی داشتیم که کرونا آمد و توانستیم سریعتر مشکلات را برطرف کنیم. با این حال نه امتحان مجازی، نه کلاس مجازی و نه کتاب مجازی جای کلاس واقعی دانشگاه را نمی گیرد. در کلاسهای حضوری، استاد چهره به چهره با دانشجویان در ارتباط است، هنگام امتحان از روی صورت دانشجو میفهمد که آیا در طول ترم درس را فهمیده یا خیر. خودم که به دانشجویان اعلام کردم از جزوه و کتاب استفاده کنند چون میدانستم سؤالات به گونهای نیست که همه یک تحلیل را داشته باشند. در برخی درسها هم یک سؤال تحلیلی میدادم و از دانشجو میخواستم خودش هم یک نظریه را تحلیل کند. با این حال کرونا ما را در یک اجبار گذاشت و مجبور بودیم در این فضا امتحانات را برگزار کنیم. البته موافق این موضوع نیستم که دانشجویان در فضای مجازی تقلب میکنند. دانشجو اگر بخواهد درس بخواند تقلب نمی کند. همان طور که برخی دانشجویان مقاله و پایاننامه میخرند تا مدرک بگیرند، برخیها هم هستند با تقلب ترم به ترم بالاتر میروند. با این حال دانشگاه و استاد هم در فرایند آموزش مجازی بسیار مهم است. هیچ وقت کلاسهایم را آفلاین برگزار نکردم، همیشه وسط درس اسم چند دانشجو را میآوردم تا ببینم دانشجو در کلاس است یا حاضری زده و کلاس را رها کرده است.»
جعفر میلیمنفرد
استاد تمام دانشگاه
در یک سال گذشته تجربه جدیدی را در امر آموزش مجازی دانشگاهها آزمایش کردیم.در این مدل آموزشی استادان دانشگاه بسرعت خودشان را تجهیز کردند و سعی کردند دروس را بهصورت اسلاید و با استفاده از امکانات مجازی ارائه دهند. از نظرم این نقطه قوت بسیار خوبی برای آموزش عالی کشور بود. در کنار این موضوع باید به فعالیت دانشگاهها اشاره کرد که رؤسای دانشگاهها به سمت تجهیز زیرساختهای فناوری خود رفتند تا بتوانند با پهنای باند بهتر این سرویس را به دانشجویانشان ارائه دهند. استادان از بسترهای مختلفی برای بحث آموزش استفاده کردند تا دروس به بهترین نحو ارائه شود. در سوی دیگر اما دانشجویان بودند. آنها سعی کردند با امکاناتی که دارند از این فرصت استفاده کنند بالاخره برای گرفتن آموزش مجازی یک سری امکانات لازم است. دانشجویان حداقل باید یک موبایل هوشمند داشته باشند. همچنین اینترنت با اطمینان مناسب هم لازمه کار دانشجویان بود. این موارد تقریباً وجود داشت. البته ممکن است در نقاطی از کشور بویژه نقاط دور افتاده بخشی از دانشجویان در ارتباط با این امکانات با کمبودهایی مواجه باشند که باید مشکلات آنها را در نظر گرفت اما در مجموع سیستم آموزش عالی در این تجربه در بخش آموزش موفق بوده است. با این همه در بخشهایی هم با مشکل روبهرو شدیم. در بخش آزمایشهای عملی بویژه در رشتههای فنی و مهندسی بخشی را توانستیم بهصورت مجازی طراحی کنیم و دانشجویان از سیستمهای فنی و بصری استفاده کردند اما در بخشی هم موفق نبودیم. مثلاً کارگاه تراشکاری یا ماشینهای الکترونیکی را نمیتوانید بهصورت مجازی برگزار کنید. البته دانشگاهها سعی کردند تا در یک فرصت یک ماهه تابستان این کلاسها را برگزار کنند. برخی از دانشگاهها هم در این باره موفق بودند اما عدهای هم موفق نبودند.البته در همین نیم سالی که قرار است برگزار شود ما در بحث آزمایشگاهها و کارگاههای عملی بویژه در رشتههای فنی و مهندسی و تخصصی هنوز با معضلاتی مواجه هستیم و باید این کارگاهها بهصورت حضوری ارائه شود. البته باید تأکید کنم که شرایط کشور قرمز بود و این امکان ما داده نشد که کلاسها حضوری باشد. امیدواریم در ترم آینده شرایط کشور آبی شود. با این همه زیرساختهای لازم برای آموزش مجازی در حد لازم در کشور وجود دارد و هم اکنون ما توانستهایم از این زیرساختها استفاده کنیم و کلاسها را برگزار کنیم اما اگر پهنای باند بیشتر باشد و اگر بتوانیم زمانی که در حال تدریس هستیم تصویر دانشجویان را داخل کلاس داشته باشیم و البته زمانی که در حال امتحان هستیم تصویر تک تک دانشجویان را هم داشته باشیم برای ما بهتر است و این کار هم یک پهنای باند اینترنتی خوب میخواهد. با این همه، شرایط کرونا بعضاً دستاوردهایی خوبی هم برای ما داشته است و ما متوجه شدیم که میتوانیم از آموزش مجازی هم استفاده کنیم بویژه در این شرایط که در گیر آلودگی هوا و ترافیک هستیم اگر بتوانیم جلسات دانشگاهها را مجازی برگزار کنیم کمک بسیاری به ترافیک و آلودگی هوا میکند. این همه جلسه در داشگاه برگزار میشود بخصوص جلسان دفاعها میتواند آنلاین برگزار شود. با این حال آموزش مجازی یک تجربه بود که آموزش عالی با این نوع آموزش هم آشنا شد و در آینده هم که از این ویروس خلاص شدیم میتوانیم در نظام آموزش عالی از امکانات مجازی برای بهبود کیفی آموزش استفاده بهتری کنیم.
۸۹ فوتی و ۸۰۱۱ مبتلای جدید کرونا
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: متأسفانه ۸۹ هموطن دیگر بهدلیل ابتلا به کووید۱۹ جان خود را از دست دادند.
به گزارش ایسنا، دکتر سیما سادات لاری، گفت: از ۲۸ بهمن ۱۳۹۹ و براساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۸ هزار و ۱۱ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که ۶۹۰ نفر از آنها بستری شدند. با این حساب مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به یک میلیون و ۵۳۴ هزار و ۳۴ نفر رسید.
وی افزود:خوشبختانه تاکنون یک میلیون و ۳۱۰ هزار و ۸۲۱ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستان ها ترخیص شدهاند. سه هزار و ۶۹۶ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستان ها تحت مراقبت قرار دارند.
به گفته وی، تاکنون ۱۰ میلیون و ۱۶۱ هزار و ۴۹۹ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.
لاری تأکید کرد: براساس آخرین تحلیلها، در حال حاضر
۹ شهرستان در وضعیت قرمز، ۳۹ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۲۲۸ شهرستان در وضعیت زرد و ۱۷۲ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.
به گفته وی، شهرهای آبادان، اهواز، بندر ماهشهر، دزفول، دشت آزادگان، شادگان، شوشتر، کارون و هویزه در وضعیت قرمز قرار دارند.
شهرفروشی صفر شده است
رئیس شورای شهر تهران با اعلام کاهش ۱۶۰۰ میلیارد تومانی درآمدهای شهرداری در لایحه بودجه سال آینده گفت: لایحه پیشنهادی شهرداری تهران سوم اسفندماه برای بررسی مباحث درآمدی آن به صحن شورا میآید.
به گزارش ایرنا، محسن هاشمی در حاشیه جلسه دیروز شورا گفت: شهرفروشی طبق آنچه شهردار تهران بیان کرده صفر شده است.
وی ادامه داد: بحث درآمد نقدی ما حدود ۷۰ درصد است و تا پایان سال محقق میشود؛ ما در بحث درآمد غیرنقدی مشکل داریم که در واقع تهاتر اموال و زمینهای شهرداری با فعالیتهای زیربنایی و عمرانی شهرداری است.
بهگفته هاشمی، این کار مشکل است چراکه جسارت زیادی میخواهد، نیروهای نظارتی هستند و تغییر قیمت هم زیاد شده و چون متمرکز عمل میشود و در مناطق نیست، روند آن کند است. رئیس شورای شهر تهران افزود: درآمد بخش غیرنقدی عمدتاً به معاونت ترافیک و عمران داده میشود و برای فعالیتهای جاری نیست چرا که آنها میتوانند با پیمانکاران خود تهاتر کنند؛ مثلاً بخشی از پول پیمانکار را نقدی و بخشی را هم بهصورت تهاتر میدهند.
وی گفت: در واقع درآمدهای غیرنقدی برای کارهای زیربنایی و عمرانی است؛ مثلاً میخواهند اتوبوس خریداری کنند و در مناقصه میگویند بخشی از پول را نقدی و بخشی را تهاتر میکنیم و این موضوع البته تازگی ندارد و از قدیم مرسوم بوده و یک نوعی استفاده از درآمدهای غیرنقدی است.
هاشمی با اشاره به احضار محمدجواد حقشناس عضو شورا به دادسرای نظامی گفت: این موضوع صحت ندارد.
تأثیر واکسن «کووبرکت» بر ویروس جهشیافته کرونا
محقق اصلی پروژه تولید واکسن ایرانی کووبرکت ضمن تشریح وضعیت فاز یک و دو مطالعه بالینی این واکسن، گفت: فکر میکنیم میتوانیم در اواخر خرداد ماه این واکسن را به تولید انبوه برسانیم.
دکتر مینو محرز در گفتوگو با ایسنا، درباره آخرین وضعیت واکسن ایرانی کرونای کووبرکت، گفت: در اواخر فرآیند فاز یک کارآزمایی بالینی قرار داریم، بهطوری که در حال حاضر تمام ۵۶ داوطلب دوز اول واکسن را دریافت کردهاند و ۳۰ نفر هم دوز دوم واکسن را دریافت کردهاند که بتدریج سایر داوطلبان هم دوز دوم را دریافت کرده و سپس نتایج برای بررسی و اخذ مجوز آغاز فاز دوم به سازمان غذا و دارو ارسال میشود. وی با بیان اینکه فاز اول کارآزمایی بالینی نهایتاً تا اواسط اسفند ماه به پایان میرسد، گفت: فاز دوم کارآزمایی بالینی این واکسن با ۳۰۰ تا ۵۰۰ نفر آغاز میشود و سعی میکنیم هرچه زودتر قبل از پایان سال فاز دوم را آغاز کنیم.
وی با بیان اینکه امیدواریم نهایتاً قبل از سال جدید، فاز دوم را آغاز کنیم، ادامه داد: فکر میکنیم میتوانیم در اواخر خرداد ماه این واکسن را به تولید انبوه برسانیم. محرز درباره شرایط احراز مجوز مصرف اورژانسی برای یک واکسن، گفت: واکسن کووبرکت را روی ویروس جهشیافته انگلیسی هم آزمایش کردیم که خوشبختانه روی این ویروس جهش یافته هم مؤثر است. بنابراین اگر بخواهیم در همین شرایط تعداد بیشتری را واکسینه کرده و مصونیت دهیم، میتوان این مجوز را با بررسی همه مستندات صادر کرد.