قیمت مواد اولیه افزایش یافت و مشتریها پریدند
غبار کرونا روی مبلهای ملایر
زهره توکلی
خبرنگار
تا قبل از سال97 شهرستان ملایر را با نام محصولات کشاورزی نظیر انگور و کشمش میشناختیم اما چند سالی است که با تلاش فعالان حوزه صنایع دستی، ملایرتبدیل به پایتخت مبل و منبت ایران شده چرا که علاوه بر سابقه طولانی شهرستان ملایر در ساخت مبل و هنر منبت، امروز به گفته مسئولان بیش از 65 درصد مبلمان کشور در این شهرستان تولید میشود.
شهرهای اهواز، بوشهر، کرمان، تهران، تبریز و منطقه آزاد چابهار از واردکنندگان اصلی مبل ملایر هستند. البته ملایریها توانستهاند علاوه بر تأمین بازارهای داخلی کشور، دستساختههای خود را به کشورهای عراق، کردستان عراق و کشورهای آسیای میانه نیز صادر کنند.
استقبال زیاد مردم از تولیدات مبل و منبت ملایر موجب شد این فعالیت در این شهرستان آنقدر گسترده شود که مغازههای خیابان مطهری این شهر تبدیل به بورس فروش مبل شود به طوری که بیش از 100 نمایشگاه و مغازه فروش مبل در این خیابان وجود دارد.
یکسال از ثبت تاریخی مبلمان منبت ملایر در فهرست صنایع دستی جهان میگذرد و اگر کرونا نبود این رویداد میتوانست فصل جدیدی را به روی این هنر صنعت باز کند و توانمندیها، ظرافتها و استعدادهای هنری بیهمتای خود را به رخ جهانیان بکشد.
افزایش 500 تا 700درصدی قیمت مواد اولیه مبل
رئیس هیأت مدیره بازار مبل ملایر در خصوص وضعیت تولید مبل و منبت در شرایط کرونایی به «ایران» گفت: با توجه به اینکه مواد اولیه مبل و منبت ملایر وارداتی است، تولید کنندگان، ضرر فراوانی بهخاطر نوسانات اخیر ارز و نیز کرونا متحمل شدهاند چون قیمت مواد اولیه که بیشتر شامل چوب راش میشود، بین 500 تا 700درصد افزایش داشته است.
یدالله کریمی خسارت وارد شده به تولیدکنندگان مبل و منبت در شهرستان ملایر در این مدت یک سال را بیش از 50 درصد عنوان کرد و افزود: افزایش افسار گسیخته قیمت مواد اولیه و نوسانات ارز، چرخه تولید مبل و منبت را متوقف کرده است. همچنین وضعیت کرونایی در کشور و بهدنبال آن ایجاد محدودیتهای سفر با بسته شدن ورودیهای شهر موجب شد، غیربومیها نتوانند وارد شهر ملایر شوند در صورتی که چون مبل و منبت ملایر قطب صنعت چوب کشور است و بهخاطر کیفیت خوب و قیمت مناسبی که دارد و قیمت آن نسبت به تهران یک سوم است از همه جای کشور و حتی دورترین نقاط ایران برای خرید مبل و منبت ملایر به این استان میآمدند.
وی با بیان اینکه رکود فروش این تولیدات باعث شده که تولیدکنندگان نقدینگی لازم را برای خرید مواد اولیه نداشته باشند، افزود: تولیدات مبل و منبت افت کرده و با توجه به اینکه بازار شب عید است، امیدواریم با بهبود وضعیت و برداشته شدن محدودیتها، بازار مبل و منبت دوباره رونق گیرد. البته گام خوبی دراین زمینه برداشته شده چون سایتی با عنوان «ملایر آگر» راهاندازی کردیم تا با فروش اینترنتی مبلمان، وضعیت نامناسب موجود را بهبود بخشد. همچنین بزودی تبلیغات تلویزیونی از شبکههای مختلف ملی را هم خواهیم داشت.
وی با انتقاد از وجود دلالان و واسطه گران در چرخه واردات مواد اولیه مبل بخصوص چوب، تصریح کرد: وقتی چوب وارداتی به دست تولید کننده میرسد، قیمت آن چند برابر میشود چون مرکز خاصی برای تهیه مستقیم چوب وجود ندارد.
کریمی گفت: ملایر یکی از بزرگترین تولیدکنندگان مبل در دنیاست که کیفیت بسیار خوبی هم دارد اما سهم ما از گردش مالی 460میلیارد دلاری مبلمان در دنیا، کمتر از یک درصد است که این نشان میدهد برندسازی و بازاریابی مناسبی در این زمینه صورت نگرفته است.
وی افزود: سازمان توسعه تجارت ایران باید به حضور تولیدکنندگان ما در نمایشگاههای بینالمللی کمک کند چون این تولیدکنندگان توان معرفی محصولات خود را در دنیا ندارند و این جزو وظایف دولت و این سازمان است تا بتوانیم در این زمینه صادرات خوبی داشته باشیم.
کریمی تصریح کرد: کیفیت مبلمان ترکیه نسبت به مبلمان ملایر بسیار پایینتر است اما در حال حاضر به بیش از 60 کشور دنیا صادرات دارد و بازار منطقه را در دست گرفته است بنابراین اگر تبلیغات مناسبی برای محصولات تولیدی ملایر شود میتوانیم در صادرات موفق باشیم.
وی گفت: در مجموع 32 درصد اشتغال شهرستان در حوزه مبل و منبت است. همچنین شهرستان ملایر بیش از 5هزار واحد کوچک و بزرگ تولیدی در حوزه ساخت مبلمان دارد و 9هزار منبت کار نخبه در این شهرستان داریم.
فعالیت 35 هزار نفر در حوزه تولید مبل ومنبت
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همدان نیز در این باره به «ایران» گفت: استان همدان یکی از قطبهای اصلی تولید مبل و منبت کشور است و یک شهر جهانی مبل و منبت در ملایر و شهر منبت گلریز را در تویسرکان دارد.
علی مالمیر، تعداد کارگاههای فعال در زمینه تولید مبل و منبت را 5هزار کارگاه اعلام کرد و افزود: حدود 20هزارتولید کننده و هنرمند صنایع دستی به طور مستقیم در تولید مبل و منبت در این استان مشغول هستند و اگر با اشتغال جانبی و تکمیل چرخه تولیدات آنها در نظر بگیریم به حدود 35 هزار نفر میرسد.
وی درباره تأثیر کرونا در تولیدات مبل و منبت اظهار داشت: در این ایام محدودیتهایی برای تولید مبل و منبت استان ایجاد شد. یکی از آنها محدودیتهای عمومی بود که براساس آن نمایشگاههای فصلی و موسمی و نیز رفت و آمدها به استان وهمچنین سفرهایی که سالهای قبل به این استان میشد و به فروش بیشتر این محصولات کمک میکرد، بسیار کاهش یافت یا حذف شد.
مالمیر ادامه داد: همچنین با توجه به اینکه در تأمین چوبهای داخلی محدودیت داریم، قیمت تمام شده چوبهای وارداتی برای تولید مبل، متأثر از تغییرات نرخ ارز، افزایش چشمگیری داشته و توان مالی هنرمندان را برای تأمین سرمایه در گردش با چالش مواجه کرده است.
وی با بیان اینکه با اقدامات دولت و مصوبات دولتی توانستیم تسهیلاتی را به هنرمندان اعطا کنیم، افزود: استمهال بیمه کارگاهها و اعطای تسهیلات به هنرمندان و کارگاههای فعال استان از جمله اقداماتی بوده که میتواند به رفع، بخشی از مشکلات این حوزه کمک کند.
این مسئول اضافه کرد: البته رویکرد استفاده از فضای مجازی و تجارت الکترونیک از دیگر اقداماتی بوده که در این حوزه در حال انجام است تا بتوانیم عرضه محصولات تولیدی را بدون حضور فیزیکی داشته باشیم. البته با وجود اینکه بخشی از این اقدامات انجام شده، نیاز است با شتاب و حمایت بیشتر انجام شود.
به گفته مالمیر، رشد تسهیلات با افزایش چند برابری نرخ چوبهای وارداتی تناسب ندارد چون از یک سو، نرخ مواد اولیه افزایش یافته و از سوی دیگر بهخاطر وضعیت کرونایی، با محدودیت فروش هم مواجه شدیم. این مسائل با همدیگر مشکلات را بیشتر کرده است. برای حل بخشی از این مشکلات، تعاملاتی با بانکها در استان داشتهایم تا تسهیلات در نظر گرفته شده برای تولیدکنندگان مدت دار و بهصورت سرمایه ثابت اعطا کنند.
فروش مبل تولیدی ملایر در فروشگاههای بزرگ کشور
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری همدان نیز درباره خسارتهای وارد شده به تولیدکنندگان مبل و منبت ملایر به «ایران» گفت: خسارتهایی که در این خصوص عنوان میشود در مقایسه با سنوات گذشته است چون در سال گذشته جشنواره مبل و منبت داشتیم که در آن ملایر در این حوزه تولیدی نشان جهانی گرفت به همین دلیل سالهای گذشته فروش بیشتری داشتند در حال حاضر نیز فروش آنها متوقف نشده اما این میزان فروش برای آنها قانع کننده نیست.
ظاهر پورمجاهد افزود: در این شرایط کرونایی همه صنوف و کسب و کارها بهدنبال وام کم بهره هستند و اینکه اقساط را برای مدت زیادی پرداخت نکنند که اگر منابع مالی اجازه میداد این وامها به همه پرداخت میشد اما منابع مالی در این زمینه محدود است و باید بین همه تقسیم شود. البته راهکارهای مختلفی را برای کمک به آنها پیشبینی کردهایم بهعنوان مثال راهاندازی نمایشگاههای مجازی که در این زمینه اطلاعات لازم را در اختیار استانهای بزرگ و حتی کشورهای همسایه نیز قرار دادیم. همچنین درباره فروش مبلمان و مشتقات آن در فروشگاههای بزرگ کشور مذاکراتی انجام شده است.
وی ادامه داد: در خصوص تسهیلات کرونا تلاش کردیم اطلاعرسانی کنیم و حوزه صنایع دستی که مبل و منبت هم جزئی از آن میشود استفاده خوبی کردند ولی چون نرخ سود تسهیلات 12درصد است و مدت زمان خوابی هم که برای پرداخت اقساط در نظر گرفته بودند زیاد نبود، استقبال زیادی نشد.
این مسئول گفت: در ابتدا نیز تسهیلات کرونایی به بیمه شدگان داده شد اما چون بسیاری از کارگران در کارگاههای تولیدی مبل و منبت بیمه نشده بودند، نتوانستند از این تسهیلات استفاده کنند البته مشکلات بیمهای در این خصوص حل شد و افراد شاغل بدون بیمه نیز میتوانستند از طریق کد ملی، از این تسهیلات استفاده کنند اما بازهم عدهای به دلایل مختلف کد ملی را اعلام نکردند چون نگران بودند تأمین اجتماعی آنها را جریمه کند.
پورمجاهد افزود: در حوزه نمایشگاهی نیز فعالیتهای خوبی انجام شده است به طوری که در «شهرک مبل و منبت حاجی آباد ملایر» از صندوق کارآفرینی امید وامهایی در اختیارشان قرار گرفت و نمایشگاه را راهاندازی کردند تا یک پله جلوتر از فروش بتوانند در بازار تأثیرگذار باشند.
وی در خصوص وضعیت نابسامان واردات مواد اولیه تولید مبل و منبت ملایر نیز تصریح کرد: جلسات زیادی با فعالان در عرصه تولید مبل و منبت ملایر برگزار کردیم که با ساماندهی از بین خودشان یک یا دو تشکل را به ما معرفی کنند تا بتوانند واردات چوب را انجام دهند اما اول اینکه هنوز انسجام لازم را نداشتهاند و دوم اینکه آنها میخواهند همچنان چوب با ارز 4200 تومان وارد کنند در صورتی الان حتی برای تأمین ارز 4200 بخشی از داروها و نهادههای دامی نیز که جزو اولویتهاست دچار مشکل هستیم.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری همدان افزود: اگر اتحادیه و تشکلی از سوی این تولیدکنندگان برای واردات چوب پیشقدم شود، واسطه گریها تا حدی حذف میشود.
وی اضافه کرد: در مقطعی حاضر شدیم تا 5میلیارد تومان تسهیلات معرفی کنیم که تشکل از سوی این تولیدکنندگان با استفاده از آن برای خرید چوب اقدام کند اما شاغلان این حرفه برای تضمین و هماهنگی اینکه کدام تشکل این مسئولیت را در دست بگیرد، مشکل داشتند.
تخریب ماسوله جنوب ایران در زلزله دنا
یاسوج- زلزله 5/6 ریشتری دنا به دهکده «کریک» که به ماسوله جنوب ایران معروف است، خسارتهای زیادی وارد کرد. بافت دهکده کریک در استان کهگیلویه و بویراحمد بسیار قدیمی بوده و خانههایش به شکل پلکانی هستند، بهگونهای که حیاط هر خانه پشت بام خانه دیگر محسوب میشود.
روستای کریک ازجمله روستاهای اصلی هدف گردشگری کهگیلویه و بویراحمد بوده که آب و هوای بسیار مطبوع و خنک دارد و چشمههای فراوانی دل طبیعت آن را شکافته است. کریک یکی از قدیمیترین روستاهای شهرستان دنا به شمار میرود که در آن بافت 2000 ساله نیز وجود دارد.
کریک در دامنه ارتفاعات دنا، در ۱۵کیلومتری جنوب غربی سیسخت و ۲۵ کیلومتری شهر یاسوج قراردارد.
این روستا به خاطر دارا بودن معماری و بافت پلکانی به ماسوله، روستای معروف پلکانی ایران شباهت دارد و از آن به عنوان ماسوله جنوب کشور یاد میشود.
عبور رودخانه کریک از وسط روستا یکی دیگر از جاذبههای دلانگیز آن است که صحنه زیبایی را خلق میکند.
وجود یک امامزاده در ورودی روستا آن را به فضایی خاص و مفرح برای گردشگران تبدیل کرده است.
اما زلزله روز چهارشنبه ۲۹بهمن ماه امسال در شهرستان دنا، میهمان ناخواندهای بود که سبب رعب و وحشت مردم شد و عدهای را مجروح و خانههای بسیاری را تخریب کرد.
به گزارش ایرنا، بسیاری از خانههای قدیمی و سنتی روستای پلکانی دچار خسارت شدند و در چشم به همزدنی یک عمر خاطرات زنان و مردان کهنسال روستا را نابود کرد.
مصالح به کار رفته در ساخت خانههای قدیمی چوب، خشت و گل بوده که هم اینک تنها ویرانهای از بیشتر خانهها به جا مانده است.
به گفته مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد در این زلزله برخی از اردوگاههای گردشگری در شهر سیسخت دچار خسارت شده که تیم ارزیاب این اداره کل این خسارتها را ارزیابی میکنند.
مجید صفایی افزود: همچنین خسارت به آثار تاریخی شهرستان دنا نیز بررسی میشود.
عضو شورای اسلامی کریک در این باره گفت: ۱۹۵ خانوار در روستای کریک مرکزی و اسلام آباد کریک زندگی میکنند که بر اساس بررسیهای انجام شده توسط شورای اسلامی و دهیاری روستا منازل مسکونی ۱۵۰ خانوار دچار خسارت شدهاند.
احد عارفی افزود: در روستای کریک مرکزی که دارای بافت قدیمی یا همان بافت پلکانی روستا محسوب میشود منازل مردم به صورت صددرصد تخریب شده و آسیب دیدهاند. وی ادامه داد: 145 خانوار در بافت قدیمی روستا زندگی میکنند که هم اینک منازل ۸۰ خانوار به طور صددرصد آسیب دیده است. عارفی عنوان کرد: افراد سالخورده و پیر در بافت قدیم روستا سکونت دارند که مجبورند در خانههایشان به سر ببرند.
عضو شورای اسلامی کریک تصریح کرد: تاکنون تعداد ۲۰ تخته چادر تحویل این خانوارها شده است که این تعداد چادر جوابگو نیست و مابقی افراد سالخورده مجبورند در خانههای خشتی خود به سر ببرند.
ثبت ملی بریانی اصفهان و دمپختهای لنجان
اصفهان - مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان از ثبت مهارت پخت بریانی اصفهان و دمپختهای لاخُلی لنجان، به همراه پنج میراث ناملموس دیگر استان، در فهرست میراث ناملموس کشور خبر داد. فریدون اللهیاری با اعلام این خبر اظهار کرد: در آخرین نشست شورای ثبت میراثفرهنگی ناملموس ایران، هفت میراث ناملموس استان، در فهرست میراث ناملموس ایران به ثبت رسید.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان، وی توضیح داد: آثار ناملموسی که در این شورا از استان اصفهان به ثبت ملی رسید شامل «مهارت پخت بریانی (بریونی) اصفهان»، «مهارت پخت دمپختهای لاخلی لنجان»، «مهارت ساخت پولک رسی باغبادران»، «مهارت پیوند، تکثیر و برداشت شاتوت برزک کاشان»، «فناوری اسبابهای آبی برزک»، «سنت نذری ماه محرم سادات دهه دار نشلج (نشلگ)» و «مهارت و آداب میش چینی گلهداران مهاباد اردستان» میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان خاطر نشان کرد: این آثار پس از بررسی و تصویب در شورای ثبت میراث ناملموس استان به تصویب شورای ثبت ملی کشور رسید.
«چارک» بوشهر به عنوان دهکده قرآنی ثبت ملی میشود
بوشهر- معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: «چارک» استان بوشهر ابتدا به عنوان نخستین روستای قرآنی کشور معرفی و در مرحله بعد به عنوان دهکده قرآنی ثبت ملی میشود. به گزارش ایرنا، عبدالهادی فقهیزاده در برنامه «بر خوان قرآن» در روستای چارک شهرستان دشتی اظهار داشت: معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال جاری دو طرح ملی بزرگ شناسایی و معرفی پایتختهای نهجالبلاغه و صحیفه سجادیه را احیا کرد. وی اضافه کرد: سومین برنامه شناسایی، معرفی و تعیین پایتخت قرآنی کشور است که استان بوشهر با فعالیت مؤثر و متنوع میتواند نخستین پایتخت قرآنی ایران لقب گیرد.
معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار داشت: تعیین روز قرآنی استان بوشهر زمینه درخشش فعالیتهای قرآنی در این استان است که رشد و بالندگی منطقه را به همراه دارد.
وی با اشاره به اینکه برگزاری چنین مراسم فاخر نویدبخش تقوا و گفتمان قرآنی است، اظهار کرد: قرآن بزرگ ترین سرمایه معنوی استان بوشهر، شهرستان دشتی و روستای چارک است و با فرد فرد اهالی این روستا گره خورده است.
فقهیزاده با اشاره به اینکه چارک، شناسنامه قرآنی استان بوشهر و شهرستان دشتی است، افزود: این مهم به وجود سادات و اهمیت و عجین بودن اهالی روستا بویژه کودکان و نوجوانان به کتاب قرآن است. وی اضافه کرد: جوانان و نوجوانان مستعد و خلاق قرآنی زیادی در این روستا هستند که در کنار پیشکسوتان این حوزه توانستهاند فعالیتهای مؤثری را در ارتباط با ترویج فرهنگ قرآنی انجام دهند.
امام جمعه شهر خورموج مرکز شهرستان دشتی گفت: دشتی از دیرباز به لحاظ سابقه دیرینه فرهنگی، درهمه حوزهها پیشگام بوده است
حجتالاسلام عبدالحسین مصلح اظهار کرد: روز قرآنی بزرگ ترین رویداد دینی و مذهبی استان بوشهر است که به مناسبت ارتحال آیتالله میرزا معتقد اهرمی نام گرفته است. مصلح بیان کرد: صدا و حنجره طلایی در بین اهالی روستای چارک وجود دارد که این مهم به وجود نظر ویژه خداوند متعال و تلاش اجداد و نیاکان سادات است. مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوشهر گفت: شورای فرهنگ عمومی در سال ۹۴ سالروز ارتحال آیت الله میرزا معتقد اهرمی کاتب قرآن متقارن را برای پاسداشت این عالم به نام روز قرآنی نامگذاری کرد.
روستای چارک با ۸۰۰ نفر جمعیت در فاصله ۱۶ کیلومتری غرب خورموج مرکز شهرستان دشتی و ۹۶ کیلومتری جنوب بوشهر واقع است.
بهرهبرداری از بزرگترین طرح مقابله با بیابان در گلستان
گرگان - بزرگترین طرح مقابله با بیابانی شدن استان گلستان، در بخش مرزی داشلیبرون به بهرهبرداری رسید. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان گنبدکاووس با اعلام این خبر گفت: گنبدکاووس با مساحت بیش از ۵۳۱ هزار هکتار بزرگترین شهرستان استان به لحاظ وسعت است که ۳۴۱ هزار و ۹۴۹ هکتار از این مساحت در اراضی ملی با پوشش مرتعی قرار دارد.
فرشید رحمانی افزود: عملیات ذخیره نزولات جوی به مساحت ۱۰۰ هکتار از محل اعتبارات اصلاح و احیای مراتع، بوتهکاری به مساحت ۳۰۰ هکتار از مراتع داشلیبرون در قالب طرحهای مشارکتی، اجرای پروژه کپهکاری حوزه ماسانکوپ به مساحت ۱۵۰ هکتار از محل اعتبارات اصلاح و احیای مراتع، اجرای پروژه هلالی آبگیر بههمراه بوته کاری به مساحت یکهزار و ۵۰۰ هکتار از محل اعتبارات مقابله با بیابان، بوتهکاری مراتع بخش مرزی به مساحت ۶۰۰ هکتار از محل اعتبارات مقابله با بیابان و اصلاح و احیای مراتع و بازنگری ۲۷ طرح مرتعداری از جمله فعالیتهای امسال منابع طبیعی شهرستان است. وی گفت: در بزرگترین ایستگاه استان گلستان واقع در چپر قویمه گنبدکاووس یک میلیون اصله نهال مرتعی گونههای اترپیلکس، لئوکوکلادا، النگاتوم و قرهداغ تولید و پرورش یافته است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان گنبدکاووس همچنین از در حال اجرا بودن طرح کاداستر و تثبیت اراضی ملی به مساحت ۱۶۵ هزار و ۴۰۰هکتار در شهرستان خبر داد و گفت: تلاش میکنیم که این طرح را تا پایان سال به اتمام رسانده و جشن پایان پروژه کاداستر را برگزار کنیم.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی:
بند دره بیرجند پارک آبخیز میشود
بیرجند - مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی با اشاره به موقعیت بند دره بیرجند گفت: شرایط بند دره در حال حاضر مانند یک پارک آبخیز است. به گزارش ایسنا، علیرضا نصرآبادی اعلام کرد: مشارکت شهرداری بیرجند، شرکت برق، اداره کل ورزش و جوانان، اداره کل حمل و نقل جادهای در این منطقه باعث خواهد شد ما در بیرجند یک پارک آبخیز متفاوت در کشور داشته باشیم. مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی با اشاره به اینکه در منطقه بند دره حدود ۹ سازه آبخیزداری بزرگ و کوچک ایجاد شده است، افزود: شرط همکاری شهرداری و دیگر نهادها در دیگر شهرهای استان به طور حتم میتوانیم پارکهای آبخیز دیگری نیز در استان راهاندازی کنیم.
افتتاح بزرگترین باغ گردوی کشت بافت خاورمیانه در استان زنجان
زنجان - بزرگترین باغ گردوی کشت بافت خاورمیانه به وسعت ۲۰۰ هکتار در شهرستان خرمدره افتتاح شد. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، بزرگترین باغ گردوی کشت بافت خاورمیانه به وسعت ۲۰۰ هکتار و ۴۵ هزار اصله نهال در شهرستان خرمدره افتتاح شد که حجم سرمایهگذاری این طرح بیش از ۸۰ میلیارد تومان است که در حدود ۴۰۵ نفر اشتغالزایی دارد. با به بار نشستن این باغ گردو(که نسبت به دماهای پایین مقاوم تر است) هزار تن به ظرفیت تولید گردو در کشور اضافه خواهد شد. مجتمع کشت و صنعت خرمدره در محدودهای به وسعت حدود یک هزار و ۱۲۵ هکتار در دشت خرمدره تولید کننده انواع محصولات کشاورزی و دامپروری است. برای این طرحها ۳۵۰ میلیارد تومان اعتبار هزینه شده است.