خودروییها در صدر معاملات هفتگی
گروه اقتصادی/ با اتمام معاملات این هفته، بازار برترینهای خود را شناخت.
بر این اساس بیشترین رشد ارزش سهام هفتگی به گروههای معاملاتی خودرو با 14 درصد، حملونقل با 11 درصد و مخابرات با 8 درصد تعلق گرفت.
در این هفته گروههای فرآوردههای نفتی با 3.65، سختافزار و تجهیزات با 3.14 و کانیهای فلزی با 2.78 درصد کاهش، بیشترین کاهش ارزش را به ثبت رساندند.
همچنین در این هفته نمادهای خودرویی و صنایع وابسته ضمن ثبت بیشترین بازدهی، بیشترین حجم معاملات را نیز به خود اختصاص دادند.
آمار نشان میدهد در جریان معاملات این هفته
بیشترین ارزش معاملات نیز در دو گروه خودرویی و فرآوردههای نفتی به ثبت رسیده است.
«ایران» از معاملات هفتگی بازار سهام گزارش میدهد
طناب کشی گروههای معاملاتی
در جریان معاملات هفته جاری شاخص کل بورس 0.2 درصد رشد کرد
سعید رشیدینوبندگانی
خبرنگار
معاملات سهام در این هفته پس از اوجگیری شاخص در روز شنبه و حرکت درجا در روز یکشنبه، یک روند نزولی را در پیش گرفت.
درجریان معاملات این هفته شاخص کل که کار خود را با رشد بیش از 1.29 درصدی آغاز کرده بود درادامه یک روند نزولی را طی کرد تا مجموع بازدهی هفتگی به حدود 0.2 درصد برسد. با وجود این شاخص کل (هم وزن) روند صعودی خود را ادامه داد و در مجموع هفته با رشد 2.1 درصدی روبهرو شد. جدایی روند شاخص کل و شاخص هم وزن نشان میدهد که کاهش ارتفاع شاخص از سمت نمادهای شاخص ساز رخ داده و نمادهای کوچک بازار روند صعودی را طی کردهاند. در این هفته شاخص کل فرابورس نیز 0.55 درصد عقب نشست.
دودستگی بازار در معاملات هفته
با نگاهی به روند معاملات هفتگی، مشخص میشود که سه گروه فرآوردههای نفتی، فلزات اساسی و محصولات شیمیایی بیشترین تأثیر منفی و نمادهای خودرویی، بانکی و ارتباطات بیشترین تأثیر مثبت را در بازار داشتهاند.
در واقع، در این هفته و با توجه به خبرهای منتشر شده از کاهش قیمت جهانی محصولاتی چون فرآوردههای نفتی و محصولات شیمیایی و همچنین فلزات اساسی چون فولاد، مس و آلومینیوم باعث شد که فعالان بازار در خصوص تداوم روند سودسازی این صنایع دچار تردید شوند و به همین دلیل عرضههای خود را در این صنایع افزایش دهند.
از طرفی شروع عرضه خودرو در بورس کالا و کشف قیمتهای بالاتر از قیمتهای دستوری (قیمتهای کارخانه) در این بازار، سهامداران را نسبت به نمادهای خودرویی خوشبین کرد. فعالان بازار بر این باورند که با عرضه محصولات خودرویی در بورس کالا و کشف قیمت واقعی این کالاها از طریق فرایند عرضه و تقاضا، این شرکتها میتوانند تولیدات خود را از زیان خارج کنند و در ادامه زیان انباشته خود را پوشش دهند. وجود این امیدواری باعث شد تا در این هفته نمادهای خودرویی با رشد بیش از 14 درصدی روبهرو شوند و در صدر بازدهی هفتگی قرار گیرند.
دومین گروهی که در بازار هفته از طرف سهامداران مورد توجه قرار گرفت، بانکها بودند. تداوم افزایش درآمدها در این گروه معاملاتی از یک سو و خبرهای رسیده از پیشرفتهای صورت گرفته در مذاکرات هستهای از سویی دیگر در این هفته منجر شد تا این گروه با بیش از 8 درصد بازدهی مثبت، در لیست برترینهای بازار از این نظر قرار بگیرد. کارشناسان بر این باورند که رفع تحریمها و افزایش مبادلات بانکی با سایر کشورها میتواند بر سودسازی بانکهای بزرگ بورسی تأثیر بسزایی داشته باشد.
اثر دوگانه دلار بر بازار
درجریان معاملات این هفته و پس از 90 روز قیمت دلار از کانال 30 هزارتومانی خارج شد و وارد محدوده 29 هزار تومان شد. این روند در بازار روز چهارشنبه نیز ادامه یافت و قیمت دلار با کاهش بیشتری روبهرو شد. کاهش قیمت دلار در بازار سهام منجر به بدبینی سهامداران در مورد تداوم افزایش ارزش ریالی درآمدهای صنایع دلاری شده است.
لازم به ذکر است، درحال حاضر محصولات دلاری که در بورس کالا عرضه میشوند با نرخهای کمتری نسبت به قیمت بازار، ارزشگذاری میشوند و به عنوان مثال، قیمت پایه ارز برای قیمتگذاری محصولات شیمیایی در محدوده 26 هزار تومان قرار دارد و تاکنون کاهش نرخ ارز بر درآمدهای این صنایع تأثیرگذار نبوده است. اما از نظر کارشناسان تداوم این روند میتواند در ادامه ضمن تأثیرگذاری بر انتظارات، ارزش بازاری صنایع را به نسبت کاهش دهد.
از طرفی کاهش قیمت ارز در کنار کاهش قیمت طلا (به عنوان دو بازار رقیب بازار سهام) منجر شد تا برخی سهامداران پولهای خود را با انگیزه ورود به این بازارها از روند معاملات سهام خارج کنند که این موضوع نیز به نوبه خود منجر به افزایش عرضه و کاهش قیمتها در بازار شد.
بیش از 54 هزار تن انواع محصول در بورس انرژی معامله شد
بورس انرژی ایران روز چهارشنبه ۲۶ مرداد ۱۴۰۱ شاهد معامله ۵۴ هزار و ۹۷۷ تن انواع فرآوردههای هیدروکربوری به ارزش ۹ هزار و ۸۰۸ میلیارد و ۸۳۴ میلیون و ۱۹۴ هزار و ۳۰۰ ریال بود. به گزارش «ایران» و به نقل از مدیریت ارتباطات بورس انرژی ایران، دیروز ۳۰ هزار تن «نفت کوره ۳۸۰ سانتی استوکس» و ۱۱۲ هزار و ۵۰۰ بشکه «نفتگاز» شرکت ملی نفت ایران در رینگ بینالملل معامله شد. تحویل این دو محموله دریایی و نوع معامله آنها بهصورت کشف پریمیوم است. دیروز همچنین فرآوردههای «اکستراکت سنگین DAE40» شرکت نفت ایرانول و «اکستراکت» نفت سپاهان در رینگ داخلی معامله شدند.
در رینگ بینالملل نیز امروز علاوهبر فرآوردههای شرکت ملی نفت ایران، ۱۰ هزار تن «تهمانده تصفیهشده واحد RCD» پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند، ۱۰۰۰ تن «رافینت۲ عمده» شرکت پتروشیمی شیمیبافت و ۱۰۰۰ تن «متانول» پتروشیمی فنآوران معامله شدند.
عرضه بیش از 8 هزارتن فرآوردههای هیدروکربوری در روز شنبه
بورس انرژی ایران روز شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ نیز میزبان عرضه ۸ هزار و ۷۳۰ تن انواع فرآوردههای هیدروکربوری است. شنبه فرآوردههای «آیزوریسایکل»، «آیزوفید» و «حلال ۴۰۲» پالایش نفت تبریز، «برش پنتان (پنتان پلاس)» پتروپالایش کنگان، «پنتان پلاس» پتروشیمی بوشهر، «نرمال اکتیل الکل (الکل سنگین)» شرکت پتروشیمی شیمیبافت در بازار فرعی و «نفتای سبک» پالایش نفت تهران در رینگ داخلی عرضه خواهند شد.
عرضه 525 هزارتن انواع محصول در بورس کالای ایران
تالارهای مختلف بورس کالای ایران در روز چهارشنبه میزبان عرضه ۵۲۵ هزار و ۹۵۶ تن انواع کالا و ۶۰۰ دستگاه خودرو بود.
در این روز، تالار صنعتی و معدنی بورس کالا میزبان عرضه ۱۷۵ دستگاه خودرو فیدلیتی ۵ نفره، ۱۷۵ دستگاه فیدلیتی ۷ نفره و ۲۵۰ دستگاه دیگنیتی بود.
در تالار مذکور همچنین ۳۵۲ هزار و ۷۸۲ تن میلگرد، ۲۷ هزار و ۴۴ تن تیرآهن، ۱۴ هزار و ۷۷۳ تن نبشی، ۴ هزار و ۳۰۰ تن ناودانی و ۸۰ تن بیلت مسی و ۴۰ تن اسلب مسی و ۵۰ کیلوگرم شمش طلا هم عرضه شد.
تالار فرآوردههای نفتی و پتروشیمی نیز شاهد عرضه ۳۴ هزار و ۹۱۴ تن مواد پلیمری، مواد شیمیایی، قیر، بنزن، اسید استیک و استایرن بوتادین بود.
۵۰ هزار تن وکیوم باتوم، ۴ هزار و ۴۴۰ تن استایرن منومر، هزار و ۱۰۰ تن دی اتیل هگزانول، ۳۰۰ تن تولوئن دی ایزو سیانات (TDI) و ۱۴۴ تن متیلن دی فنیل دی ایزوسیانات خالص نیز در تالار حراج باز عرضه شد.
تالار صادراتی بورس کالا هم در این روز عرضه ۱۶ هزار و ۹۴۰ تن قیر، ۶ هزار تن شمش آلومینیوم، ۲۶۰ تن اسید نیتریک و ۱۱۰ تن انیدرید فتالیک را تجربه کرد.
بازار فرعی بورس کالای ایران هم عرضه ۱۲ هزار و ۶۳۹ تن اسلب و بیلت برنجی، تخته پالت، تسمه فولادی، چرخ خودرو ضایعاتی، سبد پروفیل فولادی و ضایعات فلزی را تجربه کرد.
یک کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با «ایران»:
خروج پول از صندوقهای با درآمد ثابت نشانه برگشت بازار سرمایه است
مجید میرزاحیدری
خبرنگار
افزایش معنادار ارزش معاملات خرد در بازار سرمایه در یک هفته اخیر؛ روز چهارشنبه هم رقم معاملات خرد به 3813 میلیارد تومان رسید.
افزایش روند معاملات خرد در بازار سرمایه را میتوان یک نشانه مثبت در این بازارتلقی کرد، هرچند که به نظر میرسد هنوز هم بخشی از معاملات بازار در سایه نااطمینانیهای سالهای گذشته قرار دارد.
با این همه بازار سهام طی روزهای گذشته در مواجهه با تکاپوی برخی معاملهگران برای فروش نه چندان پرحجم سهام، شاهد روندی متعادل در اغلب نمادهای معاملاتی بود. روز گذشته بحث عرضه خودرو در بورس کالا هم باعث شد تا گروه خودروییها صدرنشین معاملات بازار سهام باشند.
اما وضعیت بازدهی بازار سرمایه چگونه خواهد بود و آیا در روزهای آتی معاملهگران اقبال بیشتری به این بازار نشان خواهند داد؟
سید غلامرضا گل گر، کارشناس بازار سرمایه درگفتوگو با «ایران» به تحلیل دورنمای بازار سرمایه پرداخته است که با هم مرور میکنیم؛
گزارشها نشان میدهد که بخشی از منابع صندوقهای با درآمد ثابت خارج شده، آیا باید منتطر ورود مستقیم این منابع به بازار بورس بود؟
ما در بازار سرمایه یکسری فعالان ثابت داریم و بهدلیل یکطرفه بودن بازار سرمایه این نفرات پرتفوی سرمایهگذاری خود را در زمان صعود بازار با نمادهای بورسی و فرابورسی پرپتانسیل میبندند و در زمان نزول بازار با صندوقهای سرمایهگذاری درآمد ثابت. خروج پول از صندوقهای سرمایهگذاری درآمد ثابت میتواند اولین نشانههای برگشت بازار سرمایه را به ما بدهد. با پیگیری اینکه پولهای خارج شده از صندوقهای سرمایهگذاری درآمد ثابت وارد صنایع بورسی میشوند یا خیر میتوان دومین نشانه برگشت بازار را مشاهده کرد. در صورت تداوم اخبار مثبت اقتصادی و بازگشت اعتماد سهامداران به بازار سرمایه میتوان انتظار ورود سرمایهگذار جدید به بازار را داشت، اگرچه تداوم این روند صرفاً با حمایت از بازار و دوری از اتخاذ تصمیمات دستوری و خلقالساعه محقق خواهد شد.
تا چه میزان میتوان احتمال داد که فنر فشرده بازار برای بازگشت به دوران رونق رها میشود؟
در حال حاضر ارزش معاملات بازار سرمایه و قیمت سهام در کمترین مقدار خود قرار دارد وقیمتگذاری دستوری سودآوری بسیاری از نمادها را تحت تأثیر قرار داده است.
ازطرفی سرمایهگذاران همچنان با ابهامات زیادی در اقتصاد کلان مواجه هستند. جمیع این موارد منجر به بیاعتمادی سرمایهگذاران به بازار سرمایه شده و تا زمانی که موارد مذکور مرتفع نشود و اقدامات عملی در خصوص حمایت از بازار سرمایه صورت نگیرد، در کوتاهمدت نمیتوان روند صعودی پرقدرتی برای بازار متصور بود.
با توجه به ارزندگی سهمها تا چه میزان بازار فعلی در مرحله خوبی برای جهش قرار دارد؟
معضل اصلی بازار سرمایه در مقطع کنونی سلب اعتماد سهامداران است. در واقع کسانی که طی سال 1399 رشد بازار سرمایه را با ورود نقدینگی رقم زدند، بخش زیادی از سرمایههای خود را یا از دست دادند یا از بازار سرمایه خارج شدند. تا زمانی که حمایت جدی از بازار توسط سیاستگذار صورت نگیرد همچنان تمایلی برای خرید سهام و ورود نقدینگی حقیقی وجود نخواهد داشت.
بازار سرمایه بجز یک ماه، رقابتها را در میزان بازدهی به بازارهای موازی واگذار کرد، آیا در مردادماه بازار سرمایه شانسی برای کسب رتبه برتر در بازدهی خواهد داشت؟
شاخص کل بورس از ابتدای مرداد ماه تاکنون بازدهی منفی 0.5 درصدی را به ثبت رسانده است. از طرفی با توجه به تداوم روند نزولی نرخ اونس جهانی و دلار طی ماه اخیر به نظر میرسد بازار سرمایه با افت کمتری نسبت به سایر بازارهای سرمایهگذاری مواجه خواهد شد.
چرا شرکتهای دولتی، برای واگذاری سهام خود در بورس پیشقدم نمیشوند؟ آیا این دلیل مهمی برای پایین بودن نرخ شناوری در بازار است؟
اصولاً عرضههای اولیه باید زمانی صورت پذیرد که تقاضا از سوی سرمایهگذاران خرد در بازار وجود داشته باشد که این تقاضا در یک سال اخیر مشاهده نشده است. با بهبود شرایط بازار میتوان انتظار ورود شرکتهای جدید بیشتری در بورس و فرابورس را داشت. یک نکته دیگر اینکه باید این واقعیت را پذیرفت که در برخی از سهمها کشش شناوری بالا وجود ندارد. عدم شفافیت در اطلاعات ارائه شده توسط برخی از شرکتهای موجود در بازار سرمایه، منجر به رفتار مخرب سهامداران حقیقی و خرد در تابلوی معاملاتی سهام میشود. به نظر میرسد با افزایش شفافیت اطلاعات ناشرین میتوان انتظار اصلاح رفتار سهامداران خرد و بهبود شناوری در نمادهای معاملاتی را داشت.
تأخیر در افشای اطلاعات بنگاهها چه آثاری در بازار سرمایه داشته است؟
مسأله بسیار مهمی را مطرح کردید و شخصاً فکر میکنم که بخش عمدهای از سهامداران خرد با این مسأله مواجه هستند. وضع قوانین کنترلی توسط ناظر و اعمال سیاستهای تشویقی و تنبیهی درخصوص ارائه گزارشها توسط شرکتها میتواند تأثیر بسزایی در بهبود روند افشای اطلاعات و گزارشگری مالی داشته باشد. در صورت عدم ارائه بموقع اطلاعات توسط شرکتها، سهامداران خرد در تصمیمگیری و تحلیل خود دچار ابهام و خطا شده و عملاً از کارایی بازار کاسته میشود.
با توجه به گزارشهای خوب شرکتها در مجامع، چرا واکنش معاملهگران به اخبار خوب شرکتها چندان گرم و کارا نبود؟
سیاستها و قیمتگذاریهای دستوری و کنترل بازارها که بهصورت مستقیم سودآوری شرکتها را تحت تأثیر قرار میدهد، ابهامات در حوزه توافقهای بینالمللی، روند نرخ بهره بانکی، تورم و سایر موارد حوزه اقتصاد کلان از جمله عواملی است که عدم اعتماد سرمایهگذاران به بازار سرمایه را رقم زده و در حال حاضر مانع شکلگیری روند رشد قابل ملاحظه در بازار سرمایه شده است.