
ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

هر چیزی که یاد شهید عزیز ما را برجسته کند، چشمنواز است
یادداشت رهبر معظم انقلاب برای کتاب زندگینامه خودنوشت شهید سلیمانی
حضرت آیتالله خامنه ای درباره کتاب زندگینامه خودنوشت حاج قاسم سلیمانی و پیش از مطالعه آن یادداشتی مرقوم کردند. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دفتر رهبر معظم انقلاب، متن یادداشت حضرت آیتالله خامنهای بدین شرح است:
بسمهتعالی
هر چیزی که یاد شهید عزیز ما را برجسته کند، چشمنواز و دلنواز است. یاد او را اگرچه خداوند در اوج برجستگی قرار داد و بدین گونه پاداش دنیایی اخلاص و عمل صالح او را بدو هدیه کرد ولی ما هم هرکدام وظیفه ای داریم. کتاب حاضر را هنوز نخواندهام اما ظاهراً می تواند گامی در این راه باشد.
رزقناالله ما رزقه من فضله
سیّدعلی خامنهای
7/۱۰/99
کتاب زندگینامه خودنوشت شهید قاسم سلیمانی با عنوان «از چیزی نمی ترسیدم» که مزین به یادداشت رهبر انقلاب اسلامی است، دیروز رونمایی شد. این کتاب شامل دست نوشتههای شخصی شهید سلیمانی از دوران کودکی و زندگی در روستای قنات ملک کرمان تا میانه مبارزات انقلابی در سال ۵۷ است. کتاب «از چیزی نمی ترسیدم» در دو بخش نوشتار و دستنوشت، ۱۳۶ صفحه دارد.
رونمایی از کتاب «چهل روز پس از حاج قاسم»
همچنین دیروز در مراسمی از کتاب «چهل روز پس از حاج قاسم؛ روایت سرداری که سرباز شد» به قلم اسماعیل رمضانی با حضور نویسنده کتاب، کریم همتی، رئیس جمعیت هلال احمر و علی ربیعی سخنگوی دولت و دستیار اجتماعی رئیس جمهوری رونمایی شد. ربیعی در این مراسم گفت: سلیمانی میتواند یک قهرمان ذهنی برای نسلهای ما باشد. نمادسازی را رد نمیکنم اما میترسم در به یادآوری آدمها در مناسک گیر کنیم.
رسالت ما این است که نگذاریم محتوای شهید قاسم سلیمانی فراموش شود. نمونههای زیادی مانند شهید قاسم سلیمانی در نسلها گفته میشود. در آثار هالیوود فیلمهای مختلفی همراه با خشونت ساخته میشود و ناجیهای دروغین درست میکنند که ما خودمان آنها را در واقعیت داریم. نمادهای استراتژیک وجود دارد که نسلها با آنها میتوانند آرامش خاطر پیدا کنند.وی اضافه کرد: هر کتاب و نوشته بخشی از نوع دوم ماندگاری قهرمانان جامعه ما است. ما حتماً باید منشها را به جامعه معرفی کنیم و این کار با کتاب بهتر ماندگار میشوند.
فیلمها دیده میشوند اما از یادها میروند اما کتابها در کتابخانهها میمانند. قبول ندارم که جامعه ایران کتابخوان نیست.سخنگوی دولت اشاره کرد: این کار وقایعنگاری پس از واقعه است و جامعه فراموش نمیکند. در آن چهل روز پس از واقعه حرفهای ناب، بکر و اولیهای زده میشود که بدون تفاسیر ثانویه است. ما بیش از این نیاز داریم در این زمینه کتاب بنویسیم.
این کتاب بدون پیشداوری مطالب را تحلیل کرده است. این روزنامهنگاری تحلیلی و تاریخی کار ارزشمندی است و من فکر میکنم نباید در این نقطه بمانیم.

واکسیناسیون با اولویت کادر درمانی و سالمندان آغاز میشود
رئیس جمهوری در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت گفت: با اقدامات انجام گرفته، در کنار پیگیری مجدانه برای تولید داخلی واکسن، در هفتههای آینده با خرید واکسن از شرکتهای مختلف و انتقال آن به داخل کشور، واکسیناسیون بر اساس اولویتبندی و جدول آماده شده از جامعه هدف در کشور با اولویت کادر درمانی و سالمندان آغاز می شود.
به گزارش ایسنا، روحانی با تأکید بر لزوم تسریع در اقدامات و فعالیتهای انجام گرفته در این زمینه تصریح کرد: بانک مرکزی، وزارت امور خارجه و سازمان برنامه و بودجه باید در کنار وزارت بهداشت که مسئول دقتهای لازم کارشناسی است، به گونه ای برنامهریزی کنند که خرید و انتقال واکسن به کشور سریع تر به سرانجام برسد. پیرو جلسه دیروز وزیر بهداشت نیز به شبکه خبر اعلام کرد که گروههای پرخطر اولین دریافتکنندگان واکسن کرونا هستند. سعید نمکی درباره اقدامات انجام شده جهت تأمین واکسن کرونا گفت: تلاش میکنیم مطمئنترین واکسن را از مطمئنترین مسیر تهیه کنیم. در همین راستا تیمی را از مدتها پیش مأمور کردیم تا اولویتهای عالمانه تزریق واکسن در گروههای آسیبپذیر را مهیا کنند. این کار صورت گرفت و اکنون میدانیم که باید واکسیناسیون را از چه کسی و چه سنی و چه گروهی شروع کنیم. زمانی که واکسن به کشور برسد حتماً به استحضار مردم خواهیم رساند و از گروههای پرخطر به عنوان اولین دریافتکنندگان واکسن دعوت خواهیم کرد. علیرضا رییسی معاون بهداشت وزیر بهداشت نیز درباره اقدامات وزارت بهداشت در مقابل اظهارات ضد واکسن در شرایط بحران کرونا و احتمال تشویش اذهان عمومی، گفت: این افراد میتوانند این واکسن خاص را نزنند واین واکسن خاص اجباری نیست. واکسنی مثل کرونا را باید در دسته بندی واکسنهایی مثل آنفلوانزا نگاه کنیم که افراد پرخطر تزریق میکنند و اجباری هم نیست. اما واکسیناسیون روتین کشور مثل واکسن فلج اطفال، ب ث ژ و... داستانشان متفاوت است.

هوای پاک با دو درجه کمتر
- رئیس جمهور در جلسه دیشب هیأت دولت ، به همه دستگاههای مسئول دستور داد که قانون هوای پاک را به دقت اجرا کنند
- روحانی ضمن توصیه به رعایت الگوی مصرف انرژی توسط هموطنان عزیز و بویژه در بخش دولتی، برلزوم رعایت بخشنامه معاون اول رئیس جمهوری در نحوه مصرف در دستگاههای اجرایی تأکید کرد
گروه اقتصادی| این روزها هوا نه تنها در کلانشهرها بلکه حتی در شهرهای کوچک هم آلوده شده است. هر مکانی که در آنجا نیروگاهها و صنایع مستقر هستند و باران نمیبارد، کیفیت هوا پایین آمده و کارشناسان این آلودگی را ناشی از مصرف مازوت یا همان نفت کوره میدانند. حالا وزیر نیرو و وزیر نفت میگویند که به هیچوجه مایل نیستیم مازوت مصرف شود، اما مجبوریم. مصرف گاز کشور به سبب شیوع ویروس کرونا و افزایش مصرف خانوارها با باز گذاشتن درها و پنجرهها بالا رفته و اگر در مصرف انرژی بخش خانگی از گاز گرفته تا برق، صرفهجویی شود، آلودگی هوا کمتر خواهد شد.
در این خصوص روز گذشته، نشست مدیریت مصرف سوخت زمستانی کشور به میزبانی وزارت کشور برگزار شد و در این نشست وزیر نفت بیان کرد: مصرف فعلی روزانه گاز کشور بیش از ۸۲۵ میلیون مترمکعب شده است. یکی از علل این افزایش باز کردن پنجرهها با این تصور است که کرونا خارج میشود، در صورتی که باید مردم هم دما را پایین بیاورند و هم از اتلاف انرژی خودداری کنند. به گزارش خبرگزاری صداوسیما، بیژن زنگنه گفت: ما به هیچوجه مایل نیستیم مازوت مصرف شود، اما در نقاطی مجبور به این کار هستند و چارهای نداریم. گازوئیل هم در حداکثر ممکن تحویل میشود و امکان تحویل بیش از آن وجود ندارد. بحث صادرات گازوئیل هم مطرح نیست و هر چه گازوئیل مازاد در کشور وجود دارد، تحویل میدهیم. او پس از شنیدن سخنان استانداران که بهصورت تصویری جلسه را دنبال میکردند، اظهار کرد: البته ما مشکلاتی داریم و نمیتوانیم همه استانها را در بحث مصرف مازوت مستثنی کنیم. در بحث سیمان قرار بر این بود که زمستان مصرف مازوت داشته باشند و امروز در هیأت دولت مصوب میکنیم قیمت نفتکوره معادل گاز مصرفیشان باشد.
وزیر نفت با بیان اینکه نگرانی بابت نفتکشها حلشده و تلاش کردیم در بحث حمل بار به نیروگاهها مشکلی نداشته باشیم، تصریح کرد: اگر مصرف برق کم شود، مصرف مازوت هم کاهش مییابد. همه تجربهها در بحث صرفهجویی مصرف گاز با اولویت برق هم اجرا شود.
ضرورت مصرف بهینه گاز در ادارات
زنگنه بر رعایت هر چه بیشتر مصرف بهینه انرژی در ادارات تأکید کرد و افزود: ما به هیچوجه مایل نیستیم مازوت مصرف شود، اما در نقاطی مجبور به این کار هستند و چارهای نداریم. گازوئیل هم در حداکثر ممکن تحویل میشود و امکان تحویل بیش از آن وجود ندارد. بحث صادرات گازوئیل هم مطرح نیست و هر چه گازوئیل مازاد در کشور وجود دارد، تحویل میدهیم. نیروگاهها باید بخشی از آن را از مخازن دریافت کنند.
او با اشاره به سخنان استاندار تهران مبنی بر اینکه مصرف خانگی گاز در تهران ۱۵ درصد افزایش یافته که ۲ درصد آن مربوط به اشتراکهای جدید است، تصریح کرد: ۱۵ درصد مصرف کاملاً غیرطبیعی است و هیچ دستگاهی نمیتواند هیچ برنامهریزی برای رشد مصرف سالانه داشته باشد.
وزیر نفت با اشاره به رکورد شکنی مصرف گاز کشور ادامه داد: از این مصرف روزانه بیش از ۸۲۵ میلیون مترمکعب حدود ۵۵۶ میلیون متر مکعب مصرف خانگی، عمومی و صنایع کوچک است. البته این مقدار نسبت به پارسال عدد بزرگی است و بیش از ۶٠ میلیون مترمکعب نسبت به سال گذشته افزایش یافته است. زنگنه میانگین مصرف گاز کشور را معادل حدود ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه نفت خام عنوان کرد و گفت: ما باید راهحلی برای این مقدار مصرف پیدا کنیم، اما در شرایط فعلی باید با همکاری سازمانها، اعمال محدودیتها و دعوت کردن مردم به صرفهجویی، مصرف را مدیریت کنیم.
اصلاح مصرف در بخش خانگی امکان خاموشی را از بین میبرد
وزیر نیرو نیز در این نشست بیان کرد که اصلاح مصرف جزئی در بخش خانگی، امکان خاموشیها را از بین میبرد. به گزارش ایرنا، «رضا اردکانیان» افزود: اصل ماجرا اصلاح مصرف بوده و برنامه ما در این بخش، بلندمدت است، اما هر زمانی که شروع شود، باید استقبال کرد. وزیر نیرو مصرف بیرویه انرژی در کشور را همانند بیماری دانست که خونریزی داخلی دارد و هر چه به او خون تزریق میکنیم به جایی نمیرسیم. وی تولید روزانه یک هزار میلیون متر مکعب گاز را رقم بزرگی خواند و گفت: قاره اروپا که نسبت به قاره ما سردتر است و جمعیتی بیش از هفت برابر ما دارد، اما مصرف گاز اروپا حدود دو برابر ماست. مصرف گاز ما خیلی بالاست که بخش عمده آن در عرصه خانگی است.
اردکانیان ادامه داد: همه همکاران ما در رسانهها باید به گونهای فعالیت کنند که تجربه موفق تابستان با هنرمندی به مردم منتقل شود و ما اگر درصد بسیار کمی در بخش خانگی اصلاح مصرف کنیم، دچار خاموشی نمیشویم و صنایع ما با وقفه مواجه نمیشود. وی افزود: بر اساس قراردادهایی که داریم صادرات برق انجام میدهیم، اما وزارتخانههای نیرو و نفت، همه ملاحظهها را در قراردادها گنجاندهاند، مجموع گازی که در نیروگاههای برق مصرف میشود اگر صادر شود کمتر از یک درصد کل گاز تولیدی کشور است. وزیر نیرو گفت: شرکتها و بخش خصوصی، تولید را انجام میدهند و یکی از مهمترین منابع ما صادرات کالا و خدمات فنی و مهندسی است و اگر مردم، مدیریت گرمایش و برق را از دست دهند شرایطی که ایجاد میشود، روی صادرات و بازارها اثر میگذارد. اردکانیان افزود: وقتی بر اساس گزارش استاندار تهران، از اول آبان تا ۱۰ آذر امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۱۵ درصد افزایش مصرف برق رخ داده، این موضوعها باید پیگیری شود که بخشی از این افزایش مصرف به سبب باز بودن پنجرهها به تصور خروج ویروس کروناست و باید این موارد به مردم توضیح داده شود.
وی گفت: در وزارت نیرو اکنون به لحاظ شرایط، استفاده از نیروگاههای برقابی را افزایش دادیم، با همکاری نزدیک با وزارت نفت سعی خواهیم کرد کمترین اختلال ایجاد شود و ما به همین علت تعمیرات نیروگاهی را عقب انداختیم تا فشار کمتری به بخش گاز وارد شود.
در همین حال مدیرعامل شرکت مادر تخصصی تولید نیروی برق حرارتی ایران نیز میگوید: نیروگاههای استان تهران به هیچ عنوان از سوخت مازوت استفاده نمیکنند و دادستانی پیشتر مخزن سوخت مازوت دو نیروگاه در این استان را پلمب کرد.
محسن طرزطلب افزود: دادستانی پیش از این مخزن سوخت مازوت نیروگاه بعثت و منتظرقائم را پلمب کرده بود، بنابراین چنانچه این دو نیروگاه بخواهند از مازوت استفاده کنند، امکانپذیر نیست.
طرزطلب خاطرنشان کرد: شهر تهران دارای سه نیروگاه است که سوخت آنها گازی است و نیروگاههای موجود در استان البرز و قم هم که برق تهران را تأمین میکنند، از جمله نیروگاههای سیکل ترکیبی به شمار میآیند که آلودگی ندارند.
وی تصریح کرد: اکنون ۱۲۹ نیروگاه در کشور فعالیت دارند که ممکن است در مواقع اضطراری در 5 یا 6 نیروگاه از سوخت مازوت استفاده شود. پیش از این «مهدی اسماعیلی» سخنگوی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران نیز گفته بود که به دلیل مصرف بالای گاز در کشور و امکان نداشتن برای تأمین گاز کافی نیروگاهها، بنا به دستور مراجع ذیصلاح از فرآوردههای مایع نظیر گازوئیل و مازوت به عنوان سوخت جایگزین استفاده میشود. این امر به دلیل جلوگیری از خاموشی احتمالی نیروگاههای برق کشور انجام میشود و هیچ ارتباطی به پر بودن انبارهای ذخیره نفت کوره (مازوت) ندارد؛ همانطور که در فصل تابستان که مصرف گاز بویژه در بخش خانگی کمتر است، کل سوخت مورد نیاز نیروگاهها را گاز تشکیل میدهد.
در روزهای اخیر کاربران فضای مجازی مطالبی با هشتگهای #آلودگی_هوا، #مازوت_نسوزانید، #یک_درجه_کمتر، #دو_درجه_کمتر را ترند کردند. بخشی از کاربران از مسئولان خواستهاند که سوزاندن مازوت را متوقف کنند و بخشی دیگر نیز هموطنان را به مصرف کمتر گاز و برق تشویق کردهاند. با این حال نمیتوان سهم خودروها و عدم رعایت مبحث 19 مقررات ملی ساختمان و حتی همین مصرف گاز و بنزین و نفت گاز را در آلودگیهای این روزهای کشور نادیده گرفت. کارشناسان بر این باورند که مصرف بیرویه انرژی و بهرهوری پایین سیستم مصرفی انرژی کشور ریشه تمام این مشکلات و حتی افزایش مصرف گاز این روزهای ایران است که بدمصرفی مصرفکنندگان آن را تشدید میکند.

«التحریر» علیه امریکا
هزاران عراقی در مراسم بزرگداشت سردار قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس راهپیمایی کردند
گروه جهان/ هزاران عراقی، در پی فراخوان گروههای حشد الشعبی برای تجمع در نخستین سالگرد ترور سردار شهید «قاسم سلیمانی» و «ابومهدی المهندس» از شنبه شب تجمعهایی را آغاز کردند. آنان شنبه شب در خیابان منتهی به فرودگاه بغداد، محل این ترور، گرد هم آمدند و دیروز نیز حرکت خود را به سمت میدان التحریر ادامه دادند تا دیگر بار در قلب بغداد با این شهیدان تجدید میثاق کنند.
شعار مرکزی نخستین سالروز بزرگداشت فرماندهان شهید، «شهادت و حاکمیت» اعلام شده بود و در همین راستا، در نقاط مختلف عراق، تظاهراتهایی برگزار شد که در آنها شرکت کنندگان یکصدا خواهان خروج نیروهای امریکایی از کشورشان شدند. بغداد نیز روز گذشته شاهد یکی از کم نظیرترین تجمعهای سالهای اخیر خود بود. به گزارش شبکه خبر، با اینکه اعلام شده بود این تظاهرات ساعت ۱۳ به وقت بغداد برگزار میشود، اما از اوایل صبح حرکت جمعیت از مسیرهای منتهی به میدان التحریر آغاز شد. به گزارش ایرنا از بغداد، اقشار مختلف مردم عراق که در این راهپیمایی حضور داشتند، علیه امریکا شعار داده و خواهان خروج اشغالگران از کشورشان و اجرای مصوبه پارلمان عراق در این زمینه شدند.در این تظاهرات که اقشار مختلف مردم اعم از زن و مرد و پیر و جوان حضور داشتند، فریادهای «هرگز هرگز امریکا، هرگز هرگز اسرائیل» و «الله اکبر، امریکا شیطان بزرگ» سر دادند. راهپیمایان پرچمهای امریکا، رژیم اسرائیل و آل سعود را به آتش کشیدند تا خشم خود را علیه آنها ابراز داشته و بر مخالفت خود با دخالت واشنگتن در کشورشان و توطئههای رژیم اسرائیل و آل سعود علیه ملتهای منطقه تأکید کنند. شرکت کنندگان در مراسم همچنین با در دست داشتن پرچمهای عراق و «حشد الشعبی» و تصاویر شهیدان سردار سپهبد «حاج قاسم سلیمانی» و «ابومهدی المهندس» و سردادن شعار، بر ادامه راه آنها تأکید کردند و خواستار گرفتن انتقام خون این شهیدان و محاکمه عاملان و آمران آن شدند. حضور تیپهای عتبات مقدسه در مراسم دیروز نشان داد که آنها همچنان در خط مشی فرماندهان شهید هستند و تمامی تبلیغات باطل ماههای گذشته رسانههای عربی و غربی را با حضور باشکوه خود، خنثی کردند. تیپ علی الاکبر(ع) ، تیپ «کتائب امام علی(ع)» به رهبری «شبل الزیدی» از جمله گروههایی بودند که در گردهمایی نخستین سالگرد ترور سردار «قاسم سلیمانی» و «ابومهدی المهندس» در میدان التحریر بغداد حضور داشتند. کفنپوشان تیپ «کتائب امام علی (ع)» نیز در مراسم حاضر شدند و بر آمادگی خود برای شهادت تا آزادی عراق از وجود نیروهای بیگانه تأکید کردند. جمعی از اهالی و شیوخ عشایر منطقه سنینشین «ابوغریب» در غرب بغداد نیز با حمل پلاکاردهای اخراج نظامیان امریکا از خاک کشور حضور یافتند.
در شروع این مراسم، «فالح الفیاض» رئیس سازمان الحشد الشعبی در سخنانی بر گرفتن انتقام خون سرداران مقاومت با اخراج نظامیان امریکا از این کشور تأکید کرد و گفت: «حاکمیت عراق باید حفظ شود. حشد الشعبی یک سازمان رسمی است و ما پیامرسان جنگ و خواستار خشونت نیستیم و از منافعمان حمایت خواهیم کرد.»
الفیاض همچنین افزود: «دامن زدن به نزاع و تفرقهافکنی توسط دشمنان به کند شدن مسیر و روند رشد عراق طی دهههای گذشته کمک کرد.» به گزارش ایسنا به نقل از السومریه، در همین ارتباط دبیرکل گردانهای حزبالله عراق نیز در سخنانی خواستار گرفتن هرچه زودتر انتقام خون سرداران مقاومت از امریکا شد. ابو حسین الحمیداوی در این سخنان تأکید کرد: «حضور امروز ما در صحنه برای بیعت با خدا، پیامبرش و مؤمنان مقاوم و پایدار است. این حضور همچنین مجوزی است برای اینکه هرچه سریعتر انتقام خون سرداران مقاومت گرفته شود، چرا که خون ما همچنان میجوشد.»
الحمیداوی همچنین گفت: «امروز وارد سفارت شر (سفارتخانه امریکا) نخواهیم شد و این دولت را سرنگون نخواهیم کرد؛ چراکه هنوز زمان کافی وجود دارد. زیرا سلاح مقاومت منضبط تر، سازمان یافتهتر و قانونمندتر از بسیاری از ارتشها و نهادهای نظامی در طول تاریخ است و تا زمانی که خدا بخواهد در دست ما خواهد ماند و به هیچ کس اجازه نخواهیم داد تا این سلاح مقدس را که باعث حفظ سرزمین، آبرو و جان ماست، را کوچک بشمارد.»
به گزارش خبرگزاری مهر، «هادی العامری»، رهبر ائتلاف الفتح نیز در سخنانی تأکید کرد: «ما به فرماندهان پیروزی وفادار میمانیم و معتقدیم که آمران و عاملان جنایت علیه آنها باید مجازات شوند. شهیدان سلیمانی و المهندس به دنبال کمک به تمامی ملتهای مستضعف بودند.»
همچنین «شیخ علی الاسدی»، رئیس شورای سیاسی نجباء تأکید کرد: «شهیدان «سلیمانی» و «المهندس» پیش از دوستان بر دشمنان خود تاثیر گذاشتند. آنان صرفاً دو فرمانده نبودند؛ بلکه دو رزمنده، دو سرباز و دو نماد بودند که از یک سو دشمنانشان را بیمناک و از سوی دیگر دوستانشان را خرسند کردند.»
اشک شمعها به یاد سرداران شهید
تظاهرات باشکوه دیروز در میدان التحریر بغداد، در حالی برگزار شد که شب پیش از آن، هزاران نفر از حامیان افکار و عقاید شهید «قاسم سلیمانی» و «ابومهدی المهندس» در جاده منتهی به فرودگاه بغداد که محل شهادت این دو شهید اسلام بود، گرد هم آمدند. به گزارش سایت شبکه خبری «الجزیره»، شمار حاضران در این راهپیمایی و ازدحام ناشی از آنان باعث شده بود، این بزرگراه با خودروها مسدود شود. محل اصابت موشک به خودروی شهید «قاسم سلیمانی» و «ابومهدی المهندس» که هنوز نیز آثار آن روی زمین و دیوار اطراف آن قابل مشاهده است، با نوارهایی قرمز بسته شده و داخل آن شمعهایی روشن شده بود.
شعار مرکزی نخستین سالروز بزرگداشت فرماندهان شهید، «شهادت و حاکمیت» اعلام شده بود و در همین راستا، در نقاط مختلف عراق، تظاهراتهایی برگزار شد که در آنها شرکت کنندگان یکصدا خواهان خروج نیروهای امریکایی از کشورشان شدند. بغداد نیز روز گذشته شاهد یکی از کم نظیرترین تجمعهای سالهای اخیر خود بود. به گزارش شبکه خبر، با اینکه اعلام شده بود این تظاهرات ساعت ۱۳ به وقت بغداد برگزار میشود، اما از اوایل صبح حرکت جمعیت از مسیرهای منتهی به میدان التحریر آغاز شد. به گزارش ایرنا از بغداد، اقشار مختلف مردم عراق که در این راهپیمایی حضور داشتند، علیه امریکا شعار داده و خواهان خروج اشغالگران از کشورشان و اجرای مصوبه پارلمان عراق در این زمینه شدند.در این تظاهرات که اقشار مختلف مردم اعم از زن و مرد و پیر و جوان حضور داشتند، فریادهای «هرگز هرگز امریکا، هرگز هرگز اسرائیل» و «الله اکبر، امریکا شیطان بزرگ» سر دادند. راهپیمایان پرچمهای امریکا، رژیم اسرائیل و آل سعود را به آتش کشیدند تا خشم خود را علیه آنها ابراز داشته و بر مخالفت خود با دخالت واشنگتن در کشورشان و توطئههای رژیم اسرائیل و آل سعود علیه ملتهای منطقه تأکید کنند. شرکت کنندگان در مراسم همچنین با در دست داشتن پرچمهای عراق و «حشد الشعبی» و تصاویر شهیدان سردار سپهبد «حاج قاسم سلیمانی» و «ابومهدی المهندس» و سردادن شعار، بر ادامه راه آنها تأکید کردند و خواستار گرفتن انتقام خون این شهیدان و محاکمه عاملان و آمران آن شدند. حضور تیپهای عتبات مقدسه در مراسم دیروز نشان داد که آنها همچنان در خط مشی فرماندهان شهید هستند و تمامی تبلیغات باطل ماههای گذشته رسانههای عربی و غربی را با حضور باشکوه خود، خنثی کردند. تیپ علی الاکبر(ع) ، تیپ «کتائب امام علی(ع)» به رهبری «شبل الزیدی» از جمله گروههایی بودند که در گردهمایی نخستین سالگرد ترور سردار «قاسم سلیمانی» و «ابومهدی المهندس» در میدان التحریر بغداد حضور داشتند. کفنپوشان تیپ «کتائب امام علی (ع)» نیز در مراسم حاضر شدند و بر آمادگی خود برای شهادت تا آزادی عراق از وجود نیروهای بیگانه تأکید کردند. جمعی از اهالی و شیوخ عشایر منطقه سنینشین «ابوغریب» در غرب بغداد نیز با حمل پلاکاردهای اخراج نظامیان امریکا از خاک کشور حضور یافتند.
در شروع این مراسم، «فالح الفیاض» رئیس سازمان الحشد الشعبی در سخنانی بر گرفتن انتقام خون سرداران مقاومت با اخراج نظامیان امریکا از این کشور تأکید کرد و گفت: «حاکمیت عراق باید حفظ شود. حشد الشعبی یک سازمان رسمی است و ما پیامرسان جنگ و خواستار خشونت نیستیم و از منافعمان حمایت خواهیم کرد.»
الفیاض همچنین افزود: «دامن زدن به نزاع و تفرقهافکنی توسط دشمنان به کند شدن مسیر و روند رشد عراق طی دهههای گذشته کمک کرد.» به گزارش ایسنا به نقل از السومریه، در همین ارتباط دبیرکل گردانهای حزبالله عراق نیز در سخنانی خواستار گرفتن هرچه زودتر انتقام خون سرداران مقاومت از امریکا شد. ابو حسین الحمیداوی در این سخنان تأکید کرد: «حضور امروز ما در صحنه برای بیعت با خدا، پیامبرش و مؤمنان مقاوم و پایدار است. این حضور همچنین مجوزی است برای اینکه هرچه سریعتر انتقام خون سرداران مقاومت گرفته شود، چرا که خون ما همچنان میجوشد.»
الحمیداوی همچنین گفت: «امروز وارد سفارت شر (سفارتخانه امریکا) نخواهیم شد و این دولت را سرنگون نخواهیم کرد؛ چراکه هنوز زمان کافی وجود دارد. زیرا سلاح مقاومت منضبط تر، سازمان یافتهتر و قانونمندتر از بسیاری از ارتشها و نهادهای نظامی در طول تاریخ است و تا زمانی که خدا بخواهد در دست ما خواهد ماند و به هیچ کس اجازه نخواهیم داد تا این سلاح مقدس را که باعث حفظ سرزمین، آبرو و جان ماست، را کوچک بشمارد.»
به گزارش خبرگزاری مهر، «هادی العامری»، رهبر ائتلاف الفتح نیز در سخنانی تأکید کرد: «ما به فرماندهان پیروزی وفادار میمانیم و معتقدیم که آمران و عاملان جنایت علیه آنها باید مجازات شوند. شهیدان سلیمانی و المهندس به دنبال کمک به تمامی ملتهای مستضعف بودند.»
همچنین «شیخ علی الاسدی»، رئیس شورای سیاسی نجباء تأکید کرد: «شهیدان «سلیمانی» و «المهندس» پیش از دوستان بر دشمنان خود تاثیر گذاشتند. آنان صرفاً دو فرمانده نبودند؛ بلکه دو رزمنده، دو سرباز و دو نماد بودند که از یک سو دشمنانشان را بیمناک و از سوی دیگر دوستانشان را خرسند کردند.»
اشک شمعها به یاد سرداران شهید
تظاهرات باشکوه دیروز در میدان التحریر بغداد، در حالی برگزار شد که شب پیش از آن، هزاران نفر از حامیان افکار و عقاید شهید «قاسم سلیمانی» و «ابومهدی المهندس» در جاده منتهی به فرودگاه بغداد که محل شهادت این دو شهید اسلام بود، گرد هم آمدند. به گزارش سایت شبکه خبری «الجزیره»، شمار حاضران در این راهپیمایی و ازدحام ناشی از آنان باعث شده بود، این بزرگراه با خودروها مسدود شود. محل اصابت موشک به خودروی شهید «قاسم سلیمانی» و «ابومهدی المهندس» که هنوز نیز آثار آن روی زمین و دیوار اطراف آن قابل مشاهده است، با نوارهایی قرمز بسته شده و داخل آن شمعهایی روشن شده بود.

هرگونه مذاکره دو یا چند جانبه با امریکا جرم میشود
گروه سیاسی/ هفته گذشته و در آستانه سالگرد شهادت شهید حاج قاسم سلیمانی طرح اقدام متقابل ایران در برابر ترور شهید قاسم سلیمانی در صحن علنی مجلس اعلام وصول و جزئیات آن هم دیروز منتشر شد. در مقدمه این طرح 16 مادهای که در راستای مقابله با تروریسم اقتصادی امریکا، پیگیری سیاست خارجی عزتمندانه و اجرای اقدام سخت با اخراج امریکا تهیه شده آمده است: اقدام خصمانه امریکا در ترور شهید سلیمانی و پذیرش رسمی مسئولیت آن تنها یکی از مصادیق اعمال تروریستی امریکا است که در منطقه در حال اجراست و جز با خروج کامل آن از منطقه در همه زمینههای اقتصادی، نظامی، سیاسی و فرهنگی متوقف نخواهد شد. آنچه از این طرح بر میآید، این است که طرح یاد شده در ادامه طرح ضد برجامی و اقدامی برای ممانعت از هر گونه مذاکره دو یا چند جانبه با حضور امریکایی هاست. به گزارش ایسنا، در ادامه این طرح عنوان شده که راهبرد جمهوری اسلامی ایران مبنی بر اخراج امریکا از منطقه که صراحتاً توسط رهبر معظم انقلاب بیان شده است (۳۱ /۴/ ۱۳۹۹) بهعنوان انتقام مناسب با این اقدام تروریستی اجرا خواهد شد. موارد ذیل در راستای
۱- اجرای انتقام سخت با اخراج امریکا از منطقه و اقدامات متقابل در جهت تضعیف امریکا،
۲- مقابله با اقدامات رژیم غاصب صهیونیستی و پیگیری اهداف آن شهید بزرگوار در عرصه مبارزات ایشان.
۳- مقابله با تروریسم اقتصادی امریکا علیه ملت ایران و
۴- پیگیری سیاست خارجی عزتمندانه پیشنهاد میگردد. در ماده یک بخش اول این طرح که به «اخراج امریکا از منطقه» تأکید شده که از زمان تصویب این قانون تمام دستگاههای دولتی و نیروهای مسلح مکلف به ایجاد ترتیبات ذیل جهت اخراج تمامی نیروهای نظامی ستاد فرماندهی مرکزی ارتش تروریستی امریکا- سنتکام- میباشند:
۱- جمهوری اسلامی ایران با هر کشوری که تروریست های فوق را مجبور به خروج نماید در صورت درخواست دولت میزبان و حصول توافق بر سر هزینهها آمادگی همکاری دفاعی حداقل به مدت ۵ سال در محدوده قوانین خود خواهد بود. وزیر امور خارجه موظف است این تعهد را رسماً به گزارش دولت های میزبان برساند.
۲- جمهوری اسلامی ایران مسئولیت اقدامات نظامی- اطلاعاتی امریکا در کل منطقه غرب آسیا علیه امنیت و منافع سرزمینی و فراسرزمینی جمهوری اسلامی ایران را برعهده کشورهای میزبان نیروهای نظامی امریکا نیز دانسته و همکاری با امریکا را به مثابه مشارکت در عمل تروریستی مورد شناسایی قرار میدهد. این بند از ماده یک این طرح وزارت امور خارجه را مکلف میکند که با همکاری وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در چارچوب مصوبات شورای عالی امنیت ملی در برابر اقدامات تروریستی نیروهای امریکایی که منافع جمهوری اسلامی ایران را به مخاطره میاندازند اقدامات مقتضی علیه کشورهای میزبان بهعنوان مشارکت در عمل تروریستی امریکایی نیز صورت دهند. در صورت اقدام نظامی تروریستهای امریکایی علیه جمهوری اسلامی ایران از خاک آن کشور، نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران با رعایت سلسله مراتب مجاز به پاسخ متناسب به کشور میزبان نیز میباشند.
در بند 3 این ماده عنوان شده: در صورت اقدام نظامی تروریستهای امریکایی علیه جمهوری اسلامی ایران نیروهای مسلح با رعایت سلسله مراتب موظف به پاسخ نظامی در همان سطح یا بالاتر به امریکا علاوه بر دفاع میباشند که این پاسخ میتواند در کشور مبدأ اقدام نظامی علیه جمهوری اسلامی ایران رخ دهد. همچنین در بند 4 آن ذکر شده که نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مجاز است در راستای مبارزه با تروریسم از محل منابع خود نسبت به پرداخت جوایز به افراد یا گروههایی که در برخورد با عوامل دخیل در ترور سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی یا اخراج امریکا از منطقه نقش دارند اقدام نماید.
در تبصره این ماده هم تأکید شده ۱ درصد از درآمد حاصل از صادرات بخش دولتی به عراق پس از وصول به این امر اختصاص مییابد. همچنین ۳۰ درصد از ارزش کل کالا بهعنوان عوارض گمرکی به کالاهای وارداتی یا برند وابسته به کشور ایالات متحده امریکا اضافه شده و در جهت فعالیتهای مردمی بینالمللی به نیروهای قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تخصیص مییابد. در بند 6 این ماده ذکر شده که هرگونه مشارکت مؤثر (تعریف شده در بند ۴ ماده ۲ قانون مقابله با نقض حقوق بشر و اقدامات ماجراجویانه و تروریستی امریکا در منطقه) اتباع ایرانی با دولت ایالات متحده امریکا ممنوع بوده و افراد متخلف از این امر مشمول مجازات ذیل عناوین جاسوسی میباشند. در بند هفتم هم عنوان شده: هر ارگان، شرکت خصوصی یا دولتی که به استناد تحریمهای امریکا از ارائه خدمات به اشخاص حقیقی و حقوقی تحریمی خودداری کند متخلف شناخته میشود. بند هشتم این ماده هم میگوید: هرگونه واردات کالا و خدمات از مبدأ امریکا ممنوع است به جز مواردی که به تشخیص دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی استناد گردد. در ماده 2 هم آمده: هر گونه مذاکره بر سر توان تسلیحاتی جمهوری اسلامی، نقش جمهوری اسلامی ایران در منطقه و مسائل محور مقاومت ممنوع بوده و مسئول مربوطه محکوم به انفصال مادام العمر از مناصب و خدمات دولتی است. هر گونه توافق با شرط مذاکره بر امور یاد شده، باطل است. در صورت هر گونه مذاکره درباره امور یاد شده از سوی مقامات جمهوری اسلامی ایران، وزارت امور خارجه موظف است عاملان را ظرف یک هفته به قوه قضائیه معرفی نماید.
در ماده 3 این طرح آمده: مادامی که دولت امریکا نسبت به خروج از برجام رسماً عذرخواهی نکرده و ترور سردار قاسم سلیمانی توسط این کشور رسماً محکوم نشده است؛ هرگونه مذاکره دو یا چند جانبه با حضور امریکا ممنوع بوده و عامل محکوم به انفصال مادامالعمر از مناصب و خدمات دولتی و عمومی میگردد. ماده 4 این طرح هم میگوید: نیروهای مسلح با رعایت سلسله مراتب موظفند در برابر هر گونه ترور اتباع جمهوری اسلامی ایران، علاوه بر مجازات عوامل ترور، پاسخ متناسب و بازدارنده نیز انجام دهند.
در ماده 11 هم تأکید شده: وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران موظف است در چارچوب منافع ملی و در جهت مقابله با تحریمها و زیر ساختهای حقوقی و سیاسی لازم جهت گسترش تعاملات اقتصادی با کشورهای مختلف خصوصاً کشورهای چین، روسیه، سوریه، عراق و ونزوئلا را فراهم نماید؛ از جمله به وسیله شناسایی و تسهیل موانع گوناگون حقوقی و کنسولی وپشتیبانیهای مضاعف و ویژه از تجار توسط رایزنان اقتصادی سفارتخانههای جمهوری اسلامی ایران در کشورهای فوق مبتنی بر همین قانون وزارت امور خارجه موظف است پیشنویس این توافقهای را تا ۲ ماه آینده به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ارائه نماید و هر سه ماه یک بار گزارشی از میزان پیشرفت این توافقها و تحقق اهداف تجاری فوق را به این کمیسیون ارائه نماید.
۱- اجرای انتقام سخت با اخراج امریکا از منطقه و اقدامات متقابل در جهت تضعیف امریکا،
۲- مقابله با اقدامات رژیم غاصب صهیونیستی و پیگیری اهداف آن شهید بزرگوار در عرصه مبارزات ایشان.
۳- مقابله با تروریسم اقتصادی امریکا علیه ملت ایران و
۴- پیگیری سیاست خارجی عزتمندانه پیشنهاد میگردد. در ماده یک بخش اول این طرح که به «اخراج امریکا از منطقه» تأکید شده که از زمان تصویب این قانون تمام دستگاههای دولتی و نیروهای مسلح مکلف به ایجاد ترتیبات ذیل جهت اخراج تمامی نیروهای نظامی ستاد فرماندهی مرکزی ارتش تروریستی امریکا- سنتکام- میباشند:
۱- جمهوری اسلامی ایران با هر کشوری که تروریست های فوق را مجبور به خروج نماید در صورت درخواست دولت میزبان و حصول توافق بر سر هزینهها آمادگی همکاری دفاعی حداقل به مدت ۵ سال در محدوده قوانین خود خواهد بود. وزیر امور خارجه موظف است این تعهد را رسماً به گزارش دولت های میزبان برساند.
۲- جمهوری اسلامی ایران مسئولیت اقدامات نظامی- اطلاعاتی امریکا در کل منطقه غرب آسیا علیه امنیت و منافع سرزمینی و فراسرزمینی جمهوری اسلامی ایران را برعهده کشورهای میزبان نیروهای نظامی امریکا نیز دانسته و همکاری با امریکا را به مثابه مشارکت در عمل تروریستی مورد شناسایی قرار میدهد. این بند از ماده یک این طرح وزارت امور خارجه را مکلف میکند که با همکاری وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در چارچوب مصوبات شورای عالی امنیت ملی در برابر اقدامات تروریستی نیروهای امریکایی که منافع جمهوری اسلامی ایران را به مخاطره میاندازند اقدامات مقتضی علیه کشورهای میزبان بهعنوان مشارکت در عمل تروریستی امریکایی نیز صورت دهند. در صورت اقدام نظامی تروریستهای امریکایی علیه جمهوری اسلامی ایران از خاک آن کشور، نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران با رعایت سلسله مراتب مجاز به پاسخ متناسب به کشور میزبان نیز میباشند.
در بند 3 این ماده عنوان شده: در صورت اقدام نظامی تروریستهای امریکایی علیه جمهوری اسلامی ایران نیروهای مسلح با رعایت سلسله مراتب موظف به پاسخ نظامی در همان سطح یا بالاتر به امریکا علاوه بر دفاع میباشند که این پاسخ میتواند در کشور مبدأ اقدام نظامی علیه جمهوری اسلامی ایران رخ دهد. همچنین در بند 4 آن ذکر شده که نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مجاز است در راستای مبارزه با تروریسم از محل منابع خود نسبت به پرداخت جوایز به افراد یا گروههایی که در برخورد با عوامل دخیل در ترور سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی یا اخراج امریکا از منطقه نقش دارند اقدام نماید.
در تبصره این ماده هم تأکید شده ۱ درصد از درآمد حاصل از صادرات بخش دولتی به عراق پس از وصول به این امر اختصاص مییابد. همچنین ۳۰ درصد از ارزش کل کالا بهعنوان عوارض گمرکی به کالاهای وارداتی یا برند وابسته به کشور ایالات متحده امریکا اضافه شده و در جهت فعالیتهای مردمی بینالمللی به نیروهای قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تخصیص مییابد. در بند 6 این ماده ذکر شده که هرگونه مشارکت مؤثر (تعریف شده در بند ۴ ماده ۲ قانون مقابله با نقض حقوق بشر و اقدامات ماجراجویانه و تروریستی امریکا در منطقه) اتباع ایرانی با دولت ایالات متحده امریکا ممنوع بوده و افراد متخلف از این امر مشمول مجازات ذیل عناوین جاسوسی میباشند. در بند هفتم هم عنوان شده: هر ارگان، شرکت خصوصی یا دولتی که به استناد تحریمهای امریکا از ارائه خدمات به اشخاص حقیقی و حقوقی تحریمی خودداری کند متخلف شناخته میشود. بند هشتم این ماده هم میگوید: هرگونه واردات کالا و خدمات از مبدأ امریکا ممنوع است به جز مواردی که به تشخیص دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی استناد گردد. در ماده 2 هم آمده: هر گونه مذاکره بر سر توان تسلیحاتی جمهوری اسلامی، نقش جمهوری اسلامی ایران در منطقه و مسائل محور مقاومت ممنوع بوده و مسئول مربوطه محکوم به انفصال مادام العمر از مناصب و خدمات دولتی است. هر گونه توافق با شرط مذاکره بر امور یاد شده، باطل است. در صورت هر گونه مذاکره درباره امور یاد شده از سوی مقامات جمهوری اسلامی ایران، وزارت امور خارجه موظف است عاملان را ظرف یک هفته به قوه قضائیه معرفی نماید.
در ماده 3 این طرح آمده: مادامی که دولت امریکا نسبت به خروج از برجام رسماً عذرخواهی نکرده و ترور سردار قاسم سلیمانی توسط این کشور رسماً محکوم نشده است؛ هرگونه مذاکره دو یا چند جانبه با حضور امریکا ممنوع بوده و عامل محکوم به انفصال مادامالعمر از مناصب و خدمات دولتی و عمومی میگردد. ماده 4 این طرح هم میگوید: نیروهای مسلح با رعایت سلسله مراتب موظفند در برابر هر گونه ترور اتباع جمهوری اسلامی ایران، علاوه بر مجازات عوامل ترور، پاسخ متناسب و بازدارنده نیز انجام دهند.
در ماده 11 هم تأکید شده: وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران موظف است در چارچوب منافع ملی و در جهت مقابله با تحریمها و زیر ساختهای حقوقی و سیاسی لازم جهت گسترش تعاملات اقتصادی با کشورهای مختلف خصوصاً کشورهای چین، روسیه، سوریه، عراق و ونزوئلا را فراهم نماید؛ از جمله به وسیله شناسایی و تسهیل موانع گوناگون حقوقی و کنسولی وپشتیبانیهای مضاعف و ویژه از تجار توسط رایزنان اقتصادی سفارتخانههای جمهوری اسلامی ایران در کشورهای فوق مبتنی بر همین قانون وزارت امور خارجه موظف است پیشنویس این توافقهای را تا ۲ ماه آینده به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ارائه نماید و هر سه ماه یک بار گزارشی از میزان پیشرفت این توافقها و تحقق اهداف تجاری فوق را به این کمیسیون ارائه نماید.

بعد از سکوت
مینا نبئی
خبرنگار
«... شعر گفتن کاری است نا ممکن.
ای شاعران ممکن!
این سطرهای کج چیست؟
این بندهای سست
که کهنههای خود را از آن
در هر مجله میآویزید؟
زیرا که جاودانگی ارزان نیست
بر سنگ گور من بنویسید:
مُردم!
از بس که شعر بد خواندم!»
این گزیدهای از اشعار یک فیلسوف و منطقدان ایرانی است که ارتباط وثیقی بین «منطق» و «شعر» مییابد و حتی در زندگی روزمره، ردپای منطق را بسیار پررنگ میبیند.
دکتر سیدضیاء موحد، استاد فلسفه و منطق و شاعر ایرانی، که تحصیلات دانشگاهیاش را در رشته فیزیک دانشکده علوم دانشگاه تهران آغاز کرد و در حوزه فلسفه تا مقطع دکترا در یونیورسیتی کالج لندن ادامه داد، معتقد است علوم پیوند ناگسستنی باهم دارند و نمیشود آنها را مرزبندی کرد و خط سیاه و سفید میانشان کشید و گفت این طرف تخیل و احساس، آنطرف منطق و فلسفه و استدلال. از نگاه ایشان «منطق، ریاضیات شعر است. منطق، ریاضیات فلسفه است» به این اعتبار، او بر این باور است که همراهی فلسفه و منطق با شاعرانگی امر غریبی نیست.
جناب دکتر موحد، شما را بهعنوان «فیلسوف» و «منطقدان» میشناسیم اما اندیشه ورزی نزد شما بعد «شاعرانگی» هم دارد که در قالب شعرهای شما بروز میکند. حال میخواهیم بدانیم از نگاه شما وجه اشتراک «شعر و احساس» با «منطق و استدلال» چیست؟
بسیار از من پرسیده میشود که شما چگونه «شعر» و «منطق» را باهم پیش میبرید. دقیقاً همین موضوع را من در انگلیس با «ویلفرد هاجز» مطرح کردم. او که یکی از ریاضیدانها و از استادان مهم فلسفه و منطق است و مدتها روی منطق اسلامی، بویژه آثار ابنسینا کار کرده و تألیفهای او را از عربی به انگلیسی ترجمه کرده است، در پاسخ به من لبخندی زد و چند نویسنده و شاعر بزرگ مانند کالریج و میلتون را نام برد و گفت این بزرگان ادبیات جهان، کتاب منطق هم دارند و کتاب منطقشان منبع درسی است و بارها تجدید چاپ هم شده است؛ که من هم در مقدمه کتاب «گزیده اشعار» خود که انتشارات مروارید به چاپ رسانده، نام این بزرگان را آوردهام.
در واقع با ذکر این مقدمه، میخواهم این نکته را متذکر شوم که آنچه در شعر به آن احتیاج داریم یعنی انسجام، استحکام، سازگاری و فرم، از «منطق» میآید. بنابراین یک شاعر ممکن است منطق خوانده باشد یا اینکه فکرش به طور شهودی منطقی باشد.
پس اینگونه میشود که شما بهعنوان نویسنده کتابهایی چون «منطق موجهات» و «درآمدی بر منطق جدید»، خالق آثاری چون «آوازهای آبی»، «بعد از سکوت»و «مشتی نور سرد» هم میشوید. آیا کسی که منطق خوانده یا ذهنی منطقی دارد، شعرش متفاوت از دیگر شاعران است؟
نوشته و شعر کسانی که در دو حوزه «شعر» و «منطق» توأمان حضور دارند، حال و هوای دیگری دارد؛ بهعنوان مثال ابنسینا، که امروزه او را در جایگاه بزرگترین منطقدان قرون وسطی میشناسند و مثل هر فیلسوف دیگری درباره منطق مینویسد و حدود 30 کتاب و رساله نوشته است، شاعر هم هست. او بیش از هر فیلسوف دیگری کتاب منطق دارد. اما چرا به منطق تا این اندازه علاقهمند است؟ چرا تا قرن هفتم ما شمار بسیاری منطقدان و فلسفهدان خوب داشتیم؟ و چرا بعد از اینکه عوامل دیگری به شعر چیره شد، دیگر چندان فیلسوف و منطق دان مهمی در این آسمان ندرخشید؟ پاسخ این پرسشها رابطه «شعر» و «منطق» را برای ما روشنتر میکند.
منطق، ریاضیات فلسفه است. منطق، ریاضیات شعر است. در واقع با اینکه از دانش فرم شعر، این اندازه سخن گفته میشود، باز هم معنای ژرف «فرم شعر» آنگونه که شایسته و بایسته است، روشن نشده است. منطق، همین «فرم» است. اگر شعرهای مرا در کتاب «بعد از سکوت»، «بر آبهای مرده مروارید»، «غرابهای سپید»، «مشتی نور سرد»، «نردبان اندر بیابان»، «آوازهای آبی» و «گزیده اشعار» خوانده باشید، این تفاوت را درک میکنید که ذهن، چگونه کارکرده و فرم، چگونه شکل گرفته است.
در توصیف اشعارتان، آنها را از جنس استدلال میبینید یا احساس؟
شعرهای من استدلالی نیست. انسجام دارد و انسجام، لزوماً به معنای استدلال نیست که مقدمه بیاوریم و نتیجه بگیریم. وایتهد، فیلسوف معروف، میگوید: «ارسطو با کشف فرم، علم را ابداع کرد.» و این یعنی علم، چیزی جز کشف فرم نیست و منطق به ذهن، فرم و انسجام میدهد. به همین دلیل، آن دسته از فلاسفه که منطق میدانند، وقتی وارد فلسفه میشوند، خیلی دقیق هستند؛ برای مثال نمط نهم کتاب «اشارات» ابنسینا، که شیخالرئیس در آنجا درباره عرفان صحبت میکند، بیهمتاست. آنقدر که فخر رازی که به همه کارهای وی ایراد میگیرد، به این فصل که میرسد، متحیر است و جز تحسین، حرفی برای گفتن ندارد؛ علت آن است که ابنسینا به زیبایی، عرفان را در قالب منسجم منطق ریخته است که پیش از آن هیچگونه سابقهای ندارد و همه صاحبنظران اتفاق نظر دارند که نمط نهم و دهم اشارات ابنسینا، یک شاهکار نویسندگی است.
من در کتاب «تأملاتی در منطق ابنسینا و سهروردی» که به دو زبان نوشتهام، در این مقوله صحبت کردهام؛ اما دیگر قدمای ما کمتر التفاتی به منطق دارند. ملاصدرا اشتباهات منطقی بدی دارد. مثلاً اینکه چیزی را که تناقض نیست، تناقض در نظر میگیرد و این خطا، نتایج را تحتالشعاع قرار میدهد؛ یعنی به جای آنکه منطقش را درست کند، با اصول فلسفی آن کلنجار میرود.
شعر، یعنی تخیل و احساس و تصویر، به گونهای که نظامی میگوید: «احسن اوست اکذب او» و منطق، علم استدلال و استنتاج است که مولوی بر آن است: «پای استدلالیان چوبین بود» پس چگونه و با چه هنری این جمع اضداد در وجود شما متجلی و شکوفا شد که در هر دو ساحت، آثار معتنابهی از شما برجای ماند؟
شناخت درست علم منطق، بخوبی به این پرسش پاسخ میدهد. «هانری پوانکاره» ریاضیدان، فیزیکدان نظری و فیلسوف علم فرانسوی، جمله زیبایی دارد. وقتی با او درباره یک شاعری سخن میگویند، وی میگوید: «اگر تخیلش به اندازه کافی قوی بود، ریاضیدان میشد.»
در واقع شما، اگر منطق جدید را بخوانید و وارد نظریههای مختلف شوید، درمییابید درجه انتزاع و تخیل، چقدر بالاست. اصلاً امکان ندارد کسی ریاضیدان شود و تخیل نداشته باشد. علوم، پیوند ناگسستنی با هم دارند و نمیشود آنها را مرزبندی کرد و خط سیاه و سفید میان آنها کشید و گفت این طرف تخیل و احساس، آن طرف منطق و فلسفه و استدلال.
علم منطق در زندگی روزمره ما چه کاربردی دارد؟
قواعد منطق، اصولاً چیزی دستنیافتنی و عجیب و غریب نیست. قواعد متعارف زندگی است که همه، آنها را میدانند و در همه امور زندگی همواره جاری است و همه ما هر روزه در زندگی آنها را بکار میبریم؛ اما خودمان این موضوع را نمیدانیم.
ندانستن استدلالات منطقی هر موضوع میتواند ما را در تصمیمگیریها و نتیجهگیریها به اشتباه بیندازد؛ نه فقط مردم عادی که فلاسفه بزرگی چون «ارسطو»، «کورت گودل»، ریاضیدان، منطقدان و فیلسوف اتریشی، «گوتلوب فرگه»، ریاضیدان، منطقدان و فیلسوف برجسته آلمانی و «ویلارد ون اورمن کواین»، منطقدان و فیلسوف مهم فلسفه علم، نیز اشتباهات منطقی کرده اند؛ حال آنکه خداوندان منطق بودند. در واقع ذهن هیچ انسانی کاملاً نمیتواند منطقی باشد. من در یکی از مقالاتم با عنوان «سهم ما از منطق جدید» در کتاب «از ارسطو تا گودل» خود، این را با استدلال ثابت کردهام که حل برخی مسائل نه تنها از عهده انسان، که از کامپیوتر هم برنمیآید؛ بنابراین اگر منطق ندانیم، متوجه نمیشویم که اشکال کارمان در کجاست.
آیا از ضعف استدلال و استنتاج و منطق است که گاهی به دنیای مطلوبمان در زندگی دست نمییابیم؟
آن قسمت از منطق که دانشجویان ما خیلی جذب آن میشوند و آن را خیلی خوب میفهمند، قسمت «مغالطات» است؛ یعنی همان اشتباهات مربوط به استدلال. این اشتباهات را حتی وکلا، وزرا و بویژه سیاستمداران هم دارند؛ در واقع بسیاری از استدلالهایی که دیگران برای ما میکنند، غلط است و چون منطق نمیدانیم، تحت تأثیر قرار میگیریم و آنها را میپذیریم. این یکی از مهمترین کاربردهای علم منطق در زندگی روزمره است؛ بهعنوان مثال، این موضوع را به شکل منفی میتوان در صنعت تبلیغات شاهد بود.
نیم نگاه
قواعد منطق، اصولاً امری دستنیافتنی و عجیب و غریب نیست. قواعد متعارف زندگی است که همه، آنها را میدانند و در همه امور زندگی همواره جاری است و همه ما هر روزه در زندگی آنها را به کار میبریم؛ اما خودمان این موضوع را نمیدانیم. بسیاری از استدلالهایی که دیگران برای ما میکنند، غلط است و چون منطق نمیدانیم، تحت تأثیر قرار میگیریم و آنها را میپذیریم. این یکی از مهمترین کاربردهای علم منطق در زندگی روزمره است؛ بهعنوان مثال، این موضوع را به شکل منفی میتوان در صنعت تبلیغات شاهد بود
خبرنگار
«... شعر گفتن کاری است نا ممکن.
ای شاعران ممکن!
این سطرهای کج چیست؟
این بندهای سست
که کهنههای خود را از آن
در هر مجله میآویزید؟
زیرا که جاودانگی ارزان نیست
بر سنگ گور من بنویسید:
مُردم!
از بس که شعر بد خواندم!»
این گزیدهای از اشعار یک فیلسوف و منطقدان ایرانی است که ارتباط وثیقی بین «منطق» و «شعر» مییابد و حتی در زندگی روزمره، ردپای منطق را بسیار پررنگ میبیند.
دکتر سیدضیاء موحد، استاد فلسفه و منطق و شاعر ایرانی، که تحصیلات دانشگاهیاش را در رشته فیزیک دانشکده علوم دانشگاه تهران آغاز کرد و در حوزه فلسفه تا مقطع دکترا در یونیورسیتی کالج لندن ادامه داد، معتقد است علوم پیوند ناگسستنی باهم دارند و نمیشود آنها را مرزبندی کرد و خط سیاه و سفید میانشان کشید و گفت این طرف تخیل و احساس، آنطرف منطق و فلسفه و استدلال. از نگاه ایشان «منطق، ریاضیات شعر است. منطق، ریاضیات فلسفه است» به این اعتبار، او بر این باور است که همراهی فلسفه و منطق با شاعرانگی امر غریبی نیست.
جناب دکتر موحد، شما را بهعنوان «فیلسوف» و «منطقدان» میشناسیم اما اندیشه ورزی نزد شما بعد «شاعرانگی» هم دارد که در قالب شعرهای شما بروز میکند. حال میخواهیم بدانیم از نگاه شما وجه اشتراک «شعر و احساس» با «منطق و استدلال» چیست؟
بسیار از من پرسیده میشود که شما چگونه «شعر» و «منطق» را باهم پیش میبرید. دقیقاً همین موضوع را من در انگلیس با «ویلفرد هاجز» مطرح کردم. او که یکی از ریاضیدانها و از استادان مهم فلسفه و منطق است و مدتها روی منطق اسلامی، بویژه آثار ابنسینا کار کرده و تألیفهای او را از عربی به انگلیسی ترجمه کرده است، در پاسخ به من لبخندی زد و چند نویسنده و شاعر بزرگ مانند کالریج و میلتون را نام برد و گفت این بزرگان ادبیات جهان، کتاب منطق هم دارند و کتاب منطقشان منبع درسی است و بارها تجدید چاپ هم شده است؛ که من هم در مقدمه کتاب «گزیده اشعار» خود که انتشارات مروارید به چاپ رسانده، نام این بزرگان را آوردهام.
در واقع با ذکر این مقدمه، میخواهم این نکته را متذکر شوم که آنچه در شعر به آن احتیاج داریم یعنی انسجام، استحکام، سازگاری و فرم، از «منطق» میآید. بنابراین یک شاعر ممکن است منطق خوانده باشد یا اینکه فکرش به طور شهودی منطقی باشد.
پس اینگونه میشود که شما بهعنوان نویسنده کتابهایی چون «منطق موجهات» و «درآمدی بر منطق جدید»، خالق آثاری چون «آوازهای آبی»، «بعد از سکوت»و «مشتی نور سرد» هم میشوید. آیا کسی که منطق خوانده یا ذهنی منطقی دارد، شعرش متفاوت از دیگر شاعران است؟
نوشته و شعر کسانی که در دو حوزه «شعر» و «منطق» توأمان حضور دارند، حال و هوای دیگری دارد؛ بهعنوان مثال ابنسینا، که امروزه او را در جایگاه بزرگترین منطقدان قرون وسطی میشناسند و مثل هر فیلسوف دیگری درباره منطق مینویسد و حدود 30 کتاب و رساله نوشته است، شاعر هم هست. او بیش از هر فیلسوف دیگری کتاب منطق دارد. اما چرا به منطق تا این اندازه علاقهمند است؟ چرا تا قرن هفتم ما شمار بسیاری منطقدان و فلسفهدان خوب داشتیم؟ و چرا بعد از اینکه عوامل دیگری به شعر چیره شد، دیگر چندان فیلسوف و منطق دان مهمی در این آسمان ندرخشید؟ پاسخ این پرسشها رابطه «شعر» و «منطق» را برای ما روشنتر میکند.
منطق، ریاضیات فلسفه است. منطق، ریاضیات شعر است. در واقع با اینکه از دانش فرم شعر، این اندازه سخن گفته میشود، باز هم معنای ژرف «فرم شعر» آنگونه که شایسته و بایسته است، روشن نشده است. منطق، همین «فرم» است. اگر شعرهای مرا در کتاب «بعد از سکوت»، «بر آبهای مرده مروارید»، «غرابهای سپید»، «مشتی نور سرد»، «نردبان اندر بیابان»، «آوازهای آبی» و «گزیده اشعار» خوانده باشید، این تفاوت را درک میکنید که ذهن، چگونه کارکرده و فرم، چگونه شکل گرفته است.
در توصیف اشعارتان، آنها را از جنس استدلال میبینید یا احساس؟
شعرهای من استدلالی نیست. انسجام دارد و انسجام، لزوماً به معنای استدلال نیست که مقدمه بیاوریم و نتیجه بگیریم. وایتهد، فیلسوف معروف، میگوید: «ارسطو با کشف فرم، علم را ابداع کرد.» و این یعنی علم، چیزی جز کشف فرم نیست و منطق به ذهن، فرم و انسجام میدهد. به همین دلیل، آن دسته از فلاسفه که منطق میدانند، وقتی وارد فلسفه میشوند، خیلی دقیق هستند؛ برای مثال نمط نهم کتاب «اشارات» ابنسینا، که شیخالرئیس در آنجا درباره عرفان صحبت میکند، بیهمتاست. آنقدر که فخر رازی که به همه کارهای وی ایراد میگیرد، به این فصل که میرسد، متحیر است و جز تحسین، حرفی برای گفتن ندارد؛ علت آن است که ابنسینا به زیبایی، عرفان را در قالب منسجم منطق ریخته است که پیش از آن هیچگونه سابقهای ندارد و همه صاحبنظران اتفاق نظر دارند که نمط نهم و دهم اشارات ابنسینا، یک شاهکار نویسندگی است.
من در کتاب «تأملاتی در منطق ابنسینا و سهروردی» که به دو زبان نوشتهام، در این مقوله صحبت کردهام؛ اما دیگر قدمای ما کمتر التفاتی به منطق دارند. ملاصدرا اشتباهات منطقی بدی دارد. مثلاً اینکه چیزی را که تناقض نیست، تناقض در نظر میگیرد و این خطا، نتایج را تحتالشعاع قرار میدهد؛ یعنی به جای آنکه منطقش را درست کند، با اصول فلسفی آن کلنجار میرود.
شعر، یعنی تخیل و احساس و تصویر، به گونهای که نظامی میگوید: «احسن اوست اکذب او» و منطق، علم استدلال و استنتاج است که مولوی بر آن است: «پای استدلالیان چوبین بود» پس چگونه و با چه هنری این جمع اضداد در وجود شما متجلی و شکوفا شد که در هر دو ساحت، آثار معتنابهی از شما برجای ماند؟
شناخت درست علم منطق، بخوبی به این پرسش پاسخ میدهد. «هانری پوانکاره» ریاضیدان، فیزیکدان نظری و فیلسوف علم فرانسوی، جمله زیبایی دارد. وقتی با او درباره یک شاعری سخن میگویند، وی میگوید: «اگر تخیلش به اندازه کافی قوی بود، ریاضیدان میشد.»
در واقع شما، اگر منطق جدید را بخوانید و وارد نظریههای مختلف شوید، درمییابید درجه انتزاع و تخیل، چقدر بالاست. اصلاً امکان ندارد کسی ریاضیدان شود و تخیل نداشته باشد. علوم، پیوند ناگسستنی با هم دارند و نمیشود آنها را مرزبندی کرد و خط سیاه و سفید میان آنها کشید و گفت این طرف تخیل و احساس، آن طرف منطق و فلسفه و استدلال.
علم منطق در زندگی روزمره ما چه کاربردی دارد؟
قواعد منطق، اصولاً چیزی دستنیافتنی و عجیب و غریب نیست. قواعد متعارف زندگی است که همه، آنها را میدانند و در همه امور زندگی همواره جاری است و همه ما هر روزه در زندگی آنها را بکار میبریم؛ اما خودمان این موضوع را نمیدانیم.
ندانستن استدلالات منطقی هر موضوع میتواند ما را در تصمیمگیریها و نتیجهگیریها به اشتباه بیندازد؛ نه فقط مردم عادی که فلاسفه بزرگی چون «ارسطو»، «کورت گودل»، ریاضیدان، منطقدان و فیلسوف اتریشی، «گوتلوب فرگه»، ریاضیدان، منطقدان و فیلسوف برجسته آلمانی و «ویلارد ون اورمن کواین»، منطقدان و فیلسوف مهم فلسفه علم، نیز اشتباهات منطقی کرده اند؛ حال آنکه خداوندان منطق بودند. در واقع ذهن هیچ انسانی کاملاً نمیتواند منطقی باشد. من در یکی از مقالاتم با عنوان «سهم ما از منطق جدید» در کتاب «از ارسطو تا گودل» خود، این را با استدلال ثابت کردهام که حل برخی مسائل نه تنها از عهده انسان، که از کامپیوتر هم برنمیآید؛ بنابراین اگر منطق ندانیم، متوجه نمیشویم که اشکال کارمان در کجاست.
آیا از ضعف استدلال و استنتاج و منطق است که گاهی به دنیای مطلوبمان در زندگی دست نمییابیم؟
آن قسمت از منطق که دانشجویان ما خیلی جذب آن میشوند و آن را خیلی خوب میفهمند، قسمت «مغالطات» است؛ یعنی همان اشتباهات مربوط به استدلال. این اشتباهات را حتی وکلا، وزرا و بویژه سیاستمداران هم دارند؛ در واقع بسیاری از استدلالهایی که دیگران برای ما میکنند، غلط است و چون منطق نمیدانیم، تحت تأثیر قرار میگیریم و آنها را میپذیریم. این یکی از مهمترین کاربردهای علم منطق در زندگی روزمره است؛ بهعنوان مثال، این موضوع را به شکل منفی میتوان در صنعت تبلیغات شاهد بود.
نیم نگاه
قواعد منطق، اصولاً امری دستنیافتنی و عجیب و غریب نیست. قواعد متعارف زندگی است که همه، آنها را میدانند و در همه امور زندگی همواره جاری است و همه ما هر روزه در زندگی آنها را به کار میبریم؛ اما خودمان این موضوع را نمیدانیم. بسیاری از استدلالهایی که دیگران برای ما میکنند، غلط است و چون منطق نمیدانیم، تحت تأثیر قرار میگیریم و آنها را میپذیریم. این یکی از مهمترین کاربردهای علم منطق در زندگی روزمره است؛ بهعنوان مثال، این موضوع را به شکل منفی میتوان در صنعت تبلیغات شاهد بود

طرح ویژه دولت برای افزایش تولید خودرو
گروه اقتصادی:بازار خودرو، بهم ریختگی را تجربه میکند که در هیچ دورهای شاهد آن نبوده است. یک روز زورآزمایی شورای رقابت، روز دیگر فعالیت گسترده دلالان در بازار. ارائه طرحهای مختلف هم بر چالشهای حوزه خودرو افزوده است. طرحهایی که در مجلس و دولت شکل گرفته و بند به بند آن نارضایتی در بین فعالان صنعت خودرو و قطعهسازی ایجاد کرده است.
در طرح دولت هدف این است که بازار خودرو از طریق رشد تولید کنترل شود و مجلس هم بر این باور است که اگر فعالیت خودروسازان در قالبهایی چون بورس کنترل شود دیگر خودروسازان نمیتوانند عامل برهم زدن بازار خودرو شوند.در این میان در هیچکدام از طرحها به مقوله واردات پرداخته نشده و این نشان میدهد که دولت و مجلس میخواهند سال آینده بازار خودرو را بر اساس تولیدات داخلی اداره کنند و حتی برگشت به برجام هم دلیلی نخواهد شد تا وزارت صمت مهر تأیید واردات خودرو را بزند.در بودجه سال 1400 هم درآمد دولت از حقوق ورودی گمرک برای واردات خودرو 2 هزار و 40 میلیارد تومان در نظر گرفته شده که این عدد نشان میدهد دولت میخواهد به سمت واردات خودروهایی برود که حدود 2 الی 3 سال است در بنادر مانده است.
مازیار بیگلو دبیر انجمن قطعهسازان یکی از افرادی است که به طرحهای دولت و مجلس گلایه کرده است. او به «ایران» میگوید: «این چند وقت طرحهای زیادی برای ساماندهی بازار و قیمت خودرو ارائه شده اما هر طرح مشکلات و چالشهایی دارد که معلوم نیست چه زمان قرار است درست شود؛ نگرانی فعالان این حوزه این است که طرحها با وجود مشکلاتی که دارند تصویب و لازمالاجرا شوند.»
او گفت: «متأسفانه به حوزه خودرو نگاه سیاسی میشود و همین امر مانع اجرای درست سیاستگذاریها است؛ اگر به خودرو مانند سایر حوزهها نگاه شود دیگر تصمیمگیریها جناحی نخواهد بود و صنعت خودرو میتواند مانند سایر صنایع مسیر رشد را طی کند.»
در این میان یک منبع مطلع در سازمان گسترش و نوسازی در مورد اینکه آیا بسته خودرویی وزارت صمت که به دولت رفته است، تصویب میشود یا خیر به «ایران»، گفت: «تصویب این بسته خیلی بعید است؛ در این بسته به جهت آنکه آزادسازی قیمت خودرو دنبال شده است خیلیها مخالفت خواهند کرد چرا که اعتقاد دارند این امر میتواند بر جریان انتخابات اثر بگذارد لذا پیشبینی ما این است که بسته تنظیم بازار خودرو در دولت باقی بماند.»او که خواست نامش عنوان نشود، تصریح کرد: «در کنار بستهای که وزارت صمت به دولت ارسال کرده است، نمایندگان مجلس هم مشغول تصویب طرحی هستند که برای نهایی شدن آن تقریباً روزانه انجمنهای تخصصی و نمایندگان شرکتهای خودروسازی و البته نماینده وزارت صمت به مجلس میروند؛ این طرح هم چالشهای اساسی دارد که به نظر میرسد برخی اعضای کمیسیون صنایع با صنعت خودرو آشنا نیستند.»محمدرضا نجفیمنش رئیس انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعهسازان کشور هم نسبت به طرحهای دولت و مجلس واکنش منفی نشان داده و به «ایران» گفته است: «صنعت خودرو برای آنکه از چالشها و مشکلات خارج شود یک راه دارد و آن فاصله گرفتن از تفکر دولتی است. ما بارها درباره قیمت خودرو گفتهایم که با آزادسازی قیمتها مشکل حل میشود ولی هیچ سیاستگذاری به این موضوع توجه نمیکند.»او ادامه داد: «اگر خودروسازان و قطعهسازان با یکدیگر برای صنعت خودرو تصمیمگیری کنند به طور قطع نتیجه آن بهتر خواهد شد.»
ساماندهی تولید و بازار خودرو قرار است با چه سازوکاری دنبال شود؟ آیا دولت میتواند با یک بسته و طرح، رونق تولید را به خطوط تولید خودروسازان برگرداند؟ آیا مجلس اجازه میدهد بسته خودرویی دولت اجرایی شود؟
بررسی بسته خودرویی نشان میدهد که اولین هدف دولت افزایش تولید خودرو است و از این طریق میخواهد بازار را به سمت ثبات هدایت کند. هدفگذاری دولت افزایش 50 درصدی تولید خودرو است که این امر باید همراه با تنوع محصول باشد.نکته دیگری که به آن پرداخته شده ایجاد فضا برای سایر تولیدکنندگان خودرو است. طی این سالها هر زمان که قرار بود خودروسازی متولد شود به اشکال مختلف جلوی فعالیت آن گرفته میشد ولی گویا در دوره جدید قرار است از تولیدکنندگان جدید استقبال شود.همچنین تولید خودروهای ارتقا یافته و حتی غیرکارخانهای توسط هر شخص حقیقی و حقوقی مجاز شده است. این اتفاق نشان میدهد که دولت میخواهد در فضای داخلی برای دو خودروساز کشور رقبای جدی ایجاد کند تا بواسطه آن بتوان انحصاری که کارشناسان خودرو از آن صحبت میکنند، شکسته شود.از روزی که رزم حسینی به خیابان سمیه (وزارت صمت) رفت، بارها بر انحصاری بودن صنعت خودرو اصرار داشت لذا وی در تمام طرحهای خودرویی بهدنبال شکست انحصار ایران خودرو و سایپا است.
افزایش تولید خودرو قرار است با همکاری معاونت علمی ریاست جمهوری باشد. در این معاونت اخیراً کارگروهی تشکیل شده که منوچهر منطقی در آن حضور دارد و قرار است وی که سالها مدیر ایرانخودرو بوده است برای تغییر سازوکار تولید خودرو و همراه شدن صنعت خودرو با تکنولوژی همکاری کند. این گروه تا سازمان گسترش و نوسازی هم پیش رفته و قرار است خودروسازان بخشهای دانشبنیان را وارد صنعت خودرو کنند.
مسأله دیگری که قرار است در صنعت خودرو دنبال شود، ورود صنایع نظامی و شرکتهای وابسته به نیروهای مسلح در صنعت خودرو و قطعهسازی است.در یکی از بندهای ساماندهی وضعیت خودرو آمده، اگر سازمانهای یاد شده در عرصه خودرو وارد شوند سازمان ملی استاندارد و ناجا موظف هستند خودروهای تولیدی را تحت پوشش سیاستها و خدمات خود قرار دهند.
نکته دیگری که به آن اشاره شده، کیفیت است. در این طرح بیش از هر دوره به کیفیت پرداخته شده است لذا خودروسازان موظف شدند بر اساس استانداردهای اروپایی نسبت به تولید خودرو اقدام کنند. در خودروهایی که اخیراً رونمایی شده مدیران خودروسازی ادعا کردند که خودروها و قطعات آن مطابق با استاندارد اروپا است. اما این امر از سوی کارشناسان صنعت خودرو پذیرفته نشده است. در موضوع کیفیت همکاری با شرکتهای خارجی هم دیده شده است. بر این اساس خودروسازان مکلف شدند در قراردادهای همکاری فناورانه با طرفهای خارجی در خصوص تولید خودرو، طراحی مشترک، انتقال خط تولید، معاونت علمی ریاست جمهوری نظارت داشته باشد.مسأله دیگری که به آن پرداخته شده عمق ساخت داخل است.
هر شش ماه یکبار باید شاخصهای عمق ساخت داخل بررسی شود تا دیگر خودروسازان بدون پشتوانه واقعی صحبت از خودکفایی نکنند. همچنین قرار است در برابر افزایش داخلیسازی درصدی سود به شرکتهای خودروسازی تعلق گیرد، این امر به ازای هر 5 درصد افزایش شاخص ساخت داخل در هر مدل خودرو بالاتر از 65 درصد است.در این میان سازمان حمایت هم که این روزها در حوزه خودرو کاری نمیکند و تنها تماشاچی است در طرح جدید نقش پررنگتری برای آن دیده شده است. به گونهای که این سازمان باید بر کیفیت خودروهای معامله شده نظارت کند. این سازمان در حوزه قیمتگذاری خودرو هم دیده شده است. یعنی دستورالعمل قیمتگذاری خودرو باید از کانال این سازمان عبور کند.نکته دیگری که به آن اشاره شده این است که خودروسازان باید دوباره اسقاط خودرو را از سر بگیرند. به ازای شمارهگذاری هر 5 دستگاه خودرو ساخت داخل با ضریب ساخت بیش از 50 درصد، خودروسازان باید گواهی اسقاط یک خودرو را از مرکز اسقاط دریافت کنند. پیش از این اسقاط خودرو برای واردات خودرو بود، اما قرار است رویکردها تغییر کند تا صنعت خودرو بیش از گذشته خود را ملزم به انجام فعالیتهای اجتماعی و رفاه حال مردم کند.البته تمام مواردی که در این گزارش به آن اشاره شده هنوز تصویب نشده است.
محمد حسین سجادیان کارشناس صنعت خودرو درباره اینکه راه کنترل و تنظیم بازار خودرو از چه مسیری میگذرد، به «ایران» گفت: «برای اینکه بازار خودرو از التهابها فاصله بگیرد تجویزهای مختلفی صورت میگیرد اما هیچکدام آنها کارساز نیست، چرا که سیاستگذاران همیشه روش مداخلانه جویانه را دنبال میکنند و حتی برخیها تصور میکنند که تفکر و دیدگاه آن مناسب است و تمام سعی خود را میکنند تا نظرات خود را تحمیل کنند ولی واقعیت این است که صنعت خودرو به مثابه یک بنگاه اقتصادی عمل میکند.»او ادامه داد: «صنعت خودرو را اگر به حال خود رها کنیم، نتایج بهتری به دست خواهد آمد. به جای رفتارهای فعلی میتوان توان را برای ایجاد سومین خودروساز گذاشت، این امر کمک میکند تا خودروسازان فعلی برای آینده تلاش بیشتری کنند و بدانند که وارد میدان رقابت شدند، در غیر اینصورت نمیتوان برای صنعت خودرو کاری کرد چرا که تمام طرحها و بستهها تنها حکم یک مسکن را دارد.»
در طرح دولت هدف این است که بازار خودرو از طریق رشد تولید کنترل شود و مجلس هم بر این باور است که اگر فعالیت خودروسازان در قالبهایی چون بورس کنترل شود دیگر خودروسازان نمیتوانند عامل برهم زدن بازار خودرو شوند.در این میان در هیچکدام از طرحها به مقوله واردات پرداخته نشده و این نشان میدهد که دولت و مجلس میخواهند سال آینده بازار خودرو را بر اساس تولیدات داخلی اداره کنند و حتی برگشت به برجام هم دلیلی نخواهد شد تا وزارت صمت مهر تأیید واردات خودرو را بزند.در بودجه سال 1400 هم درآمد دولت از حقوق ورودی گمرک برای واردات خودرو 2 هزار و 40 میلیارد تومان در نظر گرفته شده که این عدد نشان میدهد دولت میخواهد به سمت واردات خودروهایی برود که حدود 2 الی 3 سال است در بنادر مانده است.
مازیار بیگلو دبیر انجمن قطعهسازان یکی از افرادی است که به طرحهای دولت و مجلس گلایه کرده است. او به «ایران» میگوید: «این چند وقت طرحهای زیادی برای ساماندهی بازار و قیمت خودرو ارائه شده اما هر طرح مشکلات و چالشهایی دارد که معلوم نیست چه زمان قرار است درست شود؛ نگرانی فعالان این حوزه این است که طرحها با وجود مشکلاتی که دارند تصویب و لازمالاجرا شوند.»
او گفت: «متأسفانه به حوزه خودرو نگاه سیاسی میشود و همین امر مانع اجرای درست سیاستگذاریها است؛ اگر به خودرو مانند سایر حوزهها نگاه شود دیگر تصمیمگیریها جناحی نخواهد بود و صنعت خودرو میتواند مانند سایر صنایع مسیر رشد را طی کند.»
در این میان یک منبع مطلع در سازمان گسترش و نوسازی در مورد اینکه آیا بسته خودرویی وزارت صمت که به دولت رفته است، تصویب میشود یا خیر به «ایران»، گفت: «تصویب این بسته خیلی بعید است؛ در این بسته به جهت آنکه آزادسازی قیمت خودرو دنبال شده است خیلیها مخالفت خواهند کرد چرا که اعتقاد دارند این امر میتواند بر جریان انتخابات اثر بگذارد لذا پیشبینی ما این است که بسته تنظیم بازار خودرو در دولت باقی بماند.»او که خواست نامش عنوان نشود، تصریح کرد: «در کنار بستهای که وزارت صمت به دولت ارسال کرده است، نمایندگان مجلس هم مشغول تصویب طرحی هستند که برای نهایی شدن آن تقریباً روزانه انجمنهای تخصصی و نمایندگان شرکتهای خودروسازی و البته نماینده وزارت صمت به مجلس میروند؛ این طرح هم چالشهای اساسی دارد که به نظر میرسد برخی اعضای کمیسیون صنایع با صنعت خودرو آشنا نیستند.»محمدرضا نجفیمنش رئیس انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعهسازان کشور هم نسبت به طرحهای دولت و مجلس واکنش منفی نشان داده و به «ایران» گفته است: «صنعت خودرو برای آنکه از چالشها و مشکلات خارج شود یک راه دارد و آن فاصله گرفتن از تفکر دولتی است. ما بارها درباره قیمت خودرو گفتهایم که با آزادسازی قیمتها مشکل حل میشود ولی هیچ سیاستگذاری به این موضوع توجه نمیکند.»او ادامه داد: «اگر خودروسازان و قطعهسازان با یکدیگر برای صنعت خودرو تصمیمگیری کنند به طور قطع نتیجه آن بهتر خواهد شد.»
ساماندهی تولید و بازار خودرو قرار است با چه سازوکاری دنبال شود؟ آیا دولت میتواند با یک بسته و طرح، رونق تولید را به خطوط تولید خودروسازان برگرداند؟ آیا مجلس اجازه میدهد بسته خودرویی دولت اجرایی شود؟
بررسی بسته خودرویی نشان میدهد که اولین هدف دولت افزایش تولید خودرو است و از این طریق میخواهد بازار را به سمت ثبات هدایت کند. هدفگذاری دولت افزایش 50 درصدی تولید خودرو است که این امر باید همراه با تنوع محصول باشد.نکته دیگری که به آن پرداخته شده ایجاد فضا برای سایر تولیدکنندگان خودرو است. طی این سالها هر زمان که قرار بود خودروسازی متولد شود به اشکال مختلف جلوی فعالیت آن گرفته میشد ولی گویا در دوره جدید قرار است از تولیدکنندگان جدید استقبال شود.همچنین تولید خودروهای ارتقا یافته و حتی غیرکارخانهای توسط هر شخص حقیقی و حقوقی مجاز شده است. این اتفاق نشان میدهد که دولت میخواهد در فضای داخلی برای دو خودروساز کشور رقبای جدی ایجاد کند تا بواسطه آن بتوان انحصاری که کارشناسان خودرو از آن صحبت میکنند، شکسته شود.از روزی که رزم حسینی به خیابان سمیه (وزارت صمت) رفت، بارها بر انحصاری بودن صنعت خودرو اصرار داشت لذا وی در تمام طرحهای خودرویی بهدنبال شکست انحصار ایران خودرو و سایپا است.
افزایش تولید خودرو قرار است با همکاری معاونت علمی ریاست جمهوری باشد. در این معاونت اخیراً کارگروهی تشکیل شده که منوچهر منطقی در آن حضور دارد و قرار است وی که سالها مدیر ایرانخودرو بوده است برای تغییر سازوکار تولید خودرو و همراه شدن صنعت خودرو با تکنولوژی همکاری کند. این گروه تا سازمان گسترش و نوسازی هم پیش رفته و قرار است خودروسازان بخشهای دانشبنیان را وارد صنعت خودرو کنند.
مسأله دیگری که قرار است در صنعت خودرو دنبال شود، ورود صنایع نظامی و شرکتهای وابسته به نیروهای مسلح در صنعت خودرو و قطعهسازی است.در یکی از بندهای ساماندهی وضعیت خودرو آمده، اگر سازمانهای یاد شده در عرصه خودرو وارد شوند سازمان ملی استاندارد و ناجا موظف هستند خودروهای تولیدی را تحت پوشش سیاستها و خدمات خود قرار دهند.
نکته دیگری که به آن اشاره شده، کیفیت است. در این طرح بیش از هر دوره به کیفیت پرداخته شده است لذا خودروسازان موظف شدند بر اساس استانداردهای اروپایی نسبت به تولید خودرو اقدام کنند. در خودروهایی که اخیراً رونمایی شده مدیران خودروسازی ادعا کردند که خودروها و قطعات آن مطابق با استاندارد اروپا است. اما این امر از سوی کارشناسان صنعت خودرو پذیرفته نشده است. در موضوع کیفیت همکاری با شرکتهای خارجی هم دیده شده است. بر این اساس خودروسازان مکلف شدند در قراردادهای همکاری فناورانه با طرفهای خارجی در خصوص تولید خودرو، طراحی مشترک، انتقال خط تولید، معاونت علمی ریاست جمهوری نظارت داشته باشد.مسأله دیگری که به آن پرداخته شده عمق ساخت داخل است.
هر شش ماه یکبار باید شاخصهای عمق ساخت داخل بررسی شود تا دیگر خودروسازان بدون پشتوانه واقعی صحبت از خودکفایی نکنند. همچنین قرار است در برابر افزایش داخلیسازی درصدی سود به شرکتهای خودروسازی تعلق گیرد، این امر به ازای هر 5 درصد افزایش شاخص ساخت داخل در هر مدل خودرو بالاتر از 65 درصد است.در این میان سازمان حمایت هم که این روزها در حوزه خودرو کاری نمیکند و تنها تماشاچی است در طرح جدید نقش پررنگتری برای آن دیده شده است. به گونهای که این سازمان باید بر کیفیت خودروهای معامله شده نظارت کند. این سازمان در حوزه قیمتگذاری خودرو هم دیده شده است. یعنی دستورالعمل قیمتگذاری خودرو باید از کانال این سازمان عبور کند.نکته دیگری که به آن اشاره شده این است که خودروسازان باید دوباره اسقاط خودرو را از سر بگیرند. به ازای شمارهگذاری هر 5 دستگاه خودرو ساخت داخل با ضریب ساخت بیش از 50 درصد، خودروسازان باید گواهی اسقاط یک خودرو را از مرکز اسقاط دریافت کنند. پیش از این اسقاط خودرو برای واردات خودرو بود، اما قرار است رویکردها تغییر کند تا صنعت خودرو بیش از گذشته خود را ملزم به انجام فعالیتهای اجتماعی و رفاه حال مردم کند.البته تمام مواردی که در این گزارش به آن اشاره شده هنوز تصویب نشده است.
محمد حسین سجادیان کارشناس صنعت خودرو درباره اینکه راه کنترل و تنظیم بازار خودرو از چه مسیری میگذرد، به «ایران» گفت: «برای اینکه بازار خودرو از التهابها فاصله بگیرد تجویزهای مختلفی صورت میگیرد اما هیچکدام آنها کارساز نیست، چرا که سیاستگذاران همیشه روش مداخلانه جویانه را دنبال میکنند و حتی برخیها تصور میکنند که تفکر و دیدگاه آن مناسب است و تمام سعی خود را میکنند تا نظرات خود را تحمیل کنند ولی واقعیت این است که صنعت خودرو به مثابه یک بنگاه اقتصادی عمل میکند.»او ادامه داد: «صنعت خودرو را اگر به حال خود رها کنیم، نتایج بهتری به دست خواهد آمد. به جای رفتارهای فعلی میتوان توان را برای ایجاد سومین خودروساز گذاشت، این امر کمک میکند تا خودروسازان فعلی برای آینده تلاش بیشتری کنند و بدانند که وارد میدان رقابت شدند، در غیر اینصورت نمیتوان برای صنعت خودرو کاری کرد چرا که تمام طرحها و بستهها تنها حکم یک مسکن را دارد.»

غم کرونا در میان دو جشن
ترانه بنی یعقوب
گزارش نویس
خیلیها امسال را بدترین سال زندگیشان میدانند؛ سالی که چند هفته ای از آن نگذشته ویروس کرونا شیوع پیدا کرد، سالی که اگر ترسناک و سخت هم ننامیمش دستکم میتوانیم از آن بهعنوان متفاوتترین سال زندگیمان نام ببریم، فرقی هم نمیکند کجای دنیا زندگی کنیم این سال با هر سال زندگیمان فرق داشته و آثارش همچنان باقی است. اگر یادتان نرفته خودمان هم امسال متفاوتترین سال نوی زندگیمان را پشت سرگذاشتیم. نوروزی که برای بیشترمان با ترس، دلهره و در قرنطینه خانگی گذشت. راستی هیچ کدام فکر میکردیم این تغییرات تا همین الان و شروع سال نوی میلادی هم به درازا بکشد؟ به چند گوشه جهان میرویم تا ببینیم ایرانیان سال نو میلادی را در این کشورها چگونه تجربه میکنند؟ آیا قرنطینه همان قدر جدی است؟ آنها درباره سال گذشته چه فکر میکنند؟
هدیه در مونترال کانادا زندگی میکند به قول خودش شهری که این روزها کاملاً مجازی شده: «امسال روزهای آغازین سال نو نسبت به سالهای گذشته تفاوت چشمگیری دارد. مونترال به شهر زنده و شهر جشنهای مختلف در کانادا معروف است اما از مارچ سال گذشته تا الان شهر حالت طبیعی نداشته و همه چیز جور دیگری بوده. فقط تابستان کمی فضا عادی شد اما دوباره با شروع فصل سرما همه چیز به همان حالت برگشت. سال نو و کریسمس در کانادا با سختگیریهای جدی شروع شده و هرنوع میهمانی اینجا ممنوع است. اگر در هرخانه بیش از یک خانواده حضور داشته باشد جریمه سنگین همراه دارد و بعضاً هر نفر در آن خانه از 6 هزار و 500 دلار وحتی تا 10 هزار دلار جریمه میشود. همسایهها هم مختارند هر نوع رفت و آمد مشوک و صدای میهمانی را به پلیس اطلاع دهند. حتی اگر ماشین بیشتری هم مقابل در خانهها ببینند، میتوانند به پلیس گزارش بدهند. پلیس در این شرایط اجازه ورود و تفتیش خانه را دارد و میتواند جریمه را به ازای هر نفری که در آن خانه زندگی میکند صادر کند. سفرهای بین شهری هم ممنوع است حتی شهرهایی که نزدیکند هم سفر به آنها جریمه بالایی دارد. شهر به یک شهرکاملاً مجازی تبدیل شده و مراکز خرید از 25 دسامبر تا 11 ژانویه 2021 تعطیلند.»
بهگفته هدیه، شهرمونترال قرنطینه کامل است و همه ادارات و مدارس هم تعطیلند و خود او که جزو گروههای کاری مشاغل ضروری محسوب میشود با نامه عبور و مرور در شهر تردد میکند: «راستش را بخواهی اینجا آنقدر قوانین سختگیرانه است که فکر میکنم من و خیلیها زندگی کردن عادی هم فراموشمان شده، مثلاً اگر حواست نباشد و توی ماشین ماسکت را به آیینه آویزان کنی تا 171 دلار جریمه میشوی. میگویند شاید شهر از 11ژانویه بتدریج باز شود اما تجربهای که همه ما داریم این است که دولت دو هفته دو هفته همه محدودیت ها را تمدید میکند و بیشتر آدمها اینجا در سال نو خیلی خوشبین نیستند که به زندگی عادی برگردند. خیلی از مغازه دارها و کافهها ورشکسته شدند و خیلیها ملکشان را برای فروش گذاشتهاند. راستش انگار این سال همه چیزش با همه سال هایی که زندگی کردیم فرق دارد.»
«چطور میتوانم سال قبل را فراموش کنم. سالی که شعار اصلیاش با ذات انسان در تعارض بود. همیشه میگفتند انسان است و زندگی جمعی اما سال نو با شعار فاصلهگیری اجتماعی شروع شد. بهنظر من کسی در دنیا نیست که بتواند چنین سال متفاوت وعجیبی را فراموش کند.»
مهران در پاریس فرانسه زندگی میکند و میگوید سال جدید در این کشور برایش باورنکردنی بوده. سالی که همه چیز در قرنطینه میگذرد و شهر برایش جور دیگری بوده. هر کشور اروپایی دستورات خودش را برای سال نو دارد. بعضیها شب سال نو محدودیتها را سختتر کردند اما فرانسه تا حدی راحت تر برگزار کرد. یعنی دستکم منع رفت و آمد در شب کریسمس را برداشت. واکسیناسیون در فرانسه و خیلی کشورهای اروپایی آغاز شده و خیلیها چشم امیدشان به این مسأله است:
«راستش من کمتر از خانه بیرون میروم اما میدانم الان قرنطینه سراسری نیست و از هشت شب تا شش صبح قوانین منع تردد برقرار است، البته تصمیم بر این است که در برخی شهرها و شهرستانها منع تردد را از ساعت شش اجرا کنند. مردم اینجا ماسک میزنند اما اغلب میگویند از این شرایط خسته شدهاند. فروشگاههای مواد غذایی این روزها شلوغ است بیشتر مردم واقعاً از این شرایط خستهاند.»
فرشاد که در آمستردام هلند زندگی میکند میگوید: «سال گذشته اینجا همه مغازهها باز بود همه با شور و شوق خرید میکردند. سینما و تئاتر و موسیقی برقرار بود اما الان همه یکجا در هلند تعطیل هستند و شور و شوق در شهر دیده نمیشود. در این قرنطینه حالا شاید بتوان گفت به زور این شوق را از مردم گرفتهاند تا کرونا را کنترل کنند. یعنی یک سال نوی کاملاً سوت و کور را تجربه میکنیم که البته اغلب مردم هم آن را پذیرفتهاند.عده کمی هم هستند که فکر میکنند همه اینها خیالی است و زیر بار مراعات نمیروند که آنها هم با قانون کنترل میشوند.»
در هلند قرنطینه با قرنطینه در جاهای دیگر اروپا تا حدی متفاوت بوده و از آن با عنوان قرنطینه هوشمندانه یاد میکنند به این معنا که دولت برخی چیزها را ممنوع میکند اما بخش عمدهای از مراعات را به عهده خود مردم میگذارد. برای همین در این کشور جریمههای زیادی برای کنترل کرونا درنظر گرفته نشد و الان بتازگی جریمههای کمرنگی را اعمال میکنند اما همچنان بیشترین مسئولیت بر عهده مردم است. در این قرنطینه کافهها و رستورانها هدف اصلی دولت بوده و همه تعطیلند. آمستردام شهری پر از کافه و رستوران است که تا پیش از این تا صبح باز بودند و زندگی شبانه کاملاً در این شهر دیده میشد اما الان همه جا تعطیل است. ادارات هم به همین منوالند و همه مجبور به دورکاری پرسنلشان شدهاند. فروشگاهها هم بجز سوپرمارکتها و مراکز ضروری تعطیلند و همه مجبور به خرید آنلاین شدهاند.
فرشاد میگوید: «شهروندان تا همین چند وقت پیش فقط در فضای سربسته تشویق به ماسک زدن میشدند اما ماسک زدن جریمه نداشت و فروشگاهها باید مردم را تشویق به استفاده از ماسک میکردند وگرنه آنها جریمه میشدند اما الان مدت کوتاهی است دولت برای ماسک نزدن در فضاهای عمومی جریمه تعیین کرده. این اتفاق بعد از هماهنگی با قوه قضائیه اینجا رخ داد اما برای هیچ مورد دیگری جریمه تعیین نشده.»
مرسده که در یکی از شهرهای کوچک هلند زندگی میکند از فضای غمگین و دلگیر سال نو میگوید: «اینجا ازماه اکتبر چراغانیها شروع شد. من از شهرهای بزرگ خبر ندارم. ولی اینجا مدتهاست که نیمه قرنطینه شده و چون آمار بالاتر رفت قرنطینه کامل شدیم. بنابراین ما دیگر هیچ حس و حالی برای سال نو نداریم.همه فروشگاهها و کافهها تعطیلند و حتی هیچ امکانی برای لذت بردن از زیبایی و چراغانی در شهرها دیده نمیشود حتی نمیتوانی جایی بنشینی و یک قهوه بنوشی. زیباترین فصل کشورهای اروپایی همین دوره است که امسال زیباییاش با کرونا کاملاً از دست رفت. همه خریدها آنلاین انجام میشود. برای همین من خریدهای سال نو را یک ماه و نیم قبل انجام دادم. برای اینکه آنقدر خریدها دیر به دستت میرسد و در اداره پست گیر میکند که نگو. بنابراین ما هم حال و هوای خرید کریسمس را که در آن شلوغی با بوی شیرینی و قهوه همراه بود امسال تجربه نکردیم. این روزها فضا آنقدر غم انگیز و دلگیر است که هیچ وقت تصورش را هم نمیکردم. تا آخر این ماه هم وضع همینطور است و عملاً ما سال نویی نداریم. البته خیلی از مردم اینجا فکر میکنند تا بهار و تابستان اوضاع عادی میشود. اینجا هم یک عده خیلی خوب پروتکلهای بهداشتی را مراعات میکنند مثلاً برای جشن کریسمس گفتند دو سه نفر بیشتر در جمعهای خانوادگی حضور نداشته باشید اما برخی اصلاً رعایت نمیکنند. بیشتر کسانی که اینجا رعایت میکنند کسانیاند که یا کسی را از دست دادهاند یا خودشان بیماری را تجربه کردهاند. اما عدهای مخالفند و میگویند با کرونا آزادیشان سلب شده و انجمنهای زیرزمینی تشکیل دادهاند و با مراعات مقابله میکنند. یک بار تظاهرات کردند و 470 نفر هم دستگیر شدند. الان هم به شکل زیرزمینی به فعالیتهایشان ادامه میدهند و میهمانی میگیرند و این شرایط دوگانه در کشورهای اروپایی وجود دارد. من فکر میکنم این دوگانگی در سال 2021 هم ادامه پیدا میکند.»
کرونا نه فقط برای ما که برای همه مردم جهان سال متفاوتی را ساخته. بیشتر مردم سال نو میلادی را در حالی شروع کردهاند که نمیدانند امسال سالی بدون کرونا خواهد بود یا این ویروس همچنان در سال جدید هم همراهمان خواهد بود؟ فعلاً کسی دراین باره اطمینانی ندارد.
گزارش نویس
خیلیها امسال را بدترین سال زندگیشان میدانند؛ سالی که چند هفته ای از آن نگذشته ویروس کرونا شیوع پیدا کرد، سالی که اگر ترسناک و سخت هم ننامیمش دستکم میتوانیم از آن بهعنوان متفاوتترین سال زندگیمان نام ببریم، فرقی هم نمیکند کجای دنیا زندگی کنیم این سال با هر سال زندگیمان فرق داشته و آثارش همچنان باقی است. اگر یادتان نرفته خودمان هم امسال متفاوتترین سال نوی زندگیمان را پشت سرگذاشتیم. نوروزی که برای بیشترمان با ترس، دلهره و در قرنطینه خانگی گذشت. راستی هیچ کدام فکر میکردیم این تغییرات تا همین الان و شروع سال نوی میلادی هم به درازا بکشد؟ به چند گوشه جهان میرویم تا ببینیم ایرانیان سال نو میلادی را در این کشورها چگونه تجربه میکنند؟ آیا قرنطینه همان قدر جدی است؟ آنها درباره سال گذشته چه فکر میکنند؟
هدیه در مونترال کانادا زندگی میکند به قول خودش شهری که این روزها کاملاً مجازی شده: «امسال روزهای آغازین سال نو نسبت به سالهای گذشته تفاوت چشمگیری دارد. مونترال به شهر زنده و شهر جشنهای مختلف در کانادا معروف است اما از مارچ سال گذشته تا الان شهر حالت طبیعی نداشته و همه چیز جور دیگری بوده. فقط تابستان کمی فضا عادی شد اما دوباره با شروع فصل سرما همه چیز به همان حالت برگشت. سال نو و کریسمس در کانادا با سختگیریهای جدی شروع شده و هرنوع میهمانی اینجا ممنوع است. اگر در هرخانه بیش از یک خانواده حضور داشته باشد جریمه سنگین همراه دارد و بعضاً هر نفر در آن خانه از 6 هزار و 500 دلار وحتی تا 10 هزار دلار جریمه میشود. همسایهها هم مختارند هر نوع رفت و آمد مشوک و صدای میهمانی را به پلیس اطلاع دهند. حتی اگر ماشین بیشتری هم مقابل در خانهها ببینند، میتوانند به پلیس گزارش بدهند. پلیس در این شرایط اجازه ورود و تفتیش خانه را دارد و میتواند جریمه را به ازای هر نفری که در آن خانه زندگی میکند صادر کند. سفرهای بین شهری هم ممنوع است حتی شهرهایی که نزدیکند هم سفر به آنها جریمه بالایی دارد. شهر به یک شهرکاملاً مجازی تبدیل شده و مراکز خرید از 25 دسامبر تا 11 ژانویه 2021 تعطیلند.»
بهگفته هدیه، شهرمونترال قرنطینه کامل است و همه ادارات و مدارس هم تعطیلند و خود او که جزو گروههای کاری مشاغل ضروری محسوب میشود با نامه عبور و مرور در شهر تردد میکند: «راستش را بخواهی اینجا آنقدر قوانین سختگیرانه است که فکر میکنم من و خیلیها زندگی کردن عادی هم فراموشمان شده، مثلاً اگر حواست نباشد و توی ماشین ماسکت را به آیینه آویزان کنی تا 171 دلار جریمه میشوی. میگویند شاید شهر از 11ژانویه بتدریج باز شود اما تجربهای که همه ما داریم این است که دولت دو هفته دو هفته همه محدودیت ها را تمدید میکند و بیشتر آدمها اینجا در سال نو خیلی خوشبین نیستند که به زندگی عادی برگردند. خیلی از مغازه دارها و کافهها ورشکسته شدند و خیلیها ملکشان را برای فروش گذاشتهاند. راستش انگار این سال همه چیزش با همه سال هایی که زندگی کردیم فرق دارد.»
«چطور میتوانم سال قبل را فراموش کنم. سالی که شعار اصلیاش با ذات انسان در تعارض بود. همیشه میگفتند انسان است و زندگی جمعی اما سال نو با شعار فاصلهگیری اجتماعی شروع شد. بهنظر من کسی در دنیا نیست که بتواند چنین سال متفاوت وعجیبی را فراموش کند.»
مهران در پاریس فرانسه زندگی میکند و میگوید سال جدید در این کشور برایش باورنکردنی بوده. سالی که همه چیز در قرنطینه میگذرد و شهر برایش جور دیگری بوده. هر کشور اروپایی دستورات خودش را برای سال نو دارد. بعضیها شب سال نو محدودیتها را سختتر کردند اما فرانسه تا حدی راحت تر برگزار کرد. یعنی دستکم منع رفت و آمد در شب کریسمس را برداشت. واکسیناسیون در فرانسه و خیلی کشورهای اروپایی آغاز شده و خیلیها چشم امیدشان به این مسأله است:
«راستش من کمتر از خانه بیرون میروم اما میدانم الان قرنطینه سراسری نیست و از هشت شب تا شش صبح قوانین منع تردد برقرار است، البته تصمیم بر این است که در برخی شهرها و شهرستانها منع تردد را از ساعت شش اجرا کنند. مردم اینجا ماسک میزنند اما اغلب میگویند از این شرایط خسته شدهاند. فروشگاههای مواد غذایی این روزها شلوغ است بیشتر مردم واقعاً از این شرایط خستهاند.»
فرشاد که در آمستردام هلند زندگی میکند میگوید: «سال گذشته اینجا همه مغازهها باز بود همه با شور و شوق خرید میکردند. سینما و تئاتر و موسیقی برقرار بود اما الان همه یکجا در هلند تعطیل هستند و شور و شوق در شهر دیده نمیشود. در این قرنطینه حالا شاید بتوان گفت به زور این شوق را از مردم گرفتهاند تا کرونا را کنترل کنند. یعنی یک سال نوی کاملاً سوت و کور را تجربه میکنیم که البته اغلب مردم هم آن را پذیرفتهاند.عده کمی هم هستند که فکر میکنند همه اینها خیالی است و زیر بار مراعات نمیروند که آنها هم با قانون کنترل میشوند.»
در هلند قرنطینه با قرنطینه در جاهای دیگر اروپا تا حدی متفاوت بوده و از آن با عنوان قرنطینه هوشمندانه یاد میکنند به این معنا که دولت برخی چیزها را ممنوع میکند اما بخش عمدهای از مراعات را به عهده خود مردم میگذارد. برای همین در این کشور جریمههای زیادی برای کنترل کرونا درنظر گرفته نشد و الان بتازگی جریمههای کمرنگی را اعمال میکنند اما همچنان بیشترین مسئولیت بر عهده مردم است. در این قرنطینه کافهها و رستورانها هدف اصلی دولت بوده و همه تعطیلند. آمستردام شهری پر از کافه و رستوران است که تا پیش از این تا صبح باز بودند و زندگی شبانه کاملاً در این شهر دیده میشد اما الان همه جا تعطیل است. ادارات هم به همین منوالند و همه مجبور به دورکاری پرسنلشان شدهاند. فروشگاهها هم بجز سوپرمارکتها و مراکز ضروری تعطیلند و همه مجبور به خرید آنلاین شدهاند.
فرشاد میگوید: «شهروندان تا همین چند وقت پیش فقط در فضای سربسته تشویق به ماسک زدن میشدند اما ماسک زدن جریمه نداشت و فروشگاهها باید مردم را تشویق به استفاده از ماسک میکردند وگرنه آنها جریمه میشدند اما الان مدت کوتاهی است دولت برای ماسک نزدن در فضاهای عمومی جریمه تعیین کرده. این اتفاق بعد از هماهنگی با قوه قضائیه اینجا رخ داد اما برای هیچ مورد دیگری جریمه تعیین نشده.»
مرسده که در یکی از شهرهای کوچک هلند زندگی میکند از فضای غمگین و دلگیر سال نو میگوید: «اینجا ازماه اکتبر چراغانیها شروع شد. من از شهرهای بزرگ خبر ندارم. ولی اینجا مدتهاست که نیمه قرنطینه شده و چون آمار بالاتر رفت قرنطینه کامل شدیم. بنابراین ما دیگر هیچ حس و حالی برای سال نو نداریم.همه فروشگاهها و کافهها تعطیلند و حتی هیچ امکانی برای لذت بردن از زیبایی و چراغانی در شهرها دیده نمیشود حتی نمیتوانی جایی بنشینی و یک قهوه بنوشی. زیباترین فصل کشورهای اروپایی همین دوره است که امسال زیباییاش با کرونا کاملاً از دست رفت. همه خریدها آنلاین انجام میشود. برای همین من خریدهای سال نو را یک ماه و نیم قبل انجام دادم. برای اینکه آنقدر خریدها دیر به دستت میرسد و در اداره پست گیر میکند که نگو. بنابراین ما هم حال و هوای خرید کریسمس را که در آن شلوغی با بوی شیرینی و قهوه همراه بود امسال تجربه نکردیم. این روزها فضا آنقدر غم انگیز و دلگیر است که هیچ وقت تصورش را هم نمیکردم. تا آخر این ماه هم وضع همینطور است و عملاً ما سال نویی نداریم. البته خیلی از مردم اینجا فکر میکنند تا بهار و تابستان اوضاع عادی میشود. اینجا هم یک عده خیلی خوب پروتکلهای بهداشتی را مراعات میکنند مثلاً برای جشن کریسمس گفتند دو سه نفر بیشتر در جمعهای خانوادگی حضور نداشته باشید اما برخی اصلاً رعایت نمیکنند. بیشتر کسانی که اینجا رعایت میکنند کسانیاند که یا کسی را از دست دادهاند یا خودشان بیماری را تجربه کردهاند. اما عدهای مخالفند و میگویند با کرونا آزادیشان سلب شده و انجمنهای زیرزمینی تشکیل دادهاند و با مراعات مقابله میکنند. یک بار تظاهرات کردند و 470 نفر هم دستگیر شدند. الان هم به شکل زیرزمینی به فعالیتهایشان ادامه میدهند و میهمانی میگیرند و این شرایط دوگانه در کشورهای اروپایی وجود دارد. من فکر میکنم این دوگانگی در سال 2021 هم ادامه پیدا میکند.»
کرونا نه فقط برای ما که برای همه مردم جهان سال متفاوتی را ساخته. بیشتر مردم سال نو میلادی را در حالی شروع کردهاند که نمیدانند امسال سالی بدون کرونا خواهد بود یا این ویروس همچنان در سال جدید هم همراهمان خواهد بود؟ فعلاً کسی دراین باره اطمینانی ندارد.

استقلال بهدنبال برد قبل از دربی
حامد جیرودی
خبرنگار
هفته دهم لیگ برتر فوتبال که سهشنبه هفته پیش با دیدار ماشینسازی و سپاهان آغاز شد، امروز با برگزاری 4 دیدار دیگر ادامه مییابد.
این در حالی است که بازیهای هفته نهم به پایان نرسیده و بازیهایی از هفتههای هفتم و هشتم نیز باقی مانده است. در این بین، شهرهای بزرگ از جمله تهران، درگیر آلودگی هوا شدهاند تا به جز ویروس کرونا، مشکل آلودگی و تنفس هم اضافه شود و شایعه لغو برخی مسابقات به گوش برسد که البته تأیید نشد. در اولین بازی امروز و از ساعت 14:45 دقیقه، شهرخودرو و سایپا در ورزشگاه امام رضا(ع) مشهد به مصاف هم میروند. شاگردان سید مهدی رحمتی که در 4 بازی گذشته خود به پیروزی نرسیدهاند، در بازی قبل خود مقابل تراکتور به تساوی بدون گل دست یافتند. آنها باید مقابل سایپایی قرار بگیرند که با 7 مساوی رکورددار تساوی در لیگ برتر بیستم است و در 6 بازی گذشته خود هم طعم پیروزی را نچشیده است. در این شرایط، شاگردان ابراهیم صادقی که هفته گذشته در آخرین ثانیهها برد را مقابل صنعت نفت از دست دادند و برابر این تیم به تساوی 1-1 رسیدند هم، بشدت بهدنبال پیروزی هستند و باید دید مشهدیها در خانه خود چه عملکردی برابر آنها خواهند داشت. از ساعت 15 دربی نفتی خوزستان میان صنعت نفت و نفت مسجدسلیمان در ورزشگاه تختی آبادان برگزار خواهد شد. شاگردان سید سیروس پورموسوی که تا به اینجای کار، 2 بار بمدت یک روز به صدر جدول رسیدند، حالا باز هم برای رسیدن به این جایگاه تلاش میکنند. خصوصاً اینکه برزیلیهای فوتبال ایران در تمام بازیهای خانگی خود پیروز بودهاند. نفت مسجدسلیمان هم تیمی است که پس از 2 پیروزی پیاپی، در بازی قبل خود 1-0 به پیکان باخت و حالا شاگردان سید مجتبی حسینی بهدنبال جبران در این مسابقه هستند.
استقلال و فولاد در پی صدر
در ادامه بازیهای امروز، استقلال از ساعت 16:30 در ورزشگاه آزادی تهران، پذیرای آلومینیوم است. شاگردان محمود فکری در شرایطی در این مسابقه به میدان میروند که پس از پیروزی 2-1 برابر گل گهر در سیرجان، دوباره به صدر جدول رسیدند و حالا میخواهند جایگاه خود را حفظ کنند. نکتهای که در این میان وجود دارد این است که برخی از استقلال ایراد میگیرند که این تیم زیبا بازی نمیکند اما واقعیت این است که کسب امتیاز را به بازی زیبا ترجیح میدهند و به نظر میرسد هدف اصلی آبی پوشان هم جمعآوری امتیازات است تا این تیم خود را در جمع مدعیان نگه دارد. برای استقلال پیروزی در این مسابقه اهمیتی دو چندان دارد چرا که این مسابقه آخرین بازی این تیم قبل از دربی معوقه با پرسپولیس است و با اینکه فکری میگوید از هم اکنون به دربی فکر نمیکند و هر بازی 3 امتیاز دارد ولی همه میدانند که برای حفظ روحیه تیمی برد در این مسابقه چقدر برای آبیها اهمیت دارد. استقلال در این بازی باید برابر آلومینیومی قرار بگیرد که در اولین فصل حضور خود در لیگ برتر بهدنبال حفظ جایگاهش است. اراکیها که در دهم جدول قرار دارند، 6 هفته است که باختی نداشتهاند و در آخرین بازی خود هم در هفته هشتم مقابل شهرخودرو به تساوی 2-2 رسیدند و شاگردان رسول خطیبی امیدوارند که رکورد شکستناپذیری خود را حفظ کنند. استقلال در این بازی هرویه میلیچ را که پس از بازی با گل گهر، در اختیار باشگاه گذاشته شده بود را در اختیار نخواهد داشت و محمد نادری هم به این بازی نمیرسد. فکری در بازی با گل گهر از محمد دانشگر در دفاع چپ استفاده کرد و حالا باید دید برای این بازی به سیاوش یزدانی میدان میدهد یا خیر. ضمن اینکه مشکل محرومیت بابک مرادی نیز هنوز حل نشده و داریوش شجاعیان هم به نظر میرسد مانند سبحان خاقانی که مصدوم شده در این بازی غایب خواهد بود. سرمربی استقلال در بازی با گل گهر به شیخ دیاباته استراحت داد اما احتمال دارد آقای گل فصل گذشته لیگ برتر بعد از مدتها در این مسابقه به میدان برود. در آلومینیوم هم مصدومیت محسن ایرانپوریان و مرتضی آقا خان برطرف شده و تنها محسن ربیع خواه بهدلیل مصدومیت غایب این تیم است. ضمن اینکه حضور جابر انصاری مهاجم سابق استقلال و حسن پورحمیدی دروازه بان ذخیره فصل گذشته آبیها هم در ترکیب احتمالی آلومینیوم جالب توجه خواهد بود. این مسابقه، اولین دیدار دو تیم در لیگ برتر است ولی نکته جالب این است که خطیبی فصل گذشته در 2 بازی رفت و برگشت به همراه ماشینسازی استقلال را شکست داد. البته فکری هم از خرداد تا دی ماه سال 98 هدایت آلومینیوم را در لیگ دسته اول بر عهده داشت و این جدال او با تیم سابقش را دیدنیتر کرده است. از ساعت 16:50 هم فولاد و مس آخرین بازی امروز را در ورزشگاه شهدای فولاد اهواز برگزار میکنند. شاگردان جواد نکونام در بازی قبل خود در هفته هشتم مقابل نساجی به پیروزی 1-0 رسیدند و امیدوارند با برتری در این بازی و با توجه به سایر نتایج به صدر جدول هم صعود کنند. رفسنجانیها هم در آخرین بازی خود مقابل سپاهان یک بازی جنجالی 2-1 بازنده شدند و حالا شاگردان محمد ربیعی امیدوارند در این بازی به موفقیت برسند.
خبرنگار
هفته دهم لیگ برتر فوتبال که سهشنبه هفته پیش با دیدار ماشینسازی و سپاهان آغاز شد، امروز با برگزاری 4 دیدار دیگر ادامه مییابد.
این در حالی است که بازیهای هفته نهم به پایان نرسیده و بازیهایی از هفتههای هفتم و هشتم نیز باقی مانده است. در این بین، شهرهای بزرگ از جمله تهران، درگیر آلودگی هوا شدهاند تا به جز ویروس کرونا، مشکل آلودگی و تنفس هم اضافه شود و شایعه لغو برخی مسابقات به گوش برسد که البته تأیید نشد. در اولین بازی امروز و از ساعت 14:45 دقیقه، شهرخودرو و سایپا در ورزشگاه امام رضا(ع) مشهد به مصاف هم میروند. شاگردان سید مهدی رحمتی که در 4 بازی گذشته خود به پیروزی نرسیدهاند، در بازی قبل خود مقابل تراکتور به تساوی بدون گل دست یافتند. آنها باید مقابل سایپایی قرار بگیرند که با 7 مساوی رکورددار تساوی در لیگ برتر بیستم است و در 6 بازی گذشته خود هم طعم پیروزی را نچشیده است. در این شرایط، شاگردان ابراهیم صادقی که هفته گذشته در آخرین ثانیهها برد را مقابل صنعت نفت از دست دادند و برابر این تیم به تساوی 1-1 رسیدند هم، بشدت بهدنبال پیروزی هستند و باید دید مشهدیها در خانه خود چه عملکردی برابر آنها خواهند داشت. از ساعت 15 دربی نفتی خوزستان میان صنعت نفت و نفت مسجدسلیمان در ورزشگاه تختی آبادان برگزار خواهد شد. شاگردان سید سیروس پورموسوی که تا به اینجای کار، 2 بار بمدت یک روز به صدر جدول رسیدند، حالا باز هم برای رسیدن به این جایگاه تلاش میکنند. خصوصاً اینکه برزیلیهای فوتبال ایران در تمام بازیهای خانگی خود پیروز بودهاند. نفت مسجدسلیمان هم تیمی است که پس از 2 پیروزی پیاپی، در بازی قبل خود 1-0 به پیکان باخت و حالا شاگردان سید مجتبی حسینی بهدنبال جبران در این مسابقه هستند.
استقلال و فولاد در پی صدر
در ادامه بازیهای امروز، استقلال از ساعت 16:30 در ورزشگاه آزادی تهران، پذیرای آلومینیوم است. شاگردان محمود فکری در شرایطی در این مسابقه به میدان میروند که پس از پیروزی 2-1 برابر گل گهر در سیرجان، دوباره به صدر جدول رسیدند و حالا میخواهند جایگاه خود را حفظ کنند. نکتهای که در این میان وجود دارد این است که برخی از استقلال ایراد میگیرند که این تیم زیبا بازی نمیکند اما واقعیت این است که کسب امتیاز را به بازی زیبا ترجیح میدهند و به نظر میرسد هدف اصلی آبی پوشان هم جمعآوری امتیازات است تا این تیم خود را در جمع مدعیان نگه دارد. برای استقلال پیروزی در این مسابقه اهمیتی دو چندان دارد چرا که این مسابقه آخرین بازی این تیم قبل از دربی معوقه با پرسپولیس است و با اینکه فکری میگوید از هم اکنون به دربی فکر نمیکند و هر بازی 3 امتیاز دارد ولی همه میدانند که برای حفظ روحیه تیمی برد در این مسابقه چقدر برای آبیها اهمیت دارد. استقلال در این بازی باید برابر آلومینیومی قرار بگیرد که در اولین فصل حضور خود در لیگ برتر بهدنبال حفظ جایگاهش است. اراکیها که در دهم جدول قرار دارند، 6 هفته است که باختی نداشتهاند و در آخرین بازی خود هم در هفته هشتم مقابل شهرخودرو به تساوی 2-2 رسیدند و شاگردان رسول خطیبی امیدوارند که رکورد شکستناپذیری خود را حفظ کنند. استقلال در این بازی هرویه میلیچ را که پس از بازی با گل گهر، در اختیار باشگاه گذاشته شده بود را در اختیار نخواهد داشت و محمد نادری هم به این بازی نمیرسد. فکری در بازی با گل گهر از محمد دانشگر در دفاع چپ استفاده کرد و حالا باید دید برای این بازی به سیاوش یزدانی میدان میدهد یا خیر. ضمن اینکه مشکل محرومیت بابک مرادی نیز هنوز حل نشده و داریوش شجاعیان هم به نظر میرسد مانند سبحان خاقانی که مصدوم شده در این بازی غایب خواهد بود. سرمربی استقلال در بازی با گل گهر به شیخ دیاباته استراحت داد اما احتمال دارد آقای گل فصل گذشته لیگ برتر بعد از مدتها در این مسابقه به میدان برود. در آلومینیوم هم مصدومیت محسن ایرانپوریان و مرتضی آقا خان برطرف شده و تنها محسن ربیع خواه بهدلیل مصدومیت غایب این تیم است. ضمن اینکه حضور جابر انصاری مهاجم سابق استقلال و حسن پورحمیدی دروازه بان ذخیره فصل گذشته آبیها هم در ترکیب احتمالی آلومینیوم جالب توجه خواهد بود. این مسابقه، اولین دیدار دو تیم در لیگ برتر است ولی نکته جالب این است که خطیبی فصل گذشته در 2 بازی رفت و برگشت به همراه ماشینسازی استقلال را شکست داد. البته فکری هم از خرداد تا دی ماه سال 98 هدایت آلومینیوم را در لیگ دسته اول بر عهده داشت و این جدال او با تیم سابقش را دیدنیتر کرده است. از ساعت 16:50 هم فولاد و مس آخرین بازی امروز را در ورزشگاه شهدای فولاد اهواز برگزار میکنند. شاگردان جواد نکونام در بازی قبل خود در هفته هشتم مقابل نساجی به پیروزی 1-0 رسیدند و امیدوارند با برتری در این بازی و با توجه به سایر نتایج به صدر جدول هم صعود کنند. رفسنجانیها هم در آخرین بازی خود مقابل سپاهان یک بازی جنجالی 2-1 بازنده شدند و حالا شاگردان محمد ربیعی امیدوارند در این بازی به موفقیت برسند.

اصفهان، مشهد و تبریز قطب بازیهای جدی معرفی شدند
سوسن صادقی
خبرنگار
هفته گذشته «رویداد بازیهای جدی» با معرفی برترینها به کار خود پایان داد و در این رویداد در بخش جشنواره بازیها، بازی «سردار» بهعنوان برترین بازی جدی سال انتخاب شد. اما رویداد بازیهای جدی چگونه رویدادی و دارای چه ساز و کاری است؟ درباره این رویداد با معاون پژوهش بنیاد ملی بازیهای رایانهای و دو تن از سرگروههاي تیمهای برتر گفتوگو کردهایم که میخوانید.
ایجاد شبکهاي از فعالان بازیها
«رویداد جایزه بازیهای جدی (SEREIOUS GAME) هر ساله در سه بخش و در راستای جشنواره بازیها، هکاتون و سمپوزیوم، برگزار و برترین بازی، ایده و مقاله علمی انتخاب میشوند.»
حامد نصیری معاون پژوهش بنیاد ملی بازیهای رایانهای با بیان مطلب فوق به «ایران» گفت: جشنواره بازیهای جدی قدیمیترین بخش این رویداد است که در این بخش بازیها با حضور نهادهای مختلف بررسی و به بهترین آنها جایزه داده میشود. در بخش هکاتون که رویدادی سه روزه است با مطرح کردن موضوع روز (کرونا و مواجهه با آن) تیمهای حاضر ایدهپردازی کرده و در این مدت بازی را طراحی کرده و میسازند. در بخش سوم هم به سمپوزیوم اختصاص دارد که پژوهشگران آخرین تحقیقات خود را درباره بازیهای جدی ارائه میدهند.
نصیری هدف اصلی از برگزاری این رویداد را ایجاد شبکهای از پژوهشگران، تولیدکنندگان، سرمایهگذاران و دستگاههای دولتی صاحب مسأله عنوان کرد و افزود: با برگزاری این رویداد فعالان بازیهای جدی با هم ارتباط میگیرند. بهعنوان مثال اگر دستگاه دولتی موضوعی برای تحقیق داشته باشد یا بخواهد درباره آن بازی طراحی و ساخته شود، براحتی این همکاری شکل گرفته و باعث میشود این دسته از بازیها در کشور رشد و توسعه یابد.
دبیر رویداد جایزه بازیهای جدی با اشاره به اینکه بازیهای جدی دارای هدفی فراتر از بازیهای معمولی و سرگرمی است، گفت: بازیهای جدی بر اساس تحقیقات علمی ساخته میشوند و از آنها میتوان در حوزه های، سلامت، آموزش، توانبخشی، فرهنگسازی، مهارت آموزی، سیاست، امنیت، نظامی، تبلیغات و... استفاده کرد.
وی معتقد است بازی برتر باید بازی دارای سه شاخص فنی و کیفی و مطابقت با مباحث علمی، مؤثر بودن در ارسال پیام به مخاطب و تجاریسازی باشد تا بتواند بالاترین امتیازها را بهدست آورد. نصیری در ادامه گفت: این رویداد از سوی بنیاد ملی بازیهای رایانهای و با همکاری دستگاههای مختلف دولتی و خصوصی (18 نهاد) و 8 حامی مالی و هرسال به میزبانی یک دانشگاه (امسال علامه طباطبایی) برگزار میشود و مجموع جوایز (بنیاد و 8 نهاد حامی) 310 میلیون تومان بود. البته 390 میلیون تومان نیز تسهیلات تجاریسازی مانند (وام، یارانه فروش و...) برای توسعه تحقیقات و بازیها اختصاص مییابد.
دبیر رویداد جایزه بازیهای جدی در ادامه گفت: دنیا سالهاست که در این حوزه فعالیت دارد و حتی امریکا به ساخت بازیهای جدی نظامی و سیاست نیز روی آورده، چرا که این بازیها دارای درآمد اقتصادی است بهطوری که پیشبینی میشود در سال 2021 درآمد بازیهای جدی از 9 میلیارد دلار هم فراتر رود ولی متأسفانه این بازیها در کشور بهدلیل متفاوت بودن با دیگر بازیها، تجاریسازی آن پایدار نیست و سهم زیادی از بازار این بازیها را در اختیار نداریم ولی ظرفیت خوبی در این حوزه وجود دارد به طوری که میتوانیم در حوزه بهداشت و درمان و حوزههای آموزش بازار بزرگی برای بازیهای جدی از حیث ابزارهای آموزشی و کمک آموزشی درمانی ایجاد کنیم.
نصیری با بیان اینکه شهرهای اصفهان، مشهد و تبریز قطبهای ساخت بازیهای جدی هستند، گفت: باید این بازیهای در دانشگاهها که عمدهاش در آنجا تولید میشود، بیشتر توسعه داده و تجاریسازی شوند. قطعاً این تیمها به حمایت نیاز دارند و ما سعی میکنیم حمایتها را به سمت سرمایهگذاران هدایت کنیم. از سوی دیگر جایزه هم به این بهانه تعریف شده است که برترینها بتوانند بازی خود را توسعه دهند. وی افزود: وضعیت ساخت بازیهای جدی در کشورمان خوب است به طوری که تاکنون تیمهای ایرانی توانستهاند در رویدادهای خارجی صاحب رتبههای اول و دوم شوند و این افتخار بزرگی برای کشور محسوب میشود از اینرو اگر در تولید و تجاریسازی موفق شوند حرفی برای گفتن دارند.
نصیری درباره اینکه این بازیها چقدر میتواند برای کاربران سرگرم کننده و مفید باشد نیز گفت: کشور 32 میلیون کاربر بازیهای دیجیتال دارد که طبق آمار سال 98 این تعداد از کاربران به طور متوسط روزانه 93 دقیقه بازی میکنند. بنابراین بخش زیادی از اوقات فراغت با بازیهای دیجیتال پر میشود این یعنی بستری که وجود دارد میتواند ضمن آموزش، اوقات فراغت را با بازی پر کند و حالا چه بهتر که بازی، بازی جدی باشد.
تجاریسازی و حامی مالی دو چالش بزرگ
میلاد جعفری سرگروه تیم بازی ویلکا (رتبه دوم این رویداد) درباره این رویداد اعتقاد دارد که از زمان شروع این رویداد (سال 96-95) هرساله شرکت کرده و از اینرو در حال پیشرفت است و با اینکه به دلیل کرونا بهصورت مجازی برگزار شد، از نظر کمی افت کرده ولی از نظر کیفی و حضور تیمهای قوی قابل قبول و رقابتها سخت بود.
جعفری به «ایران» گفت: یکی از مزیتهای این جشنواره ایجاد شبکهسازی و رفاقت در عین رقابت است که اگر از طریق نهادهای ذیربط هم حمایتهای لازم صورت بگیرد، میتوان کشورمان را به قطب بازیهای جدی در خاورمیانه و منطقه بدل کرد.
این بازی ساز اعتقاد دارد تولیدکنندگان بازیهای جدی با چالش بزرگی بهعنوان حامی مالی و تبلیغاتی در دو بخش خصوصی و دولتی روبهرو هستند. وی گفت: ما سال گذشته با بازی «تیزران» توانستیم جایزه بزرگ بازیهای جدی 98 را کسب کنیم ولی بهدلیل نداشتن حامی مالی از تولید و نشر آن بازماندیم. این در حالی بود که نه تنها کیفیت و تخصص مورد نیاز جهت تولید را تضمین میکردیم، بلکه با یک حساب سرانگشتی، طرح از بازگشت سرمایه سریع و قدرتمندی برخوردار بود.
جعفری افزود: یک تیم حداکثر 10 نفره در بهترین شرایط 9 ماهه باید یک بازی را بسازند ولی در این مدت تأمین مالی و بیمه نمیشوند به همین دلیل بیشتر تیمها بعد از چند ماه از هم میپاشند.
وی معتقد است بهدلیل نبود قانون کپی رایت بازی ساز به خاطر دسترسی به منابع نرم افزاری خارجی یا مهاجرت میکند یا برای کشورهای دیگر کار میکند به همین دلیل کشور ما به یکی از صادرکنندگان «افراد متخصص» حوزه گیم و انیمیشن تبدیل شده است.
جعفری درباره اینکه بازیهای جدی چه پیامی را به مخاطبان خود میدهند، گفت: با یک دید فلسفی، هر بازی جدی، رسانهای است تعاملی که در آن مؤلف (بازی ساز) سناریویی را با هدفی خاص برمبنای نظر متخصص و با بهرهگیری از مکانیک، دینامیک و جزئیات مناسب به مخاطب (بازیکن) ارائه میدهد که پیام این چرخه رسانهای میتواند در راستای بهبود یک شرایط خاص از وضعیت A به وضعیت B و بازخورد مخاطب و تبادل نتیجه حاصله از آن با هسته بازی، مؤلف و متخصص، تکمیل کننده این چرخه باشد.
وی درباره بازی ویلکا نیز گفت: «ویلکا»، مجموعه بازیورزش و سختافزاری است که نه تنها تعاملات فیزیکی کاربر با ویلچر را به دنیای مجازی سه بعدی انتقال میدهد، بلکه با بازیوارسازی ورزشهای بالاتنه منحصربفرد ویلچرسواران، موجب تندرستی آنها و تشویق آنها به فعالیت بدنی میشود.
نسرین شهابی سرگروه تیم بازی «سردار» نیز از برگزاری رویداد ابراز رضایت کرد و گفت: با اینکه رویداد بهصورت آنلاین برگزار شد ولی منظم بود و بازیهای دقیق بررسی شدند. بنابراین بخش جشنواره علاوه بر ایجاد یک انرژی خوب و مثبت، باعث بالا رفتن تجربه تیمها، افزایش اطلاعات، آشنایی با تجربهها و دستاوردهای تیمهای دیگر شد.
شهابی نیز با اشاره به اینکه بازیهای راه یافته به فینال در زمینههای هنری و فنی در سطح خیلی بالایی بودند و رقابت تنگاتنگی بین تیمها وجود داشت، افزود: بازی جدی بازی است که از رویکردهای بازیهای رایانهای برای مقاصد غیرسرگرمی استفاده میکند. نکته مهمی که در مورد این نوع بازیها وجود دارد این است که توسعه دهندگان بازیهای جدی اصول انگیزه را از بازیهای سرگرمی گرفته و از آن برای آموزش بازیکنان خود استفاده میکنند.
وی که تیمشان با بازی «سردار» که مبتنی بر واقعیت افزوده برای افزایش کیفیت تجربه گردشگران در بازدید از یک مکان تاریخی است، گفت: با توجه به اینکه کشور ما نیز به واسطه پیشینه تاریخی و فرهنگی بسیار غنی، آثار و محوطههای تاریخی-فرهنگی بسیاری را در خود جای داده است در بازی سردار ما تلاش کردیم بخشی از این آثار و شخصیتهای مهم تاریخی را در قالب یک بازی نشان دهیم.

پیوند ملتها مقوم روابط دولتهای ایران و عراق
امیر موسوی
کارشناس مسائل استراتژیک
روز گذشـــته تعــداد زیـــادی از عـــراقیها بـــرای گرامـیداشـــت یاد شهید سلیمانی و ابومهندس المهدی در محل ترور و شهادت آنها گرد هم آمدند. این در حالی است که کشور عراق به عنوان همسایه و شریک اقتصادی و سیاسی جمهوری اسلامی ایران طی روزهای اخیر شاهد بروز تنش هایی است که به درگیری لفظی و تقابل میان ایران و امریکا در این کشور دامن زده است. اصابت چند موشک به منطقه سبز بغداد و سفارت امریکا در این شهر منجر شد که مقامات دولت امریکا نوک پیکان اتهام این حمله را متوجه ایران کنند تا از قبال آن بر روند درگیری و افزایش سطح آن به درگیری نظامی سوءاستفاده کنند. این درگیری ها در حالی است که دولت عراق این روزها با 3 بحران روبه رو است؛ یک آنکه دولت عراق به شکل موقت مستقر است و از اقتدار کامل در مدیریت مشکلات داخلی بهره مند نیست.
به ویژه آنکه بحران اقتصادی در این کشور افزایش یافته است. چنانکه این بحران در ارائه بودجه توسط دولت آقای کاظمی به پارلمان بروز پیدا کرده و با وجود آنکه رقم بودجه بسیار بالاست اما دولت با مشکلات عدیده ای رو به رو است. زیرا یک سوم از درآمد نفت عراق، سهم امریکا و قسمتی از آن هم بابت خسارت به کویت و بخش زیادی هم سهم منطقه کردستان و اربیل عراق است و سهم باقی مانده برای بخش های مرکزی و جنوبی عراق بسیار کم است و همین امر باعث شده تا در بودجه سال 2021 حدود 20 الی 30 درصد از سوبسیدها و حقوق کارمندان کم شده و اجرای بسیاری از پروژه های خدماتی و عمرانی تقریباً لغو شود. در حقیقت یک بودجه بحرانی ارائه شده است. مسأله دولت بغداد، حضور امریکا در عراق است زیرا در شرایط کنونی، پیرامون حضور نیروهای امریکایی در عراق میان گروه های مقاومت، پارلمان و از سوی دیگر دولت اختلاف نظر وجود دارد و آنها تلاش می کنند که در این رابطه به یک راه میانه ای دست یابند.
نکته سوم تلاش دولت عراق برای ایجاد تعادل در روابط خود با امریکا و ایران و کشورهای عربی با ایران است. ایجاد تعادل بسیار کار سختی برای دولت عراق است زیرا این حالت تناقض در روابط بین المللی در داخل دولت، پارلمان و ملت عراق هم امتداد دارد و فقط نخست وزیر نمی تواند به تنهایی تصمیم بگیرد. به هر حال جمهوری اسلامی در دولت، پارلمان و ملت عراق طرفدارانی دارد و امریکا هم همینطور و همین مسأله شرایط را برای دولت عراق سخت کرده است. به ویژه که امریکا اصلاً به مشکلات و خواسته دولت عراق توجهی نمی کند و پرواز هواپیماهای امریکایی و تردد مقامات این کشور به عراق بدون اجازه دولت این کشور انجام می شود.
با این حال، وجود اشتراکات بسیار عمیق میان ایران و عراق و همکاری های امنیتی دو کشور که با حضور سردار سلیمانی در عراق و کمک های ایران به این کشور در مبارزه با داعش همراه بود، باعث شد تا دولت آقای کاظمی در خلال بحران اخیر میان ایران و امریکا تلاش کند این تقابل رو به افزایش را تعدیل کند. او در پی حمله موشکی اخیر به سفارت امریکا در عراق و اتهامات کاخ سفید علیه ایران، برای آرام کردن فضا هیأتی را به ریاست ابوجهاد هاشمی که از دوستان ایران است و روابط شخصی خوبی با دولتمردان ایرانی دارد، به تهران فرستاد. اقدامی که نشان داد آقای کاظمی به دنبال ایجاد تفاهم برای حل موضوعی میان تهران و بغداد درباره بحرانی است که یک طرف آن کشور ثالثی چون امریکاست. این در حالی است که تردیدی وجود ندارد که بخش بزرگی از ملت عراق و گروه های مقاومت طرفدار تعمیق روابط با ایران هستند و سابقه ایران را علاوه بر کمک به عراق برای مبارزه با داعش در کمک های اقتصادی به این کشور از پیش از دوره سقوط صدام در نظر دارند. مصداق بارز این ادعا تجمعات بزرگ روزهای اخیردر عراق به مناسبت سالگرد ترور و شهادت شهید سلیمانی و ابومهندس المهدی است که به وضوح نشانه پیوند دو ملت ایران و عراق و خط بطلان بر توطئه چینی ها برای شکاف انداختن بین آنهاست. بیراه نیست اگر این تجمعات و مراسم گرامیداشت شهدا را پیامی از سوی ملت عراق بدانیم به کسانی که چه در روزهای اخیر و چه در ماه ها و سال های گذشته به بهانه های مختلف تلاش داشتند، به نام مردم عراق، پیامی دیگر صادر کنند. این پیام و حمایت از شهدای مقاومت در عراق حتماً در ارزیابی ها و محاسبات امریکا معطوف به ایران تأثیر گذار خواهد بود.
به نظر می رسد که با در نظر گرفتن چنین پیشینه ای و تمایل دو ملت برای تقویت همکاری ها و پیوندهای تاریخی و مذهبی، می توان به میانداری عراق در بحران جاری میان تهران و واشنگتن نیز امیدوار بود هر چند که دولتمردان بغداد برای انجام آن، کار سختی در پیش روی خود خواهند داشت.
کارشناس مسائل استراتژیک
روز گذشـــته تعــداد زیـــادی از عـــراقیها بـــرای گرامـیداشـــت یاد شهید سلیمانی و ابومهندس المهدی در محل ترور و شهادت آنها گرد هم آمدند. این در حالی است که کشور عراق به عنوان همسایه و شریک اقتصادی و سیاسی جمهوری اسلامی ایران طی روزهای اخیر شاهد بروز تنش هایی است که به درگیری لفظی و تقابل میان ایران و امریکا در این کشور دامن زده است. اصابت چند موشک به منطقه سبز بغداد و سفارت امریکا در این شهر منجر شد که مقامات دولت امریکا نوک پیکان اتهام این حمله را متوجه ایران کنند تا از قبال آن بر روند درگیری و افزایش سطح آن به درگیری نظامی سوءاستفاده کنند. این درگیری ها در حالی است که دولت عراق این روزها با 3 بحران روبه رو است؛ یک آنکه دولت عراق به شکل موقت مستقر است و از اقتدار کامل در مدیریت مشکلات داخلی بهره مند نیست.
به ویژه آنکه بحران اقتصادی در این کشور افزایش یافته است. چنانکه این بحران در ارائه بودجه توسط دولت آقای کاظمی به پارلمان بروز پیدا کرده و با وجود آنکه رقم بودجه بسیار بالاست اما دولت با مشکلات عدیده ای رو به رو است. زیرا یک سوم از درآمد نفت عراق، سهم امریکا و قسمتی از آن هم بابت خسارت به کویت و بخش زیادی هم سهم منطقه کردستان و اربیل عراق است و سهم باقی مانده برای بخش های مرکزی و جنوبی عراق بسیار کم است و همین امر باعث شده تا در بودجه سال 2021 حدود 20 الی 30 درصد از سوبسیدها و حقوق کارمندان کم شده و اجرای بسیاری از پروژه های خدماتی و عمرانی تقریباً لغو شود. در حقیقت یک بودجه بحرانی ارائه شده است. مسأله دولت بغداد، حضور امریکا در عراق است زیرا در شرایط کنونی، پیرامون حضور نیروهای امریکایی در عراق میان گروه های مقاومت، پارلمان و از سوی دیگر دولت اختلاف نظر وجود دارد و آنها تلاش می کنند که در این رابطه به یک راه میانه ای دست یابند.
نکته سوم تلاش دولت عراق برای ایجاد تعادل در روابط خود با امریکا و ایران و کشورهای عربی با ایران است. ایجاد تعادل بسیار کار سختی برای دولت عراق است زیرا این حالت تناقض در روابط بین المللی در داخل دولت، پارلمان و ملت عراق هم امتداد دارد و فقط نخست وزیر نمی تواند به تنهایی تصمیم بگیرد. به هر حال جمهوری اسلامی در دولت، پارلمان و ملت عراق طرفدارانی دارد و امریکا هم همینطور و همین مسأله شرایط را برای دولت عراق سخت کرده است. به ویژه که امریکا اصلاً به مشکلات و خواسته دولت عراق توجهی نمی کند و پرواز هواپیماهای امریکایی و تردد مقامات این کشور به عراق بدون اجازه دولت این کشور انجام می شود.
با این حال، وجود اشتراکات بسیار عمیق میان ایران و عراق و همکاری های امنیتی دو کشور که با حضور سردار سلیمانی در عراق و کمک های ایران به این کشور در مبارزه با داعش همراه بود، باعث شد تا دولت آقای کاظمی در خلال بحران اخیر میان ایران و امریکا تلاش کند این تقابل رو به افزایش را تعدیل کند. او در پی حمله موشکی اخیر به سفارت امریکا در عراق و اتهامات کاخ سفید علیه ایران، برای آرام کردن فضا هیأتی را به ریاست ابوجهاد هاشمی که از دوستان ایران است و روابط شخصی خوبی با دولتمردان ایرانی دارد، به تهران فرستاد. اقدامی که نشان داد آقای کاظمی به دنبال ایجاد تفاهم برای حل موضوعی میان تهران و بغداد درباره بحرانی است که یک طرف آن کشور ثالثی چون امریکاست. این در حالی است که تردیدی وجود ندارد که بخش بزرگی از ملت عراق و گروه های مقاومت طرفدار تعمیق روابط با ایران هستند و سابقه ایران را علاوه بر کمک به عراق برای مبارزه با داعش در کمک های اقتصادی به این کشور از پیش از دوره سقوط صدام در نظر دارند. مصداق بارز این ادعا تجمعات بزرگ روزهای اخیردر عراق به مناسبت سالگرد ترور و شهادت شهید سلیمانی و ابومهندس المهدی است که به وضوح نشانه پیوند دو ملت ایران و عراق و خط بطلان بر توطئه چینی ها برای شکاف انداختن بین آنهاست. بیراه نیست اگر این تجمعات و مراسم گرامیداشت شهدا را پیامی از سوی ملت عراق بدانیم به کسانی که چه در روزهای اخیر و چه در ماه ها و سال های گذشته به بهانه های مختلف تلاش داشتند، به نام مردم عراق، پیامی دیگر صادر کنند. این پیام و حمایت از شهدای مقاومت در عراق حتماً در ارزیابی ها و محاسبات امریکا معطوف به ایران تأثیر گذار خواهد بود.
به نظر می رسد که با در نظر گرفتن چنین پیشینه ای و تمایل دو ملت برای تقویت همکاری ها و پیوندهای تاریخی و مذهبی، می توان به میانداری عراق در بحران جاری میان تهران و واشنگتن نیز امیدوار بود هر چند که دولتمردان بغداد برای انجام آن، کار سختی در پیش روی خود خواهند داشت.

مصرف گاز بخش خانگی معادل 24 فاز پارس جنوبی
سیدحمید حسینی
کارشناس انرژی
در روزهای اخیر عدهای سعی کردهاند ثابت کنند که بحث آلودگی هوا مربوط به کمبود گاز نیست و هنوز کشور به پیک مصرف گاز نرسیده و علت این هوای ناسالم، توزیع مازوت بیکیفیتی است که بازار صادراتی برای آن وجود ندارد و دولت به دنبال سوزاندن آن در داخل کشور است.
اما به این آمار دقت کنید: مصرف روزانه گاز کشور از مرز 825 میلیون مترمکعب در روز عبور کرده و این رقم تقریباً نزدیک به سقف توان شرکت ملی گاز برای تأمین نیاز کشور است. همه گاز تولیدی از میدان پارس جنوبی فعلاً برای گرمایش استفاده میشود. در همین حال، 60 میلیون متر مکعب مصرف روزانه پتروشیمیها و 40 میلیون متر مکعب نیز برای صنایع است. 25 میلیون متر مکعب سوخت خودروها را باید به این ارقام اضافه کرد و بخش ترزیق به چاههای نفت و صادرات را نیز در نظر داشت. پرت گاز کشورهم حدود 9 درصد یعنی رقمی در حدود 90 میلیون متر مکعب در روز برآورد میشود. با این حساب، آیا گازی برای مصرف تمام نیروگاهها باقی میماند؟
توزیع نفتگاز (گازوئیل) نیز بهعنوان سوخت کم کربنتر به نسبت نفت کوره، در حداکثر ظرفیت ممکن در حال انجام است. حتی به نقل از برخی منابع موثق شنیده میشود که ذخایر گازوئیل در بخش نیروگاهی تا 19دى ماه بیشتر دوام نخواهد آورد؛ در مقابل کل مازوت صادراتی روزانه هفتاد هزارتن است که مشکلی برای فروش آن وجود ندارد و قیمتش در بازار جهانی در 4 ماه گذشته 2.5 برابر شده است.با در نظر گرفتن این آمار، میتوان گفت که مشکل اصلی کشور تحریم، بیکیفیتی مازوت تولیدی و ناتوانی در صادرات تولیدات نیست. مسأله اصلی و اینکه ما هرسال باید نگران کمبود گاز در زمستان و کمبود برق در تابستان باشیم، به فرهنگ مصرفی کشور و پرت انرژی برمی گردد؛ مادامی که با همین فرمان جلو برویم و مصرف را اصلاح نکنیم، ایران باید روزها را در بحران انرژی سپری کند و حتی پیشبینی میشود که سومین تولیدکننده بزرگ گاز در جهان، در سالهای آتی واردکننده گاز خواهد شد.
پیشنهاد میکنم در فضای مجازی نیز به جای #مازوت_نسوزانید، #یک_درجه_کمتر و حتی #2_درجه_کمتر را ترند کنیم تا مصرف خانوارها از حدود ۶۶۰ میلیون متر مکعب (معادل 24 فاز پارس جنوبی) به ۶۰۰ میلیون متر مکعب کاهش یابد و نیازی به سوزاندن مازوت و گازوئیل غیر استاندارد نباشد.آموزش رفتار درست مصرف انرژى به یک ملت، مسأله مهمی است که باید روی آن تمرکز بیشتری شود. سیاستگذاری کشور ما در تمام این سالها به گونهای بوده که مشوق افزایش مصرف بوده است، درحالی که باید عکس این عمل میشد و حالا هم اصلاح الگوى مصرف عقلاییترین راه برون رفت از این گرفتارى است و مسئولان باید زمینه آن را فراهم کنند.
کارشناس انرژی
در روزهای اخیر عدهای سعی کردهاند ثابت کنند که بحث آلودگی هوا مربوط به کمبود گاز نیست و هنوز کشور به پیک مصرف گاز نرسیده و علت این هوای ناسالم، توزیع مازوت بیکیفیتی است که بازار صادراتی برای آن وجود ندارد و دولت به دنبال سوزاندن آن در داخل کشور است.
اما به این آمار دقت کنید: مصرف روزانه گاز کشور از مرز 825 میلیون مترمکعب در روز عبور کرده و این رقم تقریباً نزدیک به سقف توان شرکت ملی گاز برای تأمین نیاز کشور است. همه گاز تولیدی از میدان پارس جنوبی فعلاً برای گرمایش استفاده میشود. در همین حال، 60 میلیون متر مکعب مصرف روزانه پتروشیمیها و 40 میلیون متر مکعب نیز برای صنایع است. 25 میلیون متر مکعب سوخت خودروها را باید به این ارقام اضافه کرد و بخش ترزیق به چاههای نفت و صادرات را نیز در نظر داشت. پرت گاز کشورهم حدود 9 درصد یعنی رقمی در حدود 90 میلیون متر مکعب در روز برآورد میشود. با این حساب، آیا گازی برای مصرف تمام نیروگاهها باقی میماند؟
توزیع نفتگاز (گازوئیل) نیز بهعنوان سوخت کم کربنتر به نسبت نفت کوره، در حداکثر ظرفیت ممکن در حال انجام است. حتی به نقل از برخی منابع موثق شنیده میشود که ذخایر گازوئیل در بخش نیروگاهی تا 19دى ماه بیشتر دوام نخواهد آورد؛ در مقابل کل مازوت صادراتی روزانه هفتاد هزارتن است که مشکلی برای فروش آن وجود ندارد و قیمتش در بازار جهانی در 4 ماه گذشته 2.5 برابر شده است.با در نظر گرفتن این آمار، میتوان گفت که مشکل اصلی کشور تحریم، بیکیفیتی مازوت تولیدی و ناتوانی در صادرات تولیدات نیست. مسأله اصلی و اینکه ما هرسال باید نگران کمبود گاز در زمستان و کمبود برق در تابستان باشیم، به فرهنگ مصرفی کشور و پرت انرژی برمی گردد؛ مادامی که با همین فرمان جلو برویم و مصرف را اصلاح نکنیم، ایران باید روزها را در بحران انرژی سپری کند و حتی پیشبینی میشود که سومین تولیدکننده بزرگ گاز در جهان، در سالهای آتی واردکننده گاز خواهد شد.
پیشنهاد میکنم در فضای مجازی نیز به جای #مازوت_نسوزانید، #یک_درجه_کمتر و حتی #2_درجه_کمتر را ترند کنیم تا مصرف خانوارها از حدود ۶۶۰ میلیون متر مکعب (معادل 24 فاز پارس جنوبی) به ۶۰۰ میلیون متر مکعب کاهش یابد و نیازی به سوزاندن مازوت و گازوئیل غیر استاندارد نباشد.آموزش رفتار درست مصرف انرژى به یک ملت، مسأله مهمی است که باید روی آن تمرکز بیشتری شود. سیاستگذاری کشور ما در تمام این سالها به گونهای بوده که مشوق افزایش مصرف بوده است، درحالی که باید عکس این عمل میشد و حالا هم اصلاح الگوى مصرف عقلاییترین راه برون رفت از این گرفتارى است و مسئولان باید زمینه آن را فراهم کنند.

متهم شماره یک در تداوم آلودگی هوا!
محمد درویش
رئیس کمیته محیط زیست در کرسی سلامت اجتماعی یونسکو
مطابق گزارش سال ۱۳۹۸ شـــــــهـــرداری تهران، ۸۲.۹ درصد آلاینــدههـــای گــــازی و ۶۰.۸ درصـد ذرات معـلــــق را منـــــابــع متحرک موتوری تولید میکنند. از بین منابع متحرک هم سهم خودروهای سواری و موتورســـیکلتها در تولید آلایندههای گازی ۵۹.۲ درصد و در تولید ذرات معلق، ۲۴ درصد است. این آمارها به درستی سبب شده تا اغلب مردم بپندارند در شرایط پاندمی کووید۱۹ که مدارس، دانشگاهها، مراکز تفریحی، هنری، فرهنگی، همایشها، هتلها و اغلب سفرهای گردشگری و پرواز هواپیماها تعطیل شده و بخش قابل توجهی از کارمندان دولت و مؤسسات خصوصی، دورکاری میکنند؛ دیگر نباید نگران آلودگی هوا باشیم.
اما متأسفانه نهتنها چنین نشده، بلکه مطابق گزارش اخیر شهردار تهران در سال ۹۹ تا دهم دیماه تعداد روزهای پاک فقط ۱۵ روز بوده است؛ یعنی ۱۰ روز کمتر از پارسال و ۱۳ روز کمتر از سال ۱۳۹۷. تأملبرانگیزتر آنکه تعداد روزهای ناسالم و خطرناک تا ۱۴ دیماه ۱۳۹۹ به ۸۵ روز رسیده، درحالی که سال گذشته این رقم، ۶۱ روز و دو سال پیش، فقط ۵۹ روز بوده است! چگونه چنین اتفاقی رقم خورده است؟ به نظر میرسد ۳ مؤلفه مهم در این شرایط مؤثر بودهاند: نخست آنکه مصرف مازوت در مراکز صنعتی و نیروگاهی بشدت افزایش یافته است که سبب شده میزان ترکیبات گوگردی و ذرات معلق بسیار خطرناک کوچکتر از ۲.۵ میکرون در هوای تهران، اراک، کرج، اصفهان، مشهد، قم، قزوین و دیگر شهرهای بزرگ کشور افزایش یابد. دوم آنکه به دلیل ناتوانی ناوگان حمل و نقل عمومی، فاصلهگذاری فیزیکی در متروها و اتوبوسهای واحد عملاً اجرا نمیشود و بسیاری از شهروندان ترجیح دادند علیرغم میل باطنی برای مصونماندن از خطر ابتلا به کرونا از خودروهای شخصی خود استفاده کنند؛ عاملی که سبب شد در سال جاری همچنان با معضلی به نام ترافیک و هدررفت وقت شهروندان روبهرو باشیم. دست آخر آنکه به نظر میرسد به دلیل تحریمها، کیفیت تولید گازوئیل و بنزین کاهش یافته - موضوعی که دستکم در مورد گازوئیل مورد تأیید سازمان حفاظت محیط زیست هم هست - که سبب افزایش بار آلایندگی را فراهم کرده است.
چه باید کرد؟
در کوتاهمدت دولت بهتر است گاز مورد نیاز نیروگاهها و مراکز صنعتی را فراهم کرده و اجازه مصرف مازوت، بویژه در شرایط وارونگی هوا- اینورژن- را ندهد و شهرهایی را که شاخص آلودگی آنها از ۱۵۰ میگذرد تعطیل اعلام کند. در میانمدت باید به تقویت ناوگان حمل و نقل عمومی، افزایش خطوط مترو و تعداد واگنها، نوسازی اتوبوسها و مینیبوسها و اضافهکردن ونها اقدام کرده و در تغییر مبلمان شهری از خودرومحوری به بوممحوری- اکومحوری- شتاب بخشد. خوشبختانه سازمان شهرداریها در وزارت کشور بخشنامه خوبی در اوایل امسال خطاب به همه شهرداریهای سراسر کشور صادر کرد مبنی برآنکه مسیرهای ویژه کرونایی را برای تردد دوچرخهسواران در دستور کار قرار دهند، اما فقط معدودی از شهرداران در تهران، یزد، شیراز، مشهد، قزوین و اصفهان این بخشنامه را عملاً جدی گرفتند. و سرانجام در درازمدت باید به سمت تغییر ماهیت استحصال انرژی و برق مطابق مفاد برنامههای پنجساله حرکت کرد و به جای نیروگاههای حرارتی و برقآبی از انرژی خورشیدی، بادی و زمینگرمایی برق تولید کنیم. یادمان باشد: رسانه ملی کشور هم با تولید و پخش کلیپهای جذاب و کوتاه میتواند به شهروندان آگاهی دهد که با کاهش دمای منازل و استفاده از تنپوشهای گرمتر، کاهش تولید زباله و تفکیک زباله در مبدأ- فرآیند سوزاندن و دفن زباله در کلانشهرها خود در شمار مؤلفههای افزایشدهنده آلایندگی هواست - استفاده از دوچرخه در شرایطی که شاخص آلودگی کمتر از ۱۵۰ است و نیز توقف عملیات ساختمانی و بخصوص تخریب خانههای کلنگی و گودبرداری در کاهش بار آلایندگی شهر خود، مؤثرتر و مسئولیتپذیرتر رفتار کنند.
رئیس کمیته محیط زیست در کرسی سلامت اجتماعی یونسکو
مطابق گزارش سال ۱۳۹۸ شـــــــهـــرداری تهران، ۸۲.۹ درصد آلاینــدههـــای گــــازی و ۶۰.۸ درصـد ذرات معـلــــق را منـــــابــع متحرک موتوری تولید میکنند. از بین منابع متحرک هم سهم خودروهای سواری و موتورســـیکلتها در تولید آلایندههای گازی ۵۹.۲ درصد و در تولید ذرات معلق، ۲۴ درصد است. این آمارها به درستی سبب شده تا اغلب مردم بپندارند در شرایط پاندمی کووید۱۹ که مدارس، دانشگاهها، مراکز تفریحی، هنری، فرهنگی، همایشها، هتلها و اغلب سفرهای گردشگری و پرواز هواپیماها تعطیل شده و بخش قابل توجهی از کارمندان دولت و مؤسسات خصوصی، دورکاری میکنند؛ دیگر نباید نگران آلودگی هوا باشیم.
اما متأسفانه نهتنها چنین نشده، بلکه مطابق گزارش اخیر شهردار تهران در سال ۹۹ تا دهم دیماه تعداد روزهای پاک فقط ۱۵ روز بوده است؛ یعنی ۱۰ روز کمتر از پارسال و ۱۳ روز کمتر از سال ۱۳۹۷. تأملبرانگیزتر آنکه تعداد روزهای ناسالم و خطرناک تا ۱۴ دیماه ۱۳۹۹ به ۸۵ روز رسیده، درحالی که سال گذشته این رقم، ۶۱ روز و دو سال پیش، فقط ۵۹ روز بوده است! چگونه چنین اتفاقی رقم خورده است؟ به نظر میرسد ۳ مؤلفه مهم در این شرایط مؤثر بودهاند: نخست آنکه مصرف مازوت در مراکز صنعتی و نیروگاهی بشدت افزایش یافته است که سبب شده میزان ترکیبات گوگردی و ذرات معلق بسیار خطرناک کوچکتر از ۲.۵ میکرون در هوای تهران، اراک، کرج، اصفهان، مشهد، قم، قزوین و دیگر شهرهای بزرگ کشور افزایش یابد. دوم آنکه به دلیل ناتوانی ناوگان حمل و نقل عمومی، فاصلهگذاری فیزیکی در متروها و اتوبوسهای واحد عملاً اجرا نمیشود و بسیاری از شهروندان ترجیح دادند علیرغم میل باطنی برای مصونماندن از خطر ابتلا به کرونا از خودروهای شخصی خود استفاده کنند؛ عاملی که سبب شد در سال جاری همچنان با معضلی به نام ترافیک و هدررفت وقت شهروندان روبهرو باشیم. دست آخر آنکه به نظر میرسد به دلیل تحریمها، کیفیت تولید گازوئیل و بنزین کاهش یافته - موضوعی که دستکم در مورد گازوئیل مورد تأیید سازمان حفاظت محیط زیست هم هست - که سبب افزایش بار آلایندگی را فراهم کرده است.
چه باید کرد؟
در کوتاهمدت دولت بهتر است گاز مورد نیاز نیروگاهها و مراکز صنعتی را فراهم کرده و اجازه مصرف مازوت، بویژه در شرایط وارونگی هوا- اینورژن- را ندهد و شهرهایی را که شاخص آلودگی آنها از ۱۵۰ میگذرد تعطیل اعلام کند. در میانمدت باید به تقویت ناوگان حمل و نقل عمومی، افزایش خطوط مترو و تعداد واگنها، نوسازی اتوبوسها و مینیبوسها و اضافهکردن ونها اقدام کرده و در تغییر مبلمان شهری از خودرومحوری به بوممحوری- اکومحوری- شتاب بخشد. خوشبختانه سازمان شهرداریها در وزارت کشور بخشنامه خوبی در اوایل امسال خطاب به همه شهرداریهای سراسر کشور صادر کرد مبنی برآنکه مسیرهای ویژه کرونایی را برای تردد دوچرخهسواران در دستور کار قرار دهند، اما فقط معدودی از شهرداران در تهران، یزد، شیراز، مشهد، قزوین و اصفهان این بخشنامه را عملاً جدی گرفتند. و سرانجام در درازمدت باید به سمت تغییر ماهیت استحصال انرژی و برق مطابق مفاد برنامههای پنجساله حرکت کرد و به جای نیروگاههای حرارتی و برقآبی از انرژی خورشیدی، بادی و زمینگرمایی برق تولید کنیم. یادمان باشد: رسانه ملی کشور هم با تولید و پخش کلیپهای جذاب و کوتاه میتواند به شهروندان آگاهی دهد که با کاهش دمای منازل و استفاده از تنپوشهای گرمتر، کاهش تولید زباله و تفکیک زباله در مبدأ- فرآیند سوزاندن و دفن زباله در کلانشهرها خود در شمار مؤلفههای افزایشدهنده آلایندگی هواست - استفاده از دوچرخه در شرایطی که شاخص آلودگی کمتر از ۱۵۰ است و نیز توقف عملیات ساختمانی و بخصوص تخریب خانههای کلنگی و گودبرداری در کاهش بار آلایندگی شهر خود، مؤثرتر و مسئولیتپذیرتر رفتار کنند.

سلام ایران
هر روز با شما در اینجا خواهیم بود، صدای شما، حرف شما و پیشنهاد شما را می شنویم و می خوانیم و بازگو می کنیم.
با ما همراه باشید، بگویید و بنویسید
تلفن: 88769075 - 021 پیامک: 3000451213
نظــــــر مـــردم
مشکلات زندگی یک هموطن/ هادی فلاحتکار از گیلان: 23 ماه سابقه جبهه دارم. برخی از کسانی که مثل من سابقه جبهه داشتهاند در حال حاضر با حمایت از سوی برخی ارگانها حقوق ماهانه دریافت میکنند. با توجه به مشکلات زندگی خود از مسئولان ذیربط درخواست دارم با توجه به سابقه حضور در جبهه اینجانب را مشمول حمایت خود قرار دهند تا کمی از مشکلاتم کاسته شود.
افزایش بیرویه قیمت محصولات لبنی/ اصغر قلی زاده: قیمت شیر در دو سال گذشته تقریباً دو برابر شده و برخی دیگر از محصولات لبنی بعضاً چند برابر افزایش قیمت داشته است. آیا محصولات لبنی یا محصولی مثل خرما از خارج از ایران وارد کشور میشود که به ارز وابسته باشند که این همه افزایش قیمت پیدا کنند.
گرانی قیمت مرغ/ محمود فؤاد کاسب: در برخی از فروشگاههای پروتئینی، قیمت مرغ را با نرخ بالاتر از قیمت تنظیم بازار عرضه میکنند. از مسئولان ذیربط درخواست نظارت بیشتری در خصوص قیمت مرغ را داریم.
درود و سپاس به خانم مخبر/ آقای عسگری از تبریز: می خواستم در اینجا از خانم طیبه مخبر تشکر کنم که کار بسیار بزرگی انجام دادند. دختر یکی از مسئولین محترم کشور چنین ریسکی را قبول کرده و واکسن ایرانی را تزریق کرده که اعلام کنند به پزشکان ایرانی اعتماد دارند. درود بر این خانم محترم و پدر گرامیشان.
علت پذیرفتن کپی رنگی در محاکم قضایی چیست؟/ منصور خامسی: کپی رنگی اسناد را که علت جعل و کلاهبرداری است چرا برخی از محاکم قضایی آنرا میپذیرند. علت چیست؟ از مسئولان محترم قضایی خواهشمندم پیگیری کنند.
با ما همراه باشید، بگویید و بنویسید
تلفن: 88769075 - 021 پیامک: 3000451213
نظــــــر مـــردم
مشکلات زندگی یک هموطن/ هادی فلاحتکار از گیلان: 23 ماه سابقه جبهه دارم. برخی از کسانی که مثل من سابقه جبهه داشتهاند در حال حاضر با حمایت از سوی برخی ارگانها حقوق ماهانه دریافت میکنند. با توجه به مشکلات زندگی خود از مسئولان ذیربط درخواست دارم با توجه به سابقه حضور در جبهه اینجانب را مشمول حمایت خود قرار دهند تا کمی از مشکلاتم کاسته شود.
افزایش بیرویه قیمت محصولات لبنی/ اصغر قلی زاده: قیمت شیر در دو سال گذشته تقریباً دو برابر شده و برخی دیگر از محصولات لبنی بعضاً چند برابر افزایش قیمت داشته است. آیا محصولات لبنی یا محصولی مثل خرما از خارج از ایران وارد کشور میشود که به ارز وابسته باشند که این همه افزایش قیمت پیدا کنند.
گرانی قیمت مرغ/ محمود فؤاد کاسب: در برخی از فروشگاههای پروتئینی، قیمت مرغ را با نرخ بالاتر از قیمت تنظیم بازار عرضه میکنند. از مسئولان ذیربط درخواست نظارت بیشتری در خصوص قیمت مرغ را داریم.
درود و سپاس به خانم مخبر/ آقای عسگری از تبریز: می خواستم در اینجا از خانم طیبه مخبر تشکر کنم که کار بسیار بزرگی انجام دادند. دختر یکی از مسئولین محترم کشور چنین ریسکی را قبول کرده و واکسن ایرانی را تزریق کرده که اعلام کنند به پزشکان ایرانی اعتماد دارند. درود بر این خانم محترم و پدر گرامیشان.
علت پذیرفتن کپی رنگی در محاکم قضایی چیست؟/ منصور خامسی: کپی رنگی اسناد را که علت جعل و کلاهبرداری است چرا برخی از محاکم قضایی آنرا میپذیرند. علت چیست؟ از مسئولان محترم قضایی خواهشمندم پیگیری کنند.
انتخاب نشریه
جستجو بر اساس تاریخ
اخبار این صفحه
-
# من - ماسک - میزنم
-
هر چیزی که یاد شهید عزیز ما را برجسته کند، چشمنواز است
-
واکسیناسیون با اولویت کادر درمانی و سالمندان آغاز میشود
-
هوای پاک با دو درجه کمتر
-
«التحریر» علیه امریکا
-
هرگونه مذاکره دو یا چند جانبه با امریکا جرم میشود
-
بعد از سکوت
-
طرح ویژه دولت برای افزایش تولید خودرو
-
غم کرونا در میان دو جشن
-
استقلال بهدنبال برد قبل از دربی
-
اصفهان، مشهد و تبریز قطب بازیهای جدی معرفی شدند
-
پیوند ملتها مقوم روابط دولتهای ایران و عراق
-
مصرف گاز بخش خانگی معادل 24 فاز پارس جنوبی
-
متهم شماره یک در تداوم آلودگی هوا!
-
سلام ایران

اخبارایران آنلاین