گزارش «ایران» درباره تشدید مشکلات معیشتی افراد دارای معلولیت در دوران کرونا
چرخ زندگی معلولان راحت نمیچرخد
پرستو رفیعی
خبرنگار
ماههاست جهان با ابرچالشی به نام کرونا دست به گریبان است. هر از گاهی سویه جدیدی از آن خودنمایی میکند تا دولتمردان در مقابل چالشهای جدید اقتصادی و اجتماعی قرار گیرند و شهروندان سختتر از قبل روزگار بگذرانند. در این بحبوحه اما 12 آذر، سوم دسامبر امسال نیز همچون سال های پیش از راه رسید. روزی که از سوی سازمان ملل متحد به نام افراد دارای معلولیت نامگذاری شده تا شاید این گروه از جامعه بیش از پیش بر مدار توجه مسئولین و مردم در همه کشورهای دنیا قرار گیرند. «ساخت جهانی بهتر پس از کرونا برای افراد دارای معلولیت (فراگیر، دسترسپذیر و پایدار)» شعاری است که امسال برای این روز انتخاب شده تا به ما یادآوری کند که این قشر از جامعه نیز همانند سایر اقشار جامعه و حتی بیشتر از آنها در معرض آسیب قرار گرفتهاند. قرارگیری نام این بیماری در شعار روز جهانی افراد دارای معلولیت از افزایش مشکلات آنها در دوران شیوع این بیماری خبر میدهد و مسئولیت آحاد جامعه در مقابل این قشر را یادآوری میکند. در کشور ما مسائل معلولین همواره مورد توجه مسئولین قرار دارد به گونهای که هنگام تزریق واکسن کرونا این گروه در اولویت قرار گرفتند و حتی وزیر بهداشت برای رفع مشکلات آنها تزریق خانه به خانه واکسیناسیون را در دستور کار وزارت بهداشت قرار داد اما متأسفانه مشکلات این گروه در دوران پاندمی بشدت افزایش یافته و این واقعیتی انکارناپذیر است. خانم حقی نابینا است همسرش نیز دچار معلولیت است. او به «ایران» میگوید: ماههای ابتدای شیوع کرونا همسرم دورکار شد اما من همچنان با نگرانی و اضطراب در محل کارم حضور داشتم. کمکم شرایط بدتر شد و با بالا رفتن آمار مبتلایان و مرگومیر من هم دورکار شدم. در دوران دورکاری اضافهکار و مزایای ما قطع شد اما قیمت اجناس و از همه آنها بدتر کرایه خانهها روز به روز افزایش یافت. اقلام بهداشتی و وسایل توانبخشی هم تحت تأثیر شرایط اقتصادی قرار گرفته بهشدت گران شدند. طوری که وقتی عصایم که مهمترین ابزار من برای حضور در جامعه است شکست، تصمیم گرفتم از خیر عصای جدید بگذرم و آن را تعمیر کنم. هرچند عصای تعمیری گاهی مرا با مشکل مواجه میکند اما راضی هستم. چون پرداخت هزینه بالای عصای جدید برایم سختتر است و ترجیح میدهم این مبلغ را برای کرایه خانه کنار بگذارم. آقای ملایری مردی 52 ساله و معلول جسمی حرکتی است. او میگوید تاکنون تحت پوشش هیچ نهاد حمایتی نبوده و بعد از خروج از خانه پدری و مستقل شدن، هرگز از کسی کمکی دریافت نکرده، اما کرونا زندگی را بر او و خانوادهاش سخت کرده است. او به «ایران» میگوید: در کنار افزایش هزینههای زندگی، افزایش ودیعه و کرایه خانه، کمرم را شکسته. امسال مجبور شدم به منطقهای در جنوبیترین نقطه تهران که با محل کارم فاصله زیادی دارد نقل مکان کنم. چون با پول ودیعهای که من داشتم دیگر نمیتوانستم در محلهمان و حتی چند خیابان پایینتر هم خانه اجاره کنم. حالا هر روز باید کلی مسافت طی کنم تا به محل کارم برسم و این موضوع برای من که از ویلچر استفاده میکنم و معابر تهران که اکثراً مناسبسازی نشده، بسیار سخت و پرهزینه است.
نرخ بیکاری معلولین 40 درصد است
علی همت محمودنژاد رئیس انجمن حمایت از حقوق معلولین به «ایران» میگوید: شیوع بیماری کرونا باعث شده افراد دارای معلولیت در سراسر دنیا دچار مشکلات جدی شوند و اشتغال، بهداشت روانی و جسمانی و وضعیت اقتصادی آنها تحت تأثیر قرار گیرد بهطوری که میتوان گفت کرونا زندگی معلولین را مختل کرده است. در کشور ما هم علاوه بر کرونا، تحریم ناجوانمردانه و یکجانبه دولت امریکا به کمیاب شدن وسایل توانبخشی متناسب با وضعیت مالی افراد دارای معلولیت منجر شده است. افزایش چند برابری وسایل توانبخشی مانند ویلچر، عصا، سمعک و... مشکلات بسیاری را برای معلولین ایجاد کرده است.
او ادامه میدهد: اما به نظر من یکی از مهمترین مشکلات این گروه، مسکن است. به دلیل جهش بیسابقه قیمت مسکن در کشور، معلولین به حاشیه شهرها نقل مکان کردهاند چراکه توان مالی این افراد برای زندگی در مراکز شهرها کافی نیست. در حقیقت گرانی مسکن، سبب شده معلولین زندگی خود را از مناطق نیمه برخوردار به مناطق کم برخوردار منتقل کنند و به همین دلیل از امکانات لازم برای بهرهمندی از خدمات توانبخشی، کلاسهای آموزشی و حضور در مراکزی که میتواند به آنها کمک کند محروم شدهاند.
محمودنژاد با تأکید بر اشتغال به عنوان یکی دیگر از چالشهای مهم افراد دارای معلولیت عنوان میکند: متأسفانه نرخ بیکاری در میان جامعه معلولین نسبت به سایر افراد عادی جامعه 3 تا 4 برابر است. در حال حاضر نرخ بیکاری در میان افراد دارای معلولیت نزدیک به 40 درصد است که امیدوارم دولت جمهوری اسلامی با برنامههای کوتاه مدت و بلند مدت برای برون رفت از این مشکلات اقدام کند. رئیس انجمن حمایت از حقوق معلولین میافزاید: میتوان از موانع فرهنگی به عنوان سومین مشکل جدی این گروه نام برد. چراکه این موانع فرهنگی در جامعه باعث شده که بسیاری موانع فیزیکی هم برای این افراد ایجاد شود. برای مثال میبینیم در حال حاضر بسیاری از ساختمانها بدون آسانسور ساخته میشوند یا برخی از پارکها برای معلولین قابل استفاده نیست چون هنگام طراحی به این گروه از جامعه توجهی نشده است. عدم مناسبسازی هتلها، اماکن اقامتی و سایر مراکز تفریحی بین راهی برای افراد دارای معلولیت نمونههای دیگری از این بیتوجهی به شمار میآید.
قوانین برای معلولان اجرا نمی شود
او میگوید: یکی دیگر از این موانع فرهنگی بیتوجهی به دریافت عوارض عبور بین شهری خودرو از معلولین است. هنگامی که وسایل حمل و نقل عمومی برای استفاده افراد دارای معلولیت مناسب نیست به چه دلیل معلولی که مجبور است از خودروی خود استفاده کند باید عوارض پرداخت کند. در همه دنیا معلولین از همه عوارض بزرگراهها معاف هستند حتی در دنیا استفاده معلولین از اتوبوس و قطار رایگان است. در کشور ما براساس قانون حمایت از حقوق معلولین بلیت هواپیما برای این افراد نیم بها است، اما هیچ یک از شرکتهای هواپیمایی این موضوع را رعایت نمیکنند.
محمودنژاد با اشاره به اجرای ماده 27 قانون حمایت از حقوق معلولین به عنوان یکی دیگر از مطالبات معلولین، میافزاید: طبق این ماده مبلغ دریافتی مستمریبگیران باید حداقل معادل با حداقل حقوق و دستمزد باشد که تاکنون عملیاتی نشده و مبلغ مستمری کنونی تقریباً یک دهم مبلغی است که در قانون ذکر شده است. او در مورد نقش بهزیستی در بهبود شرایط معلولین میگوید: سازمان بهزیستی از نظر تکلیفی وظیفه دارد قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت را اجرا کند اما هنگامی که بودجه لازم را در اختیار نداشته باشد، کاری از پیش نخواهد برد. از سوی دیگر در بندهایی از قانون، بهزیستی به عنوان ناظر شناخته شده اما هیچ ابزاری در اختیار این ناظر قرار نگرفته بنابراین بهزیستی در این زمینه نیز نقش مؤثری نخواهد داشت.
از اینرو به نظر من باید یک مقام بالادستی بر اجرای این قانون نظارت داشته باشد. چرا که اجرای قانون حمایت از افراد دارای معلولیت مهمترین راه بهبود شرایط معیشت معلولین کشور است. چون همانگونه که شعار روز جهانی فراگیری و راهبری است، اگر به معلولین میدان داده شود و آنها در چرخه تولید و اقتصاد سهیم شوند خواهیم دید که افراد دارای معلولیت در تولید ناخالص ملی اثرگذار خواهند بود.
ارائه خدمات متمایزتر در دوران پساکرونا
امین شاهرخی مدیر کل بهزیستی استان تهران در گفتوگو با «ایران» میگوید: سازمان بهزیستی در دوران کرونا وظایف خود را تعطیل نکرده و ارائه خدمات مورد نیاز معلولین را با رعایت پروتکلهای بهداشتی دنبال کرده است. این موضوع در ارائه خدمات مراکز شبانه روزی بیش از سایر مراکز به چشم میخورد. او با اشاره به واکسیناسیون معلولین میافزاید: سازمان بهزیستی با کمک و مساعدت وزارت بهداشت در کنترل بیماری کرونا در مراکز شبانهروزی بسیار موفق عمل کرده و آمار مرگ و میر در میان جامعه هدف بسیار کم است به همین دلیل میتوان ادعا کرد که تعطیلی در کار بهزیستی وجود ندارد. مدیرکل بهزیستی استان تهران خاطرنشان میکند: به دلیل نگرانی خانوادهها در مراکز روزانه توانبخشی با مقداری افت ارائه خدمات مواجه شدیم اما میتوان گفت در این مراکز هم با توجه به رنگبندی کرونایی خدمات مناسبی ارائه شده است.
او با تأکید بر اینکه سازمان بهزیستی برنامهریزی برای دوران پسا کرونا را در اولویت قرار داده میگوید: تلاش ما براین است که در دوران پسا کرونا ضریب اطمینان و امنیت را بالا ببریم تا مردم را به این باور برسانیم که مراکز توانبخشی محیطی کنترل شده و سالم هستند. همچنین با تدوین برنامههایی با محوریت ارائه خدمات مردم محور قطعاً در دوران پساکرونا، متمایزتر از گذشته برای ارائه خدمات توانبخشی اقدام خواهیم کرد و در واقع یکی از مهمترین برنامههای سازمان بهزیستی برای دوران پساکرونا و کاهش آسیب افراد دارای معلولیت در این دوران افزایش خانههای موقت و ارائه خدمات توانبخشی در منزل است.
برش
پیگیری ویژه حقوق افراد دارای معلولیت در بودجه ۱۴۰۱
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه دولت سیزدهم، خود را در برابر جامعه معلولان مسئول میداند، گفت: حقوق افراد دارای معلولیت به طور ویژه در بودجه سال ۱۴۰۱ دیده خواهد شد. به گزارش ایسنا، دکتر حجتالله عبدالملکی در نشست صمیمانه با جمعی از فعالان و نخبگان دارای معلولیت کشور گفت: من بهعنوان نماینده و کارگزار جامعه معلولان در جریان تصویب بودجه سال ۱۴۰۱ تمام قد دفاع خواهم کرد.
عبدالملکی ادامه داد: قانون حمایت از حقوق معلولان اگر به طول کامل اجرا شود، باز هم تکلیف ما نسبت به این جامعه شریف برطرف نمیشود. او با اشاره به قانون حمایت از حقوق معلولان، گفت: گزارش میزان تحقق اجرای این قانون توسط سازمان بهزیستی کشور تا پایان آذر امسال منتشر میشود. همچنین اجرای قانون ۳ درصد سهمیه استخدامی جامعه معلولان در دولت سیزدهم، به شکل ویژه دنبال میشود. عبدالملکی تأکید کرد: طرح مناسبسازی ویژه جامعه معلولان توسط همه دستگاههای اجرایی باید بهصورت جدی تسریع و اجرایی شود. او بیان کرد: در دولت سیزدهم، با روحیه جهادی قطعاً وضعیت جامعه معلولان بهبود مییابد. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه شما بهعنوان نمایندگان جامعه معلولان بر مشکلات و مصایب این قشر اشراف کامل دارید، تأکید کرد: مطالبه گر باشید و در خصوص رفع معضلات جامعه معلولان برنامه طراحی و ارائه کنید.
۲۳۰ هزار نفر پشت نوبت دریافت خدمات
در ادامه رئیس سازمان بهزیستی کشور، از بازبینی مجدد پلتفرم مثبت زندگی و نظارت بر عملکرد استانها خبر داد و گفت: مراکز مثبت زندگی بهعنوان پنجره واحد بهزیستی بروز و ظهور کرده است؛ لذا نباید ارائه خدمت مشمول زمان شود؛ چراکه در حال حاضر ۲۳۰ هزار نفر پشت نوبت دریافت خدمات هستند. علی محمد قادری با بیان مشکلات افراد دارای معلولیت بر حضور مسئولان شبکههای مردمنهاد فعال در کمیته پیگیری قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت تأکید کرد و گفت: براساس بودجه باید اولویتسنجی برای رفع کاستیها و تحولآفرینی داشته باشیم.
رئیس سازمان اورژانس کشور در پاسخ به سؤال «ایران» خبر داد
ردیابی مکانهای مصدومین روی نمایشگر اورژانس
فریبا خان احمدی
خبرنگار
مشکل دیر رسیدن اورژانسها بر سر بالین بیماران و بخصوص مصدومان تصادفی در کلانشهرها همیشه محل اعتراض بیماران و مصدومان بوده است گرچه که در چند سال گذشته با تجهیز موتورآمبولانسها مدت زمان رسیدن تکنیسین اورژانس بر بالین بیمار به زیر 15 دقیقه رسیده است اما بیماران نسبت به پرسش و پاسخهای دیسپچرها (مرکز هدایت عملیات اورژانس) مبنی بر دادن محل نشانی منزل و مشخصات کاملشان گلایه دارند. آنها میگویند؛ تماس با شماره سه رقمی 115 برای بیمار و حتی همراهان خردسالشان کار آسانی است اما خواندن نشانی کامل منزل به دیسپچرهای پشت خط اورژانس پیش بیمارستانی نه تنها منجربه اتلاف وقت میشود بلکه گاهی بیمار یا همراهش سواد لازم برای ارائه اطلاعات لازم در این باره را ندارد. فوت بیمار یا افزایش معلولیت و عوارض ناشی از بیماری مهمترین علت گلایه بیماران نسبت به طولانی شدن زمان پاسخ دهی مرکز هدایت عملیات اورژانس است. بر همین اساس روز گذشته رئیس سازمان اورژانس کشور در پاسخ به سؤال «ایران» درباره برنامه اورژانس کشور برای کاهش اتلاف وقت برای رسیدن بر سر بالین بیمار گفت: قرار است با همکاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مکان بیمار پس از تماس با اورژانس 115 سریع در اختیار دیسپچرهای ما قرار گیرد تا بیماران زمان را از دست ندهند و تکنیسینها سریع به محل اورژانس اعزام شوند.
حسن نوری ساری معاون آموزش و اعتبار بخشی سازمان اورژانس کشور درباره وجود زیرساختهای لازم برای مکان شناسایی بیمارانی که با اورژانس 115 تماس میگیرند، افزود : اشکالی که وجود دارد در برخی صحنههای تصادف امکان دادن نشانی محل تصادف وجود ندارد یا گاهی دختر بچه 5 ساله با اورژانس تماس میگیرد و میگوید «مادرم بیمار است» واضح است که خردسالان و کودکان امکان دادن نشانی به مأموران اورژانس را ندارد بنابراین ضرورت لوکیشن مشخص است و زیرساختهای آن آماده شده است.
وی افزود: زیرساختهای مربوطه هنوز کامل نیست و وزارت ارتباطات و دستگاههای امنیتی این موضوع را تأیید کردهاند و در زمان کوتاهی به نتیجه خواهد رسید که برای همه تماسهای ثابت و تلفن همراه لوکیشن قابل دسترس داشته باشیم تا نیروهای اورژانس سریع به محل حادثه اعزام شوند. در ادامه این نشست خبری رئیس سازمان اورژانس کشور گفت: بیش از ۵ هزار دستگاه آمبولانس در کشور در حال عملیات هستند که از این تعداد، حدود ۳ هزار دستگاه بالای ۱۰ سال عمر دارند و فرسوده هستند. رئیس سازمان اورژانس با بیان اینکه مأموریتهای اورژانس امسال ۱۵ درصد رشد داشته است، افزود: در واقع در مأموریتهای جادهای ۲۲ درصد و در مأموریتهای شهری ۸۸ درصد رشد داشتهایم. به گفته وی، ۳۱۶ مورد مادر باردار به وسیله اورژانس هوایی در ۸ ماهه اول امسال برای وضع حمل به مراکز درمانی منتقل شدند و 13 مورد جا به جایی پیوند اعضا امسال از طریق نیروهای اورژانس انجام شده است.
به گفته رئیس سازمان اورژانس در ۸ ماهه اول سال، ۳۵ درصد افزایش مصدومیت با گاز مونوکسید کربن در کشور داشتهایم. میعادفر گفت: از اول مهر تا ۵ آذر، هزار و ۴۷۱ مورد مصدومیت با گاز به اورژانس گزارش شده که ۸۱ مورد از آنها منجر به فوت شده است که البته بیشترین آمار گازگرفتگی در تهران، خراسان رضوی و البرز بوده است. وی با بیان اینکه فرسودگی آمبولانسها خدماترسانی را دچار اختلال میکند، گفت: ۳ سالی هست که نتوانستیم آمبولانسی تهیه کنیم، امیدواریم در بودجه سال آینده نگاه ویژهای به اورژانس شود تا بتوانیم هزار تا ۱۵۰۰ دستگاه آمبولانس تهیه کنیم. همچنین بهدلیل تفکر فرزندآوری در بین عشایرنشینها لازم است بالگردهای هوایی توسعه یابد. رئیس سازمان اورژانس کشور همچنین در پاسخ به سؤالی درباره استانداردهای اورژانس 115 در مقایسه با سایر کشورها عنوان کرد: استانداردسازی آموزش پرسنل طبق آخرین متدهای روز دنیا انجام میشود. در دنیا دو نوع سیستم عملیاتی داریم؛ یکی انتقال مصدوم توسط تکنیسین است و دومی پزشک متخصص بر بالین بیمار حاضر میشود. ما در ایران از سیستم اول تبعیت میکنیم که با استانداردهای کشورهای جنوب شرقی آسیا نزدیک است.
رئیسجمهور در ستاد ملی مقابله با کرونا:
واکسیناسیون کودکان زیر 12 سال تا قبل از تأیید علمی انجام نشود
رئیسجمهور تأکید کرد: تنها راه مصون ماندن از موج جدید کرونا، رعایت شیوه نامههای بهداشتی، پیشگیری و نظارت جدی است.
آیتالله دکتر سید ابراهیم رئیسی روز شنبه در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا با قدردانی از همه دست اندرکاران مقابله با کرونا بویژه کادر بهداشت و درمان، اظهارداشت: کاهش میزان ابتلا به کرونا و پایدار ماندن شرایط موجود، نیازمند توجه به اجرای شیوه نامههای بهداشتی و حساسیت در رعایت اصول پیشگیری است.
به گزارش ایرنا، رئیسجمهور با تأکید بر اینکه نباید کمبود واکسن در کشور وجود داشته باشد، گفت: با توجه به افزایش تولید واکسن داخلی و تأمین واکسنهای وارداتی پیشبینیهای لازم انجام شود تا حتی با تزریق دوز سوم، کمبودی در این زمینه در کشور وجود نداشته باشد. دکتر رئیسی بار دیگر بر اهمیت کنترل تردد از مرزهای زمینی، هوایی و دریایی و جدیت در اعمال قرنطینه برای موارد مشکوک تأکید کرد.
آیتالله رئیسی همچنین نظارت دقیق و هوشمند بر بازگشایی مدارس، ادارات و کسب و کارها را به منظور رعایت شیوهنامههای بهداشتی برای صیانت از جان مردم، ضروری دانست.
رئیسجمهور در ادامه با اشاره به کمبود پزشک متخصص در شهرستانها، گفت: در اینباره مقرر شده کارگروهی از موافقان و مخالفان افزایش جذب پزشک، مشکلات موجود در این زمینه از جمله توزیع ناعادلانه پزشک در سطح کشور را بررسی و پیشنهادات کارشناسی خود را برای تصمیمگیری نهایی به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه دهند.
رئیسجمهور با بیان خطرات ناشی از آلودگی هوا بویژه در کلان شهرها، گفت: دستگاههای ذیربط با جدیت برای رفع مشکل آلودگی هوا و صیانت از جان مردم چاره اندیشی کنند.
دکتر رئیسی با تأکید بر پرهیز از واکسیناسیون کودکان زیر۱۲ سال تصریح کرد: تا زمانی که کار پژوهشی و علمی دقیقی در این زمینه انجام نشده و اتقان حاصل نشده است نباید این کار انجام شود و دولت بهعنوان مجری قطعاً از امور مشکوک و تجربه نشده در بخشهای مختلف بویژه حوزه سلامت و اقتصاد پرهیز خواهد کرد.
رئیسجمهور با تأکید بر ادامه واکسیناسیون اتباع خارجی بیان داشت: بعضی از کشورهای اروپایی تازه به فکر این کار افتادهاند درحالیکه جمهوری اسلامی ایران از همان ابتدا به خاطر توجه به مسائل انسانی، واکسیناسیون تمامی اتباع خارجی را آغاز کرده و با جدیت آن را ادامه خواهد داد. در این جلسه گزارشهای جداگانهای از وضعیت کرونا در ایران و جهان و شیوع سویه جدید امیکرون، روند واکسیناسیون در کشور و عملکرد دولت در خصوص مقابله با کرونا ارائه شد.
تزریق بیش از ۱۰۷ میلیون دوز واکسن کرونا در کشور
روابط عمومی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد؛ مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۱۰۷ میلیون و ۱۴۳ هزار و ۱۵۷ دوز رسید.
بهگزارش خبرگزاری صدا و سیما تا کنون ۵۷ میلیون و ۹۹۳ هزار و ۵۴۷ نفر دوز اول، ۴۷ میلیون و ۹۲۹ هزار و ۱۷۱ نفر دوز دوم و یک میلیون و ۲۲۰ هزار و ۴۳۹ نفر، دوز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند و در ۲۴ ساعت گذشته، ۵۸ بیمار کرونا جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۱۳۰ هزار و ۱۲۴ نفر رسید.
در شبانه روز گذشته ۲۷۵ هزار و ۵۶۲ دوز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است. از دیروز تا امروز ۱۳ آذر ۱۴۰۰ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۲ هزار و ۱۵۷ بیمار جدید مبتلا به کرونا در کشور شناسایی شد که ۶۴۹ نفر از آنها بستری شدند.
مجموع بیماران کرونا در کشور به ۶ میلیون و ۱۳۱ هزار و ۳۵۶ نفر رسید.
در شبانه روز گذشته، ۱۹ استان کشور مرگ و میر صفر و یک داشتهاند.
هم اکنون ۲ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۹ شهر در وضعیت نارنجی، ۱۵۳ شهر در وضعیت زرد و ۲۸۴ شهر در وضعیت آبی قرار دارند.