«ایران» از وضعیت بازاراجارهبها گزارش میدهد
نرخ اجاره در تهران بیش از دو برابر کشور
متوسط قیمت اجاره یک متر آپارتمان در تهران 100 هزار تومان و در کل کشور 36 هزار تومان است
گروه اقتصادی/ رشد سالانه قیمت مسکن تأثیر خود را در بازار اجاره گذاشته اما نکته مهم این است که متوسط قیمت اجاره بر اساس آمار رسمی از متوسط قیمت مسکن فراتر رفته است ،در حالی که زمستان گذشته قیمت یک متر واحد مسکونی نسبت به فصل مشابه سال قبل از آن (سال 99) 24.8 درصد افزایش یافته اما متوسط قیمت اجاره در همین مدت 60.9 درصد رشد داشته است، یعنی بطور متوسط نرخ اجاره بها در یک مدت معین 36 درصد بیشتر از متوسط قیمت مسکن رشد دارد. پیشی گرفتن قیمت اجاره از قیمت مسکن ناشی از افزایش تقاضای خانه اجارهای است. تعداد مستأجران در سال های اخیر بیشتر شده ،چون توان مالی آنها برای خرید مسکن کفاف نداده است. قیمت مسکن در یک دهه گذشته تقریباً 8 برابرشده است. عوامل متعددی بهصورت زنجیرهای وضعیت کنونی را در بازار مسکن به وجود آورده است. این عوامل در چند سال متوالی تأثیر منفی بر بازار مسکن گذاشته و در نهایت منجر به جهشهای قیمت شده است. کاهش ساخت و عرضه مسکن، افزایش تورم عمومی، بیبرنامگی برای بخش مسکن در چند سال، اجرا نشدن برنامههایی مانند نوسازی بافت فرسوده و تکمیل بموقع واحدهای در حال ساخت مانند مسکن مهر، کاهش سرمایهگذاری در بخش مسکن و عواملی از این دست بازار مسکن را دچار التهاب کرده است. از سوی دیگر برنامههایی که بر اساس قوانین بالادستی بخش مسکن، قرار بود برای ساماندهی بازار اجاره اجرا شود نیز به سرانجام نرسیده است. این عوامل دست به دست هم داده تا اکنون شاهد رشد بیرویه قیمت اجارهبها باشیم.
بررسی قیمتها در بازار اجاره اما نکته مهم دیگری را به ما نشان میدهد و آن قیمت دوبرابری اجاره بهای واحدهای مسکونی در تهران نسبت به کل کشور است. بر اساس اطلاعات بازار مسکن در تهران و در کل کشور در زمستان گذشته که مرکز آمار آن را منتشر کرده است متوسط قیمت اجاره یک متر آپارتمان با میانگین مساحت ٨١ مترمربع و متوسط عمر بنای ١٦ سال 100 هزار تومان بوده است ،در حالی که متوسط قیمت در کل کشور با متراژ بالاتر برای هر متر مربع 36 هزار تومان کمتر از تهران است. در کل کشور متوسط اجارهبهای یک متر آپارتمان با متراژ متوسط 103 متر و عمر متوسط 15 سال 36 هزار و 800 تومان بوده است.
بنابراین تأثیر متوسط نرخ اجاره یک متر آپارتمان در تهران بر متوسط قیمت کل کشور اثر گذاشته و باعث رشد بیش از 60 درصدی قیمت اجاره مسکن در کشور شده است.
علاوه بر عوامل کلان اقتصادی و اجتماعی که تقاضا برای مسکن را در تهران افزایش داده، عامل مهم دیگر ساخت واحدهایی است که تقاضای مصرفی ندارد. با توجه به افزایش قیمت مسکن، بیشترین تقاضای مصرفی واحدهایی با متراژ 80 تا 60 متر و کمتر است اما آمار بانک مرکزی نشان میدهد در مرداد امسال، در شرایطی که حدود ۶۵ درصد واحدهای عرضه شده به بازار مسکن شهر تهران را آپارتمانهای بالای ۱۰۰ متر تشکیل میدهند، سهم این خانهها از معاملات قطعی فقط ۲۸ درصد است ،در حالی که رتبه اول معاملات قطعی به خانههای ۶۰ تا ۷۰ متر تعلق دارد و آپارتمانهای ۵۰ تا ۶۰ متر در جایگاه دوم است. بنابراین از یک طرف تولید مسکن کاهش یافته و از طرف دیگر واحدهای ساخته شده متناسب با تقاضا نیست و این واحدها معمولاً خالی میماند و به قصد کسب سود معامله میشود.
مقایسه قیمت
در بازار مسکن و بر اساس اطلاعات اخذ شده از سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور، متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده در شهر تهران طی مرداد 1401 نسبت به ماه قبل 2.5 درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل 38درصد افزایش را تجربه کرد. بررسی تحولات تورم ماهانه گروه خدمت بیانگر آن است که گروه «مسکن و خدمات ساختمانی» با 3 واحد درصد بیشترین سهم را در تورم ماهانه گروه خدمت
(4.2 درصد) داشته است.
متوسط قیمت فروش هر آپارتمان معامله شده در زمستان١٤٠٠ از طریق بنگاههای معاملات ملکی در شهرتهران 36 میلیون تومان با میانگین مساحت ٨٦ مترمربع و متوسط عمر بنای ١٣ سال بوده است که نسبت به فصل قبل 9.8 درصد و نسبت به فصل مشابه سال قبل 14.5درصد، افزایش داشته است.
در همین مدت متوسط قیمت فروش هر آپارتمان معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی در کل کشور 12 میلیون تومان با میانگین مساحت 1.7مترمربع و متوسط عمر بنای 13سال بوده است، که نسبت به فصل قبل، 8.8 درصد و نسبت به فصل مشابه سال قبل 24.8 درصد افزایش داشته است.
متوسط مبلغ اجاره ماهانه مترمربع آپارتمان معامله شده در زمستان ١٤٠٠ از طریق بنگاههای معاملات ملکی در شهر تهران 100 هزار تومان با میانگین مساحت ٨١ مترمربع و متوسط عمر بنای ١٦ سال بوده است که نسبت به فصل قبل 22.2 درصد و نسبت به فصل مشابه سال قبل ٥٦.٦ درصد، افزایش داشته است.
متوسط مبلغ اجاره ماهانه مترمربع آپارتمان معامله شده در زمستان ١٤٠٠ از طریق بنگاههای معاملات ملکی در کل کشور 36 هزار تومان با میانگین مساحت 103 مترمربع و متوسط عمر بنای 15 سال بوده است که نسبت به فصل قبل 16.3 درصد و نسبت به فصل مشابه سال قبل 60.9 درصد افزایش داشته است.
بر اساس سرشماری نفوس و مسکن سال 95، اکنون تخمین زده میشود 8 میلیون خانوار شهری در کشور مستأجر باشند. با بعد 3 نفری هر خانوار یعنی به طور متوسط 24 میلیون نفر در کشور مستأجر هستند. با توجه به افزایش نرخ اجاره بها، فشار زیادی از نظر مالی به مستأجران وارد میشود. از این رو دولت اصلاح رویه گذشته در بازار مسکن را در پیش گرفته است و ساخت مسکن، عرضه واحدهایی با متراژ متناسب توان مالی اقشار متقاضی و همچنین اجرای قانون اجارهداری و ساخت مسکنهای انبوه به قصد اجاره یا اجاره به شرط تملیک را در دستور کار دارد. از سوی دیگر اخذ مالیات از مالکان واحدهای خالی نیز در جهت عرضه بیشتر واحدها به بازار اجاره اجرا میشود.
وزیر نفت خبر داد
آغاز صادرات کاتالیست به روسیه
پول صادرات سوخت به لبنان دریافت شده است
وزیر نفت با اعلام اینکه صادرات سوخت به لبنان در سال گذشته انجام شده و پول آن را دریافت کردیم، از آغاز صادرات کاتالیست توسط شرکتهای ایرانی به روسیه خبر داد. به گزارش ایرنا، جواد اوجی در حاشیه بازدید از شانزدهمین نمایشگاه ایران پلاست در جمع خبرنگاران با اشاره به توانمندی ایران در تکمیل زنجیره پتروشیمی اظهار کرد: بیش از ۴۶۰ شرکت داخلی و خارجی در این نمایشگاه شرکت کردند و در تولید مواد اولیه عمدتاً شرکتهای دانشبنیان حضور دارند. وی با بیان اینکه شرکتکنندگان در بخشهای صنایع تکمیلی، هلدینگهای بزرگ پتروشیمی و شرکتهایی که تولیدکننده خوراک صنایع پایین دستی هستند، حاضر شدهاند و موضوعاتی برای چالشها مطرح کردهاند. وزیر نفت با تأکید بر اینکه صنعت پتروشیمی صنعتی ارزآور و باارزش افزوده بالا است، ادامه داد: سال گذشته ۱۲.۵ میلیارد دلار ارز حاصل صادرات پتروشیمی در سامانه نیما تزریق شد. در ۶ ماه اول امسال نیز از نظر وزنی و ریالی و دلاری صادرات رشد داشته است. به گفته اوجی، وزارت نفت حمایت از زنجیره صنایع تکمیلی را ادامه خواهد داد و توصیه شد تا زنجیره صنایع تکمیلی در مناطق کمبرخوردار فعال شود. وزیر نفت افزود: در محصولات پتروشیمی و صادرات کاتالیست طی این ۴ سال خودکفا خواهیم شد. اوجی در خصوص صادرات سوخت به لبنان و شایعات مربوط به آن، گفت: روند صادرات سوخت به لبنان سال گذشته نیز انجام شده و پول صادرات سوخت به لبنان دریافت شده است.
پایداری تأمین آب تهران نیازمند همراهی مردم است
شرکت آب و فاضلاب استان تهران در اطلاعیهای با اشاره به هشدارهای سازمان هواشناسی کشور مبنی بر کاهش چشمگیر بارشها در پاییز امسال از شهروندان تهرانی درخواست کرد با رعایت شیوههای مدیریت مصرف، این شرکت را در تداوم تأمین پایدار آب شرب یاری کنند. در این اطلاعیه آمده است: بنا بر گزارشهای سازمان هواشناسی، میزان بارشها در مهر و آبان امسال کاهش محسوسی نسبت به میانگین بلندمدت دارد و باتوجه به اینکه بخش اعظم نیاز آبی تهران از منابع سدها تأمین میشود، این کمبود بارش میتواند تهران را با کمبود جدی آب مواجه کند و این در حالی است که حجم سدهای پنجگانه تأمینکننده آب تهران به علت بروز خشکسالیهای پیاپی با کسری بیش از 50 درصد نسبت به بلندمدت روبهرو است. این اطلاعیه میافزاید: شرکت آب و فاضلاب استان تهران افتخار دارد که با وجود دو سال خشکسالی، کاهش میزان بارشها در بهار امسال و افزایش میانگین دما با تلاشهای شبانهروزی کارکنان و همراهی مشترکان، تابستان امسال هم بدون قطع آب در تهران سپری شد.
۱۰۹ اتوبوس و میدل باس جدید به ناوگان اصفهان پیوستند
صبح دیروز همزمان با آغاز سال تحصیلی جدید، آیین رونمایی از طرح توسعه ناوگان حملونقل عمومی کلانشهر اصفهان شامل ۱۰۹ دستگاه اتوبوس و میدل باس جدید و نیز ۲۴۰ دستگاه اتوبوس بازسازی شده با حضور تنی چند از مقامات شهری اصفهان برگزار شد. در ابتدای این مراسم دکتر حسین حق شناس معاون حملونقل و ترافیک شهرداری اصفهان طی سخنانی با اشاره به اهمیت سال تحصیلی امسال که پس از دو سال شیوع کروناویروس شاهد برگزاری حضوری دانشآموزان هستیم، گفت: مدیریت شهری از چند ماه قبل با حمایت شورای شهر و شهرداری و نیز با کمکهای دولت مجموعاً ۲۷۳ دستگاه اتوبوس و میدل باس جدید خریداری نمود که ۱۰۹ دستگاه از این ۲۷۳ دستگاه به ما تحویل داده شده و تا پایان سال نیز بقیه آنها به ناوگان حملونقل عمومی خواهند پیوست. مهندس ابوالفضل قربانی نایب رئیس شورای شهر اصفهان گفت: با پیوستن خودروهای جدید مجموعاً حدود یک هزار اتوبوس و میدل باس در سطح شهر به خدمترسانی به شهروندان و دانشآموزان مشغولند.
برخورد با تولیدکنندگانی که مرغ بالای ۴۳ روز را به کشتارگاه نفرستند
ضرب الاجل وزارت کشاورزی به مرغداران
گروه اقتصادی/ قیمت مرغ در روزهای اخیر افزایش یافته است و نرخ این محصول در برخی از فروشگاهها بالاتر از نرخ مصوب هر کیلوگرم 59 هزار و 800 تومان به فروش میرسد. در همین راستا مسعود امراللهی مدیرکل دفتر بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی با ارسال نامهای به رؤسای جهاد کشاورزی استانهای کرمان، سیستان و بلوچستان، خوزستان، چهارمحال و بختیاری، خراسان رضوی، کرمانشاه و تهران با موضوع نظارت برمرغداریهای بالای ۴۳ روز تأکید کرده است: «مرغدارانی که مرغ بعد از ۴۳ روز از جوجهریزی را به کشتارگاه نفرستند به عنوان متخلف به سازمان تعزیرات حکومتی معرفی میشوند.»
به گفته امراللهی، حسب دستور برای برخورد با مرغدارانی که مرغ بالای ۴۳ روز را به کشتارگاه نفرستند و در راستای جلوگیری از افزایش قیمت و تأمین گوشت مرغ مورد نیاز در بازار استانها، مدیران بازرسی طی یک اقدام ضرب الاجل با همکاری معاونت امور دام، معاونت بازرگانی و حراست استانها، لیست همه مرغداریهایی را که بیش از ۴۳ روز از زمان جوجهریزی آنها میگذرد استخراج نمایند.
چنانچه این مرغداریها از کشتار مرغ ممانعت به عمل آورند، با هماهنگی دادستانی استانها با مراجعه به این مرغداریها در صورت عدم ارسال مرغ به کشتارگاهها و احراز تخلف، برخورد جدی اعمال شود و پرونده متخلفان به سازمان تعزیرات حکومتی ارسال میشود.
فرایند وزنگیری مرغ 43 روز تا نهایت 45 روز است و تا این زمان مرغ وزنگیری کامل داشته و به وزن یک کیلو و 800 گرم میرسد. براساس نظام عرضه و تقاضا، هر زمان عرضه در بازار کم شود، تقاضا افزایش مییابد و منجر به بالا رفتن قیمت کالا در بازار میشود. این در شرایطی است که اکنون قیمت مرغ به بالاتر از نرخ مصوب رسیده و رو به افزایش است.
ملاک دفتر بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی رعایت بازار از قیمتهای مصوب سازمان حمایت از مصرفکننده و تولیدکننده است که نرخ مرغ را 59 هزار و 800 تومان تعیین کرده است اما اکنون قیمتها به بیش از 60 هزار تومان در بازار رسیده است. درحالی که تولیدکنندگان مرغ و طیور متعهد شده بودند تا پایان شهریورماه نرخ مصوب 59 هزار و 800 تومان را برای فروش رعایت کنند اما به این مصوبه متعهد نشدند.
دفتر بازرسی و نظارت؛ حامی مصرفکنندگان
دفتر بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهادکشاورزی اولویت خود را حمایت از مصرفکننده و پشتیبانی از آن تعیین کرده است. در واقع مهمترین وظیفه ذاتی این دفتر نظارت بر بازارها در نحوه تولید و توزیع و رعایت حقوق مصرف کنندگان بر اساس نرخهای مصوب ستاد تنظیم بازار است تا آرامش در بازارها حاکم شود.
علاوه بر رعایت اهداف درنظر گرفته شده برای این دفتر، معاونت امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی مکاتبهای در راستای اجراییسازی مصوبات شورای عالی امنیت ملی که پیرامون تولید مرغ سایز داشته است، خدمات دولتی را برای مرغ تا سن 42 روزه ارائه دهد درحالی که دفتر بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی در ابلاغیه خود از برخورد با مرغداریهایی که مرغ با سن بیشتر از 43 روز را عرضه نکردهاند خبر داده است.
این دفتر در دوره فعالیت کوتاه مدت 9 ماهه خود دستاوردهای در خور توجهی در مقابله با عدم رعایت قوانین و تخلفات داشته است و بر همین اساس بیش از یک میلیون بازرسی از واحدهای تولیدی و توزیعی و ارسال 75 هزار پرونده تخلف به سازمان تعزیرات داشته است. این دفتر در نقاطی که کالا کم عرضه شده و تقاضا افزایش پیدا کرده است، ورود کرده تا مشکلات به وجود آمده را رفع نماید.
حمایت وزارت جهاد کشاورزی از تولیدکنندگان مرغ و طیور
وزارت جهــــــــاد کشــــــاورزی در راستای حمایت از تولیدکنندگان مرغ و طیور، درنظر دارد تسهیلات سرمایه در گردش به دامداران و مرغداران ارائه کند و مرغ مازاد تولیدکنندگان توسط شرکت پشتیبانی امور دام کشور را خریداری نماید تا تولیدکنندگان نگرانی بابت تولید خود نداشته باشند.
همچنین ممنوعیت صادرات مرغ و تخممرغ که در گذشته وجود داشت، لغو شد و چنانچه تولید مازادی وجود داشته باشد به کشورهای همسایه از جمله عراق صادر میشود. با آزادسازی که برای صادرات مرغ صورت گرفت، این صنعت هم بهرهور میشود و هم رشد میکند و میتواند بازار منطقهای مناسبی را پیدا کند تا منجر به رونق و اشتغال در حوزه صنعت دام و طیور و افزایش بهرهوری نتیجه طرح مردمیسازی شود.
وزارت جهاد کشاورزی در تلاش است با حمایتی که از تولیدکنندگان مرغ و طیور داشته است، منافع مصرف کنندگان را نیز لحاظ کند و کالاهای اساسی از جمله مرغ بر اساس قیمتهای مصوب ستاد تنظیم بازاری عرضه شود.