«ایران» با بررسی آمار های رسمی گزارش میدهد
صاحب خانه شدن 70 درصد خانوارهای شهری با طرح مسکن ملی
6/4میلیون خانوار شهری هم اکنون مستأجرند
گروه اقتصادی / تعداد 4.6میلیون خانوار شهری در کشور اجاره نشین هستند که با ساخت 3میلیون و 200هزار مسکن نهضت ملی در شهرها، حدود 70درصد اجارهنشینها صاحب خانه میشوند. نهضت ملی مسکن به عنوان اصلیترین برنامه تولید مسکن در کشور در حال اجراست. براساس این برنامه از مجموع 4میلیون مسکن، 3میلیون و 200هزار واحد آن در شهرها ساخته میشود. براساس آخرین آمار سرشماری نفوس و مسکن(سال 1395) متوسط تعداد افراد در خانوار کشور، 3.3نفر است. به این ترتیب با ساخت 3میلیون و 200 هزار مسکن، 10.5میلیون نفر از جمعیت ساکن در شهرهای کشور صاحب خانه میشوند. آخرین آمار مربوط به شاخصهای مربوط به خانوار کشور (سال1400) نشان میدهد در کشور 68.34درصد خانوار (شهری) مالک و 23.16 درصد اجاره نشین هستند. از مجموع 26میلیون خانوار در کشور 20میلیون خانوار شهری هستند. با توجه به جمعیت 3.3نفری هر خانوار، بیش از 66میلیون نفر در حال حاضر جمعیت شهری کشور است. بررسی آمار نشان میدهد 13.6میلیون خانوار با 45 میلیون جمعیت مالک و 4.6میلیون خانوار با جمعیت 15.2 میلیون نفر مستأجر هستند و حدود 1.7میلیون نفر از جمعیت کشور (8.50درصد) خانوار در خانههای سازمانی و... ساکن هستند. این آمار بهخوبی نشان میدهد اگر نهضت ملی مسکن براساس برنامه پیش برود و 3میلیون و200هزار واحد مسکونی شهری در 4سال ساخته شود حدود 70درصد خانوار اجاره نشین میتوانند خانهدار شوند که جمعیت این خانوار 10.5میلیون نفر است. بنابراین با ساخت واحدهای مسکن نهضت ملی از مجموع 15.2میلیون نفر ساکنان اجارهنشین مناطق شهری، 10.5میلیون نفر خانهدار میشوند. به این ترتیب دوسوم اجارهنشینان فعلی، بعد از اجرای کامل نهضت ملی مسکن دیگر اجاره نشین نخواهند بود. در سال 95، 25درصد خانوار شهری اجاره نشین بودند اما در سال 1400، از تعداد خانوار مستأجر کاسته شده و به 23درصد رسیده است. خانوار مالک نیز در سال گذشته نسبت به سال 95 افزایش یافته است. در سال 95، 65.82درصد خانوار شهری مالک بودند که در سال گذشته به 68.34درصد افزایش یافته است.
مسکن روستایی
در نهضت ملی مسکن، 800هزار واحد مسکن روستایی ساخته خواهد شد. تعداد خانوار روستایی در حال حاضر 6میلیون خانوار است و متوسط تعداد افراد یک خانوار روستایی 3.4نفر است. از مجموع 6میلیون خانوار روستایی 4.94درصد اجاره نشین هستند که شامل 296هزار خانوار میشود. بر طبق این آمار بیش از یک میلیون نفر از جمعیت روستایی اجاره نشین هستند. به این ترتیب با ساخت 800 هزار مسکن روستایی کل خانوار اجارهنشین خانهدار خواهند شد. البته بخشی از این 800 هزار واحد، شامل نوسازی خانههای روستایی موجود میشود. به این ترتیب با اجرای نهضت ملی مسکن هم واحد روستایی جدید تولید میشود و هم امکان نوسازی و بهسازی خانههای روستایی فراهم میشود. برای ساخت و نوسازی خانههای روستایی 200میلیون تومان تسهیلات به نرخ سود 5درصد پرداخت میشود این در حالی است که نرخ سود تسهیلات پرداختی نهضت ملی مسکن در مناطق شهری 13درصد خواهد بود. مابهالتفاوت نرخ سود (18درصد بانکی) بهصورت یارانه ازسوی دولت پرداخت خواهد شد تا هزینه و قیمت نهایی مسکنهای نهضت ملی با قیمت تمام شده کمتری به متقاضیان واگذار شود. در روستاها درصد بیشتری از خانوار مالک هستند. بر اساس آمار در سال 1400، 87درصد خانوار روستایی مالک بودند. این آمار برابر آمار سال 95 است. از سال 95 تا 99 تعداد خانوار مالک در روستاها کاهش یافته بود اما در سال گذشته تعداد خانوار مالک روستایی از 86درصد سال 99 به 87درصد افزایش یافته است. تعداد خانوار روستایی اجارهنشین در سالهای اخیر تغییر نداشته و تقریباً هر سال 4درصد این خانوار مستأجر بودهاند.
اهمیت طرحهای انبوهسازی مسکن این است که اگر این طرحها اجرای موفقی داشته باشد در زمان کمی تعداد زیادی از خانوار را صاحب مسکن میکند و به این ترتیب زمان دسترسی به مسکن برای این خانوار که غالباً از اقشار ضعیف و متوسط جامعه هستند، کاهش مییابد. بیشترین زمان دسترسی به مسکن مربوط به همین اقشار است. نهضت ملی مسکن، ساخت واحدهای مسکونی در هزارو 312 شهر کشور را در بر میگیرد. قراردادهای این پروژهها در استانها دوساله است و پس از گذشت دوسال از آغاز عملیات اجرایی واحدها به متقاضیان تحویل داده خواهد شد. در نهضت ملی مسکن تلاش دولت این است که مشکلاتی که در ساخت و سازهای انبوه وجود داشت کاهش یابد و تعداد بیشتری از افراد شرایط خانه دار شدن را در این طرح کسب کنند. یکی از اقداماتی که دولت سیزدهم انجام داد تسهیل شرایط برای ثبت نام متقاضیان است. در این طرح شرایط مشمولان دریافت مسکن حمایتی تسهیل شده است امکان ثبت نام مردان مجرد بالای ۲۳ سال به شرط تأهل در زمان تحویل واحد، کاهش زمان سکونت در شهر مورد تقاضا از ۵ به ۳ سال، افزایش سقف تسهیلات بانکی به ۴۵۰ میلیون تومان برای تهران، ۴۰۰ میلیون تومان برای کلانشهرها، ۳۵۰ میلیون تومان برای شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر و ۳۰۰ میلیون تومان برای سایر شهرها در شورای پول و اعتبار و… از جمله این اقدامات است. افزایش نرخ اجاره و سهم بالای هزینه مسکن در سبد هزینهای خانوار، نشان میدهد افزایش رفاه خانوادهها با تأمین مسکن آنها به نسبت بالایی افزایش مییابد. با توجه به آمار، ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن، بخش زیادی از کمبود مسکن در کشور را جبران میکند و از تعداد خانوار اجاره نشین میکاهد.
رشد ۱۱۵ درصدی ترانزیت کالا از طریق بندرامیرآباد
مدیرکل بنادر و دریانوردی امیرآباد با تأکید بر گسترش همکاریها با کشورهای حوزه CIS جهت توسعه ترانزیت کالا، از رشد ۱۱۵ درصدی ترانزیت انواع کالا در سالجاری در بندرامیرآباد خبر داد.
محمدعلی اصل سعیدیپور، مدیرکل بنادر و دریانوردی امیرآباد، گفت: از آغاز سالجاری تاکنون ترانزیت انواع کالا نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۱۵ درصد رشد داشته است.
وی با اشاره به توافق ایران و روسیه جهت انتقال ۱۰ میلیون تن کالای ترانزیتی از کریدور شمال _جنوب و ظرفیت بالای مراوده ترانزیتی از کشورهای حوزه اسکاندیناوی و روسیه به کشورهای اقیانوس هند و آسیای شرقی از طریق ایران، افزود: پس از تنشهای رخ داده در شرق اروپا، این کریدور از نظر کوتاهی مسافت و زمان ارسال کالا و در نهایت هزینه تمام شده از اهمیت بیشتری برخوردار است. سعیدیپور یادآور شد: با پیگیریها و برگزاری جلسات متعدد با کشورهای همسایه، اعضای سازمان اکو و حضور مسئولان کشوری در این بندر بهدنبال ایجاد و تکمیل کریدور شمال – جنوب و توسعه ترانزیت کالا از طریق بندرامیرآباد هستیم.
به گزارش سازمان بنادر و دریانوردی، مدیرکل بندر امیرآباد از تشکیل کارگروه تخصصی افزایش جذب کالا و تسهیل فرایندها در استان با حمایت و دستور صریح استاندار مازندران خبر داد.
تأکید وزیر راه و شهرسازی بر رفع موانع تجاری ایران با پاکستان
وزیر راه و شهرسازی کشورمان گفت: توسعه بازارچههای مرزی، رونق تجارت تهاتر و تلاش برای رفع موانع تجاری محور نشست بیست و یکمین کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و پاکستان است.
رستم قاسمی، در رأس هیأتی اقتصادی، تجاری برای شرکت در بیست و یکمین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و پاکستان به این کشور سفر کرده است.
قرار است وزیر راه و شهرسازی در این سفر دو روزه علاوه بر ریاست هیأت ایران در نشست کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور، دیدارهای مهمی با مقامات عالیرتبه پاکستان از جمله نخستوزیر، وزیر امور خارجه و وزیر دارایی پاکستان داشته باشد.
در کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و پاکستان موضوعاتی همچون تقویت تجارت دوجانبه، بانکداری، گمرک، امور مالی، صنایع تولیدی و ضمانتنامههای صادراتی در نشست کمیتههای تخصصی با حضور مقامات دو کشور مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
همکاری در بخش حمل و نقل هوایی، ریلی و دریایی، همکاری در ارتباطات، آموزش، گردشگری، امور قضایی و دیگر موضوعات مرتبط در زمینه تقویت مناسبات دو کشور، از دیگر موضوعاتی است که قرار است مورد بررسی قرار گیرد.
فرودگاه مهرآباد فرسوده است
مدیرعامل شرکت فرودگاهها از پرداخت ۶۰۰میلیارد تومان اعتبار برای ساخت و بهسازی باند ۲۹چپ مهرآباد خبر داد. حمیدرضا سیدی گفت: طبق اساسنامه شرکت فرودگاهها امکان ساخت فرودگاه جدید وجود ندارد. سیدی تأکید کرد: هماکنون ۵۵۰ فروند هواپیما نیازداریم که جوابگوی این تعداد فرودگاه باشد.
وی با بیان اینکه فرودگاه مهرآباد فرسوده است، افزود: مبلغ ۶۰۰ میلیارد تومان صرف ساخت و بهسازی باند ۲۹چپ شده است که تا یک ماه آینده بهرهبرداری میشود.هماکنون فرودگاه مهرآباد ظرفیت ۱۵میلیون مسافر را دارد که تا سال آینده اینرقم به ۱۸میلیون مسافر میرسد.
وی در پاسخ به این سؤال که شرکتهای هواپیمایی معتقدند قیمت عوارض فرودگاهی زیاد است، افزود: طبق قانون وصول درآمدهای دولت ماده ۶۳، هرسال باید ۷هزار تومان عوارض افزایش پیدا میکرد که در این چند سال افزوده نشده است. تاکنون ۳ شرکت هواپیمایی مطالبات فرودگاهها را پرداخت نکردهاند.
استفاده از ماسک در هواپیما الزامی شد
سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری گفت: بخشنامه الزام استفاده از ماسک در هواپیما به شرکتهای هواپیمایی ابلاغ شده است.
میراکبر رضوی اظهار داشت: بر اساس مصوبات یکصدوبیستمین جلسه ستاد ملی مدیریت کرونا استفاده از ماسک در هواپیما، قطار، مترو، اتوبوس، مراکز زیارتی، هیأتهای مذهبی و مراکز تجمع در شهرهای قرمز و نارنجی الزامی است. وی افزود: همچنین مقرر شد به منظور کنترل واکسیناسیون زائران، سامانه «سماح» که برای ثبتنام سفر اربعین در نظر گرفته شده به سامانه «ایران من» متصل شود. رضوی تصریح کرد: بر اساس این بخشنامه، شرکتهای هواپیمایی ضمن رعایت سایر مقررات و دستورالعملهای مرتبط با بیماری کرونا، ملزم به رعایت مراتب فوق در پروازهای آن شرکت هواپیمایی هستند.
افزایش هواپیماهای فعال ایرانایر به ۳۲ فروند
سرپرست هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه تعمیر و نگهداری هواپیماهای هما را در مجموعه ایرانایر انجام میدهیم، گفت: در زمان حاضر ۲۰ هواپیمای فعال در ناوگان داریم.
شمسالدین فرزادیپور در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اظهار کرد: تعدادی از هواپیماهای ایرانایر کلاً زمینگیر شدهاند و تعدادی دیگر نیز با اولویت وارد خط پروازی میشوند.
وی افزود: به طور میانگین حدود 20 فروند از هواپیماهای ایرانایر در تلرانس فعال است. در آینده نزدیک این تعداد را به 32 فروند افزایش میدهیم. سرپرست هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران یادآور شد: تمام هواپیماهای ایرانایر در مجموعه هما تعمیر و نگهداری میشوند.