در کشور هند صورت گرفت
عدم تمایل مردم به واکسن «کرونا» با انتشار اخبار جعلی در شبکه های اجتماعی
میترا جلیلی
خبرنگار
این روزها هند دوران سخت کرونایی را تجربه میکند و مرگ در خیابانها و کوچه پس کوچههای شهرها و روستاها جولان میدهد. با این که هندوستان دومین سازنده بزرگ واکسن در جهان است و بسیاری تصور میکردند واکسیناسیون در این کشور شتابی ویژه خواهد داشت ولی حالا مشکلات زیادی، سرعت گیر واکسیناسیون گسترده شده است. جمعیت بالا، روستاهایی با راههای صعب العبور، شکاف دیجیتال و... هریک مانعی مهم محسوب میشوند ولی شاید بتوان گفت انتشار اخبار جعلی در زمینه واکسیناسیون بر بستر شبکههای اجتماعی بویژه واتس اپ و بیرغبتی به تزریق واکسن، مهمترین مانع در این مسیر به شمار میرود و اخبار جعلی، جدال هندوستان با پاندمی کرونا را پیچیدهتر کرده است.
شکاف دیجیتال گسترده در هند
باوجود تلاش فراوان برای توسعه تکنولوژی در هند، هنوز هم بین مناطق روستایی و شهری این کشور شکاف دیجیتال زیادی دیده میشود و این موضوع بر واکسیناسیون و آمار مربوط به آن هم تأثیرگذار بوده است.دسترسی کم به تلفن هوشمند در کنار کمبود سواد دیجیتال، واکسیناسیون در روستاهای هندوستان را تحت تأثیر قرار داده است.
بر اساس اطلاعات منتشر شده توسط رگولاتور مخابرات این کشور در ماه فوریه، ضریب نفوذ دستگاههای دیجیتال بیسیم در مناطق روستایی 60 درصد بود، در حالی که این رقم در شهرها به 140درصد میرسد. اکثر مشترکان در حومه شهرها دارای تلفنهای همراه معمولی هستند پس تلفن هوشمند ندارند و بسیاری از آنها حتی نمیدانند چگونه از اینترنت استفاده کنند. هند جمعیت ۱.۳۹میلیارد نفری دارد و از این میان، ۳۵.۲درصد مردم شهرنشین هستند و ۶۴.۸درصد آنها در مناطق روستایی زندگی میکنند. درحالی که بیشتر مردم هندوستان در مناطق روستایی سکونت دارند اما درصد بالایی از آنها به اینترنت و تلفنهای هوشمند دسترسی ندارند به همین دلیل هم ثبتنام آنلاین واکسیناسیون برای آنها امکانپذیر نیست و بسیاری از آنها اصولاً چیزی دراین باره نمیدانند. در هند بیش از ۷۹۰میلیون کاربر تلفن هوشمند وجود دارد درحالی که تعداد کاربران تلفن هوشمند در جهان در حال عبور از مرز ۳.۸میلیارد نفر است. گفتنی است ضریب نفوذ اینترنت در هندوستان ۴۵درصد است و تعداد کاربران اینترنت در این کشور به ۶۲۴میلیون نفر رسیده که این رقم در یک سال گذشته افزایش ۴۷میلیون نفری(رشد ۸.۲درصدی) را تجربه کرده است.
ناتوانی در تشخیص پیامهای جعلی
در هندوستان ۴۴۸میلیون نفر کاربر شبکه اجتماعی هستند که این رقم در یک سال گذشته افزایش ۲۱درصدی داشته و ۳۲.۳درصد جمعیت این کشور حداقل عضو یک شبکه اجتماعی هستند. جالب است بدانید، هند بزرگترین بازار واتس اپ است و ۳۹۰.۱میلیون کاربر دارد یعنی بخش عظیمی از کاربران هندی که در شبکههای اجتماعی عضویت دارند، عضو واتس اپ هستند. همین موضوع سبب شده تا منتشرکنندگان اخبار جعلی در هندوستان این پلتفرم را راهی مناسب برای انتشار اخبار غلط خود بدانند. درواقع اخبار جعلی، جدال هندوستان با پاندمی کرونا را پیچیدهتر کرده است. داستانهای غیرواقعی و انتشار اخبار تأیید نشده و تئوری توطئه که بر شبکههای اجتماعی در حال گردش است منجر به افزایش اضطراب مردم شده و بهعنوان سد و مانعی بر سر راه پاسخگویی مناسب به بحران عمل میکند. همزمان با افزایش موارد ابتلا به کووید ۱۹ و مرگ ناشی از آن در هندوستان، بسیاری از مردم زودباور طعمه این اخبار جعلی میشوند. اخبار جعلی در هندوستان با توجه به کم بودن سواد دیجیتالی مردم، قدرت مانور بیشتری دارد و همین موضوع سیستمهای حقیقت یاب در هندوستان را برای مقابله با انتشار اخبار جعلی آنلاین ناتوان کرده است. شاید بسیاری از مردم هندوستان از طریق گوشی خود به اینترنت ارزان قیمت دسترسی داشته باشند اما از آنجا که آموزش لازم در مورد چگونگی ارزیابی صحت ادعاهای مطرح شده در پیامها را ندیدهاند به سادگی قربانی این اخبار جعلی میشوند.
نمونههای اخبار جعلی
این روزها مردم هندوستان آماج اخبار واتس اپی جعلی درباره واکسن کرونا و اثرات جانبی آن هستند. وقتی یکی از بازیگران هندی دو روز پس از دریافت واکسن در هندوستان جان خود را از دست داد، با وجودی که پزشکان بارها اعلام کردند مرگ وی در نتیجه حمله قلبی بوده اما مخالفان واکسن کرونا، آن را گواهی بر خطرناک بودن واکسن کرونا دانستند و واتس اپ و سایر شبکههای اجتماعی در هندوستان پر از اخبار جعلی درباره اثرات جانبی خطرناک تزریق این واکسن شد.
بخشی دیگر از اخبار جعلی که در زمینه پاندمی کرونا و همچنین واکسیناسیون این روزها به دست مردم هند میرسد، دستکاری ژنتیکی توسط واکسن و تأثیر منفی آن بر باروری زنان و مردانی است که این واکسن را دریافت میکنند. در یک پیام واتس اپی دیگر در هند که این روزها دست به دست میشود، آمده است: واکسیناسیون را انجام ندهید و جان فرزندانتان را نجات دهید چراکه تزریق واکسن کرونا منجر به بروز اوتیسم و سایر اختلالات میشود.
یکی دیگر از فیلمهای منتشر شده در واتس اپ، مردی را نشان مید
هد که میگوید به جای واکسن از روش درمانی من استفاده کنید که بسیار کارآمد است. تنها کافی است چند قطره آب لیمو در بینی بچکانید تا در برابر کووید ۱۹ ایمن شوید.این مرد با لباس سنتی مذهبی میگوید: اگر آنچه را که میخواهم بگویم با ایمان انجام دهید، در عرض پنج ثانیه از شر کرونا خلاص خواهید شد. این لیمو مانند یک واکسن از شما در برابر ویروس کرونا محافظت میکند. روشهای درمانی عجیب مانند استفاده از ادرار گاو برای درمان کرونا و پرهیز از خوردن گوشت و تخم مرغ بهدلیل احتمال انتشار کرونا توسط آن هم بخش دیگری از اخبار جعلی منتشر شده در واتس اپ بود. علاوه بر اطلاعات غلط درباره واکسن، تاکنون درباره منشأ بیماری و نحوه گسترش کووید ۱۹و همچنین درمان بیماری کرونا اخبار جعلی فراوانی در واتس اپ منتشر شده است. بهعنوان مثال در آوریل سال گذشته پس از مثبت شدن آزمایش چندین نفر از اعضای یک گروه اسلامی که در یک اجتماع مذهبی در دهلی شرکت کرده بودند، خبری در واتس اپ وایرال شد که جان مسلمانان این کشور را به خطر انداخت. ادعاهای دروغین مبنی بر اینکه مسلمانان ناقل ویروس هستند، شروع به انتشار کرد و چندین فیلم جعلی نیز وایرال شد. در یکی از این فیلمها ادعا شد به جوانان مسلمان خون کووید مثبت تزریق میشود بنابراین همه مسلمانان ناقل این ویروس هستند. در بعضی نقاط این موضوع منجر به حمله به مسلمانان بویژه کادر درمان شد.شایعات مربوط به درمانهای کاذب، داستانهای ترسناک درباره عوارض جانبی واکسن و... همگی باعث ناامیدی و بیاعتمادی به دولت شد و بحران انسانی این کشور را
تشدید کرد.
تلاشهای واتس اپ
آمار نشان میدهد در هندوستان بخش عمده انتشار اخبار جعلی بر بستر واتس اپ و تلگرام انجام میشود و شاید بتوان گفت در این کشور بیش از هر چیز گروههای واتس اپ خانوادگی و فامیلی دردسرساز شدهاند و حتی دامنه این دردسرها به خانوادههای هندی ساکن در بریتانیا نیز کشیده شده و بسیاری از آنها نیز علاقهای به تزریق واکسن نشان نمیدهند. در همین راستا واتس اپ شروع به برچسبگذاری پیامها با برچسب «به طور گستردهای به اشتراک گذاشته شده» میکند و همچنین یک نماد ذره بین را به پیامهای ارسال شده گسترده میچسباند تا کاربران بتوانند روی نماد کلیک کنند و محتوای پیام را در گوگل سرچ کنند. به این ترتیب میتوانند موضوع را راستی آزمایی کنند. واتس اپ همچنین با همکاری سازمان بهداشت جهانی برای غلبه بر اطلاعات غلط، تعهد یک میلیون دلاری به شبکه بینالمللی بررسی واقعیت مؤسسه پوینتر (IFCN) برای جلوگیری از اطلاعات نادرست مربوط به پاندمی کرده است. تلگرام هم بهعنوان یک عامل اصلی انتقال اطلاعات جعلی در هند ظاهر شده است. طبق نظرسنجی اخیر The Hindu Business Line، 45.7 درصد هندیهایی که از واتس اپ استفاده میکنند از تلگرام نیز استفاده میکنند. برخلاف گروههای واتس اپ که حداکثر چند 10 نفر را شامل میشود، گروههای تلگرامی معمولاً از صدها یا هزاران عضو تشکیل شدهاند که یکدیگر را نمیشناسند و فقط در موضوعهای خاصی علاقه دارند و همین موضوع میتواند کم کم تلگرام را در زمینه انتشار اخبار جعلی کرونایی خطرناکتر از واتس اپ کند.
«سگ های آبی» عامل خاموشی اینترنت
علیرضا احمدی
خبرنگار
در روزگاری که زندگی همه ما به نوعی وابسته به اینترنت است و قطع شدن یا اختلال اینترنت میتواند زندگیمان را تحت تأثیر قرار دهد. مشکل اختلال اینترنت هرچه که باشد میتواند کاربران را عصبانی کند اما جالب است بدانید وقتی کاناداییها دلیل قطع اینترنت خود را فهمیدند، شوکه شدند. مردم Tumbler Ridgeبخشی از استان بریتیش کلمبیای کانادا وقتی متوجه قطعی اینترنت شدند شاید هرگز تصورش را هم نمیکردند که پشت پرده این دردسر، حیوانات کوچک و پشمالویی هستند که بسیار دوستشان دارند. سگهای آبی کوچک و بامزهای که در رودخانهای نزدیک این استان برای خودشان سدهای چوبی جالبی ساخته و در حال جنب و جوش بودند ظاهراً کابلها را وسیلهای مناسب برای خانهسازی خود یافتند و شروع به جویدن آن کردند. این موضوع سبب شد تا مردم این منطقه بهمدت 36ساعت از دسترسی به اینترنت محروم باشند و در شرایطی که بهدلیل شیوع کرونا بسیاری امور از طریق اینترنت و بهصورت آنلاین انجام میشود چرخه انجام کارهای زیادی عملاً مختل شد.
این حیوانات پشمالوی ساکن رودخانه از چندین نقطه، مهمترین فیبر موجود در منطقه را جویده بودند و با خسارتهای بالایی که به آن وارد کردند سبب شدند تا حداقل 900نفر بمدت 36ساعت از دسترسی به اینترنت محروم شوند. در اثر قطع این ارتباط، مشکلاتی هم در کابل تلویزیونی تعدادی از مشتریان ایجاد شد و به این ترتیب بخشی از مردم نه به اینترنت و نه به تلویزیون دسترسی نداشتند که این موضوع علاقه مندان به برنامههای تلویزیونی را هم حسابی عصبانی کرد.
«لیز ساوی» یکی از اعضای ارشد کمپانی ارتباطیTelus که سرویس ارتباطی و اینترنتی منطقه Tumbler Ridge را تأمین میکند در این باره گفت: این یکی از عجیبترین و منحصربفردترین اتفاقاتی است که برای اینترنت کانادا رخ داده است. تیم ارزیاب ما بسرعت در نزدیکی سد حاضر شد و دریافت این اتفاق زیر سر سگهای آبی است که فیبرها را از چند نقطه جویدهاند. تلاش شد تا علاوه بر حل مشکل، راهکاری پیدا کنیم تا دیگر سگهای آبی به این فیبرها دسترسی نداشته باشند هرچند چندان از این امر مطمئن نیستیم.
البته این نخستین بار نیست که دلیل قطع اینترنت درجهان، موضوعی عجیب و گاهی خنده دار است. سال گذشته نیز یک تلویزیون کهنه و قدیمی در بریتانیا 400فرد ساکن Aberhosan یک دهکده دورافتاده را برای مدت 18ماه با اختلال در اینترنت مواجه کرد.همه این افراد رأس ساعت ۷صبح با قطعی اینترنت مواجه میشدند اما پساز مدتی اختلال، اینترنت به حالت اولیه خود بازمی گشت. بعد از بررسیهای بسیاری که توسط مهندسان کمپانی ارتباطی Openreach صورت گرفت سرانجام از یک سیستم مانیتورینگ با نام «آنالیزور طیف امواج» استفاده شد که هرگونه پارازیت الکتریکی را که احتمالاً میتوانست مشکلی در پهنای باند اینترنت ایجاد کند، پیدا میکرد. این افراد سرانجام درست نزدیک خانه یکی از ساکنان دهکده متوجه مقدار زیادی سیگنال الکتریکی مداخله گر در اینترنت دهکده شدند و پس از ۱۸ماه راز اینکه چرا کل اینترنت یک دهکده درست رأس ساعت ۷صبح قطع میشود برملا شد. همه دردسرها زیر سر یک تلویزیون قدیمی بود که صاحب ۷۹ساله، هر روز آن را برای روشن شدن رأس ساعت ۷صبح تنظیم میکرد اما به محض روشن شدن، بر سیگنالهای پهنای باند این دهکده تأثیر میگذاشت. مهندسان پس از ۱۸ماه تحقیق و اجرای کابلهای جایگزین، وقتی مشکل را یافتند از وی قول گرفتند که دیگر از این تلویزیون استفاده نکند.
راهکار آسان برای فوکوس حرفهای در عکاسی
Helicon Focus نرمافزار تخصصی و قدرتمند برای فوکوس در عکاسی است و به کمک آن میتوانید تصاویری با تمرکز بسیار بالا در فوکوس خلق کنید. از طرفی امروزه تصویربرداری و عکاسی ماکرو یا میکرو بدون فوکوس کردن منسوخ شده و به دور از تصور است. عکاسان و علاقهمندان به رشته عکاسی میتوانند با استفاده از این نرمافزار، عملیات فوکوسسازی در تصاویر خود را بهطور تخصصی و پیشرفته پیش ببرند.همچنین با استفاده صحیح از این نرمافزار میتوانید نتیجه مناسب و ایدهآلی بگیرید. ازسوی دیگر ترکیب تصاویر شما با پردازش 16 بیتی باعث میشود تا بهترین خروجی را از لحاظ کیفیت دریافت کنید. از نرمافزار Helicon Focus برای تصویربرداری تبلیغاتی نیز استفاده میشود و شما میتوانید به کمک فوکوس کردن محصولات خود توسط این برنامه، تصاویر مناسبی را برای مشتریانتان به نمایش بگذارید. از طرفی سازندگان این محصول دقت عمل بسیار بالایی را در ساخت این نرمافزار صرف کردهاند و در واقع نرمافزار پیش روی شما استانداردهای فوکوس کردن را بدرستی در خود جای داده است؛ در نتیجه، نتایج و عملکرد حاصل از این نرمافزار قدرتمند از کیفیت بسیار مطلوبی بهره خواهد برد. همچنین لازم به ذکر است که این محصول با استفاده از تمامی هستهها برای پردازش تصاویر، زمان رندر را کاهش میدهد؛از ویژگیهای این نرمافزار میتوان به محیط بسیار مناسب برای دسترسی راحت کاربر به قابلیتهای این محصول و نیز پردازش 16 بیتی در ترکیب تصاویر شما برای دریافت خروجی با کیفیت بالا اشاره کرد. مدیریت و توسعه فایلهای RAW به صورت کارآمد، پردازشهای چند ستهای که درنهایت موجب کاهش زمان رندر میشود و در عین حال روتوش هوشمند و حرفهای تصاویر از دیگر ویژگیهای این نرمافزار بهشمار میرود. اگر شما هم علاقهمندید این نرم افزار را در اختیار داشته باشید میتوانید آن را از وب سایت P30world.com به صورت رایگان بارگذاری کنید.
وزیر ارتباطات خبر داد
امکان تخصیص اینترنت رایگان برای تجمعات انتخاباتی
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از امکان تخصیص بسته اینترنت رایگان برای برگزاری مجازی تجمعات انتخابات خبر داد.
به گزارش ایرنا، «محمدجواد آذری جهرمی» در توئیتی اعلام کرد: کارگروههای ستاد ملی کرونا معتقدند که به جای برگزاری تجمعات انتخاباتی به شکل سنتی، از تجمعات مجازی استفاده شود.
وی افزود: برای تحقق این امر، به کاربران بستههای اینترنت رایگان داده شود. نظر شما چیست؟
پیش از این نیز وزیر ارتباطات از تخصیص بسته انتخاباتی برای تمام نامزدهای منتخب شورای نگهبان خبر داده بود.
در این دوره بهدلیل شرایط همهگیری کرونا، به نظر میرسد تبلیغات میدانی و تجمعات انتخاباتی کمتر باشد و فضای مجازی نقش مهمی در تبلیغات بازی خواهد کرد.
هکرهای دارک ساید ۹۰ میلیون دلار باج گرفتند
یک بررسی جدید نشان داد گروه هکری دارک ساید که عامل حمله باج افزاری به شرکت کلونیال پایپ لاین و تعطیل شدن بزرگترین شبکه خط لوله سوخترسانی امریکا بوده، درمجموع ۹۰ میلیون دلار باج در قالب بیت کوین دریافت کرده است.
بهگزارش ایسنا، شرکت کلونیال پایپ لاین حدود دو هفته پیش پس از اینکه هدف حمله سایبری قرار گرفت ناچار شد شبکه خط لوله سوخت خود به طول بیش از ۸۸۵۱ کیلومتر را تعطیل کند که در نتیجه آن سیستم سوخترسانی به ایالتهای شرقی امریکا فلج شد. اف بیآی عامل این حمله سایبری را گروه دارک ساید معرفی کرد که یک گروه هکری مستقر در اروپای شرقی است و کلونیال ظاهراً پنج میلیون دلار باج به این گروه پرداخت کرد.
دارک ساید مدل کسب و کار باج افزار بهعنوان یک سرویس را اداره میکند. این هکرها تحت مدل مذکور به ساخت و فروش ابزارهای باج افزار به خلافکاران سایبری دیگر میپردازند که با استفاده از این باج افزارها به حمله دست میزنند. باج افزار نوعی کد مخرب است که دسترسی به سیستم رایانه را مسدود میکند. هکرها در قبال دریافت باج، دسترسی به اطلاعات را احیا میکنند.
شرکت تحلیل بلاک چین الیپتیک اعلام کرد که کیف بیت کوین مورد استفاده دارک ساید برای جمعآوری پول باج از قربانیانش را شناسایی کرده است. همان روز محققان امنیتی اینتل ۴۷۱ اعلام کردند دارک ساید پس از قطع دسترسی به سرورهایش و خالی شدن کیف پول رمزارزش تعطیل شده است. این گروه هکری فشار از سوی دولت امریکا را مسبب این اتفاق خواند. شرکت الیپتیک در یک پست وبلاگ اعلام کرد دارک ساید و زیرمجموعههایش طی ۹ ماه گذشته از ۴۷ قربانی دستکم ۹۰ میلیون دلار باج در قالب بیت کوین دریافت کردهاند. میانگین پرداخت باج از سوی سازمان ها احتمالاً ۱.۹ میلیون دلار بوده است.
تام رابینسون، مؤسس و دانشمند ارشد الیپتیک گفت: تا جایی که میدانیم، این تحلیل شامل همه پرداختهایی است که به دارک ساید انجام گرفته است. با این حال مبادلات بیشتر ممکن است شناسایی نشده باشد و این آمار باید حداقل پرداختی انجام شده در نظر گرفته شود.
طبق بررسی الیپتیک، کیف بیت کوین دارک ساید پیش از اینکه موجودی آن هفته گذشته خالی شود، به ارزش ۵.۳ میلیون دلار پول دیجیتالی داشت. گمانه زنی وجود دارد که این پول توسط دولت امریکا توقیف شده است.
از ۹۰ میلیون دلار، ۱۵.۵ میلیون دلار به طراح دارک ساید و ۷۴.۷ میلیون دلار به زیرمجموعههای آن تعلق گرفته است. عمده این پول به صرافیهای رمزارز ارسال شده و در آنجا به پولهای رایج تبدیل میشوند.
بیتکوین به مورد استفاده قرار گرفتن در فعالیت مجرمانه شهرت پیدا کرده است زیرا رمزارز هویت مجرمان را فاش نمیکند. با این حال محققان میتوانند منبع ارسال رمزارز را ردگیری کنند.
بر اساس گزارش شبکه سیانبیسی، کلونیال پایپ لاین تنها یکی از موارد اخیر حمله باج افزاری بوده است. واحد اروپایی شرکت ژاپنی توشیبا هدف حمله هک قرار گرفت و گروه دارک ساید عامل این حمله معرفی شد. همچنین سیستم بهداشت و درمان ایرلند هم هدف حمله باج افزاری قرار گرفته است. جو بایدن، رئیسجمهوری امریکا فرمانی را امضا کرد که تقویت دفاعهای امنیت سایبری را مد نظر دارد.