
گزارش «ایران» از افزایش 60 درصدی مواد ضد عفونی کننده تقلبی در بازارهای استان فارس
ضدعفونی کننده هایی که دوست کرونا هستند
زهره افشار
خبرنگار
در شرایطی که کرونا عرصه را برمردم تنگ کرده و تنها راه پیشگیری از آن رعایت مسائل بهداشتی عنوان می شود تقلبی بودن حدود 60 درصد مواد ضد عفونی کننده موجود در سطح بازار استان فارس، مردم این استان را بیش از پیش نگران کرده است . بویژه اینکه این مواد ضدعفونی کننده به وفور حتی در سطح سوپر مارکت ها نیز یافت می شود . عذرا کرمی یکی از اهالی شیراز به «ایران »گفت: من هفته گذشته پس از ۳۰ روز قرنطینه خانگی از منزل خارج شدم و درکنار مایحتاج دیگر یک بطری نیم لیتری الکل و ۸ لیتر ماده ضد عفونی کننده دست و سطوح با قیمت هر لیتر ۸۷ هزار تومان خریداری کردم به این امید که بتوانم ضمن ضد عفونی کردن دست فرزندانم ، سطوحی را که آنها دست می زنند نیز تمیز نگه دارم . روز گذشته شبکه استانی اعلام کرد بسیاری از برندهای ضدعفونی کننده موجود در بازار تقلبی هستند که متأسفانه برندی را که من خریداری کرده بودم نیز جزو آنها بود و حالا نمی دانم چه باید بکنم ؟آن هم در شرایطی که طرح فاصله گذاری اجتماعی در حال اجرا است و وقتی حتی برای کار ضروری بیرون می رویم باید به سرعت اقلام مورد نیاز را خریداری کنیم و فرصت استعلام از جایی و پرس و جو نیست . احمدی مدیر یک فروشگاه کوچک نیز در حوالی بازار وکیل شیراز به «ایران» گفت : من در فروشگاه خود ۳ برند ضدعفونی کننده را عرضه می کردم که متأسفانه با اعلان مسئولان متوجه شدم دو برند آن تقلبی بوده و البته سریعاً آنها را جمع کردم . این درحالیست که من برای خانواده خودم هم از یکی از همین برندها را برده بودم و استفاده می کردیم این برند حتی علامت استاندارد نیز داشت .
اول هشدار بعد برخورد قضایی
در همین حال « محمد ابراهیم صداقت » معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت فارس نیز در گفت و گو با «ایران» اعلام کرد : البته متولی اصلی نظارت بر موادضدعفونی کننده بازار برعهده دانشگاه علوم پزشکی استان است ولی به دنبال افزایش برندهای تقلبی از ابتدای این هفته ما نیز به کمک همکاران در علوم پزشکی و ستاد مبارزه با کرونا شتافتیم . وی افزود : در نخستین گام به کلیه فروشگاه های بزرگ و کوچک و حتی سوپرمارکت ها لیست برندهای تقلبی را اعلام کردیم و با کمک اتحادیه های اصناف مواد تقلبی را جمع آوری کردیم . به گفته وی برخی از این برندها که از سوی دانشگاه علوم پزشکی اعلام شده دارای علامت استاندارد و حتی گواهی سلامت است . صداقت گفت: آدرسی که روی بسیاری از این برندها است و ما نیز در حال راستی آزمایی آنها و رسیدن به سرمنشأ تولید هستیم نشان می دهد بسیاری از این مواد ضدعفونی کننده در خارج استان فارس تولید شده است . معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت فارس خاطرنشان کرد: اگر واحدی پس از اعلام تقلبی بودن این برندها از سوی ما، کماکان اقدام به عرضه آنها کند با آن برخورد قضایی شدیدی خواهد شد و به دستگاه های قضایی معرفی می شود. وی تأکید کرد: بازرسی و نظارت روی کلیه مواردی که به سلامت مردم ربط دارد با وسواس انجام می شود و ما دراین مورد با کسی تعارف نداریم . وی از مردم خواست مواد ضدعفونی کننده را با توجه به اعلان دانشگاه علوم پزشکی فقط از داروخانه ها و با خیال راحت تهیه کنند .
داروخانه ها؛ تنها محل معتبر عرضه محصولات ضدعفونی
از سوی دیگر « محمد رضا حیدری»سرپرست معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در گفت و گو با«ایران»تصریح کرد : کارشناسان این معاونت با توجه به بازدیدهای نظارتی و نمونه گیری هایی که از داروخانه ها و مراکز عرضه محلول های ضدعفونی داشته اند اقدام به جمع آوری نمونه های تقلبی کرده اند .به گفته وی از طریق شبکه استانی اطلاعات لازم به مردم داده شده است . وی از مردم خواست با مراجعه به آدرس اینترنتی corona.sums.ac.ir با انواع تقلبی مایع های ضدعفونی آشنا شوند و آنها را خریداری نکنند. وی با اشاره به اینکه 60 درصد مواد ضدعفونی کننده در سطح استان تقلبی هستند ،افزود :با توجه به شیوع بیماری کووید۱۹ و لزوم توجه به امر پیشگیری، به عنوان مهمترین اصل مقابله با شیوع این بیماری، محلول های ضدعفونی کننده دست و سطوح در کشور تولید و توزیع شده است.
وی با بیان اینکه محصولات ضدعفونی کننده دست برای تأثیرگذاری بر تخریب ویروس کرونا، می بایست طبق فرمول پیشنهادی سازمان بهداشت جهانی (WHO) بین ۷۰ تا ۸۰ درصد الکل اتانول داشته باشد، افزود: در همین راستا معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با توجه به گسترش توزیع این گونه محصولات در سطح عرضه، اقدام به نمونه برداری از حدود ۲۰۰ نمونه محصول ضدعفونی کرده است که براین اساس، محصولات در سه دسته، تفکیک شده اند.
او در مورد دسته اول که محصولات حاوی ماده سمی متانول هستند، توضیح داد: محلول های حاوی متانول هم از طریق استنشاقی و هم از طریق پوستی جذب می شود و در صورت سوء استفاده خوراکی، می تواند موجب کوری و مرگ شود، همچنین اثرات جبران ناپذیری بر سلامتی افراد از جمله آسیب به کلیه ها و کبد به همراه دارد، بنابراین هر گونه مصرف این دسته محصولات برای سلامتی مضر بوده و باید از سطح عرضه جمع آوری و امحا شود.
به گفته سرپرست معاونت غذا و داروی دانشگاه، دسته دوم محصولات حاوی درصد پایین ماده مؤثره اتانول است که اگرچه این دسته دارای ماده سمی نیست، اما چنانچه درصد الکلی پایین تراز۷۰ باشد این دسته از فرآورده ها اثرات ویروس کشی بسیار پایینی داشته و ضمن اطمینان بخشی کاذب به مصرف کننده، اثرات موردنظر را نداشته و می تواند در صورت مواجهه فرد با ویروس کرونا باعث انتقال ویروس کرونا شود.حیدری در خصوص دسته سوم نیز اظهار کرد: این گونه فرآورده های ضدعفونی قاچاق یا فاقد پروانه بهداشتی معتبر بوده و با توجه به آنکه به ساخت آن ها نظارتی نبوده، می تواند درصد الکل مورد تأیید را نداشته باشد و یا حاوی مواد سمی متانول و سایر ناخالصی ها باشد، بنابراین مصرف آنها مورد تأیید نبوده وعرضه آن غیرمجاز است.
وی یادآور شد: طبق قوانین وزارت بهداشت، تنها محل مجاز عرضه محلول های ضدعفونی داروخانه ها هستند و هرگونه عرضه خارج از چرخه دارویی کشور غیرمجاز است.
حمایت های اقتصادی برای تداوم طرح فاصله گذاری اجتماعی
ارسلان زارع
استاندار گیلان
در ابتدا می خواهم از مردم فهیم استان گیلان به سبب صبوری ها و همکاری هایی که با ستاد مدیریت بیماری کرونا داشته اند ، تشکر و از کادر فداکار و ایثارگر درمانی در مبارزه با این بیماری، قدردانی کنم.
بی تردید در کنار حمایت های دولت و تلاش های صورت گرفته بدون همکاری مردم خروج از وضعیت قرمز کرونا در گیلان میسر نبود.
گیلانیان مردمانی فهیم و آگاه هستند و در سایه ارائه هشدارها و توصیه های مؤکد بهداشتی که از طریق رسانه های جمعی و فضای مجازی به آنان انتقال داده شد؛ به کمک مسئولان و خدمتگزاران خود آمدند و به یاری آنان شتافتند که نمونه این رفتار خردمندانه را در حضورنیافتن مردم در طبیعت در سیزدهم فروردین ماه شاهد بودیم و به طور قطع، در صورت عدم همکاری مردم، موفقیت کنونی قابل دستیابی نبود.
معتقدم باید رویکرد کاهش تجمعات انسانی به اشکال گوناگون استمرار داشته باشد و فراهم کردن شرایط خریدهای اینترنتی که تنها مربوط به دوران کرونا نیست در شهرستان ها گسترش یابد.
در این راستا برای جلوگیری از کاهش ترددهای غیر ضروری ؛ بنا داریم بستر خرید آنلاین مردم بیشتر فراهم شود.
سازمان صمت استان مکلف شده زمینه حضور بیشتر واحدهای تولیدی در درگاه بازارگاه ایران را افزایش دهد تا از کسب و کارهای موجود در استان استفاده بهتری کنیم و مردم بتوانند با حضور در منزل اقلام مورد نیاز خود را با اولویت محصولات تولیدی استان با قیمت مناسب تهیه کنند.
فرمانداران نیز موظفند اصناف را تشویق کنند تا محصولاتشان را در این درگاه ها ارائه کنند. اطمینان دارم مردم گیلان در کنار اصناف با رویکرد خرید اینترنتی ، تا پایان اجرای طرح کاهش زنجیره انتقال بیماری کرونا ، همکاری خود را ادامه میدهند تا از جمله استان هایی باشیم که زودتر جشن شکست کرونا را در کنار کادر درمان فداکارمان برپا کنیم.
یادآور می شوم پیش از تصمیم ستاد ملی مدیریت کرونا در خصوص تعطیلی واحدهای صنفی غیرضروری ، شاهد کاهش ساعت کاری و تعطیلی داوطلبانه برخی اصناف بودیم و از افزون بر ۱۱۰ هزار واحد صنفی در گیلان، تنها حدود ۵۰۰ واحد متخلف شناسایی شد.
غیرقابل انکار است که به برخی صاحبان مشاغل و فعالان اقتصادی به سبب شیوع ویروس کرونا آسیب هایی وارد آمده و بر این مبنا دولت تسهیلات قابل توجه و مناسبی با بهره 12 درصد در اختیار صاحبان این مشاغل و صنایع قرار می دهد.
تعدادی از خیران شریف گیلانی طی روزهای اخیر در راستای مقابله با ویروس کرونا فعالیت های خیرخواهانه و انساندوستانه ای انجام داده اند و برخی مالکان نیز در نقاط مختلف استان به منظور کمک به کسبه ای که کسب و کار آنها با کاهش شدید فروش مواجه شده ، نسبت به بخشش اجاره بها یا در نظر گرفتن تخفیفاتی ویژه اقدام کرده اند؛ البته شایسته است صاحبان مغازه ها ، مراکز فروش و سایر اماکنی که مستأجران آنها به سبب کاهش درآمد دچار مشکلات اقتصادی شده اند ، در صورت امکان تخفیفات و همکاری های لازم را تا پایان فروردین ماه جاری استمرار دهند.بدیهی است فعالیت ها زمانی به چرخه عادی خود بازمیگردد که اطمینان یابیم ویروس، تهدیدی برای سلامتی جامعه نخواهد بود .

روایت شهردار یک شهر کویری از همبستگی کویرنشینان برای سلامت جمعی
«ندوشن» شهر بدون کرونا
پریسا عظیمی
خبرنگار
ویروس کرونا در تمام مناطق استان یزد جولان میدهد و حتی بسیاری از روستاهایش را نیز درگیر کرده است. آمار مبتلایان به کرونا در استان یزد از مرز ۱۲۰۰ نفر گذشته اما شهر «ندوشن» به عنوان یکی از مهمترین و پرجمعیتترین شهرهای این استان، شهر بدون کرونا شناخته شده و تاکنون هیچیک از اهالی آن مبتلا نشدهاند.
این شهر از توابع شهرستان میبد است که در روزهای مبارزه با کرونا با همبستگی مثالزدنی و فعالیت و همکاری همه فرهیختگان و فعالان اجتماعی توانسته نسبت به همه کشور، پیشتاز در قرنطینه شهر و دیار خود باشد و کرونا را تا به الان شکست دهد. مردم این دیار کویری از همان ابتدای شیوع کرونا در یزد با حضور در خانههای خود و تردد کمتر در سطح شهر و رعایت همه نکاتی که توسط کادر بهداشت و درمان استان مطرح میشد، موفق شدند زنجیره شیوع این ویروس را قطع کنند.
سید هادی موسوی شهردار شهر ندوشن در گفت و گو با «ایران» با ابراز خوشحالی از اینکه تا امروز موردی مشکوک ویا مثبت به بیماری کرونا در ندوشن مشاهده نشده گفت: از زمانی که خبر شیوع کرونا در کشور شنیده شد با توجه به اینکه ندوشن شهر نسبتاً محرومی است و امکانات و تجهیزات درمانی مناسبی در این شهر قدیمی نیست، قرار شد با تصمیمگیری مسئولان در جلسات شورای سلامت و همکاری مردم ندوشن اقداماتی را جهت پیشگیری این بیماری انجام دهیم.وی با اشاره به اینکه موفقیت در این کار بدون همکاری مردم و سازمان های مردم نهاد امکان پذیر نبود، اظهار داشت: برای پیشگیری از شیوع این بیماری ابتدا قرارشد مردم ترددها را در سطح شهر کمتر کنند. ورودی و خروجی های شهر به شدت توسط نیروهای جهادی ومردمی تحت کنترل و مراقبت قرار گرفت.
موسوی افزود: لبنیات شهر ندوشن در استان یزد به دلیل اینکه کاملاً طبیعی تهیه می شود و برند معروفی است، از سراسر استان متقاضی زیاد دارد و ترددهای زیادی برای خریداری محصولات لبنی این شهر از اقصی نقاط استان در ندوشن اتفاق می افتد. به همین دلیل تصمیم گرفتیم با کنترل مبادی ورودی و خروجی شهر از ورود خودروهای غیربومی به ندوشن خودداری کنیم. حتی افرادی را هم که ساکن شهرهای دیگر استان بودند و در ندوشن خانه داشتند و اواخر هفته به این شهر می آمدند را دیگر به شهر راه ندادیم و از آنها می خواستیم در این کار با ما همکاری کنند و خوشبختانه همکاری هم می کردند.
شهردار ندوشن افزود: اقدام دیگر ما بستن پارک ها و بوستان های شهر بود که تردد در آنها را در همان روزهای ابتدایی شیوع کرونا در استان ممنوع اعلام کرده بودیم.همچنین در ورودی شهر غربالگری و تب سنجی افرادی که تردد داشتند را انجام می دادیم و خودروهایی هم که از کمربندی ندوشن قصد تردد داشتند را ضدعفونی می کردیم که البته این اقدامات همچنان نیز ادامه دارد. برای افرادی هم که ساکن ندوشن هستند اما در شهرهای دیگر استان شاغلند کارت تردد صادر کردیم وهنگام ورود و خروج از شهر نیز تب سنجی می شوند.
موسوی درباره تهیه ماسک و دستکش و مواد ضد عفونی برای مردم شهرنیز گفت: طی یک دوره در اسفند ماه سال گذشته 1400 پکیج بهداشتی به همراه بروشورهای آموزشی برای پیشگیری از بیماری کرونا و ماسک و دستکش و ژل های ضدعفونی کننده بین مردم ندوشن و 5 روستای اطراف آن بطور رایگان توزیع کردیم. در حال حاضر هم مردم خودشان با رعایت اصول و قوانین بهداشتی از داروخانه ها ومراکز بهداشتی شهر این اقلام را تهیه می کنند و خوشبختانه کمبودی در این زمینه نداریم.
وی با یادآوری اینکه هم اکنون با هزینه شهرداری ندوشن و به کمک 20 نفر از خانم های مؤسسات مردم نهاد تعدادی ماسک برای ارگان های شهرمان مانند ادارات؛ بانک و مراکزدرمانی تهیه می کنیم، تصریح کرد: این ماسک ها بطور رایگان در اختیارشان قرار می گیرد.
البته ماسک ها را بعداز دوخت جهت ایزوله شدن به شهر میبد می فرستیم چون متأسفانه در شهرخودمان چنین امکاناتی را نداریم.شهردار ندوشن افزود: یکی از مشکلات برای مبارزه با کرونا وجود معدن سنگ آهنی است که در این شهر واقع شده و به گفته برخی از کارکنانش قرار بوده از 5 فروردین ماه فعالیتشان را شروع کنند. این در حالی است که این معدن خصوصی است و ضرورتی مبنی بر اینکه هرچه سریع تر شروع به کار کند، وجود ندارد. با این حال با مکاتباتی که با مسئولان استان داشتیم سعی شد زمان فعالیتشان کمی به تعویق بیفتد. چون تعدادی از کارگران این معدن در دیگر شهرهای استان ساکن هستند و ممکن است ناقل ویروس کرونا باشند و با ورود به شهر ما این بیماری را گسترش دهند.
در حال حاضر معدن حالت نیمه تعطیل دارد و تعدادی از کارگران برای کارهای تعمیراتی در معدن حضور دارند و این مسأله برای ما ایجاد نگرانی کرده است. موسوی در پایان یادآور شد: برای تدارک تمام این اقدامات که بطور خودجوش از سوی مسئولان شهر ندوشن و همکاری بسیار خوب مردم این شهر انجام شد از هیچ ارگان و نهادی در استان کمک نگرفتیم ضمن اینکه برای اعمال قوانینی مانند منع تردد در شهر و کنترل ورودی و خروجی شهر و ... با مشکلات قانونی روبه رو می شدیم که خدا را شکر با پیگیری های ما و همکاری خوب مسئولان استان به نتیجه رسیدیم.