- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
در اربعین شهادت سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین علیهالسلام و اصحاب باوفای ایشان، حسینیه امام خمینی(ره) میزبان هیأتهای دانشجویی از سراسر کشور بود و دانشجویان و دانشگاهیان در حضور رهبر معظم انقلاب اسلامی به عزاداری پرداختند. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، در این مراسم رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنان کوتاهی در جمع دانشجویان، ضمن تجلیل از مراسم پرشور عزاداری اربعین حسینی گفتند: این اجتماعات باید عزم همگان را ثابت و استوار کند و مهم است که در این مسیر همواره ثبات قدم داشته باشیم و تحت تأثیر ناهمواریها و دشواریها قرار نگیریم.
حضرت آیتالله خامنهای افزودند: تلاش در راه خدا، اقامه حق و عدل و راه رسیدن به تمدن و جامعه اسلامی مسیر دشوار و پرفراز و نشیبی است اما مشاهده مسیر طی شده در انقلاب اسلامی و افق پیش رو، نشانههایی کاملاً امیدبخش، موفقیتآمیز و خوش عاقبت را نشان میدهد. همچنین در ابتدای این مراسم حجتالاسلام والمسلمین پناهیان با تبیین مفهوم «نصرت ولی خدا» آن را عبارتی عمیق و برجسته خواند و گفت: در پناه نصرت ولی خداست که ایمان و تقوای الهی ظهور و بروز مییابد. وی زیارت اربعین را اوج محبت مردم به ولی خدا دانست و افزود: پیادهروی اربعین تمدنساز و تجلی محبت و ایمان مردم و موجب اقتدار حق است. حجتالاسلام پناهیان با اشاره به پیادهروی بزرگ اربعین خاطرنشان کرد: فرهنگ پیادهروی اربعین باید در همه شئون زندگی و تولیدات فرهنگی جامعه ما تجلی یابد. در این مراسم، آقای میثم مطیعی نیز به مرثیهخوانی و نوحهسرایی پرداخت. در پایان این مراسم دانشجویان نماز ظهر و عصر را به امامت رهبر انقلاب اسلامی اقامه کردند.
رئیس جمهوری خطاب به سران عربستان: بزرگتر از شماها نتوانستند علیه ملت ایران کاری از پیش ببرند
»حریری حتی یک کلمه از بیانیه استعفا را ننوشته بلکه سعودی ها این بیانیه را نوشته بودند
»عربستان از اسرائیل خواسته به لبنان حمله کند
»ایران در لبنان نفوذ دارد اما در مسائل لبنان دخالت نمی کند، اما عربستان در لبنان نفوذ دارد و در امور لبنان دخالت می کند
گروه جهان/ دبیرکل حزبالله لبنان با تأکید بر اینکه استعفای «سعد الحریری»، نخستوزیر لبنان ناشی از اجبار سعودیها بوده، اعلام کرد: ریاض از تلآویو خواسته است در قبال دریافت هزینهای قابل توجه به لبنان حمله کند. وی دلیل این اقدام را عصبانیت سعودیها از شکستهایشان در سوریه و یمن عنوان کرد.
به گزارش ایرنا، «سیدحسن نصرالله» در سخنرانی خود در مراسم اربعین حسینی و «روز شهید حزب الله» که به صورت ویدئو کنفرانس در حومه جنوبی بیروت و شهرهای دیگر انجام شد، به تحلیل وقایع یک هفته اخیر در خاورمیانه پرداخت و گفت: از روز شنبه لبنان را وارد یک بحران سیاسی و مرحله مهمی کردهاند که کم کردن خطرات ناشی از آن به دست خود لبنانیها است. وی سپس به مرور حوادث پرداخت و گفت: پیش از رویدادهای اخیر، در دوره خوبی قرار داشتیم. رئیس جمهوری انتخاب شده و دولت تشکیل شده بود و امنیت و ثبات بینظیری در کشور برقرار شده بود. در این وضعیت، ناگهان گروههای سیاسی با فراخوانده شدن نخستوزیر به ریاض و مجبور کردن وی به استعفا از عربستان ضربه خوردند. نصرالله سپس با تأکید بر اینکه سعد حریری حتی یک کلمه از بیانیه استعفای خود را ننوشته بود بلکه سعودیها این بیانیه را نوشته بودند، اظهار داشت: حریری در عربستان در بازداشت خانگی به سر میبرد و اجازه بازگشت به لبنان به وی داده نمیشود. سعودیها میخواهند نخستوزیر جدیدی را به لبنان تحمیل کنند و حتی با جریان المستقبل هم مشورت نکردهاند. ما نیز همصدا با جریان المستقبل و فراکسیون المستقبل خواهان بازگشت حریری به لبنان هستیم. ممکن است وقتی حریری برگردد از استعفای خود برگردد، ممکن است بر استعفای خود پافشاری کند، حتی ممکن است برگردد و علیه حزبالله جنگ به راه بیندازد؛ اما مهم نیست بعداً چه اتفاقی میافتد، آنچه مهم است، این که وی به کشور برگردد. پیشتر برخی رسانههای خبری جهان همچون رویترز نیز از حصر خانگی حریری در عربستان خبر داده بودند.
دبیرکل حزبالله استعفای حریری را غیر قانونی دانست و تأکید کرد: دولت کنونی در لبنان دولت قانونی است و ما دعوت به آغاز رایزنیهای پارلمانی برای معرفی نخستوزیر جدید را که از سوی عدهای مطرح میشود، تأیید نمیکنیم چون دولت کنونی قانونی است.
درخواست عربستان از اسرائیل برای حمله به لبنان
سیدحسن نصرالله سپس اقدامات اخیر عربستان را اعلام جنگ علیه کل لبنان و نه صرفاً علیه حزبالله دانست و افزود: اطلاعاتی در دست داریم که سعودیها از اسرائیل خواستهاند به لبنان حمله کند و حاضرند میلیاردها دلار به اسرائیل برای این کار پرداخت کنند. همانطور که جنگ 33 روزه سال 2006 هم به درخواست عربستان انجام شد. دبیرکل حزبالله برهمین اساس فرضیه جنگ رژیم صهیونیستی علیه لبنان را غیرصحیح دانست و گفت که اطلاعات این را نشان نمیدهد. زیرا رژیم صهیونیستی میداند که هزینه چنین جنگی تا چه حد بالاست. نصرالله همچنین با اشاره به اتهام عربستان سعودی مبنی بر اینکه «ایران موشک بالستیک وارد یمن کرده است و آن را تحویل حزبالله داده تا به سمت عربستان شلیک کند» تأکید کرد: این موشکها و پهپادهای هدایت شونده توسط خود یمنیها ساخته میشوند. «سید عبدالملک الحوثی» رهبر شریف و شجاعی است که به حرفهایی که میزند عمل میکند.
دبیرکل حزبالله در پایان تأکید کرد: ایران در لبنان نفوذ دارد اما در مسائل لبنان دخالت نمیکند. اما عربستان در لبنان نفوذ دارد و در امور لبنان دخالت میکند. وی خطاب به مدعیان دخالت ایران در لبنان گفت: یک مورد با دلیل نشان دهید که ایران در لبنان دخالت کرده است. دبیرکل حزبالله با اشاره به اینکه سعودیها توان رویارویی با ایران را ندارند برای همین میخواهد از لبنان انتقام بگیرند، تأکید کرد: همه نقشههای عربستان در لبنان به شکست خواهد انجامید همانطور که در کشورهای دیگر شکست خورد.
گزارش تکمیلی را در صفحه 20 بخوانید.
نامهکانون صنفی استادان دانشگاهی به وزیرعلوم/ پیشنهادهای رفع چالش در دانشگاه 7
گزارش <ایران> از غبار همهپرسی بر چهره کردستان عراق/ اقلیمی که دیده نشد 12
»از انتصاب اقوام، نزدیکان و خویشاوندان ذینفوذان سیاسی، اقتصادی به سمتهای مدیریتی پرهیز شود
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با تأکید بر اینکه در مقابل فشارهای بیرونی و تحمیلهای غیرکارشناسی و زیادهخواهیهای سیاسی اقتصادی خواهد ایستاد، دستورات ۹ گانه زیر را خطاب به مدیران هلدینگهای شستا ابلاغ کرد.
به گزارش «ایران»، دکتر علی ربیعی در جلسهای چندساعته با مدیران شستا که تا پاسی از شب در سالن جلسات شرکت سرمایهگذاری تأمین اجتماعی ادامه داشت، دستورات ۹ گانه زیر را خطاب به مدیران هلدینگهای شستا ابلاغ کرد که به شرح زیر است:
۱- کاهش تصدیگری بنگاهها در راستای مصوبات جلسات ستاد هماهنگی اقتصادی دولت
۲- اصلاح و ارتقای بهرهوری شرکتها با تمرکز بر تکمیل زنجیره ارزش و افزایش بازدهی از داراییها
۳- تقویت انضباط مالی و نظارت مستمر بر هلدینگهای تابعه
۴- پایبندی به شفافیت و گردش صحیح اطلاعات و پاسخگویی به افکار عمومی
۵- اتکا به مدیریت با ثبات و شایستهسالار، اقتصادی و مشورتپذیر
۶- اولویت قرار دادن جذب سرمایهگذاری خارجی و گسترش فعالیتهای بینالمللی در ابعاد سرمایهگذاری
۷- به کارگیری نخبگان علمی، شایستگان گمنام بویژه نخبگان دانشگاهی در سطوح مدیریتی و هیأتمدیرهها
۸ - جلوگیری از اتلاف سرمایه توسط ذینفعان من غیرالحق
۹- پرهیز از انتصاب اقوام، نزدیکان و خویشاوندان ذی نفوذان سیاسی، اقتصادی به سمتهای مدیریتی.
لازم به ذکر است در این دیدار لطفی مدیرعامل، ترکان رئیس هیأت مدیره و مدیران هلدینگهای 9 گانه شستا حضور داشتند. پیش از صحبت های وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، مدیران هلدینگها گزارشی از وضعیتها، چالشها و مسائل شرکتها ارائه دادند.
دهکهای پایین باید یارانه بیشتری بگیرند
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از تعیین شاخصهای کلی بودجه سال 1397 در هیأت دولت خبر داد و گفت: باید دهکهای پایین از یارانه بیشتری برخوردار شوند.
«علی ربیعی» درباره چگونگی توزیع یارانهها در بودجه سال 1397 افزود: هنوز دولت در این زمینه بحث و جلسهای نداشته است که هیأت وزیران بتواند تصمیمی اتخاذ کند.
وی تصریح کرد: هنوز پیشنویس بودجه سال آینده در دولت مطرح نشده است، ولی بحث درباره شاخصهای کلی و عمده بودجه مشخص شده که درباره فقرزدایی و مبارزه با فقر مطلق، اشتغال و جهتگیری بودجه به سمت اشتغالزایی، افزایش بودجه عمرانی و بحث تأمین آب بوده که این موارد و جهت گیریهای عمده بودجه در سال آینده است.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه درباره توزیع یارانهها دیدگاه خاص و شخصی دارد، افزود: به نظر من باید یارانه افراد کم درآمد و دهکهای پایین جامعه بیشتر شود تا افرادی که دارای حداقل دستمزدند بتوانند از یارانه بیشتری برخوردار شوند.
وی درگفتوگو با ایرنا خاطرنشان کرد، ما باید بتوانیم کف حمایت اجتماعی را داشته باشیم و براساس برنامهریزیهای صورت گرفته، هم برنامه خروج را در مدت 2سال برای توانمندسازی دهکهای پایین اجرایی کرده و هم بتوانیم افراد کم درآمد را با افزایش مبلغ یارانه پوشش بیشتری دهیم. دولت هر ماه برای پرداخت یارانه نقدی حدود ۳۴ هزار میلیارد ریال اختصاص میدهد.
برش
حقوق مهر ماه بازنشستگان صندوق بازنشستگی فولاد این هفته پرداخت می شود
اکبرنوروزی، مدیرعامل صندوق بازنشستگی فولاد: با دستور دکتر علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و پیگیریهای انجام شده بویژه هماهنگیهای بین دستگاهی، حقوق مهرماه بازنشستگان فولاد تأمین و تا اواسط این هفته به حساب بازنشستگان عزیز واریز میشود. همچنین پیگیریهای لازم در سطح مسئولان اجرایی ذی ربط و نمایندگان مجلس شورای اسلامی جهت پرداخت حقوق و مطالبات ماههای آتی بازنشستگان فولاد از دولت با استناد بهبند «پ» ماده 12 برنامه ششم توسعه نیز درحال انجام است.
»چنانچه در این لایحه رگههایی از نگاه دولتی وجود دارد حتماً در گامهای بعدی این نگاه تعدیل خواهد شد
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به برخی انتقادات مطرح شده درباره وجود نگاه دولتی در لایحه نظام رسانهای، اظهار کرد: چنانچه در این لایحه رگههایی از نگاه دولتی وجود دارد حتماً در گامهای بعدی این نگاه تعدیل خواهد شد. به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتوگو با ایسنا درباره طرح برخی انتقادات نسبت به لایحه نظام رسانهای، اظهار کرد: لایحه نظام رسانهای نگاه اصلیاش بر این است که اهالی صنف رسانه مسائل خود را متکفل و آنها را حل و فصل کنند. وی درباره اظهارات برخی منتقدان مبنی بر اینکه نگاه لایحه نظام رسانهای دولتی است، گفت: حتماً بحث نگاه دولتی یا تغلیظ و تقویت این نگاه مورد نظر دولت نیست و چنانچه تاکنون در این لایحه رگههایی از بحث دولتی شدن دیده میشود حتماً در گامهای بعدی این نگاه تعدیل خواهد شد. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: با توجه به طرح پیشنهادهایی که از سوی دوستان رسانهای در این زمینه تاکنون بیان شده است، دولت با همین نگاه ادامه بررسی لایحه نظام رسانهای در هیأت دولت را متوقف کرده و موضوع را برای پیگیری مجدد به کمیسیون فرهنگی ارجاع داده است. قطعاً در این مرحله از پیشنهادهای اصحاب رسانه که در فضای رسانهها مطرح میشود و همچنین از پیشنهادهایی که بهطور مستقل به معاونت مطبوعاتی ارجاع داده میشود استقبال خواهیم کرد. مجموعه پیشنهادها و نقدهایی را که پس از دریافت این پیشنهادها و برگزاری نشستهایی در این زمینه مطرح میشود مورد بررسی قرار خواهیم داد. صالحی همچنین درباره حضور نداشتن برخی رسانهها در نمایشگاه مطبوعات سال ۹۶ با بیان اینکه حدود هزار رسانه در نمایشگاه امسال حضور داشتند، اظهار کرد: به طورقطعی نگاه معاونت مطبوعاتی و مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بر این است که همه رسانهها در ضیافت نمایشگاهی حضور داشته باشند اما هر سال شرایط به گونهای بوده که بخشی از رسانهها در این ضیافت مشارکت نکردند. در این زمینه امیدواریم که در سالهای بعد شاهد حضور همه رسانهها در نمایشگاه مطبوعات باشیم.
»تورم 10 درصدی، افزایش 34 درصدی معاملات مسکن، گرانی 300 تومانی دلار بازدهی 11 درصدی بورس، بیکاری 11 درصدی، نمایی از اقتصاد کشور است
تورم 10 درصدی، افزایش 34 درصدی معاملات مسکن، گرانی 300 تومانی دلار، بازدهی 11 درصدی بورس، بیکاری 11 درصدی و... نمای کلی اقتصاد ایران در 6 ماه گذشته است
گروه اقتصادی/ شاخصهای اقتصادی امسال روایتگر حکایتهای مختلفی هستند. برخی خود را روی نمودار بالا کشیدهاند، برخی درجا زدهاند و برخی نیز لغزش داشتهاند. با این حال گزارشهای مختلف بانک مرکزی و مرکز آمار ایران نشان میدهد که بیشتر آنها از رشدی آرام، آهسته و پیوسته برخوردار هستند.
تورم 10 درصدی
در نیمه اول امسال متوسط نرخ تورم حدود ۱۰.۱ درصد بوده و بالاترین نرخ تورم در این مدت مربوط به فروردین با بیش از ۱۲ درصد است. همچنین شاخص بهای تولیدکننده در شهریورماه امسال با تورم ماهانه ۱.۴ و نقطه به نقطه ۱۰.۷ درصدی همراه بود. شاخص بهای کالای صادراتی ۳.۷درصد نسبت به مردادماه و تا ۱۶.۲ درصد در مقایسه با شهریورماه سال گذشته رشد دارد.
در شاخص تغییرات ماهانه دستمزد کارگران، دستمزد کارگران ساختمانی با تورم ۷.۵ درصدی نسبت به شش ماه اول سال ۱۳۹۵ همراه بود که به معنای افزایش 7.5 درصدی آن است. در این مدت متوسط شاخصهای دستمزد بنا ۵.۹ و کارگر ساده ساختمانی تا ۴.۳ درصد رشد دارد.
پیشبینی رشد 3.9 درصدی
بانک مرکزی هنوز آماری از میزان رشد اقتصادی امسال اعلام نکرده و آخرین گزارش از سوی مرکز آمار منتشر شده است. بر این اساس، رشد اقتصادی در سه ماهه اول امسال با احتساب نفت 7 درصد و بدون نفت، 6.5 درصد بوده است. در سه ماهه نخست سالجاری گروه کشاورزی ۳.۱، گروه صنعت ۴.۹ و گروه خدمات ۸.۳ درصد نسبت به فصل مشابه سال قبل، رشد داشته است. اما مرکز پژوهشهای مجلس نیز نرخ رشد اقتصادی را برای کل سال 96، 3.9 درصد پیشبینی میکند. برآورد این مرکز نسبت به پیشبینی قبلی مرکز ۰.۲ درصد افزایش یافته که مهمترین عامل این تغییر، بروز نشانههایی از مثبت شدن بخش ساختمان در سال ۱۳۹۶ است.
افزایش 34 درصدی معاملات مسکن
در مهرماه سال 1396، تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی شهر تهران به 13 هزار و 815 واحد مسکونی رسید که نسبت به سال قبل 4/34 درصد افزایش داشته است. واحدهای تا 5 سال ساخت با 2/46 درصد بیشترین سهم از واحدهای مسکونی معامله شده را به خود اختصاص دادهاند.
همچنین متوسط قیمت یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران 4 میلیون و 790 هزار تومان بوده که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب 7و 7/8 درصد افزایش داشته است. بیشترین رشد متوسط قیمت در این ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل به منطقه 17(معادل 2/15 درصد) و کمترین میزان رشد به منطقه 12(معادل 2/1 درصد) تعلق دارد.
بیکاری 11.7 درصد
مرکز آمار ایران نرخ بیکاری تابستان امسال را 11.7درصد اعلام کرده که نسبت به نرخ بیکاری سال 95(12.6درصد) 0.9درصد کاهش یافته است. همچنین تعداد جمعیت فعال و شاغل طی سالهای 95تا بهار 96 به ترتیب 3.6 و 3.1 درصد افزایش یافته است. اما در این مدت، نرخ بیکاری جوانان 15تا 24 ساله از 27.8 به 28.8 درصد و جوانان 15تا 29سال از 24.9 به 26.4درصد رسیده است. نرخ بیکاری جمعیت فارغالتحصیل یا در حال تحصیل دورههای عالی در سال 1395 برای کل کشور 20 درصد است. در این میان نرخ بیکاری مردان 14.1 و زنان 31.1 درصد است. از تعـداد 6.6 میلیـون نفـر جمعیـت فعـال فارغالتحصیل یا در حال تحصیل دورههای عالی، 3.5 میلیون نفر شاغل و 3.1 میلیون نفر برابر با 20 درصد بیکار هستند.
گرانی 300 تومانی دلار
در نیمه نخست امسال در بازار آزاد متوسط قیمت فروش یک دلار امریکا حدود ۳۷۹۲ تومان بوده که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل تا ۸.۲ درصد افزایش دارد. همچنین یورو به طور متوسط ۴هزار و۳۶۷ تومان فروش رفته که رشد ۱۰.۶ درصدی را نشان میدهد. در این مدت قیمت دلار روندی افزایشی طی کرده و از ۳هزار و۷۷۶ تومان در فروردینماه به متوسط قیمت ۳هزار و ۸۸۲ تومان در شهریورماه رسیده است. این در حالی است که دلار از این ماه به بعد به روند رو به رشد خود ادامه داده و در نیمه مهرماه از ۴هزار تومان عبور کرد و اکنون در بازار آزاد با نرخی در حد ۴هزار و۷۰ تومان مبادله میشود. بر این اساس قیمت دلار از ابتدای سال تا نیمه مهرماه تا ۳۰۰ تومان گران شده است.
بازدهی 11.6 درصدی بورس
در نیمه نخست امسال، در بازار بورس نیز حدود ۱۰۵ میلیارد سهم به ارزشی بیش از ۲۴ هزار میلیارد ریال معامله شده است. امسال بازدهی بورس تا جایی پیش رفته است که در دورههای یکساله هنوز رقیبی ندارد و در هفت ماهه نخست امسال با بورس اوراق بهادار تهران برابر شد. درحالی که بازدهی سپردههای بانکی دراین مدت 11.6 درصد بوده است، بازدهی بورس نیز به 11.6 درصد رسید که همپای بانک برای سهامداران خود سود به همراه داشته است. بازدهی شاخص فرابورس نیز از ابتدای امسال تاکنون 11 درصد بوده است. در جریان معاملات هفته گذشته تعداد یکهزار و 345 میلیون ورقه بهادار در 206 نوبت دادوستدی میان فعالان بازارهای فرابورس ایران دست به دست شد که ارزش این مبادلات به رقم 8 هزار و 265 میلیارد ریالی رسید که از نظر حجم و ارزش معاملات به ترتیب با رشد 8 درصدی و کاهش 4 درصدی مواجه شد.
رشد 16 درصدی
اعطای تسهیلات بانکی
در نیمه نخست امسال نیز بانکها، ۲۷۰ هزار میلیارد تومان وام دادهاند که حدود ۶۴ درصد از کل آن، یعنی ۱۷۲ هزار میلیارد تومان مربوط به تأمین سرمایه در گردش بوده است. بانک مرکزی در گزارش خود برای تحلیل اولویت پرداخت تسهیلات بانکی مینویسد:«از 825.6 هزارمیلیارد ریال تسهیلات پرداختی در بخش صنعت و معدن معادل 83.8 درصد آن (مبلغ 691.7 هزار میلیارد ریال) در تأمین سرمایه در گردش پرداخت شده است که بیانگر توجه و اولویتدهی به تأمین منابع برای این بخش توسط بانکها در سالجاری است.» با این حال در کل ۱۳۲ هزار فقره وام به بخش صنعت و معدن پرداخت شده است که میزان آن بیشتر از پرداختی کل بخشهاست. در بخش خدمات هم ۲ میلیون و ۳۶۱ فقره وام پرداخت شده است. امسال همچنین طرح ضربتی پرداخت وام ازدواج اجرا شد و سرعت و مبلغ پرداخت تسهیلات بالا رفت.
محمد نهاوندیان
معاون اقتصادی رئیس جمهوری
رنگین کمان دل انگیزی که پرتو خورشید حسینی، اربعین هرسال، درخشانتر از سال پیش، در مسیر کربلا میآفریند، پدیده بینظیر جامعه بشری در زمان ماست. هیچ جای دیگر جهان نداریم که بیش از بیست میلیون نفر از کشورهای مختلف، هرسال در زمان واحد، با احساسی مشترک، اینچنین پرشور و در هم تنیده، همگام مسیری واحد شوند و هریک به زبان خود، سرودی در این حماسه عظیم انسانی بسرایند و در یک نمایش چند میلیونی، در جغرافیای این دشت کوچک، تاریخ ۱۴ قرن پیش را بازخوانی کنند.
۱- اربعین، جلوه گاه وحدت، با مغناطیس حسینی است. وحدتی که تنوعنژاد و زبان و تفاوت سلیقه سیاسی را هضم میکند و نه فقط آشنایان، که ناآشناها را هم گرد هم میآورد و پیوند میدهد. در این مدار همبستگی، کانون وحدت، حسین بن علی است و شعار وحدت بخش، حماسه مظلومیت و حقجویی و ستم ستیزی اوست. خوشبختانه در راهپیمایی امسال، با درایت مراجع بزرگوار و هوشیاری نهادهای ذیربط، این وحدت، تجلی بیشتری داشت و کمتر نشانی از تنازع عکسها و تعرضات ناپسند دیده میشد. و چه زیبا میشد اگر ما در داخل کشور هم، از سرمایه این آهن ربای عظیم احساس و اخلاق دینی بیشتر بهره میگرفتیم و برادههای کوچکمان را در پیوند با آرمانها و ارزشهای مشترک، به فولادی پر صلابت و سازنده تبدیل میکردیم.
۲- راهپیمایی اربعین، جلوهگاه روح نیک اندیشی، نیکخواهی و نیکوکاری پیروان اهل بیت است. صحنههای شورانگیز ازخودگذشتگی مالی و جانی میزبانان در خدمت به میهمانانی که حتی نام آنها را نمیدانند، هریک نشانه اوج هایی است که روح بشری میتواند به آن نائل شود. دهها میلیون انسان از چهارگوشه جهان در حرکتی صلح آمیز، در قطعه کوچکی از زمین، درهم میجوشند و در این جوشش انسانی، آنچه اتفاق میافتد، احسان است و مهربانی و اشک شوق و لبخند سپاس. عظمت این پدیده بینظیر بشری را جامعه شناسان و روانشناسان باید به توصیف و تحلیل بنشینند و درسها بیاموزند. در این صدها میلیون تماس انسانی، من جای خود را به ما میدهد. همه سفره برای دیگری میگشایند و برای خدمت به دیگری، کمر خم میکنند و بار دیگری را به دوش میکشند. حادثهها همه شکفتن است نه شکستن. آرامش دادن است نه آزردن و دیگرخواهی است نه خودخواهی. مسلمان شیعه نشان میدهد که از امامانش، کرامت و احسان و گذشت را آموخته است و سالگرد مظلومانهترین شهادت و اسارت تاریخ را در کریمانهترین تجمع بشری گرامی میدارد.
۳- راهپیمایی اربعین، جلوهگاه حماسه است؛ حماسه عاشورا و تداوم حماسه در زمان ما. در سالهای اخیر، زنده داشتن یاد حماسه حسینی با حمایت از ایستادگی در برابر ظلم تروریسم تکفیری و تفرقه افکنی دشمن صهیونیستی بوده است. نام و عکس شهیدان مقاومت عراق علیه تخریب وطن و تحریف دین، نشانی از زنده بودن مکتب ذلت ستیزی حسینی است. ترکیب زیبای حالت صلحآمیز راهپیمایی آرام با روح حماسی حرکت، جلوه تمام نمایی از روح و تاریخ و فرهنگ اسلام شیعی است که با پرچم عقل و عدل و اعتدال، همیشه از زبان عالمان و حکیمانش، آرام و مستدل و منطقی سخن گفته است و با همه احساس خود، در زنده داشت مظلومیت شهیدان کربلا گریسته و فریاد برآورده است و هرجا فرصت یافته است نیز، به اصلاح و عدل برخاسته است.
۴- اربعین، گرچه حسینی است و از آن همه عاشقان حسینی است، ولی سفره گسترده خدمت به زائران کربلا، بهطور خاص، میدان نمایش فتوت و ایثار ساکنان کربلا و نجف و حله و بصره و سراسر این سرزمین گلگون است. اگرچه خادمان ایران و لبنان و جمهوری آذربایجان و پاکستان و دیگر کشورها هم به صف این خدمت بیمنت پیوستهاند و موکبهای ضیافت گستردهاند، ولی افتخار میزبانی از آن مردم کریم عراق است و همچنان باید بماند. میهمانانی که به کمک میزبان برمی خیزند، قدر و حرمت میزبان را میشناسند و خلوص خدمت بینام و نشان را به خودنمایی نمیآلایند.
ادامه در صفحه 4
احمد دستمالچیان
سفیر پیشین ایران در لبنان
برای فهم عمق تحولات سریع و حساس و مهم یکی دوهفته اخیر حول محور قضایای لبنان و عربستان و مشارکت ریاض، واشنگتن و تلآویو در بروز این وقایع، نخست باید به سه سؤال کلیدی در این رابطه جواب بدهیم: اول چرایی و چیستی به وجود آمدن این مثلث شوم، دوم ماهیت مأموریت این مثلث مرموز و خطرناک و سوم دایره عمل و توزیع نقش آنان در تحولات منطقه. سالها ست در اندیشکدهها و دستگاههای تصمیم گیر امریکا، درباره ایران دو فرضیه مطرح میشود: آیا اول باید ایران را زد و بعد بازوان او را در منطقه قطع کرد یا نخست باید بازوان ایران را قطع کرد و سپس خود ایران را نابود کرد. با آغاز ریاست جمهوری ترامپ در امریکا، روابط ریاض و تلآویو آرام آرام نزدیکتر و بهتر شد. دلال این رابطه نیز داماد ترامپ، کوشنر یهودی بود. روابط دو طرف تا آنجا نزدیک شد که گفته میشود ولیعهد عربستان اوایل ماه گذشته به شکل مخفیانه راهی اسرائیل شده و مذاکرات مهمی را برای نقشه راه آینده منطقه در آنجا صورت داد. از همین منظر ترافیک رفت و آمد میان مقامات عربستان با امریکا و اسرائیل در این اواخر منجر به تغییر و تحولاتی عمیق در بستر لایههای قدرت سعودیها شد. طوری که امروز محمد بن سلمان با اقتدار کامل دست به تسویه حسابهای سیاسی- اقتصادی می زند که حاکی از حضور پر نفوذ لابی اسرائیلی- امریکایی در داخل حاکمیت عربستان است و بدون حمایت آنان امکان نداشت بن سلمان بتواند به چنین ریسک پر خطری دست بزند. در زمان بوش و سپس اوباما ظاهراً پروژه این بود که حزب الله را در لبنان محاصره و عراق و سوریه را از طریق جنگهای نیابتی نابود و سپس به ایران حمله کنند.
ادامه در صفحه 21
علی ساجد
کارشناس
مسائل غرب آسیا
بازه زمانی پرتنش و ملتهب پس از انقلابهای کشورهای عربی تا به امروز، منجر به شکلگیری فضای جدید و متفاوتی از مناسبات در مقایسه با دوره پیش از آن در خاورمیانه شد. سیال بودن، سرعت تحولات، عمق رویدادها، گستردگی دامنه زمانی و مکانی حوادث، واکنشها و لزوم اتخاذ مواضع سریع و درعین حال هوشمندانه و... از ویژگیهای بارز دوره پس از انقلابهای عربی بود که هر یک از بازیگران منطقهای و فرامنطقهای را بر آن میداشت تا با سازوکار متفاوت و عمیقتری اقدام به مدیریت بحران و تحولات کنند. برای ایران، ترکیه و عربستان بهعنوان سه بازیگر اصلی در منطقه در جهت دادن به سیر تحولات، باید نقش اصلی و محوری را قائل شد. اما شرایط جدید مستلزم تاکتیکهای جدیدی هم بود که چالاکی و انعطاف نهادهای متولی صحنهگردانی هریک از این کشورها باید از آن برخوردار میبود. میزان موفقیت هر کدام از آنان رابطه مستقیمی با ظرفیتهای انطباقپذیری با محیط تحولات سیاسی و امنیتی و حتی نظامی داشت. از اینرو در ارزیابی اقدامات اخیر ریاض در بستر رویدادهای منطقه، اشاره به موارد ذیل ضروری است:
1. سیر فراز و فرودهای سیاست داخلی عربستان با ولیعهدی محمد بن سلمان وارد فاز عمیق و تأثیرگذار شد. انجام برخی اصلاحات از سوی حاکمیت در رابطه با حقوق زنان، آزادیهای اجتماعی (که حتی برخی از آنها بر خلاف دستورات مذهبی رسمی این کشور بود)، حذف شخصیتها و مقامات رقیب تحت عنوان مبارزه با فساد مالی و اقتصادی، حکایت از عزم ریاض برای تغییرات بنیادین در داخل و سپس انعکاس آن در سیاست خارجی این کشور دارد.
ادامه در صفحه 20
گروه جهان/ دبیرکل حزبالله لبنان با تأکید بر اینکه استعفای «سعد الحریری»، نخستوزیر لبنان ناشی از اجبار سعودیها بوده، اعلام کرد: ریاض از تلآویو خواسته است در قبال دریافت هزینهای قابل توجه به لبنان حمله کند. وی دلیل این اقدام را عصبانیت سعودیها از شکستهایشان در سوریه و یمن عنوان کرد.
به گزارش ایرنا، «سیدحسن نصرالله» در سخنرانی خود در مراسم اربعین حسینی و «روز شهید حزب الله» که به صورت ویدئو کنفرانس در حومه جنوبی بیروت و شهرهای دیگر انجام شد، به تحلیل وقایع یک هفته اخیر در خاورمیانه پرداخت و گفت: از روز شنبه لبنان را وارد یک بحران سیاسی و مرحله مهمی کردهاند که کم کردن خطرات ناشی از آن به دست خود لبنانیها است. وی سپس به مرور حوادث پرداخت و گفت: پیش از رویدادهای اخیر، در دوره خوبی قرار داشتیم. رئیس جمهوری انتخاب شده و دولت تشکیل شده بود و امنیت و ثبات بینظیری در کشور برقرار شده بود. در این وضعیت، ناگهان گروههای سیاسی با فراخوانده شدن نخستوزیر به ریاض و مجبور کردن وی به استعفا از عربستان ضربه خوردند. نصرالله سپس با تأکید بر اینکه سعد حریری حتی یک کلمه از بیانیه استعفای خود را ننوشته بود بلکه سعودیها این بیانیه را نوشته بودند، اظهار داشت: حریری در عربستان در بازداشت خانگی به سر میبرد و اجازه بازگشت به لبنان به وی داده نمیشود. سعودیها میخواهند نخستوزیر جدیدی را به لبنان تحمیل کنند و حتی با جریان المستقبل هم مشورت نکردهاند. ما نیز همصدا با جریان المستقبل و فراکسیون المستقبل خواهان بازگشت حریری به لبنان هستیم. ممکن است وقتی حریری برگردد از استعفای خود برگردد، ممکن است بر استعفای خود پافشاری کند، حتی ممکن است برگردد و علیه حزبالله جنگ به راه بیندازد؛ اما مهم نیست بعداً چه اتفاقی میافتد، آنچه مهم است، این که وی به کشور برگردد. پیشتر برخی رسانههای خبری جهان همچون رویترز نیز از حصر خانگی حریری در عربستان خبر داده بودند.
دبیرکل حزبالله استعفای حریری را غیر قانونی دانست و تأکید کرد: دولت کنونی در لبنان دولت قانونی است و ما دعوت به آغاز رایزنیهای پارلمانی برای معرفی نخستوزیر جدید را که از سوی عدهای مطرح میشود، تأیید نمیکنیم چون دولت کنونی قانونی است.
درخواست عربستان از اسرائیل برای حمله به لبنان
سیدحسن نصرالله سپس اقدامات اخیر عربستان را اعلام جنگ علیه کل لبنان و نه صرفاً علیه حزبالله دانست و افزود: اطلاعاتی در دست داریم که سعودیها از اسرائیل خواستهاند به لبنان حمله کند و حاضرند میلیاردها دلار به اسرائیل برای این کار پرداخت کنند. همانطور که جنگ 33 روزه سال 2006 هم به درخواست عربستان انجام شد. دبیرکل حزبالله برهمین اساس فرضیه جنگ رژیم صهیونیستی علیه لبنان را غیرصحیح دانست و گفت که اطلاعات این را نشان نمیدهد. زیرا رژیم صهیونیستی میداند که هزینه چنین جنگی تا چه حد بالاست. نصرالله همچنین با اشاره به اتهام عربستان سعودی مبنی بر اینکه «ایران موشک بالستیک وارد یمن کرده است و آن را تحویل حزبالله داده تا به سمت عربستان شلیک کند» تأکید کرد: این موشکها و پهپادهای هدایت شونده توسط خود یمنیها ساخته میشوند. «سید عبدالملک الحوثی» رهبر شریف و شجاعی است که به حرفهایی که میزند عمل میکند.
دبیرکل حزبالله در پایان تأکید کرد: ایران در لبنان نفوذ دارد اما در مسائل لبنان دخالت نمیکند. اما عربستان در لبنان نفوذ دارد و در امور لبنان دخالت میکند. وی خطاب به مدعیان دخالت ایران در لبنان گفت: یک مورد با دلیل نشان دهید که ایران در لبنان دخالت کرده است. دبیرکل حزبالله با اشاره به اینکه سعودیها توان رویارویی با ایران را ندارند برای همین میخواهد از لبنان انتقام بگیرند، تأکید کرد: همه نقشههای عربستان در لبنان به شکست خواهد انجامید همانطور که در کشورهای دیگر شکست خورد.
گزارش تکمیلی را در صفحه 20 بخوانید.
مقامهای بلندپایه اروپایی در حالی طی روزهای گذشته و در خلال گفتوگوهای دیپلماتیک با مسئولان امریکایی و کشورهای منطقه بر لزوم حفظ برجام تأکید کردند که در عین حال خواستار حل و فصل اختلاف نظرها بر سر برنامههای موشکی ایران شدند. فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، بوریس جانسون، وزیر خارجه انگلیس و یوکیو آمانو مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که روزهای گذشته با هدف مجاب کردن مقامهای واشنگتن برای حفظ برجام به امریکا سفر کرده بودند در موضع گیریهای جداگانه خواستار آن شدند که امریکا به تعهداتش در چارچوب برجام باقی بماند. این در حالی بود که همزمان امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه نیز در سفر به منطقه خاورمیانه و در دیدار با مقامهای سعودی در ریاض بر موضع کشورش در حفظ برجام تأکید کرد. مکرون با وجود این حمایت، در همصدایی با امریکا و متحدان منطقهایاش نسبت به آنچه نگرانی از برنامههای موشکی ایران خوانده میشود خواستار گفتوگو با کشورمان درباره برنامههای موشکیاش شد؛ موضوعی که پیش از این با مخالفت شدید مقامهای جمهوری اسلامی ایران رو به رو شده است. در چنین فضایی بود که موگرینی پس از بازگشت از امریکا و تلاشهایی که برای متقاعد کردن مسئولان دولت امریکا و قانونگذاران امریکایی برای حفظ توافق هستهای از سر گذرانده بود، یک بار دیگر بر موضع حمایت جویانهاش از توافق هستهای پای فشرد و در حالی که مسئولان واشنگتن را خطاب قرار میداد، گفت:«ادامه اجرای مفاد کنونی برجام با اهمیت است و مذاکره مجدد درباره محتوای آن را ناممکن میدانیم. شما نباید توافقی که در حال در چارچوب اهدافش در حال اجراست را تغییر بدهید». موگرینی با اشاره به ادعای امریکا درباره برنامههای موشکی ایران در حالی که اشاره داشت این مسأله نیز جزو نگرانیهای اروپا هم به شمار میآید، تأکید کرد که این موضوع باید ورای توافق هستهای و در مذاکراتی دیگر مورد بحث و بررسی قرار گیرد. موگرینی همچنین در یک نشست خبری در واشنگتن گفت که« نشانههای روشنی از تمایل به حفظ پایبندی ایالات متحده به توافق دریافت کرده است.»
وی همچنین در اظهاراتی جداگانه در همایش امنیت وتوسعه پایدار در آسیای مرکزی با بیان اینکه اتحادیه اروپا مصمم است توافق هستهای ایران را حفظ کند، گفت:«کشورهای اروپایی اطمینان حاصل خواهند کرد که توافق هستهای ایران به طور کامل اجرا شود. اوهمچنین در حاشیه این نشست با ظریف دیدار کرد.» وزیر امور خارجه انگلیس هم که برای دیدار با مقامات امریکایی درباره برجام به واشنگتن سفر کرده است، تأکید کرد که جهان با توافق هستهای امنتر شده است و اکنون نباید این توافق را در معرض خطر قرار داد. بوریس جانسون که از زمان تصمیم رئیس جمهوری امریکا برای تأیید نکردن توافق هستهای برای نخستین بار است که به واشنگتن سفر میکند در دیدار با مقامات این کشور و اعضای ارشد کنگره امریکا بر اهمیت حفظ توافق هستهای ایران و گروه 1+5 و اهمیت آن برای امنیت جهانی تأکید کرد. جانسون همچنین با تکیه بر ادعاهای پیشین غرب و امریکا علیه برنامه هستهای ایران گفت که نباید مسائل دیگر را با توافقی که موجب رفع تهدید هستهای ایران شده است، درهم آمیخت.
آمانو: ایران به تمام تعهدات خود عمل کرده است
تأکید موگرینی بر حفظ توافق هستهای در حالی بود که مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز با مهم شمردن توافق هستهای و در واکنش به طرح ادعای دولتمردان امریکایی مبنی بر اماکن بازرسی نشده ایران گفت:«آژانس به تمامی اماکن مورد نیاز بازرسی در ایران دسترسی داشته است». آمانو که پنجشنبه گذشته در مقر سازمان ملل با نیکی هیلی نماینده امریکا در سازمان ملل دیدار و درباره راستیآزمایی و نظارت آژانس بر اجرای تعهدات مرتبط هستهای ایران ذیل برنامه گفتوگو کرده بود، تأکید کرد که «ایران به تمام تعهدات خود بر اساس این توافق عمل کرده است». هیأت دیپلماتیک امریکا در سازمان ملل نیز در بیانیهای پس از این دیدار اعلام کرد: «هیلی از حرفهای بودن و تواناییهای بالای آژانس قدردانی و حمایت امریکا را از تلاشهای آژانس برای نظارت دقیق و قاطع بر فعالیتهای هستهای ایران اعلام کرده است». این بیانیه همچنین افزود: «هیلی بار دیگر بر اهمیت دسترسی کامل و شفاف آژانس به تأسیسات هستهای ایران تأکید کرد». رئیس جمهوری امریکا که ماه گذشته از تأیید پایبندی ایران به توافق هستهای خودداری کرد، ادعا میکند ایران با آزمایش موشک بالستیک توافق هستهای را نقض کرده است. این در حالی است که قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت تنها از ایران خواسته است که از آزمایش موشک بالستیک با قابلیت حمل کلاهک هستهای خودداری کند.
مکرون خواهان مذاکرات موشکی مانند مذاکرات هستهای با ایران شد
در امتداد واکنشهای حمایت جویانه اروپاییها از برجام، امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه که به کشورهای منطقه خاورمیانه سفر کرده است، اگرچه همچنان بر حفظ توافق هستهای تأکید داشت اما در عین حال ادعاهای مشابه همتای امریکایی خود درباره برنامههای موشکی ایران را در دیدار مقامهای اماراتی تکرار کرد. مکرون که پیش از سفر به عربستان سعودی در دوبی صحبت میکرد، گفت: «نگرانیهای شدیدی درباره ایران وجود دارد. باید درباره موشکهای بالستیک ایران مذاکره کنیم». رئیس جمهوری فرانسه ضمن تأکید بر اهمیت حفظ توافقنامه هستهای با ایران گفت:«مانند آن چه در سال ۲۰۱۵ درباره برنامه هستهای ایران انجام شد، ضروری است که چارچوب مذاکرات درباره فعالیتهای موشکی ایران را تبیین کنیم و در صورت نیاز با اعمال تحریم روندی را آغاز کنیم که مذاکرات را امکان پذیر کند». مکرون با وجود این ادعا و حمایت از مواضع مدعی جویانه متحدان منطقهایاش درباره ایران تصریح کرد که حمایت از مواضع متحدان منطقهایاش به معنای پیگیری سیاست هایی نخواهد بود که تعادل منطقهای را به هم بزند و ایجاد تنش کند.
بنبست طرح «اصلاح» برجام
در کنگره امریکا
حمایت اروپا از برجام در حالی است که رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنا پیشنویس طرحی که خواستار ملزم کردن ایران به شرایط جدید در توافق هستهای برجام است را کنار گذاشته است. ترامپ ماه گذشته پس از آنکه از تأیید پایبندی ایران به توافقنامه هستهای خودداری کرد، به کنگره تا ۱۲ دسامبر (21 آذر) فرصت داد تا درباره آینده حضور امریکا در برجام تصمیمگیری کنند. در پی این تصمیم ترامپ بود که باب کورکر، رئیس کمیته روابط خارجی سنا تهیه پیشنویس طرحی را با همکاری دیگر نماینده سنا، «تام کاتن»، با هدف برآورده کردن مطالبات ترامپ، برای «اصلاح نقایص برجام» در دستور کار خود قرار داده بود. این طرح که تغییر توافق هستهای و ملزم کردن ایران به شرایطی مانند ابدی کردن محدودیتهای ایران، بازگرداندن خودکار تحریمها و بازرسیهای نظامی را دنبال میکرد، میتوانست با ملزم کردن ایران به شرایط جدیدی که با آنها موافقت نکرده توافق را از مسیرش خارج کند. اینک بنا به گزارش روزنامه جروزالم پست، باب کورکر با اذعان به اینکه طرح مورد نظر از 50 رأی لازم برای تصویب در مجلس سنا برخوردار نیست، آن را کنار گذاشته است. مطابق این گزارش، رئیس کمیته روابط خارجی سنا در حال همکاری با اعضای همحزبی خود، دموکراتها، دولت ترامپ و سفیران کشورهای اروپایی برای تهیه پیشنویس طرحی دیگر است. کورکر گفته: «امیدوار است موفق به تدوین طرحی شود که علاوه بر نشان دادن قاطعیت امریکا در اجرای برجام، این توافق هستهای را دست نخورده نگاه دارد».
جروزالم پست، اقدام جدید کورکر را شکستی برای دولت ترامپ توصیف کرده و نوشته رئیس جمهوری امریکا هنگام معرفی راهبرد جدید دولتش در قبال ایران از طرح کورکر- کاتن بهعنوان «اصلاحیه قانونی» برجام یاد کرد و گفت که این طرح نگرانیهای او در خصوص توافق هستهای ایران را مرتفع میکند. بعد از معرفی طرح کورکر- کاتن، دولتهای کشورهای اروپایی و نمایندگان دموکرات از آن انتقاد کرده و آن را اقدامی یکجانبه برای مذاکره مجدد در خصوص برجام خواندند. دستیار یک سناتور ارشد گفت: «کورکر اکنون اعتراف کرده که آن را کنار گذاشته است، چون این طرح ناشدنی بود».
-
مسیر طی شده انقلاب نشانههایی امیدبخش نشان میدهد
-
روحانی:حضور میلیونی مردم در اربعین پیام جدی به توطئهآفرینان در منطقه است
-
خروش وحدت
-
حریری در بازداشت خانگی سعودی هاست
-
دیگر صفحهها
-
فرمان 9 گانه ضد فساد ربیعی به مدیران <شستا>
-
وزیر ارشاد: بررسی لایحه نظام رسانهای در هیأت دولت متوقف شد
-
شاخص های اقتصاد ایران در آینه آمار شش ماهه
-
راهپیمایی اربعین: جلوهگاه وحدت احسان و حماسه
-
مثلث شوم علیه محور مقاومت
-
بازی تازه عربستان در جهان عرب
-
سیدحسن نصرالله: حریری در بازداشت خانگی سعودیهاست
-
سفیر روسیه در لبنان: ابهام استعفای حریری به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع میشود
-
به نظر می رسد کنگره مایل است امریکا در برجام باقی بماند