
از کوچک شدن سبدهای خرید مردم تا لغو سفرهای تابستانی
دور تازهای از سقوط اقتصادی در امریکا
مایکل آر استرین، کارشناس مطالعات اقتصادی در انستیتوی سرمایهداری امریکا
مترجم: وصال روحانی
دور تازه افزایش قیمتها در امریکا این احتمال را قوت بخشیده که عبور نسبی این کشور از مصائب بحران اقتصادی بزرگش (در سال 2008) به آرامی پایان گیرد و تا اطلاع ثانوی خبری از یک رشد ملی پایدار نباشد.
این نکته که عارضه مذکور تا چه حد از جنگ اوکراین و تبعات آن برمیخیزد، کماهمیتتر از ارقام و آمار نگرانکنندهای است که وزارت اقتصادی امریکا در ماه جاری اعلام کرده است. در حالی که رشد سرمایه ملی در امریکا در حدفاصل اکتبر 2021 و مارس 2022 چیزی حدود 4/3درصد اعلام شده بود، اینک آمار فزاینده خرید کالاهای ضروری در امریکا به حدی رسیده که وزارتخانه مذکور اعتراف کرده در گزارش بعدیاش فقط میتواند از تورم موجود و تلاش ناکافی کارشناسان اقتصادی کاخسفید برای جبران این وضعیت بگوید.
نظرسنجیهای تازه میگوید نرخ غذا و مواد خوراکی با چنان شدتی در سه ماه اخیر روبه افزایش رفته که نه فقط سبد خرید مردم عادی 25درصد کاهش یافته، بلکه آنها فقط 40درصد نسبت به گذشته برای شام خوردن به بیرون (رستورانها) میروند و ترجیح میدهند غذایی مختصرتر را در خانه آماده کنند. 45درصد از پرسششوندهها گفتهاند به سبب گرانیهای سفر و قیمت فزاینده هتلها، برنامه مسافرتهای تابستانیشان را که معمولاً در ماههای ژوئن تا اوت (خرداد تا مرداد) صورت میپذیرد، لغو کردهاند و 76درصد گفتهاند گرانی بیمهار ارزاق عمومی و قیمت دائماً روبه افزایش خوراکیهای پایه مثل گندم، سیبزمینی و صیفیجات، محصول بیکفایتی دولت امریکا و آماده نبودن کاخسفید برای خنثیسازی امواج منفی ستیز سه ماه اخیر روسیه با اوکراین است.
این در حالی است که یک پایه اصلی اقتصاد کاپیتالیستی امریکا «پول دراختیار مردم» و به واقع قدرت خرید «مشتریان» بوده که رویدادهای منفی اخیر، آن را به حداقل رسانده است. گزارش اخیر بانک سرمایه فیلادلفیا ضمن نشان دادن اوضاع اسفبار اکثر صنایع امریکا تصریح میکند که 80درصد کسبوکارها در سطح این کشور در چهار ماهه اول سال 2022 به طور متوسط 30درصد تنزل درآمد در قیاس با حدنصابهای پایان سال 2021 داشتهاند و 85درصد شرکتها و کمپانیهای تجاری- صنعتی اعتراف کردهاند که سیاستهای اجباریشان درخصوص افزایش قیمت کالاهای تولیدیشان نه تنها باعث ارتقای درآمد و کاستن از ضررهایشان نشده بلکه اقبال مردمی نسبت به آنها را به پایینترین درجات از سال 2010 به بعد رسانده است.
دولت امریکا مدعی است روند بازیابی اقتصادی نهادهای عمده تولیدی و صنعتی این کشور آنقدرها هم تیره و ناامیدکننده نیست که گزارشها و نظرسنجیها میگویند و رشد اقتصادی استمرار دارد اما شدت و درجات آن کاهش یافته که این نیز محصول حمایت مالی واشنگتن از کییف و اقدامات تنبیهی امریکا علیه روسیه بهدلیل جنگ اوکراین است. براساس چنین دیدگاههایی، نرخ رشد ملی در امریکا تا پایان سال 2022 به حدود 5/2درصد بازخواهد گشت زیرا تبعات جنگ اوکراین به خودی خود و به مرور زمان ملایمتر خواهد شد. با این وجود، شرایط تیره بانک مرکزی و خزانهداری امریکا و مشکلات عظیم آنها در تأمین نقدینگی نیز حاکی از آن است که دور تازه سقوط اقتصادی و بیرونقی کسبوکارهای این کشور به سال 2023 بسط خواهد یافت و اگر قویتر و بدخیمتر از سقوط سال 2008 نباشد، از آن ضعیفتر هم نیست.
منبع: Project Syndicate
نیو استیتسمن (بریتانیا)
سال 2019 امانوئل مکرون، در سالن بزرگ کاخ الیزه ایستاد و درباره مرگ مغزی ناتو سخن گفت و تأکید کرد هماهنگی استراتژیکی که باید بین اعضای ناتو وجود داشته باشد، دیده نمیشود. البته با تلاشهایی که در برخی نقاط اروپا صورت گرفته، این نهاد احیا شده اما واقعیت آن است که ناتو نمیتواند غرب را نجات دهد..
اسپکتیتور (بریتانیا)
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین که بعد از جنگ اوکراین تصور میشد خیلی زود از کشورش فرار کند، دو راه بیشتر پیشروی خود ندارد. او یا باید به همین وضعیت ادامه دهد، یا آنقدر مدیریت بحران داشته باشد که بتواند روسیه را مجاب کند آنقدر به مذاکره ادامه دهند که به صلح بینجامد، اما آیا خواهد توانست؟
ویک (امریکا)
امریکا با خطر تروریسم ملیگرای سفید مواجه است. این تئوری که در حال پا گرفتن است و هر روز بر شمار حامیان آن افزوده میشود، با نفی رنگینپوستها، جامعه امریکا را دچار شکاف نژادی بزرگی کرده است. این نوع تفکر میتواند تکثیر خطرناکی داشته باشد و جامعه این کشور را به سمت خشونت بیشتر پیش ببرد.

رئیس ستاد مشترک ارتش امریکا از عقب ماندگی نظامی واشنگتن در برابر روسیه و چین سخن گفت
اعتراف زودهنگام امریکا به شکست در نبردهای آتی
زهره صفاری/ رئیس ستاد مشترک امریکا با اعتراف به اینکه کشورش دیگر قدرت بیرقیب جهان نیست و در میدانهای اروپایی و آسیایی بارها به چالش کشیده شده است، آینده را با عزم ابرقدرتها به تغییر نظم جهانی، بیثبات و مستعد نبردهای متفاوت میان قدرتهای بزرگ پیشبینی کرد.
به گزارش «لس آنجلس تایمز»، «مارک میلی» در جشن فارغالتحصیلی دانشجویان دانشگاه افسری «وست پوینت» در اظهاراتی کمسابقه، با ترسیم تصویری بحثبرانگیز از ارتش امریکا، افسران تازهکار را در مسیر نبردهایی دانست که هرگز مانند جنگهای امروزی نیست: «جهان امروز پتانسیل تبدیل شدن به صحنه نبردهای مهم بینالمللی میان قدرتهای بزرگ را دارد. در این شرایط هر آنچه ما بهعنوان ارتش امریکا در 70سال گذشته داشتهایم، بهسرعت در حال پایان یافتن است و جنگ برای ایالاتمتحده در همه حوزههای فضایی، سایبری، دریایی، هوایی و البته زمینی ادامه دارد. بهواقع امریکا دیگر آن قدرت بلامنازع جهانی نیست. در اروپا با حمله روسیه محک خوردیم، در آسیا رشد اقتصادی و نظامی چین و تهدید هستهای و موشکی کرهشمالی، ما را به چالش کشید و در خاورمیانه و آفریقا نیز تروریستها شرایط را دشوار کردهاند.»
اوکراین میدان آزمایش سلاحهای امریکایی
در شرایطی که رفتار قدرتهای بزرگی مثل چین و روسیه الگوی نظم جهانی را با چالشهای جدی روبهرو کرده است، امریکا برای عقب نماندن از این کارزار، با شتاب بیشتری به سمت بهرهگیری از راکتها و سلاحهای فوقپیشرفته رفته و در این میان میدان اوکراین بهترین فضا برای محک تسلیحاتی آنها است که هنوز در مراحل اولیه ساخت هستند. از جمله این سلاحها، خمپارهانداز قابل حمل و دستی است که بهرغم کامل نبودن طراحی، در میدان اوکراین علیه روسیه به کار گرفته شده است.
«میلی» با استناد به شواهدی که افسران ارتش در جنگ روسیه در اوکراین شاهد بودهاند، آینده نظامی جهان را بشدت پیچیده توصیف کرد؛ شرایطی که عملکرد دشمن غیرقابل پیشبینی و جنگهای شهری با سلاحهای بسیار پیشرفته و با دقت بالا خواهد بود: «هر چه شرایط جنگ در اوکراین تغییر میکند، لزوم استفاده از سلاحهای متفاوت بیشتر میشود. بهطور مثال در هفتههای اول نبرد، تمرکز بر سلاحهایی با دقت بالای دوربرد مانند موشکهای استینگر و جاولین بود اما حالا تأکید بر تسلیحات هوایی و خمپارهاندازهای دریایی است.»
جان انسانها بهای رقابت قدرتها
رئیس ستاد مشترک ارتش با تأکید بر اینکه امریکا دیگر نمیتواند به تسلیحات قدیمی خود تکیه کند و برای پیروزی در میدانهای آتی نیازمند مدرنسازی، تجهیز و تقویت نیروها و امکانات بازدارنده است و در عین حال باید طرزتفکر خود را تغییر دهد، افزود: «در 25 تا 30سال آینده، شاخصهای اساسی جنگ و تسلیحات تغییر خواهد کرد و فارغالتحصیلان دانشکده افسری مسئولیت تغییر مسیر فکری، آموزشی و جنگاوری امریکا را برعهده خواهند داشت. نظامیان تازه منصوب شده بهعنوان رهبران ارتش، در آینده با تانک، کشتی و هواپیمای روباتیک خواهند جنگید و به هوش مصنوعی، سوختهای غیرطبیعی، تجهیزات سه بعدی و مهندسی انسانی تکیه خواهند کرد.»
«میلی» نبرد ابرقدرتها را نیز اجتنابناپذیر دانست و افزود: «روزهایی را به یاد بیاورید که رستههای 26هزار نفری سربازان و دریانوردان طی تنها 6ماه در سال 1918 در جبهه موز-آرگون جنگ جهانی اول کشته شدند، یا 26هزار سرباز امریکایی که در 8هفته در تابستان 1944 در سواحل نرماندی تا پاریس جان خود را از دست دادند و یا حتی 58هزار امریکایی که در تابستان 1944 در جنگ جهانی دوم کشته شدهاند و... را به ذهن بیاورید. اینها همه، هزینههای انسانی جنگ قدرتهای بزرگ است، هزینههای جانبی کشتارها.»
وی افزود: «نبردهای آینده در یک مکان نیستند و پیچیدهتر خواهند بود. برخی نژادها مقابل هم قرار میگیرند و برخیها نیز عزم به بازگشت به گذشته خواهند کرد.»
افغانستان
در نزدیکی محل مراسم یادبود سالگرد ترور ملا اخترمحمد منصور، رهبر پیشین «امارت اسلامی» انفجاری رخ داد.
فلسطین
رژیم صهیونیستی در یورش به جنین، از یک دختر نوجوان فلسطینی بهعنوان سپر انسانی استفاده کرد. در همین حال دادگاه نظامی ناصره از صدور احکام پنج نفر از اسرای تونل آزادی خبر داد.
امریکا
ایپــــــســـــوس خـــــــبــر داد، ســـهچهـــارم سیـــاهپوستان امریکا احتمال میدهند، خود یا یکی از عزیزانشان هدف حمله نژادی قرار گیرند.
عربستان
یک منبع سعودی در گفتوگو با خبرگزاری «رویترز» مدعی شد انتقال قدرت در عربستان سعودی نزدیکاست.
سودان
در جــــریـــان اعــــتراضــــات علیه کودتای نظامی در شهر «امدرمان» یک معترض سودانی کشته و دهها نفر زخمی شدند.

رئیس جمهور ترکیه خواهان مقابله سوئد و فنلاند با مخالفان آنکارا شد
بازی اردوغان با کارت عضویت ناتو
گروه جهان/ در حالی که رایزنیها درباره الحاق فنلاند و سوئد به ناتو ادامه دارد، رئیس جمهور ترکیه در مذاکراتی تلفنی با دبیرکل ناتو، ضمن ابراز مخالفت خود با این الحاق، اعلام کرد تا رسیدگی به نگرانیهای این کشور درمورد گروههای مخالف دولت آنکارا که تحت حمایت آنها هستند، به درخواستها برای پیوستن به ائتلاف جواب مثبتی نخواهد داد. مخالفت اردوغان مانع بزرگی برای پذیرش درخواست این دو کشور برای عضویت در ناتو خواهد بود، زیرا الحاق کشورهای جدید به ناتو، به اجماع بین تمامی اعضای فعلی نیاز دارد.
به گزارش سایت شبکه خبری «الجزیره»، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه روز شنبه طی تماس تلفنی با ینس استولتنبرگ، دبیرکل پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) با تروریستی خواندن «پکک» گفت: «با وجود حمایت سایر اعضای ناتو از جمله امریکا از درخواست سوئد و فنلاند، تا زمانی که این دو کشور نشان ندهند در زمینه مبارزه با تروریسم با ترکیه همبستگی خواهند داشت، ما عضویت این کشورها در ناتو را نخواهیم پذیرفت.» استولتنبرگ نیز در حساب کاربری خود در توئیتر ضمن اعلام «اهمیت درهای باز ناتو برای درخواست عضویت فنلاند و سوئد» و «ارزشمند بودن اتحاد ترکیه» بیان داشت: «ما موافقیم که نگرانیهای امنیتی همه متحدان باید در نظر گرفته شود و گفتوگوها برای یافتن راهحل ادامه یابد.» اردوغان روز شنبه همچنین با «سائولی نینیسته»، رئیسجمهور فنلاند و «ماگدالنا اندرسون»، نخستوزیر سوئد تماسهای تلفنی جداگانهای برقرار کرد. به گزارش «سیانان»، او طی تماس تلفنی با «اندرسون» گفت: «ترکیه از مدتها قبل تأکید کرده است که از حمایتهای سیاسی و مالی سوئد از افراد و سازمانهای تروریستی «پکک» و کردهای شمال سوریه ناراحت است و بر این اساس حمایت تسلیحاتی از سازمانهای تروریستی باید پایان یابد.» «اندرسون» که نگران آینده درخواست کشورش برای عضویت در ناتو است نیز با قدردانی از صحبت با رئیس جمهور ترکیه در حساب توئیتری خود نوشت: «ما مشتاقانه منتظر تقویت روابط دوجانبه خود از جمله در زمینه صلح، امنیت و مبارزه با تروریسم هستیم.» او دیروز نیز در سخنانی تلاش کرد از نگرانیهای ترکیه بکاهد و خبر داد، کشورش از مبارزه با داعش و قرار گرفتن حزب کارگران کردستان موسوم به «پکک» در لیست گروههای تروریستی حمایت میکند. اردوغان در تماس تلفنی با «نینیسته»، رئیسجمهور فنلاند نیز گفت: «تفاهماتی که سازمانهای تروریستی را- که تهدیدی برای متحدان ناتو هستند- نادیده میگیرد، با روح دوستی و اتحاد ناسازگار هستند.» همتای فنلاندی «اردوغان» نیز در جواب او در حساب توئیتر خود نوشت: «فنلاند تروریسم را در همه اشکال و مظاهر آن محکوم میکند. گفتوگوهای نزدیک ادامه دارد.» فنلاند و سوئد، چهارشنبه گذشته به طور رسمی برای پیوستن به ناتو درخواست دادند اما ترکیه که آنها را به حمایت از حزب کارگران کردستان (پکک) متهم میکند، حاضر نیست به سادگی عضویت آنها را در ناتو بپذیرد. این در حالی است که رئیسجمهور فنلاند و نخستوزیر سوئد پنجشنبه گذشته وارد واشنگتن شده و با «جو بایدن»، رئیس جمهور امریکا ملاقات کردند. «بایدن» در این دیدار حمایت کامل و همه جانبه امریکا از فنلاند و سوئد برای پیوستن به ناتو را اعلام کرده بود.