با آغاز برداشت از شالیزارها در روزهای آینده و واردات 507 هزار تنی برنج رقم می خورد
کاهش 15 درصدی قیمت برنج در بازار
امین محمودی
نخستین برداشت شالی برنج تا 10 روز دیگر به صورت رسمی در استانهای شمالی آغاز میشود و همین امر سبب شده کشاورزان و فعالان بازار برنج، محصولات مانده در انبارهای خود را بیشتر به بازار عرضه کنند.
از طرف دیگر با لغو ممنوعیت واردات برنج توسط وزارت جهاد کشاورزی در فصل برداشت برنج داخلی، میزان واردات این محصول در سه ماه سال جاری با افزایش محسوسی روبهرو شده است.
لغو ممنوعیت واردات برنج توسط وزارت جهاد کشاورزی به این دلیل صورت گرفت که در پایان فصل ممنوعیت، قیمت برنج در بازارهای جهانی بشدت افزایش مییافت به همین دلیل دولت و بخش خصوصی برای واردات و مردم برای مصرف، باید هزینه بیشتری را برای خرید برنج خارجی متحمل میشدند. از طرف دیگر طی روزهای اخیر شاهد بازگشت زوار خانه خدا به کشور هستیم، تا چندی دیگر نیز ماه محرم فرا خواهد رسید و با توجه به صفر شدن مرگومیرهای کرونایی شاهد برپایی هیأتهای عزاداری در سراسر کشور خواهیم بود، همین امر سبب افزایش مصرف برنج در کشور خواهد شد که میتواند علاوه بر خارج کردن بازار این محصول از رکود، باعث ارزانتر شدن قیمت این محصول شود.
واردات 507 هزار تن برنج تا پایان خرداد
به دلیل نیاز بازار، واردات برنج در سه ماهه نخست سال با افزایش محسوسی روبه رو شده است. به طوری که در این بازه زمانی 507 هزار تن برنج به کشور وارد شده این در حالی است که در سال گذشته میزان واردات این کالای اساسی 850 هزار تن برنج بوده است.
میزان مصرف برنج در کشور 3 میلیون و 200 هزار تن است که سالانه به طور متوسط 2 میلیون و 200 هزار تن آن در کشور تولید می شود و 1 میلیون تن آن از کشورهای دیگر از جمله هند، پاکستان، تایلند و برخی کشورهای امریکای جنوبی وارد کشور می شود.
مسیح کشاورز، دبیر انجمن واردکنندگان برنج در گفتوگو با «ایران» درخصوص میزان واردات برنج در سال جاری گفت: تا پایان خردادماه سال جاری 507 هزار تن برنج از مبادی مختلف وارد کشور شده که از این میزان 100 هزار تن توسط شرکت بازرگانی دولتی و 407 هزار تن توسط بخش خصوصی وارد کشور شده است.
این مقام مسئول گفت: پیشنهاد انجمن واردکنندگان برنج به معاون اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی این است که بر مبنای کشت قراردادی برنج را از کشاورزان خریداری و با قیمتگذاری بدون سود در فصل برداشت عرضه کنند. به گفته کشاورز، با اجرای کشت قراردادی و عرضه برنج در فصل برداشت، نرخ برنج ایرانی شکسته میشود. برآوردها حاکی از آن است که تا پایان سال یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن برنج وارد شود که بخش عمده از تایلند و پاکستان است.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج گفت: هم اکنون متوسط قیمت هر کیلو برنج خارجی ۳۵ هزار تومان است، در حالی که واردات به موقع منجر به رقابت واردکنندگان و کاهش قیمت میشود.
طی روزهای آینده قیمت برنج کاهش مییابد
قاسمعلی حسنی، دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی نیز در گفتوگو با «ایران» درخصوص بازار برنج در کشور گفت: در حال حاضر با توجه به آغاز برداشت برنج در استانهای شمالی و واردات برنج، شاهد ثبات قیمت این کالای اساسی در بازار هستیم.
وی افزود: با این حال انتظار داریم تا چندی دیگر قیمت برنج در بازار کاهش یابد که این امر با توجه به تحولات جهانی محتمل خواهد بود.
برداشت برنج سبب ریزش قیمتها
شده است
حسن تقیزاده، رئیس اتحادیه برنج فروشان بابل با اشاره به کاهش 10 تا 15 درصدی قیمت برنج، گفت: عرضه این محصول با نزدیک شدن به فصل برداشت برنج نو 2 برابر شده، این در حالی است که تقاضا برای خرید برنج کاهش پیدا کرده است.
این فعال اقتصادی تأکید کرد: همواره با نزدیک شدن به فصل برداشت برنج نو و افزایش عرضه برنجهای قدیمی، قیمتها ریزش میکند. همچنین با گرم شدن هوا احتمال حشره زدن برنج وجود دارد، بنابراین افرادی که برنج در انبار دپو کردهاند اقدام به عرضه آن میکنند، از اینرو خریداران ریسک نمیکنند و منتظرند تا مرداد برنج نو طارم در بازار عرضه شود.
وی با اشاره به قیمت انواع ارقام برنج در بنکداری، خاطرنشان کرد: طارم و هاشمی محلی کیلویی 105 هزار تومان، فجر کیلویی 76 هزار تومان، شیرودی کیلویی 65 هزار تومان و ندا کیلویی 60 هزار تومان عرضه میشود.
تقیزاده با بیان اینکه شهرهای شمالی با بحران کم آبی مواجه نیستند، افزود: گرمای زیر 35 درجه باعث افزایش کیفیت و میزان برداشت برنج میشود اما اگر گرما از این درجه بالاتر برود میزان برداشت برنجهای طارم و هاشمی تقلیل پیدا میکند. در سال زراعی جاری دمای هوا بالاتر از 35 درجه نرفت، در کنار این موضوع بارندگیها و دسترسی کشاورزان به آب مطلوب بود از این رو پیشبینی میشود میزان تولید مطلوب و به تولید 2 میلیون 500 هزار تن برسیم.
رئیس اتحادیه برنج فروشان بابل افزود: احتمال افزایش مصرف برنج در ماههای پیش رو وجود دارد چرا که برگزاری مراسم محرم و صفر آزاد شده است و از سوی دیگر حجاج بعد از بازگشت از مکه مهمانی میدهند از اینرو مصرف برنج افزایش پیدا میکند.
کشت قراردادی برنج، راهکار وزارت جهاد کشاورزی برای کنترل بازار
وزارت جهاد کشاورزی از زمان روی کار آمدن دولت سیزدهم تاکنون اقدام به کشت قراردادی در بسیاری از محصولات کشاورزی از جمله برنج کرده است که این امر طبیعتاً در آیندهای نزدیک سبب کنترل بهتر بازار برنج در کشور خواهد شد.
در این باره خلیل حقیقی، مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی مازندران به استقبال بالای شالیکاران به کشت قراردادی برنج اشاره کرد و گفت: طبق دستورالعمل وزارت جهاد کشاورزی مقرر شد، سال زراعی جاری ۲۵ هزار هکتار مزارع برنج مازندران به کشت قراردادی اختصاص پیدا کند که خوشبختانه با استقبال کشاورزان و شرکتهای پشتیبانی به ۳۸ هزار هکتار افزایش یافت.
وزیر جهاد کشاورزی:
خرید گندم به مرز 4 میلیون تن نزدیک شد
گروه اقتصادی / وزیر جهاد کشاورزی گفت: میزان خرید گندم از مرز ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تن گذشت و امیدواریم امسال شرایط مطلوبتری را در حوزه گندم داشته باشیم.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، سیدجواد ساداتینژاد وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به انجام سه کار مهم برای افزایش تولید گندم در سالجاری، گفت: افزایش خرید تضمینی گندم به ۱۱هزار و ۵۰۰ تومان، کاهش ۴۵ درصدی قیمت کود و اجرای کشاورزی قراردادی از مهم ترین اقدامات وزارت جهاد کشاورزی برای افزایش تولید گندم در کشور است.
ساداتینژاد با اشاره به وضعیت امنیت غذایی در جهان افزود امروز حوزه کشاورزی و امنیت غذایی برای همه دنیا مهم شده و سفره غذا برای تمامی دنیا مهم است و تنها مختص به کشورمان نیست.
وی در واکنش به موضوع فساد و رانت در واردات نهادهها توسط یک شرکت اظهار داشت: در بحث نهادههای دامی و تأمین آن، سامانه شفافی با نام بازارگاه در وزارت جهاد کشاورزی وجود دارد که نهادهها روی این سامانه به خریداران عرضه و فروخته میشود.
وی افزود: یکی از مأموریتهای معاونت توسعه و بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی رصد روی سامانه بازارگاه و تأمین و رفتار شرکتها است که یکی از شرکتها در تأمین دچار تأخیر است که این موضوع جدیدی نیست و ما در گذشته نیز این تأخیرها را داشتهایم.
ساداتینژاد با یادآوری اجرای هدفمندی و مردمیسازی یارانهها و نظام عادلانه توزیع در ابتدای سال، یادآور شد: دغدغههای زیادی در حوزه تولید وجود داشت و تلاشمان بر آن بوده است که آرامش در حوزه تولیدکنندگان حاکم باشد.
رسیدگی به تخلفات تأمین نهاده
وی با بیان اینکه یکی از تولیدکنندگان در تأمین نهاده دچار تأخیر شده است، اضافه کرد: بررسیهایی در این زمینه انجام شد و در این راستا کمیتهای تشکیل شد که اگر تخلفاتی در این زمینه وجود دارد رسیدگی شود، از تمام دستگاههای نظارتی که در این زمینه کمک کردند تشکر میکنیم و از بررسی استقبال میکنیم.
فسادی در حوزه تولید رخ نداده است
وزیر جهاد کشاورزی با توجه به انتشار برخی اخبار در رسانهها، افزود: این موضوع ممکن است ذهن تولیدکنندگان را در شرایطی که به آرامش و پایداری در حوزه تولید نیاز دارد دچار تشویش کند، در این موضوع هیچگونه فسادی رخ نداده و هیچگونه اختلاس یا رانتی نشده و هیچ ارزی نیز به آن شرکت داده نشده است.
بهگفته وی، طبق ضوابط و قوانین زمانی بانک مرکزی به یک شرکت واردکننده ارز پرداخت میکند که کالای او وارد گمرک شده باشد و این مهم بر اساس مستندات پرداخت میشود، بنابراین، این شرکت بخشی از نهادهها را وارد کرده و بخش دیگر را وارد نکرده است و ارزی به او پرداخت نشده و ریالش در حساب سامانه بازارگاه موجود است.
تولیدکنندگان نگران تأمین نهاده نباشند
وی ادامه داد: برنامهریزی شده که بزودی با تمهیدی که در وزارت جهاد کشاورزی انجام دادیم تأمین نهادههای این شرکت انجام میشود و با سرعت به دامداریها و مرغداریها حمل میشود، لذا هیچ نگرانی دامداران و مرغداران تولیدکننده ما نداشته باشند؛ این مسأله را حل میکنیم و عموماً در گذشته این تأخیرات در سامانه وجود داشته است؛ در این خصوص پیگیریهایی نیز برای رفع آن انجام میدهیم.
وزارت جهاد حامی تولیدکنندگان
ساداتینژاد در پایان گفت: خواهشمندم تولیدکنندگان بدانند وزارت جهاد کشاورزی مثل همیشه حامی تولید است و از آن حمایت میکند، قطعاً در این زمینه از هیچ کوششی دریغ نمیکند تا پایداری تولید به وجود بیاید و دغدغهای در این زمینه نباشد.
شرکت بازرگانی دولتی ایران خبر داد
صرفهجویی ۶۰ هزار تنی مصرف ماهانه گندم صنف و صنعت
شرکت بازرگانی دولتی ایران اعلام کرد: با اصلاح قیمت گندم صنف و صنعت، شاهد صرفهجویی در مصرف این کالای استراتژیک و آغاز حرکت در مسیر مصرف استاندارد گندم این بخش از اردیبهشت امسال هستیم. به گزارش شرکت بازرگانی دولتی ایران، میزان فروش سامانه گندم صنف و صنعت در اردیبهشت امسال به ۸۵ هزار و ۲۳۵ تن رسید؛ این در حالی است که در اردیبهشت ۱۴۰۰ این میزان ۱۴۶ هزار و ۲۹۸ تن بود و صرفهجویی ۴۲ درصدی را نشان میدهد. این گزارش میافزاید: متغیر اصلی صرفهجویی بیش از ۶۱ هزار تنی در میزان تحویل گندم به صنف و صنعت در اردیبهشت سالجاری نسبت به اردیبهشت سال گذشته، اصلاح قیمتها در فرایند عرضه این محصول استراتژیک بوده است. بر اساس گزارشهای موجود، در شرایطی شاهد صرفهجویی ۴۲ درصدی گندم در این بخش هستیم که فرآوردههای حاصل از این محصول در صنایع ماکارونی، بیسکویت، شیرینی، شکلات و فرآوردههای مشابه، بدون انقطاع و توقف، تولید و از طریق چرخه توزیع به بازار عرضه شدهاند. بررسیهای به عمل آمده نشان میدهد که اصلاح قیمت گندم در این بخش، به نحوی مانع خروج آرد از نظام توزیع شده و از هدر رفتن سرمایه ملی جلوگیری کرده است.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی:
سند امنیت غذایی کشور رسماً به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارسال شد
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی از امضای سند امنیت غذایی کشور توسط وزیر جهادکشاورزی و ارسال رسمی آن به شورای عالی انقلاب فرهنگی خبر داد. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت جهاد کشاورزی، سید مجتبی خیام نکویی معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در نشست شورای تحقیقات کشاورزی درباره امضای سند امنیت غذایی کشور توسط وزیر جهاد کشاورزی و ارسال رسمی آن به شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: سازمان تات در سمت نماینده تام الاختیار وزارت جهاد کشاورزی و نیز رئیس سازمان تات در سمت دبیر کمیسیون امنیت غذایی کشور، مسئول پیگیری و به تصویب رسیدن این سند در صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی است و امیدواریم این سند همانند ریلگذاری برای حوزه امنیت غذایی در کشور، هر چه سریعتر به تصویب نهایی برسد. این معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اهمیت سند ملی امنیت غذایی کشور، از پیشبینی تشکیل ستاد راهبردی اجرای سند امنیت غذایی با حضور رئیس جمهور و یا معاون اول رئیس جمهور و چند نفر از وزرا برای نخستین بار در کشور خبر داد و افزود: با تصویب کلیات این سند در شورای عالی انقلاب فرهنگی، برای نخستین بار است که سند امنیت غذایی در سطح رئیس جمهور و یا معاون اول رئیس جمهور در کشور مطرح میشود. خیام نکویی ارائه دستاوردهای مراکز تحقیقاتی سازمان را در سفرهای استانی رئیسجمهور بسیار حائز اهمیت خواند و تصریح کرد: این رویکرد میتواند اهمیت جایگاه پژوهش و تحقیقات در بخش کشاورزی کشور را بیش از پیش مورد توجه قرار دهد. وی با اشاره به ضرورت تعامل مؤسسههای ملی و مراکز تحقیقاتی استانی و برنامهریزیهای هدفمند، ورود به فعالیتهای مجموعهها و حمایت از طرحهای تأثیرگذار را که موجب رفع مشکلات حوزه کشاورزی میشود، مورد تأکید قرار داد. رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ضمن تأکید بر خارج کردن طرحهای بدون اولویت از دستور کار مؤسسهها و مراکز تابعه سازمان اضافه کرد: مؤسسهها و مراکز تحقیقاتی باید چالشهای حوزه خود را اولویتبندی کرده و مطابق آن اولویتها، راهبرد لازم را تعیین کنند تا برای اجرای راهبردها مجموعه اقدامات لازم را تدارک ببینند. این معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه جمعبندی برنامهها در شورای تحقیقات سازمان میتواند نقش یک دستورالعمل را ایفا کند و بر افزایش فعالیت شرکتهای دانشبنیان در تدوین برنامههای سال 1401 مؤسسهها و مراکز تحقیقاتی سازمان تأکید کرد و تغییر راهبردی بر این مبنا را خواستار شد.
توسعه پوشش بیمهای برای کاهش ریسک تولید در زنبورداریها
مجری طرح توسعه زنبورداری کشور بر ضرورت توسعه و استفاده از ظرفیت صندوق بیمه کشاورزی برای کاهش ریسک تولید در حوزه زنبورعسل تأکید کرد.
به گزارش وزارت جهاد کشاورزی، تورج صارمی اظهار داشت: از آنجا که در طول چند سال گذشته موضوع تلفات کلنیهای زنبورعسل متأثر از سمپاشی مزارع و باغات به عنوان موضوع خارج از مدیریت زنبوردار زیر پوشش بیمه نبوده است، با پیگیری معاونت امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی و هماهنگیهای به عمل آمده، موضوع توسعه پوشش بیمه و امکان پرداخت بخشی از خسارت وارده به واحدهای زنبورداری ناشی از سمپاشیها مورد بررسی قرار گرفته و دستورالعملهای مربوطه در این خصوص در حال تدوین است.
مجری طرح توسعه زنبورداری کشور اظهار داشت: با موافقت مدیرعامل صندوق بیمه کشاورزی با کلیات موضوع، با انجام بیمه تکمیلی کلنیهای زنبورعسل در سال زراعی آتی، امکان پرداخت بخشی از خسارات وارده به زنبورداران متأثر از سمپاشی مزارع و باغات کشور در قالب غرامت وجود خواهد داشت.
صارمی در رابطه با بروز خسارتها و تلفات گزارش شده زنبورداریها در تعدادی از استانها از جمله آذربایجان غربی و شرقی به دلیل انجام سمپاشی باغات و مزارع کشاورزی با سموم شیمیایی افزود: در مورد بروز تلفات در زنبورستانها با برگزاری دو جلسه ستاد گردهافشانی کشور، تیمهای کارشناسی به استان آذربایجان غربی اعزام شدند و ضمن بررسی و بازدید میدانی از زنبورستانها و پیگیریهای سازمان دامپزشکی کشور و نمونهبرداریهای انجام شده از کلنیهای زنبورعسل در آن مناطق، نتایج مقدماتی حاکی از مسمومیت ناشی از سمپاشی باغات و مزارع کشاورزی با سموم شیمیایی است.
وی ادامه داد: سازمان حفظ نباتات کشور نیز در راستای پیشگیری و جلوگیری از بروز خسارات وارده به زنبورداریها در عملیات سمپاشی مزارع و باغات و نظارت مؤثر، در این مورد، دستورالعملی را تحت عنوان محافظت از گردهافشانها در برابر سمپاشیها به سازمان جهاد کشاورزی تمام استانها و واحدهای ذیربط اعلام کرده است.
مجری طرح توسعه زنبورداری کشور اظهار داشت: با توجه به اعلام آمار تلفات زنبورهای عسل ناشی از سمپاشیها از سوی استانها و مطابق با مصوبات ستاد گردهافشانی، پیشبینی خسارات وارده به واحدهای زنبورداری انجام شد و گزارش آن در راستای امکان پرداخت تسهیلات بانکی یا استمهال تسهیلات دریافتی توسط زنبورداران خسارت دیده در راستای استمرار فعالیت تولیدکنندگان این بخش به معاونتها و دفاتر تخصصی ذیربط وزارت جهاد کشاورزی منعکس شده و موضوع در حال پیگیری است.