
محمدرضا غفاری از تجربه حضور بازیگران در فیلمهای کوتاه میگوید
تفکرات جدید برایم ارزشمند است
آزاده فضلی
خبرنگار
مجموعه فیلمهای کوتاه هفت، یکی از پر بازیگرترین و پر ستارهترین اکرانهای اخیر بستههای فیلم کوتاه در «هنر و تجربه» است. زنده یاد علی انصاریان و امید روحانی (قفل ساخته علی جوان)، پژمان جمشیدی (تردید ساخته علی تصدیقی)، محمدرضا غفاری و سوگل خلیق (سقف کاذب ساخته محسن نجفیمهری)، شبنم قلیخانی و امیرحسین صدیق (قوها سوار بر بادند به کارگردانی امیرمهدی صادقی)، میلاد کیمرام (لگو به کارگردانی فریار حسینی)، رضا اخلاقیراد و علیرضا استادی (قطعه ۸۵ ساخته شهرام مسلخی) و فرهاد قائمیان و علیرضا ثانیفر (سکون ساخته مهدی برجیان) از جمله بازیگران این مجموعه فیلمهای کوتاه منتخب با عنوان «هفت» هستند که از ۲۰ خرداد ماه اکران خود را در سراسر کشور آغاز کردهاند.
محمدرضا غفاری بازیگر فیلم کوتاه «سقف کاذب» که این روزها در بسته فیلمهای کوتاه «هفت» روی پرده سینماها است، درباره حضورش در این فیلم کوتاه و تفاوت کار در فیلم کوتاه و بلند به «ایران» گفت: «برای من بازیگر حتماً حضور در فیلم کوتاه و فیلم بلند دارای تفاوت است، اما همیشه حضور در فیلمهای کوتاه برایم جذاب و دلنشین بوده است و فکر میکنم در 16 سال سابقه بازیگریام، هر سال، در 2 یا 3 فیلم کوتاه حضور داشتم.»
او در ادامه افزود: «فیلم کوتاه «سقف کاذب» نیز از جمله این فیلمهای کوتاه بود و از حضور در آن لذت بردم. فیلم کوتاه و کارگردان با تفکرات جدید برایم ارزشمند است و همیشه هم سعی میکنم بیننده فیلمهای کوتاه باشم، حتی شاید با تعصب به این فیلمها نگاه میکنم. همیشه دلم خواسته و آرزو داشتم که فیلمهای کوتاه ساخته و دیده شوند.»
غفاری در پاسخ به اینکه کار در سینمای کوتاه را که اکثر کارگردانان آنها جوان و با ایدههای جدید هستند چطور ارزیابی میکنید، گفت: «قطعاً و حتماً از حضور در این فیلمها با این ویژگیها استقبال میکنم، چراکه به خودم این اجازه را میدهم که در تجربه جدید و تفکر کارگردان خودم را سهیم کنم و حتی در آن کار یاد بگیرم. در فیلم کوتاه به خودم این اجازه را میدهم که بیشتر و راحتتر ریسک کنم. در حال حاضر، بعد از گذشت این سالها خوشحالم که سهمی در سینمای کوتاه داشتم و توانستم از تک تک عوامل این فیلمها، تجربهای کسب کنم.»

وزیرفرهنگ و ارشاد اسلامی در نخستین سفر استانی خود به اصفهان:
رویکرد فرهنگی دولت مردمگرایی و دوری از انحصارطلبی است
دولت به دور از قطب بندیهای کاذب خواهان خدمترسانی به مردم است / چتر دولت انقلابی و مردمی برای همه اهالی فرهنگ و هنر جا دارد
فرهنگی: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نخستین سفراستانی خود به اصفهان تأکید کرد که رویکرد برنامههای دولت سیزدهم بر اصل دوری از انحصارطلبی و توجه به همه بخشهای عمومی فرهنگ و هنر در جامعه استوار شده است. وی با اشاره به اینکه چتر دولت انقلابی و مردمی برای همه اهالی فرهنگ و هنر جا دارد، خاطرنشان کرد که دولت به دور از قطببندیهای کاذب خواهان خدمترسانی به آحاد مردم است.
اصفهان، برخوردار از فرهنگ اصیل دینی و اسلامی
آنطور که در گزارش روابط عمومی این وزارتخانه آمده، محمدمهدی اسماعیلی روز گذشته با حضور در گلستان شهدای اصفهان، در نخستین سفر استانی خود گفت: «از شهدا طلب میکنیم در راه پرفراز و نشیب رسیدن به آرمانهای بلند انقلاب اسلامی یاریمان کند. یاد و خاطره شهدای بزرگ دولت، شهدای والامقام رئیسجمهوری شهید محمدعلی رجایی و آیتالله باهنر را گرامی میداریم.»
وی با بیان اینکه استان اصفهان دارای ۲۳ هزار شهید و بیش از ۴۰ هزار جانباز و ایثارگر است، ادامه داد: «اصفهان کانون شهادت و جهاد است. این استان پیشتاز در عرصه جهاد و شهادت است و امروز فرزندان دلیر و جهادی اصفهان در سنگرهای دفاع از انقلاب در عرصههای مختلف حضور دارند.»
اسماعیلی افزود: «اصفهان در مقوله فرهنگ و هنر دارای فرهنگ اصیل دینی و اسلامی بوده و فرهنگ غنی شیعی اسلامی در این استان ظهور و بروز پیدا کرده است. فرهنگ و هنر در کنار ارکان تمدنی در هم تنیده شدند، همچنین آرایش زیبایی از فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی در میدان امام(ره) تبلور یافته است.»
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنانش از این گفت که امیدواریم در دولت مردمی حضور پربرکت فرزندان اصفهان و نقش آفرینی آنها در عرصههای فرهنگی و هنری را شاهد باشیم. اسماعیلی ادامه داد: «هم اکنون دولتی مردمی روی کار آمده است و فردی بهعنوان رئیسجمهوری از جانب مردم انتخاب شد که رویکرد و شعار خود را مردمی بودن انتخاب کرد.»
وی گفت: «مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در دیدار با اعضای هیأت دولت سیزدهم تأکید کردند دولتی که افتخار او عنوان مردمی است باید بتواند این را در حرکت و رویکردها حفظ کند. طی سالهای گذشته بازگشت امید به مردم را در عملکرد و کارنامههایی که در مبارزه با فساد آغاز شده مشاهده میکنیم. در حال حاضر بخش عمدهای از سرمایه اجتماعی کشور بواسطه بیتدبیریها از بین رفته است که امید به اصلاح و روند بهبود کشور با انتخابات خرداد دوباره شکل گرفت.»
بهگفته اسماعیلی، دولت سیزدهم مفتخر است که خط مشی خود را از شهیدان رجایی و باهنر انتخاب کرده و هویت این دولت عدالت، مبارزه با فساد و خدمت خالصانه و بیمنت و مردم باوری در تمامی اقشار است.
تاریخ غنی 7 هزار ساله پشتیبان این کشور است
وی تصریح کرد: «چتر انقلاب باز است و تمامی گروهها و جریانها و بخشهای مختلف مردمی زیر این بخش قرار میگیرند. معتقدیم بدون ایجاد دو قطبیهای کاذب و بدون ایجاد قشربندی و جداکردن بین مردم باید خدمتگزاری برای تمامی آحاد و شهروندان صورت بگیرد.
وی گفت:«در این شرایط که دشمن از روند اصلاح وضعیت اجتماعی و اقتصادی برای ناامیدی مردم تلاش میکند باید بدون اختلاف و تفرقه کنار هم بایستیم و این مسیر نورانی را تا رسیدن به قله هدایت کنیم. تلاش همگانی برای احیای ارزشهای فرهنگی و تاریخی کشور، خروج هنر از انحصار از جمله برنامههای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این دولت است. هنر در وجود تک تک ایرانیها نهفته و تاریخ غنی هفت هزار ساله پشتیبان این کشور است.»
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد:«تمام تلاش دولت در حوزه فرهنگ و ارشاد رویکرد مردمیگرایی و توجه به بخشهای مردمی و دوری از انحصارطلبی و توجه به تمامی بخشهای عمومی فرهنگ و هنر در جامعه خواهد بود که بهصورت جدی در برنامههای دولت است.»
بنابرخبر دیگری، در ادامه این سفر، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در هنرستان هنرهای زیبای اصفهان نیز گفت:«اصفهان با توجه به اینکه مهد فرهنگ و هنر است باید مورد توجه ویژه قرار گیرد. اصفهان یکی از حوزههای اصلی فرهنگ و هنر و مهد تربیت هنرمندان بزرگ است از همین رو برنامههایی را که برای دوره تحول در اصفهان خواهیم داشت دنبال میکنیم. لازم است هنرمندان و اهالی فرهنگ و هنر اصفهان نقش فعالتری در این عرصه ایفا کنند.»
آغاز واکسیناسیون هنرمندان و ابراز همدردی وزیر با اهالی رسانه و فرهنگ
همچنین آنطور که در خبر دیگری آمده، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه جلسه روز گذشته هیأت دولت ضمن تسلیت درگذشت تعدادی از اهالی هنر و رسانه در روزهای اخیر از آغاز واکسیناسیون هنرمندان خبر داد و گفت: «در روزهای گذشته متأسفانه شاهد درگذشت تعدادی از خبرنگاران و هنرمندان بر اثر ایست قلبی و بیماری کرونا بودیم و ارتحال این عزیزان را به اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه کشور و نیز خانواده آنها تسلیت عرض میکنم.»
وی افزود: «مرحوم محمدنقی خلج زمانی، نفیسه شرفیفر، صولت فروتن و سیدمهدی حاجی آبادی از اصحاب رسانه و مرحوم صادق صفایی از هنرمندان سینما و تئاتر دار فانی را وداع گفته و هفته تلخی به سبب فقدان آنها برای جامعه ادب و هنر کشور رقم خورد.»
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین درباره آغاز واکسیناسیون هنرمندان گفت: «طبق هماهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، براساس سامانه نوبتدهی واکسیناسیون برای هنرمندان بالای ۴۰سالی که کد ملی آنها از سوی صندوق اعتباری هنر به مرکز فناوری اطلاعات وزارت بهداشت ارسال شده است، باز شد.»
اسماعیلی خاطرنشان کرد: «براساس اطلاعیه وزارت بهداشت، از هماکنون این هنرمندان میتوانند با مراجعه به سامانه ثبتنام، محل و زمان تزریق واکسن کرونا را انتخاب کنند و امیدواریم به مرور، تمامی هنرمندان واکسینه شوند. ثبتنام و اخذ نوبت از این سامانه ضروری است و افراد نباید بدون ثبتنام به پایگاههای تزریق واکسن مراجعه کنند. امیدواریم با واکسیناسیون تمامی هنرمندان شاهد حفظ بیش از پیش سلامت آنها و تداوم حضور مؤثرشان در عرصه فرهنگ و هنر باشیم.»

فعالان حوزه نمایش از امید به عملی شدن وعدههای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی میگویند
ظرفیتهای استانی اندوختهای پایانناپذیر است
محسن بوالحسنی
خبرنگار
چند روز پیش اولین جلسه شورای مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور محمدمهدی اسماعیلی، وزیر این وزارتخانه برگزار شد و اسماعیلی در این جلسه یکی از برنامههای اصلی این وزارتخانه را در دولت سیزدهم حمایت از اهالی فرهنگ و هنر علیالخصوص در حوزه جبران آسیبهایی که از کرونا به این قشر تحمیل شد برشمرد و در بخشی دیگر از صحبتهای خود از توجه این وزارتخانه به فعالیتهای فرهنگی و هنری در مناطق مرزی و کم برخوردار اشاره کرد. این گفتهها آن هم در اولین روزهای ورود اسماعیلی به ساختمان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، موجی از امیدواری را در دل هنرمندان، علیالخصوص هنرمندان و فرهیختگانی که در استانهای کم برخوردارتر زندگی میکنند، ایجاد کرد. اهالی تئاتر هم به همین موازات در گفتوگو با «ایران» ابراز امیدواری کردند که این مقصود به هدف غایی و نهایی خود، یعنی برابری امکانات مادی و معنوی در استانهای کم برخوردار و محروم برسد و کمی از آنچه آنها مرکزگرایی مینامند فاصله بگیریم. اهل تئاتر معتقدند اگر توزیع و تخصیص بودجه، آنطور که وزیر جدید به آن تأکید میکند به صورت عادلانه و با کارشناسی دقیق اتفاق بیفتد حتماً میتوان نسبت به پیشرفت فضای فرهنگی و هنری از جمله در تئاتر استانها امیدوار بود.
این وعده فراموش نشود
حسین کریمپور مسئول انجمن هنرهای نمایشی استان هرمزگان در پاسخ به این سؤال خبرنگار«ایران» که چنین نقشه راهی چقدر میتواند هنرمندان ساکن در استانی مثل هرمزگان را نسبت به آینده امیدوار کند، میگوید: «سالهاست که هنرمندان استانها این دغدغه را دارند که ایران فقط تهران نیست و این حق همه هنرمندان و استانهاست که از ابتداییترین امکانات و مزایا برخوردار باشند که متأسفانه طی این سالها چنین اتفاقی نیفتاده و در حد حرف باقی مانده است.» کریمپور درباره چالشهای پیش روی چنین اتفاقی هم میگوید: «یکسری افراد ذینفع هستند که با قدرتی که دارند تلاش میکنند چنین اتفاقی نیفتد چون منافعشان را از دست میدهند. امیدوارم که وعدههای جناب آقای وزیر محقق شود و اگر این سخنان به عمل درآیند، حتماً موجب اتفاقهای مبارکی خواهد شد و استانهای ایران بعد از سالها کم رمقی شاهد شکوفایی هنری مثل تئاتر خواهند بود. امیدوارم وزیر تماماً درگیر مشکلات مرکزنشینان نشود و یادش بماند که ایران تهران نیست.» او درباره مشکلات معیشتی هنرمندان استانی هم میگوید: «شرایط در دوران کرونا واقعاً برای هنرمندان علیالخصوص هنرمندان استانهایی مثل هرمزگان بسیار سخت شد و امیدواریم آقای وزیر همان گونه که گفت، به مشکلات معیشتی و شغلی هنرمندان خصوصاً در دوران کرونا ورود جدی داشته باشند. تئاتر استانها استعدادهای فراوانی به تئاتر ایران معرفی کرده که همه آنها اکنون شاکله تئاتر این مملکت را تشکیل میدهند.» او درباره تخصیص بودجه هم میگوید: «اگر برای تئاتر ایران بودجه درخوری تعریف شود و گروهها به حال خود رها نشوند، قطعاً دوباره رونق به سالن و امکان رشد برای استعدادها و بالندگی برای تئاتر اتفاق میافتد.»
زادبومهای فرهنگی
محمد یاقوتپور، رئیس انجمن هنرهای نمایشی استان خوزستان هم در گفتوگو با خبرنگار«ایران» صحبتهای محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی را امیدبخش میداند و میگوید: «قطعاً این نگاه ژرف اندیشانه دکتر اسماعیلی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی بر تمرکززدایی از مرکز خواسته بحق ما در انجمن های هنرهای نمایشی استانها در سالهای اخیر بوده و هست و جای بسی خرسندی و امیدواری است که در بدو ورود ایشان این نگاه و توجه ویژه به امور نمایشی استانها در اولویت کاری وزارتخانه قرار گرفته شده است. نکته دیگر اینکه تشکل انجمن هنرهای نمایشی کشور به صورت زنجیرهوار در تمام استانهای کشور شعب استانی دارد و در زیرمجموعه استانها نیز در تمام شهرستانهای کشور دارای دفاتر فعال انجمن هنرهای نمایشی است که پاسخگوی مسائل و مشکلات و برنامهریزی رویدادهای تئاتری در کشور است و میتواند به عنوان حلقه واصل وزارتخانه با هنرمندان کل کشور ایفای نقش کند.» او درباره لزوم توجه به چالشهای این مسیر هم میگوید: «اما نکته مهمی که نباید از آن غافل شد، این است که در تعریف تخصیص عادلانه منابع و امکانات فرهنگی و هنری به استانهای کشور نباید وزارتخانه و مجموعه معاونت محترم هنری دچار اشتباهات سنوات قبل شود. بدان معنی که عدالت تقسیم به تساوی نیست و به هر استان به تناسب گستره جغرافیایی و همچنین گستره فعالیتها و برگزاری رویدادهای هنری باید تخصیص اعتبار صورت بپذیرد.»
یاقوتپور درباره فعالیتهای نمایشی در استان خوزستان هم که حائز اهمیت و توجه هستند، میگوید: «استان پهناور خوزستان با دارا بودن 27 دفتر فعال و پویا و پرکار انجمن هنرهای نمایشی در 27 شهر استان و با دارا بودن بیشترین تعداد گروههای نمایشی ثبت شده در سامانه مرکز هنرهای نمایشی کشور و با برگزاری 15 رویداد و جشنواره نمایشی در گستره ملی و منطقهای و استانی در طول یکسال در استان خوزستان از بسیاری جهات به مدد هیأت رئیسه فعال انجمن هنرهای نمایشی استان جزو فعالترین استانهای کشور به گواه آمارهای رسمی مرکز هنرهای نمایشی بوده و هست که باید توجه ویژهتری از سوی معاونت هنری وزارتخانه و همچنین مرکز هنرهای نمایشی به خوزستان شود.» او در پایان به این نکته اشاره میکند «نکته مهمتری که در این باب باید به آن اشاره کنم، این است که در کل گستره جغرافیایی برخی استانها با توجه به همزبان بودن مردمان عزیز آن استانها یک زادبوم و فرهنگ غالب حاکم است اما در استان زرخیز خوزستان با گستره وسیع جغرافیایش بیش از هفت زادبوم و فرهنگ غنی و اصیل حاکم است که این امر انجمن هنرهای نمایشی استان را بر آن میدارد که در تولیدات نمایشی خود برای پوشش اجرایی کارهای نمایشی تولیداتی مختص هر منطقه در استان داشته باشد و مانند استانهای همزبان دیگر که یک تولید نمایشی قابلیت اجرا در کل گستره استانشان را دارند در خوزستان باید برای هر منطقه یک تولید مختص نمایشی با شاخصههای فرهنگی همان منطقه داشته باشیم و یک تولید نمایشی نمیتواند خوراک فرهنگی کل استان باشد که این امر نیز توجه ویژهتر وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی را در حمایت ویژهتر از استان خوزستان و استانهای مشابه در راستای تعدد تولیدات و اجراهای فاخر و ارزشی نمایشی را میطلبد.»
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی، ارتحال علی اکبر رنجبر کرمانی از پژوهشگران تاریخ معاصر را تسلیت گفت. دربخشی ازپیام ایشان آمده است:«درگذشت پژوهشگر فاضل و فرهیخته، جناب آقای علیاکبر رنجبر کرمانی جامعه فرهنگ و قلم را داغدار کرد. او که عمر پربرکت و پرثمر خود را صرف پژوهش، تألیف و ترجمه گذراند، خدمات ارزندهای به فرهنگ و تاریخ ایران و آرمان فلسطین و قدس شریف از خود بر جای گذاشت. بیشک اندیشه او که مؤمنانه برای غبارزدایی از تاریخ سده اخیر کوشید، با تلاش جوانان انقلابی پرورشیافته در این مکتب، تداوم خواهد یافت.»/روابط عمومی وزارت ارشاد
از 7 کتاب موزه هنرهای معاصر تهران روز دوشنبه هشتم شهریور رونمایی شد. یکی از کتابهای نفیس منتشر شده کتاب «شاهنامه شاه طهماسب» است که تمام نگارههای شاهنامه در آن گردآوری شده است. در این مراسم که در محل کتابخانه موزه برگزار شد سید مجتبی حسینی معاون هنری، معرفی آثار موزه را یک تکلیف جدی عنوان کرد و افزود:یک موزه بهشرطی موزه و گنجخانه است که نشان بدهد چه آثاری را درون خود نگهداری میکند و برای آثار خود دادههای مختلفی در نظر بگیرد/ایرنا
تک آهنگ جدید روزبه نعمتاللهی با نام «مونا لیزا» منتشر شد. ترانهسرا و آهنگساز این اثرمعین مجد است و محمد فلاحی تنظیم آن را به عهده داشته است. /ایلنا
داوود فتحعلیبیگی در قسمت جدید از سلسله برنامههای «احوال معاصر هنرمندان»، که بههمت گروه تاریخ شفاهی فرهنگستان هنر انجام گرفته بیان داشت: یکی از افسوسهای من نبود رشته تعزیه در میان رشتههای دانشگاهی است. در گذشته تعزیه را به شیوه استادشاگردی تعلیم میدادهاند، در صورتی که باید برای این هنر مهم ملیآیینی رشته دانشگاهی و مدرسه تدارک دید تا این آموزشها شکلی رسمی به خود بگیرد؛ کاری که دیگر کشورهای شرقی برای هنرهای ملیشان از سالهای خیلی دور انجام دادهاند./ایلنا
اجرای نمایش «در انتظار گودو» بهکارگردانی امیررضا کوهستانی در شامگاه یکشنبه۷ شهریور باحضور الهام کردا، لیلی رشیدی، مونا احمدی و مهین صدری در فضای باز پردیس تئاتر و موسیقی باغ کتاب اجرا و به زنده یاد داود رشیدی تقدیم شد.زنده یاد رشیدی حدود ۵۳ سال قبل برای اولین بار این نمایشنامه را در ایران به صحنه برد. احترام برومند هم میهمان این برنامه بود /مهر
فراخوان جشنواره تئاتر فتح خرمشهر با اعلام تکبخشی شدن این جشنواره بهخاطر شرایط کرونایی منتشر شد. این جشنواره امسال تنها در یک بخش و فقط با حضور گروههای منطقه آزاد اروند آذرماه ۱۴۰۰ و بهصورت غیررقابتی برگزار میشود./مهر
اد اسنر برنده ۷ جایزه امی که یکی از چهرههای مشهور تلویزیون و سینمای امریکا بود و در برنامههای متعددی نقشآفرینی کرده بود در ۹۱ سالگی درگذشت./مهر
رمان ژانر وحشت و جنایی «شکار هیولا» از ریچل کین نویسندهای امریکایی ترجمه و روانه بازار نشر شد./مهر
سومین آزمون جامع سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ و سیوپنجمین آزمون ادواری مهارتی بخش فرهنگ و هنر پنجشنبه و جمعه ۱۱ و ۱۲ شهریور ماه جاری بهطور همزمان در سراسر کشور بهصورت آنلاین برگزار میشود./ایلنا
کتاب «عزاداری محرم و کرونا» به قلم مهدی مولایی آرانی منتشر شد./ایلنا