
ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

مسأله محوری انتخابات پیش رو «کارآمدی» است
شایسته بود نامزدهای اصلی و برنامههایشان دو ماه قبل از انتخابات معلوم می شد
مرتضی گل پور
خبرنگار
مسأله انتخابات پیش رو چیست یا چه باید باشد؟ به عبارت دیگر، اگر بخواهیم کلیدی را برای حل مشکلات کشور مطرح کنیم که به عنوان کلیدواژه انتخابات از سوی مردم، نامزدها و هواداران و جریانهای آنها مطرح شود، چه باید باشد؟ پیش از این حسین مرعشی، سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی مهمترین مسأله انتخابات پیش رو را در گفتوگو با «ایران» اقتصاد دانسته بود. کیومرث اشتریان، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران هم تقابل دیپلماسی با دیپلماسی هراسی را برجسته دیده بود و حالاعباس سلیمی نمین از چهرههای شاخص اصولگرا در گفتوگو با «ایران»، کارآمدی را مسأله انتخابات میداند. این تحلیلگر سیاسی البته از اینکه هنوز نامزدهای اصلی مشخص نشدهاند ابزار نگرانی میکند و میگوید این امر باعث میشود تا مردم فرصت کافی برای تأمل و تعمق در برنامهها و سوابق نامزدها نداشته باشند و باز هم هیجان، به فضای غالب در انتخابات تبدیل شود. این گفتوگو را بخوانید.
به نظر شما در سال جاری مسأله نخست انتخابات چیست و مردم چه دغدغهای درباره نامزدها و اساساً نتیجه انتخابات برای خودشان دارند؟
به باور من مسأله اصلی انتخابات پیش رو بحث کارآمدی است. امروز مجموعه عوامل ضرورت کارآمدی یک دولت جدید را پیش روی ما قرار داده است. به عبارت دیگر در شرایطی که بدخواهان استقلال ملت ایران فشارهای زیادی وارد میکنند تا امور کشور در مسیر درستی حرکت نکند، علیالقاعده باید دولت کارآمدی را انتخاب کنیم تا بتواند هم بر مشکلات ناشی از دشمنیهای بیگانه غلبه کند و هم مسائلی را که به دلیل رقابتهای داخلی کشور به وجود آمده است حل و فصل کند. از این رو معتقدم دولت آتی باید بر این مشکلات فائق آید تا بتواند مسائل جامعه را به گونهای رقم بزند که همه مشکلات را تا حد زیادی برطرف کند. بنابراین فکر میکنم ما باید بر مسأله کارآمدی تمرکز کرده و درباره آن بیندیشیم.
بنابراین شما مسائل خرد کشور از قبیل اقتصاد و معیشت یا مسائل فرهنگی و اجتماعی را ذیل مسأله کارآمدی صورتبندی میکنید؟
من همه مسائلی را که امروز با آنها مواجه هستیم ذیل مسأله اساسیتر کارآمدی میبینم. در شرایط کنونی کارآمدی به این دلیل مهم است که ما به دولتی با انگیزه قوی نیازمندیم. انگیزه قوی یعنی این دولت باید ریسک پذیری، ایثارگری و توان کارشناسی داشته باشد، در عین حال قدرت تحمل فوقالعاده داشته باشد تا بتواند در این شرایط مسائل را به پیش ببرد. اگر این گونه دولتی روی کار بیاید که بتواند مسائل را پیش ببرد، در ذیل آن مسائل دیگر نظیر مشکلات اقتصادی هم حل و فصل خواهد شد، اشتغال تا حد زیادی ایجاد خواهد شد و سایر امور نیز به همین ترتیب. بنابراین اصل در انتخابات پیش رو و اساساً مهمترین خصلتی که دولت آینده باید داشته باشد، کارآمدی است، یعنی دولت بعد باید بتواند از همه امکانات کشور، آن طور که شایسته است برای حل مسائل مردم بهره بگیرد.
شاخصهای شما برای کارآمدی چیست و آیا جهتگیریهای سیاسی افراد را برای کارآمد بودن دخیل میدانید یا خیر؟
قطعاً دخیل میدانم، زیرا جهتگیری سیاسی در انگیزش افراد بسیار تأثیر دارد. به عنوان مثال، اگر من به نظام برآمده از رأی مردم اعتقاد جدی نداشته باشم یا به الگوهای وارداتی توجه کنم و معتقد باشم زمانی میتوانیم به موفقیت نائل شویم، کارآمد باشیم یا نظام ما پیشرفت کند که الگوهای غربی را در دستور کار قرار دهیم، فردی با چنین نگرشی تلاش زیادی برای حل مشکلات مردم و کشور نخواهد کرد. توجه و اهتمام چنین فردی این خواهد بود که در قدرت، اساس قانون اساسی را زیر سؤال ببرد و سست کند، یا تغییراتی را که در برخی سالهای اخیر پیشنهاد شد مطرح کند، غیر از اینها انگیزه قوی برای حل مشکلات در قالب و چارچوب نظام جمهوری اسلامی نخواهد داشت.
موضوع انگیزه نداشتن برای حل مسائل در چارچوب نظام را براساس چه شواهد یا عللی مطرح میکنید؟
چیزی که بعضاً امروز در یک جناح سیاسی شاهد هستیم، همین مشکل است یعنی افراد براساس قانون اساسی روی کار میآیند، اما بعد مواضعی اتخاذ میکنند که در واقع به ناکارآمدی منجر میشود، زیرا وقتی شما به یک مسیر یا یک اصلی باور نداشته باشید، علی القاعده در آن مسیر هم تلاش نمیکنید. بنابراین موضع گیریها و جهتگیریهای سیاسی در کارآمدی تأثیر بسزایی دارد و تعیین کننده است.
وقتی شما کارآمدی را مسأله انتخابات میدانید، این طور به نظر میرسد که این دیدگاه یک نخبه سیاسی است که سعی دارد نگاهی همه جانبه به مسائل کشور داشته باشد؛ اما آیا مردم هم مسأله انتخابات پیش رو را کارآمدی میدانند یا به مسائل خردتر توجه دارند؟
اگر به صورت موردی از مردم درباره دغدغهها و مشکلات شان بپرسیم، قطعاً هریک دلیل و راه حل خاص خود را مطرح میکنند. اما نکته اینجا است که درباره این دغدغهها و مشکلات، به سادگی میتوان به یک جمعبندی رسید. به عنوان مثال، در قضیه بنزین، آیا نگرانی مردم جز این بود که شاهد یک ناکارآمدی بودند؟ به عبارت دیگر، مردم معتقد بودند اگر میخواهید تصمیمی بگیرید، چرا از خودتان ناکارآمدی نشان میدهید؟ چرا تلاش نکردید همه جوانب امر را بسنجید و کاری کنید تا یک مشکل و شوک برای جامعه ایجاد نکنید؟ یعنی اگر وزارت محترم نفت و ریاست محترم جمهوری در این زمینه پیگیر بودند و سؤال میکردند که آیا ابعاد تأثیرات این قضیه را دیده و برای آن تدبیری اندیشیده شده یا خیر، اگر این انگیزه وجود میداشت، قطعاً مشکلاتی که بعداً برای جامعه ایجاد شد، ایجاد نمیشد. به عبارت دیگر، اگر تصمیماتی که بعد از یک فاجعه اتخاذ شد، قبل از فاجعه اتخاذ میشد، اصلاً در این زمینه مشکلی نمیداشتیم. در جراحیهای اقتصادی اینچنینی باید یک ایثار و فداکاری جدی وجود داشته باشد و به همین دلیل باید روزهای متوالی کار کرد تا هیچ مشکلی برای جامعه ایجاد نشود، اما درعین حال این جراحی هم انجام شود. بنابراین معتقدم در موضوعاتی که بشدت مردم را ناراحت کرده، میتوانیم به سهولت این را بفهمیم که گرایش مردم و مسأله اصلی انتخابات از نگاه مردم، چیست.
آیا در جناحها هم چنین نگرشی را میبینید که آنان هم در شعارها و برنامههای انتخاباتی خود، به دنبال حل ریشهای مسائل کشور از طریق توجه به کارآمدی باشند؟
همان طور که گفتم، من همه مسائل خردتر جامعه از قبیل صف مرغ، اشتغال یا گرانی و سختی معیشت را ذیل مسأله کلان کارآمدی میبینم.
کسانی که امروز به عنوان نامزدهای انتخاباتی مطرح هستند یا طرفداران آنان هم چنین نگاهی دارند و مشکلات کشور را ذیل مسأله کلان کارآمدی دستهبندی میکنند، یا اینکه آنان نگاه خرد و جزئی دارند؟
متاسفانه برخیها مشکلات جامعه را به صورت خرد مطرح میکنند. کما اینکه در برخی شعارها میبینیم که مسائل مردم را بسیار خرد میبینند که به نظر من پسندیده نیست.
اکنون طیفی از روشنفکران و اساتید بدون وارد شدن به بحثهای اصلاحطلبی و اصولگرایی، دغدغه افزایش کارآمدی نظام را دنبال میکنند. آیا میتوان امیدوار بود که افرادی مانند شما و آن چهرهها بتوانند یک اجماع گفتمانی در کشور ایجاد کنند؟
ما ارتباطات تشکیلاتی نداریم و خود من در این زمینه به پژوهش مشغول هستم. لذا نمیتوانم چنین وعدهای را بدهم یا چنین دورنمایی را ترسیم کنم. کسانی میتوانند این دورنما را ترسیم کنند که توان و کار تشکیلاتی دارند و دلسوز هستند، علی القاعده باید این کار را انجام دهند.
برخیها مسأله کارآمدی را به مسائل سیاسی و گاه مبنایی نظام ارتباط میدهند. دیدگاه شما چیست؟
به باور من، هر فردی میتواند به یک ساختار ایراداتی داشته باشد، این حق آنها است و اشکالی ندارد. اما امروز هر انسان دلسوزی میداند که ما باید در قالب این ساختار فعلی کار کنیم. تا زمانی که این ساختار وجود دارد و مردم در آن چارچوب مشارکت و افراد را برای نشستن روی صندلیهای مسئولیت انتخاب میکنند، باید به این ساختار پایبند بود و از ظرفیتهای آن استفاده کرد، اما بعضی از آقایان باوجود اینکه میدانند در چه چارچوبی نامزد میشوند و میدانند در چه چارچوبی انتخاب شوند، اما وقتی انتخاب میشوند، سعی میکنند بحث سست کردن چارچوبها را دنبال کنند تا تقویت چارچوبها را. البته به عنوان یک کنشگر سیاسی و شخص حقیقی معتقدم که حق آنان است که بحثهای نظری خود را مطرح کنند، اما حتی وقتی میخواهیم تغییری در جامعه ایجاد کنیم و جامعه را به جلو ببریم، باید در چارچوب قانون موجود عمل کنیم. واقعاً هم ظرفیتهای فوقالعادهای در این چارچوب وجود دارد، اما برخی از آقایان که به غرب گرایش دارند، اصلاً به ظرفیتهای داخلی نمیاندیشند و زحمتی به خود نمیدهند تا این ظرفیتها را درک کنند و در چارچوب این ظرفیتها گام بردارند.
کارشناسان، یک مانع کارآمدی را رقابتهای فرسایشی داخلی میدانند. دیدگاه شما چیست؟
البته بعضاً رقابتهای غلطی هم در داخل داریم، یعنی گاه دیده میشود که سعی میکنیم از کارآمدی یکدیگر بکاهیم یا به گونهای همدیگر را مورد فرسایش قرار دهیم. با وجود همه این مشکلات، ما باید به این رشد برسیم که اگر رقیب ما در دولت هست، ما نباید به جای تقویتش، سعی کنیم او را در چاله چولههای مختلف قرار دهیم. مشی رهبری همواره این بوده است که هر دولتی با هر گرایشی که روی کار میآید، تقویت کنند تا از طریق این تقویت، کارآمدی نظام افزایش یابد. اگر همه نیروها به این فهم مشترک برسند، تأثیر بسیاری در کارآمدی خواهد داشت.
در این دوره، به نظر شما میان نامزد انی که بحث کارآمدی را مطرح میکنند و نامزدهایی که روی موارد جزئی یا شعارهای پوپولیستی تمرکز میکنند، گرایش مردم به کدام سمت خواهد بود؟
من امروز قدری نگران هستم، زیرا بسرعت به زمان انتخابات نزدیک میشویم، اما هنوز نامزدهای اصلی مشخص نیستند و معلوم نیست که تمرکز اصلی جریانهای سیاسی روی چه افراد و اشخاص یا برنامههایی است. این امر باعث خواهد شد شرایط انتخابات، آن طور که شایسته است پیش نرود زیرا باید فرصتی برای مردم قائل بود تا بتوانند نسبت به منتخبان خود کلان نگری داشته باشند و آنان را از یک زاویه وسیع تری بررسی کنند، اما این طور که اکنون دارد پیش میرود، قطعاً در انتخابات پیش رو احساس، بیشتر نقشآفرینی میکند یعنی برانگیختن، احساسات را تحریک کردن و کارهای تبلیغاتی و هیجانی کردن در دستور کار خواهد بود، اما اگر فضا به صورت دیگری بود، یعنی دو ماه قبل از انتخابات، نامزدها و برنامههایشان مشخص باشد تا برای مردم زمان تأمل ایجاد کنند، قطعاً مردم فرصت تفکر بیشتری خواهند داشت تا به کارآمدی فکر و بررسی کنند که کدام یک از نامزدها روی کارآمدی تمرکز خواهند کرد، کدام یک دو برابر برای حل مسائل کشور وقت خواهند گذاشت، نه اینکه کسی را انتخاب کنند که حتی حاضر نیست وقت معمول را هم برای حل مشکلات بگذارد.
بنابراین در این صورت فرصت اندیشیدن و تفکر برای جامعه فراهم خواهد بود، اما اکنون عدهای عامدانه دارند شرایط را به گونهای پیش میبرند که بازهم احساسات در انتخاب مردم غلبه دارد. اگر مانند انتخابات سال 96 احساسات را تحریک کنیم و چند حرف تبلیغاتی بزنیم، طبیعی است که نتیجه خوبی از انتخابات یا شرایط مطلوب عاید نخواهد شد.
امیدوارم چهرههای دلسوز کشور و مردم فرصتهای این روزها را غنیمت بشمارند و سعی کنند رشد را بیشتر دامن بزنند تا اینکه برخی بخواهند دریچه آگاهی بخشی جامعه را باز نکنند یا اصلاً عامدانه نگشایند.
خبرنگار
مسأله انتخابات پیش رو چیست یا چه باید باشد؟ به عبارت دیگر، اگر بخواهیم کلیدی را برای حل مشکلات کشور مطرح کنیم که به عنوان کلیدواژه انتخابات از سوی مردم، نامزدها و هواداران و جریانهای آنها مطرح شود، چه باید باشد؟ پیش از این حسین مرعشی، سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی مهمترین مسأله انتخابات پیش رو را در گفتوگو با «ایران» اقتصاد دانسته بود. کیومرث اشتریان، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران هم تقابل دیپلماسی با دیپلماسی هراسی را برجسته دیده بود و حالاعباس سلیمی نمین از چهرههای شاخص اصولگرا در گفتوگو با «ایران»، کارآمدی را مسأله انتخابات میداند. این تحلیلگر سیاسی البته از اینکه هنوز نامزدهای اصلی مشخص نشدهاند ابزار نگرانی میکند و میگوید این امر باعث میشود تا مردم فرصت کافی برای تأمل و تعمق در برنامهها و سوابق نامزدها نداشته باشند و باز هم هیجان، به فضای غالب در انتخابات تبدیل شود. این گفتوگو را بخوانید.
به نظر شما در سال جاری مسأله نخست انتخابات چیست و مردم چه دغدغهای درباره نامزدها و اساساً نتیجه انتخابات برای خودشان دارند؟
به باور من مسأله اصلی انتخابات پیش رو بحث کارآمدی است. امروز مجموعه عوامل ضرورت کارآمدی یک دولت جدید را پیش روی ما قرار داده است. به عبارت دیگر در شرایطی که بدخواهان استقلال ملت ایران فشارهای زیادی وارد میکنند تا امور کشور در مسیر درستی حرکت نکند، علیالقاعده باید دولت کارآمدی را انتخاب کنیم تا بتواند هم بر مشکلات ناشی از دشمنیهای بیگانه غلبه کند و هم مسائلی را که به دلیل رقابتهای داخلی کشور به وجود آمده است حل و فصل کند. از این رو معتقدم دولت آتی باید بر این مشکلات فائق آید تا بتواند مسائل جامعه را به گونهای رقم بزند که همه مشکلات را تا حد زیادی برطرف کند. بنابراین فکر میکنم ما باید بر مسأله کارآمدی تمرکز کرده و درباره آن بیندیشیم.
بنابراین شما مسائل خرد کشور از قبیل اقتصاد و معیشت یا مسائل فرهنگی و اجتماعی را ذیل مسأله کارآمدی صورتبندی میکنید؟
من همه مسائلی را که امروز با آنها مواجه هستیم ذیل مسأله اساسیتر کارآمدی میبینم. در شرایط کنونی کارآمدی به این دلیل مهم است که ما به دولتی با انگیزه قوی نیازمندیم. انگیزه قوی یعنی این دولت باید ریسک پذیری، ایثارگری و توان کارشناسی داشته باشد، در عین حال قدرت تحمل فوقالعاده داشته باشد تا بتواند در این شرایط مسائل را به پیش ببرد. اگر این گونه دولتی روی کار بیاید که بتواند مسائل را پیش ببرد، در ذیل آن مسائل دیگر نظیر مشکلات اقتصادی هم حل و فصل خواهد شد، اشتغال تا حد زیادی ایجاد خواهد شد و سایر امور نیز به همین ترتیب. بنابراین اصل در انتخابات پیش رو و اساساً مهمترین خصلتی که دولت آینده باید داشته باشد، کارآمدی است، یعنی دولت بعد باید بتواند از همه امکانات کشور، آن طور که شایسته است برای حل مسائل مردم بهره بگیرد.
شاخصهای شما برای کارآمدی چیست و آیا جهتگیریهای سیاسی افراد را برای کارآمد بودن دخیل میدانید یا خیر؟
قطعاً دخیل میدانم، زیرا جهتگیری سیاسی در انگیزش افراد بسیار تأثیر دارد. به عنوان مثال، اگر من به نظام برآمده از رأی مردم اعتقاد جدی نداشته باشم یا به الگوهای وارداتی توجه کنم و معتقد باشم زمانی میتوانیم به موفقیت نائل شویم، کارآمد باشیم یا نظام ما پیشرفت کند که الگوهای غربی را در دستور کار قرار دهیم، فردی با چنین نگرشی تلاش زیادی برای حل مشکلات مردم و کشور نخواهد کرد. توجه و اهتمام چنین فردی این خواهد بود که در قدرت، اساس قانون اساسی را زیر سؤال ببرد و سست کند، یا تغییراتی را که در برخی سالهای اخیر پیشنهاد شد مطرح کند، غیر از اینها انگیزه قوی برای حل مشکلات در قالب و چارچوب نظام جمهوری اسلامی نخواهد داشت.
موضوع انگیزه نداشتن برای حل مسائل در چارچوب نظام را براساس چه شواهد یا عللی مطرح میکنید؟
چیزی که بعضاً امروز در یک جناح سیاسی شاهد هستیم، همین مشکل است یعنی افراد براساس قانون اساسی روی کار میآیند، اما بعد مواضعی اتخاذ میکنند که در واقع به ناکارآمدی منجر میشود، زیرا وقتی شما به یک مسیر یا یک اصلی باور نداشته باشید، علی القاعده در آن مسیر هم تلاش نمیکنید. بنابراین موضع گیریها و جهتگیریهای سیاسی در کارآمدی تأثیر بسزایی دارد و تعیین کننده است.
وقتی شما کارآمدی را مسأله انتخابات میدانید، این طور به نظر میرسد که این دیدگاه یک نخبه سیاسی است که سعی دارد نگاهی همه جانبه به مسائل کشور داشته باشد؛ اما آیا مردم هم مسأله انتخابات پیش رو را کارآمدی میدانند یا به مسائل خردتر توجه دارند؟
اگر به صورت موردی از مردم درباره دغدغهها و مشکلات شان بپرسیم، قطعاً هریک دلیل و راه حل خاص خود را مطرح میکنند. اما نکته اینجا است که درباره این دغدغهها و مشکلات، به سادگی میتوان به یک جمعبندی رسید. به عنوان مثال، در قضیه بنزین، آیا نگرانی مردم جز این بود که شاهد یک ناکارآمدی بودند؟ به عبارت دیگر، مردم معتقد بودند اگر میخواهید تصمیمی بگیرید، چرا از خودتان ناکارآمدی نشان میدهید؟ چرا تلاش نکردید همه جوانب امر را بسنجید و کاری کنید تا یک مشکل و شوک برای جامعه ایجاد نکنید؟ یعنی اگر وزارت محترم نفت و ریاست محترم جمهوری در این زمینه پیگیر بودند و سؤال میکردند که آیا ابعاد تأثیرات این قضیه را دیده و برای آن تدبیری اندیشیده شده یا خیر، اگر این انگیزه وجود میداشت، قطعاً مشکلاتی که بعداً برای جامعه ایجاد شد، ایجاد نمیشد. به عبارت دیگر، اگر تصمیماتی که بعد از یک فاجعه اتخاذ شد، قبل از فاجعه اتخاذ میشد، اصلاً در این زمینه مشکلی نمیداشتیم. در جراحیهای اقتصادی اینچنینی باید یک ایثار و فداکاری جدی وجود داشته باشد و به همین دلیل باید روزهای متوالی کار کرد تا هیچ مشکلی برای جامعه ایجاد نشود، اما درعین حال این جراحی هم انجام شود. بنابراین معتقدم در موضوعاتی که بشدت مردم را ناراحت کرده، میتوانیم به سهولت این را بفهمیم که گرایش مردم و مسأله اصلی انتخابات از نگاه مردم، چیست.
آیا در جناحها هم چنین نگرشی را میبینید که آنان هم در شعارها و برنامههای انتخاباتی خود، به دنبال حل ریشهای مسائل کشور از طریق توجه به کارآمدی باشند؟
همان طور که گفتم، من همه مسائل خردتر جامعه از قبیل صف مرغ، اشتغال یا گرانی و سختی معیشت را ذیل مسأله کلان کارآمدی میبینم.
کسانی که امروز به عنوان نامزدهای انتخاباتی مطرح هستند یا طرفداران آنان هم چنین نگاهی دارند و مشکلات کشور را ذیل مسأله کلان کارآمدی دستهبندی میکنند، یا اینکه آنان نگاه خرد و جزئی دارند؟
متاسفانه برخیها مشکلات جامعه را به صورت خرد مطرح میکنند. کما اینکه در برخی شعارها میبینیم که مسائل مردم را بسیار خرد میبینند که به نظر من پسندیده نیست.
اکنون طیفی از روشنفکران و اساتید بدون وارد شدن به بحثهای اصلاحطلبی و اصولگرایی، دغدغه افزایش کارآمدی نظام را دنبال میکنند. آیا میتوان امیدوار بود که افرادی مانند شما و آن چهرهها بتوانند یک اجماع گفتمانی در کشور ایجاد کنند؟
ما ارتباطات تشکیلاتی نداریم و خود من در این زمینه به پژوهش مشغول هستم. لذا نمیتوانم چنین وعدهای را بدهم یا چنین دورنمایی را ترسیم کنم. کسانی میتوانند این دورنما را ترسیم کنند که توان و کار تشکیلاتی دارند و دلسوز هستند، علی القاعده باید این کار را انجام دهند.
برخیها مسأله کارآمدی را به مسائل سیاسی و گاه مبنایی نظام ارتباط میدهند. دیدگاه شما چیست؟
به باور من، هر فردی میتواند به یک ساختار ایراداتی داشته باشد، این حق آنها است و اشکالی ندارد. اما امروز هر انسان دلسوزی میداند که ما باید در قالب این ساختار فعلی کار کنیم. تا زمانی که این ساختار وجود دارد و مردم در آن چارچوب مشارکت و افراد را برای نشستن روی صندلیهای مسئولیت انتخاب میکنند، باید به این ساختار پایبند بود و از ظرفیتهای آن استفاده کرد، اما بعضی از آقایان باوجود اینکه میدانند در چه چارچوبی نامزد میشوند و میدانند در چه چارچوبی انتخاب شوند، اما وقتی انتخاب میشوند، سعی میکنند بحث سست کردن چارچوبها را دنبال کنند تا تقویت چارچوبها را. البته به عنوان یک کنشگر سیاسی و شخص حقیقی معتقدم که حق آنان است که بحثهای نظری خود را مطرح کنند، اما حتی وقتی میخواهیم تغییری در جامعه ایجاد کنیم و جامعه را به جلو ببریم، باید در چارچوب قانون موجود عمل کنیم. واقعاً هم ظرفیتهای فوقالعادهای در این چارچوب وجود دارد، اما برخی از آقایان که به غرب گرایش دارند، اصلاً به ظرفیتهای داخلی نمیاندیشند و زحمتی به خود نمیدهند تا این ظرفیتها را درک کنند و در چارچوب این ظرفیتها گام بردارند.
کارشناسان، یک مانع کارآمدی را رقابتهای فرسایشی داخلی میدانند. دیدگاه شما چیست؟
البته بعضاً رقابتهای غلطی هم در داخل داریم، یعنی گاه دیده میشود که سعی میکنیم از کارآمدی یکدیگر بکاهیم یا به گونهای همدیگر را مورد فرسایش قرار دهیم. با وجود همه این مشکلات، ما باید به این رشد برسیم که اگر رقیب ما در دولت هست، ما نباید به جای تقویتش، سعی کنیم او را در چاله چولههای مختلف قرار دهیم. مشی رهبری همواره این بوده است که هر دولتی با هر گرایشی که روی کار میآید، تقویت کنند تا از طریق این تقویت، کارآمدی نظام افزایش یابد. اگر همه نیروها به این فهم مشترک برسند، تأثیر بسیاری در کارآمدی خواهد داشت.
در این دوره، به نظر شما میان نامزد انی که بحث کارآمدی را مطرح میکنند و نامزدهایی که روی موارد جزئی یا شعارهای پوپولیستی تمرکز میکنند، گرایش مردم به کدام سمت خواهد بود؟
من امروز قدری نگران هستم، زیرا بسرعت به زمان انتخابات نزدیک میشویم، اما هنوز نامزدهای اصلی مشخص نیستند و معلوم نیست که تمرکز اصلی جریانهای سیاسی روی چه افراد و اشخاص یا برنامههایی است. این امر باعث خواهد شد شرایط انتخابات، آن طور که شایسته است پیش نرود زیرا باید فرصتی برای مردم قائل بود تا بتوانند نسبت به منتخبان خود کلان نگری داشته باشند و آنان را از یک زاویه وسیع تری بررسی کنند، اما این طور که اکنون دارد پیش میرود، قطعاً در انتخابات پیش رو احساس، بیشتر نقشآفرینی میکند یعنی برانگیختن، احساسات را تحریک کردن و کارهای تبلیغاتی و هیجانی کردن در دستور کار خواهد بود، اما اگر فضا به صورت دیگری بود، یعنی دو ماه قبل از انتخابات، نامزدها و برنامههایشان مشخص باشد تا برای مردم زمان تأمل ایجاد کنند، قطعاً مردم فرصت تفکر بیشتری خواهند داشت تا به کارآمدی فکر و بررسی کنند که کدام یک از نامزدها روی کارآمدی تمرکز خواهند کرد، کدام یک دو برابر برای حل مسائل کشور وقت خواهند گذاشت، نه اینکه کسی را انتخاب کنند که حتی حاضر نیست وقت معمول را هم برای حل مشکلات بگذارد.
بنابراین در این صورت فرصت اندیشیدن و تفکر برای جامعه فراهم خواهد بود، اما اکنون عدهای عامدانه دارند شرایط را به گونهای پیش میبرند که بازهم احساسات در انتخاب مردم غلبه دارد. اگر مانند انتخابات سال 96 احساسات را تحریک کنیم و چند حرف تبلیغاتی بزنیم، طبیعی است که نتیجه خوبی از انتخابات یا شرایط مطلوب عاید نخواهد شد.
امیدوارم چهرههای دلسوز کشور و مردم فرصتهای این روزها را غنیمت بشمارند و سعی کنند رشد را بیشتر دامن بزنند تا اینکه برخی بخواهند دریچه آگاهی بخشی جامعه را باز نکنند یا اصلاً عامدانه نگشایند.

شورای نگهبان برنامه نامزدهای ریاست جمهوری را بررسی میکند
گروه سیاسی/ قائم مقام دبیر شورای نگهبان توضیحات بیشتری درباره شیوه بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری مطرح کرد. از جمله امکان تجدید نظر در صلاحیت نامزدها در دوران تبلیغات و درنظر گرفتن برنامه آنها در این بررسیها. این در شرایطی است که در میان انتقادات مطرح شده به اقدامات اخیر این شورا، محمد صالح جوکار رئیس کمیسیون شوراهای مجلس به دفاع از مصوبه شورای نگهبان برای تعیین شروط نامزدهای ریاست جمهوری پرداخته است.
در صلاحیتها به برنامه نامزدها هم توجه میکنیم
به گزارش ایسنا، سیامک رهپیک جمعه شب در شبکه خبر با اشاره به مصوبه مجلس برای تعیین شروط نامزدهای ریاست جمهوری و ایراد هیأت نظارت مجمع به آن گفت: «ایرادی را به مصوبه مجلس گرفتند که طبق سیاستها، شورای نگهبان باید این کار را انجام دهد نه مجلس، لذا شورای نگهبان در هفتههای اخیر مصوبه خود را نگاه و در آن بازنگری کرده و همان مواردی که در مصوبه مجلس بود و شورای نگهبان هم ماهوی به آن ایرادی نداشت و سن متناسب را بین ۴۰ تا ۷۵ در نظر گرفت و مدرک را حداقل کارشناسی ارشد و گواهی سوء پیشینه و ۴ سال سابقه مدیریت کلان را ابلاغ کردیم، لذا این موضوع امر جدیدی نبوده است.» رهپیک همچنین با اشاره به بررسی برنامه نامزدها در شورای نگهبان گفت: «در مصوبه مجلس شورای اسلامی هم که البته به نتیجه نرسید آنجا هم موضوع ارائه برنامه نامزدها مطرح شد، البته در همین مصوبه اصلاحی هم که به تازگی مطرح شده همین بحث یعنی ارائه برنامه مطرح شده است.» او با بیان اینکه نامزدهایی که مطرح هستند و اسامی آنها در صدا و سیما مطرح شده، تقریباً به این موضوع توجه و شاید رسمی و غیر رسمی اعلام کردهاند که برنامه دارند، گفت: افراد ادعا دارند که برنامهشان هم حتی آماده است لذا فکر میکنم از جهت نامزدهای انتخاباتی این موضوع از قبل مطرح شده و آمادگی در آن وجود دارد، بنابراین آنهایی که فکر میکنند قصد شرکت در انتخابات را دارند برنامههایی را آماده کردهاند و شورای نگهبان هم در حال برنامهریزی است که انشاءالله در رسیدگی به صلاحیتها به این برنامهها هم توجه کند.
رد صلاحیت در میانه تبلیغات
بحث دیگر قائم مقام دبیر شورای نگهبان امکان رد صلاحیت نامزدها در میانه تبلیغات انتخاباتی بود. جایی که وی در زمینه تصمیمات شورای نگهبان پیرو برخورد با رفتار غلط کسانی که صلاحیتشان احراز شده، اما در تبلیغات و همچنین در مناظرهها رفتار صحیحی نداشتهاند، گفت: ببینید این حق قانونی شورای نگهبان است و نیاز به تصمیمگیری ندارد. قائم مقام دبیر شورای نگهبان توضیح داد: اگر شورای نگهبان احراز کرد که حتی بعد از اعلام صلاحیت یک اتفاقی قبل از انتخابات افتاده که این از اسباب رد صلاحیت است، این حق قانونی شورای نگهبان است که در صلاحیت آن فرد تجدید نظر کند لذا این فرقی هم نمیکند و ممکن است کسی در دوره قبل بعد از تأیید صلاحیت و آن هم در مناظره و غیر مناظره و همچنین در زمان تبلیغات کارهایی را انجام داده که الان در این دوره - وقتی پروندهاش بررسی میشود - ببیند آن امور، اموری بوده که فاقد شرایط بوده، چه مربوط به گذشته یا چه مربوط به این دوره باشد این حق نظارتی شورای نگهبان است که میتواند به بررسی مجدد صلاحیت آن فرد ورود کند.
نامزدها با شورای نگهبان رایزنی نداشتهاند
رهپیک در بخش دیگری از سخنانش و در پاسخ به این سؤال که برخی داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری عنوان میکنند که به طور مستقیم و غیر مستقیم با شورای نگهبان درباره کاندیداتوری خود در انتخابات ریاست جمهوری رایزنی داشتهاند و آیا این مسأله صحت دارد یا خیر؟ گفت: اگر مقصود از شورای نگهبان آن ۱۲ عضو شورای نگهبان است و آن حیثیت حقوقی شورای نگهبان، باید گفت خیر. هیچ کس با شورای نگهبان به معنای شورای نگهبان رایزنی نکرده است و اساساً شورای نگهبان به این معنی با کسی رایزنی نمیکند، اما اگر داوطلبی بر فرض مثال بنده یا یکی دیگر از اعضا را جایی دیده و برنامهاش را توضیح داده، این ممکن است؛ لذا اگر به این مسأله رایزنی با شورای نگهبان میگویند، بله این امکانپذیر است که با یک الی دو نفر مذاکره داشته باشند و در این حد ممکن است، اما طبیعتاً اسم این موضوع رایزنی با شورای نگهبان نیست.
حمایت رئیس کمیسیون شوراهای مجلس از مصوبه شورای نگهبان
همزمان رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس ضمن دفاع از مصوبه اخیر شورای نگهبان با اشاره به اینکه هیچ کس تلاش مجلس شورای اسلامی درخصوص اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری را نمیتواند کتمان کند، تأکید کرد: هدف مجلس اصلاح این قانون و در نظر گرفتن شاخصهایی برای ورود افراد واجد شرایط به انتخابات بود که مجلس به هدف خود رسید. محمد صالح جوکار در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به تلاش مجلس برای تعیین شروطی مشابه در جریان اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری گفت: با همکاری پژوهشکده شورای نگهبان بررسی این طرح جلو رفت. شورای نگهبان و هیأت نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام اشکالاتی را به طرح وارد دانستند که در مجلس اصلاح شد و مجدداً به شورای نگهبان رفت. رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی در ادامه تأکید کرد: اما متأسفانه هیأت نظارت مجمع تشخیص مصلحت مجدداً اشکالاتی را به آن وارد دانست که وارد نبود. ۱۷۱ نماینده مجلس نامهای خطاب به آیتالله جنتی نوشتند و درخواست کردند که این مصوبه اجرایی و قانونی شود. نهایتاً شورای نگهبان بر اساس اختیارات و مصوبات داخلی خودشان موادی را که در این طرح آمده بود در بررسی صلاحیت کاندیداها در دستور قرار داد. جوکار افزود: هدف مجلس شورای اسلامی اصلاح این قانون و در نظر گرفتن شاخصهایی برای ورود افراد واجد شرایط به انتخابات بود که مجلس به هدف خود رسید. اگر طرح مجلس قانونمند شده بود ما خوشحالتر میشدیم اما شرایطی که اکنون اعلام شده بر اساس محتوای طرح مجلس است و در هر صورت هدف مجلس محقق شده است.
در صلاحیتها به برنامه نامزدها هم توجه میکنیم
به گزارش ایسنا، سیامک رهپیک جمعه شب در شبکه خبر با اشاره به مصوبه مجلس برای تعیین شروط نامزدهای ریاست جمهوری و ایراد هیأت نظارت مجمع به آن گفت: «ایرادی را به مصوبه مجلس گرفتند که طبق سیاستها، شورای نگهبان باید این کار را انجام دهد نه مجلس، لذا شورای نگهبان در هفتههای اخیر مصوبه خود را نگاه و در آن بازنگری کرده و همان مواردی که در مصوبه مجلس بود و شورای نگهبان هم ماهوی به آن ایرادی نداشت و سن متناسب را بین ۴۰ تا ۷۵ در نظر گرفت و مدرک را حداقل کارشناسی ارشد و گواهی سوء پیشینه و ۴ سال سابقه مدیریت کلان را ابلاغ کردیم، لذا این موضوع امر جدیدی نبوده است.» رهپیک همچنین با اشاره به بررسی برنامه نامزدها در شورای نگهبان گفت: «در مصوبه مجلس شورای اسلامی هم که البته به نتیجه نرسید آنجا هم موضوع ارائه برنامه نامزدها مطرح شد، البته در همین مصوبه اصلاحی هم که به تازگی مطرح شده همین بحث یعنی ارائه برنامه مطرح شده است.» او با بیان اینکه نامزدهایی که مطرح هستند و اسامی آنها در صدا و سیما مطرح شده، تقریباً به این موضوع توجه و شاید رسمی و غیر رسمی اعلام کردهاند که برنامه دارند، گفت: افراد ادعا دارند که برنامهشان هم حتی آماده است لذا فکر میکنم از جهت نامزدهای انتخاباتی این موضوع از قبل مطرح شده و آمادگی در آن وجود دارد، بنابراین آنهایی که فکر میکنند قصد شرکت در انتخابات را دارند برنامههایی را آماده کردهاند و شورای نگهبان هم در حال برنامهریزی است که انشاءالله در رسیدگی به صلاحیتها به این برنامهها هم توجه کند.
رد صلاحیت در میانه تبلیغات
بحث دیگر قائم مقام دبیر شورای نگهبان امکان رد صلاحیت نامزدها در میانه تبلیغات انتخاباتی بود. جایی که وی در زمینه تصمیمات شورای نگهبان پیرو برخورد با رفتار غلط کسانی که صلاحیتشان احراز شده، اما در تبلیغات و همچنین در مناظرهها رفتار صحیحی نداشتهاند، گفت: ببینید این حق قانونی شورای نگهبان است و نیاز به تصمیمگیری ندارد. قائم مقام دبیر شورای نگهبان توضیح داد: اگر شورای نگهبان احراز کرد که حتی بعد از اعلام صلاحیت یک اتفاقی قبل از انتخابات افتاده که این از اسباب رد صلاحیت است، این حق قانونی شورای نگهبان است که در صلاحیت آن فرد تجدید نظر کند لذا این فرقی هم نمیکند و ممکن است کسی در دوره قبل بعد از تأیید صلاحیت و آن هم در مناظره و غیر مناظره و همچنین در زمان تبلیغات کارهایی را انجام داده که الان در این دوره - وقتی پروندهاش بررسی میشود - ببیند آن امور، اموری بوده که فاقد شرایط بوده، چه مربوط به گذشته یا چه مربوط به این دوره باشد این حق نظارتی شورای نگهبان است که میتواند به بررسی مجدد صلاحیت آن فرد ورود کند.
نامزدها با شورای نگهبان رایزنی نداشتهاند
رهپیک در بخش دیگری از سخنانش و در پاسخ به این سؤال که برخی داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری عنوان میکنند که به طور مستقیم و غیر مستقیم با شورای نگهبان درباره کاندیداتوری خود در انتخابات ریاست جمهوری رایزنی داشتهاند و آیا این مسأله صحت دارد یا خیر؟ گفت: اگر مقصود از شورای نگهبان آن ۱۲ عضو شورای نگهبان است و آن حیثیت حقوقی شورای نگهبان، باید گفت خیر. هیچ کس با شورای نگهبان به معنای شورای نگهبان رایزنی نکرده است و اساساً شورای نگهبان به این معنی با کسی رایزنی نمیکند، اما اگر داوطلبی بر فرض مثال بنده یا یکی دیگر از اعضا را جایی دیده و برنامهاش را توضیح داده، این ممکن است؛ لذا اگر به این مسأله رایزنی با شورای نگهبان میگویند، بله این امکانپذیر است که با یک الی دو نفر مذاکره داشته باشند و در این حد ممکن است، اما طبیعتاً اسم این موضوع رایزنی با شورای نگهبان نیست.
حمایت رئیس کمیسیون شوراهای مجلس از مصوبه شورای نگهبان
همزمان رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس ضمن دفاع از مصوبه اخیر شورای نگهبان با اشاره به اینکه هیچ کس تلاش مجلس شورای اسلامی درخصوص اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری را نمیتواند کتمان کند، تأکید کرد: هدف مجلس اصلاح این قانون و در نظر گرفتن شاخصهایی برای ورود افراد واجد شرایط به انتخابات بود که مجلس به هدف خود رسید. محمد صالح جوکار در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به تلاش مجلس برای تعیین شروطی مشابه در جریان اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری گفت: با همکاری پژوهشکده شورای نگهبان بررسی این طرح جلو رفت. شورای نگهبان و هیأت نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام اشکالاتی را به طرح وارد دانستند که در مجلس اصلاح شد و مجدداً به شورای نگهبان رفت. رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی در ادامه تأکید کرد: اما متأسفانه هیأت نظارت مجمع تشخیص مصلحت مجدداً اشکالاتی را به آن وارد دانست که وارد نبود. ۱۷۱ نماینده مجلس نامهای خطاب به آیتالله جنتی نوشتند و درخواست کردند که این مصوبه اجرایی و قانونی شود. نهایتاً شورای نگهبان بر اساس اختیارات و مصوبات داخلی خودشان موادی را که در این طرح آمده بود در بررسی صلاحیت کاندیداها در دستور قرار داد. جوکار افزود: هدف مجلس شورای اسلامی اصلاح این قانون و در نظر گرفتن شاخصهایی برای ورود افراد واجد شرایط به انتخابات بود که مجلس به هدف خود رسید. اگر طرح مجلس قانونمند شده بود ما خوشحالتر میشدیم اما شرایطی که اکنون اعلام شده بر اساس محتوای طرح مجلس است و در هر صورت هدف مجلس محقق شده است.

دیگه چه خبر
درخواست حقوق بشری ایران از آلمان
خبر اول اینکه، علی باقری کنی دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران و معاون امور بینالملل قوه قضائیه در دیدار «هانس اودو موتسل» سفیر آلمان در تهران، از دولت آلمان خواست با نماینده ویژه ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران برای بررسی وضعیت زندانیان ایرانی در آلمان و نیز نماینده ویژه این ستاد برای بررسی میزان نقش اشخاص حقیقی و حقوقی آلمانی در وضع و اجرای تحریمهای ظالمانه علیه ملت ایران بویژه تحریمهای مربوط به امور بشردوستانه از جمله دارو، تجهیزات پزشکی و غذا همکاری نماید. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ستاد حقوق بشر، باقری کنی با تأکید بر خسارتها و صدمههای تحریمهای ظالمانه بر مردم ایران که توسط امریکا وضع شده و توسط اروپاییها اجرا میشود، گفت: استیفای حقوق زنان و دختران ایرانی که به واسطه تحریمهای ظالمانه امریکا و اروپا زیر پا گذاشته شده است، مأموریت مهم ایران به عنوان عضو جدید کمیسیون مقام زن سازمان ملل است.
یک ایرانی در امریکا متهم به نقض تحریمها شد
خبر دیگر اینکه، وزارت دادگستری امریکا اعلام کرده یک شهروند ایرانی را به نقض قوانین تحریمها علیه ایران متهم کرده است.
به گزارش فارس، هیأت منصفه یک دادگاه فدرال، یک شهروند ایران به همراه دو نفر دیگر را به نقض قانون «ممنوعیت تجارت با ایران» متهم کرده و مدعی شده آنها تلاش کردهاند قطعات دارای کاربریهای دوگانه به ایران ارسال کنند. طبق ادعای وزارت دادگستری امریکا این شهروند ۳۹ ساله ایرانی به نام «مهرداد انصاری» با کمک یک ایرانی دیگر و یک شهروند تایوان بین سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۱ با انجام بیش از ۱۲۵۰ معامله برای اکتساب بیش از ۱۰۵۰۰۰ قطعه به ارزش ۲۶۳۰۸۰۰ دلار تلاش کردهاند. قوانین امریکا صادرات، بازصادرات، فروش یا عرضه مستقیم یا غیرمستقیم فناوریها یا کالاهای امریکایی به ایران را ممنوع میکند. دادگستری امریکا مدعی شده متهمان بدون کسب مجوز از دولت امریکا ۵۹۹ معامله با ۶۳ شرکت امریکایی انجام دادهاند.
امریکا از تحریم ایران چیزی بهدست نیاورد
شنیدیم که، یک سناتور دموکرات امریکایی تأکید کرد که کشورش از تحریمهای دوران ترامپ علیه ایران هیچ چیزی به دست نیاورده است. به گزارش ایسنا، کریس مورفی در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: جنگطلبان علیه ایران میگویند که اگر ما برای پیوستن مجدد به توافق هستهای هر یک از تحریمهای غیراقتصادی ترامپ علیه ایران را برداریم، آسمان به زمین میآید.
وی ادامه داد: اما به یاد داشته باشید که ما از تحریمهای ترامپ هیچ چیزی به دست نیاوردیم. تنها رفتار ایران بدتر شد. تحریمها هیچگونه تأثیر عملی نداشتند. این سناتور دموکرات در توئیتی دیگر نوشت: اوباما این گونه دولت را تحویل آنها (ترامپ) داد؛ امریکا- اروپا- روسیه- چین در برابر ایران و آنها، آن را به امریکا در برابر ایران- اروپا- روسیه- چین تبدیل کردند.
درخواست عفو زندانیان زن
دست آخر اینکه، سارا فلاحی سخنگوی فراکسیون زنان مجلس در گفتوگو با ایسنا گفت که این فراکسیون نامهای به آیتالله رئیسی رئیس قوه قضائیه نوشته و در آن خواستار شده که در درخواست از مقام معظم رهبری، نسبت به عفو زندانیان زن و بهطور ویژه زندانیان زن سرپرست خانوار و یا زنان دارای فرزند بذل توجه ویژه صورت گیرد.
خبر اول اینکه، علی باقری کنی دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران و معاون امور بینالملل قوه قضائیه در دیدار «هانس اودو موتسل» سفیر آلمان در تهران، از دولت آلمان خواست با نماینده ویژه ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران برای بررسی وضعیت زندانیان ایرانی در آلمان و نیز نماینده ویژه این ستاد برای بررسی میزان نقش اشخاص حقیقی و حقوقی آلمانی در وضع و اجرای تحریمهای ظالمانه علیه ملت ایران بویژه تحریمهای مربوط به امور بشردوستانه از جمله دارو، تجهیزات پزشکی و غذا همکاری نماید. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ستاد حقوق بشر، باقری کنی با تأکید بر خسارتها و صدمههای تحریمهای ظالمانه بر مردم ایران که توسط امریکا وضع شده و توسط اروپاییها اجرا میشود، گفت: استیفای حقوق زنان و دختران ایرانی که به واسطه تحریمهای ظالمانه امریکا و اروپا زیر پا گذاشته شده است، مأموریت مهم ایران به عنوان عضو جدید کمیسیون مقام زن سازمان ملل است.
یک ایرانی در امریکا متهم به نقض تحریمها شد
خبر دیگر اینکه، وزارت دادگستری امریکا اعلام کرده یک شهروند ایرانی را به نقض قوانین تحریمها علیه ایران متهم کرده است.
به گزارش فارس، هیأت منصفه یک دادگاه فدرال، یک شهروند ایران به همراه دو نفر دیگر را به نقض قانون «ممنوعیت تجارت با ایران» متهم کرده و مدعی شده آنها تلاش کردهاند قطعات دارای کاربریهای دوگانه به ایران ارسال کنند. طبق ادعای وزارت دادگستری امریکا این شهروند ۳۹ ساله ایرانی به نام «مهرداد انصاری» با کمک یک ایرانی دیگر و یک شهروند تایوان بین سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۱ با انجام بیش از ۱۲۵۰ معامله برای اکتساب بیش از ۱۰۵۰۰۰ قطعه به ارزش ۲۶۳۰۸۰۰ دلار تلاش کردهاند. قوانین امریکا صادرات، بازصادرات، فروش یا عرضه مستقیم یا غیرمستقیم فناوریها یا کالاهای امریکایی به ایران را ممنوع میکند. دادگستری امریکا مدعی شده متهمان بدون کسب مجوز از دولت امریکا ۵۹۹ معامله با ۶۳ شرکت امریکایی انجام دادهاند.
امریکا از تحریم ایران چیزی بهدست نیاورد
شنیدیم که، یک سناتور دموکرات امریکایی تأکید کرد که کشورش از تحریمهای دوران ترامپ علیه ایران هیچ چیزی به دست نیاورده است. به گزارش ایسنا، کریس مورفی در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: جنگطلبان علیه ایران میگویند که اگر ما برای پیوستن مجدد به توافق هستهای هر یک از تحریمهای غیراقتصادی ترامپ علیه ایران را برداریم، آسمان به زمین میآید.
وی ادامه داد: اما به یاد داشته باشید که ما از تحریمهای ترامپ هیچ چیزی به دست نیاوردیم. تنها رفتار ایران بدتر شد. تحریمها هیچگونه تأثیر عملی نداشتند. این سناتور دموکرات در توئیتی دیگر نوشت: اوباما این گونه دولت را تحویل آنها (ترامپ) داد؛ امریکا- اروپا- روسیه- چین در برابر ایران و آنها، آن را به امریکا در برابر ایران- اروپا- روسیه- چین تبدیل کردند.
درخواست عفو زندانیان زن
دست آخر اینکه، سارا فلاحی سخنگوی فراکسیون زنان مجلس در گفتوگو با ایسنا گفت که این فراکسیون نامهای به آیتالله رئیسی رئیس قوه قضائیه نوشته و در آن خواستار شده که در درخواست از مقام معظم رهبری، نسبت به عفو زندانیان زن و بهطور ویژه زندانیان زن سرپرست خانوار و یا زنان دارای فرزند بذل توجه ویژه صورت گیرد.

اخبـــار
خطیبزاده: اتهامات بیپایه دولت مغرب علیه وفاداران به آرمان فلسطین است
سخنگوی وزارت امور خارجه اتهامات بیپایه دولت مغرب که از سوی «ناصر بوریطه» وزیر امور خارجه این کشور علیه جمهوری اسلامی ایران مطرح شد را در راستای کمک به طرحهای امریکا و رژیم صهیونیستی در منطقه و علیه وفاداران به آرمان بحق فلسطین ارزیابی کرد. بهگزارش ایرنا، سعید خطیبزاده گفت: دولت مغرب بهدلیل ناتوانی در حل مسائل منطقهای خود، ضمن حمایت از رژیم جنایتکار صهیونیستی بار دیگر اتهامات واهی و بیاساس خود علیه جمهوری اسلامی ایران را تکرار کرده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه، اتهامات بیپایه دولت مغرب نسبت به جمهوری اسلامی ایران را در راستای کمک به طرحهای امریکا و رژیم صهیونیستی در منطقه و علیه وفاداران به آرمان حقه فلسطین ارزیابی و اظهارکرد: جای تأسف است که دولت مغرب که در حال حاضر ریاست کمیته قدس را نیز برعهده دارد، در شرایطی که جهان اسلام بیش از هر زمان دیگری به وحدت و یکپارچگی نیاز دارد، در راستای کمک به اهداف دشمنان امت اسلامی توجهات را از موضوع اصلی جهان اسلام که مقابله با تعدی به قدس شریف و دفاع از حقوق ملت فلسطین است، منحرف میکند.
ناصر بوریطه، وزیر خارجه مغرب پنجشنبه گذشته برای نخستین بار، در کنفرانس کمیته روابط عمومی امریکا - اسرائیل (لابی صهیونیستی آیپک) شرکت کرد. بوریطه در سخنرانی خود که بهصورت برخط انجام شد، ضمن حمایت از اقدام دولت این کشور در عادیسازی روابط با رژیم اشغالگر قدس، ادعاهایی را علیه جمهوری اسلامی ایران مطرح کرد.
حضور دادستان کل کشور در زندان تهران بزرگ
دادستان کل کشور با حضور در زندان تهران بزرگ ضمن بازدید از این مرکز، مشکلات قضایی زندانیان را مورد بررسی قرار داد. بهگزارش مرکز رسانه قوه قضائیه، در این بازدید که پس از دستور رئیس قوه قضائیه به دادستان کل کشور برای بررسی دقیق پروندهها طی دو هفته و تعیین تکلیف ۵۰۰۰ زندانی انجام شد، حاج محمدی رئیس سازمان زندانها، خرم آبادی معاون قضایی دادستان کل کشور، مهرانگیز مدیرکل دفتر نظارت بر زندانهای دادستانی کل و تنی چند از مقامات قضایی، دادستان کل کشور را همراهی میکردند. حجتالاسلام منتظری با حضور در اندرزگاههای مختلف به گفتوگوی چهره به چهره با برخی مددجویان پرداخت و نسبت به شرایط آنها کسب اطلاع و در موارد مورد نیاز دستورات لازم را صادر کرد. او در جریان این بازدید دستور داد که حداقل دو نفر دادیار دادسرای دیوان عالی کشور جهت شناخت دقیق مسائل و مشکلات زندانیان چند روز در ندامتگاه تهران بزرگ مستقر شوند.
شهادت ۲ نیروی بسیجی در نیکشهر
فرمانده ناحیه مقاومت بسیج نیکشهر گفت: در درگیری با اشرار مسلح، «علی اکبر صفوی» فرمانده پایگاه مقاومت بسیج هیچان و «مسلم درزاده» از بسیجیان این پایگاه به شهادت رسیدند.
به گزارش ایرنا، علی اکبر صفوی روز جمعه افزود: این درگیری در محدوده روستای «هیچان» از توابع شهرستان نیکشهر در جنوب استان سیستان و بلوچستان رخ داد. بهگفته وی پیگیری و اقدامات لازم برای شناسایی و دستگیری اشرار مسلح ادامه دارد.
انتخاب نشریه
جستجو بر اساس تاریخ
اخبار این صفحه
-
مسأله محوری انتخابات پیش رو «کارآمدی» است
-
شورای نگهبان برنامه نامزدهای ریاست جمهوری را بررسی میکند
-
دیگه چه خبر
-
اخبـــار

اخبارایران آنلاین