نیروگاه زاپوریژیا برای دومین بار مورد حمله قرار گرفت
نگرانی جهانی از تکرار فاجعه چرنوبیل
شقایق بردبار/ شلیک راکتهایی به سمت نیروگاه هستهای زاپوریژیا در اوکراین نگرانیهای جهانی درباره وضعیت نیروگاههای هستهای موجود در این کشور را برانگیخته است. این در حالی است که هر دو طرف روسی و اوکراینی یکدیگر را متهم میکنند، عامل پرتاب این موشک دیگری بوده است. به گزارش سایت شبکه خبری الجزیره، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در پی حمله راکتی به این نیروگاه تأکید کرد: «این تأسیسات نباید بهعنوان بخشی از عملیات نظامی مورد هدف هر کدام از طرفین قرار گیرد. به جای این دست اقدامات دو طرف باید به توافقهایی در سطحی تکنیکی درباره ایجاد محیطی امن در اطراف این نیروگاه دست یابند تا نگرانیهای منطقهای برطرف شود.»
این در حالی است که بنا بر این گزارش، شورای امنیت نیز نشستی اضطراری در همین خصوص برگزار و با ابراز نگرانی درباره عواقب چنین حملاتی درباره تداوم چنین وضعیتی هشدار داد. رافائل گروسی، رئیس سازمان بینالمللی انرژی اتمی هم که در این نشست حضور داشت، تأکید کرد که سازمان تحت نظر وی آماده است تا بازرسان خود را برای بررسی آسیبهای احتمالی به این نیروگاه اعزام کند. واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در سازمان ملل نیز که در این نشست حضور داشت، با متهم کردن کی یف و تأکید بر اینکه ارتش اوکراین این حمله را انجام داده است، هشدار داد: «حملات کی یف به تأسیسات هستهای که در دست روسیه است، موجب بروز رویداد تلخ دیگری مانند چرنوبیل خواهد شد.» وی در حالی این اظهارات را بیان کرد که روز پنجشنبه این تأسیسات هستهای برای دومین بار در چند روز اخیر مورد اصابت راکتهایی قرار گرفت.
در پی ادامه حملات به تأسیسات هستهای زاپوریژیا، وزارت خارجه امریکا با حمایت از اوکراین، تأکید کرد، خواهان ایجاد منطقهای غیر نظامی در اطراف این تأسیسات هستهای است تا از عواقب غیر مسئولانه و خطرناک روسیه در این نیروگاه جلوگیری شود. این در حالی است که واسیلی نبنزیا پس از نشست شورای امنیت به خبرگزاری روسی اینترفکس گفت که مسکو اجازه نمیدهد چنین اتفاقی در اطراف این نیروگاه که در حال حاضر در استیلای نیروهای روسیه است، بیفتد. ویاچسلاو ولودین، رئیس مجلس دومای روسیه هم در واکنش به حملات به تأسیسات هستهای زاپوریژیا تأکید کرد، اگر ادامه این حملات منجر به یک فاجعه هستهای شود، مسئول آن کی یف، اتحادیه اروپا و امریکا خواهند بود.
آمادهباش امدادی در فرودگاه بنگوریون تلآویو
رسانههای صهیونیستی از نشت گاز سمی کلر در فرودگاه بنگوریون در نزدیکی تلآویو پرده برداشتند. ایرنا به نقل از سایت المصری الیوم نوشت؛ بنابر اعلام رسانههای صهیونیستی ماده سمی کلر از واحد انرژی فرودگاه بنگوریون نشت کرده است و تیمهای آتشنشانی و امدادی برای مهار آن در محل حضور یافتهاند. این گاز به سالنها سرایت نکرده بود و به همین دلیل در روند پروازها خللی وارد نشد. خبر دیگری از فلسطین حاکی است، بنا بر گزارش وبگاه عرب 48، با تأیید شهادت جوان فلسطینی مجروح در جنگ اخیر، شمار شهدای نبرد غزه و رژیم صهیونیستی به 49 نفر رسید. 360 نفر نیز زخمی هستند که حال برخی از آنها وخیم گزارش شده است.
اواستاد د سائوپائولو (برزیل)
هزاران نفر از برزیلیها از رهبران اتحادیهها وسیاستمداران گرفته تا دانشجویان وهنرمندان در حمایت از دموکراسی به خیابانها رفتند. این در حالی است که اظهارات اخیر بولسونارو که از هم اکنون درباره نتایج انتخابات الکترونیکی ابراز تردید کرده، باعث شده تا مخالفان او بیش از هر زمان متحد شوند. تظاهرات روز پنجشنبه نیز نماد چنین اتحادی بود.
لاوانگاردیا (اسپانیا)
یک سال از زمان خروج برخی از مردم افغانستان از کشورشان و مهاجرت آنها به اروپا و امریکا میگذرد اما وضعیت بیشتر آنها به ثبات نرسیده و برخی از این خانوادهها که اغلب نیز پر جمعیت هستند، مجبورند در یک اتاق کنار هم زندگی کنند. در حالی که بدون حمایت دولتها یا شبکههای حمایتی حقوق بشری، زندگی آنها هرگز قوام نمی یابد.
کوریا تایمز (کره جنوبی)
بر اثر بارشهای سیل آسای اخیر که به کشاورزی و برخی صنایع کوچک خساراتی وارد کرده، احتمال دارد تورم که از چند ماه پیش در کره جنوبی آغاز شده، افزایشی چشمگیر پیدا کند. تورم در مواد غذایی در حال حاضر به 50 درصد رسیده است و با توجه به در پیش بودن فصل جشنهای محلی و افزایش تقاضا برای خرید، تورم میتواند بیشتر هم شود.
دوئل خیابانی احزاب در بغداد
حامیان جریان صدر و چهارچوب هماهنگی دور جدید تظاهرات خود را آغاز کردند
زهره صفاری/ حضور همزمان طرفداران چارچوب هماهنگی شیعیان و جریان صدر در محدوده منطقه سبز بغداد به رغم برقراری سطح امنیتی بسیار بالا در بخش دیپلماتیک پایتخت عراق، نگرانیها نسبت به درگیریها بویژه درگیری های مسلحانه را میان طرفین بالا برده است؛ شرایطی که میتواند بحران سیاسی در این کشور را به سطح خطرناکی بکشاند.
به گزارش العالم، پس از آنکه مقتدی صدر، عصر چهارشنبه در پیامی توئیتری بیانیهای در ارتباط با انحلال پارلمان عراق صادر کرد و از هوادارانش خواست تا پس از برگزاری مراسم نماز جمعه، با تجمع در تمامی استانها تظاهرات برپا کرده و فرمهای مربوط به درخواست انحلال پارلمان را برای تحویل به دستگاه قضایی پر کنند، کمیته تنظیم تظاهرات دفاع از نهادهای مشروع حکومت نیز با انتشار بیانیهای از همه شهروندان میهندوست عراقی خواست ساعت 17 روز جمعه (دیروز) در ورودی منطقه سبز و همچنین در استانهای بصره و نینوا راهپیمایی مسالمت آمیزی با عنوان «ملت حامی دولت است» برگزار کنند.
در پی این فراخوان، صفحه فیسبوکی وزیر القائد وابسته به دفتر مقتدی صدر نیز با انتشار بیانیهای از دوستداران اصلاحات خواست که در همین زمان و تاریخ در همه استانها برای تظاهرات به خیابان بیایند. اما نکته قابل تأمل در این بیانیه این بود که این بار تاریخی برای پایان تحصن و اعتراض صدریها اعلام نشد و این جملات که «تا وقتی در این صفحه اعلام شود، تظاهرات ادامه خواهد داشت» نگرانیها را از بروز تنشهای دوباره افزایش داد.
صف آرایی حامیان دو حزب دیروز در حالی شکل گرفت که یکی از سران جریان صدر به العربی الجدید گفت، ضرب الاجل صدر به دستگاه قضایی عراق پس از شکایت در دادگاه عالی فدرال برای انحلال پارلمان به دلیل ناکامی در تشکیل دولت جدید به مدت 10 ماه صورت گرفته و موعد برگزاری جلسه دادگاه 18 آگوست -5 روز دیگر- خواهد بود. به گفته او این شکایت از سوی برخی شخصیتهای مرتبط با جریان صدر، افراد مستقل و برخی وکلا مطرح شده است.
وی همچنین با تأکید بر اینکه پایان ضربالاجل و عدم صدور حکم برای انحلال پارلمان، تنشها از سوی جریان صدر را تشدید خواهد کرد، اتهاماتی را نیز به چهارچوب هماهنگی وارد کرد و افزود: «مقتدی صدر اطلاعاتی دارد که نشان میدهد فشارهایی بر دستگاه قضایی بویژه دادگاه فدرال اعمال میشود تا احکامی به نفع چهارچوب هماهنگی صادر کند و ضرب الاجل صدر نیز برای فاش کردن این فشارها و اطلاع افکار عمومی است.»
برقراری تمهیدات امنیتی با پیشبینی درگیری
براساس اعلام منابع عراقی، در حالی که بسیاری از کارشناسان سیاسی عراقی روند فعلی انحلال پارلمان را قانونی نمیدانند و چهارچوب هماهنگی نیز پس از نشست اخیر خود فرایند تشکیل دولت را اعلام کرده است، نیروهای امنیتی از 24 ساعت قبل از موعد برگزاری هر دو تظاهرات صدریها و غیر صدریها، در اقدامی پیشگیرانه چندین مانع سیمانی در دروازههای منطقه الخضرا و پل معلق ورودی بغداد نصب کردند تا با جدا کردن هواداران جریان صدر که در داخل منطقه سبز تحصن کردهاند و حامیان چهارچوب هماهنگی شیعیان که قرار بود در نزدیکی یکی از دروازهها تظاهرات کنند فاصله ایجاد کرده و از درگیریها در پایتخت عراق تا حد ممکن جلوگیری کنند.
به نوشته العالم، علی فضل الله، تحلیلگر سیاسی عراق معتقد است: «چهارچوب هماهنگی کمیتههایی برای نظارت بر روند تظاهرات تشکیل داده است و از این رو تظاهرات هواداران آنها از نظم و انضباط بالایی برخوردار خواهد بود. طبق قانون اساسی عراق دستگاه قضایی حق انحلال پارلمان را ندارد، این امر فقط در صورت موافقت اکثریت مطلق نمایندگان مجلس یعنی50درصد به علاوه یک رأی صورت میگیرد.»
در همین حال به نوشته بغداد الیوم، مقتدی صدر در آستانه برگزاری این تظاهرات توئیتی را منتشر کرد و در آن با تأکید بر نیاز کشور به صلح داخلی، حامیان چهارچوب هماهنگی شیعیان را به پیوستن به تحصن کنندگان صدری دعوت کرد. این در شرایطی بود که خطیب نماز جمعه در منطقه سبز نیز از تداوم این تظاهراتها تا تحقق خواستههای این جنبش تأکید داشت.
در همین حال مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق با خطرناک خواندن شرایط کشور اعلام کرد که باید نظام دموکراتیک کشور حفظ و هرگونه روال خطا یا اشکال در قانون با اتفاق نظر ملت برطرف شود: «هیچ راهی برای حل مشکلات جز گفتوگو وجود ندارد.» وی همچنین تأکید کرد که دولت فعلی در درگیری سیاسی جاری در کشور طرف هیچکس نیست.» همزمان محمود محمد، سخنگوی حزب دموکراتیک کردستان نیز با تأکید بر اینکه انحلال پارلمان کنونی میتواند بحران بزرگتری را نیز به عراق تحمیل کند، گفت: «نحوه انحلال پارلمان عراق در قانون اساسی مشخص شده و برگزاری انتخابات بدون توافق سیاسی همه طرفها ممکن نیست.»
واشنگتن پست دلیل تفتیش عمارت رئیس جمهور سابق را افشا کرد
اف بی آی در جستوجوی اسناد هستهای در خانه ترامپ
لاله مهرزاد/ اطلاعات جدید افشا شده نشان میدهد، اف بی آی در تفتیش خانه ویلایی دونالد ترامپ به دنبال اسناد هستهای بوده است.
به گزارش روزنامه واشنگتن پست، کارشناسان اطلاعات و اسناد طبقهبندی شده معتقدند، یورش به خانه رئیس جمهوری سابق امریکا در حالی که خود او نیز در عمارتش حضور نداشته، نشان دهنده عمق نگرانی مقامات دولتی از اطلاعاتی بوده که احتمال میدادند در مارالاگو وجود داشته باشد و به دست افرادی بیفتد که بتوانند از آنها سوء استفاده کنند. این کارشناسان که نخواستند نامشان فاش شود، تأکید کردهاند این یورش بی سابقه نشان میدهد اسنادی که باعث نگرانی شده بودند، اسنادی بسیار حساس و مهم بودند. اطلاعات و اسنادی مثل اسناد هستهای یا دیگر اطلاعات حساس کشوری. با این حال نه آنها، نه سخنگوی ترامپ و نه مقامات دادستانی درباره اینکه اسنادی که به دست آمده شامل چه چیزهایی بودهاند، توضیحی ندادهاند. این در حالی است که مریک گارلند، دادستان عالی امریکا روز پنجشنبه از تفتیش خانه رئیس جمهور سابق امریکا که در تاریخ این کشور سابقه نداشته است، حمایت کرد و گفت: «خود من دستور این تفتیش را صادر کردم.» او در بیانیه خود که اولین موضعگیری او نسبت به تفتیش خانه ترامپ بود، از مأموران اف بی آی به عنوان نیروهای فداکار و میهنپرست یاد کرد که «هرگاه کشور در معرض خطری باشد، ساکت نمیمانند و با هر تهدیدی مقابله میکنند و در این راه جان خود را هم به خطر میاندازند.»
با این حال جامعه امریکا به خاطر این تفتیش در التهابی بسیار بالا به سر میبرد. طوری که سیاستمداران هر دو جناح جمهوریخواه و دموکرات را به صف آرایی مقابل یک دیگر واداشته است. هرچند که در جامعه امریکا نیز حامیان ترامپ بابت این اقدام هیجانزده شده و دست به تهدیدهای مختلف زدهاند. طوری که روز پنجشنبه گارلند نیز تأیید کرد، پلیس اوهایو به یک مرد مسلح که قصد داشت با سلاح خود به دفتر اف بی آی در سینسیناتی حمله کند، شلیک کرده و او را از پای در آورده است. گفته شده او از اعضای گروه راست افراطی پسران مغرور بوده که رهبران آن متهم به حمله به ساختمان کنگره امریکا در 6 ژانویه 2021 بودند.
همه این رخدادها در حالی است که امریکا در آستانه انتخابات میان دورهای کنگره است؛ انتخاباتی که میتواند موازنه قدرت در کنگره امریکا را تغییر دهد و تأثیر زیادی بر انتخابات ریاست جمهوری 2024 بگذارد. این در حالی است که یکی از آشنایان ترامپ که نخواسته نامش فاش شود، گفته است: «جمهوریخواهان ابتدا تصور میکردند، یورش اف بی آی به خانه ترامپ میتواند از نظر سیاسی به او کمک کند. اما پس از آن با افشاگریهایی که درباره موضوع اسناد شد، گمان میرود برای وضعیت سیاسی او مخرب باشد.»
عملیات انتحاری در جده عربستان
سرویس امنیتی عربستان خبر داد، یک فرد تحت تعقیب در اقدامی انتحاری، کمربند انفجاری خود را در جده منفجر کرد که بر اثر آن 4 نفر از جمله 3 مأمور امنیتی زخمی شدند. عامل این انفجار نیز کشته شد.
به گزارش ایسنا، به نقل از روسیا الیوم، سخنگوی رسمی دفتر امنیت ملی عربستان گفت: عامل انتحاری که عبدالله بن زاید عبدالرحمن البکری الشهری نام داشته است، تحت تعقیب بوده و در جریان یک عملیات امنیتی برای دستگیری وی دست به انتحار زده است. سخنگوی ریاست امنیت دولت عربستان سعودی همچنین با اشاره به اعلام اسامی 9 فرد تحت تعقیب امنیتی خبر داد که انتحار «عبدالله بن زاید عبدالرحمن البکری الشهری» روز چهارشنبه در محله «السامر» واقع در استان جده اتفاق افتاد. در این رویداد همچنین یک تبعه پاکستانی زخمی شد که به همراه سه نیروی امنیتی عربستانی برای درمان به بیمارستان منتقل شد.