
طبق پیش بینی موسسه تحقیقاتی گارتنر
صنعت «آی تی» جهان 4 تریلیون دلاری می شود
میترا جلیلی
خبرنگار
شیوع کرونا عملاً زمینه ساز رشد پذیرش محصولات دیجیتال در جهان شد و با اینکه 2020 سالی بسیار سخت بود ولی بسیاری بر این باورند که در 2021 شاهد شکوفایی و چشمانداز مثبت صنعت آی تی در جهان خواهیم بود.
طبق پیشبینی مؤسسه تحقیقاتی گارتنر، میزان سرمایهگذاری در صنعت آی تی در سال 2021 به 4.1 تریلیون دلار خواهد رسید که نشان از رشد8.4درصدی نسبت به سال 2020 دارد و میتوان گفت که این صنعت به دوران پیش از کرونا بازخواهد گشت.اما این موضوع برای همه کشورها و مناطق جهان صدق نمیکند و برخی مناطق ازجمله امریکای لاتین باید برای بهبود کامل وضعیت آی تی خود تا سال 2024 صبر کنند.
سیگنالهای مثبت حوزه آی تی
بیش از یک سال از وقوع پاندمی کووید 19 درجهان میگذرد و شاید بتوان گفت صنعت آی تی در خط مقدم مقابله با این ویروس مرموز قرار گرفته است؛ صنعتی که مردم را با دورکاری، آموزش از راه دور، خرید آنلاین و... مأنوس کرد و عملاً تا حدودی جلوی شیوع بیشتر کرونا را در جهان گرفت؛ درحالی که با آغاز واکسیناسیون درجهان بسیاری از کشورها تلاش میکنند زندگی خود را به دوران پیش از کرونا نزدیک کنند محققان مؤسسات پژوهشی بهدنبال برآوردهایی از وضعیت بهبود این صنعت در جهان هستند. البته باید گفت بیشتر محققان رشد مثبت سرمایهگذاری در همه حوزههای آی تی در جهان تا سال 2022 را پیشبینی میکنند.
طبق پیشبینی گارتنر، میزان سرمایهگذاری در سال 2021 در حوزه آی تی به4.1تریلیون دلار میرسد درحالی که در سال 2020 نسبت به سال 2019 شاهد کاهش2.2درصدی میزان سرمایهگذاری جهانی در این صنعت بودیم چراکه مدیران کمپانیها بیشتر ترجیح میدادند در شرایط کرونا که منجر به دورکاری کارمندان در بیشتر نقاط جهان، تحصیل، خرید آنلاین و... شد در نوآوریها و تکنولوژیهایی با مأموریت حیاتی هزینه کنند.
حالا به نظر میرسد مدیران جهان عزم خود را جزم کردهاند تا در سال 2021 گامهایی برای بهبود این وضعیت بردارند. «جان-دیوید لاولاک» معاون برجسته تحقیقات در مؤسسه گارتنر دراین باره گفت: سال گذشته کمپانیهای مختلف در جهان میزان هزینه برای توسعه زیرساختهای فناوری اطلاعات خود را به نحو چشمگیری افزایش دادند تا بتوانند ظرف چند هفته نیروی کار خود را از راه دور فعال کنند اما پیشبینی میشود در سال 2022 در همه بخشهای آی تی شاهد رشد باشیم؛ بیشترین افزایش سرمایهگذاری به وسایل دیجیتال با رشد 11درصدی مربوط میشود و پس از آن هم نرم افزارهای شغلی با رشد 10.8درصدی قرار دارند چراکه کارفرمایان و سازمانها تمرکز خود را به تأمین محیطهای کاری پربازده و نوآورانه برای نیروی کار خود معطوف کردهاند.
وضعیت آی تی امریکای لاتین
هرچند میزان هزینه برای توسعه آی تی و صنعت فناوری گامی روبه جلو محسوب میشود و در مجموع کشورهای جهان تصمیم گرفتهاند تا سرعت بیشتری به بهبود وضعیت این حوزه بدهند و خود را آماده دوران پساکرونا کنند اما کشورهایی هم در دنیا هستند که چندان نمیتوان نسبت به وضعیت آنها خوشبین بود. درحالی که برخی کشورها تا پایان 2021 احتمالاً صنعت آی تی خود را با سرمایه گذاریهای عمده از وضعیت دوران کرونا خارج میکنند اما امریکای لاتین وضعیتی مشابه ندارد و پیشبینی میشود که احتمالاً این کار تا سال 2024 طول خواهد کشید. به گفته محققان مؤسسه گارتنر، این منطقه در میان آخرین مناطقی از جهان قرار گرفته که به سطح آی تی پیش از شیوع کرونا بازمی گردند؛ این درحالی است که میزان هزینه و سرمایهگذاری در صنعت آی تی در چین از سال 2019 یعنی قبل از شیوع کرونا پیشی گرفته و انتظار میرود این صنعت در امریکای شمالی و اروپای غربی تا پایان 2021 بهبود یابد.
پیشبینی میشـــــــــود میزان سرمایهگذاری در صنعت آی تی در امریکای لاتین در سال 2021 نسبت به 2020، افزایش 7.7درصدی داشته باشد که البته در این میان آرژانتین با 10.4درصد، بیشترین رشد را ثبت خواهد کرد. پس از آن مکزیک با پیشبینی رشد 10درصدی در میزان سرمایهگذاری برای صنعت آی تی قرار دارد و ردههای بعدی این پیشبینی هم به برزیل، پرو، شیلی و کلمبیا اختصاص مییابد.
گزارش دیگری که توسط کمپانی پژوهشیIDC منتشر شد نیز پیشبینی کرده است برزیل بهعنوان بزرگترین بازار فناوری اطلاعات و ارتباطات در امریکای لاتین در سال 2021 رشدی 7درصدی داشته و ارزش بازار آن به 64.4 میلیارد دلار خواهد رسید. البته لازم به ذکر است که بیشترین تمرکز در برزیل بر بخشهای امنیت سایبری و سیستمهای ابری است و میتوان آنها را حوزههای کلیدی در این کشور برای سرمایهگذاری آی تی دانست. در سال 2021، هزینه امنیت سایبری در برزیل بیش از 900 میلیون دلار خواهد بود که 12.5 درصد بیشتر از سال قبل است.
پیشبینی میشود که ارزش سیستمهای ابری در برزیل نیز در سال 2021 به 3 میلیارد دلار برسد که نسبت به سال 2020 افزایش 46.5 درصدی دارد و پذیرش هوش مصنوعی نیز قرار است رشد کند.طبق پیشبینی IDC، حدود یک چهارم سازمانهای بزرگ در برزیل از هوش مصنوعی و یادگیری ماشین استفاده میکنند و هزینههای هوش مصنوعی در برزیل در سال 2021 به 464 میلیون دلار خواهد رسید.همچنین انتظار میرود فروش تبلتها و نوت بوکها در برزیل در سال 2021 به 4.7 میلیارد دلار برسد که 21 درصد بیشتر از سال قبل است و البته 7.3 درصد از کل سرمایه گذاریهای آی تی در این کشور را به خود اختصاص میدهد.
رشد سرمایهگذاری در منطقهMena
یکی دیگر از مناطقی که نسبت به آسیا و امریکای لاتین سریعتر به حالت پیش از کرونا بازخواهد گشت، منطقه Mena است. «جان-دیوید لاولاک» معاون برجسته تحقیقات در مؤسسه گارتنر گفت: اقتصادهای مختلف به گونهای متفاوت به پاندمی کووید 19 پاسخ دادند. دیجیتالی شدن سریع منطقه Mena بخصوص کشورهای حوزه خلیج فارس پیش از شیوع کرونا آغاز شده بود به همین دلیل هم این منطقه نسبت به آسیا و امریکای لاتین سریعتر به حالت پیش از کرونا بازخواهد گشت. مدیران این منطقه در سال 2021 بیشتر بر زیرساختهای نرم افزاری و سرورها سرمایهگذاری میکنند.
میزان هــــــــــــــزینه پیشبینی شده در حوزه آی تی در منطقه Mena(خاورمیانه و آفریقای شمالی) در سال 2021 درمجموع به171میلیارد دلار میرسد. این رقم نشان از رشد 4.5درصدی نسبت به 2020 دارد درحالی که میزان سرمایهگذاری در حوزه آی تی در جهان با رشد 8.4درصدی به 4.1تریلیون دلار خواهد رسید.به گفته وی، بهدلیل شیوع کرونا بیشتر پروژههای آی تی دراین منطقه به تعویق افتاده یا متوقف شدند اما انتظار میرود در سال 2021 به موازات بهبود وضعیت کشورها و بالاتر رفتن درک کشورها از اکوسیستم دیجیتال، میزان سرمایهگذاری برای آی تی بهبود یابد و این منطقه در دو سال آینده احتمالاً به دوران قبل از کرونا بازخواهد گشت.در سه ماهه نخست 2021 در دوبی پروژههای «دوبی هوشمند 2021»، «ویزای کار از راه دور» و سیاستهای قانونگذاری اقتصادی جدیدی پایهگذاری شدند که با توجه به آنها، انتظار میرود میزان سرمایهگذاری در تکنولوژی این منطقه تقویت شود و بشدت بالا برود.
در منطقه آسیا-اقیانوسیه نیز مؤسسه IDC پیشبینی رشد سرمایهگذاری در زمینه آی سی تی تا 924میلیارد دلار دارد که رشدی 4.9درصدی را نسبت به سال 2020 نشان میدهد و انتظار میرود تا سال 2024 به یک تریلیون دلار برسد. در این منطقه درسال 2021 جدا از صنایع مصرفی مرتبط با آی تی، بالاترین رشد سرمایهگذاری در صنعت آی تی به صنایع مخابراتی و بانکداری با رشد 29درصدی مربوط میشود.
در اروپا اما میزان سرمایهگذاری در صنعت آی تی بیشتر به امنیت سایبری بازمی گردد که پیشبینی میشود این رقم در سال 2021 به 35.6 میلیارد دلار برسد و در این میان، بانکداری بیشترین سرمایهگذاری امنیت سایبری را دریافت خواهد کرد.
نجات و بازیابی اطلاعات کامپیوتر شما
SystemRescueCD یک دیسک بوت نجات سیستم و بازیابی اطلاعات بر پایه لینوکس است که به صورت CD، DVD یا USBهای قابل بوت، قابل استفاده است.
این نرم افزار با ارائه ابزارهایی برای ساخت و ویرایش پارتیشنها، عیوب کامپیوتر شما را رفع میکند.
این دیسک بوت دارای مجموعهای کامل از ابزارهای سیستم و ابزارهای پایه است، اگر بخواهیم به اصلیترین ابزارهای این نرم افزار اشاره کنیم باید گفت GNU Parted بهترین ابزار برای ویرایش پارتیشنها در لینوکس است. GParted نیز ابزاری برای همانندسازی پارتیشن لینوکس بوده و Partimage برای همانندسازی ایمیج Drive/Ghost لینوکس به کار میرود. یکی دیگر از ابزارهای جالب این نرم افزار Reinstlaa است که یکی از معمولترین bootloaderهای مورد استفاده در لینوکس محسوب میشود.
ابزارهای فایلهای سیستمی این نرم افزار امکان فرمت، تغییر سایز و اشکال زدایی یک پارتیشن روی هارد دیسک را به شما میدهند. ابزار Test-Disk هم میتواند پارتیشنهای از دست رفته را بازیابی کرده یا دیسکهای غیر قابل بوت را به دیسکهای قابل بوت تبدیل کند و از بسیاری از سیستمهای پرونده پشتیبانی میکند.
Rsnamshot هم ابزاری کارآمد برای نمایش لحظهای سیستم پرونده جهت ساخت نسخههای پشتیبان از سیستمهای از راه دور و محلی است و EVMS یا سیستم مدیریت حجمها، ابزاری قدرتمند برای مدیریت حجمهای منطقی به شمار میرود.
NTFS-3G یکی دیگر از ابزارهای این نرم افزار است که برای فراخوانی پارتیشنهای NTFS تحت لینوکس به همراه پشتیبانی از خواندن و نوشتن اطلاعات بسیار مناسب عمل میکند.
پشتیبانی از سیستمهای پرونده شبکه شامل Samba و NFS، ساخت، ویرایش، کپی و بازیابی پارتیشنهای هارد دیسک هم از دیگر قابلیتهای این نرم افزار به شمار میرود، البته توجه داشته باشید که فایل iso دانلود شده باید توسط نرم افزار Ultraiso روی دیویدی رایت شود و سپس مورد استفاده قرار گیرد.
اگر شما هم علاقه مندید که این نرم افزار را در اختیار داشته باشید میتوانید آن را از وب سایت P30world.com به صورت رایگان بارگذاری کنید.
فناورانه بر خواب کودک خود نظارت کنید
صهبا ملک
خبرنگار
نگهداری از نوزاد کار چندان راحتی نیست و گاه برخی والدین نگران وضعیت فرزندشان در هنگام خواب هستند. تاکنون ابزارهای فناورانه گوناگونی طراحی و تولید شده تا این دغدغه برطرف شود و والدین بتوانند بر نفس کشیدن نوزادشان هنگام خواب نظارت داشته باشند، اما میتوان گفت که Miku Pro Smart Baby بهترین ابزار دیجیتال در این زمینه بهشمار میرود.
این وسیله دیجیتال بدون اینکه هیچ سنسور یا چسبی به بدن نوزاد بچسبد یا هیچ گونه سیمی در تخت نوزاد مشاهده شود میتواند هرگونه اتفاق عجیب، اختلال در تنفس، تغییر الگوی خواب یا سرماخوردگی و آلوده شدن به ویروس را از طریق یک اپ به والدین اطلاع بدهد.
Miku Pro دارای قابلیتهای متعددی ازجمله SensorFusion است که از پردازشگر 8 هستهای برای ارسال بلافاصله اطلاعات مربوط به تنفس، آنالیز خواب، ویدئوی 1080p HD استفاده میکند. سنسورهای اضافه این ابزار نیز میتوانند دما، رطوبت، سطح نور و میزان صدا را در اتاق کودک مورد بررسی قرار دهند. این ابزار بهدلیل داشتن زاویه دید 140 درجه میتواند بخش عمدهای از اتاق را زیر پوشش نظارتی خود قرار دهد و همچنین والدین میتوانند با زوم کردن فیلم، کودک خود را از فاصلهای نزدیکتر ببینند حتی اگر این نظارت از راه دور انجام شود. این ابزار را میتوان برای کودکان تا 12 سال مورد استفاده قرار داد چراکه به نوعی با رشد کودک شما از نظر تعداد سنسورها و... به روز میشود و میتواند بر سلامت کودک نظارت داشته باشد.
هرچند هیچ وسیلهای نمیتواند جایگزین مادر و مهر وی شود ولی Miku Pro پس از 5 هزار ساعت مطالعات تحقیقاتی پزشکی طراحی و ساخته شده و میتواند بخوبی به وظیفه خود عمل کند. هماکنون این ابزار دیجیتال از وب سایت Mikucare.com با بهای 399 دلار قابل خرید است و بزودی در سایر فروشگاهها ازجمله آمازون نیز عرضه می شود.
12 نکته برای مانع زدایی از صنعت مخابرات
فرامرز رستگار
دبیر سندیکای صنعت مخابرات ایران
مشتریان اصلی تولیدات تجهیزات مخابراتی و فناوری اطلاعات، سازمانهای دولتی، عمومی و اپراتورهای ارتباطی هستند بنابراین پشتیبانیها و مانع زداییها از سوی آنان بسیار مهم و مؤثر است، هرچند که سازمانها و نهادهای دیگری مانند وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، مرکز ملی فضای مجازی، سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی و گمرک ایران هم دراین حوزه اثربخش هستند. ۱۲ مورد کلیدی زیر مرتبط با صنعت ICT میتواند این صنعت را متحول و شعار امسال را تا حد زیادی محقق کند.
۱- نگاه سازمانها و نهادهای کارفرمایی را از بخشی به فرابخشی و ملی تبدیل کند.
۲- کارفرمایان با ارتقای دانش فنی و در مواردی فرهنگ کارکنان و مدیران خود، قادر و معتقد شوند که پروژهها را با مشخصات عام و نیاز واقعی کشور تعریف کنند و از تهیه لیست تجهیزات با ذکر برند خارجی بپرهیزند.
۳- نهادهای اجرایی و کارفرمایان پروژهها، کارشناسان و مدیرانی را که وابسته به محصولات خارجی هستند ارشاد و با متخلفان برخورد کنند.
۴- فرهنگ مبادله تفاهمنامه با تضمین خرید به شرط موفقیت، برای طرحهای تحقیقاتی و صنعتیسازی محصولات رایج و بهانههای حقوقی رفع شود.
۵- مهلت منطقی و فضای تست دستاوردها برای محققان و صنعتگران فراهم شود.
۶- در مناقصات و خریدها، شرکتهای دانش بنیان و کاملاً خصوصی را با شرکتهای دولتی و شبه دولتی دارای رانت مقابل هم قرار ندهند و از میدان خارج نکنند.
۷- برای تأمین مالی بهتر پروژهها و زمینهسازی بزرگ شدن بازار ICT، قراردادهای «مشارکت عمومی خصوصی» یا P.P.P جایگزین قراردادهای کارفرمایی- پیمانکاری شود.
۸- در تنظیم قرارداد با شرکتهای تولیدی بهجای مدل قراردادهای خرید و فروش که با طبیعت تولید سازگار نیست از مدل قراردادهای «استصناع» با تضمین خرید استفاده شود.
۹- تعدیل قیمت ناشی از تغییرات نرخ ارز، تورم و... در قراردادهای تولیدی منظور شود.
۱۰- برای برخی از تجهیزات IT که مصرف عمومی دارد و خرید آنها بهصورت پراکنده از سوی مشتریان متعدد انجام میشود، بهمنظور ساماندهی تولید، وزارت صنعت، معدن و تجارت وارد عمل شود درغیر این صورت امکان رقابت با کالای خارجی میسر نخواهد شد.
۱۱- متأسفانه با وجود تأکید فراوان مسئولان برای استفاده از تجهیزات بومی IT در شبکههای ارتباطی حساس، این تجهیزات با قیمت ارزان(دست دوم یا خارج از رده تولید به روز) وارد کشور میشود و رقابت با آن دشوار است(قیمتهای این تجهیزات خارجی برای ایران جهت نفوذ به شبکههای ارتباطی توأم با یارانه خارجی است) که باید با خریداران آنها بویژه دستگاه دولتی و عمومی برخورد جدی شود.
۱۲- قانون حداکثر استفاده از توانمندیهای داخلی که در خرداد ماه سال ۹۸ ابلاغ شده، قانون بسیار خوب و مفیدی است بنابراین تعداد زیادی آییننامه اجرایی بهعنوان پیوستهای آن در نظر گرفته شده بود که باید حداکثر ظرف 6 ماه از ابلاغ قانون تهیه و به تصویب هیأت دولت میرسید تا این قانون به درستی اجرا شود که متأسفانه بخش عمده آن انجام نشده که باید از سوی مجلس روی آن نظارت انجام شود.
در پژوهشگاه ارتباطات انجام شد
پیشبینی زمانی و مکانی شیوع کرونا با استفاده از هوش مصنوعی
پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، سامانه پیشبینی زمانی و مکانی کرونا در استان تهران را با استفاده از هوش مصنوعی راهاندازی کرد.
به گزارش «ایران»، «وحید یزدانیان» با اشاره به کاربردهای متنوع هوش مصنوعی گفت: کشورهای توسعه یافته جهان از هوش مصنوعی برای کاربردهای متنوع و بویژه پیشبینی میزان شیوع استفاده میکنند و اکنون نیز در داخل کشور، با بهرهگیری از تجارب جهانی و نیز بومیسازی الگوها، این سامانه توسعه یافته، میتواند سرعت تحلیل دادهها را افزایش داده و براساس استفاده از اطلاعات ناشناس و جمعآوری شده در سطح استان تهران، کمک بسیار خوبی برای کنترل کرونا باشد. وی با اشاره به مراحل تکمیلی ابر رایانه سیمرغ تصریح کرد: با راهاندازی ابررایانه سیمرغ سرعت تحلیل دادهها بسیار سریعتر خواهد شد و این ابررایانه نیز در خدمت هوش مصنوعی قرار خواهد گرفت. در ادامه علیرضا زالی فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران گفت: این تعاملات باعث میشود دانش همکاران ما با مفاهیم مدیریتی این بیماری در استان تهران افزایش پیدا کرده و با استفاده از اطلاعات این داشبوردها بتوانند مداخلات مؤثرتری را در بهداشت و درمان با هدف افزایش مراقبت از بیماران انجام دهند.
وی خاطرنشان کرد: علاوه بر برنامههایی که تا به حال انجام شده و ما را به سمت یک مدل بومی در استان تهران نزدیک کرده است، این مدل زمانی عملکردی است که ما در حوزه بهداشت آثار عملکردی آن را ببینیم. ما در شهر تهران ۱۷۴ و در استان تهران ۴۲۰ محله داریم و با وجود جمعیت نامتوازن، نوع ارتباطات میان مردم و حجم بالای تردد، مشکلات زیادی برای تصمیمگیری محدودیتی پیدا میکنیم. ما برای اعمال محدودیتها نیاز به مدل جغرافیایی داریم تا اقدامات اثربخشی بیشتری داشته باشند. با داشتن اطلاعات مناسب میتوانیم برای هفتههای آتی پیشبینیهای لازم و اقدامات متناسب با آن را داشته باشیم. زالی گفت: مبحث داشبورد مدیریتی بسیار مهم است و با یک سطح دسترسی منطقی برای مدیران تصمیم گیرنده بسیار مناسب است تا در هر لحظه بتوانند موقعیت را دیده و تصمیمگیری کنند. فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران درخصوص تأثیر تکنولوژیهای جدید در دوران شیوع این ویروس گفت: در این دوران میبینیم کشورهایی مانند سنگاپور و کره جنوبی از تکنولوژیهای روز استفاده میکنند و در کنترل بیماری نیز بسیار موفق بودهاند. علی اصغر انصاری رئیس مرکز نوآوری و توسعه هوش مصنوعی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در پایان گفت: قطعاً اگر منابع اطلاعاتی بیشتری در بخشهای دیگری وجود داشته باشند، ما پیگیری خواهیم کرد و از آنها نیز برای استخراج مدل استفاده میکنیم. با پشتیبانی دکتر زالی و همکاری دانشگاهها ما کار بسیار بزرگی انجام دادیم. بار علمی کاری که انجام می دهیم بسیار زیاد و این کار دنبالهدار است.
به دلیل نقض قوانین؛
اتحادیه اروپا اپل را به رفتار ضد رقابتی متهم میکند
قانونگذاران آنتی تراست (ضدانحصار) اتحادیه اروپا تصمیم دارند اپل را به نقض قوانین رقابتی و محدود کردن رقبا متهم کنند.
به گزارش مهر، قانونگذاران آنتی تراست اتحادیه اروپا تصمیم دارند در هفته جاری اتهامات علیه اپل را مطرح کنند زیرا این شرکت رقبایش را در اپ استور مسدود میکند. ارائه این اتهامات علیه تولید کننده آیفون پس از آن مطرح شده که یک سرویس انتشار موسیقی (اسپاتیفای) از اپل شکایت کرد. این اقدام نخستین اتهام «آنتی تراست» اتحادیه اروپا علیه اپل است و ممکن است به جریمهای معادل ۱۰ درصد درآمد جهانی این شرکت و تغییراتی در مدل کسب و کاری پر سود آن منجر شود. شرکت سوئدی اسپاتیفای در سال ۲۰۱۹ میلادی شکوائیه خود را به کمیسیون اروپا ارائه و ادعا کرد اپل ناعادلانه رقبای سرویس «اپل موزیک» را محدود میکند. همچنین این شرکت از هزینه ۳۰ درصدی تحمیل شده بر توسعهدهندگان اپلیکیشن برای استفاده از سیستم خرید آنلاین اپل گله کرده است. سازمان ناظر بر رقابت اروپا هماکنون مشغول انجام ۴ تحقیق (از جمله شکایت اسپاتیفای) از اپل است.
پیش بینی زمان فوران آتشفشان با کمک ماهواره
علیرضا احمدی / هرسال حوادث غیرمترقبه طبیعی در جهان جان تعداد زیادی از مردم را میگیرد و فوران آتشفشان هم یکی از این حوادث طبیعی به شمار میرود؛ ازآنجا که براحتی نمیتوان بیدار شدن یک کوه آتشفشانی را از قبل پیشبینی کرد تاکنون دانشمندان و محققان حوزه فناوری تلاش زیادی در این زمینه داشتهاند و به تازگی به تکنیک جدیدی دست یافتهاند که میتواند کمک کند تا فوران آتشفشانها سالها پیش از فعال شدن شان، پیشبینی شود.درواقع این دانشمندان یک مدل مبتنی بر اطلاعات ماهوارهای را توسعه دادهاند که میتواند خیلی زود فوران را پیشبینی کند. این تیم ۱۶سال است که درحال جمعآوری اطلاعات از ماهوارههای Terra وAqua ناسا هستند. این ماهوارهها دهههاست که تغییرات آب و هوایی کره زمین را مورد بررسی قرار داده و آنها را بهصورت مستندات در اختیار ناسا قرار میدهند. افزایش دما یکی از نشانههای فوران آتشفشان است، چراکه ماگماها از اعماق زمین خارج میشوند؛ با ترکیب نتیجه این تحقیقات وسایر روشهای تشخیصی، دانشمندان معتقدند حالا دیگر میتوانند از سالها قبل، بیدار شدن کوههای آتشفشانی را اطلاع دهند. آتشفشانها از ترسناکترین حوادث غیرمترقبه روی کره زمین شناخته میشوند، چراکه میتوانند همه فضای اطراف خود را نابود کنند و هیچ انسان یا جانداری را تا شعاع چندکیلومتری زنده نگذارند، شاید همین خطرات بالای آن است که آتشفشانها یکی از محبوبترین منابع علمی برای دانشمندان به حساب می آید ،اما با وجودی که مدتهای زیادی است دانشمندان در حال مطالعه بر این حادثه طبیعی هستند هنوز هم موفق به جمعآوری اطلاعات چندانی نشدهاند و نمیدانند چه زمانی یک آتشفشان در آستانه فوران است تا زودتر از زمان وقوع حادثه بتوان مردم را از منطقه دور کرد، البته باید گفت آتشفشانها دارای تنوع بسیار بالا با رفتارهای متفاوت هستند و با این که بشر موفق شده است برای برخی آتشفشانها کمی زودتر متوجه مشکل شود ولی در برخی موارد تا زمان خروج گدازه از دهانه آتشفشان نمیتوان متوجه موضوع شد.
در جهان بیش از ۱۵۰۰ آتشفشان وجود دارد اما تعداد اندکی از آنها به سیستمهای مانیتورینگ مجهز هستند. شاید ظاهر آتشفشانها یکی باشد اما با یکدیگر بسیار متفاوت اند. پال لاندگرن»، از اعضای علمی ناسا در کالیفرنیا دراین باره گفت: برای بسیاری از آتشفشانهای جهان تنها به دلایل و اسناد علمی تکیه میکنیم و آنها را در گروه کم خطر قرار میدهیم ولی هیچ تضمینی وجود ندارد که این آتشفشانها تا ابد خواب بمانند. گفتنی است تاکنون روشهایی مانند اندازهگیری میزان تحرک زمین، اندازهگیری گازهایی که از دهانه آتشفشان خارج میشود و... مورد استفاده قرار میگرفت تا دانشمندان از تحرک درونی آتشفشان مطلع شوند ولی این روشها تنها چند روز قبل از یک فوران بزرگ جواب میدهند که شاید کار چندانی هم نتوان برای حیات وحش و همچنین ساکنان مناطق نزدیک این آتشفشانها در این فرصت محدود انجام داد، اما تحقیقات جدید تلاش دارد که سیستمهای هشداری جدیدی ایجاد کنند که بتوان از سالها قبل فعال شدن یک آتشفشان مطلع شد تا مردم این منطقه برای زندگی خود برنامهریزی کنند و احتمالاً دولتها بتوانند خود را برای وقوع چنین حادثهای آماده کنند بدون اینکه برای مردم و حیات وحش آن منطقه مشکل خاصی پیش بیاید.