ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
وزیر امور خارجه از افزایش تحرکات دیپلماتیک مقامات غربی برای از سرگیری مذاکرات خبر داد
بازگشت به مذاکره پساز نا امیدی از آشوب
امیرعبداللهیان: امریکاییها در میز تبادل پیامها در مسیر دیپلماسی به یک شکل و در رسانه به شکل دیگری عمل میکنند. وقتی به آنها پیام میدهیم چه رفتار متناقضی است پاسخ میدهند در رسانه نگاهشان به افکار عمومی است
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه دیروز چهارشنبه در نشستی خبری با حضور رسانههای داخلی و خارجی به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت.
در قسمتی از این نشست در پاسخ به سؤالی در خصوص آخرین تحولات مربوط به مذاکرات رفع تحریم گفت: «متنی که الان روی میز قرار دارد آخرین متن ما در نتیجه گفتوگوهای چند ماهه در وین و همچنین ایدههای مختلفی که در ماههای گذشته مطرح شد تکمیل شده است. به صورت مشخص در سه موضوع با طرف امریکایی همچنان تفاوت دیدگاه و اختلاف نظر داریم و سه کشور اروپایی در این موضوعات با طرف امریکایی همکاری میکنند. بورل و مورا تلاش دارند به یک راهحلی در این زمینه دست یابیم. یکی از این موضوعات حل مسائل باقیمانده آژانس است و موضوع دیگر به تضمین اقتصادی برمیگردد و سعی کردیم این موضوع را فرموله کنیم.
سومین مورد هم این است که در راستای تضمین اقتصادی این بازی که طرفهای غربی ایجاد کردند و تسری تحریم به طرفهای ثالث را عاملی برای تداوم تحریمها قرار دادند که با یک مکانیسم مورد توافق باید از میان برداشته شود. در این رابطه باید تبادل پیامها ادامه یابد.»
گروه سیاسی/ حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه روز گذشته در یک نشست خبری با نمایندگان رسانههای داخلی و خارجی به تشریح ابعاد تحولات جاری در سیاست خارجی پرداخت. به گزارش «ایران»، وزیر امور خارجه در این نشست از تمرکز مذاکرات بر سه موضوع باقیمانده سخن گفت و اعلام کرد ایران در صورت موافقت طرفهای مقابل با آخرین ایده های تبادل شده آماده است در آینده نزدیک نشست وزرای خارجه عضو برجام در وین را برگزار کند.
او همچنین در جریان این نشست خبری به نقش کشورهای خارجی در هدایت اغتشاشات هفته های اخبر در ایران اشاره و اعلام کرد که اسناد به دست آمده از طرح دقیق دشمنان برای ایجاد یک جنگ تروریستی و داخلی با هدف تجزیه ایران حکایت میکند که در نهایت با شکست روبهرو شد.
فعال شدن ۷۶ مرکز تروریستی و ضد انقلاب در اقلیم کردستان و ورود بیسابقه سلاحهای اسرائیلی و امریکایی به کشور از جمله اقداماتی بوده که در همین مدت کوتاه علیه مردم ایران صورت گرفته است.
روایت عهدشکنی اروپایی ها
وزیر امور خارجه در سخنان خود در این نشست در خصوص آخرین تحولات مربوط به مذاکرات رفع تحریم گفت: «متنی که الان روی میز قرار دارد آخرین متن ما در نتیجه گفتوگوهای چند ماهه در وین است و همچنین ایدههای مختلفی که در ماههای گذشته مطرح شد تکمیل شده است. به صورت مشخص در سه موضوع با طرف امریکایی همچنان تفاوت دیدگاه و اختلاف نظر داریم و سه کشور اروپایی در این موضوعات با طرف امریکایی همکاری میکنند. بورل و مورا تلاش دارند به یک راهحلی در این زمینه دست یابیم.
امیرعبداللهیان در همین رابطه به مسائل اختلافی باقیمانده اشاره کرد و افزود: «یکی از این موضوعات حل مسائل باقیمانده آژانس است و موضوع دیگر به تضمین اقتصادی برمیگردد و سعی کردیم این موضوع را فرموله کنیم. سومین مورد هم این است که در راستای تضمین اقتصادی این بازی که طرفهای غربی ایجاد کردند و تسری تحریم به طرفهای ثالث را عامل برای تداوم تحریمها قرار دادند با یک مکانیسم مورد توافق باید از میان برداشته شود. در این رابطه باید تبادل پیامها ادامه یابد.»
وزیر امور خارجه درباره ارسال پیامها از سوی امریکا و تضاد بین مواضع اعلامی و اعمالی آنها نیز گفت: «امریکاییها در میز تبادل پیامها در مسیر دیپلماسی به یک شکل عمل میکنند اما در رسانه به شکل دیگری عمل میکنند. وقتی به آنها پیام میدهیم چه رفتار متناقضی است پاسخ میدهند در رسانه نگاهشان به افکار عمومی است. اظهارات مقامات امریکایی دوگانه و با هدف تشویق اغتشاش در ایران و گرفتن امتیاز در میز مذاکره است.»
علت تأخیر در حصول توافق
رئیس دستگاه دیپلماسی پیرامون دلایل تأخیر در حل و فصل نهایی مذاکرات گفت: «یکی از نکاتی که در ماههای گذشته قدری تأخیر در نقطه پایانی رسیدن به توافق ایجاد کرد حل مسائل اتهامی آژانس علیه ایران بود. پیشنهاد طرف امریکایی این بود که برجام را مورد تأیید قرار دهیم ولی مسائل بین ایران و آژانس را در فرصت موسعی در آینده حل و فصل کنیم. معنایش این بود ما پیچ و مهرهها و سانتریفیوژها و... را باز کنیم و به کنار بگذاریم و بعد از اینکه دستمان کاملاً خالی شد در خصوص مسائل بین ما و آژانس اقدام کنیم. این یکی از خطوط قرمز ما بود.»
او ادامه داد: در مذاکرات ماههای گذشته با طرفهای اروپایی روسیه و چین و در تبادل پیام با امریکا در این خصوص تأکید کردیم که آژانس همواره از مسیر فنی منحرف شده و صرفاً در مسیر سیاسی گام برداشته آنها گفتند تضمین میکنیم و به آژانس توصیه میکنیم در مسیر فنی قدم بردارد.»
وزیر امور خارجه با اشاره به آخرین سیاسی کاری و سوءاستفاده غرب از آژانس در ارائه قطعنامه شورای حکام علیه کشورمان گفت: «در حالی که معاونان وزرای خارجه و سازمان انرژی اتمی به وین سفر کردند و با آژانس به نقشه راهی دست یافتند و مقامات آژانس گفتند قطعنامهای در کار نخواهد بود و مقامات آژانس به ایران میآیند، در چنین شرایطی به یکباره در مجموعه جنگ ترکیبی علیه ملت ایران با یک قطعنامه جدید مواجه شدیم. به مقامات امریکا و سه کشور اروپایی گفتیم چگونه به شما اعتماد کنیم در حالی که قرار بود ضامن رفتار فنی آژانس باشید در سوءاستفاده سیاسی از آژانس برآمدید.»
برگزاری نشست وزرای خارجه عضو برجام به یک شرط
امیرعبداللهیان همچنین با بیان اینکه در موضوعات باقی مانده دیدگاههای ما تبادل شده است، افزود: در آخرین پیامی که هفته گذشته به هماهنگ کننده اتحادیه اروپا دادیم اعلام کردیم در چهارچوب دیدگاههایی که اعلام شده چنانچه طرفهای مقابل آماده باشند میتوانیم در آینده نزدیک نشست وزرای خارجه عضو برجام را در وین برگزار کنیم. بورل در حال هماهنگی است و طبیعتاً زمانی این اتفاق میافتد که ما نسبت به خواستههای منطقی خود در این زمینه مطمئن شویم.
۵۷۱ درصد رشد تجاری
وزیر امور خارجه در بخش دیگری از این نشست از قرار گرفتن روند سیاست خارجی دولت آقای رئیسی ذیل دکترین سیاست خارجی متوازن و با اولویت نگاه به همسایگان و آسیا محور در مسیر درست و رو به رشد سخن گفت و اعلام کرد که در ۱۴ ماه گذشته حجم تبادل تجاری کشور از قاره اروپا تا سایر نقاط جهان بویژه همسایگان و آسیا از ۳۷ درصد در کمترین حالت، تا ۵۷۱ درصد رشد داشته است و بخش عمدهای از این رشد، خارج از حوزه سنتی تجارت در عرصه نفت و انرژی بوده است.
نقش کشورهای خارجی در غائله زاهدان
امیرعبداللهیاندر مهمترین بخش از سخنان خود به نقش کشورهای غربی و محافل صهیونیستی در حمایت از اغتشاشات اخیر اشاره داشت و گفت: «توطئهای که براساس اسناد دقیق و موجود در دستگاه دیپلماسی کشور با هدف ایجاد جنگ تروریستی و جنگ داخلی و در نهایت تجزیه ایران در هشت هفته گذشته با سوءاستفاده از احساسات پاک مردمی در ایران دنبال میشد، شکست خورد.» او به اظهارات یک دیپلمات عالیرتبه غربی در یک دیدار دیپلماتیک در اثنای این توطئه اشاره کرد و افزود: «امریکا در عراق در سالهای اخیر و در دوره نخستوزیری عادل عبدالمهدی توانست در یک کشور دارای ۴۱ میلیون نفر جمعیت، تنها با آوردن ۳۰ هزار زن و جوان عراقی به میدان التحریر بغداد و برخی میادین استانها در عراق و با به کارگیری ظرفیتهای موجود در فضای مجازی، دولت حاکم در عراق را ساقط کند و آقای عبدالمهدی در نهایت برای مصالحی بزرگتر از سمت خود استعفا داد. آن مقام غربی مدعی بود که در قبال جمهوری اسلامی ایران نیز با استفاده از برخی شرایطی که در داخل کشور پیش آمده و احساسات عدهای از جوانان در ایران برانگیخته شده، چنین فرصت بزرگی را امریکا و تعداد اندکی از کشورهای غربی در مقابل خودشان میبینند و امیدوارند بتوانند به اهدافشان در این زمینه دست یابند.»
رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه دخالتهای خارجی در 8 هفته گذشته در اوج خود قرار داشت، ادامه داد: «در غائله زاهدان و مشکلاتی که در امنیت برخی استانهای غربی پیش آمد، به صورت مشخص ۷۶ مرکز تروریستی و ضد انقلاب در اقلیم کردستان فعال شدند و سلاحهای اسرائیلی و امریکایی وارد کشور شد.»
استقرار نیروهای مسلح عراق در مرز مشترک
وزیر امور خارجه از رایزنی فشرده مقامهای امنیتی تهران و بغداد و همچنین مقامهای اقلیم کردستان در پی این اقدامات تروریستی در هفتههای اخیر خبر داد و افزود: «دوستان ما در دولت مرکزی در عراق متعهد شدند گروههای تروریستی را که در ۷۶ نقطه تحرکاتی را در استانهای غربی ما انجام داده بودند، دور کنند و در فاصله زمانی که با هم توافق کردیم نسبت به خلع سلاح آنها اقدام کنند.» امیرعبداللهیان با اشاره به این نکته که این گفتوگوها ادامه دارد، تأکید کرد: «قطعاً زمانی که نیروهای مسلح عراق در مرز مشترک ایران با اقلیم کردستان مستقر شوند و امنیت این مرزها را تضمین کنند، نیازی به اینکه ما بخواهیم برای دفاع از تمامیت ارضی خودمان و مقابله با سرایت ناامنیها به داخل کشورمان برخورد کنیم، نخواهد بود.»
درک نادرست از وقایع ایران
امیرعبداللهیان در ادامه به گفتوگوی ایران با مقامهای کشورهای جهان از جمله سه کشور اروپایی فرانسه، انگلیس و آلمان در خصوص تحولات هفتههای اخیر و اغتشاشات اشاره کرد و گفت: «در این تماسها مواضع جمهوری اسلامی را درباره روزهایی که پشت سر گذاشتیم، منعکس کردیم. سه کشور اروپایی، امریکا و لابی صهیونیستها درک درستی از تحولات و وقایع نداشتند. مداخلات زیادی را در عرصههای رسانهای و اظهارنظرهای سیاسی به عمل آوردند. برخی از مقامات در کشورهایی که ذکر کردم، تلاش کردند در روزهای بعد از اظهارات منفی خودشان با مصاحبههای متفاوتی تا حدودی اشتباهات خودشان را در این رابطه اصلاح کنند.» امیرعبداللهیان افزود: «من در اغتشاشات اخیر به مقامات اروپایی که مدعی دفاع از حقوق بشر هستند، گفتم که پلیس در ایران با صبری راهبردی قویاً خویشتنداری کرد. اینکه بیش از ۵۰ پلیس و نیروی امنیتی ما توسط آشوبگران و اغتشاشگران با سلاح گرم و سرد به شهادت رسیدند و چند هزار نیروی پلیس و مدافع امنیت ما مجروح شده و آسیبهای جدی دیدند، همه نشانه رعایت حقوق بشر و خویشتنداری پلیس و نیروهای حافظ امنیت در جمهوری اسلامی ایران است.»
رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین خبر داد که در خصوص وقایع اخیر نیز کمیتهای ملی زیر نظر وزیر کشور و سازمان امنیت کشور تشکیل شده و جمعی از حقوقدانان و مقامات دولتی و غیردولتی مرتبط در چهارچوب کمیتهای مستقل مسائل را پیگیری میکنند و گزارش را علاوه بر داخل ما در اختیار سایر جهات خارجی و بینالمللی قرار خواهیم داد.
انتقاد خود را به ریاض اعلام کردیم
آخرین تحولات پیرامون مذاکرات دوجانبه تهران و ریاض از دیگر محورهای مورد توجه وزیر امور خارجه بود. او در این رابطه گفت: «ما در عرصه سیاسی نسبت به آنچه در دور پنجم گفتوگوهای ایران و عربستان در عراق به توافق رسیدیم، پایبند هستیم.
آنچه ایران باید انجام میداد انجام شده و بخشهایی از توافق از سوی مقامات سعودی انجام نشده است. گفتوگو و همکاری ایران و عربستان را به دلایل مختلف مفید، مؤثر و مناسب برای صلح و امنیت در منطقه میدانیم. از اینکه یک رسانه شناخته شده به نام عربستان در وقایع هفته گذشته ایران نقش ترویج ترور و تروریسم را ایفا کرد گلایه و انتقاد خود را به مقامات عربستان منتقل کردیم و ایران این اقدام رسانهای غیر سازنده را در تعارض با توافقات دو کشور در بغداد میداند. امیدواریم عربستان نسبت به آنچه در دور پنجم گفتوگوها در بغداد توافق شد تعهداتش را عملیاتی کند تا دو کشور گامهایی را در مسیر طبیعی بردارند.» همزمان با این موضعگیری وزیر امور خارجه ایران، خبری به نقل از«احمد الصحاف»، سخنگوی رسمی وزارت خارجه عراق منتشر شد حاکی از آنکه گفتوگوهای ایرانی- سعودی از مرحله امنیتی به مرحله دیپلماتیک رسید که به گفته این مقام عراقی، اهمیت این گام نزدیک کردن رویکردها و حل اختلافات میان دو طرف است که در راستای منافع دو کشور و تمام منطقه است.
چشمداشتی به اراضی آذربایجان نداریم
امیرعبداللهیان درباره موضوع برآمده از اختلافات میان تهران و باکو درباره مواضع بحثبرانگیز مرزی این کشور نیز گفت: «من ماه گذشته سفری به ایروان داشتم و پاشینیان سفری رسمی به ایران انجام داد بخشی از محافل رسانهای در جمهوری آذربایجان نسبت به این سفر واکنش جدی نشان دادند. آذربایجان و ارمنستان را دو همسایه ایران میدانیم و هیچگاه روابط خود را با یک طرف به حساب طرف دیگر تفسیر نمیکنیم» او با بیان اینکه اولویت نگاه به سیاست همسایگی مناسبات با همه همسایگان در اولویت ایران است و هیچ چشمداشتی به اراضی کشورهای همسایه از جمله آذربایجان نداریم، افزود: «ولی به صراحت به همه بازیگران در حوزه قفقاز اعلام کردیم هرگونه تغییر ژئوپلیتیک در منطقه با واکنش ایران مواجه خواهد شد. ما با نگاه به همسایگی و برادری مناسبات با آذربایجان و سایر کشورهای همسایه را پیگیری میکنیم.»
بــــرش
گفتوگوی تیم سیاسی و نظامی ایران و اوکراین در کشور ثالث
وزیر امور خارجه برگزاری نشست میان کارشناسان نظامی ایران و اوکراین را تأیید کرد. به دنبال ادعای «کییف» پیرامون استفاده روسیه از پهپادهای ساخت ایران در درگیریهای اوکراین، ایران درخواست نشست کارشناسی مشترک با مقامات اوکراین را مطرح کرده بود تا این ادعاها با ارائه مدارک مستند بررسی شود. در پی این پیشنهاد «اولِگ نیکولِنکو» سخنگوی وزارت خارجه اوکراین در گفتوگو با «سیانان» از برگزاری جلسه کارشناسان نظامی ایران و اوکراین درخصوص ادعای مطرح شده از سوی کییف پیرامون استفاده روسیه از پهپادهای ساخت ایران خبر داد. امیرعبداللهیان در نشست خبری روز گذشته ضمن تأیید این خبر، گفت:«یکی از اقلام دفاعی در چهارچوب همکاریهای دفاعی میان ایران و روسیه ۱۱ ماه قبل از شروع جنگ اوکراین، فروش بسیار معدودی پهپاد ایرانی به روسیه بود. تاکنون هیچ مدرکی از طرف اوکراینی مبنی بر استفاده از پهپاد ایرانی در اوکراین دریافت نکردهایم.» امیرعبداللهیان با اعلام اینکه اخیراً تیم سیاسی و نظامی ایران و اوکراین در کشور ثالث گفتوگو کردند و ما بررسیهای خود را در این زمینه ادامه میدهیم، افزود:«وزیر خارجه اوکراین در گفتوگوی تلفنی به من گفت یک پهپاد به صورت سالم به دست نیروهای اوکراینی افتاده که روسی است ولی شبیه پهپاد شاهد ایرانی است و من گفتم که این گواه این است که ایران به مواضع خود پایبند است. به روسها بیش از دو بار گفتیم و گفتند که صرفاً از سلاحهای ساخت روسیه در جنگ اوکراین استفاده شده است. جنگ را راهحل نمیدانیم و به تلاشها برای بازگشت صلح و آرامش ادامه میدهیم.»
در قسمتی از این نشست در پاسخ به سؤالی در خصوص آخرین تحولات مربوط به مذاکرات رفع تحریم گفت: «متنی که الان روی میز قرار دارد آخرین متن ما در نتیجه گفتوگوهای چند ماهه در وین و همچنین ایدههای مختلفی که در ماههای گذشته مطرح شد تکمیل شده است. به صورت مشخص در سه موضوع با طرف امریکایی همچنان تفاوت دیدگاه و اختلاف نظر داریم و سه کشور اروپایی در این موضوعات با طرف امریکایی همکاری میکنند. بورل و مورا تلاش دارند به یک راهحلی در این زمینه دست یابیم. یکی از این موضوعات حل مسائل باقیمانده آژانس است و موضوع دیگر به تضمین اقتصادی برمیگردد و سعی کردیم این موضوع را فرموله کنیم.
سومین مورد هم این است که در راستای تضمین اقتصادی این بازی که طرفهای غربی ایجاد کردند و تسری تحریم به طرفهای ثالث را عاملی برای تداوم تحریمها قرار دادند که با یک مکانیسم مورد توافق باید از میان برداشته شود. در این رابطه باید تبادل پیامها ادامه یابد.»
گروه سیاسی/ حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه روز گذشته در یک نشست خبری با نمایندگان رسانههای داخلی و خارجی به تشریح ابعاد تحولات جاری در سیاست خارجی پرداخت. به گزارش «ایران»، وزیر امور خارجه در این نشست از تمرکز مذاکرات بر سه موضوع باقیمانده سخن گفت و اعلام کرد ایران در صورت موافقت طرفهای مقابل با آخرین ایده های تبادل شده آماده است در آینده نزدیک نشست وزرای خارجه عضو برجام در وین را برگزار کند.
او همچنین در جریان این نشست خبری به نقش کشورهای خارجی در هدایت اغتشاشات هفته های اخبر در ایران اشاره و اعلام کرد که اسناد به دست آمده از طرح دقیق دشمنان برای ایجاد یک جنگ تروریستی و داخلی با هدف تجزیه ایران حکایت میکند که در نهایت با شکست روبهرو شد.
فعال شدن ۷۶ مرکز تروریستی و ضد انقلاب در اقلیم کردستان و ورود بیسابقه سلاحهای اسرائیلی و امریکایی به کشور از جمله اقداماتی بوده که در همین مدت کوتاه علیه مردم ایران صورت گرفته است.
روایت عهدشکنی اروپایی ها
وزیر امور خارجه در سخنان خود در این نشست در خصوص آخرین تحولات مربوط به مذاکرات رفع تحریم گفت: «متنی که الان روی میز قرار دارد آخرین متن ما در نتیجه گفتوگوهای چند ماهه در وین است و همچنین ایدههای مختلفی که در ماههای گذشته مطرح شد تکمیل شده است. به صورت مشخص در سه موضوع با طرف امریکایی همچنان تفاوت دیدگاه و اختلاف نظر داریم و سه کشور اروپایی در این موضوعات با طرف امریکایی همکاری میکنند. بورل و مورا تلاش دارند به یک راهحلی در این زمینه دست یابیم.
امیرعبداللهیان در همین رابطه به مسائل اختلافی باقیمانده اشاره کرد و افزود: «یکی از این موضوعات حل مسائل باقیمانده آژانس است و موضوع دیگر به تضمین اقتصادی برمیگردد و سعی کردیم این موضوع را فرموله کنیم. سومین مورد هم این است که در راستای تضمین اقتصادی این بازی که طرفهای غربی ایجاد کردند و تسری تحریم به طرفهای ثالث را عامل برای تداوم تحریمها قرار دادند با یک مکانیسم مورد توافق باید از میان برداشته شود. در این رابطه باید تبادل پیامها ادامه یابد.»
وزیر امور خارجه درباره ارسال پیامها از سوی امریکا و تضاد بین مواضع اعلامی و اعمالی آنها نیز گفت: «امریکاییها در میز تبادل پیامها در مسیر دیپلماسی به یک شکل عمل میکنند اما در رسانه به شکل دیگری عمل میکنند. وقتی به آنها پیام میدهیم چه رفتار متناقضی است پاسخ میدهند در رسانه نگاهشان به افکار عمومی است. اظهارات مقامات امریکایی دوگانه و با هدف تشویق اغتشاش در ایران و گرفتن امتیاز در میز مذاکره است.»
علت تأخیر در حصول توافق
رئیس دستگاه دیپلماسی پیرامون دلایل تأخیر در حل و فصل نهایی مذاکرات گفت: «یکی از نکاتی که در ماههای گذشته قدری تأخیر در نقطه پایانی رسیدن به توافق ایجاد کرد حل مسائل اتهامی آژانس علیه ایران بود. پیشنهاد طرف امریکایی این بود که برجام را مورد تأیید قرار دهیم ولی مسائل بین ایران و آژانس را در فرصت موسعی در آینده حل و فصل کنیم. معنایش این بود ما پیچ و مهرهها و سانتریفیوژها و... را باز کنیم و به کنار بگذاریم و بعد از اینکه دستمان کاملاً خالی شد در خصوص مسائل بین ما و آژانس اقدام کنیم. این یکی از خطوط قرمز ما بود.»
او ادامه داد: در مذاکرات ماههای گذشته با طرفهای اروپایی روسیه و چین و در تبادل پیام با امریکا در این خصوص تأکید کردیم که آژانس همواره از مسیر فنی منحرف شده و صرفاً در مسیر سیاسی گام برداشته آنها گفتند تضمین میکنیم و به آژانس توصیه میکنیم در مسیر فنی قدم بردارد.»
وزیر امور خارجه با اشاره به آخرین سیاسی کاری و سوءاستفاده غرب از آژانس در ارائه قطعنامه شورای حکام علیه کشورمان گفت: «در حالی که معاونان وزرای خارجه و سازمان انرژی اتمی به وین سفر کردند و با آژانس به نقشه راهی دست یافتند و مقامات آژانس گفتند قطعنامهای در کار نخواهد بود و مقامات آژانس به ایران میآیند، در چنین شرایطی به یکباره در مجموعه جنگ ترکیبی علیه ملت ایران با یک قطعنامه جدید مواجه شدیم. به مقامات امریکا و سه کشور اروپایی گفتیم چگونه به شما اعتماد کنیم در حالی که قرار بود ضامن رفتار فنی آژانس باشید در سوءاستفاده سیاسی از آژانس برآمدید.»
برگزاری نشست وزرای خارجه عضو برجام به یک شرط
امیرعبداللهیان همچنین با بیان اینکه در موضوعات باقی مانده دیدگاههای ما تبادل شده است، افزود: در آخرین پیامی که هفته گذشته به هماهنگ کننده اتحادیه اروپا دادیم اعلام کردیم در چهارچوب دیدگاههایی که اعلام شده چنانچه طرفهای مقابل آماده باشند میتوانیم در آینده نزدیک نشست وزرای خارجه عضو برجام را در وین برگزار کنیم. بورل در حال هماهنگی است و طبیعتاً زمانی این اتفاق میافتد که ما نسبت به خواستههای منطقی خود در این زمینه مطمئن شویم.
۵۷۱ درصد رشد تجاری
وزیر امور خارجه در بخش دیگری از این نشست از قرار گرفتن روند سیاست خارجی دولت آقای رئیسی ذیل دکترین سیاست خارجی متوازن و با اولویت نگاه به همسایگان و آسیا محور در مسیر درست و رو به رشد سخن گفت و اعلام کرد که در ۱۴ ماه گذشته حجم تبادل تجاری کشور از قاره اروپا تا سایر نقاط جهان بویژه همسایگان و آسیا از ۳۷ درصد در کمترین حالت، تا ۵۷۱ درصد رشد داشته است و بخش عمدهای از این رشد، خارج از حوزه سنتی تجارت در عرصه نفت و انرژی بوده است.
نقش کشورهای خارجی در غائله زاهدان
امیرعبداللهیاندر مهمترین بخش از سخنان خود به نقش کشورهای غربی و محافل صهیونیستی در حمایت از اغتشاشات اخیر اشاره داشت و گفت: «توطئهای که براساس اسناد دقیق و موجود در دستگاه دیپلماسی کشور با هدف ایجاد جنگ تروریستی و جنگ داخلی و در نهایت تجزیه ایران در هشت هفته گذشته با سوءاستفاده از احساسات پاک مردمی در ایران دنبال میشد، شکست خورد.» او به اظهارات یک دیپلمات عالیرتبه غربی در یک دیدار دیپلماتیک در اثنای این توطئه اشاره کرد و افزود: «امریکا در عراق در سالهای اخیر و در دوره نخستوزیری عادل عبدالمهدی توانست در یک کشور دارای ۴۱ میلیون نفر جمعیت، تنها با آوردن ۳۰ هزار زن و جوان عراقی به میدان التحریر بغداد و برخی میادین استانها در عراق و با به کارگیری ظرفیتهای موجود در فضای مجازی، دولت حاکم در عراق را ساقط کند و آقای عبدالمهدی در نهایت برای مصالحی بزرگتر از سمت خود استعفا داد. آن مقام غربی مدعی بود که در قبال جمهوری اسلامی ایران نیز با استفاده از برخی شرایطی که در داخل کشور پیش آمده و احساسات عدهای از جوانان در ایران برانگیخته شده، چنین فرصت بزرگی را امریکا و تعداد اندکی از کشورهای غربی در مقابل خودشان میبینند و امیدوارند بتوانند به اهدافشان در این زمینه دست یابند.»
رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه دخالتهای خارجی در 8 هفته گذشته در اوج خود قرار داشت، ادامه داد: «در غائله زاهدان و مشکلاتی که در امنیت برخی استانهای غربی پیش آمد، به صورت مشخص ۷۶ مرکز تروریستی و ضد انقلاب در اقلیم کردستان فعال شدند و سلاحهای اسرائیلی و امریکایی وارد کشور شد.»
استقرار نیروهای مسلح عراق در مرز مشترک
وزیر امور خارجه از رایزنی فشرده مقامهای امنیتی تهران و بغداد و همچنین مقامهای اقلیم کردستان در پی این اقدامات تروریستی در هفتههای اخیر خبر داد و افزود: «دوستان ما در دولت مرکزی در عراق متعهد شدند گروههای تروریستی را که در ۷۶ نقطه تحرکاتی را در استانهای غربی ما انجام داده بودند، دور کنند و در فاصله زمانی که با هم توافق کردیم نسبت به خلع سلاح آنها اقدام کنند.» امیرعبداللهیان با اشاره به این نکته که این گفتوگوها ادامه دارد، تأکید کرد: «قطعاً زمانی که نیروهای مسلح عراق در مرز مشترک ایران با اقلیم کردستان مستقر شوند و امنیت این مرزها را تضمین کنند، نیازی به اینکه ما بخواهیم برای دفاع از تمامیت ارضی خودمان و مقابله با سرایت ناامنیها به داخل کشورمان برخورد کنیم، نخواهد بود.»
درک نادرست از وقایع ایران
امیرعبداللهیان در ادامه به گفتوگوی ایران با مقامهای کشورهای جهان از جمله سه کشور اروپایی فرانسه، انگلیس و آلمان در خصوص تحولات هفتههای اخیر و اغتشاشات اشاره کرد و گفت: «در این تماسها مواضع جمهوری اسلامی را درباره روزهایی که پشت سر گذاشتیم، منعکس کردیم. سه کشور اروپایی، امریکا و لابی صهیونیستها درک درستی از تحولات و وقایع نداشتند. مداخلات زیادی را در عرصههای رسانهای و اظهارنظرهای سیاسی به عمل آوردند. برخی از مقامات در کشورهایی که ذکر کردم، تلاش کردند در روزهای بعد از اظهارات منفی خودشان با مصاحبههای متفاوتی تا حدودی اشتباهات خودشان را در این رابطه اصلاح کنند.» امیرعبداللهیان افزود: «من در اغتشاشات اخیر به مقامات اروپایی که مدعی دفاع از حقوق بشر هستند، گفتم که پلیس در ایران با صبری راهبردی قویاً خویشتنداری کرد. اینکه بیش از ۵۰ پلیس و نیروی امنیتی ما توسط آشوبگران و اغتشاشگران با سلاح گرم و سرد به شهادت رسیدند و چند هزار نیروی پلیس و مدافع امنیت ما مجروح شده و آسیبهای جدی دیدند، همه نشانه رعایت حقوق بشر و خویشتنداری پلیس و نیروهای حافظ امنیت در جمهوری اسلامی ایران است.»
رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین خبر داد که در خصوص وقایع اخیر نیز کمیتهای ملی زیر نظر وزیر کشور و سازمان امنیت کشور تشکیل شده و جمعی از حقوقدانان و مقامات دولتی و غیردولتی مرتبط در چهارچوب کمیتهای مستقل مسائل را پیگیری میکنند و گزارش را علاوه بر داخل ما در اختیار سایر جهات خارجی و بینالمللی قرار خواهیم داد.
انتقاد خود را به ریاض اعلام کردیم
آخرین تحولات پیرامون مذاکرات دوجانبه تهران و ریاض از دیگر محورهای مورد توجه وزیر امور خارجه بود. او در این رابطه گفت: «ما در عرصه سیاسی نسبت به آنچه در دور پنجم گفتوگوهای ایران و عربستان در عراق به توافق رسیدیم، پایبند هستیم.
آنچه ایران باید انجام میداد انجام شده و بخشهایی از توافق از سوی مقامات سعودی انجام نشده است. گفتوگو و همکاری ایران و عربستان را به دلایل مختلف مفید، مؤثر و مناسب برای صلح و امنیت در منطقه میدانیم. از اینکه یک رسانه شناخته شده به نام عربستان در وقایع هفته گذشته ایران نقش ترویج ترور و تروریسم را ایفا کرد گلایه و انتقاد خود را به مقامات عربستان منتقل کردیم و ایران این اقدام رسانهای غیر سازنده را در تعارض با توافقات دو کشور در بغداد میداند. امیدواریم عربستان نسبت به آنچه در دور پنجم گفتوگوها در بغداد توافق شد تعهداتش را عملیاتی کند تا دو کشور گامهایی را در مسیر طبیعی بردارند.» همزمان با این موضعگیری وزیر امور خارجه ایران، خبری به نقل از«احمد الصحاف»، سخنگوی رسمی وزارت خارجه عراق منتشر شد حاکی از آنکه گفتوگوهای ایرانی- سعودی از مرحله امنیتی به مرحله دیپلماتیک رسید که به گفته این مقام عراقی، اهمیت این گام نزدیک کردن رویکردها و حل اختلافات میان دو طرف است که در راستای منافع دو کشور و تمام منطقه است.
چشمداشتی به اراضی آذربایجان نداریم
امیرعبداللهیان درباره موضوع برآمده از اختلافات میان تهران و باکو درباره مواضع بحثبرانگیز مرزی این کشور نیز گفت: «من ماه گذشته سفری به ایروان داشتم و پاشینیان سفری رسمی به ایران انجام داد بخشی از محافل رسانهای در جمهوری آذربایجان نسبت به این سفر واکنش جدی نشان دادند. آذربایجان و ارمنستان را دو همسایه ایران میدانیم و هیچگاه روابط خود را با یک طرف به حساب طرف دیگر تفسیر نمیکنیم» او با بیان اینکه اولویت نگاه به سیاست همسایگی مناسبات با همه همسایگان در اولویت ایران است و هیچ چشمداشتی به اراضی کشورهای همسایه از جمله آذربایجان نداریم، افزود: «ولی به صراحت به همه بازیگران در حوزه قفقاز اعلام کردیم هرگونه تغییر ژئوپلیتیک در منطقه با واکنش ایران مواجه خواهد شد. ما با نگاه به همسایگی و برادری مناسبات با آذربایجان و سایر کشورهای همسایه را پیگیری میکنیم.»
بــــرش
گفتوگوی تیم سیاسی و نظامی ایران و اوکراین در کشور ثالث
وزیر امور خارجه برگزاری نشست میان کارشناسان نظامی ایران و اوکراین را تأیید کرد. به دنبال ادعای «کییف» پیرامون استفاده روسیه از پهپادهای ساخت ایران در درگیریهای اوکراین، ایران درخواست نشست کارشناسی مشترک با مقامات اوکراین را مطرح کرده بود تا این ادعاها با ارائه مدارک مستند بررسی شود. در پی این پیشنهاد «اولِگ نیکولِنکو» سخنگوی وزارت خارجه اوکراین در گفتوگو با «سیانان» از برگزاری جلسه کارشناسان نظامی ایران و اوکراین درخصوص ادعای مطرح شده از سوی کییف پیرامون استفاده روسیه از پهپادهای ساخت ایران خبر داد. امیرعبداللهیان در نشست خبری روز گذشته ضمن تأیید این خبر، گفت:«یکی از اقلام دفاعی در چهارچوب همکاریهای دفاعی میان ایران و روسیه ۱۱ ماه قبل از شروع جنگ اوکراین، فروش بسیار معدودی پهپاد ایرانی به روسیه بود. تاکنون هیچ مدرکی از طرف اوکراینی مبنی بر استفاده از پهپاد ایرانی در اوکراین دریافت نکردهایم.» امیرعبداللهیان با اعلام اینکه اخیراً تیم سیاسی و نظامی ایران و اوکراین در کشور ثالث گفتوگو کردند و ما بررسیهای خود را در این زمینه ادامه میدهیم، افزود:«وزیر خارجه اوکراین در گفتوگوی تلفنی به من گفت یک پهپاد به صورت سالم به دست نیروهای اوکراینی افتاده که روسی است ولی شبیه پهپاد شاهد ایرانی است و من گفتم که این گواه این است که ایران به مواضع خود پایبند است. به روسها بیش از دو بار گفتیم و گفتند که صرفاً از سلاحهای ساخت روسیه در جنگ اوکراین استفاده شده است. جنگ را راهحل نمیدانیم و به تلاشها برای بازگشت صلح و آرامش ادامه میدهیم.»
یک صهیونیست کشته و 18 نفر مجروح شدند
3 انفجار در قلب سرزمین های اشغالی
حسین فاطمی/ وقوع سه انفجار از جمله یکی در ورودی شهر قدس اشغالی و زخمی شدن چندین شهرکنشین صهیونیست آژیرهای خطر را در شهرکهای صهیونیستی به صدا درآورد.
شبکه الجزیره دیروز (چهارشنبه) به نقل از رادیو ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرد که در پی انفجار یک بمب در ایستگاه اتوبوسی در ورودی قدس اشغالی ۱۲ شهرکنشین مجروح شدند که حال دو نفر از آنها وخیم اعلام شده و برخی منابع از کشته شدن یکی از مجروحان خبر دادهاند. شواهد اولیه حاکی از آن است که این بمب در یک کیف جاسازی شده بود.
اسکای نیوز عربی نیز در این باره اعلام کرد پلیس رژیم صهیونیستی برای تحقیقات و یافتن عاملان این انفجار ورودیهای قدس را بسته است. تلویزیون اسرائیل نیز از وقوع دو انفجار دیگر در شهرک «راموت» در قدس غربی خبر داد که دستکم ۶ زخمی برجا گذاشته است. به گزارش منابع خبری درپی انفجارهای صبح دیروز چهارشنبه جلسهای میان رؤسای نهادهای امنیتی رژیم صهیونیستی و در رأس آنها بنی گانتس، وزیر جنگ و رئیس شاباک در حال برگزاری است. طبق این گزارش، نیروهای پلیس و ارتش رژیم صهیونیستی در قدس به حالت آمادهباش درآمده و در جستوجوی عاملان انفجار هستند.
ایتمار بن غفیر، عضو تندروی کنست اسرائیل که گفته میشود یکی از اعضای اصلی کابینه دولت بنیامین نتانیاهو خواهد بود در واکنش به انفجارهای قدس اذعان کرد: «انفجار در قدس ما را به زمان انتفاضه لعنتی بازگرداند.» شبکه خبری آی 24 اسرائیل نیز از دستگیری سه فلسطینی در ارتباط با این عملیات خبر داد. انفجارهای قدس استقبال گروههای مقاومت فلسطین و در رأس آنها جنبشهای حماس و جهاد اسلامی را به همراه داشته است. گروههای مقاومت این انفجارها را نتیجه یک عملیات دلاورانه و پاسخی طبیعی به جنایات و تجاوزات رژیم صهیونیستی و شهرکنشینان تندروی آن در قدس اشغالی، مسجدالاقصی و دیگر مناطق فلسطین خواندند. عبداللطیف القانوع، سخنگوی حماس در این باره تأکید کرد: «اشغالگران ثمره جنایتهای خود علیه ملت فلسطین و مسجدالاقصی را برداشت میکنند. خشم الاقصی شعلهور شده و همه مناطق را درخواهد نوردید.» جنبش جهاد اسلامی فلسطین نیز تأکید کرد: «تمامی عملیات یهودیسازی، حمله به مقدسات و مردم ما در قدس، الخلیل، جنین و نابلس بدون مجازات نخواهد ماند.»
دور جدید یورشها به نابلس
همزمان با وقوع انفجار در قدس اشغالی، دور جدید یورش ارتش رژیم صهیونیستی به شهر نابلس در شمال کرانه باختری آغاز شد که تاکنون به شهادت یک کودک و مجروح شدن دهها فلسطینی انجامید. آن گونه که فلسطین الآن، گزارش داده است، وزارت بهداشت فلسطین دیروز چهارشنبه در بیانیهای اعلام کرد که در اثر تیراندازی نیروهای رژیم صهیونیستی در نابلس که اخیراً به بهانه شروع حملات فلسطینیها از این منطقه علیه صهیونیستها، توسط ارتش اشغالگر محاصره شده است، یک کودک شهید، پنج فلسطینی با گلولههای نیروهای صهیونیستی زخمی و دهها نفر دیگر در اثر پرتاب گاز اشکآور دچار خفگی شدند. پیش از این وزارت بهداشت فلسطین اعلام کرده بود، در اثر تیراندازیهای ارتش رژیم صهیونیستی پنج نفر زخمی شدند که حال یکی از آنها وخیم است و همگی به بیمارستان دولتی رفیدیا در نابلس منتقل شدند. هلال احمر فلسطین هم اعلام کرد، نیروهای رژیم صهیونیستی مستقیماً به کادر این نهاد تیراندازی کردهاند و در اثر آن یکی از خودروها خسارت سنگینی متحمل شده است. شاهدان میگویند، شمار زیادی از نیروهای رژیم صهیونیستی با بولدوزر نظامی به چندین محله نابلس یورش بردند و درگیریهایی میان فلسطینیها و نیروهای صهیونیستی رخ داده است. یورشها و حملات نیروهای رژیم صهیونیستی از چند ماه پیش به کرانه باختری بویژه نابلس و جنین ادامه دارد که در اثر آن دهها فلسطینی شهید شدهاند. در مقابل عملیات فلسطینیها علیه ارتش رژیم صهیونیستی و شهرک نشینان افزایش یافته و چندین کشته و زخمی بر جا گذاشته است.
هشدار سازمان ملل درباره خسارت میلیاردی تحمیلی به فلسطین
به موازات تحولات میدانی یاده شده در سرزمینهای اشغالی، سازمان ملل در گزارشی اعلام کرد، محدودیتهای اعمال شده توسط رژیم صهیونیستی در کرانه باختری حدود ۵۰ میلیارد دلار برای اقتصاد فلسطین بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۰ هزینه داشته است. به گزارش فلسطین الآن، سازمان ملل در گزارشی از محدودیتهای اضافی اسرائیل در کرانه باختری که ناقض قطعنامههای شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل است، صحبت میکند. این سازمان اعلام کرد، محدودیتهای اضافی اعمال شده بر توسعه فلسطین در بخشهایی از کرانه باختری که تحت کنترل اسرائیل است حدود ۵۰ میلیارد دلار برای اقتصاد فلسطین بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۰ هزینه داشته است.
کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل، «آنکتاد»، در گزارشی اعلام کرد که محدودیتهای اضافی اعمالشده در منطقه G در کرانه باختری، که هنوز تحت کنترل کامل اسرائیل است، سالانه ۲،۵ میلیارد دلار هزینه دارد. (یعنی آنچه که اقتصاد فلسطین در طول ۲۰ سال از دست داده است ۵۰ میلیارد تخمین زده میشود). این مبلغ بیش از دو و نیم برابر تولید ناخالص داخلی فلسطین در سال ۲۰۲۰ است. آنکتاد اعلام کرد، علیرغم تعدادی از قطعنامههای شورای امنیت و مجمع عمومی که بر اساس قوانین بینالمللی، غیرقانونی بودن شهرکسازیها و تصاحب زمینها با زور را تأیید میکند، این اقدامات همچنان در حال گسترش هستند.
این سازمان در ادامه اعلام کرد، در عین حال دسترسی فلسطینیان به ۳۰ درصد باقیمانده منطقه G همچنان به شدت محدود است. گفتنی است که تعدادی از محدودیتها در سراسر کرانه باختری اعمال میشود، از جمله ممنوعیت واردات برخی فناوریها، الزامات سختگیرانه مجوز، کنترلهای شدید اداری و ایستهای بازرسی و مسدود کردن جادهها. آنکتاد همچنین برآورد کرده است که سهم سالانه شهرکهای اسرائیلی به اقتصاد اشغالگر اسرائیل بالغ بر ۴۱ میلیارد دلار یا ۲۲۷ درصد از تولید ناخالص داخلی فلسطین در سال ۲۰۲۱ است.
بر اساس «توافق اسلو» که در سال ۱۹۹۳ منعقد شد، کرانه باختری به سه بخش اداری تقسیم شد: «منطقه A که تحت کنترل تشکیلات خودگردان فلسطین است، منطقه B که تحت کنترل مشترک است و منطقه G که بزرگترین بخش است حدود ۶۰ درصد از اراضی را تشکیل میدهد که تحت کنترل کامل اسرائیل است.» منطقه G تنها قسمت هممرز با کرانه باختری است و حاوی حاصلخیزترین زمینها و با ارزشترین منابع طبیعی است.
فراخوان برای تشکیل «کشور فلسطین»
در کنار این تحولات، دبیرکل پیشین اتحادیه عرب خواستار اقدام تمامی محافل و رویدادها برای تشکیل «کشور فلسطین» شد، دبیرکل سازمان ملل نیز با توجه به چالشهای موجود در جهان، حمایت از منابع کشورهای در حال توسعه را خواستار شد.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک روسیه، عمرو موسی، دبیرکل پیشین اتحادیه عرب در نهمین همایش اتحاد تمدنها، تأکید کرد: «کشور فلسطین موضوعی نمادین نیست و باید یک کشور فلسطینی مؤثر و کارآمد وجود داشته باشد و در تمامی مجامع و رویدادها برای تشکیل کشور فلسطین اقدام شود و همه و نه فقط اعراب خواستار چنین نقشی هستند.»
شبکه الجزیره دیروز (چهارشنبه) به نقل از رادیو ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرد که در پی انفجار یک بمب در ایستگاه اتوبوسی در ورودی قدس اشغالی ۱۲ شهرکنشین مجروح شدند که حال دو نفر از آنها وخیم اعلام شده و برخی منابع از کشته شدن یکی از مجروحان خبر دادهاند. شواهد اولیه حاکی از آن است که این بمب در یک کیف جاسازی شده بود.
اسکای نیوز عربی نیز در این باره اعلام کرد پلیس رژیم صهیونیستی برای تحقیقات و یافتن عاملان این انفجار ورودیهای قدس را بسته است. تلویزیون اسرائیل نیز از وقوع دو انفجار دیگر در شهرک «راموت» در قدس غربی خبر داد که دستکم ۶ زخمی برجا گذاشته است. به گزارش منابع خبری درپی انفجارهای صبح دیروز چهارشنبه جلسهای میان رؤسای نهادهای امنیتی رژیم صهیونیستی و در رأس آنها بنی گانتس، وزیر جنگ و رئیس شاباک در حال برگزاری است. طبق این گزارش، نیروهای پلیس و ارتش رژیم صهیونیستی در قدس به حالت آمادهباش درآمده و در جستوجوی عاملان انفجار هستند.
ایتمار بن غفیر، عضو تندروی کنست اسرائیل که گفته میشود یکی از اعضای اصلی کابینه دولت بنیامین نتانیاهو خواهد بود در واکنش به انفجارهای قدس اذعان کرد: «انفجار در قدس ما را به زمان انتفاضه لعنتی بازگرداند.» شبکه خبری آی 24 اسرائیل نیز از دستگیری سه فلسطینی در ارتباط با این عملیات خبر داد. انفجارهای قدس استقبال گروههای مقاومت فلسطین و در رأس آنها جنبشهای حماس و جهاد اسلامی را به همراه داشته است. گروههای مقاومت این انفجارها را نتیجه یک عملیات دلاورانه و پاسخی طبیعی به جنایات و تجاوزات رژیم صهیونیستی و شهرکنشینان تندروی آن در قدس اشغالی، مسجدالاقصی و دیگر مناطق فلسطین خواندند. عبداللطیف القانوع، سخنگوی حماس در این باره تأکید کرد: «اشغالگران ثمره جنایتهای خود علیه ملت فلسطین و مسجدالاقصی را برداشت میکنند. خشم الاقصی شعلهور شده و همه مناطق را درخواهد نوردید.» جنبش جهاد اسلامی فلسطین نیز تأکید کرد: «تمامی عملیات یهودیسازی، حمله به مقدسات و مردم ما در قدس، الخلیل، جنین و نابلس بدون مجازات نخواهد ماند.»
دور جدید یورشها به نابلس
همزمان با وقوع انفجار در قدس اشغالی، دور جدید یورش ارتش رژیم صهیونیستی به شهر نابلس در شمال کرانه باختری آغاز شد که تاکنون به شهادت یک کودک و مجروح شدن دهها فلسطینی انجامید. آن گونه که فلسطین الآن، گزارش داده است، وزارت بهداشت فلسطین دیروز چهارشنبه در بیانیهای اعلام کرد که در اثر تیراندازی نیروهای رژیم صهیونیستی در نابلس که اخیراً به بهانه شروع حملات فلسطینیها از این منطقه علیه صهیونیستها، توسط ارتش اشغالگر محاصره شده است، یک کودک شهید، پنج فلسطینی با گلولههای نیروهای صهیونیستی زخمی و دهها نفر دیگر در اثر پرتاب گاز اشکآور دچار خفگی شدند. پیش از این وزارت بهداشت فلسطین اعلام کرده بود، در اثر تیراندازیهای ارتش رژیم صهیونیستی پنج نفر زخمی شدند که حال یکی از آنها وخیم است و همگی به بیمارستان دولتی رفیدیا در نابلس منتقل شدند. هلال احمر فلسطین هم اعلام کرد، نیروهای رژیم صهیونیستی مستقیماً به کادر این نهاد تیراندازی کردهاند و در اثر آن یکی از خودروها خسارت سنگینی متحمل شده است. شاهدان میگویند، شمار زیادی از نیروهای رژیم صهیونیستی با بولدوزر نظامی به چندین محله نابلس یورش بردند و درگیریهایی میان فلسطینیها و نیروهای صهیونیستی رخ داده است. یورشها و حملات نیروهای رژیم صهیونیستی از چند ماه پیش به کرانه باختری بویژه نابلس و جنین ادامه دارد که در اثر آن دهها فلسطینی شهید شدهاند. در مقابل عملیات فلسطینیها علیه ارتش رژیم صهیونیستی و شهرک نشینان افزایش یافته و چندین کشته و زخمی بر جا گذاشته است.
هشدار سازمان ملل درباره خسارت میلیاردی تحمیلی به فلسطین
به موازات تحولات میدانی یاده شده در سرزمینهای اشغالی، سازمان ملل در گزارشی اعلام کرد، محدودیتهای اعمال شده توسط رژیم صهیونیستی در کرانه باختری حدود ۵۰ میلیارد دلار برای اقتصاد فلسطین بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۰ هزینه داشته است. به گزارش فلسطین الآن، سازمان ملل در گزارشی از محدودیتهای اضافی اسرائیل در کرانه باختری که ناقض قطعنامههای شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل است، صحبت میکند. این سازمان اعلام کرد، محدودیتهای اضافی اعمال شده بر توسعه فلسطین در بخشهایی از کرانه باختری که تحت کنترل اسرائیل است حدود ۵۰ میلیارد دلار برای اقتصاد فلسطین بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۰ هزینه داشته است.
کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل، «آنکتاد»، در گزارشی اعلام کرد که محدودیتهای اضافی اعمالشده در منطقه G در کرانه باختری، که هنوز تحت کنترل کامل اسرائیل است، سالانه ۲،۵ میلیارد دلار هزینه دارد. (یعنی آنچه که اقتصاد فلسطین در طول ۲۰ سال از دست داده است ۵۰ میلیارد تخمین زده میشود). این مبلغ بیش از دو و نیم برابر تولید ناخالص داخلی فلسطین در سال ۲۰۲۰ است. آنکتاد اعلام کرد، علیرغم تعدادی از قطعنامههای شورای امنیت و مجمع عمومی که بر اساس قوانین بینالمللی، غیرقانونی بودن شهرکسازیها و تصاحب زمینها با زور را تأیید میکند، این اقدامات همچنان در حال گسترش هستند.
این سازمان در ادامه اعلام کرد، در عین حال دسترسی فلسطینیان به ۳۰ درصد باقیمانده منطقه G همچنان به شدت محدود است. گفتنی است که تعدادی از محدودیتها در سراسر کرانه باختری اعمال میشود، از جمله ممنوعیت واردات برخی فناوریها، الزامات سختگیرانه مجوز، کنترلهای شدید اداری و ایستهای بازرسی و مسدود کردن جادهها. آنکتاد همچنین برآورد کرده است که سهم سالانه شهرکهای اسرائیلی به اقتصاد اشغالگر اسرائیل بالغ بر ۴۱ میلیارد دلار یا ۲۲۷ درصد از تولید ناخالص داخلی فلسطین در سال ۲۰۲۱ است.
بر اساس «توافق اسلو» که در سال ۱۹۹۳ منعقد شد، کرانه باختری به سه بخش اداری تقسیم شد: «منطقه A که تحت کنترل تشکیلات خودگردان فلسطین است، منطقه B که تحت کنترل مشترک است و منطقه G که بزرگترین بخش است حدود ۶۰ درصد از اراضی را تشکیل میدهد که تحت کنترل کامل اسرائیل است.» منطقه G تنها قسمت هممرز با کرانه باختری است و حاوی حاصلخیزترین زمینها و با ارزشترین منابع طبیعی است.
فراخوان برای تشکیل «کشور فلسطین»
در کنار این تحولات، دبیرکل پیشین اتحادیه عرب خواستار اقدام تمامی محافل و رویدادها برای تشکیل «کشور فلسطین» شد، دبیرکل سازمان ملل نیز با توجه به چالشهای موجود در جهان، حمایت از منابع کشورهای در حال توسعه را خواستار شد.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک روسیه، عمرو موسی، دبیرکل پیشین اتحادیه عرب در نهمین همایش اتحاد تمدنها، تأکید کرد: «کشور فلسطین موضوعی نمادین نیست و باید یک کشور فلسطینی مؤثر و کارآمد وجود داشته باشد و در تمامی مجامع و رویدادها برای تشکیل کشور فلسطین اقدام شود و همه و نه فقط اعراب خواستار چنین نقشی هستند.»
«ایران» پیامدهای قدرت گرفتن جریان راست افراطی در سرزمینهای اشغالی را بررسی می کند
صهیونیست ها به جان هم میافتند
بیست و پنجمین دور انتخابات پارلمانی از زمان حیات رژیم صهیونیستی برگزار شد و پیروزی جناح لیکود و راست مذهبی در اسرائیل یکی از مهمترین تحولات چند دهه اخیر رژیم صهیونیستی است. به گونهای که راست افراطی در قالب حزب صهیونیسم دینی به ریاست بتصلائل اصموطریچ و همپیمان با حزب «قدرت یهودی» به ریاست ایتامار بنگویر ۱۴ کرسی به دست آوردند. واقعیت انتخابات یک نوامبر این است که این حزب افراطی موفق شد آرایی بیش از حزب وحدت ملی کسب کند که چهرههای اصلیاش دو فرمانده ستاد ارتش اسرائیل (بنی گانتز، وزیر دفاع کنونی و گادی آیزنکات که به مقابله با نیروی قدس قاسم سلیمانی معروف بود) و یکی از وزرای سابق حزب نتانیاهو (گیدئون صعر) بودند.
در دو انتخابات سپتامبر 2019 و مارس 2020، دو حزب راست افراطی «قدرت یهودی» و «صهیونیسم مذهبی» موفق به همکاری با هم نشدند و حزب قدرت یهودی هر بار زیر حدنصاب قرار گرفت، اما وقتی کار به چهارمین انتخابات پیاپی در مارس 2021 کشید این دو حزب با هم ائتلاف کرده و 225 هزار رأی به دست آوردند که به کسب 6 کرسی انجامید؛ رویدادی که در تاریخ تأسیس رژیم صهیونیستی بیسابقه بود.
بیست و پنجمین دور انتخابات پارلمانی از زمان حیات رژیم صهیونیستی برگزار شد و پیروزی جناح لیکود و راست مذهبی در اسرائیل یکی از مهمترین تحولات چند دهه اخیر رژیم صهیونیستی است. به گونهای که راست افراطی در قالب حزب صهیونیسم دینی به ریاست بتصلائل اصموطریچ و همپیمان با حزب «قدرت یهودی» به ریاست ایتامار بنگویر ۱۴ کرسی به دست آوردند. واقعیت انتخابات یک نوامبر این است که این حزب افراطی موفق شد آرایی بیش از حزب وحدت ملی کسب کند که چهرههای اصلیاش دو فرمانده ستاد ارتش اسرائیل (بنی گانتز، وزیر دفاع کنونی و گادی آیزنکات که به مقابله با نیروی قدس قاسم سلیمانی معروف بود) و یکی از وزرای سابق حزب نتانیاهو (گیدئون صعر) بودند.
در دو انتخابات سپتامبر 2019 و مارس 2020، دو حزب راست افراطی «قدرت یهودی» و «صهیونیسم مذهبی» موفق به همکاری با هم نشدند و حزب قدرت یهودی هر بار زیر حدنصاب قرار گرفت، اما وقتی کار به چهارمین انتخابات پیاپی در مارس 2021 کشید این دو حزب با هم ائتلاف کرده و 225 هزار رأی به دست آوردند که به کسب 6 کرسی انجامید؛ رویدادی که در تاریخ تأسیس رژیم صهیونیستی بیسابقه بود.
آنچه که مشخص است ساکنین سرزمین اشغالی از احزاب راست میانه و افراطی و مذهبی حمایت کردند و دولتی راست متمایل به مذهب روی کار خواهد آمد و این نشان میدهد فکر غالب بر اکثر یهودیان اسرائیل، راست مذهبی است. راستهای مذهبی در اسرائیل از مخالفان شدید فلسطینیها و طرفدار توسعه شهرکهای یهودینشین و مخالف دو دولت و قرارداد «اسلو» هستند. با وجود گذر شهرک نشینان صهیونیست به سمت راست مذهبی، به نظر میرسد که راست مذهبی یکی از چالشهای اصلی رژیم صهیونیستی است. این چالش در یک چهارچوب کلی به نام فروپاشی از درون قرار میگیرد.
در زمان حاضر «بتصلائل اصموطریچ» و «ایتامار بنگویر» رهبران دو حزب اصلی راست افراطی اسرائیل را بهعهده دارند، هر دوی آنها شخصیتهایی افراط گرا و دارای سوابق شرارت و تندروی و عقاید عجیب و غریب هستند، از جمله بتصلائل اصموطریچ در سال 2005 بهدلیل سازماندهی یک تظاهرات خشونتآمیز در مخالفت با خروج یکطرفه اسرائیل از غزه دستگیر و محاکمه شد. در کجفهمی اصموطریچ همین بس که وی در یک مصاحبه وجود علومی همچون ریاضی و فیزیک را نیز رد میکند و آنها را علومی پوچ و بیفایده میداند. در سمت دیگر این جریان ایتامار بنگویر وجود دارد که خود وکیل است و بارها وظیفه دفاع کورکورانه از نژادپرستان و افراط گرایان یهودی را که بهدلیل اقدامات نژادپرستانه و جنایتبارشان علیه فلسطینیان به زندان افتادهاند، بهعهده داشته است.
تا همین 10 سال قبل کسی تصور نمیکرد اصموطریچ و بنگویر دو فرد ابله با سوابق حبس و زندان در آستانه قرار گرفتن در پستهای وزارتی قرار بگیرند. اصموطریچ در سال 2020 فلسطینیان ساکن مناطق بدوی صحرای نقب را یک «بمب ساعتی» دانسته بود که باید توسط اسرائیل خنثی شوند! بنگویر همچنین معتقد است عربهای اسرائیل نباید از حق رأی دادن در انتخابات برخوردار باشند و این امر را از «اشتباهات داوید بن گوریون»، اولین نخستوزیر اسرائیل میداند. ویدیوهای زیادی از بنگویر در فضای مجازی وجود دارد که اقدام به فحاشی و درگیری فیزیکی با عربها و مخالفان خود میکند.
روی کار آمدن راست مذهبی در اسرائیل از دو جهت میتواند مسأله فروپاشی از درون رژیم صهیونیستی را تقویت کند:
1- نزاع و درگیری با سکولارها
2- افزایش خشونت علیه فلسطینیان و متعاقباً پاسخ شدید فلسطینیان به شهرکنشینان صهیونیست
جنگ فرهنگی بویژه بین «خریدیم» و جریان اصلی صهیونیسم سکولار جریان دارد. (خریدیم یا همان خداترسان خصوصیاتی دارند که آنها را از دیگر یهودیان متمایز می کند. جهانبینی آنها شدیداً با اکثریت مردم در تضاد است. آنها فقط تورات و «هلاخا» را بهعنوان اساس زندگی یهود می پذیرند، منتقد اصول دموکراتیک هستند، به ساختارهای اجتماعی سلسله مراتبی که خاخامها در رأس آن قرار دارند متکی بوده، از خدمت سربازی معاف هستند و سیستم آموزشی آنها باید از مداخلات خارجی مصون باقی بماند). در سال ۲۰۱۷، حدود ۷۷ درصد از نظرسنجیها این تنش را شدیدترین درگیری بین یهودیان دانستند. ۹۰ درصد اسرائیلیهای لائیک معتقدند دین و دولت باید جدا باشند در حالی که ۸۲ درصد از خریدیمها انتظار دارند که دولت اعتقادات مذهبی را ترویج دهد. بخشهای زیادی از جامعه رژیم صهیونیستی احساس می کنند که خریدیم بیش از حد بر زندگی آنها تأثیرگذار است.
جمعیت خریدیمها هنگام تأسیس رژیم صهیونیستی حدود ۳۵٫۰۰۰ تا ۴۵٫۰۰۰ نفر بود اما هفتاد سال بعد، با نرخ موالید بالا، آنها از مرز یک میلیون نفر (۱۲ درصد جمعیت) عبور کردهاند. در سرزمینهای اشغالی اصطلاح «خریدیزیشن» بیانگر این واقعیت است که خریدیمها مناطق مرسوم خود را ترک و به مناطق غیر خریدیم نقل مکان می کنند. به گفته وزارت مسکن رژیم صهیونیستی تا سال ۲۰۳۵، اسرائیل با کسری۲۰۰ هزار واحد مسکونی برای خانوادههای خریدیم مواجه خواهد بود. به طور کلی هرکجا خریدیمها مستقر شوند تصاویر عمومی زنان با اسپری رنگ آمیزی می شود، زنان باید از پوشیدن لباس باز، خودداری کنند، احتمالاً پیاده رو اختصاصی داشته باشند و تفکیک جنسیتی در بسیاری از مناطق رعایت می شود. این فرایند در سرزمینهای اشغالی به «حذف زنان از حوزه عمومی» شهرت یافته است. سایر گروههای راست افراطی در سرزمینهای اشغالی هم دیدگاههایی همانند خریدیم دارند و در نزاع و درگیر با سکولارها به سر میبرند.
افراط گرایی جناح راست مذهبی در اسرائیل باعث شده است که خشونتها و کشتار فلسطینیها افزایش یابد. راست افراطی خواهان الحاق کرانه باختری به سرزمینهای اشغالی و کوچاندن فلسطینیان از برخی مناطق کرانه باختری هستند. راست افراطی بشدت با معاهدات صلح با فلسطینیان مخالف است و راهحل دو دولتی سازمان ملل را به هیچوجه نمیپذیرد. در حال حاضر در صورتی که راست افراطی بتواند وزارت کشور در اسرائیل را به دست بیاورد، فشار علیه فلسطینیان افزایش مییابد و شاهد یورش و هجوم شهرک نشینان صهیونیست به مناطق کرانه باختری خواهیم بود. از سویی دیگر بعد از نبرد سیفالقدس یک وحدت میدانی در غزه و کرانه باختری شکل گرفته است و در کرانه باختری گردانهای مسلح زیادی تشکیل شده است که عملیاتهای مختلفی در سرزمینهای اشغالی انجام دادهاند. عملیاتهایی که در طول 20 سال اخیر در سرزمینهای اشغالی بیسابقه بوده است.
اکنون با وحدت و هماهنگی میدان بین غزه و کرانه باختری، به نظر میرسد با افزایش فشار به فلسطینیان عملیاتهای مختلفی چه در قالب استشهادی و چه در قالب درگیریهای محلی بین شهرکنشینان صهیونیست و فلسطینیان آغاز خواهد شد که خود منجر به تضعیف رژیم صهیونیستی در جبهه داخلی خواهد شد؛ امری که میتواند در بلند مدت و ترکیب نزاعها در سرزمینهای اشغالی موضوع فروپاشی از درون رژیم صهیونیستی را تقویت کند. بسیاری از کارشناسان صهیونیست اعتقاد دارند که راست افراطی در نزاع با سکولارها و فلسطینیان باعث فروپاشی رژیم صهیونیستی خواهد شد.
آفرایم گانور، کارشناس امور امنیتی و نظامی در یادداشت روزنامه معاریو در این زمینه میگوید: یک دهه اخیر یکی از تاریکترین و دشوارترین دورههای تاریخ سیاسی و اجتماعی اسرائیل محسوب میشود که در آن بحران رهبری هم در اسرائیل نمایانتر از گذشته شد. شکاف و اختلاف صرفاً سیاسی نبوده، بلکه اسرائیل شاهد شکاف و اختلافات شدید اجتماعی هم هست که با ورود به هر یک از پروسههای انتخاباتی شدیدتر از گذشته میشود.
در دو انتخابات سپتامبر 2019 و مارس 2020، دو حزب راست افراطی «قدرت یهودی» و «صهیونیسم مذهبی» موفق به همکاری با هم نشدند و حزب قدرت یهودی هر بار زیر حدنصاب قرار گرفت، اما وقتی کار به چهارمین انتخابات پیاپی در مارس 2021 کشید این دو حزب با هم ائتلاف کرده و 225 هزار رأی به دست آوردند که به کسب 6 کرسی انجامید؛ رویدادی که در تاریخ تأسیس رژیم صهیونیستی بیسابقه بود.
بیست و پنجمین دور انتخابات پارلمانی از زمان حیات رژیم صهیونیستی برگزار شد و پیروزی جناح لیکود و راست مذهبی در اسرائیل یکی از مهمترین تحولات چند دهه اخیر رژیم صهیونیستی است. به گونهای که راست افراطی در قالب حزب صهیونیسم دینی به ریاست بتصلائل اصموطریچ و همپیمان با حزب «قدرت یهودی» به ریاست ایتامار بنگویر ۱۴ کرسی به دست آوردند. واقعیت انتخابات یک نوامبر این است که این حزب افراطی موفق شد آرایی بیش از حزب وحدت ملی کسب کند که چهرههای اصلیاش دو فرمانده ستاد ارتش اسرائیل (بنی گانتز، وزیر دفاع کنونی و گادی آیزنکات که به مقابله با نیروی قدس قاسم سلیمانی معروف بود) و یکی از وزرای سابق حزب نتانیاهو (گیدئون صعر) بودند.
در دو انتخابات سپتامبر 2019 و مارس 2020، دو حزب راست افراطی «قدرت یهودی» و «صهیونیسم مذهبی» موفق به همکاری با هم نشدند و حزب قدرت یهودی هر بار زیر حدنصاب قرار گرفت، اما وقتی کار به چهارمین انتخابات پیاپی در مارس 2021 کشید این دو حزب با هم ائتلاف کرده و 225 هزار رأی به دست آوردند که به کسب 6 کرسی انجامید؛ رویدادی که در تاریخ تأسیس رژیم صهیونیستی بیسابقه بود.
آنچه که مشخص است ساکنین سرزمین اشغالی از احزاب راست میانه و افراطی و مذهبی حمایت کردند و دولتی راست متمایل به مذهب روی کار خواهد آمد و این نشان میدهد فکر غالب بر اکثر یهودیان اسرائیل، راست مذهبی است. راستهای مذهبی در اسرائیل از مخالفان شدید فلسطینیها و طرفدار توسعه شهرکهای یهودینشین و مخالف دو دولت و قرارداد «اسلو» هستند. با وجود گذر شهرک نشینان صهیونیست به سمت راست مذهبی، به نظر میرسد که راست مذهبی یکی از چالشهای اصلی رژیم صهیونیستی است. این چالش در یک چهارچوب کلی به نام فروپاشی از درون قرار میگیرد.
در زمان حاضر «بتصلائل اصموطریچ» و «ایتامار بنگویر» رهبران دو حزب اصلی راست افراطی اسرائیل را بهعهده دارند، هر دوی آنها شخصیتهایی افراط گرا و دارای سوابق شرارت و تندروی و عقاید عجیب و غریب هستند، از جمله بتصلائل اصموطریچ در سال 2005 بهدلیل سازماندهی یک تظاهرات خشونتآمیز در مخالفت با خروج یکطرفه اسرائیل از غزه دستگیر و محاکمه شد. در کجفهمی اصموطریچ همین بس که وی در یک مصاحبه وجود علومی همچون ریاضی و فیزیک را نیز رد میکند و آنها را علومی پوچ و بیفایده میداند. در سمت دیگر این جریان ایتامار بنگویر وجود دارد که خود وکیل است و بارها وظیفه دفاع کورکورانه از نژادپرستان و افراط گرایان یهودی را که بهدلیل اقدامات نژادپرستانه و جنایتبارشان علیه فلسطینیان به زندان افتادهاند، بهعهده داشته است.
تا همین 10 سال قبل کسی تصور نمیکرد اصموطریچ و بنگویر دو فرد ابله با سوابق حبس و زندان در آستانه قرار گرفتن در پستهای وزارتی قرار بگیرند. اصموطریچ در سال 2020 فلسطینیان ساکن مناطق بدوی صحرای نقب را یک «بمب ساعتی» دانسته بود که باید توسط اسرائیل خنثی شوند! بنگویر همچنین معتقد است عربهای اسرائیل نباید از حق رأی دادن در انتخابات برخوردار باشند و این امر را از «اشتباهات داوید بن گوریون»، اولین نخستوزیر اسرائیل میداند. ویدیوهای زیادی از بنگویر در فضای مجازی وجود دارد که اقدام به فحاشی و درگیری فیزیکی با عربها و مخالفان خود میکند.
روی کار آمدن راست مذهبی در اسرائیل از دو جهت میتواند مسأله فروپاشی از درون رژیم صهیونیستی را تقویت کند:
1- نزاع و درگیری با سکولارها
2- افزایش خشونت علیه فلسطینیان و متعاقباً پاسخ شدید فلسطینیان به شهرکنشینان صهیونیست
جنگ فرهنگی بویژه بین «خریدیم» و جریان اصلی صهیونیسم سکولار جریان دارد. (خریدیم یا همان خداترسان خصوصیاتی دارند که آنها را از دیگر یهودیان متمایز می کند. جهانبینی آنها شدیداً با اکثریت مردم در تضاد است. آنها فقط تورات و «هلاخا» را بهعنوان اساس زندگی یهود می پذیرند، منتقد اصول دموکراتیک هستند، به ساختارهای اجتماعی سلسله مراتبی که خاخامها در رأس آن قرار دارند متکی بوده، از خدمت سربازی معاف هستند و سیستم آموزشی آنها باید از مداخلات خارجی مصون باقی بماند). در سال ۲۰۱۷، حدود ۷۷ درصد از نظرسنجیها این تنش را شدیدترین درگیری بین یهودیان دانستند. ۹۰ درصد اسرائیلیهای لائیک معتقدند دین و دولت باید جدا باشند در حالی که ۸۲ درصد از خریدیمها انتظار دارند که دولت اعتقادات مذهبی را ترویج دهد. بخشهای زیادی از جامعه رژیم صهیونیستی احساس می کنند که خریدیم بیش از حد بر زندگی آنها تأثیرگذار است.
جمعیت خریدیمها هنگام تأسیس رژیم صهیونیستی حدود ۳۵٫۰۰۰ تا ۴۵٫۰۰۰ نفر بود اما هفتاد سال بعد، با نرخ موالید بالا، آنها از مرز یک میلیون نفر (۱۲ درصد جمعیت) عبور کردهاند. در سرزمینهای اشغالی اصطلاح «خریدیزیشن» بیانگر این واقعیت است که خریدیمها مناطق مرسوم خود را ترک و به مناطق غیر خریدیم نقل مکان می کنند. به گفته وزارت مسکن رژیم صهیونیستی تا سال ۲۰۳۵، اسرائیل با کسری۲۰۰ هزار واحد مسکونی برای خانوادههای خریدیم مواجه خواهد بود. به طور کلی هرکجا خریدیمها مستقر شوند تصاویر عمومی زنان با اسپری رنگ آمیزی می شود، زنان باید از پوشیدن لباس باز، خودداری کنند، احتمالاً پیاده رو اختصاصی داشته باشند و تفکیک جنسیتی در بسیاری از مناطق رعایت می شود. این فرایند در سرزمینهای اشغالی به «حذف زنان از حوزه عمومی» شهرت یافته است. سایر گروههای راست افراطی در سرزمینهای اشغالی هم دیدگاههایی همانند خریدیم دارند و در نزاع و درگیر با سکولارها به سر میبرند.
افراط گرایی جناح راست مذهبی در اسرائیل باعث شده است که خشونتها و کشتار فلسطینیها افزایش یابد. راست افراطی خواهان الحاق کرانه باختری به سرزمینهای اشغالی و کوچاندن فلسطینیان از برخی مناطق کرانه باختری هستند. راست افراطی بشدت با معاهدات صلح با فلسطینیان مخالف است و راهحل دو دولتی سازمان ملل را به هیچوجه نمیپذیرد. در حال حاضر در صورتی که راست افراطی بتواند وزارت کشور در اسرائیل را به دست بیاورد، فشار علیه فلسطینیان افزایش مییابد و شاهد یورش و هجوم شهرک نشینان صهیونیست به مناطق کرانه باختری خواهیم بود. از سویی دیگر بعد از نبرد سیفالقدس یک وحدت میدانی در غزه و کرانه باختری شکل گرفته است و در کرانه باختری گردانهای مسلح زیادی تشکیل شده است که عملیاتهای مختلفی در سرزمینهای اشغالی انجام دادهاند. عملیاتهایی که در طول 20 سال اخیر در سرزمینهای اشغالی بیسابقه بوده است.
اکنون با وحدت و هماهنگی میدان بین غزه و کرانه باختری، به نظر میرسد با افزایش فشار به فلسطینیان عملیاتهای مختلفی چه در قالب استشهادی و چه در قالب درگیریهای محلی بین شهرکنشینان صهیونیست و فلسطینیان آغاز خواهد شد که خود منجر به تضعیف رژیم صهیونیستی در جبهه داخلی خواهد شد؛ امری که میتواند در بلند مدت و ترکیب نزاعها در سرزمینهای اشغالی موضوع فروپاشی از درون رژیم صهیونیستی را تقویت کند. بسیاری از کارشناسان صهیونیست اعتقاد دارند که راست افراطی در نزاع با سکولارها و فلسطینیان باعث فروپاشی رژیم صهیونیستی خواهد شد.
آفرایم گانور، کارشناس امور امنیتی و نظامی در یادداشت روزنامه معاریو در این زمینه میگوید: یک دهه اخیر یکی از تاریکترین و دشوارترین دورههای تاریخ سیاسی و اجتماعی اسرائیل محسوب میشود که در آن بحران رهبری هم در اسرائیل نمایانتر از گذشته شد. شکاف و اختلاف صرفاً سیاسی نبوده، بلکه اسرائیل شاهد شکاف و اختلافات شدید اجتماعی هم هست که با ورود به هر یک از پروسههای انتخاباتی شدیدتر از گذشته میشود.
سرهنگ تورج اردلان که توسط اغتشاشگران دچار مرگ مغزی شده بود روز گذشته به شهادت رسید اعضای بدن وی به 11 نفر اهدا شد
مدافع امنیت نماد از خود گذشتگی
گروه حوادث/ اعضای بدن افسر پلیس کلانتری بانه که از سوی اغتشاشگران به شهادت رسیده بود به بیماران نیازمند اهدا شد.
به گزارش مهر، در پی بروز ناامنیهای اخیر در سطح کشور و تلاش مأموران پلیس برای حفاظت از جان، مال و نوامیس مردم، سرهنگ تورج اردلان از کارکنان انتظامی کلانتری بانه کردستان روز پنجم آبان توسط اغتشاشگران بر اثر سنگپرانی و پرتاب بمبهای دست ساز از ناحیه سر مجروح و در بیمارستان به علت شدت جراحات وارده دچار مرگ مغزی شد.
با وجود تلاش تیم پزشکی پس از چند هفته، اعضای بدن وی با موافقت خانواده این شهید به افراد نیازمند اهدا شد و شهید تورج اردلان ظهر چهارشنبه دوم آذر به یاران شهیدش پیوست.
براساس این گزارش این شهید والامقام پس از ۲۸ سال خدمت صادقانه در سازمان انتظامی کشور، دارای دو فرزند ۱۳ و ۱۸ ساله بود که یازده عضو بدنش به افراد نیازمند اهدا شده است.
به گزارش مهر، در پی بروز ناامنیهای اخیر در سطح کشور و تلاش مأموران پلیس برای حفاظت از جان، مال و نوامیس مردم، سرهنگ تورج اردلان از کارکنان انتظامی کلانتری بانه کردستان روز پنجم آبان توسط اغتشاشگران بر اثر سنگپرانی و پرتاب بمبهای دست ساز از ناحیه سر مجروح و در بیمارستان به علت شدت جراحات وارده دچار مرگ مغزی شد.
با وجود تلاش تیم پزشکی پس از چند هفته، اعضای بدن وی با موافقت خانواده این شهید به افراد نیازمند اهدا شد و شهید تورج اردلان ظهر چهارشنبه دوم آذر به یاران شهیدش پیوست.
براساس این گزارش این شهید والامقام پس از ۲۸ سال خدمت صادقانه در سازمان انتظامی کشور، دارای دو فرزند ۱۳ و ۱۸ ساله بود که یازده عضو بدنش به افراد نیازمند اهدا شده است.
پنجرهای جدید برای روابط اقتصادی ایران و بلاروس
مهدی صفری
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه
در شرایطی شاهد حضور آقای گلاوچنکو، نخستوزیر بلاروس در ایران هستیم که او در نشست خبری خود با دکتر مخبر، معاون اول رئیسجمهوری از مذاکراتش در تهران به عنوان یک پنجره فرصت که به روی دو کشور گشوده شده، یاد کرد. توجه به این نکته از آنجایی اهمیت بیشتری مییابد که نگاهی به روند روابط دو کشور ماجرا را روشنتر میکند.
سیاست خارجی بلاروس پس از اوت 2020 و بروز تقابل در روابط این کشور با اتحادیه اروپا و امریکا بر سر انتخابات ریاست جمهوری که منجر به انتخاب لوکاشنکو شد، تغییر کرد. برقراری بستههای تحریمی متعدد علیه مقامات و مؤسسات اقتصادی این کشور و همچنین نزدیکی با روسیه از جمله عواملی محسوب میشود که سبب شد تا مقامات این کشور برای رهایی از تحریمها به افزایش ظرفیتهای موجود و از جمله روابط با ایران به عنوان یکی از اولویتهای منطقهای و بینالمللی نگاه کنند.
پرواضح است که پیگیری توافقات و اسناد تفاهمنامهها بویژه در عرصه اقتصادی و بهرهمندی از ظرفیتهای ترانزیتی ایران در منطقه برای بلاروس راهگشا است و در چارچوب نقشه راه ترسیمی از سوی دکتر مخبر، معاون اول رئیسجمهوری و نخستوزیر بلاروس مزیتی غیرقابل انکار به شمار میآید. از سوی دیگر ایران هم در سایه فرصت پیش آمده میتواند از فناوریهای صنعتی این کشور در حوزههای مختلف و بویژه در مواردی که تحریمها مانع از رسیدن به مقصود میشود، بهره ببرد. در باب وضعیت اقتصادی بلاروس ذکر نکاتی لازم است؛ بلاروس کشوری عمدتاً سرمایهپذیر و کمتر سرمایهفرست است. سهم تجارت خارجی در اقتصاد این کشور زیاد است ولی بازارهای صادراتی آن متنوع نیست.
حدود 70 درصد صادرات این کشور را انواع ماشینآلات کشاورزی، راهسازی، کامیون و اتوبوس و مابقی را محصولات کشاورزی، فرآوردههای لبنی، مدارهای ریز الکترونیکی، ادوات اپتیکی و ... تشکیل میدهند.
دولت این کشور به رغم در پیش گرفتن سیاست خصوصیسازی ناشی از توصیه نهادهای مالی و پولی بینالمللی هنوز هم مالک 70 درصد شرکتهای تولیدی کشور است که برخی از آنها از بهرهوری پایین و کمبود سرمایه رنج میبرند.
مهمترین محصولات کشاورزی بلاروس برخی از انواع غلات، سیب زمینی، سبزیجات، چغندر قند، کتان، شیر و انواع فرآوردههای لبنی و گوشت گاو است. بلاروس در زمینه تولید شیر رتبه اول را داراست و سومین رتبه جهان در زمینه تولید شیر خشک بدون چربی، چهارمین رتبه تولید کره دنیا و همچنین پنجمین رتبه دنیا در زمینه تولید آب پنیر لبنی را در اختیار دارد.
در حالی که اغلب صنایع بلاروس به دلیل زیرساختهای قدیمی و ساختار دولتی زیانده هستند، اما بخش کشاورزی آن کشور شکوفا بوده و حتی شرایط کرونا نیز بر صادرات محصولات کشاورزی آن کشور تأثیر منفی نداشته است. امکان استفاده از راهکارهای خاص نظیر تهاتر و استفاده از پول ملی در تبادلات تجاری، یکی دیگر از زمینههای تعمیق روابط دو کشور به شمار میآید؛ به طوری که هر واحد پول این کشور ارزش خوبی دارد و 2.52 روبل معادل یک دلار امریکا است.
آنچه مسلم است همکاری بیشتر ایران و بلاروس و برقراری مراودههای بانکی و ترغیب بخش خصوصی به سرمایهگذاریهای سودآور در این کشور که اکنون به مثابه پلی میان شرق وغرب اروپا عمل میکند، زمینهساز فرصتهای مطلوبی برای تاجران و فعالان بخش خصوصی خواهد بود؛ طبیعتاً دولت در زمینه بسترسازی و حمایتهای قانونی نقش لازم را ایفا میکند اما بخش دیگر قضیه مربوط به چگونگی حضور در تعاملات تجاری با تجار وسرمایهگذاران این کشور میشود که در این مسیر اتاق بازرگانی ایران وبلاروس نقش درخوری خواهد داشت.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه
در شرایطی شاهد حضور آقای گلاوچنکو، نخستوزیر بلاروس در ایران هستیم که او در نشست خبری خود با دکتر مخبر، معاون اول رئیسجمهوری از مذاکراتش در تهران به عنوان یک پنجره فرصت که به روی دو کشور گشوده شده، یاد کرد. توجه به این نکته از آنجایی اهمیت بیشتری مییابد که نگاهی به روند روابط دو کشور ماجرا را روشنتر میکند.
سیاست خارجی بلاروس پس از اوت 2020 و بروز تقابل در روابط این کشور با اتحادیه اروپا و امریکا بر سر انتخابات ریاست جمهوری که منجر به انتخاب لوکاشنکو شد، تغییر کرد. برقراری بستههای تحریمی متعدد علیه مقامات و مؤسسات اقتصادی این کشور و همچنین نزدیکی با روسیه از جمله عواملی محسوب میشود که سبب شد تا مقامات این کشور برای رهایی از تحریمها به افزایش ظرفیتهای موجود و از جمله روابط با ایران به عنوان یکی از اولویتهای منطقهای و بینالمللی نگاه کنند.
پرواضح است که پیگیری توافقات و اسناد تفاهمنامهها بویژه در عرصه اقتصادی و بهرهمندی از ظرفیتهای ترانزیتی ایران در منطقه برای بلاروس راهگشا است و در چارچوب نقشه راه ترسیمی از سوی دکتر مخبر، معاون اول رئیسجمهوری و نخستوزیر بلاروس مزیتی غیرقابل انکار به شمار میآید. از سوی دیگر ایران هم در سایه فرصت پیش آمده میتواند از فناوریهای صنعتی این کشور در حوزههای مختلف و بویژه در مواردی که تحریمها مانع از رسیدن به مقصود میشود، بهره ببرد. در باب وضعیت اقتصادی بلاروس ذکر نکاتی لازم است؛ بلاروس کشوری عمدتاً سرمایهپذیر و کمتر سرمایهفرست است. سهم تجارت خارجی در اقتصاد این کشور زیاد است ولی بازارهای صادراتی آن متنوع نیست.
حدود 70 درصد صادرات این کشور را انواع ماشینآلات کشاورزی، راهسازی، کامیون و اتوبوس و مابقی را محصولات کشاورزی، فرآوردههای لبنی، مدارهای ریز الکترونیکی، ادوات اپتیکی و ... تشکیل میدهند.
دولت این کشور به رغم در پیش گرفتن سیاست خصوصیسازی ناشی از توصیه نهادهای مالی و پولی بینالمللی هنوز هم مالک 70 درصد شرکتهای تولیدی کشور است که برخی از آنها از بهرهوری پایین و کمبود سرمایه رنج میبرند.
مهمترین محصولات کشاورزی بلاروس برخی از انواع غلات، سیب زمینی، سبزیجات، چغندر قند، کتان، شیر و انواع فرآوردههای لبنی و گوشت گاو است. بلاروس در زمینه تولید شیر رتبه اول را داراست و سومین رتبه جهان در زمینه تولید شیر خشک بدون چربی، چهارمین رتبه تولید کره دنیا و همچنین پنجمین رتبه دنیا در زمینه تولید آب پنیر لبنی را در اختیار دارد.
در حالی که اغلب صنایع بلاروس به دلیل زیرساختهای قدیمی و ساختار دولتی زیانده هستند، اما بخش کشاورزی آن کشور شکوفا بوده و حتی شرایط کرونا نیز بر صادرات محصولات کشاورزی آن کشور تأثیر منفی نداشته است. امکان استفاده از راهکارهای خاص نظیر تهاتر و استفاده از پول ملی در تبادلات تجاری، یکی دیگر از زمینههای تعمیق روابط دو کشور به شمار میآید؛ به طوری که هر واحد پول این کشور ارزش خوبی دارد و 2.52 روبل معادل یک دلار امریکا است.
آنچه مسلم است همکاری بیشتر ایران و بلاروس و برقراری مراودههای بانکی و ترغیب بخش خصوصی به سرمایهگذاریهای سودآور در این کشور که اکنون به مثابه پلی میان شرق وغرب اروپا عمل میکند، زمینهساز فرصتهای مطلوبی برای تاجران و فعالان بخش خصوصی خواهد بود؛ طبیعتاً دولت در زمینه بسترسازی و حمایتهای قانونی نقش لازم را ایفا میکند اما بخش دیگر قضیه مربوط به چگونگی حضور در تعاملات تجاری با تجار وسرمایهگذاران این کشور میشود که در این مسیر اتاق بازرگانی ایران وبلاروس نقش درخوری خواهد داشت.
کیروش: دشمن تلاش کرد تمرکزمان را برهم بزند
کارلوس کیروش از بعد بازی ایران مقابل انگلیس، فعالیت بیشتری در فضای مجازی داشته و با انتشار چند پست سعی کرده فضای ذهنی تیم و اطراف تیم را برای دیدار مقابل ولز تغییر دهد. سرمربی تیم ملی فوتبال که سهشنبه صبح با انتشار یک ویدیو در اینستاگرامش از بازیکنانش خواست تسلیم نشوند، ساعات پایانی همین روز با انتشار پستی جدید در صفحه شخصیاش از بازیکنان خواست قهرمان واقعی برای مردم ایران باشند و در دام محبوبیتهای پوشالی نیفتند.
عکس: تسنیم
صفحه 12 را بخوانید
عکس: تسنیم
صفحه 12 را بخوانید
رئیسجمهور در دیدار نخستوزیر بلاروس تأکید کرد
همکاری کشورهای مستقل برای برون رفت از تحریم
گروه سیاسی/ رئیسجمهور روز گذشته در دیدار رومن گلاوچنکو، نخستوزیر بلاروس، توسعه و تقویت ارتباط کشورهایی را که به دلیل تلاش برای حفظ استقلال خود تحت تحریمهای ظالمانه قرار گرفتهاند از راهکارهای مؤثر خنثی کردن و برونرفت از تحریمها دانست.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، آیتالله رئیسی با بیان اینکه روابط دو کشور همواره دوستانه بوده و در ملاقاتهای اخیر سران دو کشور بر گسترش همکاریهای فیمابین تأکید شده است، گفت: امروز ایران و بلاروس ظرفیتهای متنوع و چشمگیری برای توسعه تعاملات با یکدیگر دارند.
رئیسجمهور افزود: جمهوری اسلامی ایران با وجود تحریمهای ظالمانه و بیسابقه پیشرفتهای چشمگیری در همه عرصهها از جمله در زمینه اقتصادی داشته است.
وی اظهارکرد: اراده جدی سران دو کشور برای ارتقای سطح روابط فیمابین میتواند موانع احتمالی بر سر راه گسترش تعاملات را برطرف کند.
چشماندازهای جدید با رویکرد جمهوری اسلامی
نخستوزیر بلاروس نیز در این دیدار با بیان اینکه رویکرد جمهوری اسلامی ایران برای تقویت تعاملات منطقهای، چشمانداز جدیدی پیشروی ارتقای سطح روابط دو کشور ایجاد کرده است، تصریح کرد: سفر بنده به ایران پیرو تأکیدات رئیسجمهور بلاروس برای تسریع در اجرای توافقات صورت گرفته در دو دیدار ایشان با جنابعالی انجام شده است. رومن گلاوچنکو با اشاره به اینکه روابط دو کشور همواره دوستانه بوده است و تهران و مینسک در عرصه بینالمللی نیز همکاریهای سازندهای داشتهاند، افزود: امروز هماهنگی سیاسی میان دو کشور در بالاترین سطح بوده و زمان گسترش روابط اقتصادی فرا رسیده است. وی همچنین با اشاره به رشد سه برابری تجارت میان دو کشور در یک سال گذشته اظهار کرد: به دستور رئیسجمهور بلاروس سابقه روابط دو کشور را به دقت بررسی کرده و نقشه راه گسترش همکاریها و سرفصلهای ارتقای سطح روابط فیمابین را به شکل دقیق تعیین کردیم تا بتوانیم با سرعت آنها را اجرایی و عملیاتی کنیم.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، آیتالله رئیسی با بیان اینکه روابط دو کشور همواره دوستانه بوده و در ملاقاتهای اخیر سران دو کشور بر گسترش همکاریهای فیمابین تأکید شده است، گفت: امروز ایران و بلاروس ظرفیتهای متنوع و چشمگیری برای توسعه تعاملات با یکدیگر دارند.
رئیسجمهور افزود: جمهوری اسلامی ایران با وجود تحریمهای ظالمانه و بیسابقه پیشرفتهای چشمگیری در همه عرصهها از جمله در زمینه اقتصادی داشته است.
وی اظهارکرد: اراده جدی سران دو کشور برای ارتقای سطح روابط فیمابین میتواند موانع احتمالی بر سر راه گسترش تعاملات را برطرف کند.
چشماندازهای جدید با رویکرد جمهوری اسلامی
نخستوزیر بلاروس نیز در این دیدار با بیان اینکه رویکرد جمهوری اسلامی ایران برای تقویت تعاملات منطقهای، چشمانداز جدیدی پیشروی ارتقای سطح روابط دو کشور ایجاد کرده است، تصریح کرد: سفر بنده به ایران پیرو تأکیدات رئیسجمهور بلاروس برای تسریع در اجرای توافقات صورت گرفته در دو دیدار ایشان با جنابعالی انجام شده است. رومن گلاوچنکو با اشاره به اینکه روابط دو کشور همواره دوستانه بوده است و تهران و مینسک در عرصه بینالمللی نیز همکاریهای سازندهای داشتهاند، افزود: امروز هماهنگی سیاسی میان دو کشور در بالاترین سطح بوده و زمان گسترش روابط اقتصادی فرا رسیده است. وی همچنین با اشاره به رشد سه برابری تجارت میان دو کشور در یک سال گذشته اظهار کرد: به دستور رئیسجمهور بلاروس سابقه روابط دو کشور را به دقت بررسی کرده و نقشه راه گسترش همکاریها و سرفصلهای ارتقای سطح روابط فیمابین را به شکل دقیق تعیین کردیم تا بتوانیم با سرعت آنها را اجرایی و عملیاتی کنیم.
شهادت یک مستشار نیروی هوافضای سپاه در سوریه توسط رژیم صهیونیستی
سپاه: پاسخ میدهیم
شهادت یک مستشار نیروی هوافضای سپاه در سوریه توسط رژیم صهیونیستی سپاه: پاسخ میدهیم
در امتداد اقدامات جنایتکارانه و تروریستی رژیم صهیونیستی، یک عضو نیروی هوافضای سپاه در سوریه توسط ایادی این رژیم به شهادت رسید.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شامگاه سهشنبه در اطلاعیهای درباره این اقدام تروریستی با اعلام اینکه «صبح روز دوشنبه پاسدار رشید اسلام سرهنگ داوود جعفری از مستشاران نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سوریه، توسط ایادی رژیم صهیونیستی با انفجار بمب کنارجادهای در حوالی دمشق به شهادت رسید»، تأکید کرد: «بیتردید رژیم جعلی و جنایتکار صهیونیستی پاسخ این جنایت را دریافت خواهد کرد.»
شهادت با یک کارنامه درخشان
به گزارش تسنیم ، انتشار تصاویری از حضور شهید داوود جعفری در دیدار با رهبر انقلاب حکایت از آن دارد که شهید جعفری در سالهای گذشته احتمالاً از نیروهای پدافندی حاضر در منطقه خلیج فارس بوده است.
دی 1394 بود که دو فروند قایق جنگی امریکا که حامل 10 ملوان امریکایی و سلاحهای نیمهسنگین جنگی بود به دلیل ورود غیرقانونی به آبهای سرزمینی ایران توسط نیروهای سپاه متوقف و سرنشینان آن دستگیر شدند. در آن ماجرا اگر چه مقامات امریکایی ادعا کردند که قایقها بهدلیل نقص فنی و مسیریابی اشتباه وارد آبهای ایران شده بودند اما در نهایت با عذرخواهی از جمهوری اسلامی ایران امکان آزادی ملوانان بازداشتی خود را فراهم کردند.
پس از آن بود که شهید جعفری از جمله پاسدارانی بود که بههمراه جمعی از همکارانش و سردار فدوی فرمانده وقت نیروی دریایی سپاه به دیدار رهبر انقلاب رفتند. رهبر معظم انقلاب در آن دیدار اقدام سپاه پاسداران را «شجاعانه و ستایشبرانگیز» خواندند.
برگزاری آیین وداع و اعلام جزئیات مراسم تشییع
آیین وداع با پیکر شهید والامقام داوود جعفری شامگاه دیروز در معراج شهدا و با حضور خانواده شهید، همرزمانش و مردم شهیدپرور شهر تهران برگزار شد. همچنین بر اساس اطلاعیه روابط عمومی نیروی هوافضای سپاه آیین تشییع این مدافع سرفراز حرم از ساعت ۸ صبح امروز (پنجشنبه سوم آذر ماه)، از محل حسینیه امام رضا(ع)جنب ستاد نیروی هوافضای سپاه برگزار میشود.
در امتداد اقدامات جنایتکارانه و تروریستی رژیم صهیونیستی، یک عضو نیروی هوافضای سپاه در سوریه توسط ایادی این رژیم به شهادت رسید.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شامگاه سهشنبه در اطلاعیهای درباره این اقدام تروریستی با اعلام اینکه «صبح روز دوشنبه پاسدار رشید اسلام سرهنگ داوود جعفری از مستشاران نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سوریه، توسط ایادی رژیم صهیونیستی با انفجار بمب کنارجادهای در حوالی دمشق به شهادت رسید»، تأکید کرد: «بیتردید رژیم جعلی و جنایتکار صهیونیستی پاسخ این جنایت را دریافت خواهد کرد.»
شهادت با یک کارنامه درخشان
به گزارش تسنیم ، انتشار تصاویری از حضور شهید داوود جعفری در دیدار با رهبر انقلاب حکایت از آن دارد که شهید جعفری در سالهای گذشته احتمالاً از نیروهای پدافندی حاضر در منطقه خلیج فارس بوده است.
دی 1394 بود که دو فروند قایق جنگی امریکا که حامل 10 ملوان امریکایی و سلاحهای نیمهسنگین جنگی بود به دلیل ورود غیرقانونی به آبهای سرزمینی ایران توسط نیروهای سپاه متوقف و سرنشینان آن دستگیر شدند. در آن ماجرا اگر چه مقامات امریکایی ادعا کردند که قایقها بهدلیل نقص فنی و مسیریابی اشتباه وارد آبهای ایران شده بودند اما در نهایت با عذرخواهی از جمهوری اسلامی ایران امکان آزادی ملوانان بازداشتی خود را فراهم کردند.
پس از آن بود که شهید جعفری از جمله پاسدارانی بود که بههمراه جمعی از همکارانش و سردار فدوی فرمانده وقت نیروی دریایی سپاه به دیدار رهبر انقلاب رفتند. رهبر معظم انقلاب در آن دیدار اقدام سپاه پاسداران را «شجاعانه و ستایشبرانگیز» خواندند.
برگزاری آیین وداع و اعلام جزئیات مراسم تشییع
آیین وداع با پیکر شهید والامقام داوود جعفری شامگاه دیروز در معراج شهدا و با حضور خانواده شهید، همرزمانش و مردم شهیدپرور شهر تهران برگزار شد. همچنین بر اساس اطلاعیه روابط عمومی نیروی هوافضای سپاه آیین تشییع این مدافع سرفراز حرم از ساعت ۸ صبح امروز (پنجشنبه سوم آذر ماه)، از محل حسینیه امام رضا(ع)جنب ستاد نیروی هوافضای سپاه برگزار میشود.
نکاتی درباره بیانیه منتشر شده اخیر موسوم به «بیانیه مترجمان»
موج سواری سیاسی با ژست دغدغه فرهنگی!
تعدادی مترجم ایرانی اخیراً در حمایت از آنچه خود اعتراضات ایران نامیدهاند، بیانیهای منتشر کردهاند و ضمن تکرار جملاتی که اغلب از رسانههای بیگانه شنیده میشود، اعلام کردهاند که قصد دارند سد سانسور را در ایران بشکنند! اما مشخص نیست که منظور آنها از سانسور دقیقاً چیست؟ آیا اینکه هر کشوری قوانین خاص خود را برای چاپ آثار دارد، به معنای سانسور است؟ همچنین مشخص نیست که چند نفر از اشخاصی که نامشان دربیانیه آمده، واقعاً با بیانیه موافق بوده یا حتی در جریان محتوای بیانیه بودهاند؛ چنانکه پیش از این نیز مسبوق به سابقه بوده است که بیانیههایی از سوی برخی گروهها و اشخاص منتشر شده و زیر آن اسمهایی قید گردیده که حتی روح آن اشخاص نیز از ماجرا خبر نداشته و بعداً بیانیه را تکذیب کردهاند. یک نمونه واضح آن درگذشته بیانیه موسوم به بیانیه 800 نفر (شامل شاعران، نویسندگان، مترجمان، روزنامهنگاران، ناشران، تصویرگران، مروجان، مربیان و دیگر فعالان فرهنگی و هنری حوزه ادبیات کتاب کودک و نوجوان) در برخی رسانهها منتشر شد که به نشر دروغها و اتهامات واهی علیه جمهوری اسلامی و فراجا پرداخته بود و محمدرضا سرشار، نویسنده و پژوهشگر و منتقد ادبی پاسخی مفصل به این بیانیه داد که در همین روزنامه بخشهایی از آن منتشر شد. از این جالبتر اقدام رسانههایی همچون رادیوفردا و چند رسانه بیگانه دیگر است که عکسهایی از دستفروشان کتاب در نزدیکی میدان انقلاب تهران را منتشر کردهاند و آنها را کتب ممنوعه خواندهاند! حال آنکه هر آدم عاقلی میتواند این سؤال را بپرسد که اگر این کتابها ممنوعه هستند، پس چگونه است که در سطحی چنین گسترده به فروش میرسند و هیچ کس هم با آنها برخوردی نمیکند! برخی کاربرانی هم که خود را مترجم خواندهاند، از این فرصت برای تبلیغ خود استفاده کرده و زیر مطالب منتشره در صفحههای اجتماعی، عنوان کردهاند که نام مرا هم به این بیانیه اضافه کنید و بعد که وارد صفحه آنها میشوی میبینی که یا هیچ مطلبی ندارند یا اصلاً آنها را میتوان همه چیز حساب کرد غیر از مترجم! کامنتهایی با نامهای نامشخص یا با نام و نام خانوادگیهایی که وقتی در سایت کتابخانه ملی ایران جستوجویشان میکنیم، میبینیم که حتی یک اثر هم ترجمه نکردهاند و مشخص نیست که اصلاً با چنین سابقه بیسابقه ای(!) دقیقاً با چه چیز بیانیه همراه شده اند! اما در هرحال اگر از این مسائل بگذریم و اصل را بر صحت بیانیه و اسامی قید شده در آن بگذاریم نکاتی قابل توجه است که در ادامه به اختصار به آن پرداخته میشود.
قبل از هرچیز این نکته جالب است که این مترجمان در بیانیه مشترک خود نوشته اند: «ما از امروز کتابهایی را که این سدها [سانسور] سالها مانع رسیدنشان به شهروندان شدهاند از هر راهی که بتوانیم بدون سانسور منتشر خواهیم کرد». اما سؤال کلیدی اینجا است که اگر هدف شما آگاهی جامعه بوده و تصور میکنید که در تمام طول این چند دهه که به زعم شما سانسور وجود داشته، چرا حالا به این فکر افتاده اید که با آن مبارزه کنید؟ اگر آثاری وجود داشته که تا به حال مانع از انتشار آنها شدهاند، چرا حالا تصمیم به انتشار آنها گرفته اید؟ پس در تمام طول این سالها به چه دلیل منتشر نکرده بودید؟
تیپشناسی مترجمانی که بیانیه صادر کردهاند نیز نکات جالبی را مشخص میکند؛ اول اینکه بخش قابل توجهی از نامهای ذکر شده ذیل بیانیه اصلاً در ایران زندگی نمیکنند! برای نمونه سرور کسمایی و داریوش آشوری هر دو در فرانسه زندگی میکنند و عباس میلانی نیز ساکن امریکا است. بخش قابل توجهی از مترجمان، متأثر از جریانهای چپ هستند و بعضی از آنها همچون بابک احمدی سابقه مبارزه علیه حکومت پهلوی را نیز در کارنامه خود دارند. عباس میلانی در سال ۱۳۵۶ به اتهام عضویت در سازمانهای کمونیستی، دستگیر شده بود و مراد فرهادپور هم بهعنوان روشنفکر جریان چپ نو در ایران شناخته میشود. بخش دیگری از این مترجمان در دورههای مختلف مدافع جریانها و دولتهای اصلاحطلب در کشور بودهاند؛ برای نمونه خشایار دیهیمی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ به همراه بابک احمدی با انتشار بیانیهای به دفاع از اصلاحطلبی در انتخابات پرداختهاند. گفتنی است مهدی غبرایی نیز چند سال پیش، رمانهای «خاکستر و خاک» و «هزارخانه خواب و اختناق» از عتیق رحیمی را که اصل آنها به فارسی نوشته شده بود از روی نسخه انگلیسی، دوباره به فارسی ترجمه کرده بود که جنجالهای زیادی به پا کرد و اعتراض بسیاری را در عرصه ادبیات برانگیخت. توجه به چنین سوابقی از این جهت اهمیت دارد که اولاً بدانیم خود این مترجمان با حمایت از جریانهای متبوع سیاسی شان، حمایت از دولتهای متبوع و ترویج فرهنگهای غیربومی و آموزههای مارکسیستی در بخشی از وضع موجود امروز سهیم بودهاند و ثانیاً بدانیم که به چه دلایلی موضعگیری امروزشان با سابقه عملکردی که داشتهاند متناقض محسوب میشود.
قید «از هر راهی بتوانیم» نیز در نوع خود جالب و اعجاب آور است؛ آنها چنان سخن میگویند گویی در جزیرهای دور افتاده گیر افتادهاند و هیچ امکان ارتباطی برای ارتباط با مخاطبان خود ندارند؛ در حقیقت آنها با استفاده از این عبارت سعی کردهاند طوری وانمود کنند که جمهوری اسلامی تمامی راههای ارتباطی را بسته و تمام ناشران را هم قلع و قمع کرده است! حال آنکه آنچه این اشخاص ادعا میکنند، با اغماض فراوان و در پذیرفته شدهترین حالت، تنها ناظر به چاپ کتب از مجاری رسمی و قانونی است؛ در صورتی که فضای شبکههای مجازی و اجتماعی در طول این سالها زمینه را برای انتشار هر محتوای دلخواه فراهم کرده است تا جایی که ولنگاری این فضا و جولان مطالب غیرصحیح و جعلی و نیز انتشار غیرقانونی فایل برخی از کتب، داد عده زیادی از جمله برخی از همین اشخاصی که از بیانیه حمایت کردهاند را هم درآورده است.
نکته دیگری که درباره این بیانیه مطرح است، آن است که اساساً برای نشر یک کتاب، این ناشران هستند که باید تصمیم بگیرند و مترجمان بر اساس قوانین نمیتوانند بدون اجازه ناشر اقدام به انتشار کتاب خود از مجاری دیگری بکنند؛ مگر اینکه آن کتاب اصلاً به هیچ ناشری عرضه نشده باشد و تماماً در اختیار مترجمش باشد؛ پس در اینجا دو وضعیت پیش میآید؛ یا کتاب به ناشر عرضه شده و مراحل چاپ را طی کرده و در فرایند چاپ سانسور شده یا از چاپ آن جلوگیری شده است که در این صورت ناشر باید نسبت به چاپ آن از روشهای دیگر اقدام کند. وضعیت دوم آن است که کتاب اصلاً به ناشر عرضه نشده و در فرایند چاپ قرار نگرفته است که در این صورت باید پرسید که اصلاً مترجم از کجا تشخیص داده که کتاب قرار است سانسور شود یا از چاپ آن جلوگیری شود؟
سؤال دیگری که از این مترجمان باید پرسید، آن است که مگر تاکنون منعی وجود داشته که بخشهای سانسور شده یا کل اثری را که ادعا میکنید قربانی سانسور شده، از روشهای دیگر منتشر کنید؟ از ورود شبکههای اجتماعی به ایران سالهای زیادی میگذرد و پرکاربردترین آن یعنی تلگرام از سال 1392 در ایران فعال بوده است. اگر قصد آگاهی جامعه یا به اصطلاح خود، مبارزه با سانسور را داشته اید، چرا از همان سالها اقدام به انتشار کتب یا مطالب مورد نظر خود نکرده اید؟ آیا پاسخی غیر از این میتوان یافت که به دنبال منفعت شخصی بوده اید و حالا که تنور کسب شهرت و اعتبار از وضعیت جامعه را داغ دیده اید، سعی دارید از این طریق نیز برای خود وجههای کسب کنید؟
اگر تا به حال تن به رویههای قانونی دادهاید و کتب خود را از طریق فرایندهای قانونی منتشر کردهاید، پس از چه چیز شکایت دارید؟ اگر به قول خودتان با این رویههای قانونی مشکل داشتهاید و آن را سد راه دیدهاید، پس چرا باز هم اقدام به انتشار آثار خود از این طریق کردهاید؟ پس از پرداختن به این مسائل، به نظر میرسد بیانیهای که منتشر شده، در صورت صحت، بیشتر یک موج سواری سیاسی و بر اساس منافع شخصی بوده تا یک اقدام اعتراضی و جدی؛ در هر صورت اسامیای که ذیل بیانیه ذکر شده، بهتر است برای صحت ادعای خود در سریعترین زمان ممکن کتابهایی را که سانسورشده خواندهاند، در فضای مجازی منتشر کنند تا اولاً صحت ادعای آنها بر مخاطبان مکشوف گردد و ثانیاً مسیر را برای آنچه خود آگاهسازی جامعه(!) مینامند، هموار سازند. البته این نکته هم روشن است که چنین اقدامی قبل از هرچیز به خود بازار کتاب و اهالی فرهنگ و قلم آسیب میزند تا مخاطبان؛ زیرا در این صورت مخاطبان میتوانند کتابهای مورد نظر خود را با قیمتی بسیار کمتر و حتی رایگان تهیه کنند و البته زمینه برای سودجویی برخی مفتخوران و سارقان فرهنگ نیز فراهم خواهد بود. اما به هرحال به نظر میرسد اکنون کسانی که این بیانیه را خواندهاند، منتظرند ببینند که قرار است چه اقدام مثلاً جدی صورت گیرد تا ادعای این عده که قصد حمایت از گروه موسوم به معترضان را دارند، راستیآزمایی شود؟!
قبل از هرچیز این نکته جالب است که این مترجمان در بیانیه مشترک خود نوشته اند: «ما از امروز کتابهایی را که این سدها [سانسور] سالها مانع رسیدنشان به شهروندان شدهاند از هر راهی که بتوانیم بدون سانسور منتشر خواهیم کرد». اما سؤال کلیدی اینجا است که اگر هدف شما آگاهی جامعه بوده و تصور میکنید که در تمام طول این چند دهه که به زعم شما سانسور وجود داشته، چرا حالا به این فکر افتاده اید که با آن مبارزه کنید؟ اگر آثاری وجود داشته که تا به حال مانع از انتشار آنها شدهاند، چرا حالا تصمیم به انتشار آنها گرفته اید؟ پس در تمام طول این سالها به چه دلیل منتشر نکرده بودید؟
تیپشناسی مترجمانی که بیانیه صادر کردهاند نیز نکات جالبی را مشخص میکند؛ اول اینکه بخش قابل توجهی از نامهای ذکر شده ذیل بیانیه اصلاً در ایران زندگی نمیکنند! برای نمونه سرور کسمایی و داریوش آشوری هر دو در فرانسه زندگی میکنند و عباس میلانی نیز ساکن امریکا است. بخش قابل توجهی از مترجمان، متأثر از جریانهای چپ هستند و بعضی از آنها همچون بابک احمدی سابقه مبارزه علیه حکومت پهلوی را نیز در کارنامه خود دارند. عباس میلانی در سال ۱۳۵۶ به اتهام عضویت در سازمانهای کمونیستی، دستگیر شده بود و مراد فرهادپور هم بهعنوان روشنفکر جریان چپ نو در ایران شناخته میشود. بخش دیگری از این مترجمان در دورههای مختلف مدافع جریانها و دولتهای اصلاحطلب در کشور بودهاند؛ برای نمونه خشایار دیهیمی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ به همراه بابک احمدی با انتشار بیانیهای به دفاع از اصلاحطلبی در انتخابات پرداختهاند. گفتنی است مهدی غبرایی نیز چند سال پیش، رمانهای «خاکستر و خاک» و «هزارخانه خواب و اختناق» از عتیق رحیمی را که اصل آنها به فارسی نوشته شده بود از روی نسخه انگلیسی، دوباره به فارسی ترجمه کرده بود که جنجالهای زیادی به پا کرد و اعتراض بسیاری را در عرصه ادبیات برانگیخت. توجه به چنین سوابقی از این جهت اهمیت دارد که اولاً بدانیم خود این مترجمان با حمایت از جریانهای متبوع سیاسی شان، حمایت از دولتهای متبوع و ترویج فرهنگهای غیربومی و آموزههای مارکسیستی در بخشی از وضع موجود امروز سهیم بودهاند و ثانیاً بدانیم که به چه دلایلی موضعگیری امروزشان با سابقه عملکردی که داشتهاند متناقض محسوب میشود.
قید «از هر راهی بتوانیم» نیز در نوع خود جالب و اعجاب آور است؛ آنها چنان سخن میگویند گویی در جزیرهای دور افتاده گیر افتادهاند و هیچ امکان ارتباطی برای ارتباط با مخاطبان خود ندارند؛ در حقیقت آنها با استفاده از این عبارت سعی کردهاند طوری وانمود کنند که جمهوری اسلامی تمامی راههای ارتباطی را بسته و تمام ناشران را هم قلع و قمع کرده است! حال آنکه آنچه این اشخاص ادعا میکنند، با اغماض فراوان و در پذیرفته شدهترین حالت، تنها ناظر به چاپ کتب از مجاری رسمی و قانونی است؛ در صورتی که فضای شبکههای مجازی و اجتماعی در طول این سالها زمینه را برای انتشار هر محتوای دلخواه فراهم کرده است تا جایی که ولنگاری این فضا و جولان مطالب غیرصحیح و جعلی و نیز انتشار غیرقانونی فایل برخی از کتب، داد عده زیادی از جمله برخی از همین اشخاصی که از بیانیه حمایت کردهاند را هم درآورده است.
نکته دیگری که درباره این بیانیه مطرح است، آن است که اساساً برای نشر یک کتاب، این ناشران هستند که باید تصمیم بگیرند و مترجمان بر اساس قوانین نمیتوانند بدون اجازه ناشر اقدام به انتشار کتاب خود از مجاری دیگری بکنند؛ مگر اینکه آن کتاب اصلاً به هیچ ناشری عرضه نشده باشد و تماماً در اختیار مترجمش باشد؛ پس در اینجا دو وضعیت پیش میآید؛ یا کتاب به ناشر عرضه شده و مراحل چاپ را طی کرده و در فرایند چاپ سانسور شده یا از چاپ آن جلوگیری شده است که در این صورت ناشر باید نسبت به چاپ آن از روشهای دیگر اقدام کند. وضعیت دوم آن است که کتاب اصلاً به ناشر عرضه نشده و در فرایند چاپ قرار نگرفته است که در این صورت باید پرسید که اصلاً مترجم از کجا تشخیص داده که کتاب قرار است سانسور شود یا از چاپ آن جلوگیری شود؟
سؤال دیگری که از این مترجمان باید پرسید، آن است که مگر تاکنون منعی وجود داشته که بخشهای سانسور شده یا کل اثری را که ادعا میکنید قربانی سانسور شده، از روشهای دیگر منتشر کنید؟ از ورود شبکههای اجتماعی به ایران سالهای زیادی میگذرد و پرکاربردترین آن یعنی تلگرام از سال 1392 در ایران فعال بوده است. اگر قصد آگاهی جامعه یا به اصطلاح خود، مبارزه با سانسور را داشته اید، چرا از همان سالها اقدام به انتشار کتب یا مطالب مورد نظر خود نکرده اید؟ آیا پاسخی غیر از این میتوان یافت که به دنبال منفعت شخصی بوده اید و حالا که تنور کسب شهرت و اعتبار از وضعیت جامعه را داغ دیده اید، سعی دارید از این طریق نیز برای خود وجههای کسب کنید؟
اگر تا به حال تن به رویههای قانونی دادهاید و کتب خود را از طریق فرایندهای قانونی منتشر کردهاید، پس از چه چیز شکایت دارید؟ اگر به قول خودتان با این رویههای قانونی مشکل داشتهاید و آن را سد راه دیدهاید، پس چرا باز هم اقدام به انتشار آثار خود از این طریق کردهاید؟ پس از پرداختن به این مسائل، به نظر میرسد بیانیهای که منتشر شده، در صورت صحت، بیشتر یک موج سواری سیاسی و بر اساس منافع شخصی بوده تا یک اقدام اعتراضی و جدی؛ در هر صورت اسامیای که ذیل بیانیه ذکر شده، بهتر است برای صحت ادعای خود در سریعترین زمان ممکن کتابهایی را که سانسورشده خواندهاند، در فضای مجازی منتشر کنند تا اولاً صحت ادعای آنها بر مخاطبان مکشوف گردد و ثانیاً مسیر را برای آنچه خود آگاهسازی جامعه(!) مینامند، هموار سازند. البته این نکته هم روشن است که چنین اقدامی قبل از هرچیز به خود بازار کتاب و اهالی فرهنگ و قلم آسیب میزند تا مخاطبان؛ زیرا در این صورت مخاطبان میتوانند کتابهای مورد نظر خود را با قیمتی بسیار کمتر و حتی رایگان تهیه کنند و البته زمینه برای سودجویی برخی مفتخوران و سارقان فرهنگ نیز فراهم خواهد بود. اما به هرحال به نظر میرسد اکنون کسانی که این بیانیه را خواندهاند، منتظرند ببینند که قرار است چه اقدام مثلاً جدی صورت گیرد تا ادعای این عده که قصد حمایت از گروه موسوم به معترضان را دارند، راستیآزمایی شود؟!
تبادل برق ایران و ترکیه پس از 4 سال از سر گرفته شد
برق ایران درمسیر اروپا
گروه اقتصادی / ایران طی 4 سال اخیر، یکی از مشتریان برق خود یعنی ترکیه را از دست داده بود. ترکیه که در سال 1394 حدود ۲۳۲ میلیون دلار از ایران برق وارد کرده بود، به مرور طی سالهای 1395 و 1396 میزان کمتری برق از ایران خرید و در نهایت طی 4 سال اخیر سهم آن از سبد برق صادراتی ایران صفر شد. این تراز صفر تا چند روز اخیر ادامه داشت تا در نهایت با رایزنیها و اقداماتی مجدد این رابطه احیا شد. اکنون ایران و ترکیه پس از سالها مجدد با یکدیگر تبادل برق دارند که این مهم به تحقق هدف تبدیل ایران به هاب برق منطقه کمک خواهد کرد.
در این خصوص، مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق میگوید: «اکنون سنکرون شبکه برق دو کشور انجام شده، ۶۰۰ مگاوات را به طور آزمایشی وارد تبادل کردهایم و با آخرین فناوری روز دنیا به صورت یک پست «بک تو بک» کار را پیش میبریم. امیدواریم بتوانیم تبادلات را گستردهتر کنیم. ضمن آنکه یکی از اهداف صادراتی ما بازار اروپاست که از طریق ترکیه میتوانیم به آن راه پیدا کنیم.»
در همین رابطه محمدعلی فرحناکیان، مشاور وزیر نیرو در امور بینالملل و سرپرست مرکز توسعه صادرات و پشتیبانی صنایع آب و برق نیز تأکید میکند: «مدتی است که همکاریهای برقی با ترکیه را فعال کردهایم و چند ماه است که پست Back to Back وان تحت تست بوده است و بزودی این شرایط آزمایشی نیز تمام میشود. از مسیر ترکیه صادرات برق به شرق اروپا از جمله بلغارستان را نیز دنبال میکنیم. این همکاریها و تجارت برق با کشورهای متعددی نظیر روسیه نیز در حال پیگیری است تا ضمن تأمین پایداری داخلی، هدف تبدیل ایران به هاب برق منطقه نیز محقق شود.» به گفته فرحناکیان، با وجود تبادل برق میان دو کشور، هنوز بخشی از مذاکرات از جمله تعیین نرخ در حال انجام است.
علل توقف صادرات برق به ترکیه
در سال 1396 علل مختلفی برای توقف صادرات برق عنوان شد؛ از ناترازی تولید و مصرف داخلی تا بدهی شرکت ترک به ایران. اما گذشته از اینکه علت این توقف چه بوده است، از دست رفتن تبادلات برقی با یکی از کشورهای همسایه برای ایران که قرار بود در افق 1404 هاب برق منطقه و سرآمد باشد، اتفاق نامطلوبی بود. اما در ماههای اخیر با مذاکرات و اقداماتی که برای احیای این روابط انجام شد، ترکیه مجدد به لیست کشورهای واردکننده برق ایران افزوده شده است. البته این بار هدف تنها صادرات برق به ترکیه نیست و بحث تبادل برق میان دو کشور مطرح است.
در این رابطه علیاکبر محرابیان، وزیر نیرو میگوید: «مدتی است که زیرساخت تبادل برق Back to Back را با ترکیه برقرار کردهایم که نخستین بار و جزو اولینها است و تاکنون این شیوه را اجرایی نکرده بودیم. در زیرساخت تبادل برق خویباشقلعه، قرار بر این است که اتصال برقی دو کشور از طریق این شیوه نوین با توان ۶۰۰ مگاوات انجام شود و از این طریق با ارتقای ضریب بار مؤثر، شاهد افزایش ظرفیت تبادل انرژی باشیم. ترکیه تنها کشور همسایه است که باقیمانده و به نظر میرسد، اتصال شبکه برق ایران و ترکیه به نوعی دسترسی شبکه برق ایران به کشورهای اروپایی را نیز فراهم میکند.» به گفته وزیر نیرو در حال حاضر تراز تبادلات برقی کشور مثبت است. این درحالی است که اولویت با تأمین تقاضای داخلی است.
برنامه توسعه تبادل برق ایران
ایران اکنون با تمام کشورهای همسایه مرز خشکی تبادل برق دارد و تبادل با کشورهایی که مرز دریایی دارند نیز در دستور کار است. آرش کردی، مدیرعامل شرکت توانیر در این رابطه میگوید: «در این راستا تبادل برق با کشورهایی نظیر روسیه، برقراری زمینه ارتباطی با کشورهای حاشیه خلیج فارس، کشورهای شمالی و بحث افزایش صادرات به پاکستان نیز مطرح است.»
او با بیان اینکه با دو کشور حاشیه خلیج فارس مذاکراتی را برای این مسأله انجام دادهایم و مطالعات برای اتصال به عمان و قطر آغاز شده است که قابلیت اجرا نیز دارد، اظهار میکند: «با قطر مذاکرات جدی داشتهایم و امیدواریم اولین کابلهای دریایی را با عمان و قطر داشته باشیم. براساس پیشبینیهای صورت گرفته با هر کدام از این کشورها قابلیت تبادل ۱۰۰۰ مگاوات را خواهیم داشت.»
مدیرعامل شرکت توانیر عنوان میکند: «توان صادراتی ما اکنون به صورت قراردادی حدود ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ مگاوات است و این قابلیت وجود دارد که این عدد را به ۲۰۰۰ تا ۲۱۰۰ مگاوات ارتقا دهیم.»
بررسی دادههای صادرات و واردات برق کشور نشان میدهد که تراز انرژی کشور در حال حاضر مثبت است و 80 درصد صادرات و کمتر از 20 درصد واردات رقم میخورد. ایران برنامه تبدیل شدن به هاب برق منطقه را با جدیت در دستور کار دارد و در این راستا با کشورهای همسایه طی یک سال اخیر توافق یا مذاکره داشته است. خطوط برق ایران به افغانستان، پاکستان، ترکمنستان، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، ترکیه و عراق متصل است. علاوه بر این، سنکرون شبکه برق با روسیه در مراحل مطالعاتی است. با قطر هم از طریق کابل دریایی قرار است این تبادل برقرار شود و این طرح در مرحله مطالعه و انتخاب مشاور است. در مجموع آنطور که مقامات صنعت برق میگویند «افق روشنی برای صادرات برق و همینطور تبادلات وجود دارد و قرار است از تمام ظرفیتها برای تقویت این بخش استفاده شود.»
گفتنی است، در ماده 49 برنامه ششم توسعه صراحتاً عنوان شده بود: «دولت موظف است از سال اول برنامه ششم توسعه، اقدامات لازم را در راستای تشکیل بازار منطقهای و ایجاد قطب (هاب) منطقهای برق به عمل آورد، به طوری که شبکه برق کشور از شمال، جنوب، شرق و غرب به کشورهای همسایه متصل شود.» اما این مهم نه تنها محقق نشد، بلکه یک عقبنشینی از برنامه نیز دیده میشود. به طوری که در سال پایانی دولت دوازدهم حجم صادرات برق کشور مطابق برنامه به 14 میلیارد کیلووات ساعت و واردات برق نیز به 6 میلیارد کیلووات ساعت در سال نرسید؛ بلکه با پشت سر گذاشتن یک روند بسیار نامنظم، حتی در پایان سال 1399 میزان تبادل برق کشور از سال 1392 عقبتر بود. ارقام منتشر شده از تجارت برق در سال 1399 نشان میدهد که رقم صادرات با 22 درصد افزایش نسبت به سال 1398 به 9.8 میلیارد کیلووات ساعت و واردات با 8 درصد کاهش به 2.7 میلیارد کیلووات ساعت در این سال رسید. به این ترتیب خالص صادرات برق در این سال، 7.1 میلیارد کیلووات ساعت بود. مطابق برنامه ششم توسعه در این سال باید صادرات برق به 14 میلیارد کیلووات ساعت و واردات به 6 میلیارد کیلووات ساعت میرسید. اکنون صنعت برق در تلاش است تا این عقبماندگی را با افزایش تبادلات برقی هم از نظر کشورهای هدف و هم میزان تبادل جبران کند.
در این خصوص، مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق میگوید: «اکنون سنکرون شبکه برق دو کشور انجام شده، ۶۰۰ مگاوات را به طور آزمایشی وارد تبادل کردهایم و با آخرین فناوری روز دنیا به صورت یک پست «بک تو بک» کار را پیش میبریم. امیدواریم بتوانیم تبادلات را گستردهتر کنیم. ضمن آنکه یکی از اهداف صادراتی ما بازار اروپاست که از طریق ترکیه میتوانیم به آن راه پیدا کنیم.»
در همین رابطه محمدعلی فرحناکیان، مشاور وزیر نیرو در امور بینالملل و سرپرست مرکز توسعه صادرات و پشتیبانی صنایع آب و برق نیز تأکید میکند: «مدتی است که همکاریهای برقی با ترکیه را فعال کردهایم و چند ماه است که پست Back to Back وان تحت تست بوده است و بزودی این شرایط آزمایشی نیز تمام میشود. از مسیر ترکیه صادرات برق به شرق اروپا از جمله بلغارستان را نیز دنبال میکنیم. این همکاریها و تجارت برق با کشورهای متعددی نظیر روسیه نیز در حال پیگیری است تا ضمن تأمین پایداری داخلی، هدف تبدیل ایران به هاب برق منطقه نیز محقق شود.» به گفته فرحناکیان، با وجود تبادل برق میان دو کشور، هنوز بخشی از مذاکرات از جمله تعیین نرخ در حال انجام است.
علل توقف صادرات برق به ترکیه
در سال 1396 علل مختلفی برای توقف صادرات برق عنوان شد؛ از ناترازی تولید و مصرف داخلی تا بدهی شرکت ترک به ایران. اما گذشته از اینکه علت این توقف چه بوده است، از دست رفتن تبادلات برقی با یکی از کشورهای همسایه برای ایران که قرار بود در افق 1404 هاب برق منطقه و سرآمد باشد، اتفاق نامطلوبی بود. اما در ماههای اخیر با مذاکرات و اقداماتی که برای احیای این روابط انجام شد، ترکیه مجدد به لیست کشورهای واردکننده برق ایران افزوده شده است. البته این بار هدف تنها صادرات برق به ترکیه نیست و بحث تبادل برق میان دو کشور مطرح است.
در این رابطه علیاکبر محرابیان، وزیر نیرو میگوید: «مدتی است که زیرساخت تبادل برق Back to Back را با ترکیه برقرار کردهایم که نخستین بار و جزو اولینها است و تاکنون این شیوه را اجرایی نکرده بودیم. در زیرساخت تبادل برق خویباشقلعه، قرار بر این است که اتصال برقی دو کشور از طریق این شیوه نوین با توان ۶۰۰ مگاوات انجام شود و از این طریق با ارتقای ضریب بار مؤثر، شاهد افزایش ظرفیت تبادل انرژی باشیم. ترکیه تنها کشور همسایه است که باقیمانده و به نظر میرسد، اتصال شبکه برق ایران و ترکیه به نوعی دسترسی شبکه برق ایران به کشورهای اروپایی را نیز فراهم میکند.» به گفته وزیر نیرو در حال حاضر تراز تبادلات برقی کشور مثبت است. این درحالی است که اولویت با تأمین تقاضای داخلی است.
برنامه توسعه تبادل برق ایران
ایران اکنون با تمام کشورهای همسایه مرز خشکی تبادل برق دارد و تبادل با کشورهایی که مرز دریایی دارند نیز در دستور کار است. آرش کردی، مدیرعامل شرکت توانیر در این رابطه میگوید: «در این راستا تبادل برق با کشورهایی نظیر روسیه، برقراری زمینه ارتباطی با کشورهای حاشیه خلیج فارس، کشورهای شمالی و بحث افزایش صادرات به پاکستان نیز مطرح است.»
او با بیان اینکه با دو کشور حاشیه خلیج فارس مذاکراتی را برای این مسأله انجام دادهایم و مطالعات برای اتصال به عمان و قطر آغاز شده است که قابلیت اجرا نیز دارد، اظهار میکند: «با قطر مذاکرات جدی داشتهایم و امیدواریم اولین کابلهای دریایی را با عمان و قطر داشته باشیم. براساس پیشبینیهای صورت گرفته با هر کدام از این کشورها قابلیت تبادل ۱۰۰۰ مگاوات را خواهیم داشت.»
مدیرعامل شرکت توانیر عنوان میکند: «توان صادراتی ما اکنون به صورت قراردادی حدود ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ مگاوات است و این قابلیت وجود دارد که این عدد را به ۲۰۰۰ تا ۲۱۰۰ مگاوات ارتقا دهیم.»
بررسی دادههای صادرات و واردات برق کشور نشان میدهد که تراز انرژی کشور در حال حاضر مثبت است و 80 درصد صادرات و کمتر از 20 درصد واردات رقم میخورد. ایران برنامه تبدیل شدن به هاب برق منطقه را با جدیت در دستور کار دارد و در این راستا با کشورهای همسایه طی یک سال اخیر توافق یا مذاکره داشته است. خطوط برق ایران به افغانستان، پاکستان، ترکمنستان، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، ترکیه و عراق متصل است. علاوه بر این، سنکرون شبکه برق با روسیه در مراحل مطالعاتی است. با قطر هم از طریق کابل دریایی قرار است این تبادل برقرار شود و این طرح در مرحله مطالعه و انتخاب مشاور است. در مجموع آنطور که مقامات صنعت برق میگویند «افق روشنی برای صادرات برق و همینطور تبادلات وجود دارد و قرار است از تمام ظرفیتها برای تقویت این بخش استفاده شود.»
گفتنی است، در ماده 49 برنامه ششم توسعه صراحتاً عنوان شده بود: «دولت موظف است از سال اول برنامه ششم توسعه، اقدامات لازم را در راستای تشکیل بازار منطقهای و ایجاد قطب (هاب) منطقهای برق به عمل آورد، به طوری که شبکه برق کشور از شمال، جنوب، شرق و غرب به کشورهای همسایه متصل شود.» اما این مهم نه تنها محقق نشد، بلکه یک عقبنشینی از برنامه نیز دیده میشود. به طوری که در سال پایانی دولت دوازدهم حجم صادرات برق کشور مطابق برنامه به 14 میلیارد کیلووات ساعت و واردات برق نیز به 6 میلیارد کیلووات ساعت در سال نرسید؛ بلکه با پشت سر گذاشتن یک روند بسیار نامنظم، حتی در پایان سال 1399 میزان تبادل برق کشور از سال 1392 عقبتر بود. ارقام منتشر شده از تجارت برق در سال 1399 نشان میدهد که رقم صادرات با 22 درصد افزایش نسبت به سال 1398 به 9.8 میلیارد کیلووات ساعت و واردات با 8 درصد کاهش به 2.7 میلیارد کیلووات ساعت در این سال رسید. به این ترتیب خالص صادرات برق در این سال، 7.1 میلیارد کیلووات ساعت بود. مطابق برنامه ششم توسعه در این سال باید صادرات برق به 14 میلیارد کیلووات ساعت و واردات به 6 میلیارد کیلووات ساعت میرسید. اکنون صنعت برق در تلاش است تا این عقبماندگی را با افزایش تبادلات برقی هم از نظر کشورهای هدف و هم میزان تبادل جبران کند.
انتخاب نشریه
جستجو بر اساس تاریخ
اخبار این صفحه
-
بازگشت به مذاکره پساز نا امیدی از آشوب
-
3 انفجار در قلب سرزمین های اشغالی
-
صهیونیست ها به جان هم میافتند
-
مدافع امنیت نماد از خود گذشتگی
-
پنجرهای جدید برای روابط اقتصادی ایران و بلاروس
-
کیروش: دشمن تلاش کرد تمرکزمان را برهم بزند
-
همکاری کشورهای مستقل برای برون رفت از تحریم
-
سپاه: پاسخ میدهیم
-
موج سواری سیاسی با ژست دغدغه فرهنگی!
-
برق ایران درمسیر اروپا
اخبارایران آنلاین