
رئیس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت خبر داد
آغاز تزریق دوز سوم
محسن زهرایی: تزریق دوز سوم در همه استانها برای کادر درمان خط مقدم آغاز شده است
رئیس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت توضیحاتی درباره تزریق دوز یادآور (سوم) واکسن کرونا ارائه کرد.
محسن زهرایی در گفتوگو با ایسنا، گفت: بر اساس مطالعاتی که در دنیا منتشر شده است به نظر میرسد ایمنی ناشی از واکسن ۶ تا ۸ ماه پایدار است؛ اما بعد از این مدت افت نسبی سطح ایمنی داریم و ممکن است افراد در معرض خطر ابتلا به کرونا قرار گیرند. برای اینکه مردم بتوانند حداکثر سطح ایمنی را داشته باشند باید همزمان با ادامه برنامه واکسیناسیون نوبت اول و دوم، تزریق دوز یادآور را هم دنبال کنیم.
وی درباره زمان آغاز واکسیناسیون دوز سوم، افزود: مکاتبات با دانشگاههای علوم پزشکی صورت گرفته و واکسن در اختیار آنها قرار گرفته است و عملاً از ۲۴ مهرماه تزریق دوز سوم در همه استانها برای کادر درمان خط مقدم آغاز شده است.
رئیس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت درخصوص نحوه مراجعه برای دریافت دوز سوم واکسن، بیان کرد: افرادی که شش ماه از دریافت نوبت دوم واکسنشان گذشته باشد میتوانند به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنند و این امکان در سامانه ما فراهم است تا دوز سوم را ثبت کنند. این برنامه برای سهولت هرچه بیشتر کار است و نیازی به ثبت نام در سامانهای نیست. ممکن است برخی از کادر درمان زمان تزریق نوبت اول و دوم واکسن در بیمارستان یا شهر دیگری بوده باشند، اکنون لازم نیست حتماً به همان محل مراجعه کنند، بلکه میتوانند در محل خدمت جدید خود واکسن دریافت کنند.
زهرایی در مورد نوع واکسنی که قرار است به عنوان دوز یادآور تزریق شود، تأکید کرد: این موضوع وابسته به پلتفرم واکسنی است که در نوبت اول و دوم تزریق شده است. افرادی که در سری اول از واکسنهای ویروس غیرفعال مانند سینوفارم استفاده کردند در نوبت سوم میتوانند از پلتفرم غیرفعال یا آسترازنکا و پاستوکووک پلاس استفاده کنند. آنهایی هم که در نوبت اول و دوم واکسن از پلتفرم آدنوویروسی مانند آسترازنکا یا اسپوتنیک وی تزریق کرده بودند میتوانند در دوز سوم از آسترازنکا یا پاستوکووک پلاس استفاده کنند. امکان انتخاب نوع واکسن تزریقی بسته به واکسنی که در نوبت یک و دو دریافت کردند وجود دارد. او ادامه داد: واکسنهای بهارات و کووایران برکت هم از دسته واکسنهای ویروسی غیرفعال و مشابه سینوفارم هستند و افرادی که این واکسنها را تزریق کردند میتوانند از واکسنهای مشابه خود یا از واکسن آسترازنکا یا پاستوکووک پلاس استفاده کنند، البته نکته مهم این است که تزریق واکسن برکت تقریباً از نیمه خردادماه آغاز شد در نتیجه هنوز ۶ ماه از تزریق دوز دوم افراد نگذشته است و فعلاً این افراد نمیتوانند برای تزریق واکسن مراجعه کنند و به تدریج به آنها هم خواهیم رسید.
وی درباره واکسن پاستوکووک نیز بیان کرد: این واکسن دو نوع است. یکی پاستوکووک و یکی پاستوکووک پلاس که از جهت ترکیب و فرمولاسیون با یکدیگر متفاوت اند و در حال حاضر بر اساس برنامه تنظیم شده واکسن پاستوکووک برای گروه سنی ۱۲ تا ۱۸ سال استفاده میشود، البته این واکسن برای سایر گروههای سنی دیگر هم مطمئن و اثربخش است اما باید منتظر افزایش تولید داخلی آن باشیم تا همه گروههای سنی بتوانند از آن استفاده کنند. واکسن پاستوکووک پلاس هم که میتواند به عنوان دوز یادآور برای سایر واکسنها استفاده شود و احتمالاً در همین هفته در اختیار ما قرار میگیرد تا در هفته آینده وارد برنامه توزیع شود.
رئیس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت درباره تزریق واکسن به جانبازان، معلولان و سالمندان ساکن در آسایشگاهها، گفت: در این زمینه با نهادهای مسئول هماهنگ خواهیم کرد تا تیمهایی برای تزریق واکسن به این مراکز اعزام شوند؛ با توجه به تجربهای که از تزریق واکسن نوبت اول و دوم داریم قطعاً کارمان برای تزریق دوز یادآور سادهتر است.
وی درباره برنامههای وزارت بهداشت برای تزریق واکسن به افراد زیر ۱۲ سال، اظهار کرد: درحال حاضر برنامهای نداریم و در صورت تصویب اطلاعرسانی خواهیم کرد.
در همین ارتباط حیدر محمدی مدیر کل اداره دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو خبر داد: اکنون ۵٠ تا ۶٠ میلیون ذخیره دارویی واکسن کرونا در کشور داریم و ۴٢ میلیون باقیمانده سیاست واردات واکسن است که ذخیره بالایی است.
همزمان با افزایش شمار افرادی که دوز اول و دوم واکسن کرونا را دریافت میکنند، امروز خبر رسید که تزریق دوز سوم موسوم به بوستر یا یادآور با اولویت کادر درمان آغاز شده است. صبح امروز محسن زهرایی رئیس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت با اشاره به ایمنی ناپایدار واکسن کرونا خبر داد از ۲۴ مهرماه تزریق دوز سوم در همه استانها برای کادر درمان آغاز شده است. این خبر کافی بود تا برخی سؤالها درباره دوز سوم در توئیتر مطرح شود؛ از جمله اینکه دوز سوم باید چه واکسنی باشد؟ بوستر تا چه حد ایمنی را افزایش میدهد؟ برخی مخالفان واکسیناسیون هم این خبر را دستاویز ادامه مخالفخوانیهای خود کردند. در واکنش برخی کاربران توئیتر، ضمن یادآوری به تزریق دوز سوم در کشورهای دیگر، به واکسنهایی که پیش از کرونا نیز دوز یادآور داشتند، اشاره کردند. بخشی از نظرات را با هم میخوانیم:
تزریق دوز سوم واکسن کرونا در مشهد آغاز شد. مدیر اداره پرستاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: تزریق دوز یادآور یا مرحله سوم واکسن کرونا برای مدافعان سلامت در مناطق زیر پوشش این دانشگاه در خراسان رضوی آغاز شد.
حتماً باید ۶ ماه از دریافت نوبت دوم واکسن گذشته باشد تا واکسن یادآور تزریق شود. امکان انتخاب نوع واکسن تزریقی بسته به واکسنی که در نوبت یک و دو دریافت کردند وجود دارد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران خبر داده بهعلت اینکه از واکسیناسیون کادر درمان مدت زمان زیادی گذشته و با توجه به محیطهای پرخطر این افراد طبق دستورالعمل وزارت بهداشت دوز یادآور دریافت خواهند کرد.
واکسنهایی که در سالهای اول زندگیمون تزریق کردیم هم دوز یادآور داشتن،کزاز رو هم هر 10 سال باید تزریق کرد.
دیروز صبح دوز یادآور واکسن آسترازنکا زدم و از دیشب بدن درد و سردرد شدید دارم.
حجم روزانه واردات واکسن به کشور به قدریه که میتونن دریافت دوزهاى یادآور رو هم بزنن.
تمام مخالفان واکسن میگن ما نمیدونیم در آینده چی میشه، یعنی چیزی را رد میکنید که نمیدونید چند سال دیگه آیا عوارض دارد یا ندارد، در ضمن تمام واکسنهای دوران کودکی یادآور دارد، بعضی حتی بیشتر از 3 بار.
در نوزادی از هنگام تولد تا 6 سالگی 5 بار واکسن خوراکی فلج اطفال مصرف میشه، الان وقتی واکسن کرونا بعد 6 ماه که سطح آنتی بادی کاهش پیدا میکنه و نیاز به دوز یادآور هست مشکلش چیه؟؟
چرا اونایی که برکت زدن فعلاً نباید برای دوز یادآور مراجعه کنن؟
احتمالاً با این فرمون بریم جلو، هر شش ماه باید تزریق دوز یادآور داشته باشیم.
بر اساس نتایج اولیه یک مطالعه در امریکا که دیروز منتشر شده، افرادی که واکسن جانسون اند جانسون کووید ۱۹ دریافت کردهاند بهتر است دوز تقویت کننده (بوستر) را از واکسنهای mRNA مثل مدرنا یا فایزر دریافت کنند.
دوزسوم، یادآور نیست، جزو مراحل واجب واکسیناسیون اولیه است.
با تجربه سه مرتبه ابتلا به کرونا و به عنوان یک پرستار بخش ویژه کرونا، در صورت ابتلا یا واکسن زدن ، فقط سه تا شش ماه ایمنی از کرونا ایجاد میکنند و تزریق دوز یادآور برای ایجاد مصونیت قطعاً ضروری است.