زائران کربلا در مسیر بازگشت به میهن
گروه ایران زمین / به دنبال برگزاری مراسم باشکوه بزرگترین گردهمایی مسلمانان جهان به مناسبت اربعین حسینی در کربلای معلی، بازگشت زائران ایرانی از خاک عراق به کشور از طریق مرزهای سهگانه مهران در استان ایلام و شلمچه و چزابه در خوزستان از چند روز گذشته شروع شده و همچنان نیز ادامه دارد. عاشقان اباعبدالله(ع) از جای جای ایران اسلامی از کرد و لر و ترک و بلوچ گرفته همه گردهم آمدند و بی نظیرترین تجمع شیعیان را در مهران و کربلای معلی همراه با سایر شیعیان جهان به نمایش گذاشتند. جاده مسیر عاشقان اباعبدالله(ع) که به کربلای معلی ختم میشد، سرشار از تصاویر دلدادگی بود که زائران اربعین خلق کردند.
اربعین در جوار حرم امام رضا(ع)
به گزارش ایرنا، خراسان رضوی بویژه مشهد مقدس هم خود را برای برپایی دومین شور بزرگ حسینی و استقبال از راهپیمایان دلداده آقا علی بن موسی الرضا(ع) از اقصی نقاط کشور و آنان که از راهپیمایی بزرگ اربعین در عراق بازمیگردند، آماده کرد. دراین ایام مضجع شریف علیبنموسی الرضا(ع) در مشهد نیز میعادگاه دلدادگان کسانی بود که از صف راهپیمایان در همایش بزرگ اربعین در عراق بازماندند و خود را با عزاداری در جوار بارگاه منور رضوی تسلی دادند. به گفته «محمدحسن واحدی» معاون هماهنگی زیارت و امور زائران استانداری خراسان رضوی، امسال 85 هزار نفر از خراسان رضوی در مراسم پیادهروی اربعین در عراق شرکت کردند که این آمار هنوز قطعی نشده است. پیشبینی میشود خراسان رضوی در ایام پایانی ماه صفر پذیرای بیش از 5/3 میلیون
زائر باشد.
سومین حرم اهل بیت(ع)
میعادگاه سوگواران
بارگاه ملکوتی حضرت احمد بن موسی(ع) شاهچراغ، سومین حرم اهل بیت(ع) هم میعادگاه و کانون گردهمایی دلسوختگان امام حسین (ع) در شب و روز اربعین حسینی بود. برپایه رسمی دیرین، هیأتهای عزادار و مردم به صورت خودجوش و منظم وارد حرم شاهچراغ(ع) شدند و آیین ویژه سوگواری را برگزار کردند. این آیین با حضور مسلمانان ایران و چند کشور دیگر برگزار شد.
قم در روز اربعین به سوگ نشست
عزاداران در حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س)، مسجد مقدس جمکران، بیوت مراجع عظام تقلید و سایر اماکن مذهبی قم هم در روز اربعین حسینی(ع) با اجرای برنامههای عزاداری به سوگ نشستند. حضور دستههای عزاداری از نقاط مختلف کشور نیز بر شکوه آیین اربعین حسینی در قم افزود. بسیاری از زائران با همراهی دستههای عزاداری بر سینه و سر زدند و اشک ماتم ریختند، همچنین حضور عزاداران خارجی مقیم قم با برگزاری آیینهای سنتی جلوهای خاص به آیین سوگواری سالار شهیدان داد. در این روز نه تنها حرم حضرت معصومه(س) بلکه مسجد مقدس جمکران، مساجد، تکایا، بقاع متبرک امامزادگان، دفاتر مراجع تقلید و دفتر رهبر معظم انقلاب اسلامی در قم با برگزاری مراسم سوگواری اربعین حسینی (ع) از عزاداران پذیرایی کردند.
خدمترسانی شبانه روزی
مردم استان ایلام به زائران
مردم استان ایلام و بویژه شهرستان مهران که فاصله کوتاهی تا عزیمت به کربلا را دارند، این روزها میزبانی از زائران حسینی را به حضور در کربلا ترجیح داده و شبانه روز در حال خدمترسانی به زائران هستند. میزبانی و پذیرایی بسیار مطلوب مردم، نزدیکی به کربلا و امنیت مرز مهران سه عامل مهمی است که موجب شده از مجموع زائران که از سه مرز شلمچه، چزابه و مهران به عتبات عالیات عزیمت میکنند، بیش از 50 درصد مرز مهران را برای تردد انتخاب کنند. با توجه به آغاز موج بازگشت زائران اربعین حسینی از دیروز جمعه تمهیدهای لازم برای پذیرایی و خدماتدهی به این افراد در مرز مهران و سایر مناطق این استان اندیشیده شده است.
۶۰ درصد زائران به کشور بازگشتند
سردار «اسکندر مؤمنی»، جانشین فرمانده نیروی انتظامی کشور از بازگشت ۶۰ درصد زائران اربعین به کشور تا صبح دیروز جمعه ۱۹ آبان ماه خبر داد و گفت: از مجموع ۲ میلیون و 300هزار زائر اربعین تاکنون ۶۰ درصد به کشور بازگشتهاند. تنها در روز پنجشنبه گذشته ۳۰۰ هزار زائر به کشور بازگشتند که ۲۰۰هزار نفر آنها از مرز مهران وارد شدند.
ترافیک روان در مسیر بازگشت زائران
به موازات اوج گرفتن بازگشت زائران از طریق مرز مهران در عصر روز پنجشنبه 18آبان ماه تردد خودروها در 2 مسیر ارتباطی ایلام - مهران یکطرفه شد.
سرهنگ «عینالله جهانی»، معاون اجتماعی و فرهنگ ترافیک پلیس راهور در این خصوص گفت: با توجه به شرایط ترافیکی وبه منظور تسهیل در تردد زائران در حال بازگشت جاده90کیلومتری مهران- ایلام یکطرفه اعلام شده و تردد از ایلام به سمت مهران ممنوع است. از طرف دیگر جاده ایلام - ملکشاهی- مهران نیز از سه راه ملکشاهی تا مهران یکطرفه است و تردد از سمت مهران به ملکشاهی ممنوع است. اتوبوسهای برون شهری صرفاً از طریق راه موسوم به کمربندی شهر مهران میتوانند به پایانه مسافربری برکت مراجعه و اقدام
به جابهجایی زائران کنند. جاده مهران- ایلام تا زمانی که ترافیک سنگین باشد یکطرفه میماند. گفتنی است، مدارس مهران امروز شنبه به دلیل موج بازگشت زوار اربعین تعطیل است. مدارس این شهرستان روز چهارشنبه 17 آبان ماه نیز به دلیل موج بازگشت زوار تعطیل شده بود.
تردد روان زائران در شلمچه و چزابه
درهمین حال «غلامعباس بهرامی نیا»، مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای خوزستان نیز از روان بودن مسیر تردد زائران اربعین حسینی در مرزهای شلمچه و چزابه خبر داد و خاطرنشان کرد: بیش از یک میلیون نفر امسال برای شرکت در مراسم اربعین از پایانههای مرزی شلمچه و چزابه در خوزستان عبور کردند. خراسان شمالی، جنوبی و رضوی، کرمان، هرمزگان، فارس، چهار محال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد به عنوان استانهای معین معرفی شدند و زائران از این استانها از طریق این مرز به کربلای معلی اعزام شدند. خوشبختانه روند تردد در مرز شلمچه نسبت به سالهای گذشته رضایتمندی زائران را در پی داشت .
ورود 138 هزار زائر از گذرگاه مرزی چزابه
سرهنگ «حامد غریبی»، فرمانده انتظامی دشت آزادگان هم گفت: از ابتدای بازگشت زائران اربعین حسینی(ع) تا صبح روز پنجشنبه 18 آبان ماه در مجموع 138هزار زائر پس از انجام تشریفات قانونی از طریق گذرگاه مرزی چزابه وارد کشور شدند. وی با بیان اینکه ورود زائران اربعین به کشور از مرز چزابه روندی شتابان به خود گرفته، افزود: تنها در روز چهارشنبه 17آبان ماه 31 هزار و 348 زائر از چزابه وارد کشور شدند ولی خروجی به سمت کربلا از این مرز تنها 3 هزار و 886 زائر بوده است. روند ورودی زائران به کشور از طریق گذرگاه چزابه باز هم شتاب خواهد گرفت ولی خروجی زائر به حداقل میرسد.
استقرار یکهزار نیروی درمانی
در گذرگاههای سه گانه
سردار «ولی مدنی»، نماینده ستاد کل نیروهای مسلح کشور در طرح اربعین حسینی(ع) گفت: یکهزار نیروی درمانی از نیروهای مسلح در گذرگاههای مهران، چزابه و شلمچه به منظور خدماترسانی درمانی به زائران اربعین حسینی مستقر هستند. 10 بالگرد نیز به منظور خدماترسانی اورژانسی دراین 3 مرز در نظر گرفته شد که در صورت لزوم از آنها استفاده شود.
جابهجایی70 هزار زائر از طریق قطار
در مرز شلمچه
درهمین حال سرهنگ «داود عباس زاده»، فرمانده مرکز مقاومت بسیج راه آهن کشور گفت: از ابتدای آیین پیاده روی اربعین حسینی تا روز پنجشنبه گذشته، 70 هزار زائر از ایستگاه خرمشهر تا مرز شلمچه به وسیله قطار جا به جا شدند. این جابهجایی با 11 رام قطار از 6 آبان ماه آغاز شد که روزانه به صورت رایگان 336نفر مسافر در هر رام قطار به مرز شلمچه عزیمت کردند. قطارهایی هم از قم و مشهد به صورت مستقیم و ترکیبی زائران ایرانی و خارجی را جابهجا کردند.
نیروهای امدادی هلال احمر
تا پایان بازگشت زائران فعال هستند
«امیر محمدی فرخی»، ناظر سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر هم از تداوم خدمترسانی نیروهای امداد و نجات به زائران اربعین در مرزهای شلمچه، چزابه و مهران تا پایان بازگشت کامل آنان به کشور خبر داد و افزود: نیروهای امداد و نجات جمعیت هلال احمر از اول آبان در مرزهای سه گانه کشور مستقر شده و تاکنون خدمات گوناگونی به زائران ارائه دادهاند.
مشکلی در تردد اتباع خارجی
از مرز شلمچه نیست
سردار «عبدالله نظرپور»، فرمانده مرزبانی خوزستان هم گفت: با توجه به زیرساختهای فراهم شده در مرز شلمچه و برنامهریزیای که در حوزههای مختلف صورت گرفته مشکل خاصی در خروج و ورود اتباع خارجی از مرز نداریم. وی به خروج 110 هزار نفر ازاتباع کشورهای مختلف از مرز شلمچه به عراق اشاره کرد و افزود: با توجه به تمهیدات و برنامههای تدوین شده اتباع خارجی با آرامش از مرز در حال عبور هستند و رضایت کامل دارند. خوشبختانه در بحث رسیدگی به مشکلات گذر مرزی، گذرنامه و خدمات رسانی مشکل خاصی نیست.
استقرار تیمهای عملیاتی پلیس راه
در گلوگاههای مرزهای سهگانه کشور
سرهنگ «شهریار بهزادبصیرت»، فرمانده قرارگاه تاکتیکی ترافیکی جنوب کشور نیز از استقرار تیمهای عملیاتی در محل مرزهای سه گانه خبر داد و گفت: طی جلسه هماهنگی استانی با مسئولان مرزهای شلمچه و چزابه، تمهیدات لازم برای بازگشت زائران در نظر گرفته شده و در مسیرهای منتهی به این دو مرز، ترافیک خوب و روانی گزارش شده است.
فوت ۵۰ زائر اربعین
«محسن نظافتی»، مدیرکل عتبات سازمان حج و زیارت گفت: شرایط جادهای عراق و جمعیت بالای زائران، مراسم پیادهروی اربعین را آبستن حوادثی خواهد کرد که متأسفانه تاکنون شاهد فوت ۵۰نفر از هموطنان در اثر حادثه یا به صورت طبیعی بودهایم.