لس آنجلس تایمز (امریکا)
حملات ارتش اسرائیل علیه مردم غزه باعث شده است، اقتصاد این منطقه که بهخاطر سالها حصر آسیب دیده بود، دچار وضعیت بدتری شود. طوری که اکنون صاحبان مشاغل مختلف مجبور هستند تنها بر ویرانههای محل کسب خود بنشینند و بدون هیچ امیدی به آینده بنگرند و منتظر باشند تا شاید در مذاکرات سیاسی، زندگی آنها نیز لحاظ شود.
هشت صبح (افغانستان)
آمارها نشان میدهد، شمار حملات طالبان افزایش قابل توجهی یافته است و در برخی موارد نیز آنها کنترل مناطقی را در دست گرفتهاند. وزارت دفاع افغانستان نیز در پاسخ به انتقادها گفته است، ارتش افغانستان تنها برای کاهش تلفات غیر نظامیان به تاکتیک جدیدی روی آورده است و عقبنشینی آن، تاکتیکی است نه بهخاطر ضعف.
ایزوستیا (روسیه)
ارتش روسیه تصمیم گرفته است برای مقابله با تهدیدهای امنیتی که از مرزهای غربی متوجه این کشور است، سیستمهای مافوق صوت دفاعی خود را در غرب کشور روسیه مستقر کند. هم اکنون در این مناطق 10 جنگنده رهگیر مافوق صوت میگ حضور دارند که بزودی سیستمهای مدرن تری به آنها افزوده خواهد شد.
نسخه کرونایی 100 رهبر سیاسی جهان برای سران گروه هفت
زهره صفاری/ بیش از 200 شخصیت مطرح جهانی که بالای 100 نفرشان از مقامات ارشد سیاسی سابق بینالمللی بودند در نامهای به رهبران کشورهای ثروتمند عضو گروه هفت، خواستار تأمین دو سوم هزینه 66 میلیارد دلاری واکسیناسیون کشورهای فقیر بهمنظور قطع زنجیره شیوع کرونا شدند.
به گزارش روزنامه «گاردین»، در متن این نامه که نخستین بار توسط این روزنامه منتشر شده است، به رهبران هفت کشور انگلیس، امریکا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن و کانادا در آستانه نخستین دیدار حضوریشان در دوران شیوع کرونا هشدار داده شده است که از سال 2021 به عنوان نقطه عطفی برای همکاریهای بینالمللی بهره بگیرند. این درخواست در حالی تهیه و به امضای 230 شخصیت مطرح جهانی رسیده است که با وجود واکسینه شدن دستکم 70 درصد مردم انگلیس با حداقل یک دوز واکسن، مردمان برخی کشورهای صحرای آفریقا تنها 2 درصد واکسیناسیون داشتهاند.
در این میان گرچه نخستوزیر انگلیس در آستانه دیدار با رهبران کشورهای قدرتمند اقتصادی در نشست پایان هفته خواهان عزم بینالمللی برای واکسینه کردن جهان تا پایان سال آینده شده بود اما شخصاً هیچ رقمی درباره کمک انگلیس بیان نکرده است.
از جمله نامهایی که در میان امضاکنندگان طومار ارائه شده به گروه هفت وجود دارد نام «گوردون براون» و «تونی بلر» دو نخستوزیر سابق انگلیس دیده میشود که بهرغم تفاوت خطمشی سیاسیشان در این درخواست مهم به این تلاش همگانی پیوستهاند. «براون» با تأکید بر این برنامه و فشار حداقلی آن بر هزینههای جاری کشورهای قدرتمند اقتصادی گفت: «این پیشنهاد برای هر فرد 30 پنس(43 سنت) در هفته هزینه دارد اما در مقابل میتواند به بهترین شکل جهان را ایمن کند.» علاوه بر دو نخستوزیر سابق انگلیس، شخصیتهای سیاسی برجستهای مانند «بان کی مون» دبیرکل سابق سازمان ملل، «مری رابینسون»، رئیس جمهور سابق ایرلند، 15 تن از رهبران سابق آفریقایی از جمله «اولسگان اوباسانجو» رئیس جمهوری سابق نیجریه و «جان ماهاما» از غنا و «دی کلرک» از آفریقای جنوبی و شماری از مقامات ارشد سابق انگلیس و اساتید دانشگاه نیز این نامه را امضا کرده بودند.
اما آنچه از متن این نامه برمی آمد، مهمترین هدف از این درخواست، لزوم و اهمیت این سرمایهگذاری به منظور توقف شیوع جهشهای جدید ویروس کرونا است که میتوانند واکسیناسیون فعلی را نیز بیاثر کنند: «سال 2020 شاهد سقوط همکاریهای بینالمللی بودیم اما 2021 میتواند عصر جدیدی باشد. بدون شک هیچ جایی از کرونا ایمن نیست مگر اینکه همه جا ایمنی برقرار باشد. بنابراین با حمایت گروه هفت و گروه بیست واکسنها برای کشورهای کمدرآمد یا با درآمد متوسط قابل دسترسی خواهد شد. بهواقع در این سرمایهگذاری بعد خیریه آن مطرح نیست بلکه این اقدام بیشتر در جهت حفظ منافع استراتژیک کشورها است و سندی است تا جایگاه صندوق بینالمللی پول به عنوان بهترین مقصد سرمایهگذاری عمومی تاریخ را اثبات کند.» از طرفی حمایت حداکثری عمومی مردم کشورهای عضو گروه هفت که در نظرسنجی مؤسسه «کودکانمان را نجات دهیم» بهخوبی نشان داده شد، نیز جالب توجه است. براساس آمار این مؤسسه، انگلیس بیشترین اقبال عمومی از این پیشنهاد را با 79 درصد رأی موافق داشت، پس از آن امریکا با 76 درصد حمایت مردمی، کانادا با 73 درصد، فرانسه با 63 درصد و آلمان با 29 درصد به ترتیب بیشترین حمایتهای مردمی را داشتند. علاوه بر درخواست کمک مالی، در این نامه از رهبران گروه هفت خواسته شد تا در فرایند تأمین واکسن و انتقال دانش تولید آن در هر قارهای نیز همکاری لازم را داشته باشند.
این تقاضا در حالی مطرح شده است که پیشتر «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل نیز از کشورهای پیشرفته بهخاطر احتکار واکسن کرونا انتقاد کرده و با خودخواه خواندن آنان، از آنها خواسته بود، واکسنهای تولیدی خود را با سایر کشورهای جهان، بویژه کشورهای فقیر قسمت کنند.
مرگ مغز متفکر برنامه موشکی اسرائیل
گروه جهان/ «آوی هار ایوان»، مغز متفکر برنامه موشکی اسرائیل که زمانی رئیس آژانس فضایی اسرائیل بود و در جریان جنگ اخیر غزه دچار جراحات شدیدی شد، یکشنبه شب بر اثر شدت این جراحات درگذشت. به گزارش خبرگزاری «آسوشیتدپرس»، «آوی هار ایوان» 84 ساله در جریان درگیریهای اخیر بین مقاومت و ارتش رژیم صهیونیستی در هتلی در شهر عکا سکونت داشت. شهری که شاهد درگیریهای داخلی شدید بین فلسطینیان ساکن این شهر با نظامیان و صهیونیستهای افراطی بود. طی این درگیریها، فلسطینیان که با دست خالی مجبور به مقابله با صهیونیستها بودند، برای فرار از گازهای اشکآور اقدام به برافروختن آتش میکردند. «آوی هار ایوان» بر اثر استنشاق دود ناشی از این آتشها و همچنین سوختگی زخمی و در بیمارستان بستری شد. بیمارستانی که وی در آن بستری بود، یکشنبه شب فوت وی را تأیید کرد.
«آوی هار ایوان» از سال 1982 در مناصب مختلفی در آژانس فضایی اسرائیل خدمت میکرد. او بین سالهای 1995 تا 2004 مدیر این آژانس شد و بعد از آن نیز در مرکز مطالعات استراتژیک بگین سادات، کار میکرد. وی در این سالها سلاحهای موشکی مدرن زیادی را به اسرائیل وارد کرد.
نتانیاهو لاپید را تهدید به براندازی کرد
«بنیامین نتانیاهو» که خود را روی لبه تیغ پایان حاکمیت 12 سالهاش بر کاخ نخست وزیری این رژیم میبیند، دولت برآمده از ائتلاف اخیر در تل آویو را حاصل «بزرگترین تقلب انتخاباتی» در سرزمینهای اشغالی دانست و گفت: من و همپیمانانم در لیکود بهشدت با تشکیل این دولت متقلب مخالفیم و حتی اگر تشکیل هم شود با سرعت زیادی برکنارش خواهیم کرد. او تأکید کرد که دولت «تغییر»، نامی که «یائیر لاپید» برای ائتلاف خود تعیین کرده، یک دولت چپگرای خطرناک است که مبتنی بر حمایت از ترورسیم است. وی مدعی شد، از همینرو خود را متعهد به مبارزه با آن میبیند و اگر چنین دولتی شکل بگیرد، تمام توان خود را بهکار خواهد بست تا آن را برکنار کند.

خاطرات یک دیپلمات
روایت گمشده
فاروق الشرع / وزیر خارجه سابق سوریه
مترجم: حسین جابری انصاری
سادهلوحی سیاسی فورد
از صحبت با جرالد فورد که اشتیاق بیشتری از کارتر برای مبنا قراردادن طرحهای اسرائیل داشت، شوکه شدم. زیرا فورد کوشید مرا قانع کند که سوریه میبایست با خودداری از خرید سلاح از شوروی، تسلیحات مورد نیاز خود را از امریکا بخرد. در آن لحظه، شگفتزده از صحبت فورد، داستان سد عالی در مصر را به یاد آوردم و سرمایهگذاری امریکا در آن که با وجود وعدههای پی در پی واشنگتن، هیچ گاه انجام نشد.
ضمن اینکه روشن بود ایالات متحده ممکن نیست به کشوری عربی از کشورهای رویارو با اسرائیل سلاح بدهد که هنوز روابط سیاسی و دیپلماتیک با اسرائیل ندارد.
ساده لوحی سیاسی فورد مرا غافلگیر کرد و از بیانگیزگی شخصی او شوکه شدم. گویی او از اسرار روابط ویژه کشوری که ریاست آن را قبلاً ولو برای دورهای کوتاه برعهده داشت، با دولت اسرائیل خبر نداشت و اینکه اسرائیل به کاخ سفید و کنگره امریکا اجازه نمیدهد به هیچ شکلی از امنیت اسرائیل عبور کند.
عادت همیشگی من تا به امروز این بوده که سخنرانی هایم را شخصاً آماده کنم و سپس ملاحظات احتمالی دارای ارزش افزوده دیگران را در آن اعمال کنم.
بر همین اساس سخنرانی خود در این اجلاس را نیز با دقت تهیه کرده بودم، اما میزگرد برای من در آن روز یک مورد ویژه بود و میطلبید که متن سخنرانیام را بازبینی کنم، بویژه که تعدادی از سخنرانان یکی از پی دیگری به سوریه حمله کردند و ژوزف سیسکو فرستاده سابق امریکا به منطقه، بارزترین حمله کنندگان بود.
فیلیپ حبیب نیز کوشید از تعامل ما با او و ابلاغ عنصر نامطلوب بودنش در سوریه، انتقاد کند. رئیسجمهوری فورد هم در سخنرانی خود از این پرسید که آیا سوریه در صورتی که اسرائیل نخست عقبنشینی کند، آماده عقبنشینی فوری از لبنان است یا خیر؟ همچنین برخی از سخنرانان غربی موضع منفی سوریه درباره توافق ۱۷ مه را علیه صلح دانسته و اعلام کردند سوریه در کار تهاجم از طریق تروریسم، برای لغو این توافق است.

خاطرات 453 روز حضور در کاخ سفید
اتاقی که در آنجا اتفاق افتاد
جان بولتون / مشاورامنیت ملی سابق ترامپ / مترجمان: مسعود میرزایی و بهجت عباسی
ادامه پاورقی خاطرات بولتون را در سایت ایران آنلاین (ion.ir) بخوانید.