
«ایران» از موانع و فرصتهای دور هشتم مذاکرات گزارش میدهد
راز ضربالاجل ها
گروه سیاسی/ «مذاکرات وین در تاریخ ۲۷ دسامبر از سرگرفته میشود. معمولاً شرکت در یک برنامه و کار جدی بین کریسمس کاتولیک و سال نو روال نیست اما در این مورد خاص، نشان میدهد که تمامی مذاکرهکنندگان تمایلی به اتلاف وقت ندارند و بهدنبال احیای برجام در سریعترین زمان ممکن هستند» این صحبتهای اولیانوف نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی است که خبر از یک تابوشکنی میدهد. خبری که تأیید کننده این نکته است که رویکرد جدید ایران راه را برای بازیهای سیاسی و اتلاف وقت طرفهای بدعهد در مذاکرات بسته است و آنها را مجاب کرده تا حتی از زمان بین کریسمس و سال نو میلادی برای مذاکرات رفع تحریم استفاده کنند. اما آنها تلاش دارند تا با وانمود کردن عجله داشتن برای حصول توافق، توپ را در زمین ایران بیندازند و از آن بهعنوان دستاویزی برای کاهش دستاوردهای ایران استفاده کنند.
بر اساس اعلام اتحادیه اروپا کمیسیون مشترک برنامه جامع اقدام مشترک روز دوشنبه 27 دسامبر یعنی ششم دی ماه در وین تشکیل جلسه خواهد داد. اتحادیه اروپا در بیانیه خود آورده است: شرکت کنندگان به بحث در مورد چشمانداز بازگشت احتمالی ایالات متحده به توافق و چگونگی اطمینان از اجرای کامل و مؤثر این توافق از سوی همه طرفها ادامه خواهند داد.
هدف از وانمود کردن زمان اندک برای ایران
تعیین کردن ضرب الاجل برای تیم ایرانی در دستور کار رسانهها و شخصیتهای مختلف از تروئیکای اروپا تا امریکا و رژیم صهیونیستی قرار گرفته است. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه امریکا در جدیدترین اظهار نظر خود در این زمینه گفته که زمان برای دستیابی به توافق «بسیار، بسیار، بسیار کوتاه است.» همزمان رابرت مالی، نماینده امریکا در امور ایران نیز به سیانان گفت زمان باقیمانده رو به اتمام است. کشورهای اروپایی نیز چند روز پیش در این مورد بیانیهای صادر کردند. این مواضع درحالی است که جمهوری اسلامی ایران از ابتدای شروع شدن مذاکرات در دولت پیشین در عالیترین سطح سیاسی اعلام کرده است که بهشدت با فرسایشی شدن گفتوگوها مخالفت دارد. کشورهای غربی که از زمان خروج امریکا از برجام هیچ تلاشی برای احیای آن نکرده بودند علت پروژه تعجیل خود را پیشرفتهای هستهای کشورمان اعلام میکنند اما تاریخچه مذاکرات هستهای نشان میدهد در سال 1392 که ایران در مذاکرات شرکت کرده بود نیز پیشرفتهای هستهای کشورمان ادامه داشت، بنابراین، این استدلال آنها نمیتواند مسموع و مشروع باشد. علاوه بر این ایران در طی سالهای اخیر تحت شدیدترین نظارتها بوده و بر اساس محدودیتهای برجامی بهعنوان یک استثنا در نظام بینالملل بیشترین دسترسیها را به آژانس بینالمللی انرژی اتمی داده و بیش از پانزده بار فعالیتهای هستهای و صلحآمیز ایران مورد اعتراف این نهاد قرار گرفته است. این موضوع نشان میدهد تمام ادعای دشمنان ایران در دو دهه اخیر کذب و در راستای پروندهسازی برای کشورمان بوده است. حالا با وجود اینکه ایران همچنان همکاریهای پادمانی با آژانس را داشته و حتی بهصورت داوطلبانه اجازه نصب دوربینهای آفلاین در سایت کرج را داده است غربیها تلاش دارند تا با ادعای کمبود زمان ایران را وادار به یک توافق بد کنند، توافقی که رفع تحریمها به طور مؤثر در آن محقق نشود و ایران نتواند از آن انتفاع ببرد. ادعای محدود بودن زمان همراه با عدم اراده جدی برای رفع تحریمها و تمایل نداشتن به رفع نگرانیهای ایران در خصوص تکرار بدعهدیها این گزاره را بیشتر تأیید میکند که غرب بهدنبال یک سناریوی تبلیغاتی صرف است و برخلاف ادعاهای صورت گرفته حاضر به برداشتن تحریمها نیست.
ایران مسلط بر فضای مذاکرات
اما نگاهی به آرایش مذاکرات و جایگاه ایران نشان میدهد که نه تنها ایران برخلاف دولت پیشین «هر توافقی بهتر از بیتوافقی» را قبول ندارد که صرفاً بهدنبال «توافق خوب» بوده است. همچنین خالی شدن دست امریکا از تحریمهای جدید و اساسی نشان میدهد که برخلاف ادعاهای مطرح شده اساساً زمان به ضرر ایران نیست.
دور جدید مذاکرات درحالی ششم دیماه در وین از سر گرفته میشود که اکنون پیشنویس مشترک ایرانی روی میز گفتوگوها قرار دارد و پیشنویس دور ششم مذاکرات که در دولت گذشته روی میز بود تا حد قابل توجهی اصلاح شده است. این اتفاق و عقب رانده شدن غرب از پافشاری بر نتایج شش دور مذاکرات ناموفق ایران و کشورهای 1+4 در حالی رخ داد که تروئیکای اروپا و امریکا از ابتدای شروع مذاکرات در هشتم آذرماه همواره رویکرد مخرب رسانهای را پیگیری کردهاند. آنها تلاش داشتند تا مذاکرات موشکی و منطقهای را بر ایران تحمیل کنند اما تأکید ایران بر محور بودن توافق 2015 و همراه کردن دیگر کشورها دست آنها را خالی کرد و باعث عصبانیت و در عین حال عقب نشینی آنها شده است.
blame game یا بازی مقصر نمایی، فشار رسانهای بر تیم ایرانی و افکار عمومی کشورمان و همصدایی با صهیونیستها از جمله فعالیتهای مخرب تروئیکای اروپا در طول مذاکرات بود. اما منطق مستحکم تیم ایرانی، دیپلماسی پویا با متحدان شرقی، خارج شدن مسأله مذاکرات از موضوع حیاتی برای آینده اقتصاد و سیاست ایران و گسترش تعامل ایران با همسایگان و دوستان منطقهای باعث شد تا عرصه برای یکه تازی بازیگران غربی سخت شود. آرایش جدید سیاست خارجی کشورمان منجر به این شده تا مقامات دولتی به صراحت اعلام کنند که دوران گرفتن 10 امتیاز در ازای یک امتیاز گذشته است. حالا باید دید کشورهایی که این روزها در خصوص فعالیتهای صلحآمیز کشورمان ابراز نگرانی میکنند حاضر به پذیرش تعهدات پیشین خود همراه با تضامین لازم میشوند یا خیر.
برش
منبع اروپایی در گفتوگو با ایرنا:
۸۰ درصد مطالبات ایران در پیشنویس وین لحاظ شده است
یک منبع اروپایی در ارزیابی جدیدترین شرایط مذاکرات وین به خبرنگار ایرنا، گفت که طی دو مرحله گفتوگوی انجام شده بین ایران و ۱+۴، تیم ایرانی پیشنهادهای جدید مکتوبی را ارائه کرد که حدود ۸۰ درصد آنها در پیشنویس موجود درج و لحاظ شدند. بهگزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایران و ۱+۴ قرار است دوشنبه آینده ۶ دی برابر با ۲۷ دسامبر مذاکرات خود در وین را از سربگیرند. این مذاکرات جمعه هفته گذشته برای بازگشت هیأتها به پایتختها و همچنین تعطیلات کریسمس طرفهای اروپایی با وقفهای ۱۰ روزه مواجه شد. در همین حال، اتحادیه اروپا عصر پنجشنبه گذشته با صدور بیانیهای اعلام کرد: کمیسیون مشترک برجام روز دوشنبه ۲۷ دسامبر در وین تشکیل جلسه خواهد داد. همچنین حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان نیز در نشست خبری مشترک با همتای عراقی خود درباره آخرین وضعیت گفتوگوها گفت: در دور اخیر مذاکرات وین ما توانستیم بعد از دو مرحله گفتوگو به یک سند واحد و دستور کار واحد برسیم و این پیشرفت مهمی بود.
در همین حال، یک منبع اروپایی که خواست نامش فاش نشود، به ایرنا گفت: از ابتدا قرار بود مذاکرات وین بر اساس پیشنویس ۶ دور قبلی پیش برود. تیم مذاکره کننده جدید ایران در دورتازه مذاکرات که از ۲۹ نوامبر در وین شروع شد، دو متن پیشنهادی مکتوب را ارائه کرد. وی ادامه داد: طرف ایرانی تأکید داشت که پیشنهادهایشان بر اساس پیشنویس وین ۶ بوده، اما حاوی اصلاحات و نکات جدیدی است که پساز گفتوگوهای فشرده بین ما و هیأت ایرانی درنهایت طرفین توانستند به سند و دستور کار مشترکی دست یابند که در آن ۸۰ درصد مطالبات ایران نیز لحاظ شده است. این منبع آگاه اروپایی درباره روند مذاکرات نیز گفت: گفتوگوها طبیعتاً بسیار سخت و دشوار است، اما همین که روند رو به رشدی را تجربه میکند، ما را برای ادامه آن و رسیدن به نتیجهای که مورد رضایت طرفین باشد، امیدوار میکند. وزیر امور خارجه کشورمان نیز درباره دور آتی مذاکرات گفته بود: با صراحت اعلام میکنیم که با حسن نیت و جدیت و با نگاه به رسیدن به یک توافق خوب، مذاکرات جدی خودمان را در وین دنبال خواهیم کرد و امیدوار هستیم طرفهای مقابل هم با همین رویکرد وارد مذاکرات شوند.
وی افزود: طرفهای مقابل دائم مصاحبه و اعلام میکنند ما نگران پیشرفت هستهای ایران هستیم. ما با صدای بلند اعلام میکنیم اگر میخواهید نگرانی شما در موضوع هستهای صلحآمیز ایران برطرف شود تمام تحریمهای برجامی باید برطرف شود.

فصل جدید روابط با جمهوری آذربایجان
همسایگان، اولویت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران
مجتبی روزبهانی
معاون اداره کل رسانههای خارجی وزارت امور خارجه
سفر فشرده اما پربار دکتر حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان به جمهوری آذربایجان که با استقبال و دیدارهای گرم مقامات این کشور مواجه شد، صفحه جدیدی را در تاریخ روابط دو کشور همسایه، برادر و مسلمان میگشاید. وزیر امور خارجه در بدو ورود به فرودگاه بینالمللی باکو مورد استقبال گرم و صمیمی مقامات وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان و سفیر و دیپلماتهای کشورمان در آن کشور قرار گرفت.
وی طی مصاحبهای با خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران در خصوص اهداف این سفر گفت: «ایدههای متنوعی برای گسترش هر چه بیشتر همکاریها با جمهوری آذربایجان به همراه دارم. با همتایم سه دیدار در نیویورک، عشقآباد و اسلامآباد داشتهام و روی چهارچوبهای توسعه همکاریها گفتوگو کردهایم.»
وزیر امور خارجه در دو دور مذاکره با جناب آقای الهام علیاف رئیس جمهور آذربایجان که 5/3 ساعت به طول انجامید -و این در دیدارهای گذشته رئیس جمهور آذربایجان با مقامات کشورهای خارجی در باکو بیسابقه است- به بحث و گفتوگو درخصوص آخرین وضعیت در مناسبات بین دو کشور، مسائل منطقه و همکاری بینالملل پرداختند.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به دیدار مهم و صمیمانه رؤسای جمهور دو کشور در عشقآباد ترکمنستان و رفع سوء تفاهمات به وجود آمده از طریق رایزنیهای متمادی وزرای امور خارجه و سفارت جمهوری اسلامی ایران در باکو و همچنین سفارت جمهوری آذربایجان در تهران، شرایط فعلی را فضای بسیار مناسبی برای توسعه همکاریها در همه بخشهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و دفاعی عنوان داشت و گفت که رهنمودهای جناب آقای رئیس جمهور گشایشهای بسیار تأثیرگذاری در مناسبات بین دو کشور، تکمیل پروژههای مشترک و تدوین پروژههای جدید همکاری خواهد داشت.
آقای الهام علیاف هم با اشاره به دیدار گرم و صمیمی خود با آیتالله رئیسی رئیس جمهور کشورمان، از اهمیت جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشور دوست، برادر و همسایه برای جمهوری آذربایجان یاد کرد. برخی محورها و دستاوردهای این دیدار سازنده عبارتند از:
امکان حضور شرکتهای ایرانی در فرایند بازسازی مناطق آزاد شده
ازسرگیری پروازهای مستقیم بین ایران و جمهوری آذربایجان
آغاز فرایند آزادی و انتقال برخی اتباع ایرانی زندانی در جمهوری آذربایجان
مشارکت متخصصان نظامی ایران در فرایند مینزدایی مناطق آزاد شده از اشغال با توجه به اینکه این مناطق در حال حاضر یکی از پرتراکمترین مناطق مینگذاری شده جهان محسوب میشود
جلب شرکتهای ایرانی به فعالیت در منطقه آزاد تجاری و صنعتی وادی ارس در حاشیه مرز ایران و تولید محصولات ایرانی در این منطقه و صادرات به کشورهای مشترکالمنافع که جمهوری آذربایجان در آن کشورها از برخی مزایا و معافیتهای تجاری و گمرکی برخوردار است
مذاکره تکمیلی پروژه راه آهن رشت - آستارا در مسیر کریدور شمال - جنوب و پروژه ترمینال باری موجود در آستارا و ساخت پل اتومبیلرو روی رودخانه آستاراچای
افزایش صادرات انرژی الکتریکی از سوی جمهوری آذربایجان به جمهوری اسلامی ایران و اتصال شبکه برق ایران-آذربایجان- روسیه
برگزاری اجلاس سران ایران-جمهوری آذربایجان و روسیه و پیشنهاد اجلاس سران چهار کشور ایران،آذربایجان، روسیه و ترکیه
مذاکره تکمیلی درخصوص بلوکهای نفتی مشترک در دریای خزر.
دکتر امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان همچنین در دیدار با سرکار خانم صاحبه غفاروا رئیس مجلس ملی جمهوری آذربایجان ضمن تشکر از حضور وی در مراسم تحلیف ریاست جمهوری از اهمیت دیپلماسی پارلمانی در پیشبرد سیاست خارجی دو کشور سخن گفت. رئیس مجلس ملی آذربایجان هم پارلمان این کشور را حامی روابط با ایران خواند و دعوت خود از جناب دکتر قالیباف برای سفر به جمهوری آذربایجان را تجدید کرد. در این دیدار همچنین درخصوص فعالسازی بیش از پیش گروههای دوستی پارلمانی دو کشور به منظور افزایش هر چه بیشتر مناسبات پارلمانی دو کشور تبادل نظر شد.
دکتر امیرعبداللهیان در پایان روز کاری خود در باکو میهمان همتای آذربایجانی خود در محل وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان بود و طی سه دور مذاکرات ثمربخش رسمی و خصوصی با همتای خود، بر همکاریهای دوجانبه و تعهد وزارتخانههای امور خارجه دو کشور برای تسهیلگری در روابط تأکید کرد و در زمینه نشستها و مشورتهای مستمر در سطح معاونین وزرای امور خارجه و مدیران کل منطقهای به منظور پیگیری دیدارها و توافقات دو وزیر خارجه به توافق رسیدند.
همچنین ادامه فعالانه کار کمیته مشترک همکاریهای رسانهای دو کشور مورد تأکید دو وزیر قرار گرفت. وزرای خارجه همکاری دو کشور در مجامع و سازمانهای بینالمللی و منطقهای را مثبت ارزیابی کرده و افزایش این همکاری را مورد توافق قرار دادند.
بررسی و تبادل نظر درخصوص آخرین تحولات قفقاز جنوبی، مذاکرات جمهوری آذربایجان و ارمنستان، آخرین وضعیت افغانستان و مذاکرات هستهای ایران بخش دیگری از گفتگوهای مفصل دو وزیر خارجه بود.
امیرعبداللهیان بعد از ضیافت شامی که از سوی جیحون بایراموف به افتخار وی تشکیل شده بود، با حضور در جمع ایرانیان مقیم باکو از همت دولت سیزدهم برای تصویب قانون جامع حمایت از ایرانیان در سراسر جهان سخن گفت و پای درد دل تجار، بازرگانان، دانشجویان و سایر هموطنان تا پاسی از نیمه شب نشست و به سخنان و درخواستهای آنان پاسخ داد.
سفر کوتاه اما پربار وزیر امور خارجه کشورمان به باکو که اولین سفر رسمی یک مقام عالیرتبه دولت آیتالله رئیسی به جمهوری آذربایجان به حساب میآید، نویدبخش موفقیت سیاست راهبردی دولت سیزدهم در اولویتبخشی به کشورهای حوزه همسایگی خود است.

پیام قدردانی خانواده شهید حاج حسن ایرلو از رهبر معظم انقلاب و ملت ایران
او برای مقابله با نظام استکبار از هیچ کوششی دریغ نکرد
خانواده سفیر مقاومت شهید حسن ایرلو با انتشار پیامی ضمن قدردانی از ابراز همدردی رهبر معظم انقلاب اسلامی و رؤسای قوا، درباره این شهید بزرگوار اظهار داشتند: در 42 سال حضورش در سنگر جهاد، مقاومت و مجاهدت سیاسی، بالاخص در مسئولیت سفیر جمهوری اسلامی ایران در یمن، لحظهای از مسیر حق و ولایت خارج نشد و برای مقابله با نظام استکبار از هیچ کوششی دریغ نکرد و به عنوان سفیری مجاهد و کارآمد پژواک مظلومیت مردم شجاع و مقاوم یمن را به گوش جهانیان رساند. شهید حاج حسن ایرلو توانست تکیه گاهی محکم برای مردم مسلمان و مظلوم یمن باشد.
همچنین در این پیام آمده است: از فرماندهان و یادگاران سلحشور دفاع مقدس و محور مقاومت در عراق، سوریه، لبنان و بحرین و بویژه مردم مظلوم یمن و بالاخص برادران عزیزمان رهبر انصارالله یمن جناب سیدعبدالملک بدرالدین الحوثی و مهدی المشاط رئیس شورای عالی سیاسی یمن، وزرای محترم و نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی و سایر عزیزانی که ما را شرمنده محبتها و پیامهای خود کردهاند، تقدیر و تشکر مینماییم.
رهن خانه یک میلیاردی برای شهردار تازه وارد رباط کریم!
خبر اول اینکه، رسانههای محلی رباط کریم تصویری از نامه درخواست شهردار رباط کریم از شورای شهر منتشر کردند که نشان میدهد وی جهت تأمین مبلغ رهن یک منزل مسکونی، یک میلیارد تومان از شورای شهر این شهرستان خواسته است! این درحالی است که رسانههای محلی با انتقاد از این درخواست عجیب گفتهاند که شهردار جدید رباط کریم کمتر از یک ماه است که از سوی شورای شهر به این سمت منصوب شده است.
ممانعت انگلیسیها از ساخت یادبود سردار سلیمانی در فرودگاه بغداد
خبر دیگر اینکه، به گزارش تابناک، منابع عراقی شامگاه چهارشنبه، خبر دادند که شرکت مجری طرح ساخت بنای یادبود برای شهید حاج «قاسم سلیمانی» و شهید «ابومهدی المهندس» در فرودگاه بغداد از تعویق ساخت این یادواره خبر داده است. شرکت مجری طرح در این خصوص گفته است: «ما از حضور یک سری شرکت خارجی در محل که مانع اجرای دستور و [مفاد] سند قانونی شدند، غافلگیر شدیم». طبق این گزارش، شرکت مذکور خبر داده است که حین حضور در محل برای اجرای طرح بهرغم آنکه تمام مجوزهای رسمی لازم برای ساخت یادواره را در اختیار داشته است، گروهی انگلیسی وابسته به شرکت «G4S» و گروهی دیگر وابسته به چند شرکت امریکایی از آنها خواسته اند که فوراً محل را ترک کنند.
خودکشی عضوفرقه تروریستی منافقین در آلبانی
شنیدیم که، یکی از اعضای گروهک تروریستی منافقین که در کمپ موسوم به اشرف 3 این گروهک در مانزا مستقر بوده است بهدلیل فشارهای روحی و روانی و فضای ایجاد شده در کمپ پس از مرگ 20 نفر از اعضای این گروهک بر اثر کرونا و عدم رسیدگی این گروهک به وضعیت بهداشتی و سلامتی افراد مستقر در این کمپ اقدام به خودکشی (زدن رگ دست راست خود) کرده و در حال حاضر در بیمارستان مادر ترزا در تیرانا تحت مراقبتهای ویژه بستری است. بهگزارش فارس، گفتنی است همچنین هفته قبل گزارشی در خصوص وضعیت بحرانی اعضای مستقر در کمپ گروهک منافقین و مرگ 20 نفر از اعضای این گروهک در یک ماه اخیر در سایت خبری اشرف نیوز منتشر شده بود.
روزنامه پاکستانی:حق ایران برای انتقام از اقدامات اسرائیل محفوظ است
دست آخر اینکه، روزنامه «اکسپرس تریبیون» پاکستان اعتراف رژیم صهیونیستی به دست داشتن در ترور سردار قاسم سلیمانی فرمانده شهید سپاه قدس را بیانگر تبانی واشنگتن و تلآویو برای جنگ افروزی در جهان تعبیر کرد و نوشت: حق جمهوری اسلامی ایران برای انتقام از اعمال تروریستی اسرائیل محفوظ است. بهگزارش ایرنا، در این سرمقاله آمده است: اعتراف اخیر صهیونیستها به همدستی در ترور سردار سپهبد شهید قاسم سلیمانی بهمعنای کیفر خواست اسرائیل است و در طرف دیگر، ایران از حق مشروع و کامل برای انتقام از اسرائیل برخوردار است.