«ایران» از عملکرد صنایع بورسی گزارش میدهد
رشد 50 درصدی سودسازی سیمانیها با وجود ثبات در قیمت
طی شش ماه گذشته بیش از 3.7 درصد از ارزش بازاری سهام سیمانی کاهش یافته و نسبت قیمت به درآمد آن به محدوده 6.2 رسیده است
سعید رشیدی نوبندگانی
خبرنگار
با انتشار صورتهای مالی شرکتهای سیمانی فعال در بازار سهام مشخص شد، این شرکتها تا پایان شهریورماه سالجاری توانستهاند سود خالص خود را به طورمیانگین 50 درصد افزایش دهند. افزایش سود خالص صنعت سیمان طی این دوره درحالی است که با ورود این شرکتها به بورس کالا، طی یک سال گذشته قیمت محصولات آنها با ثبات نسبی روبهرو بوده و قیمت هر پاکت سیمان در محدوده 50 هزار تومان باقی مانده است.
همچنین عرضه محصولات سیمانی به بورس کالا باعث شد تا دوره وصول مطالبات آنها نیز کاهش یابد و مشکل سرمایه درگردش آنها نیز تا حدی مرتفع شود.
نگاهی به آمار تولید و فروش شرکتهای سیمانی نیز نشان میدهد، این شرکتها توانستهاند با برنامهریزی مناسب در فصول بهار و تابستان، اثرات ناشی از قطعی برق را که طی سالهای گذشته با آن مواجه بودند، مرتفع کنند و به میزان تولید و فروش خود تا حد بسیار زیادی بیفزایند.
بر اساس آمار منتشر شده از طرف بورس کالای ایران، تا انتهای هفته اول آبانماه 1401، در حدود 23 میلیون و 170 هزار تن سیمان به ارزش حدودی 21 هزار و 392 میلیارد تومان در بورس کالا معامله شده که از نظر حجم 138 درصد و از نظر ارزش 212 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد داشته است.
همچنین معاملات سیمان در تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالا، از نظر حجم 59 درصد و از نظر ارزش 7.2 درصد از کل معاملات انجام شده را پوشش داده است.
عرضههای موفق سیمانیها در بورس کالا، هرچند که اتفاق خوشایندی را برای سودسازی و فعالیتهای عملیاتی آنها رقم زده است، اما باعث نشد تا روند نزولی قیمت آنها در بازار سهام متوقف شود تا این صنعت طی شش ماه گذشته بیش از 3.7 درصد از ارزش بازاری خود را در بازار سهام از دست دهد.
این موضوع منجر شد تا نسبتهای ارزندگی این صنعت بهبود یابد و نسبت قیمت به درآمد، با رسیدن به محدوده عدد 6.2 جذابیت سهام این صنعت را نشان دهد.
آمار نشان میدهد این صنعت در حال حاضر با 44 نماد و ارزش بازاری 55 هزار و 300 میلیارد تومان، در حدود یک درصد از بازار را به خود اختصاص داده است.
افزایش مصرف مازوت و برق در سیمانیها
بررسی صورتهای مالی شرکتهای سیمانی فعال در بازار سهام نشان میدهد، افزایش تولیدات این شرکتها با افزایش برق و مازوت مصرفی آنها همراه شده است. به عنوان مثال مصرف گاز شرکت سیمان شرق در سال مالی منتهی به شهریورماه 1401، نسبت به سال مالی قبل با 4 درصد کاهش روبهرو شده است، اما در همین مدت مصرف مازوت حدود 92 درصد و مصرف برق نیز حدود 2.2 درصد افزایش را نشان میدهد. کارشناسان بر این باورند که با شروع فصل سرما و با توجه به ناترازی گازی در برخی از روزهای زمستان، مازوت مصرفی در این شرکتها بهمراتب بالاتر خواهد رفت که میتواند مشکلاتی را برای محیط زیست پیرامون کارخانهها ایجاد کند.
از طرفی، شرکتهای سیمانی در نیمه نخست سالجاری نهادههای مورد نیاز خود را به طور میانگین 30 درصد گرانتر از سال قبل خریداری کردهاند و افزایش حقوق و دستمزد نیز تا حد بسیار زیادی بر افزایش سودسازی آنها تأثیرگذار بوده است. افزایش هزینهها در مجموع باعث شده تا بهای تمامشده محصولات شرکتها نیز حدود 41 درصد افزایش یابد. رکود در صنعت ساختمان و سیاستهای حمایتگرایانه در کشورهای همسایه بر فعالیتهای شرکتهای سیمانی تأثیرگذار خواهد شد.
بنا به گفته مدیران شرکتهای سیمانی، رکود حاکم بر صنعت ساختمان، کاهش پروژههای عمرانی در بخش خصوصی، افزایش شرایط رقابتی و اعمال تحریمهای بینالمللی ظالمانه در کنار سیاستهای تعرفهای وضعشده از طرف کشورهای همسایه برای واردات سیمان و همچنین افزایش هزینههای تعمیر، تجهیز و نگهداری واحدهای تولیدی، منجر شده تا از مزیتهای تولیدی صنعت سیمان تا حدودی کاسته شود. همچنین این مدیران از تأمین برق و انرژی مورد نیاز برای تداوم در تولیدات خود، بهعنوان مهمترین ریسک عملیاتی در نیمه دوم سالجاری نام میبرند.
افزایش نرخ انرژی و نیز حاملهای انرژی میتواند در صورت عدم برنامهریزی مناسب در جهت کاهش تأثیرات آن، سودآوری صنعت سیمان را کاهش دهد.
حقوقیها خریداران اصلی سهام سیمانی
آمار مربوط به خرید و فروش سهام سیمانی در بازار سهام نشان میدهد، طی یک سال گذشته، حقوقیها همواره در نقش تقاضاکنندگان اصلی سهام ظاهر شدهاند و از ابتدای آبانماه سال 1400، بیش از 680 میلیون برگ سهم را از حقیقیها خریداری کردهاند. افزایش خرید حقوقیها در سهام سیمانی از ابتدای خردادماه سالجاری با شدت بیشتری روبهرو شده و در این مدت مالکیت 420 میلیون برگ سهم از حقیقی به حقوقی تغییر کرده است.
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس:
سهام «یار» برای بیمه سهامداران حقیقی گشایش مییابد
ایرنا- «امیرمهدی صبایی»، مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار به ارائه جزئیاتی از نحوه بیمه شدن سبد سهام سرمایهگذاران پرداخت و گفت: نماد سهام یار، نمادی است که برای بیمه سهام سهامداران در نظر گرفته شده است. وی اظهار داشت: بر این اساس؛ قرار است در آن پرتفوی سهامداران حقیقی با ارزش سهام کمتر از ١٠٠ میلیون تومان بیمه شود. صبایی خاطرنشان کرد: بر اساس ارزیابیهای انجام شده به نظر میرسد که با ایجاد این نماد و ابلاغ تصمیم از سوی مراجع ذیصلاح طی هفته آینده این وعده به مرحله عملیاتی برسد. مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: سهامداران دارای پرتفوی کمتر از ١٠٠ میلیون تومان میتوانند با خرید یک ریالی این نماد پرتفوی سهام خود را بیمه کنند و تا زمان سررسید بازدهی حداقل ٢٠ درصدی برای آنها تضمین شود. وی تأکید کرد: جزئیات بیشتر در مورد سایر پارامترها به محض اجرای نهایی اطلاعرسانی خواهد شد.
عضو شورای عالی بورس اعلام کرد
تعیین تکلیف سهام عدالت متوفیان در مرحله پایانی
ایرنا- عضو شورای عالی بورس با بیان اینکه وراث باید درخواست خود را اعلام و برگه انحصار وراثت را در اختیار داشته باشند، گفت: اقدامات مربوط به تعیین تکلیف سهام عدالت متوفیان به سرعت در حال انجام است اما تعیین دقیق زمان اجرایی شدن طرح مدنظر اصلاً کار سادهای نیست. «حمیدرضا دانش کاظمی» به آخرین وضعیت تعیین تکلیف وراث سهام عدالت اشاره کرد و افزود: در آخرین جلسه شورای عالی بورس که در نخستین روزهای مهرماه برگزار شد، مصوبه تعیین تکلیف متوفیان سهام عدالت صادر شد. وی به وجود موارد متعدد در زمینه تعیین تکلیف سهام عدالت متوفیان تأکید کرد و گفت: وراث باید درخواست خود را اعلام و برگه انحصار وراثت را در اختیار داشته باشند. دانش کاظمی به معضل موجود در زمینه سهام عدالت متوفیان تأکید کرد و ادامه داد: فرایند سهام عدالت متوفیان از سالها قبل بلاتکلیف مانده و مشکل اصلی این است که حتی شاید وراث هم فوت کرده باشند. عضو شورای عالی بورس به دیگر مشکل حاکم در مسیر سهام عدالت متوفیان اشاره کرد و اظهار داشت: در ایران با ادیان و مذاهب مختلفی روبهرو هستیم و اینگونه نیست رفتار وراثتی کشور در خصوص مذهب شیعه با فرد مسیحی و زرتشتی یکسان باشد. وی ادامه داد: اینکه چگونه بتوان سهام عدالت و سود این سهام را به دست وارث اصلی برسانیم، خود دارای یک فرایند حقوقی است که باید آنها را طی کنیم. دانش کاظمی افزود: از سوی دیگر طبق دستور رهبر معظم به قوه قضائیه، نباید هزینه ویژهای برای امور سهام عدالت از سوی سهامداران پرداخت شود. عضو شورای عالی بورس تأکید کرد: پس از تصمیمات اتخاذ شده از سوی شورای عالی بورس در نهایت مصوب شد تا دفاتر خدمات الکترونیک قضایی امکانی را فراهم کنند که سهامداران بتوانند از طریق برگه انحصار وراثت، فرمی را به صورت رایگان از طریق سامانهای که به شرکت سپردهگذاری مرکزی متصل است، پر کنند. وی اعلام کرد که با توجه به چنین اقدامی، وراث متوفیان سهام عدالت و نیز سهامی که باید به آنها اختصاص یابد؛ مشخص است. دانش کاظمی اظهار داشت: دفاتر خدمات الکترونیک قضایی باید به گونهای این امر را پیادهسازی کنند که شرکت سپردهگذاری مرکزی بتواند آن را بررسی و اقدامات لازم را انجام دهد.
این عضو شورای عالی بورس ادامه داد: از سود سهام سالهای گذشته فرد متوفی که در شرکت سپردهگذاری مرکزی قرار دارد، هزینه انتقال به مبلغ کمتر از ۶٠ هزار تومان کسر میشود و باقی منابع به همراه سهام و سودها به وراث منتقل خواهد شد.
وی گفت: این مصوبه در شورای عالی بورس تصویب و در اختیار قوه قضائیه و شرکت سپردهگذاری مرکزی داده شد تا این فضا عملیاتی شود.
دانش کاظمی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه این مصوبه از چه زمانی به مرحله اجرا میرسد، گفت: اقدامات مربوط به این طرح به سرعت در حال انجام است اما تعیین دقیق زمان اجرای آن اصلاً کار سادهای نیست.
این عضو شورای عالی بورس تأکید کرد: وراث باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنند و در آنجا تقاضای دریافت سهام داشته باشند، پس از آن شرکت سپردهگذاری به صورت خودکار سود و اصل سهام را در اختیار وراث قرار میدهد.
وی اظهار داشت: این موضوع باید قابل توجه باشد که تعیین تکلیف سهام عدالت متوفیان، نیازمند انحصار وراثت از طریق قوه قضائیه است زیرا نوع احکام مذهبی نسبت به سهام و مایملک باید متفاوت باشد.