«ایران» از افزایش 2 هزار واحدی شاخص کل بورس در روز گذشته گزارش میدهد
آبروداری خودروییها و بانکیها در بازار
در جریان معاملات دیروز 323 نماد با رشد قیمت و 315 نماد با کاهش قیمت روبهرو شدند
گروه اقتصادی/ در جریان معاملات دیروز، شاخص کل بورس به رهبری خودروییها و بانکیها با افزایش 2هزارو 492 واحدی درعدد یک میلیون و 337هزار واحد به کارخود پایان داد. در این روز 202نماد بورسی با افزایش قیمت و 187نماد با کاهش قیمت روبهرو شدند. بیشترین حجم معاملات به نمادهای «خودرو»، «شستا» ، «شتران» و «خساپا» تعلق گرفت و نمادهای «خودرو»،«شتران» و «خگستر» بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند.
دیروز، نمادهای «خگستر»، «ونفت» و «وبصادر» بیشترین خالص خرید حقیقی و نمادهای «شتران»، «شپنا» و«شبندر» بیشترین خالص خرید حقوقی را داشتهاند. نمادهای «کگل»، «خودرو» و «وبملت» بیشترین تأثیر مثبت و نمادهای «کچاد» ،«شتران» و« شبندر» بیشترین تأثیر منفی را برشاخص کل بورس ثبت کردند.
همچنین دیروز معاملات در بازار فرابورس نیز با افزایش قیمت در 121نماد و کاهش قیمت در 128 نماد به پایان رسید شاخص کل فرابورس با 9 واحد کاهش در عدد 18هزارو 129واحد ایستاد. نمادهای «غصینو»، «زاگرس» و«تجلی» تأثیرگذارترین بر شاخص فرابورس بودند. روز سه شنبه، 10میلیارد برگ سهم و انواع اوراق ، در 483 نوبت و به ارزش 8هزارو 500 میلیارد تومان در بازارهای بورس و فرابورس ایران مورد معامله قرار گرفت.
عرضه 209هزار تن انواع محصول در بورس کالا
دیروز تالارهای مختلف بورس کالا میزبان عرضه بیش از 209هزارو 507 تن انواع کالا بود. در این روز، 2هزارو 404 تن تسمه فولادی، دیاکتیل فتالات و کنستانتره ایلمنیت در بازارفرعی فرابورس عرضه شد. تالار صادراتی عرضه 20هزارو 340 تن قیر را تجربه کرد و تالار حراج باز بورس کالا نیز میزبان عرضه 15هزارتن وکیوم باتوم، 3هزارتن استایرن مونومر، 280 تن TDI، و 162تن نتیل دی فنیل دی ایزوساینات بود. در تالار فرآوردههای نفتی و پتروشیمی 63هزارو 172 تن مواد پلیمری ، مواد شیمیایی، قیر، گوگرد و PDATAR عرضه شد.
دیروز تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالای ایران نیز میزبان عرضه 79هزار و 174 تن میلگرد ، 8هزار و 509 تن تیرآهن، 10هزارتن آهن اسفنجی ، 3هزارتن ورق گالوانیزه ، 2هزار تن شمش بلوم ، یک هزارتن کک متالوژی و یک هزار و 166 تن نبشی و 300تن ناودانی بود.
سهام کدام صنایع در زمستان بیشترین بازدهی را داشته است؟
گروه اقتصادی/ بررسیها نشان میدهد بورس ایران در مجموع معاملات زمستان با بازدهی 2،67 درصدی روبهرو شده است.
در این میان سه گروه کانیهای فلزی، فرآوردههای نفتی و بانکها و مؤسسات اعتباری بیشترین بازدهی را نصیب سهامداران خود کردهاند.
همچنین سهامدارانی که در سه گروه کشاورزی، دارویی و مخابرات سرمایهگذاری کردهاند به طور میانگین با زیان 7 درصدی روبهرو شدهاند. در زمستان، مذاکرات وین، افزایش قیمت محصولات جهانی و پیشبینیها از وضعیت کلان اقتصادی ایران بیشترین تأثیر را بر بازدهی بازار سرمایه داشته است.
سنگینی سایه ریسک شهرت بر پیکره بازار سرمایه
عبدالرضا عیسوند حیدری
مدیر ریسک تأمین سرمایه ملت
درخصوص ریسکهای ذاتی پیش روی بازارهای مالی در ادبیات مدیریت ریسک، کارشناسان و مؤسسات تخصصی ریسک، بحث و بررسی زیادی انجام دادهاند.نوسانات طولانی همواره درشرایط اقتصادی، محیطی، ژئوپلیتیکی، اجتماعی و تکنولوژیکی پیش روی تمام بازارها قرار دارد که هر کدام از این شرایط در یک بازه زمانی و حتی بهصورت همزمان، ماهیت ریسکها را با تغییر مواجه میکند.بازارسرمایه ایران در سالهای اخیر و بواسطه تغییرات غیرساختاری وکارشناسی نشده، تنشهایی را تجربه کرد که سرمایهگذاران را در معرض انواع ریسکها با سطح نامطلوب قرار داد.
اساساً چهار طبقه ریسک، شامل ریسکهای مالی، عملیاتی، استراتژیک و عدم تطبیق با مقررات وجود دارد.هرکدام از این ریسکها، ابعاد متفاوتی را از نظرتأثیرگذاری بر کسب و کارها در بازار دارند.سرمنشأ بسیاری از این دست ریسکها در بازار سرمایه ایران، ریسک شهرت (Reputation risk) است.با توجه به تغییر مکرر قوانین و مقررات در سالهای اخیر، شهرت بازار سرمایه نزد بسیاری از سرمایهگذاران خدشهدار شده و آنها را ریسک گریز کرده که این امرآسیب جدی بر پیکره بازار داشته وشرایط نااطمینانی را رقم زده است.نتیجه این امر، شکلگیری روند پرشتاب خروج نقدینگی و بهدنبال آن ریسک عدم نقد شوندگی داراییها بهصورت مقطعی یا ریسک نقدینگی برای برخی از نهادهای مالی است. بازار سرمایه، دارای ریسکهای عملیاتی عمدهای است که در دل آن نهفته بوده که از نظر ناظران پنهان یا مغفول مانده است.بهعنوان نمونه، نهاد ناظر برای خروج شرکتهای پرریسک در دو سال اخیر اقدام قابل توجهی انجام نداده تا همان طور که بهدنبال ورود ناشرین جدید به بازار بوده، زمینه خروج شرکتهای پرریسک را در بازار فراهم کند.بنابراین، در صورت خروج شرکتهای پرریسک در مجموع، از نظر محتوایی، ریسک بازار را کاهش داده و مسیر باثباتی را برای آن ترسیم میکند که این مهم میتواند یکی از مؤلفهها و شاخصهای کلیدی پاسخ به ریسک باشد. درخصوص حاکمیت شرکتی و چهارچوبهای آن در شرکتها، هنوزاتفاق خاصی رخ نداده،
چرا که هسته اصلی مدیریت ریسک در سازمانها، پیادهسازی حاکمیت شرکتی براساس چهارچوب مدیریت ریسک است.این یعنی، مهمترین مؤلفههای ریسک بهصورت ناقص در شرکتها، اجرا شدهاند.
هر چند که اولویت سازمانهای موفق درجهان، طراحی الگوهای حاکمیت شرکتی مبتنی بر مدیریت ریسک است که البته برای آنها نیز ارزش افزوده ایجاد میکند.بهطور کلی، بازار سرمایه در مواجهه با تغییر قوانین و مقررات در شرایط پرریسکی(High Risk) قرار دارد.ریسک قیمتگذاری دستوری بر کالاها و تعیین حدود بر نهادهای مالی، تعادل بازار را بر هم زده که این امر، یک چالش کلان است که در یک بازار رقابتی، بخش اعظمی از آن با قیمتگذاری دستوری و انحصار مواجه است. ناگفته نماند که ذینفعان آن، در این بازار انتفاع خوبی را از این تفاوت بهدست آوردهاند. لذا ریسک آن متوجه سهامداران شرکتها و بازدهی آن هم نصیب سایر بازیگران دارای رانت شده است.برای این پدیده نامیمون، هنوز که پایانی متصور نیست.نتیجه آن هم سبب ضعف در زنجیره تأمین مالی و تأمین نقدینگی برای بازار سرمایه و بنگاههای ذیل آن است.لذا بهدنبال تأخیر در تصمیمگیری برای خروج از قیمتگذاری دستوری، ریسکهای عملیاتی و ریسکهای مالی متوجه بازار سرمایه شدهاند.ریسکهای نرخ ارز، نرخ بهره و مسائل مرتبط با عوامل سیاسی، تنش بازار سرمایه ایران را بیشتر کرده و سرمایهگذاران چشمانداز روشنی از ابعاد آنها ندارند.
به عنوان نمونه براساس گزارش مجمع جهانی اقتصاد
(World Economic Forum) در سال 2022، از انتهای سال 2020 تا 2022 قیمت کامودیتیها حدود 30 درصد رشد داشته اما این رشد به رغم همبستگی مثبتی که با بازار سرمایه ایران دارند بهدلیل تحریم، تأثیر آن بر کارکرد بازار سرمایه ایران چندان مؤثر نبوده و ریسک استراتژیک برای بازار سرمایه به حساب میآید.موضوع دیگری که باید به آن پرداخته شود نحوه مدیریت ریسکها است که عموماً مقطعی و جزیرهای است.یعنی هم در شناخت مسأله، مشکل وجود دارد و هم در ارائه پاسخ به ریسکها که یک فرایند ناکارآمد را ترتیب داده است.
دورنمای قیمت طلا بعد از جنگ روسیه و اوکراین
مریم محبی فیروزآبادی
کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه
طی دو سال گذشته، شاهد افتوخیزهای فراوان و قابل توجهی در بازار انس جهانی بودیم.
این فلز گرانبها که امروزه در نقش یک ذخیره امن برای بانکهای مرکزی جهان ایفای نقش میکند، به یکی از محبوبترین ابزارهای سرمایهگذاری تبدیل شده است.
در زمان شیوع ویروس کرونا بار دیگر انس طلا بهعنوان کالای ترس، توانست مورد توجه جوامع بشری قرار گرفته و سقف ۲۰۰۰ دلار را پشت سر نهد.
با کاهش اثرات ناشی از شیوع کرونا و ایمنسازی همگانی با واکسنهای مربوطه، بانکهای مرکزی سیاستهای حمایتی خود از کسبوکارها را با تزریق نقدینگی به جامعه آغاز کردند.
بانکهای مرکزی از جمله فدرال رزرو، با ذخیرهسازی بالغ بر 8400 تن طلا حدود 25 درصد ذخایر کل طلای جهان را به خود اختصاص داد تا بتواند با اتخاذ سیاستهای پولی انبساطی یا انقباضی، نفوذ جهانی خود بر قیمت انس جهانی را حفظ کند.
برهمین اساس، با تسریع در بازخرید اوراق بهادار توسط فدرال رزرو، انتظار میرفت همزمان با بهبود شرایط اقتصادی امریکا و تقویت دلار، قیمت انس جهانی در کانال نزولی قرار گیرد.
فزونی گرفتن محبوبیت رمزارزها در بین سرمایهگذاران، تهدید جدی علیه انس طلا به شمار آمد و بسیاری از سرمایهگذاران در جهان، به کشف دنیای ناشناخته رمزارزها پرداختند.
افزایش حجم معاملات رمزارزها، در کاهش قیمت انس جهانی قابل توجه بود.
هدایت انس جهانی در کانال کاهشی، به نظر موفقیتآمیز میآمد، ولی افزایش قیمت کالاهای اساسی، بحران جدیدی را
پیش روی اقتصاد جهانی قرار داد.
کشورهای جهان اول در حال برنامهریزی برای مهار تورم بودند که روسیه و اوکراین بهطور رسمی وارد جنگ شدند. جنگ این دو، از آن جهت برای انس جهانی اهمیت دارد که روسیه با تخصیص 9.2 درصد از صادرات کل انس جهانی و ذخیره حدود ۲۵۰۰ تن طلا، نقش کلیدی در تعیین قیمت این فلز گرانبها دارد.
روسیه قبل از آغاز جنگ، ذخایر طلای خود را افزایش داده بود.
این اقدام روسیه، در کنار تشدید جنگ با اوکراین و افزایش تورم جهانی باعث شد تا دگربار، انس جهانی از کانال ۱۷۰۰ دلار خارج شده و مجدد وارد محدوده قیمتی ۲۰۰۰ دلار شود.
اینک دو سناریوی محتمل پیش روی انس جهانی است؛ سناریوی اول، افزایش نرخ بهره فدرال رزرو از صفر به یک درصد، درطول چهار مرحله در سال ۲۰۲۲ است.
در صورت افزایش نرخ بهره دلار امریکا توسط فدرال رزرو و محبوبیت دلار امریکا در بین سرمایهگذاران، انس طلا میتواند مجدد وارد کانال نزولی شده و قیمت ۱۷۵۰ دلار، برای انس جهانی محتمل است. سایر عوامل کاهشی قیمت مانند گسترش بازار رمزارزها، تقویت ایندکس دلار جهانی، کاهش تنشهای بینالمللی و از بین رفتن اثرات ناشی از همهگیری کرونا، میتواند باعث تسریع روند کاهشی قیمت انس جهانی شود.
سناریوی دوم، تشدید اثرات ناشی از جنگ روسیه و اوکراین و ناتوانی رمزارزها، مجدد قیمت انس جهانی را در کانال افزایشی قرار داده و میتواند قیمت ۲۲۵۰ دلار را برای این دارایی امن به ثبت برساند. عدم موفقیت جامعه جهانی در مهار تورم، تمایل بانکهای مرکزی به ذخیرهسازی انس و اقبال سرمایهگذاران به طلا در کنار سایر عوامل همراستا، میتواند در تسریع روند افزایش قیمت انس جهانی مؤثر باشد.