فیلم سینمایی آپارتمان شماره 13
نویسنده و کارگردان : یدالله صمدی. برنامه گروه سینماهای آزادی، بهمن، قدس، تهران، جام جم، رودکی، حافظ، سروش، دهکده، المپیک، آستارا و جمهوری
در هر کجا صحبت از لباسشویی است، نام پاکشوما کافیست
موج گسترده مهاجرت ایرانیها به ژاپن برای کار
کارگری در سرزمین آفتاب تابان
قرعه کشی در استادیوم آزادی برای خرید بلیت ژاپن
در جنوب تهران مشخص نیست چه کسی اولین بار موج سفر برای کارگری در ژاپن را در اواخر دهه 60 به حرکت درآورد اما ماجرا خیلی زود از خانهای به خانه دیگر پیچید تا جایی که در سال 1370 رد بسیاری از جوانان محلههای خزانه، نازی آباد، جوادیه، دولت آباد و... را باید در توکیو، ناکازاکی و... میزدی. اگر بچه محلههای جنوب تهران باشید بخوبی این موضوع را حس کردهاید و در خانواده و همسایههایتان افراد زیادی را میشناسید که در آن سالها گذرشان به ژاپن افتاده و بخشی از آنها همچنان به ایران بازنگشتهاند. جوانانی که بخش مهمی از آنها تلاش کردند بیکاری و مشکلات اقتصادی سالهای بعد از جنگ تحمیلی را در ژاپن پشت سر بگذارند و اتفاقاً بخش مهمی از آنها با کار سخت، درآمدهای خوبی کسب کردند و با برگشت به ایران صاحب خانه، مغازه، کارگاه و... شدند؛ افرادی که همچون سربازهای صفر هنوز هم از خاطرات دوران کارگری در ژاپن برای دیگران بهعنوان نقطه اوج زندگیشان تعریف میکنند.
در اواخر دهه 60 و تقریباً کمی بعد از پایان جنگ تحمیلی کشور ژاپن ویزای سفر برای ایرانیان را حذف کرد و همین امر باعث شد که موج سفر برای کار به این کشور آغاز و تا جایی پیش رفت که شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی هفتهای دو بار به توکیو پرواز داشت و مسئولان این شرکت باتوجه به متقاضیان بسیار زیاد خرید بلیت ژاپن در سال 1369 و 1370 دو قرعه کشی برگزار کردند. قرعه کشیهایی که گفته میشود با استقبال بسیار زیاد شرکت کنندگان روبهرو شد. ایران ایر، در سال 1369 در هتل شرایتون تهران و سال 1370 در ورزشگاه آزادی قرعهکشی بلیت پرواز توکیو را برگزار کرد. گفته شده در قرعه کشی ورزشگاه آزادی حدود ۴۰ هزار نفر شرکت کردند و حدود ۸ هزار نفر بلیت گرفتند. موضوعی که دستمایه مستند «بیکاری» در سال 1370 ساخته محسن عبدالوهاب قرار گرفت. این فیلم مستند تصاویری بسیار عجیب از قرعه کشی بلیت ایران ایر در ورزشگاه آزادی و سیل متقاضیان سفر به ژاپن دارد. افرادی که جلوی دوربین او قرار گرفتهاند و از مشکلات اقتصادی و بیکاری میگویند و رؤیایشان برای سفر به ژاپن و کسب درآمد. قصه این فیلم از ساعت 4 صبح شروع میشود و حضور گسترده متقاضیان در اطراف محوطه ورزشگاه آزادی را به نمایش میگذارد. سفر کارگران ایرانی به ژاپن همچنین دستمایه فیلم «مرد آفتابی» به کارگردانی همایون اسعدیان با بازی حمید جبلی و اکبر عبدی شد که در سال 1374 پخش شد. آمارهای مختلفی از حضور کارگران ایرانی در ژاپن در ابتدای دهه 70 منتشر شده که اختلافهای زیادی البته با هم دارند و بین 30 تا 120 هزار نفر اعلام میشوند، البته دولت ژاپن از سال 1371 با ایران توافقنامه لغو روادید را حذف کرد زیرا این کشور با جمعیت گستردهای از ایرانیانی مواجه شد که با وجود اتمام ویزا به ایران بازنمیگشتند و بهصورت غیرقانونی در ژاپن زندگی و کار میکردند.
آب دریای خزر بیش از 5/2 متر بالا آمد
ساحل نشینان روی آب
گاهی اخباری درباره احتمال خشک شدن دریای خزر در آینده منتشر میشود و حتی پدر علم کویرشناسی ایران، پرویزکردوانی هم نسبت به این موضوع هشدارهای جدی میدهد اما دریای خزر آرام این روزها؛ حدود 30 سال پیش چنان طغیان کرد و سطح آب آن بالا آمد که زندگی بسیاری از ساحل نشینان را با خود برد.
تابستان برای دریای خزر به مفهوم شادیهای کودکانه در ساحل، شنا کردن مسافران در دریا و قایق سواری روی موجها است. اما تابستان سال 1370 خزر روی دیگری از خود را به همه نشان داد و آنچنان طغیان کرد که کسی تصورش را هم نمیکرد. آن تابستان نه تنها مسافران و گردشگران که حتی ساحل نشینان هم از خشم دریا در امان نماندند؛ عده زیادی مجبور به ترک خانه و کاشانه خود شدند و گروهی هم هر آنچه به مفهوم زندگی داشتند غرق در آب شد. تابستان سال 1370 بالا آمدن سطح آب در همه شهرهای نوار ساحلی شمال ایران از آستارا تا بندر ترکمن، آسیبهای زیادی به وجود آورد و بیشترین خسارت را در آن تابستان، ساحلنشینان تنکابن، آشوراده، رامسر، محمود آباد و چالوس، انزلی و آستارا دیدند.
برای مثال انصاری شهردار وقت انزلی پنجم تیرماه اعلام میکند:«6میلیارد ریال اعتبار بهمنظور جلوگیری از پیشروی آب خزر در نوار ساحلی و رودخانههای شمال اختصاص یافته است. این اعتبار توسط وزارت نیرو در مناطق ساحلی حاشیه مرداب و بخشی از اراضی کشاورزی که در معرض خطر قرار گرفتهاند هزینه خواهد شد. 350واحد مسکونی در جزایر شهیدبهشتی، طالقانی، میان پشته، 30باب مغازه در شنبه بازار و دو واحد آموزشی در انزلی در خطر آبگرفتگی قرار دارند ضمن آنکه بیش از 700هکتار از اراضی کشاورزی انزلی هم بهدلیل پیشروی آب آسیب دیدهاند.»
همچنین 12تیرماه، معاون عمرانی استاندار گیلان از خسارت 1200هکتار مزارع برنجکاری در خط ساحلی خبر داد و گفت: حدود 30واحد تجاری و 350واحد مسکونی در سطح شهرها، غیرقابل سکونت شدهاند. 18تیرماه، هم معاون فرماندار آستارا اعلام کرد اگر آب دریا به پیشروی خود ادامه دهد اکثر نقاط شهر به زیر آب میرود. در منطقه نوشهر و تنکابن هم شرایط بسیار وخیم بود تا جایی که 45 درصد از واحدهای مسکونی و تأسیسات دولتی در نوار ساحلی نوشهر بویژه در شمع ساحل، کورکورسر و دهنو بهدلیل پیشروی آب خزر درمعرض خطر جدی قرار داشت و بالا آمدن آب 500خانه مسکونی در تنکابن را تخریب کرد.بر اساس سوابق تاریخی و پژوهشهای علمی، سطح آب دریای خزر که بخش عمدهای از منابع آن از طریق رود ولگا (در شمال دریای خزر) تأمین میشود، در سال 1370 حدود دو و نیم متر افزایش یافت و در آن سال خسارت 15 میلیارد دلاری را برای کشورهای ساحلی خزر در پی داشت و بیشترین خسارت هم به ایران و روسیه در جنوب و شمال دریای خزر وارد شد.
با ورق زدن روزنامههای تابستان 1370 میبینید خبری که هفتهها به تیتر و عکس اصلی روزنامهها بدل شده بود به طغیان خزر، بالا آمدن سطح آب و تخریب خانهها، بسته شدن راهها و جادههای شهرهای شمالی اختصاص داشته است. اولین هشدار در این باره را مسئولان استانهای گیلان و مازندران در اوایل تیر سال 1370 مطرح و اعلام میکنند که احتمال دارد آب دریای خزر تا پایان تابستان بیش از یک متر افزایش پیدا کند عددی که در نهایت به بیش از 5/2 متر میرسد و در 100 سال گذشته بیسابقه بوده است. با گذشت سه دهه از تابستان 1370 اگر همچنان به ساحل خزر در شهرهای مختلف بروید میتوانید آثار خانهها و ویلاهای تخریب شده براثر بالا آمدن آب خزر را مشاهده کنید. البته نکته جالب این است که در طول این سه دهه آب دریای خزر در حال پس روی بوده و نسبت به تابستان 1370 بیش از 2/1متر کاهش یافته است.
تهیه و تنظیم:حسن مجیدی
استاد مهرداد اوستا درگذشت
مهرداد اوستا [محمدرضا رحمانی یاراحمدی] شاعر و قصیده سرای معاصر ظهر دیروز [سهشنبه17 اردیبهشت 1370] بر اثر سکته قلبی دارفانی را وداع گفت. اوستا در هنگام تصحیح اشعار یکی از شعرا در شورای شعر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تالار وحدت بدرود حیات گفت.مجموعه شعر «امام حماسهای دیگر» آخرین اثری است که از این شاعر گرانقدر برجای مانده است. «تیرانا»، «شراب خانگی ترس محتسب خورده» و «پالیزبان» از دیگر آثار مهرداد اوستا هستند.استاد مهرداد اوستا در سال ۱۳۰۸ در شهرستان بروجرد دیده به دنیا گشود. وی پساز گذراندن تحصیلات مقدماتی و عالی به تهران آمد و فعالیتهای ادبی خود را بهطور جدی آغاز کرد. اوستا در دوران جوانی استعداد ادبی خود را با سرودن شعر در قالب قصیده و غزل نمایان ساخت.
مهرداد اوستا سالها در دانشکده هنرهای زیبای تهران به تدریس شعر و ادب پرداخت و از سال ۱۳6۲ ریاست شورای شعر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را به عهده گرفت....پیکر مهرداد اوستا صبح امروز با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مسئولان هنری و فرهنگی کشور و جمع کثیری از شاعران، هنرمندان و علاقهمندان شعر از محل تالار وحدت بهسمت بهشتزهرا(س) تشییع شد و در آرامگاه مخصوص شاعران و هنرمندان که توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در بهشت زهرا(س) ایجاد شده به خاک سپرده شد.
روزنامه کیهان- چهارشنبه18 اردیبهشت 1370
مرکز درمانی بیماریهای نازایی
و تلقیح آزمایشگاهی رویان افتتاح شد
مرکز پژوهشی درمانی بیماریهای زنان، نازایی و تلقیح آزمایشگاهی «رویان» وابسته به بخش طرح و تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی ایران، صبح دیروز [چهارشنبه 8 خرداد 1370] با حضور دکتر رضا ملکزاده وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دکتر مسعود کنزی، معاونت دانشجویی این وزارتخانه در تهران افتتاح شد.
دکتر ملکزاده، وزیر بهداشت در مراسم افتتاح مؤسسه رویان گفت: «یکی از مشکلات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی چگونگی برخورد با افرادی است که دارای بیماریهای پیچیده هستند. زمانی که احتمال بهبودی در خارج از کشور امکان پذیر است و بهدلیل نداشتن امکانات و تجهیزات لازم در داخل توانایی آن وجود نداشته باشد نمیتوانیم از اعزام بیمار جلوگیری کنیم.
درمان بیماریهای نازایی و تلقیح آزمایشگاهی درخارج از کشور بسیار گران و هزینههای بسیار سنگینی دارد و مستلزم خروج ارز از کشور است که از عهده دولت خارج بوده و طبعاً گروهی که توانایی مالی بالایی دارند، امکان بیشتری جهت اعزام خواهند داشت و پاسخگویی به همه تقاضاها غیر ممکن است.ایجاد چنین مراکز تحقیقی و پژوهشی میتواند ضمن ارتقای سطح علمی کشور، ما را به اهدافمان که نزدیکی به پیشرفتهای سریع علم پزشکی و خودکفایی در امور پزشکی است برساند.»
سعید کاظمی، رئیس هیأت مدیره و مدیرعامل مؤسسه رویان گفت: «این مرکز تخصصی جهت رفاه و رفع مشکل آن گروه از افراد جامعه فعالیت دارد که به نحوی صاحب فرزند نمیشوند. در این راستا تحقیقات و پژوهشهای زیادی انجام گرفته و هشت نفر از متخصصان و دست اندرکاران، دورههای لازم را در کشور آلمان گذرانده و دستگاهها و تجهیزات بسیاری نیز خریداری و تعبیه شده است.
هزینه ارزی این مرکز ۲۵۰ هزار مارک معادل ۱۵۰ میلیون ریال شد که بخش قابل توجهی از آن توسط حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی پرداخت و بخشی نیز از محل کمکهای مردمی تأمین شده است.
درمان دارویی نازایی لقاح خارج از رحم، مرکز ای.یو.ای و بانک نگهداری اسپرم، جنین و تخمک از جمله فعالیتهای این مرکز است. ما از نظر علمی و فنی با مرکز آی.وی. اف در دانشگاه کونینگن آلمان و دانشگاه بن در ارتباط هستیم.»
روزنامه جمهوری اسلامی- پنجشنبه 9 خرداد
احداث خط ویژه اتوبوس برقی در تهران آغاز شد
عملیات احداث خط ویژه برای اتوبوس برقی که قرار است در چند ماه آینده در تهران بهکار بیفتد، آغاز شد.این خط در نهایت دو نقطه شرق و غرب تهران را بههم متصل خواهد کرد و اتوبوسهای برقی در این مسیر مسافران را بین دو ترمینال شرق و غرب جابهجا میکنند.کار آمادهسازی مسیر خط یک اتوبوس برقی که مسافران را از خیابان دماوند به میدان امام حسین(ع) خواهد آورد چندی است که شروع شده و طبق برنامه باید تا اول مهر ماه امسال مورد بهرهبرداری قرار گیرد. خط دوم به طول سه کیلومتر و در فاصله میدان انقلاب تا تقاطع لالهزار نو بهصورت خط ویژه مورد استفاده اتوبوسهای شرکت واحد قرار میگیرد.اتوبوسهای برقی برای جابهجایی مسافران در فاصله میدان انقلاب تا آزادی که خط شماره 3 نامیده میشود، از فاصله موجود میان دو باند خیابان آزادی استفاده خواهند کرد.
قرارداد خرید اتوبوسهای برقی سال گذشته با یک شرکت چکواسلواکی امضا شده است. اتوبوسهای برقی همانند اتوبوسهای معمولی روی چرخ حرکت میکنند و قدرت محرکه آن با برق بهکار میافتد.هر یک از این اتوبوسها نزدیک به 180 نفر ظرفیت دارد و کابل تأمین کننده برق اتوبوسها بهگونهای طراحی میشود که اتوبوسها بتوانند همزمان در مسیرهای رفت و برگشت بهکار بپردازند.
روزنامه کیهان- یکشنبه 26 خرداد 1370
جایزه یونسکو به نهضت سوادآموزی ایران
نشان افتخار و مدال سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی سازمان مللمتحد «یونسکو» بهعنوان قدردانی از خدمات جمهوری اسلامی ایران در امر گسترش سواد آموزی و مبارزه ریشهای با بیسوادی به کشورمان تعلق گرفت.
در مراسمی که همزمان با سالروز جهانی سوادآموزی در محل یونسکو در پاریس برگزار شد، همچنین جوایزی نیز به دولتها و سازمانهای غیردولتی که تلاشی چشمگیر برای ریشه کن کردن بیسوادی انجام دادهاند، اهدا شد.
از جوایز پنجگانه، جایزه دوم با عنوان «نوما» که عبارت از یک مدال و لوح افتخار است، به نهضت سواد آموزی جمهوری اسلامی ایران تعلق گرفت. این جوایز توسط بورتلا، قائممقام مدیر کل یونسکو برای تحویل به نهضت سوادآموزی به دکتر حسن صدوق ونینی، سفیر و نماینده ثابت ایران در یونسکو تسلیم شد.
رئیس هیأت ژوری مسئول تقسیم جوایز در سخنانی از تلاشهای نهضت سوادآموزی ایران برای آموزش خواندن و نوشتن، محاسبه، مهارتهای فردی، اجتماعی و عملی به بزرگسالان بیسواد از یک سو و نیز اجرای طرح بسیج عمومی سوادآموزی در سال 1990 از سوی جمهوری اسلامی ایران در چارچوب سوادآموزی بینالمللی از سوی دیگر تقدیر کرد.
روزنامه کیهان- سهشنبه 19 شهریور 1370
در محل کشتارگاه سابق تهران
مجموعه فرهنگسرا و پارک بهمن افتتاح شد
پارک و فرهنگسرای بهمن واقع در محل کشتارگاه سابق تهران عصر روز پنجشنبه[21 شهریور 1370] طی مراسم ویژهای افتتاح شد.
مجموعه فرهنگسرای بهمن دارای مساحتی بیش از ۵ هزار متر مربع با امکانات فرهنگی و ورزشی شامل سالن سینما با ظرفیت 6۰۰ نفر، سالن تئاتر با ظرفیت ۱۲۵۰ نفر و همچنین استخر شنا و حمام سونا و سالن ویژه موزه آثار تئاتر عروسکی افتتاح شد.
در این مراسم، تئاتر عروسکی بابا بزرگ و ترب اثر بهروز غریبپور برای حاضران به نمایش گذاشته شد.
روزنامه کیهان- شنبه 23 شهریور 1370