- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
گروه جهان/ همزمان با تشدید گمانه زنیها درباره اجباری بودن استعفای سعد حریری، نخستوزیر لبنان و در بازداشت بودن او و خانوادهاش در عربستان سعودی، منطقه خاورمیانه شاهد شکلگیری محور سعودی – صهیونیستی علیه حزبالله لبنان و جمهوری اسلامی ایران است. محوری که پنجشنبه گذشته پس از صدور بیانیههای پی در پی از سوی دستگاههای دیپلماسی عربستان سعودی، بحرین، امارات و کویت مبنی بر خروج فوری اتباعشان از خاک لبنان و انتشار گزارشهایی مبنی بر فعال شدن لابی صهیونیست در عربستان و برخی کشورهای همسو با دولت ریاض، بیش از پیش نمود عینی پیدا کرد. بویژه اینکه روابط عمومی فرماندهی ارتش لبنان روز پنجشنبه با صدور بیانیهای از ورود دو فروند کشتی جنگی صهیونیستی به حریم دریایی لبنان خبر داد و روزنامه ینی شفق ترکیه نیز در گزارشی نوشت، رژیم صهیونیستی بهدنبال حذف حزبالله لبنان است و به همین دلیل نیروی هوایی ارتش این رژیم قصد دارد با 100 هواپیمای جنگی مدرن حملاتی سنگین و شوک آور به جنوب لبنان انجام دهد.
به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری رسمی عربستان (واس)، روز پنجشنبه گذشته وزارت امور خارجه عربستان با صدور بیانیهای از اتباع خود در لبنان خواست در سریعترین زمان ممکن خاک این کشور را ترک کنند و آنهایی که قصد سفر به لبنان داشتند نیز سفر خود را لغو کنند. به گزارش خبرگزاری آناتولی ترکیه، ثامر السبهان، وزیر مشاور عربستان در امور کشورهای خلیج فارس نیز چند ساعت پس از صدور این بیانیه در پیامی توئیتری ضمن تشویق اتباع سعودی به ترک خاک لبنان نوشت: عربستان به اتخاذ اقدامات سختگیرانهتر علیه لبنان تا بازگشت امور به روال عادی و طبیعی ادامه خواهد داد. او چند روز پیش نیز در گفتوگو با شبکه سعودی العربیه گفته بود: کشورش با دولت لبنان بهعنوان دولتی که علیه عربستان اعلام جنگ کرده است، برخورد خواهد کرد. چند ساعت پس از بیانیه وزارت خارجه عربستان خطاب به اتباع سعودی برای خروج از لبنان، دستگاههای دیپلماسی دو کشور امارات و کویت نیز با پیروی از ریاض، بیانیههایی صادر کرده و این دو کشور نیز از اتباع خود خواستند، خاک لبنان را ترک کنند و به لبنان سفر نکنند. بحرین هم پیش از عربستان، چنین بیانیهای را صادر کرده بود.
تجاوز دو ناو جنگی اسرائیل به حریم آبی لبنان
همزمان با فشارهای سعودیها بر لبنان برای محدود کردن حزبالله لبنان در این کشور، محمور صهیونیستی نیز اقدامات خود در این خصوص را آغاز کرد. اسپوتنیک گزارش داد، روابط عمومی فرماندهی ارتش لبنان با صدور بیانیهای از ورود یک کشتی جنگی صهیونیستی به منطقه رأس الناقوره در دریای مدیترانه در لبنان و ورود یک کشتی جنگی دیگر صهیونیستی به آبهای ساحلی این کشور خبر داد و اعلام کرد، این ورود غیرقانونی ارتش اسرائیل به آبهای لبنان را به اطلاع نیروهای بینالمللی مستقر در جنوب لبنان (یونیفل) رسانده است. روزنامه ینی شفق ترکیه هم در گزارشی نوشت؛ بر اساس اطلاعات دریافتی از منابع موثق، رژیم صهیونیستی بهدنبال حذف حزبالله است و به همین دلیل نیروی هوایی ارتش اسرائیل قصد دارد با 100 هواپیمای جنگی مدرن حملاتی سنگین و شوک آور به جنوب لبنان انجام دهد و در ادامه نیروی زمینی آنها وارد جنوب لبنان شده و ضربه آخر را به حزبالله بزند. این روزنامه ترکیهای پیشتر نیز از لابی گریهای تازه رژیم صهیونیستی در کشورهای حاشیه خلیج فارس خبر داده و نوشته بود، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی به تمام سفارتخانههای این رژیم دستور لابی گریهای گسترده در جهت منافع سعد حریری و عربستان و علیه حزبالله و ایران را صادر کرده است.
این گزارشهای ینی شفق که تأکید بر محتمل بودن آغاز جنگی تازه در منطقه خاورمیانه دارد در حالی است که عربستان و متحدانش در دو جنگ یمن و سوریه کوچکترین دستاوردی نداشتهاند و در صورتی که دولت ریاض این بار نیز گوش به فرمان محمد بن سلمان، ولیعهد جوان، جاه طلب و جنگ طلب خود وارد جنگی تازه، این بار در خاک لبنان شود، بیشترین ناکامی متوجه عربستان و متحدانش خواهد شد. بسیاری از ناظران بینالمللی و برخی از رهبران کشورها از جمله عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر نیز این را میدانند از همین رو، به گزارش پایگاه خبری الفجر مصر، سیسی چهارشنبه شب گذشته در اظهارنظری زودهنگام، در حاشیه همایش جوانان در شرم الشیخ در پاسخ به سؤالی در خصوص حمله نظامی احتمالی عربستان به ایران و حزبالله گفت که مخالف جنگ است.
رجزخوانی شاهزاده جوان سعودی
البته به عقیده بسیاری از تحلیلگران بینالمللی، شاهزاده جوان سعودی که این روزها هم در داخل عربستان و هم در منطقه اقدام به چالش آفرینیهای تازه کرده، به حمایت مصر و سیسی امید نبسته است بلکه او با پشتگرمی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری جنگ طلب این کشور و کشورهای اروپایی از جمله فرانسه آشکارا حزبالله و بهطور تلویحی ایران را تهدید به حمله میکند. امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه شامگاه پنجشنبه در سفری که به عربستان سعودی داشت و در دیدار با محمد بن سلمان این چراغ سبز را داد و حمایت خود را از سیاستهای اخیر ریاض در منطقه اعلام کرد. او ضمن محکوم کردن شلیک موشک نیروهای انصارالله یمن به فرودگاه بینالمللی ریاض گفت: فرانسه در کنار عربستان سعودی است و با این کشور اعلام همبستگی میکند. او درباره احتمال بازداشت بودن نخستوزیر لبنان در عربستان نیز گفت، او بازداشت نیست و میتواند آزادانه به هر کجا که میخواهد برود. رئیس جمهوری فرانسه پیش از سفر به ریاض در امارات متحده عربی نیز در یک کنفرانس خبری مدعی شد: برای ثبات در منطقه و مبارزه با تروریسم ضروری است با عربستان سعودی همکاری کرد. او در این کنفرانس خبری از فروش دو ناو جنگی فرانسوی به امارات نیز خبر داد.
احتمال ارجاع پرونده استعفای حریری به شورای امنیت
این تحولات در حالی است که ابهامات درباره استعفای عجیب و غیرمنتظره شنبه گذشته سعد حریری، نخستوزیر لبنان از خاک عربستان هر روز بیشتر و بیشتر میشود و گمانه زنیها مبنی بر اجباری بودن این استعفا و تحت فشار قرار داشتن حریری برای قرائت استعفانامهای که پر از جملات ضد ایرانی و ضدحزبالله بود، تقویت میشود. بسیاری از جریانها و احزاب سیاسی لبنان در روزهای اخیر از حریری خواستهاند، به لبنان باز گردد. الکساندر زاسیپکین، سفیر روسیه در لبنان نیز در گفتوگو با شبکه لبنانی «ال بیسی» تهدید کرد، در صورت ادامه ابهام درخصوص وضعیت استعفای سعد حریری، پرونده وی را به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع میدهد. به گزارش ایرنا، رابرت فیسک، ستون نویس روزنامه انگلیسی ایندیپندنت نیز در مقالهای درباره استعفای حریری نوشت: آنچه اتفاق افتاد استعفایی واقعی نبود. روز جمعه سوم نوامبر حریری در نشست کابینه در بیروت بود که تماسی تلفنی دریافت کرد و از او درخواست شد به عربستان سفر کند. هواپیمای سعد حریری سوم نوامبر در ریاض به زمین نشست و نخستین چیزی که حریری مشاهده کرد، حضور نیروهای پلیس عربستانی بود که هواپیما را احاطه کرده بودند. آنها سپس به داخل هواپیما آمدند و تلفن همراه حریری را مصادره و محافظان شخصیاش را از او جدا کردند به این ترتیب نخستوزیر لبنان را ساکت کردند.
فیسک در ادامه این مقاله آورد: حریری متنی نوشته شده را در شبکه العربیه قرائت کرد که مدعی است، تهدیداتی علیه جان او مطرح است. مسألهای که باید خطاب به سازمان امنیتی در بیروت میبود اما او بر خلع سلاح حزبالله لبنان تأکید کرد و از مداخله ایران در منطقه گفت. وی در این مقاله افزوده است، حریری روز دوشنبه نشستهایی در بیروت با صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی و سلسله رایزنیهایی درباره بهبود وضعیت آب داشت و هیچ قصدی هم برای استعفا نداشت.
گروه جهان/ کودکان نحیف با چشمانی که از فرط گرسنگی بزرگتر از حد معمول هستند و میتوان استخوانهای دندههای آنان را شمرد. این آشناترین تصویریاست که این روزها از یمن به جهان مخابره میشود. معاون امور بشردوستانه دبیرکل سازمان ملل هشدار داده یمن با بیسابقهترین بحران انسانی طی دهههای اخیر در جهان روبهرواست و اگر عربستان سعودی همچنان راه کمکهای ارسالی به مردم را بسته نگه دارد، میتواند جان میلیونها نفر را بگیرد.
به گزارش ایرنا به نقل از پزشکان بدون مرز، ، ائتلاف سعودی - امریکایی طی هفته جاری به بهانه جلوگیری از ارسال سلاح به نیروهای انصارالله و شلیک موشک بالستیک به فرودگاه بینالمللی ریاض، تمام گذرگاههای زمینی، دریایی و هوایی یمن را بستهاست و مانع ورود هواپیماهای حامل دارو و غذا به یمن میشود. این اقدام که در پی آن جان بیش از 20 میلیون یمنی در معرض خطر قرار گرفتهاست، با واکنش سازمان ملل متحد روبهرو شد. این سازمان بینالمللی بسته شدن تمامی گذرگاههای یمن از سوی ائتلاف به سرکردگی عربستان را محاصره نامید و درباره آن هشدار داد. صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل (یونیسف) نیز خبر داد 400 هزار کودک یمنی با خطر مرگ مواجه هستند. اما غرب همچنان در برابر این فاجعه انسانی سکوت اختیار کرده و تنها گهگاه صداهای کمجانی از میان سیاستمداران غربی در حمایت از مردم یمن به گوش میرسد.
به گزارش «ایران» به نقل از روزنامه امریکایی واشنگتن پست، فروش بیش از اندازه سلاح به عربستان سعودی یکی از مهمترین عوامل بروز این فاجعه انسانی است. سه هفته پیش مایکل فالون، وزیر دفاع وقت بریتانیا تأیید کرد که ارتش عربستان سعودی، در جریان جنگ یمن از بمبهای خوشهای انگلیسی استفاده کرده است. با وجود این، او در گزارشی مفصل و صریح درباره دیدگاه دولت پیرامون این وضعیت مناقشهانگیز از فروش اسلحه به عربستان در جنگ با یمن دفاع کرد. دونالد ترامپ نیز که در یک سالی که از آغاز دوران ریاستجمهوریاش میگذرد، سود سرشاری از معاملات تسلیحاتی با عربستان برده، وضعیت وخیم غیرنظامیان یمنی را نادیده گرفته و در عوض از فروش اسلحه به عربستان تمجید کردهاست: «هیچکس آنچه را که ما میسازیم نمیتواند بسازد و حالا ما به همه جهان {اسلحه} میفروشیم. ما اینقدر خوب هستیم.» طی سالهای اخیر بریتانیا و امریکا بیش از همیشه به عربستان اسلحه فروختهاند. نگرانی مدافعان حقوق بشری تنها بابت این نیست که عربستان از این دو ابرقدرت بیش از اندازه اسلحه میخرد، بلکه بیشتر از این نگرانند که با صورت گرفتن این معاملهها، عربستان بهدنبال مهر تأیید آن دو کشور بر سیاستهایش است.
با وجود اینکه تلاشهای نیروی هوایی ائتلاف تحت رهبری سعودی برای به حاشیه راندن نیروهای شیعه یمن با حمایت گسترده غرب همراه است، اما با وجود گذشت 2 سال هنوز هم نیروهای شیعه یمنی بسیاری از بخشهای مهم و اصلی یمن از جمله صنعا پایتخت این کشور را در اختیار دارند. به گزارش «ایران» به نقل از مؤسسه تحقیقاتی صلح بینالمللی استکهلم، بریتانیا تنها کشور اروپایی نیست که از راه فروش اسلحه به آل سعود، منبع درآمد چشمگیری برای خود فراهم کرده است. بیش از 10 کشور اروپایی نیز مصرانه تلاش میکنند در بازار فروش اسلحه به عربستان سهمی برای خود دست و پا کنند و به این کشور اسلحه و تجهیزات جنگی بفروشند. فرانسه در این میان یکی از سرآمدان است.
اعتراضات داخلی یمن
به گزارش ایسنا، به نقل از سایت شبکه المنار لبنان، با بسته شدن مرزهای یمن از سوی نیروهای ائتلاف عربی و افزایش این فشارها بر مردم این کشور شورای عالی سیاسی یمن در فراخوانی تمامی مردم، نیروها، اقشار، احزاب سیاسی و نهادهای جامعه مدنی را به مشارکت گسترده در تظاهرات بزرگ دوشنبه در صنعا فراخواند. این فراخوان برای تظاهرات علیه ائتلاف عربی بر اهمیت حضور گسترده در این راهپیمایی اعتراضی جهت محکومیت محاصره، بستن گذرگاهها و کشتارهای رعبآور ائتلاف متجاوز در حق مردم یمن، درخواست از جامعه جهانی برای برعهده گرفتن مسئولیت و تأکید بر یکپارچگی صفوف و توان جبهه داخلی تأکید کرد. انصارلله روز گذشتهاش اعلام کرد که تمام پایتختهای کشورهای عضو ائتلاف عربی اهداف قانونی موشکهای انصارلله هستند.
گروه جهان/ همزمان با آزادسازی شهرالبوکمال در جنوب استان دیرالزور بهعنوان آخرین پایگاه بزرگ داعش در شرق سوریه برخی مقامات امریکایی خبر دادند، بزودی واشنگتن و مسکو برای پایان دادن به جنگ سوریه به توافق دست مییابند. به گزارش ایرنا به نقل از شبکه المیادین، یگانهای ارتش سوریه روز چهارشنبه با پشتیبانی نیروهای مقاومت در ادامه مبارزه با گروه تروریستی داعش، موفق شدند شهر البوکمال در جنوب استان دیرالزور را بهعنوان آخرین پایگاه بزرگ داعش در شرق این کشور محاصره و چند ساعت بعد، این شهر مرزی را که در مجاورت شهر القائم عراق تنها پایگاه بزرگ داعش در شرق سوریه است، آزاد کنند. این پیشروی ارتش سوریه و نیروهای مقاومت در چارچوب عملیات «والفجر3» و با هدف پاکسازی تمام مناطق شرقی سوریه از گروه تروریستی تکفیری داعش انجام شد.
در پی آزادسازی این شهر، فیصل مقداد، معاون وزیر خارجه سوریه این پیروزی را متعلق به تمامی کسانی دانست که با تروریسم میجنگند. به گزارش ایسنا، به نقل از پایگاه خبری العهد، وی تأکید کرد: پیروزی بر داعش درالبوکمال سقوط بدون بازگشت دولت جعلی داعش و توهمات آن است. درهمین ارتباط سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه تأکید کرد، آزادسازی این شهر با حمایت گسترده نیروی هوایی روسیه انجام شد. به گزارش خبرگزاری مهربه نقل از روسیا الیوم، شویگو با اشاره به اینکه پاکسازی دیرالزور و المیادین از مینها و بمبها و مواد منفجره برجای مانده از داعش ادامه دارد، تأکید کرد: شمار زیادی از تروریستها در جریان عملیات آزادسازی البوکمال کشته و برخی دیگر از طریق رود فرات به سوی شمال گریختهاند.
در همین حال ایسنا نیز گزارشی از واشنگتنپست نقل کرد که حاکی از آن است، چند مقام امریکایی مدعی شدهاند، واشنگتن و مسکو در حال نزدیک شدن به توافقی بر سر سوریه و پایان نبرد با داعش در این کشور هستند. بنا بر این گزارش چهار مقام امریکایی که نامشان فاش نشده، گفتهاند، اگر چنین توافقی حاصل شود، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری امریکا و ولادیمیر پوتین، همتای روسی وی در پایان دیدار خود در حاشیه نشست ویتنام، آن را اعلام خواهند کرد. این در حالی است که امریکا از برنامهریزی برای نشست رسمی این دو رهبر تا زمانی که توافقی اساسی برای اعلام کردن داشته باشند، امتناع کرده است. دیروز نیز سارا هاکبی سندرز، سخنگوی کاخ سفید گفت که این دو رهبر بهدلیل مغایرتهای برنامههای خود نشست رسمی در ویتنام نخواهند داشت. مقامها اظهار داشتهاند که توافق امریکا- روسیه که در دست بحث قرار دارد، ممکن است متمرکز بر سه عنصر شامل «تعارضزدایی» میان نظامیان امریکا و روسیه، کاهش خشونت در جنگ داخلی سوریه و تقویت مذاکرات صلحی تحت رهبری سازمان ملل باشد.
گروه جهان/ محمد بن سلمان در ادامه نبردهای خود با شاهزادگان مخالف در قالب ریاست کمیته مبارزه با فساد، بندر بن سلطان، سفیر سابق عربستان در امریکا و یکی از قدرتمندترین شاهزادگان سعودی را نیز دستگیر کرد. در بین اسامی دستگیریهای جدید نام یکی از دختران ولید بن طلال، سرمایهدار بزرگ سعودی نیز دیده میشود. این در حالی است که دادستان کل عربستان ضمن تأکید بر اینکه ۲۰۸ نفر برای بازجویی درباره پرونده فساد احضار شدهاند، اعلام کرد که میزان مبلغ اختلاس شده، به ۱۰۰ میلیارد دلار رسیده است. به گزارش ایرنا دادستان کل عربستان در حالی رقم بازداشتیها را 208 نفر ذکر کرده که تارنمای «میدل ایست آی» در گزارشی اختصاصی شمار شاهزادگان بازداشت شده در عربستان سعودی را بیش از 500نفر ذکر کرد و نوشت که برخی از آنها ضرب و شتم و شکنجه شدهاند. همچنین شاهزاده بندر بن سلطان، سفیر سابق عربستان در واشنگتن و از افراد نزدیک به جورج دبیلو بوش رئیس جمهوری پیشین امریکا هم بازداشت شده است. اما اطلاعی از سرنوشت وی در دست نیست. مقامهای سعودی میگویند که یکی از پروندههای فسادی که بهدنبال آن هستند، مربوط به قرارداد تسلیحاتی «الیمامه» است که شاهزاده بندر در آن دخیل بود. بنا بر این گزارش شاهزاده بندر یک روستا را بهطور کامل در «کاتسوولدز» انگلیس خریده است. کاتسوولدز منطقه زیبا در مرکز انگلیس قرار دارد. وی از قبل قرارداد الیمامه که درآمدی 43 میلیارد پوندی برای شرکت انگلیسی BAE داشت، صاحب یک مرکز ورزشی دو هزار هکتاری هم شد. توافق الیمامه مربوط به فروش جنگنده بود. گفته میشود که 30 میلیون دلار به حساب ارزی بندر در «ریگز بانک» واشنگتن واریز شده بود. این مسأله منجر به آغاز تحقیقاتی در مورد فساد در این پرونده در امریکا و انگلیس شد. بررسی این پرونده بهدلیل دخالت تونی بلر نخستوزیر اسبق انگلیس، در سال 2006 متوقف شد.در میان بازداشتیها «ریم» دختر ولید بن طلال هم دیده میشود. او تنها زنی است که بازداشت شده است. به گزارش «ایران» به نقل از نیویورکتایمز، کمیته موسوم به مبارزه با فساد در عربستان سعودی همچنین در اقدامی تمام حسابهای بانکی «محمد بن نایف» ولیعهد سابق این کشور و برخی از اعضای خانودهاش را نیز توقیف کرد. به گزارش «ایران» به نقل از رویترز، دادستان کل عربستان اعلام کردهاست، در جریان پرونده مبارزه با فساد، تاکنون 208 نفر بازداشت شدهاند اما تنها هفت نفر از آنها بهدلیل نداشتن شواهد لازم آزاد شدهاند. از روز شنبه که پادشاه عربستان از ایجاد کمیته «ضدفساد» به ریاست محمد بن سلمان، ولیعهد تازه خبر داد، موج دستگیریهای چندین شاهزاده، وزیر کنونی و سابق و سرمایهداران و تاجران بزرگ آغاز شد. این در حالی است که برخی ناظران این اقدام آل سعود را پاکسازی سیاسی و در راستای تثبیت قدرت محمد بن سلمان میدانند. به گزارش ایسنا به نقل از شبکه خبری اسکای نیوز، دادستان کل عربستان مدعی است: «میزان اموالی که در رابطه با فساد و اختلاس به هدر رفته مبالغ بسیار زیادی است و مبلغ احتمالی از ۳۷۵ میلیارد ریال (100 میلیارد دلار) فراتر میرود.»
این دستگیریها با واکنشهایی بینالمللی نیز روبهرو شدهاست. به گزارش ایرنا به نقل از رسانههای آسیایی از گزارش خبرگزاری فرانسه از دا نانگ، رکس تیلرسون گفت که پاکسازی جمعی افراد متهمشده به فساد توسط عربستان سعودی «نگرانیهایی» ایجاد کرده است. این اظهار نظر در حالی صورت میگیرد که ترامپ از اقدام ولیعهد عربستان تمجید کرده و مدعی شده بود که با فساد در هر مقیاس و موقعیتی باید مبارزه کرد. اما برخی رسانهها معتقدند که مبارزه با فساد در عربستان گزینشی و با اهداف سیاسی است. به گزارش «ایران» به نقل از نیویورکتایمز، نزدیکان پادشاه آل سعود نه تنها بر عربستان حکمرانی میکنند، بلکه با آن تجارت هم میکنند. ملک سلمان هرگز توضیح نداده است که پول خرید خانههای مجلل لندن به ارزش 28 میلیون دلار را از کجا آورده است و ولیعهد نیز هرگز فاش نکرده که چگونه توانسته بیش از 500 میلیون دلار برای خرید یک کشتی تفریحی هزینه کند. عربستان سعودی که حکومتش پادشاهی مطلق است هرگز تلاش نکرده یک نظام قضایی مستقل برای توسعه عدالت ایجاد کند. اگر فساد را منفعتی شخصی از مخارج دولتی بدانیم، گستره فساد چنان بزرگ است که هر اقدامی جز تغییری بزرگ و انقلابی، نوعی تسویه حساب شخصی و دستگیری گزینشی به نظر میرسد.
تبلیغات روی اتوبوسی در شهر لندن از مردم این شهر میخواهد به این فکر کنند که چرا در اربعین 20 میلیون نفر پای پیاده کیلومترها میپیمایند تا به کربلا بروند.
گروه جهان/ رئیسجمهوری تاجر امریکا که سختترین بخش تور آسیایی او چین تلقی میشد، پس از امضای توافقنامههای اقتصادی به ارزش 250 میلیارد دلار، با خاطرهای خوش سرزمین اژدهای طلایی را ترک کرد و پا به ویتنام گذاشت تا در نشست اپک شرکت کند.
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری امریکا در خاتمه سفرش به چین که طبق اعلام رسانههای چینی یک «طرح جدید» برای مدیریت روابط و اختلافات دو کشور ایجاد کرده، از شی جینپینگ به عنوان یک رهبر «بسیار محترم» یاد و او را تحسین کرد. او در این دیدار از چین خواست اقدامات بیشتری به منظور مهار کره شمالی انجام دهد اما گفت تجارت دوجانبه آنها به ضرر امریکا بوده است و در عین حال تعهد شی جینپینگ به رویکرد بازتر چین به شرکتهای خارجی را ستود. این دو رهبر همچنین ناظر بر امضای توافقات بازرگانی به ارزش حدود 250 میلیارد دلار بودند اما پیشرفت چندانی در مورد رسیدگی به شکایتهای شرکتهای امریکایی در مورد دسترسی به بازار یا تحقیقات دولت امریکا بر سر مسائلی نظیر دزدی مالکیت معنوی به وجود نیامد.
ترامپ کمی قبل از سفر به ویتنام برای شرکت در اجلاس اپک توئیت کرد: نشستهای من با رئیس جمهوری شی جینپینگ بسیار هم در مورد تجارت و هم در مورد مسأله کره شمالی ثمربخش بودند. او در توئیت دیگری نوشت: او یک نماینده بسیار محترم و قدرتمند برای مردمش است. بودن در کنار او و خانم پنگ لیوآن بسیار عالی بود. رسانههای چین دیروز گزارش دادند که لحن و نتیجه سفر ترامپ به چین تا حد زیادی مثبت بوده و ترامپ و شی جینپینگ اقدام به ارائه یک طرح جدید برای مدیریت روابط و اختلافات دو طرف کردهاند.
یکی از موضوعاتی که ترامپ و شی درباره آن مذاکره کردند، کره شمالی بود. دونالد ترامپ در پی این مذاکرات دیروز در جریان نشست کشورهای آسیا-اقیانوسیه (اپک) در ویتنام با اشاره به مسأله کره شمالی تأکید کرد: منطقه نباید اسیر «اوهام و خیالپردازیهای منحرف» یک دیکتاتور شود.
این در حالی است که گزارشها حاکی است، در اقدامی نادر سه ناو هواپیمابر امریکا از امروز تا سهشنبه در آبهای اقیانوس آرام و در نزدیکی شبه جزیره کره رزمایش برگزار میکنند. این رزمایش با حضور سه ناوهواپیمابر «یواساس نیمیتز»، «رونالد ریگان» و «تئودور روزولت» به همراه گروههای رزمی آنها برگزار خواهد شد. پیش از این در سالهای ۲۰۰۶ و ۲۰۰۷ رزمایشی با حضور سه ناو هواپیمابر در جزیره گوآم برگزار شد. این در حالی است که رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه امریکا گفته است، میتواند در نظر بگیرد که امریکا و کره شمالی در آینده بر سر برگزاری مذاکرات مقدماتی به عنوان پیشدرآمدی برای یک مذاکرات رسمی توافق کنند. تیلرسون در عین حال نیز اظهار داشت که به دنبال یک دوره آرامش نسبی و نشانهای از جانب خود کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی است مبنی بر اینکه آنها تمایل به یک نوع نشست دارند.
نکته جالب توجه این است که حصول اطمینان از درون کشور جهت ایفای نقشی تأثیرگذار در منطقه بحران خیز خاورمیانه امری ضروری است. لذا در عربستان شاهد حذف مهرههایی که در تضاد با سیاست و برنامههای حاکمان قرار داشتند، بودیم.
2. تلاش ریاض جهت انطباق با مناسبات جدید محیط بینالمللی و تحولات منطقهای به منظور تأمین حداکثری منافع ملی سعودیها دارای پسلرزههای غیرقابل انکاری است. مقاومت یا تلاش در جهت ایجاد تغییر در سیر طبیعی حوادث بینالمللی توسط سعودیها امری ناشدنی به نظر میرسد. اما آنچه باید برای آنان دچار تغییرات شود، مظروف این ظرف یعنی سیاستها و راهبردهای آنان است و از اینجا لزوم تطبیق با محیط پیرامونی و چالاکسازی برنامهها در عرصه برون مرزی شاهزاده جوان سعودی آشکار میشود. اعمال تغییرات در ساختار حکومت سنتی با بوروکراسی صلب، همراه با رعایت آنچه که توجه نهادهای دینی با درجه جمودی به مراتب بالاتر از سلطنت است، پیامدهایی را سبب شد که عربستان را در کانون توجه رسانههای دنیا قرار داده است. نبود سازوکارهای دموکراتیک برای انتقال قدرت بهصورت دورهای و عدم دخالت و نقش بدنه اجتماعی در هرم توزیع قدرت، بر دامنه پیامدهای خشونتبار رقابت قدرت در میان سعودیها افزوده است.
3. اما در بعد خارجی و از حیث آنچه که به رقبای این کشور مربوط میشود باید گفت چگونگی و عمق تلاشهای ریاض در فضای جدید مناسبات بینالمللی در منطقه تابع مؤلفهای به نام افزایش نفوذ ایران در حوزههای امنیتی و ژئوپلیتیکی عربستان پس از انقلابهای عربی است. «گستردگی حضور ایران» و «اهمیت همه جانبه مناطق تحت نفوذ تهران برای ریاض» دو عنصر تأثیرگذار جهت نوع تعامل سعودیها در این مناطق و حتی مقابله به مثل در سایر مناطق است و میتوان ادعا کرد، عمده تناسبسازی ریاض با وجود ایجاد تنشهای سیاسی در داخل و مرزهای عربستان، معطوف به این مورد است.
4. در شرایط فعلی شاید بتوان مهمترین جغرافیای مورد اهتمام ریاض را لبنان دانست که فعلاً خود را در قالب حذف یا حداقل تضعیف حزبالله از صحنه بازیگری و تأثیرگذاری معادلات این کشور و حتی منطقه نشان میدهد تا جایی که میتوان یکی از دلایل مجبور ساختن سعد حریری برای استعفا از نخستوزیری این کشور، از سوی سعودیها را عدم موفقیت وی در تحقق اهداف مورد انتظار ریاض یعنی مهار نفوذ ایران و تضعیف حزبالله تفسیر کرد.
بحران بعدی خاورمیانه پس از فتنه داعش (با رویکرد عمدتاً نظامی) و سناریوی جدایی کردستان از عراق (با رویکرد عمدتاً سیاسی)، یک بحران اقتصادی - سیاسی بوده که در قالب تحریم مضاعف بر حزبالله و همچنین ایران و سایر همپیمانان تهران با رهبری ریاض در حال شکلگیری است. در نگاه سعودیها اعمال فشار اقتصادی بر لبنان، مردم این کشور را تحت فشار قرار داده و موجب تضعیف پایگاه مردمی مقاومت میشود. هر چند هماکنون شواهد و قرائنی دال بر تحرکات نظامی علیه حزبالله مشاهده نمیشود اما این تحریمها و تضعیفها میتواند مقدمه یک اقدام نظامی نه از سوی عربستان که بخوبی دریافته غیبت و عدم ایفای نقش فعال در شرایط گذار کنونی به مثابه حذف از معادلات آینده خاورمیانه خواهد بود، بلکه توسط همپیمان پنهان آن یعنی رژیم صهیونیستی باشد.
-
شکلگیری محور سعودی – صهیونیستی علیه حزبالله لبنان
-
سازمان ملل: بزرگترین قحطی جهان گریبانگیر یمن خواهد شد
-
آخرین دژ داعش در شرق سوریه آزاد شد
-
خیز سعودی ها برای مصادره 100میلیارد دلار اموال بازداشتیها
-
اربعین در لندن
-
معامله 250 میلیارد دلاری «ترامپ» با «شی»
-
بازی تازه عربستان در جهان عرب