رئیس جمهوری ایران و وزیر خارجه قطر تأکید کردند
امنیت منطقه با ابتکار صلح هرمز
هر زمان امریکا تحریم ها را لغو کند، ایران به همه تعهدات برجامی خود بر می گردد
گروه سیاسی / وزیر امور خارجه قطر در سفر به تهران با حسن روحانی رئیس جمهوری و محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و گفتوگو کرد. روابط دوجانبه، منطقهای و بینالمللی مهمترین محورهای مذاکرات او با مقامهای کشورمان بود.
«محمد بن عبدالرحمن بن جاسم آل ثانی» در حالی به ایران سفر کرده است که کشورش سعی دارد در عین قرار داشتن در مسیر عادیسازی روابط با کشورهای عربی همسایه از وقوع هرگونه تأثیر نامطلوب این عادیسازی بر رابطه دوحه با تهران جلوگیری کند. خرداد 1396 وقتی چهار کشور عربستان، امارات، بحرین و مصر با ادعای حمایت قطر از تروریسم با این کشور قطع رابطه کردند و تمام مرزهای زمینی، دریایی و هوایی خود را به روی قطر بستند، جمهوری اسلامی ایران یگانه کریدور حمل و نقلی بود که باقی ماند و همین امر در حالی که ایران تأکید داشت که برای هرگونه کمک انساندوستانه به مردم قطر آمادگی دارد به دلیل مهمی برای تقویت روابط دو کشور تبدیل شد که پیش از آن نیز در طول تاریخ خود هیچ گاه روی تنش به خود ندیده بود. طی این مدت میانگین مبادلات تجاری ایران و قطر افزایش قابل توجهی پیدا کرد و بر اساس بیانیههای رسمی افزایش مبادلات تجاری دو کشورشریک در یکی از بزرگترین میدانهای گازی جهان تا رقم 5 میلیارد دلار پیشبینی شده است.
پس از گذشت بیش از سه سال از آن بحران و در شرایطی که کشورهای تحریم کننده دوحه در چهل و یکمین نشست سران شورای همکاری خلیج فارس پایان اختلافات خود با قطر را اعلام کرده وبه سمت عادی سازی روابط و بازگشایی مرزها حرکت میکنند این مقامات دیپلماتیک قطر هستند که نه تنها تأکید دارند به این دلیل تغییری در روابطشان با دو کشور حامی خود در این سالها یعنی ایران و ترکیه ایجاد نخواهند کرد بلکه اعلام کردند برای تقویت و توسعه همکاری با جمهوری اسلامی ایران مصمماند.
سویه دیگر سفر روز گذشته وزیر امورخارجه قطر به تهران را باید در تمایل این کشور برای ایفا نقش میانجیگر منطقهای و بینالمللی جستجو کرد. نقشی که در سالهای گذشته و پیش از درگذشت سلطان قابوس پادشاه عمان برعهده مسقط قرار داشت. قطر که در این مدت میزبانی مذاکرات صلح افغانستان را برعهده داشته، بارها ابراز تمایل کرده که به عنوان واسطهای میان ایران و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس عمل کند. همچنان که با روی کار آمدن دولت جو بایدن در امریکا دولت قطر از آمادگی خود برای رد و بدل کردن پیام و میانجیگری بین ایران و امریکا خبر داده است. پیشنهادی که دیروز و ساعاتی پیش از سفر محمد آل ثانی به ایران سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان درباره آن اینگونه موضع گرفت که «ما از کمک دیگر کشورها استقبال میکنیم و قطر نیز در میان دوستان و همکاران نزدیک منطقهای ایران قرار دارد و همواره رایزنیها و گفتوگوهای نزدیکی بین تهران و دوحه در سطوح مختلف در مورد موضوعات برگزار شده است و ما از هر حرکتی که به کاهش تنش کمک کند استقبال میکنیم.»
استقبال ایران از گفتوگو با کشورهای حوزه خلیج فارس
حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی در دیدار وزیر امور خارجه قطر، با اشاره به تحولات اخیر در منطقه و ضرورت توسعه همکاریهای مشترک بین تهران و دوحه اظهار داشت: روابط دو کشور در سالهای گذشته بسیار خوب بوده و با ایجاد شرایط جدید بینالمللی باید از فرصتهای ایجاد شده برای توسعه و تعمیق روابط و همکاریها استفاده شود.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، روحانی همچنین با اشاره به توافقات حاصل شده در جلسه کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور بر ضرورت تسریع در اجرایی و عملیاتی شدن این توافقات تأکید کرد و گفت: ایران و قطر میتوانند در زمینههای مختلف اقتصادی، تجاری، فرهنگی، علمی و گردشگری همکاریها را گسترش دهند و بخشهای خصوصی دو کشور نقش مهمی در این راه ایفا میکنند.
رئیس جمهوری با بیان اینکه پیشرفت هر کشوری در منطقه با برقراری صلح و ثبات و آرامش در منطقه حاصل خواهد شد، با استقبال از گفت و گو و همکاری با کشورهای حوزه خلیج فارس، تأکید کرد: همچنان بر طرح ابتکار صلح هرمز پایبند هستیم و معتقدیم صلح و ثبات در منطقه جز در سایه همکاری، همراهی و گفت و گو میان کشورهای منطقه بدست نخواهد آمد و این کشورهای منطقه هستند که باید برای سرنوشت خود تصمیم بگیرند.
وی در ادامه با اشاره به تحولات اخیر در کشور امریکا و پایان ترامپیسم در این کشور و اعلام سیاستهای متفاوت از سوی دولت جدید این کشور از جمله تمایل به بازگشت به برجام، اظهار داشت: امروز برای همه دنیا ثابت شده که سیاست فشار حداکثری شکست خورده و دولت جدید امریکا چارهای جز جبران اشتباهات دولت قبل و عمل به تعهدات قانونی ندارد.
رئیس جمهوری با تأکید بر ضرورت لغو تحریمها از سوی امریکا و بازگشت به قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل از سوی این کشور، گفت: هر زمانی که امریکا تحریمهای غیرقانونی را لغو و به قانون بازگردد، بلافاصله ایران هم به همه تعهدات خود در قالب برجام بازخواهد گشت.
وزیر امور خارجه قطر نیز در این دیدار، از ایران به عنوان یک کشور دوست در منطقه نام برد و بر توسعه و تعمیق روابط دو جانبه در همه زمینه ها بویژه همکاری های تجاری و اقتصادی تاکید کرد.
«محمد بن عبدالرحمن بن جاسم آل ثانی» در دیدار با رئیس جمهور کشورمان، پس از تقدیم پیام کتبی امیر قطر به دکتر روحانی، از جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشور قدرتمند و تاثیرگذار منطقه یاد کرد و بر ضرورت همکاری و همفکری کشورهای منطقه و خلیج فارس برای حل مشکلات تاکید کرد.
بن جاسم آل ثانی افزود: همواره معتقد به حفظ آرامش و ثبات و گفت و گو میان کشورهای منطقه بوده ایم و ما نیز در تداوم طرح ابتکار صلح هرمز و طرح امید، خواستار گفت و گوهای منطقه ای برای حل مشکلات میان کشورهای منطقه هستیم.
وزیر امور خارجه قطر با قدردانی از همراهی و همکاری ایران در دوره تحریم ها علیه این کشور، اظهار داشت: امیدواریم هرچه سریعتر با بازگشت آمریکا به برجام ، مشکلات و تحریم ها در چارچوب این توافق حل و فصل شود و در این راه قطر از هرگونه مساعدت برای شکل گیری این اتفاق دریغ نخواهد کرد.
قدردانی قطر از کمک های ایران
وزیر خارجه کشورمان هم در دیدار با محمد بن ثانی ضمن خوشامدگویی و تبریک موفقیتهای اخیر قطر در پایان بخشیدن به محاصره این کشور، اهمیت روابط دوجانبه با قطر از دیدگاه دولت و ملت ایران را مورد اشاره و آمادگی کشورمان برای گسترش همکاریها در حوزههای مختلف را مورد تأکید قرار داد. محمد جواد ظریف با تشریح سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران در مخالفت با سیاستهای مبتنی بر زور و اجبار در منطقه بر ضرورت همکاریهای کشورهای منطقه برای حل و فصل مسائل و رسیدن به یک ترتیبات منطقهای و با ثبات تأکید و روابط دوجانبه ایران و قطر را حائز نقش مهمی در این مسیر ارزیابی کرد.
به گزارش ایرنا، وزیر امور خارجه قطر هم که در رأس هیأتی متشکل از وزیر راه این کشور به تهران سفر کرده بود در این دیدار آمادگی دوحه برای گسترش روابط دوجانبه در همه سطوح از جمله حوزههای اقتصادی را مورد اشاره قرار داد و با قدردانی از تمامی کمکهایی که جمهوری اسلامی ایران در طول دوران محاصره قطر انجام داده است، این سفر را در راستای گسترش روابط دوجانبه و در چارچوب رایزنیهای منظم میان دو طرف دانست. او همچنین نیاز منطقه به رویکردی جدید و همکاریهای همهجانبه را مورد تأکید قرار داد و آمادگی قطر برای ایفای نقش کلیدی و مؤثر را اعلام و ابراز امیدواری کرد هرچه زودتر مسائل موجود در چارچوب ابتکارات منطقهای حل و فصل پیدا کند.
یادآوری سوم اسفند به طرفهای برجام
تحریمها لغو نشود، پروتکل الحاقی متوقف میشود
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران بار دیگر هشدار داد که اگر تعهدات طرفهای برجامی تا هفته اول اسفند انجام نشود، اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی قطعاً متوقف خواهد شد. سعید خطیبزاده در نشست هفتگی با خبرنگاران درباره اجرای مصوبه مجلس در خصوص توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی در سوم اسفند ماه گفت: در هفته اول اسفند مطابق بررسیهای فنی قطعاً اگر تا آن روز تعهدات طرفهای مقابل انجام نپذیرفته باشد دولت مکلف است براساس قانون مصوب مجلس اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند. این زمانبر نیست و هر روزی فرا برسد میتواند اجرا شود.
خطیبزاده بیان کرد: نظارتهای فراپادمانی متوقف میشود که نظارتهایی است که ایران در چارچوب پروتکل پذیرفته و به معنی توقف تمامی نظارتها نیست. ایران بخشی از نظارتها را نگه خواهد داشت. پروتکل الحاقی قطعاً متوقف خواهد شد. سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: همکاری ایران با آژانس ادامه خواهد داشت و ایران طی نامهای همه موارد را به اطلاع آژانس خواهد رساند و همه این اقدامات ایران به سادگی برگشت پذیر هستند به شرطی که طرفهای مقابل به تعهداتشان برگردند.
از میانجیگری همه استقبال میکنیم
خطیبزاده درباره آمادگی کشورها برای میانجیگری بین ایران و امریکا از جمله اظهارات مقامات قطری در این زمینه گفت: ما از کمک همه استقبال میکنیم و قطر در بین دوستان و همکاران نزدیک منطقهای ایران قرار دارد و همواره رایزنیهای نزدیکی بین دو کشور در سطوح مختلف برقرار بوده است. وی با ذکر این نکته که اجرای تعهدات امریکا خیلی نیازمند پیام بردن نیست، اظهار داشت: امریکا فردای روزی که بخواهد از مسیر شکست خورده دولت قبلی فاصله بگیرد راهش باز است و به سادگی میتواند چنین کند. این دیپلمات ارشد ایرانی بیان کرد: تأسف اینجاست که دولت فعلی شریک نقض و گردنکشی دولت قبلی علیه ایران شده و این روند سازندهای نیست و امیدواریم متوقف شود. سخنگوی وزارت خارجه همچنین گفت که هیچ اتفاقی در خصوص اجرای تعهدات توسط امریکا رخ نداده است.
پیام رهبر انقلاب به جایی که میباید رفته است
سخنگوی وزارت خارجه درباره اظهارات «محمدحسین فرهنگی» سخنگوی هیأت رئیسه مجلس در خصوص سفر قالیباف به مسکو و اینکه وزارت خارجه نتوانست هماهنگی لازم را برای تحویل پیام رهبر انقلاب انجام دهد، با رد این اظهارات و با اشاره به اظهارات دستیار مجلس در این خصوص عنوان کرد: وزارت خارجه و خود آقای قالیباف میدانند وزارت امور خارجه در چه ابعاد و سطحی و با چه تلاشی برای این سفر هماهنگی داشته است.
خطیبزاده اضافه کرد: خوب نیست از تریبون سخنگویی ریاست مجلس حرفی زده بشود که درست نیست. اگر مصالح ملی اجازه نمیدهد وزارت خارجه بیش از این ورود کند به این معنا نیست ادعاهای پراکنده مطرح شده، درست است. اگر دوستان اصرار دارند مباحث در فضای عمومی گفته شود میتوان در صحن مجلس بیان کرد. سفر خوبی بود و پیام رهبر انقلاب به جایی که میباید رفته و انشاءالله برکات و اثرات خود را خواهد داشت.
هیچ کارمند سرکنسولگری ایران بازداشت نشده است
خطیبزاده درباره ادعای مطرح شده در رسانههای ترکیه مبنی بر بازداشت یکی از کارمندان سرکنسولگری ایران در استانبول گفت: هیچ کارمند سرکنسولگری ایران بازداشت نشده و آنچه رخ داده بازداشت یکی از اتباع ایرانی هنگام ورود است، با دولت ترکیه در تماس هستیم و نتیجه را خواهیم گفت. این موضوع باید در مسیر خود حل شود.
فتوای رهبر معظم انقلاب در جای خود باقی است
وی در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات علوی وزیر اطلاعات درباره برنامه هستهای ایران تصریح کرد: موضع ایران تغییر نکرده و بر صلحآمیز بودن همه فعالیتهای هستهای است و فتوای رهبر معظم انقلاب در حرمت سلاحهای هستهای در جای خود باقی است.
تست کرونای ظریف منفی بود
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در واکنش به اخبار منتشر شده مبنی بر کسالت محمدجواد ظریف گفت: ایشان کسالت مختصری داشتند که موجب نگرانی شده بود ولی تست یکشنبه و دوشنبه ایشان منفی اعلام شده، ایشان کرونا ندارند ولی آن کسالت را باید از ناحیه دیگری پیگیری کنند. خطیبزاده درباره ادعای مصادره یک نفتکش ایرانی و فروش نفت ایران از سوی امریکا هم توضیح داد: چند ماه پیش خبری در این زمینه منتشر شد که من در همان موقع گفتم که نفت ایران فروخته شده است و آنچه امریکاییها مدعی آن هستند متعلق به ایران نیست. آنچه این روزها در مورد نفتکش دیگر هم گفته میشود این است که این متعلق به دولت ایران نیست. متعلق به بخش خصوصی است اما این موضوع واقعیت را تغییر نمیدهد که امریکاییها با این اقدامات راهزنی دریایی میکنند.
تشییع پیکر پنج شهید گمنام در اصفهان
مراسم تشییع پیکر پنج شهید تازه تفحص شده گمنام در مناطق عملیاتی شلمچه، مجنون و شرق دجله دیروز با حضور نیروهای نظامی و انتظامی و با رعایت پروتکلهای بهداشتی در اصفهان برگزار شد.
براساس گزارش خبرگزاری مهر، پیکر یک شهید ۲۰ ساله گمنام منطقه عملیاتی مجنون در مرکز بازسازی زرهی شهید زینالدین سپاه تشییع و پیکر شهید ۱۹ ساله گمنام این منطقه عملیاتی نیز در پادگان شهید وطن پور ارتش خاکسپاری شد.
پیکر مطهر شهید ۱۹ ساله دیگر تفحص شده در شرق دجله نیز در محل یگان ویژه نیروی انتظامی استان اصفهان به خاک سپرده شد. پیکر مطهر دو شهید ۱۷ ساله عملیات خیبر و ۲۵ ساله عملیات کربلای پنج به ترتیب تفحص شده در مناطق عملیاتی مجنون و شلمچه نیز به روستای جنبه اردستان اعزام و پس از تشییع در گلزار شهدای این روستا به خاک سپرده میشود.
سوء قصد به مقام قضایی در پیشوا
دادستان عمومی و انقلاب شهرستان پیشوا از ناکام ماندن سوءقصد به جان یکی از مقامهای قضایی در این شهرستان خبر داد. به گزارش تسنیم، مرتضی طهماسبی گفت: صبح دوشنبه حدود ساعت 7 به خودروی یکی از مقامهای قضایی در پیشوا تیراندازی میشود. خوشبختانه تیراندازیهای انجام شده صدمهای جانی برای این مقام قضایی در پی نداشته است. به گفته وی، بلافاصله پسازاین اقدام سریعاً تحقیقات و بررسی در دستور کار مقامهای امنیتی و قضایی در پیشوا قرار گرفته و در حال بررسی بیشتر است. افرادی دستگیر شدهاند اما اطلاعات تکمیلی پس از تکمیل بررسیها اعلام خواهد شد.
پخش زنده سخنرانی رهبر معظم انقلاب در سالروز قیام ۲۹ بهمن مردم تبریز
حضرت آیتالله خامنهای به مناسبت سالروز قیام ۲۹ بهمن مردم تبریز در سال ۱۳۵۶، از طریق ارتباط تصویری با مردم آذربایجان شرقی سخن خواهند گفت.
بهگزارش ایسنا، این برنامه ساعت ۱۰:۳۰ روز چهارشنبه ۲۹ بهمن، بهصورت زنده از شبکههای رسانه ملی و همچنین از پایگاه اطلاعرسانی KHAMENEI.IR و حسابهای این پایگاه در شبکههای اجتماعی پخش خواهد شد.
هر سال به مناسبت سالروز قیام مردم تبریز در ۲۹ بهمن ۱۳۵۶، هزاران نفر از اقشار مختلف مردم استان آذربایجان شرقی، با حضور در حسینیه امام خمینی(ره) با رهبر معظم انقلاب دیدار میکردند که به علت رعایت دستورالعملهای بهداشتی مقابله با ویروس کرونا، این دیدار از طریق ارتباط تصویری با مردم حاضر در مصلای تبریز انجام خواهد شد.
جهانگیری: جهت گیری کشور بعد از تحریم توسعه صادرات است
معاون اول رئیس جمهوری روز گذشته در شورای عالی توسعه صادرات غیرنفتی کشور، پس از آنکه رئیس کل گمرک حجم صادرات غیرنفتی کشور در ده ماهه گذشته را 28 میلیارد دلار و واردات را حدود 30 میلیارد دلار اعلام کرد، با اشاره به اینکه کشور در دوران تحریم، بویژه در 10 ماه اخیر شرایط سختی را گذراند، تأکید کرد: آنچه باعث شد اقتصاد کشور متوقف نشده و تولید و واردات کالا انجام شود، همت صادرکنندگان و واردکنندگان کشور بود که باید همواره از آنان حمایت و قدردانی شود. اسحاق جهانگیری افزود: البته ممکن است در کنار هر بخشی برخی سوءاستفادههایی انجام شود که باید مطابق قانون با آنان برخورد شود.
به گزارش ایرنا، جهانگیری با تجلیل از عملکرد بخش خصوصی و شرکتهای دولتی و عمومی در دوران تحریم برای رفع نیازهای کشور، گفت: در دوران تحریم کار بزرگی انجام شد تا کسانی که فکر میکردند اقتصاد ایران زمینگیر میشود، خیالشان باطل شود.
معاون اول رئیس جمهوری با بیان اینکه آنان تصور میکردند با جلوگیری از فروش نفت و سایر کالاها، مانع از رسیدن ارز و به تبع آن تأمین کالاهای اساسی و مواد اولیه به ایران میشوند، اضافه کرد: اما به همت همه صادرکنندگان و واردکنندگان، ایران از این مرحله سربلند خارج شد. بویژه در 10 ماه اخیر که سال سختی از نظر اقتصادی را پشتسر گذراندیم، سالی که همه کسانی که مسئولیت داشتهاند، میدانند جزو سختترین سالهای پس از انقلاب اسلامی بود. مقطعی که حتی وقتی به درآمدهای نفتی کشور نگاه میکنیم، قابل مقایسه با سختترین شرایط دوران جنگ تحمیلی نیز نیست.
جهانگیری، مهمترین جهتگیری اقتصاد کشور پس از عبور از دوران تحریم را افزایش صادرات کشور دانست و گفت: باید همه مردم و فعالان اقتصادی بدانند که اگر برخی مقررات در دوران تحریم مطابق شرایط جنگ اقتصادی تدوین شد، دولت طرفدار رفع محدودیت برای صادرکنندگان کالا است و بجز موانع تعرفهای و فنی نباید مانع دیگری بر سر راه صادرات و واردات کشور باشد.