
ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

چرا آمار فوتیهای کرونا در ایران صعودی است؟
14روز دیگر آمار فوتیهای کرونا کاهش پیدا میکند
فریبا خان احمدی
خبرنگار
آمار جانباختگان کرونا در دو هفته گذشته بارها سه رقمی شد و هر بار با عددی بالاتر از روزهای گذشته، هشدار شدیدتری را به مردم و مسئولان داد. بالاترین آمار فوت بر اثر ابتلا به کرونا تا به امروز مربوط به فوت 221 نفر است که هفت روز پیش عدد بی سابقه مرگ ایرانیان را در یک شبانه روز رقم زد. با این اتفاق ستاد ملی مقابله با کرونا هم از چند روز گذشته تغییر قابل توجهی در افزایش فاصلهگذاری اجتماعی ایجاد کرده است تا با بازگشت محدودیتها به تهران و تعطیلی برخی فعالیتها و صنوف شیب تند بیماری را مهار کند. برخی از کارشناسان معتقدند دلایل اصلی افزایش مرگ و میرهای افراد مبتلا به کرونا مواردی همچون نارسایی های تنفسی و ریوی به عنوان اصلیترین عامل و همچنین علائم دیگری همچون بیماریهای زمینهای به ویژه در افراد بالای 65 سال موجب مرگ بیماران کرونایی است. همچنین در این زمینه چاقی و اضافه وزن در فوت بیماران جوان کرونایی دخیل بوده است. از طرفی متخصصان حوزه سلامت معتقدند: موج دوباره شیوع کرونا در ایران معنادار است ولی غیر قابل انتظار نیست. اگرچه در اوایل خردادماه آمار فوتیهای کرونا به ناگهان کاهش یافت و در مرز دو رقمی شدن قرار گرفت اما این آمارهای رو به کاهش چندان دوام نیاورد و در کمتر از یک ماه دوباره آمار مرگ ومیر ناشی از کرونا صعودی شد. با وجود این به نظر میرسد آمارهای ابتلا و مرگ روزانه نسبت به روزهای شیوع اپیدمی کرونا الگوی ثابت و مشخصی ندارد. به این معنا که در تعداد مبتلایان به کووید19تغییر معنادار زیادی اتفاق نیفتاده اما افزایش موارد حاد بیماران کووید19 و تعداد مرگ و میرها در هفتههای گذشته این سؤال را مطرح میکند که چرا با وجود ابلاغ دستورالعملهای بهداشتی ستاد ملی مقابله با کرونا و فاصلهگذاری اجتماعی آمار جانباختگان دوباره خیز برداشته است؟ البته ستاد ملی مقابله با کرونا تنها راه حل برون رفت از این وضعیت را بازگشت برخی محدودیتها میداند و بر همین اساس متخصصان حوزه سلامت تأکید دارند با مداخلات تشدید یافته آمار فوتیها ظرف سه تا چهار هفته آینده دوباره نزولی میشود.
کرونا در کمین بود
کیانوش جهانپور، مدیر روابط عمومی وزارت بهداشت در پاسخ به اینکه چه شد یک مرتبه آمار فوتیهای کرونا نسبت به روزهای اوج اپیدمی یعنی اواسط اسفند تا اواسط فروردین ماه اوج گرفت، به «ایران» میگوید: در فصل اول شیوع کرونا در کشور حساسیت عمومی بالا بود، علاوه بر این اقداماتی از قبیل تعطیلی مراکز آموزشی که در فاز فاصلهگذاری اجتماعی انجام شد و به دنبال آن محدودیتهایی که در نوروز برای در خانه ماندن شهروندان از سوی دولت و ستاد ملی مقابله با کرونا اعمال شد همه اینها در کنار هم شیوع بیماری را در جامعه کاهش داد.
وی میافزاید: نوع بیماری واگیر بخصوص کووید19 حساب دو دوتا چهارتا است یعنی ویروس از بین نرفته و بزودی هم از بین نخواهد رفت. وقتی بدانیم ویروس در جامعه به موازات افزایش مراودات، رفت و آمدها، کاهش مراقبتها و مراعات نکات و توصیههای بهداشت فردی و عمومی رشد داشته راحت میتوان تحلیل کرد که ظرف 10 تا 14 روز بعد با افزایش موارد ابتلا و ظرف 4 هفته با افزایش موارد فوت ناشی از بیماری مواجه خواهیم شد.
او میگوید: فصل اول شیوع ویروس کرونا که همزمان با اسفند، فروردین و اردیبهشت ماه بود پروتکلهای بهداشتی تا حد قابل قبولی در کشور رعایت شد و دولت و ملت هم به نوعی نقش خودشان را ایفا کردند اما در خردادماه به موازات اینکه بازگشاییها برای صنوف و مشاغل مثل خیلی از کشورهای دنیا آغاز شد یک نوع تلقی غلط مبنی بر اینکه شرایط به سمت عادی شدن پیش رفته در خیلی از افراد جامعه و بعضاً بین مسئولان پیش آمد در حالی که ویروس کرونا در خردادماه به موازات کاهش توصیههای ایمنی و سلامت و رعایت نکات بهداشتی با همان معادله انتشار و فرمول انتشار بیماریهای واگیر پیش میرفت. چنانچه در خردادماه عمل به پروتکلهای بهداشتی در پایتخت به 10 درصد و در بسیاری از نقاط کشور به 20 درصد رسید.
به گفته جهانپور، همزمان با بازگشاییهای صنوف و اماکن تجاری شاهد افزایش رفت و آمدها و مراودات و تماسهای نزدیک بین فردی بودیم. طبیعی است که دو هفته بعد از بازگشاییها و در میانه خرداد شاهد رشد و افزایش موارد ابتلا بودیم در روزهای بعد از آن یعنی حدود سه تا چهار هفته بعد از نیمه خردادماه مرگ و میر افزایش داشت. این موضوع قابل پیشبینی بود. آن زمان بارها از سوی وزارت بهداشت هشدار داده شد که شرایط به هیچ وجه عادی نیست. ما اعلام کردیم که هیچ نقطه بی خطر یا سبزی در هیچ کجای کشور نیست. با این حال عادی پنداری موجب کاهش رعایت نکات بهداشتی شد و این نتیجه قطعی بود و به اعتقاد ما پدیده غیر قابل انتظاری رخ نداده است.
بارها اعلام کردیم شرایط عادی نیست و شکننده است
مدیر روبط عمومی وزارت بهداشت در پاسخ به اینکه چرا درکشورهایی با شرایط مشابه ایران در موج اول با بحران مجددی مواجه نشدند و حالا روند در ایران به گونهای دیگر در جریان است؟ میگوید: هم اینک و در یک ماه اخیر موارد بیماری در کشورهای امریکا، رژیم اشغالگر قدس و لوکزامبورگ شدیدتر از ایران گزارش شده است البته کشورهای جنوب شرقی آسیا و اروپا در فاز بازگشایی توانستند همزمان با بازگشاییها با استفاده از ماسک و فاصلهگذاری فیزیکی به میزان قابل قبولی نکات بهداشتی را حفظ و رعایت کنند اگرچه در این کشورها هم ویروس حذف نشده، ولی با کاهش موارد مرگ و میر شرایط را حفظ کردهاند.
وی با بیان اینکه پیام وزارت بهداشت مبنی بر شکننده بودن اوضاع کنترل بیماری در یک ماه گذشته شفاف و روشن بود، اظهار میدارد: آن زمان که آمار فوت و ابتلا کاهش پیدا کرد، بارها این پیام از سوی وزارت بهداشت صادر شد که شرایط عادی نیست و شکننده است. البته ما به فاز مدیریت شده بیماری رسیدیم ولی این شرایط شکننده بود به محض اینکه رعایت پروتکلهای بهداشتی کاهش پیدا کرد شاهد افزایش موارد ابتلا و مرگ و میر بودیم امروز اگر از فاز بازگشت به مدیریت بیماری صحبت میکنیم راهکار آن رعایت دقیق پروتکلهای بهداشتی و مراعات نکات بهداشت فردی و عمومی و در رأس آن استفاده از ماسک است. با همین انگیزه پویش ملی استفاده همگانی از ماسک را با هشتگ «من ماسک میزنم» در هفته اول تیرماه طراحی کردیم و از 7 تیر کلید خورد که البته این موضوع تأکید مقام معظم رهبری را هم در پی داشت که یک هفته بعد از این پویش شاهد اجباری شدن ماسک از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا بودیم.
جهانپور تأکید میکند که با مشارکت شهروندان ظرف دو هفته آینده شاهد کاهش نسبی در آمار ابتلا و در 4 هفته آینده کاهش چشمگیری در موارد مرگ و میر خواهیم بود. استمرار و تداوم فاز مدیریت بیماری منوط به رعایت نکات بهداشتی، نظارت بر اجرای پروتکلهای بهداشتی و اعمال برخی محدودیتها است با ادامه این وضعیت 14 روز دیگر وضعیت آرامی را شاهد خواهیم بود.
تأثیر برگزاری مراسم عروسی و عزا در افزایش آمار فوتیهای کرونا
معاون فنی مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت نیز در تحلیل چرایی افزایش آمار فوتیهای کرونا به «ایران» میگوید: ما از سه هفته گذشته پیشبینی میکردیم آمار فوتیها و ابتلا با شدت بیشتری افزایش پیدا کند با این حال قطعاً تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا مبنی بر بازگشت برخی محدودیتها و استفاده اجباری از ماسک نتیجه خواهد داد.
دکتر شهنام عرشی درباره اینکه چه اقداماتی باعث شد تا روزهای اوج اپیدمی کرونا آمار فوتیها کمتر از هفتههای گذشته باشد میگوید: آن زمان همه جا باز نبود، هر روز یک دستورالعمل از سوی دولت ابلاغ میشد. تمام فعالیتهای اقتصادی و اداری، مدارس و دانشگاهها و مسافرتها متوقف شده بود و اگر کسی هم پروتکلها را در کوچه و خیابان رعایت نمیکرد آنقدر معابر شلوغ نبود که آسیب ویروس جدی باشد. نکته دوم اینکه، آن زمان ویروس تنها در تعداد محدودی از استانها شروع شده بود و هنوز در تمام کشور گسترش پیدا نکرده بود بنابراین جمعیت کمتری در مواجهه با ویروس بودند.
او با بیان اینکه تحلیل این الگوها نیاز به بررسیهای تخصصیتری دارد، میافزاید: اینها بخشی از تحلیل چرایی افزایش آمار فوتی است برای مثال معاون تحقیقات وزارت بهداشت در این باره اعلام کرده که ویروس کرونا تغییر ژنی داشته و قدرت بیماری زایی ویروس بالا رفته است بنابراین عوامل متعددی در افزایش آمار مرگ و میر دخالت دارد و هیچ اظهار نظری در تناقض با دیگری نیست.
او میگوید: وقتی تعداد مواجهه با ویروس بالا میرود به دنبال آن تعداد موارد بیماری نیز زیاد میشود بنابراین باید منتظر بود که آمار فوتی بیشتر شود. لذا اینکه روزهای اول شیوع کرونا را با الان مقایسه کنیم و بگوییم آن موقع کم بود اما الان چرا زیاد شده درست نیست چرا که کشور روسیه هم قبلاً آلوده نبود ولی الان آمار مبتلایانش زیاد شده است. به گفته دکتر عرشی، یکی از مصادیق افزایش آمار فوتیهای کرونا در ایران برگزاری مراسم عروسی و عزا است برای مثال در یکی از شهرستانهای استانهای شمالی در یک ماه 70 مراسم عروسی و عزا برگزار شده است طبیعی است باید منتظر افزایش مبتلایان و فوتیها در 3 تا 4 هفته بعد باشیم.
او با اشاره به اینکه اغلب اتفاقاتی را که این روزها در رابطه با ویروس کرونا شاهد هستیم باید در رفتار شهروندان جست و جو کرد، میگوید: ستاد ملی مقابله با کرونا برخی اصناف و فعالیتها را تعطیل و ماسک را اجباری کرده اینها اقداماتی است که دولت انجام داده اما آن بخش که مربوط به خود مردم است از جمله ماسک زدن، حفظ فاصلهگذاری فیزیکی و پرهیز از تردد در مکانهای شلوغ که جزو اولویت اول پیشگیری است باید محکم و سخت از سوی خود مردم جدی گرفته شود.
برش
عمدهترین علت مرگ بیماران کرونایی
جهانپور در پاسخ به این سؤال که عمدهترین علت مرگ بیماران کرونایی ناشی از چه عواملی بوده است؟ میگوید: نزدیک به ۱۳درصد افرادی که به علت ابتلا به کرونا جان باختند هیچ نوع بیماری زمینهای نداشتند. همچنین در اپیدمی کرونا تحقیقات نشان میداد که در بین افراد زیر ۵۰ سال عمدهترین علت مرگ بر اثر کرونا، چاقی است. او با بیان اینکه بیشترین علت مرگ در بیماران کرونایی، گرفتاری ریه است، میافزاید: بهنظر میرسد که علائم بیماری نسبت به اوایل اپیدمی تغییر کرده بخصوص اینکه افراد معمولاً با علائم ناشایع مراجعه میکنند و پس از اسکن ریه، درگیری ریوی هم مشاهده میشود و متأسفانه هنوز عامل نخست مرگ بیماران کرونایی نارساییهای تنفسی است. بهگفته او، عمده مبتلایان کرونا که به درجات شدید کووید۱۹ مبتلا شدهاند، دارای بیماریهای زمینهای از جمله بیماری قلبی- عروقی، بیماری ریوی، دیابت کنترل نشده، اختلالات غده تیروئید و از جمله کمکاری تیروئید، سرطان، دریافتکننده عضو پیوندی یا نقص ایمنی بودهاند و البته درصد بالایی از فوتشدگان کرونا، از مبتلایان بیماریهای زمینهای بوده یا سن بالای ۶۵ داشتهاند. در مورد جوانان نیز چاقی و اضافه وزن در فوت بیماران کرونایی گزارش شده است. بر اساس آخرین گزارش کمیته اپیدمیولوژیک وزارت بهداشت؛ میانگین سنی فوتشدگان ناشی از کرونا ۶۶.۸ سال و ۷۳.۵ درصد فوت شدگان سن بالای ۶۰ سال داشتهاند. ۵۸.۳ درصد فوت شدگان در بین مردان و ۴۱.۷ درصد نیز در میان زنان مبتلا بوده است. همچنین ۳۶.۳ درصد فوت شدگان حداقل یک بیماری زمینهای داشتهاند.

قانون باید به نفع فقرا و غیر قدرتمندان تفسیر شود
ادامه از صفحه اول
بخصوص اینکه چنین حادثهای پیش میآید و فراز و فرودهایی پیدا میکند و متأسفانه الآن در یک دوره فراز آن هستیم. یادگار امام یادآور شد: بعضی از قصههای این روزهای کرونا خیلی تلخ است؛ ولی درس آموز است و بعدها انسان باید آنها را بیشتر مرور کند. وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: سازمان بهشت زهرا(س) نمونهای از قانونی است که باید در همه کشور اعمال شود. البته این مختص بهشت زهرا(س) نیست و مختص به همه گورستانها است. همان طور که قانون مرگ حق است و ضعیف و غنی نمیشناسد، باید قانون زندگی هم نسبت به همه یکسان اجرا شود. وی با اشاره به اینکه شرایط کشورمان سخت است، افزود: واقعیت این است که دشمنان قسم خوردهای داریم. تحریمهای بسیار ظالمانهای که در کشور پدید آوردهاند عامل فقر، پایین آمدن سطح درآمدها و سختیهای شدید بر مردم شده است. علاوه بر آن ضعف مدیریت هم وجود دارد. علاوه بر اینها، بیکاریهایی اضافه شده است که بهدلیل شیوع کرونا در همه جهان رخ داده است؛ همه این واقعیتها میطلبد که خدمترسانی در همه بخشها، بخصوص در شهرداری، بیشتر شود. سیدحسن خمینی در ادامه اظهار داشت: نمونه بیشتر شدن خدمات شهرداری را ما در بحث کرونا دیدیم و جا دارد که من از شهردار متخصص تهران که شاید از متخصصترین کارشناسان حوزه شهرسازی باشد که هم سابقه و هم تخصصش را دارد، توانمند، باهوش، متعهد و با عزم، تقاضا کنم که شهرداری وجهه کمک و خدمتش را برای این دوره سخت قرار دهد. سختیهایی که از تحریمها پدید آمده و انشاءالله خداوند لطفی کند و برداشته شود.
بهشت زهرا از منظمترین سازمانهای شهرداری است
پیروز حناچی، شهردار تهران نیز در این مراسم گفت: سازمان بهشت زهرا(س) یکی از منظمترین و رضایت بخشترین سازمانهای شهرداری تهران بوده و نظرسنجیها نیز تأییدکننده همین موضوع است.
وی با قدردانی از فعالیت کارکنان این مجموعه گفت: کارمندان بهشت زهرا هر روز به مردمی که دچار مصیبت شدهاند خدمات میدهند و در سختترین شرایط کشور و شهر تهران این سرویسها قطع نشده و در موارد حاد محدود به حریم شهر تهران هم نبوده است. حناچی با اشاره به اینکه بیش از ۵۰ سال این خدمات ادامه داشته است ادامه داد: بهشت زهرا(س) یکی از منظمترین و رضایت بخشترین سازمانهای شهرداری تهران بوده و نظرسنجیها هم همین را نشان میدهد. از همه مهمتر اینکه مزین به عزیزانی است که پیش و پس از پیروزی انقلاب و در دوران دفاع مقدس به شهادت رسیدند و امام راحل که این شهیدان را در دل خودش جای داده است.
ساخت مرکز ایزوله در بهشت زهرا
مدیرعامل سازمان بهشت زهرا(س) از دستور شهردار تهران برای ساخت مرکز ایزوله بهشت زهرا(س) خبر داد.
بهگزارش ایسنا، سعید خال در مراسم پنجاهمین سالگرد تأسیس بهشت زهرا گفت: بهمناسبت پنجاهمین سالگرد تأسیس بهشت زهرا(س) برنامههای متنوعی از جمله رونمایی از چند جلد کتاب و انتشار تمبر سراسری در نظر داشتیم؛ اما به علت شیوع کرونا لازم دیدیم که همه این برنامهها لغو شود. وی افزود: بهشت زهرا سالانه ۶۰ هزار متوفی را پذیرش میکند که یک پنجم ظرفیت کشور است. ۱۰ میلیون کیلومتر ناوگان حمل متوفی ما سالانه در کشور راه میرود و پنج میلیون کیلومتر در شهر تهران مأموریت انجام میدهد. بهگفته مدیرعامل سازمان بهشت زهرا(س)، تا امروز بالغ بر یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در سایت بهشت زهرا(س) پذیرش شدهاند. وی افزود: بهشت زهرا مدفن ۳۰ هزار شهید است که چهار هزار نفر آنها شهدای گمنام و ۲۵۰ شهید مدافع حرم هستند. دو هزار و ۵۰۰ نفر از مشاهیر، نام آوران و بزرگان این سرزمین هم در بهشت زهرا دفن هستند. خال افزود: نوسازی کامل آمبولانسهای شهر تهران و داخل بهشت زهرا(س)، بازسازی پنج آرامستان تاریخی شهر تهران، مکانیابی آرامستانهای شهر تهران، بزرگترین هوشمندسازی تاریخ بهشت زهرا، افتتاح ورزشگاه، حل مشکل قطعه هنرمندان و شهدای مدافع حرم از جمله پروژههای اجرا شده در دوره جدید مدیریت شهری برای بهشت زهرا(س) بوده است. او تأکید کرد: در تمام این ۵۰ سال، بهشت زهرا(س) در کنار مردم ما بوده و شاه بیت این غزل، کرونا است. کرونا بازتعریف جدیدی از بحران در بهشت زهرا(س) است. در کرونا، بهشت زهرا واقعاً پوست میاندازد و به یک چالاکی عظیم بدل میشود. کرونا یک بحران بیسابقه و غیر قابل تصور بود و همچنان ادامه دارد. در همین ایام آقای دکتر حناچی دستور ساخت مرکز ایزوله بهشت زهرا(س) را داد و بودجه آن دیده و نقشههای آن آماده شده و در مرحله اجرا قرار دارد.

افزایش هزینه هر خانوار ایرانی حداقل 1/6 میلیون تومان
معاون کل وزارت بهداشت گفت: در دوران شیوع کرونا، برخی هزینههای جدید مانند وسایل ضدعفونی، ماسک و شویندهها به سبد خانوار اضافه شده است.
دکتر ایرج حریرچی در وبینار [سمینار آنلاین] «فاصلهگذاری هوشمند؛ همراهی اقتصاد» با سلامت، افزود: اگر هر خانوار ایرانی بهخاطر مسائل بهداشتی و درمانی در ایام کرونا حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان(معادل ۱۰۰ دلار در ابتدای پاندمی کرونا) افزایش هزینه داشته باشد، هزینههای کمرشکن سلامت از ۳.۷ درصد به حدود ۸ درصد میرسد. در خانوارهای روستایی این شاخص از ۴.۹ به ۱۲.۹ درصد و در خانوارهایی که دارای فرد بیشتر از ۶۰ سال هستند، این شاخص به ۱۲.۳ درصد افزایش مییابد. وی افزود: بر اساس پیشبینی صندوق بینالمللی پول، بحران اقتصادی ناشی از پاندمی کووید ۱۹ بدتر از سقوط اقتصاد دنیا به منفی ۴ درصد در سال ۲۰۰۸ خواهد بود. همچنین رکود اقتصادی در اقتصادهای پیشرفته، خیلی بدتر از اقتصادهای ضعیف خواهد بود چون اقتصادهای پیشرفته در خدمات و ارتباطات، سهم بیشتری دارند.
معاون کل وزارت بهداشت گفت: در شرایط شیوع کرونا هزینههای مستقیمی مانند هزینههای انجام آزمایش و گرافی قبل از تشخیص، درمان بیماران در بخشهای بستری، سرپایی و مراقبتهای ویژه، مراقبت از بیماران در منزل، تأمین اقلام حفاظت فردی، تأمین دارو در بازار آزاد و غیررسمی در برخی خانوارها و خوددرمانی مثلاً استفاده بیرویه از ویتامینهای دی و ث، به سبد خانوار اضافه میشود. حریرچی با اشاره به تحمیل برخی هزینههای غیرمستقیم به خانوارها در شرایط اپیدمی کرونا، گفت: از دست دادن شغل افراد مبتلا، ترس و اجتناب از مراجعه به بیمارستانها برای سایر بیماریها که منجر به وخیمتر شدن وضعیت بیماری و پرداخت هزینههای سنگینتر است و همچنین تبعات روانی مرتبط با مشکلات اقتصادی از جمله مهمترین هزینههای غیرمستقیم به خانوارها در این شرایط است. وی تأکید کرد: کرونا هزینههای سنگینی بر نظام سلامت تحمیل کرده و خواهد کرد. هزینه روز تخت برای بیماران در بخشهای عادی که شامل هزینههای اسکان، غذا و مراقبتهای لازم است، حدود ۲۳۵ هزار تومان محاسبه میشود اما در اسفندماه که دچار کمبود وسایل حفاظتی بودیم و مجبور به تأمین آن از بازار آزاد، به ازای یک روز مراقبت از یک بیمار کووید۱۹، فقط ۷۰۰ هزار تومان برای تأمین لباس محافظتی هزینه کردیم. او افزود: در حال حاضر برای هر بیمار کووید ۱۹ با متوسط ۲.۵ روز بستری در بیمارستانها، حدود ۵۰۰ هزار تومان فقط برای وسایل محافظتی از بیمار هزینه میشود که بر نظام سلامت تأثیر میگذارد. هزینه مستقیم یک کیت تشخیصی PCR حدود ۲۴۰ هزار تومان و هزینه غیرمستقیم آن حدود ۴۰۰ هزار تومان است. حریرچی تصریح کرد: هزینههای مستقیم کووید۱۹ در سطح نظام سلامت شامل تأمین وسایل حفاظت فردی پرسنل نظام سلامت، تأمین داروهای بیماران، تهیه کیتهای تشخیصی، خدمات آزمایشگاهی و رادیولوژی، هزینه بستری و مراقبتهای ویژه، تأمین نقاهتگاهها و رسیدگی به بیماران در نقاهتگاهها و همچنین تأمین اقلام مورد نیاز بیمارستانها بوده است.
وی افزود: قبل از شیوع کرونا در کشور در بیمارستانها پیشبینی میشد که حداکثر ۱۰ تا ۱۵ درصد از بیماران به اکسیژن نیاز دارند و در اکثر بیمارستانها، ۵ تا ۷ درصد از بیماران به اکسیژن نیاز داشتند اما بیش از ۹۵ درصد از بیماران کووید۱۹ که در بیمارستانها بستری میشوند، به اکسیژن نیاز دارند و تعداد زیادی اکسیژن ساز به قیمت حدود یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان برای بیمارستانها تهیه و تأمین شده است.
او افزود: برخی از هزینههای نظام سلامت مانند اعمال جراحی زیبایی و اقدامات مرتبط با دندانپزشکی، کاهش خواهد یافت و تخمین ما این است که حدود ۲۵ درصد از هزینههای سلامت به مدت دو سه ماه حذف شوند. حدود ۸ تا ۸ و نیم درصد از اقتصاد ملی مربوط به حوزه سلامت است و حدود یک میلیون از شغلهای موجود، از ۲۴ میلیون شغل، به طور مستقیم و حدود ۱۰۰ تا ۲۵۰ هزار شغل به طور غیرمستقیم، مرتبط با حوزه سلامت است.

لزوم افزایش آموزش پروتکلهای بهداشتی به شهروندان
مجید صفارینیا
رئیس انجمن روانشناسی اجتماعی ایران
با افزایش شیوع بیماری کرونا در کشور، قطعاً نباید نگرانیها را کم کنیم. در واقع بسته به مخاطبی که داریم، باید نگرانیها را بیشتر کنیم. واقعیت این است که در خصوص پدیده اجتماعی کردن کرونا، تاکنون خیلی موفق عمل نکردهایم، البته در اوایل شیوع بیماری، بهدلیل تعطیلات آغاز فروردین و تعطیلی ساختار کشور و همراهی مردم، کمی موفق بودیم، ولی کافی نبوده و در حال حاضر آنچه مشخص است، این است که بیشتر باید تلاش کنیم. وزارت بهداشت، وزارتخانهای است که وظیفه اصلی آن، اجتماعی کردن بهداشت و بیماریها نیست، به هر حال پدیده کرونا، پدیدهای است که ابعاد اقتصادی، اجتماعی، امنیتی و بهداشتی خاصی دارد و یک مسأله چند بعدی است و فقط به یک وزارتخانه مربوط نمیشود، این در حالی است که در دوران کرونا در حوزه اجتماعی در برخی موارد، موفق عمل کردهایم، بهعنوان مثال، در فضای مجازی، اجتماعات مجازی و کلاسهای مجازی گسترش پیدا کرد و در بحث اجتماعی کردن کرونا، مؤثر واقع شد. ساختار دولتی و حکومتی باید بیشتر در این خصوص ورود پیدا کند، تا بحث اجتماعی کردن کرونا موفقتر باشد. فاصلهگذاری در محیطها باید اجرایی شود تا کرونا از ادامه رشد خود باز بماند. در این زمینه، کادر بهداشت، روانشناسان، هنرمندان، ورزشکاران، روحانیون و افراد شاخص باید مؤثرتر عمل کنند. نمونهای که میتواند در این اقدام مفید فایده باشد، ساخت تندیس پرستاران و پزشکان شهید در محلهای مختلف است. اقدامات رفتاری در راستای اجرایی شدن در این حوزه میتواند مثمرثمر باشد. در بحث آموزش و تبلیغات نیز باید به تفاوت مخاطبین هم دقت کرد. مخاطب تحصیلکرده و مخاطب عام باید از هم جدا شوند و به جای نشان دادن الگوهای موفق، باید به چگونگی ابتلا به کرونا و آموزشهای لازم بیشتر پرداخته شود و تمام راهکارهای منتهی به تغییر رفتار مدنظر قرار گیرد. در این زمینه رسانههای ما نیز باید بهصورت مشترک و واحد همه باهم یک پیام را انتقال دهند و هماهنگی داشته باشند و طراحی ساختاری از لحاظ قانونی و اجتماعی را مد نظر قرار دهند. در مورد کودکان هم، باید با زبان خودشان با آنها صحبت کرد. در حوزه آموزش بهداشت کودکان، هیچ برنامهای از گذشته نداریم، این در حالی است که آموزش زبان انگلیسی و ریاضی از دوران کودکی بهصورت ساختاری در کشور وجود دارد ولی آموزش بهداشت و خودمراقبتی بهصورت اصولی در ردههای گروه سنی کودکان ما وجود ندارد. در این خصوص، باید از طریق مدلهایی که کودکان به آنها علاقه دارند، پیامهای خود را انتقال دهیم. استفاده از سمبلهای مورد توجه کودکان مانند کلاه قرمزی یا کارتونهای مورد علاقه آنان در نشان دادن چگونگی رعایت بهداشت مفید فایده است. باید پروتکلهای لازم را از طریق اپلیکیشنها و رسانههای مختلف به والدین هم آموزش دهیم. هر چه اوقات فراغت در این روزها در جهت افزایش امید و نشاط و افزایش پیامهای بهداشتی، بیشتر شود، میتوان در این عرصه موفقتر عمل کرد.
رئیس انجمن روانشناسی اجتماعی ایران
با افزایش شیوع بیماری کرونا در کشور، قطعاً نباید نگرانیها را کم کنیم. در واقع بسته به مخاطبی که داریم، باید نگرانیها را بیشتر کنیم. واقعیت این است که در خصوص پدیده اجتماعی کردن کرونا، تاکنون خیلی موفق عمل نکردهایم، البته در اوایل شیوع بیماری، بهدلیل تعطیلات آغاز فروردین و تعطیلی ساختار کشور و همراهی مردم، کمی موفق بودیم، ولی کافی نبوده و در حال حاضر آنچه مشخص است، این است که بیشتر باید تلاش کنیم. وزارت بهداشت، وزارتخانهای است که وظیفه اصلی آن، اجتماعی کردن بهداشت و بیماریها نیست، به هر حال پدیده کرونا، پدیدهای است که ابعاد اقتصادی، اجتماعی، امنیتی و بهداشتی خاصی دارد و یک مسأله چند بعدی است و فقط به یک وزارتخانه مربوط نمیشود، این در حالی است که در دوران کرونا در حوزه اجتماعی در برخی موارد، موفق عمل کردهایم، بهعنوان مثال، در فضای مجازی، اجتماعات مجازی و کلاسهای مجازی گسترش پیدا کرد و در بحث اجتماعی کردن کرونا، مؤثر واقع شد. ساختار دولتی و حکومتی باید بیشتر در این خصوص ورود پیدا کند، تا بحث اجتماعی کردن کرونا موفقتر باشد. فاصلهگذاری در محیطها باید اجرایی شود تا کرونا از ادامه رشد خود باز بماند. در این زمینه، کادر بهداشت، روانشناسان، هنرمندان، ورزشکاران، روحانیون و افراد شاخص باید مؤثرتر عمل کنند. نمونهای که میتواند در این اقدام مفید فایده باشد، ساخت تندیس پرستاران و پزشکان شهید در محلهای مختلف است. اقدامات رفتاری در راستای اجرایی شدن در این حوزه میتواند مثمرثمر باشد. در بحث آموزش و تبلیغات نیز باید به تفاوت مخاطبین هم دقت کرد. مخاطب تحصیلکرده و مخاطب عام باید از هم جدا شوند و به جای نشان دادن الگوهای موفق، باید به چگونگی ابتلا به کرونا و آموزشهای لازم بیشتر پرداخته شود و تمام راهکارهای منتهی به تغییر رفتار مدنظر قرار گیرد. در این زمینه رسانههای ما نیز باید بهصورت مشترک و واحد همه باهم یک پیام را انتقال دهند و هماهنگی داشته باشند و طراحی ساختاری از لحاظ قانونی و اجتماعی را مد نظر قرار دهند. در مورد کودکان هم، باید با زبان خودشان با آنها صحبت کرد. در حوزه آموزش بهداشت کودکان، هیچ برنامهای از گذشته نداریم، این در حالی است که آموزش زبان انگلیسی و ریاضی از دوران کودکی بهصورت ساختاری در کشور وجود دارد ولی آموزش بهداشت و خودمراقبتی بهصورت اصولی در ردههای گروه سنی کودکان ما وجود ندارد. در این خصوص، باید از طریق مدلهایی که کودکان به آنها علاقه دارند، پیامهای خود را انتقال دهیم. استفاده از سمبلهای مورد توجه کودکان مانند کلاه قرمزی یا کارتونهای مورد علاقه آنان در نشان دادن چگونگی رعایت بهداشت مفید فایده است. باید پروتکلهای لازم را از طریق اپلیکیشنها و رسانههای مختلف به والدین هم آموزش دهیم. هر چه اوقات فراغت در این روزها در جهت افزایش امید و نشاط و افزایش پیامهای بهداشتی، بیشتر شود، میتوان در این عرصه موفقتر عمل کرد.

اخبار
محدودیتهای جدید و منطقهای در تهران، از امروز
بهدنبال افزایش روند آمار مبتلایان به ویروس کرونا و نادیده گرفتن پروتکلهای بهداشتی از سوی برخی شهروندان از امروز محدودیتهای جدیدی در تهران کلید میخورد. دیروز نیز محسن فرهادی معاون مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت از اعمال محدودیتهای جدید و منطقهای در تهران از روز شنبه (۲۸ تیر) خبر داد و گفت : بر اساس مصوبه ستاد ملی کرونا، محدودیتهای اعمالشده به شکل منطقهای تبدیل شده و مانند ابتدای شیوع اپیدمی کرونا، محدودیت به معنای آن نیست که فقط در جایی محدودیتی اعمال شود، بلکه به معنای اعمال آن در سطح کشور است.
وی افزود: اعمال محدودیتها در شهر تهران نیز حساسیت بیشتری دارد، زیرا کلانشهری با مراکز تجاری، اداری و... زیاد است. برگزاری اجتماعات از روز شنبه ممنوع است. همچنین کارکنان مؤسسات و ادارات دولتی بهشکل یکسوم دورکار و دوسوم حاضر در محل کار فعالیت میکنند. استخرهای سرپوشیده، باشگاههای ورزشی و ورزشهای پر برخورد مانند کشتی، کاراته، جودو و... ممنوعیت فعالیت دارند. در ورزشهای تیمی تنها لیگ برتر به واسطه حساسیت خاص خود مجبور به برگزاری مسابقات با رعایت پروتکلهای بهداشتی هستند. فرهادی درباره فعالیت باشگاههای بدنسازی، اظهار داشت: فعالیت این باشگاهها نیز منوط به تأیید متولی ورزشی مربوط به خود در وزارت ورزش و جوانان است، یعنی باید تأیید شود باشگاه مربوطه شرایط تهویه و انجام تمرینات انفرادی را دارد و اینکه فاصلهگذاری اجتماعی در آن رعایت میشود. وی درباره سایر محدودیتهای اعمال شده، تصریح کرد: برگزاری مراسم اجتماعی، فرهنگی، مذهبی و همایشها، مدارس شبانهروزی، کافهها، قهوهخانهها و چایخانهها بویژه با عرضه مواد دخانی، باغ وحش و شهربازی، مراکز تفریحی آبی و استخرهای سرپوشیده و باشگاههای ورزشی سالنی از شنبه در تهران تعطیل هستند.
وی در خصوص نحوه نظارت بر مراکز، خاطرنشان کرد: در این مورد هفته گذشته مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا حکایت از این دارد که تمامی دستگاهها و سازمانهای درگیر موظف به نظارت در حوزههای خود هستند. به طور مشخص در تهران اتاق اصناف مسئول نظارت اولیه است. همچنین برای باشگاههای ورزشی وزارت ورزش، برای مترو و اتوبوسها شهرداری تهران مسئولند و نظارت عالی با وزارت بهداشت است. دانشگاههای علوم پزشکی نیز گزارشات خود از مناطق تحت پوشش را باید به ستاد ملی مقابله با کرونا گزارش دهند. او درباره ادامه یا توقف در اجرای طرح سنجش سلامت در پایه پیشدبستانی کودکان، گفت: فکر میکنم آموزش و پرورش غربالگری این کودکان را مانند آزمون سمپاد لغو کرده است. فرهادی ادامه داد: تاکنون مستندی مبنی بر اینکه ویروس کرونا از طریق غذا منتقل میشود نداشتیم ولی نکته مهم آن است فردی که در سرو و تهیه غذا دخیل است میتواند باعث آلودگی غذا شود؛ پس هدف ما از محدودیت در واحدهایی که ارائه غذا دارند در دو بخش تعریف میشود؛ اول آنکه اجتماعات در کافهها و امثال آن نداشته باشیم و دوم آنکه غذای بیرونبر به شرط آنکه شرایط گرم کردن مجدد غذا فراهم باشد، مجاز است.
خبر خوش وزیر بهداشت برای مبتلایان به کرونا
وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی از پیشرفتهای چند تیم تحقیقاتی ایرانی در تولید واکسن بیماری کرونا خبر داد. وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: در زمینه تولید واکسن کرونا گروههای تحقیقاتی متعددی در کشور فعال هستند که چند تیم تحقیقاتی پیشرفتهای خوبی را حاصل کردهاند. دکتر سعید نمکی افزود: خوشبختانه در مدلهای حیوانی جوابهای بسیار خوبی گرفتیم و امیدواریم به زودی بتوانیم واکسن تولیدی محققان ایرانی را روی انسان هم امتحان کنیم. وی گفت: ما پابهپای ۵ کشور بزرگی که دارند روی کووید۱۹ کار میکنند پیش میرویم و گامی هم از آنها عقب نیستیم. او افزود: در آینده نزدیک خبرهای خوشی را درزمینه کشف واکسن کرونا به مردم کشورمان اعلام میکنم. وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی از فعالیت ۵۷ گروه تحقیقاتی برای تولید داروی بیماری کرونا خبر داد و گفت: این گروه از دانشمندان ایرانی روی دستورالعملهای دارویی بسیاری کار میکنند که نتایج آن در یک کمیته علمی بررسی میشود. او تأکید کرد: در این کمیته علمی حدود ۵۰ نفر از برجستهترین دانشمندان کشور درباره تولید داروهای جدید بحث و گفتوگو میکنند. نمکی با ابراز امیدواری از اینکه در آینده نزدیک دانشمندان ایرانی بتوانند نتایج بررسی تحقیقات خودشان را اعلام کنند گفت: در تحقیقات جهانی و بینالمللی هم ایران بهعنوان یکی از کشورهای بسیار فعال حضور دارد و با تعداد بسیار بالایی از موارد و نتایج تحقیقاتی مشارکت میکند.
انتخاب نشریه
جستجو بر اساس تاریخ
اخبار این صفحه
-
چرا آمار فوتیهای کرونا در ایران صعودی است؟
-
قانون باید به نفع فقرا و غیر قدرتمندان تفسیر شود
-
افزایش هزینه هر خانوار ایرانی حداقل 1/6 میلیون تومان
-
لزوم افزایش آموزش پروتکلهای بهداشتی به شهروندان
-
اخبار

اخبارایران آنلاین