
«ایران» ازتغییر مسیر بازارها طی روزهای اخیر گزارش میدهد
عقبگرد قیمتها در بازار طلا و ارز
سکه طرح قدیم ۵۰ هزار تومان و سکه طرح جدید ۳۰۰ هزار تومان کاهش هفتگی داشت
گروه اقتصادی / بازار ارز و طلا طی روزهای گذشته تغییر مسیر داده است. در این بازارها به دلیل خوشبینی به آینده عرضه و فروش از خرید و تقاضا پیشی گرفته است و قیمتها کاهش محسوسی تجربه کرده است.
کارشناسان معتقدند با روند فعلی دارندگان ارز و طلای خانگی تمایل بیشتری برای عرضه طلا و ارز خود به بازار پیدا میکنند و همین موضوع عامل جدید برای افت بیشتر قیمتها دراین بازارها خواهد بود. دراین راستا فعالان و تحلیلگران بازار ارز و طلا چشمانداز ریزشی از قیمتها ارائه دادهاند.
درهمین زمینه نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران گفت: هفته گذشته قیمت انواع سکه و طلا به دلیل کاهش داد و ستدها و افت نرخ ارز کم شد و این سیر نزولی قیمتها طی سه هفته گذشته استمرار داشت. محمد کشتی آرای به ایرنا اظهار داشت: هفته گذشته قیمت جهانی طلا با توجه به تحولات جهانی سیر صعودی داشت اما نرخ ارز به دلیل ایام سوگواری سالار شهیدان و تعطیلات این ایام با کاهش همراه بود
وی افزود: در نتیجه تعطیلات هفته گذشته و کاهش نرخ ارز قیمت طلا نیز افت داشت و رشد بهای انس جهانی طلا تأثیری بر قیمت سکه و طلای داخل نداشت.
نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران گفت: ازسوی دیگر، به دلیل ایام سوگواری و کاهش تقاضا حباب سکه نیز در این ایام تخلیه شد. به گفته وی انس جهانی طلا در هفته گذشته با ۱۷ دلار افزایش به ۱۷۹۴ دلار رسید، اما در بازار ایران، سکه طرح قدیم ۵۰ هزار تومان و سکه طرح جدید ۳۰۰ هزار تومان کاهش هفتگی داشت. کشتی آرای بیان کرد: در آخرین معاملات نیم سکه ۵۰ هزار تومان، ربع سکه ۳۰ هزار تومان و سکههای یک گرمی نیز ۲۰ هزار تومان کاهش قیمت هفتگی داشت.
وی اضافه کرد: هر مثقال طلای آب شده ۴۰ هزار تومان و هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز ۱۰ هزار تومان کاهش قیمت هفتگی همراه بود. نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران بیان کرد: حباب سکه نیز با ۲۲۰ هزار تومان کاهش به یک میلیون و ۲۵۰ هزار تومان رسید.
رشد فروش دربازار ارز
در بازار ارز نیز وضعیت مشابهی به چشم میخورد. دلار که پس از بازگشت هیأت مذاکرهکننده ایران از وین به نرخ ۳۲ هزار تومان رسیده بود، در بازار روز چهارشنبه تا نرخ ۳۰ هزار و ۹۰۰ تومان پایین آمد.
به گفته دبیرکل کانون صرافان ایران ازهفته گذشته که بحث رایزنیها برای ایجاد توافق در مذاکرات مطرح شد، شاهد کاهش نرخ ارز بودیم. همین ذهنیت مثبت مردم و کاهش نرخ ارز نشان داد که احیای برجام میتواند در قیمت نهایی ارز تأثیر داشته باشد.
وی تأکید کرد: رصد بازار نشان میدهد در این ایام فروشندههای ارز در بازار افزایش پیدا کردهاند و اخبار مذاکرات روی افرایش فروش ارز و افزایش عرضه ارز مردم در بازار تأثیر مثبت گذاشته است.
دبیر کل کانون صرافان درباره رفتار صادرکنندگان دربازار ارز گفت: دو ماه قبل نرخ ارز وارد کانال ٣١ هزار تومان شد و از این رو بسیاری از صادرکنندگان ارز خود را نگهداری کردند که در موقعیت بهتری عرضه کنند اما صادرکنندگان هم برای تأمین نیاز ریالی خود باید ارز به فروش برسانند و با توجه به اینکه صادرکنندگان هم احتمال میدهند که خبر توافق منتج به کاهش نرخ ارز میشود، به طور قطع با افزایش فروش ارز صادرکنندگان خواهیم بود و همین رفتار هم بر روند کاهشی نرخ ارز در بازار کمک میکند.
وی با اشاره به میزان ارزهای خانگی و روند تخلیه ارز خانگی در بازار با انتشار اخبار مثبت برجامی اظهار داشت: از چند سال گذشته مردم و بسیاری از صادرکنندگان با توجه به دغدغههایی که داشتند سپردههای ریالی خود را از شبکه بانکی خارج و تبدیل به ارز، سکه و مسکوکات طلا کردند که نمونه جمعآوری ارز و طلای خانگی را در صندوق امانت بانک ملی دیدیم که چندی پیش به سرقت رفت. اخبار غیر رسمی میگویند حدود ۴٠ میلیارد دلار ارز خانگی وجود دارد، یعنی به ازای هر ایرانی ۵٠٠ دلار.
در این میان، رئیس کل بانک مرکزی در تازهترین اظهارنظر درباره آخرین وضعیت بازار ارز عنوان کرد: آرامش خوبی در بازار ارز حاکم است و در چهار ماه اول امسال حدود 14 میلیارد دلار تأمین ارز داشتیم که نسبت به مدت زمان مشابه در سال گذشته حدود 80 درصد رشد داشتیم.
قیمت دلار توافقی در کانال ۲۹ هزار تومان ماند
قیمت توافقی دلار در ساعات پایانی معاملات روز پنجشنبه، ۲۰ مردادماه در بازار ارز در کانال ۲۹ هزار تومان ثابت ماند.اواخر خردادماه بانک مرکزی برای ساماندهی بازار ارز در تعامل با کانون صرافیها، صرافیهای معتبر و صادرکنندگان به این جمعبندی رسید که بازار توافقی عرضه و تقاضا راهاندازی شود. سپس امکان معاملات توافقی ارز در صرافیها و بازار متشکل ارزی فراهم شد.روز پنجشنبه، در آغاز به کار فعالیت بازار توافقی بازار ارز، دلار با قیمت ۳۰ هزار و ۱۵۰ تومان و با حجم ۲۰ هزار معامله شد، اما عصر پنجشنبه در شرایطی که تنها ۲ ساعت تا پایان معاملات باقی مانده بود قیمت دلار با نرخ ۲۹ هزار و ۹۲۰ تومان معامله شد.

از 18.8 میلیون ابزار پرداخت، 10.8 میلیون دستگاه غیرفعال شد
تمام پوزها در تور مالیاتی
با ساماندهی دستگاهها، بیش از 57 درصد پوزها و درگاههای پرداخت غیرفعال شد
گروه اقتصادی / درحالی که بیش از دو سال از تصویب قانون ساماندهی پایانههای فروشگاهی به منظور اتصال به نظام مالیاتی میگذرد و در زمان دولت قبل اجرای این قانون روی زمین مانده بود، با پیگیری آن از ابتدای آغاز به فعالیت دولت سیزدهم، پرونده ساماندهی کارتخوانها و درگاههای پرداخت بسته شد. براین اساس، نابسامانی که طی سالهای گذشته دراین حوزه به چشم میخورد و فرارهای مالیاتی که اتفاق میافتاد به نقطه پایانی خود رسید، به طوری که کارتخوانهای در اختیار فروشگاهها، اشخاص حقیقی، حقوقی، سیار، ثابت به هر شکلی که باشد همه شناسنامه دار و آنهایی که مراجعه نکردند، غیرفعال شد؛ بنابراین هماکنون کارتخوان بدون شناسنامه در کشور نداریم. طبق اطلاعاتی که از سوی سازمان امورمالیاتی ارائه شده است، از 18 میلیون و 800 هزاردستگاه کارتخوان و درگاه پرداخت، تنها 8 میلیون دستگاه فعال مانده و مابقی یعنی 57 درصد این دستگاهها غیرفعال شده است. این درحالی است که در سالهای گذشته در کنار فروشگاههایی که تعداد زیادی پوز داشتند، بسیاری از دستفروشان هم از کارتخوان استفاده میکردند و حتی تعدادی از این دستگاهها به خارج از کشور منتقل شده بود.
درهمین زمینه معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی از اتصال تمام کارتخوانها و درگاههای پرداخت اینترنتی فعال در شبکه پرداخت کشور به پرونده مالیاتی خبر داد.
مهران محرمیان گفت: در حال حاضر هشت میلیون ابزار پرداخت در کشور فعال است که همگی به پرونده مالیاتی متصل هستند و سازمان امور مالیاتی اقدامات لازم را برای رسیدگی به این پروندهها انجام خواهد داد.
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی افزود: اتصال ابزارهای پرداخت به پروندههای مالیاتی از دو طریق انجام شد؛ تعدادی از ابزارهای پرداخت با هدایت صاحبان این ابزارها در سایت سازمان امور مالیاتی به پرونده مالیاتی متصل شدند و تعدادی هم که این اتصال از سوی صاحبان آنها انجام نشد عملیات قطع و غیرفعال شدن این ابزارها از شبکه پرداخت انجام شد.
محرمیان افزود: اتصال کارتخوانها و درگاههای پرداخت اینترنتی پس از دو سال همکاری بسیار خوب شبکه پرداخت، مردم محترم، سازمان امور مالیاتی و همکاران بانک مرکزی میسر شده است.
وی خاطرنشان کرد: اتصال تعداد محدودی از ابزارهای پرداخت به شبکه پروندههای مالیاتی باقی مانده است که این ابزارها مربوط به مشاغل حساس مانند بیمارستان یا امثال آنها هستند که در این زمینه نیز با سازمان امور مالیاتی برای تعیین تکلیف آنها مکاتبه شده است.
غیرفعال شدن 10.8 میلیون ابزار پرداخت
درکنار 8 میلیون کارتخوانی که شناسنامه دار شده و به پرونده مالیاتی الصاق شدهاند، تعداد زیادی از پوزها و درگاههای پرداخت نیز غیرفعال شده است. دراین راستا، رئیس اداره اجرایی مرکز تنظیم مقررات سازمان مالیاتی با اشاره به طرح ساماندهی کارتخوانها گفت: از بین ۱۸ میلیون و ۸۰۰ هزار ابزار پرداخت، ۸ میلیون ابزار پرداخت به پرونده مالیاتیشان الصاق شدند و سایر ابزارهای پرداخت هم در اجرای قانون غیرفعال شدند.
اشکان هراتی در برنامه گفتوگوی ویژه خبری درباره ضرورت ساماندهی ابزارهای پرداخت و همچنین آخرین وضعیت اجرایی آن گفت: ساماندهی دستگاههای کارتخوان بانکی در اجرای ماده 11 قانون پایانه فروشگاهی با همکاری سازمان امور مالیاتی و بانک مرکزی انجام گرفت و از 15 دیماه سال 1400 این همکاری شکل گرفت و از بین 18 میلیون و 800 هزار ابزار پرداخت، تمام این ابزارها ساماندهی شد. 8 میلیون ابزار پرداخت به پرونده مالیاتی شان الصاق و سایر ابزارهای پرداخت هم در اجرای قانون غیرفعال شدند.
هراتی درخصوص کارتخوانهای غیرفعالشده افزود: 9 میلیون و 300 هزار دستگاه کارتخوان غیرفعال شدند، طی چند مرحله به مؤدیان این فُرجه داده شد که یا دستگاه کارتخوانشان را غیرفعال کنند یا آنها را به پرونده مالیاتی مربوطه الصاق کنند.
وی تصریح کرد: ما در راستای هوشمندسازی نظام مالیاتی خواهیم ماند که در مقطع کنونی اولویت اصلی نظام مالیاتی است، یکی از مهمترین این ظرفیتها بستری تحت عنوان قانون پایانه فروشگاهی و سامانه مؤدیان بود.
وی ادامه داد: با همکاری بانک مرکزی خوشبختانه توانستیم در دولت جدید و با تیم مدیریتی جدید در یک حرکت جهادی به یکی از آرمانهای سازمان مالیاتی که دستیابی به یک اطلاعات شفاف برای نظام مالیاتی کشور بود به آن دسترسی پیدا کنیم و ما طی این فرایند بیش از دومیلیون مؤدی جدید را شناسایی کردیم که این خود گامی در جهت ایجاد شفافیت و برقراری عدالت مالیاتی بود.