گزارش «ایران» از تدابیر ویژه دولت برای آرامش به بازار کالاهای اساسی مردم؛
بازار گوشت قرمز بدون کمبود به ماه رمضان رسید
نفیسه امامی خبرنگار
تعطیلات نوروزی به پایان رسیده و با آغاز ماه رمضان تمهیدات لازم برای تأمین اقلام اساسی مصرفی خانوارها اندیشیده شده است. گوشت قرمز با وجود قیمت بالا یکی از نیازهای ضروری خانوارهاست که وزارت جهاد کشاورزی عرضه کافی به بازار داشته است تا نوسان قیمتی به علت کمبود در بازار ایجاد نشود.
بررسیهای میدانی حاکی از آن است که قیمت گوشت قرمز در روند صعودی قرار گرفته و کاهش تقاضا و مازاد عرضه هم نتوانسته جلوی افزایش قیمت گوشت را بگیرد. دولت برای مدیریت قیمت در بازار داخلی از دی ماه سال گذشته صادرات را متوقف کرده است اما همچنان با بالا بودن قیمت گوشت قرمز در بازار روبهرو هستیم که بخش عمده آن به دلالی دام زنده و گرانی نهادههای دام بازمیگردد.اکنون شقه گوشت گوسفندی کیلویی ۱۸۵ هزار تومان، گوشت چرخکرده کیلویی ۱۸۰ هزار تومان، گوشت گوساله ۱۸۰ تا ۱۸۵ هزار تومان، راسته با استخوان گوسفندی ۱۵۹ هزار تومان و ران کامل گوسفندی 175 هزار تومان قیمت خورده است.
کمبودی در بازار گوشت قرمز نداریم
علی اصغر ملکی رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی در گفتوگو با «ایران»، با اشاره به اینکه بازار گوشت قرمز ملتهب نیست، گفت: نگرانی برای احتمال کمبود گوشت در ماه رمضان وجود ندارد زیرا تمهیدات لازم اندیشیده شده و گوشت مورد نیاز در این ماه تأمین شده است.ملکی اضافه کرد: ما به تازگی تعطیلات نوروز را پشت سر گذاشتهایم و با توجه به هزینههای بالایی که خانوادهها در این چند روز داشتهاند، بازار با مشتری زیادی روبهرو نیست و در واقع نتوانسته هنوز خود را بازیابی نماید.
وی ادامه داد: در سالهای گذشته در هفته اول ماه رمضان خرید گوشت افزایش پیدا میکرد اما امسال این اتفاق نیفتاده و میزان خرید پایین است. در نتیجه کمبودی در بازار پیشبینی نمیشود. علاوه بر این در ماه رمضان رستورانها تا زمان افطار تعطیل هستند و تالارهای پذیرایی نیز فعالیت کمتری دارند که همین موضوع هم عاملی برای کاهش مصرف گوشت در این ماه محسوب میشود.ملکی، صادرات گوشت قرمز را باعث بالارفتن قیمت گوشت قرمز دانست و افزود: در حال حاضر صادرات دام زنده ممنوع است اما اگر زمزمههای صادرات گوشت در بازار منتشر شود، قیمتها نوسان پیدا میکنند زیرا فروشنده دام تلاش میکند دام خود را بر اساس نرخ دلار به فروش برساند. این مسأله میتواند مصرف گوشت را برای مردم با مشکل همراه کند.وی با اشاره به واردات گوشت به کشور اضافه کرد: واردات کم و بیش به کشور انجام میشود اما به طور معمول بیشترین حجم واردات گوشت قرمز شامل گوشت گوساله از برزیل و برای بخش صنعتی انجام میشود و بخش کمتری از آن به مصرف خانوارها میرسد.رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی با اشاره به کاهش مصرف گوشت در ماههای آینده گفت: به طور معمول با گرم شدن هوا و قرار گرفتن در آستانه تابستان مصرف گوشت و پروتئین نسبت به زمستان کمتر میشود و انتظار کمبود در بازارها نداریم.ملکی با بیان اینکه تولیدکنندگان گوشت با گرانی نرخ نهادهها روبهرو هستند، افزود: گرانی نهادهها دامداران را با مشکل روبهرو کرده و تأثیر مستقیمی هم بر بالا رفتن قیمت گوشت گذاشته است. تولیدکنندگان دام زنده به دلیل افزایش هزینههای تولید در بازه زمانی طولانی با شرایط ویژهای مواجه هستند و این موضوع باعث شده است که بازار گوشت قرمز با نوسانات فراوانی همراه شود. این در حالی است که به تدریج دام برای چرا باید به صحرا برود اما به علت کاهش بارندگی علوفه مناسبی برای دامها در صحراها وجود ندارد.وی تصریح کرد: نهادههای خشک قیمت بالایی دارند ولی دامدار مجبور است خوراک دام را از طریق علوفه دستی تأمین کند که این موضوع بر قیمت گوشت قرمز تأثیر میگذارد.ملکی در پایان سخنانش با بیان اینکه در ماههای پیش رو با بالا رفتن قیمت گوشت قرمز مواجه نخواهیم شد، گفت: با زاد و ولد دامها در شش ماهه دوم سال گذشته گوسفندهای پرواری، آماده ذبح شدهاند و به همین علت عرضه به بازار افزایش پیدا میکند و میتواند آرامش بیشتری را به بازار منتقل کند.
با مدیریت وزارت جهاد کشاورزی، خرما با قیمتهای مناسب در حال عرضه است
سودجویی؛ عامل اصلی افزایش قیمت خرما
گروه اقتصادی/ خرما در ماه مبارک رمضان به یکی از اصلیترین اقلام مصرفی خانوارها تبدیل میشود و مصرف آن را بالا میبرد، اما این افزایش مصرف به طور ویژه برای این ماه تأمین شده است و طی توافق با وزارت جهاد کشاورزی و فروشگاههای زنجیرهای، خرما با قیمتهای مناسب در حال عرضه است. انجمن خرمای ایران هم طی جلساتی که وزارت جهاد کشاورزی با میادین میوه و ترهبار داشته، عرضه مستقیم خرما در این مراکز را به عهده گرفته است.
علاوه بر این میادین، فروشگاههای زنجیرهای نیز دو هفته قبل از آغاز ماه مبارک رمضان حاشیه سود خود را کاهش دادهاند و خرما را با نرخهای کمتری عرضه میکنند و این روند تا آخر ماه رمضان ادامه دارد.
میادین میوه و ترهبار هم با عرضه 30 تا 40 درصد ارزانتر از سطح شهر، هر بسته ۷۰۰ گرمی رطب مضافتی درجه یک بم را۳۴۹۰۰ تومان، هر بسته ۷۰۰ گرمی سایر انواع رطب مضافتی درجه یک (جیرفت و سراوان) را ۳۲۹۰۰ تومان، هر کیلوگرم خرمای پیارم ممتاز را ۸۵ هزار تومان و خرمای پیارم درجه یک را ۷۰ هزار تومان در میادین میوه و ترهبار عرضه میکنند.در مراکز خرده فروشی سطح شهر نیز نرخ هر کیلوگرم خرمای مضافتی بین ۳۵ تا ۴۰ هزار تومان، خرمای خاصویی بین ۶۵ تا ۹۰ هزار تومان، خرمای پیارم بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ هزار تومان و خرمای زاهدی بین ۳۸ تا ۵۰ هزار تومان است.
در کشور به طور معمول یک و سه دهم میلیون تن خرما در سال تولید میشود که بین ۳۵ تا ۴۰ درصد آن (حدود ۳۰۰ هزارتن) در ماه مبارک رمضان مصرف میشود که نشاندهنده میزان مصرف بالای این محصول خوراکی و مقوی در کشور است.خرما در دنیا انواع بسیار متفاوتی دارد و به ۴۵۰۰ رقم میرسد، اما در ماه مبارک رمضان به طور عمده دو نوع خرمای مضافتی و کبکاب (دشتستانی) در کشور مصرف میشود که ۹۰ درصد خرمای مضافتی در کرمان و بقیه آن در سیستان و بلوچستان و بخش اندکی نیز در استان هرمزگان تولید میشود، خرمای کبکاب نیز در بوشهر تولید میشود.تولید خرما عمدتاً در 6 استان فارس، بوشهر، خوزستان، هرمزگان، کرمان و سیستان و بلوچستان انجام میشود و در حال حاضر نیز سردخانههای این استانها مملو از محصول است و از آنجا به استانهای دیگر ارسال میشود.
افزایش 25 درصدی قیمت خرما
مقداد تکلوزاده، دبیرکل انجمن خرمای ایران بهتازگی از افزایش ۲۰ تا ۲۵ درصدی قیمت خرما نسبت به سال گذشته خبر داده و اعلام کرده است این رقم از نرخ رسمی تورم نیز کمتر است ضمن اینکه ما در کشور حدود ۴۰۰ نوع خرما داریم که هزینههای تولید، نگهداری و راندمان تولید آنها با هم متفاوت است.تکلوزاده افزایش قیمت خرما را نسبت به سایر کالاها کمتر عنوان کرده اما در عین حال تأکید کرده که ممکن است در برخی نقاط بهدلیل افزایش تقاضا، خرما را با قیمتهای گزاف به مردم عرضه کنند که دلیل آن سودجویی است و نمیتوان آن را به کل کشور تعمیم داد.فروشگاهها طبق تفاهمنامهای که بین ستاد تنظیم بازار، وزارت جهاد کشاورزی و فروشگاههای زنجیرهای منعقد شده، مجاز به افزایش 12 درصدی قیمت خرما هستند، اما بررسیهای میدانی حاکی از آن است که این افزایش قیمت مصوب رعایت نمیشود و گاهی با سود 40 تا 50 درصدی به فروش میرسد.
کشورمان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان خرما در دنیاست و یکی از پنج کشور بزرگ صادرکننده خرما در جهان شناخته میشود که پتانسیل بسیار بالایی در زمینه صادرات خرما دارد و بهترین انواع خرماهای برحی، کبکاب، شاهانی، پیارم، کلوته، مضافتی، خاصویی و زاهدی را تولید میکند.
طبق اعلام روح اله لطیفی سخنگوی سازمان گمرک در 11 ماه سال 1400 و تا پایان بهمن ماه، 292 هزار و 504 تن خرما به ارزش 255 میلیون 198 هزار و 242 دلار صادر شده است.
با توجه به اینکه ایران جزو مهمترین صادرکنندگان خرمای جهان است، اما حدود ۹۰ درصد خرمای صادراتی کشور به صورت فله و بدون بستهبندی و فرآوری و با ارزش افزوده پایین به بازارهای جهانی عرضه میشود که می بایست برای افزایش ارزش افزوده محصول خرما، به توسعه صنعت بستهبندی و فرآوری خرما توجه ویژه ای شود.
تولید روزانه ۳ هزار تن تخم مرغ در کشور
رئیس هیأت مدیره اتحادیه مرغ تخمگذار گفت: با توجه به شرایط مساعد تولید و کاهش مصرف تخم مرغ در ماه رمضان پیشبینی میشود که قیمت کاهش یابد.ناصر نبیپور در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: قیمت کنونی هر کیلو تخممرغ درب مرغداری ۱۸ هزار و ۳۰۰ تا ۲۰ هزار تومان بوده که نسبت به یک ماه گذشته تفاوتی نداشته است.به گفته او، با توجه به شرایط عرضه و تقاضا پیشبینی میشود که قیمت تخممرغ، طبق سنوات قبل با کاهش تقاضا در ماه رمضان اُفت میکند.نبیپور میگوید: روزانه بالای ۳ هزار تن تخممرغ در کشور تولید میشود که با چندسال گذشته قابل قیاس نیست. تولید تخممرغ به حدی بالاست که مرغداران بهدلیل قیمت تمام شده بالا چارهای به غیر از کشتار ندارند که این امر عوارض خود را در ماههای آتی نشان میدهد.
مجوز پرورش تیلاپیا صادر شد
مدیرکل دفتر آبزیان آب شیرین سازمان شیلات گفت: بر اساس مطالعات و ارزیابیهای زیستمحیطی، سازمان حفاظت محیط زیست اجازه پرورش ماهی تیلاپیا را داده است.مهدی شکوری در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه براساس موافقت سازمان حفاظت محیط زیست در حال حاضر در چهار استان سمنان، یزد، قم و خراسان جنوبی امکان احداث مزارع پرورش ماهی تیلاپیا وجود دارد، گفت: با توجه به اینکه ماهی تیلاپیا بعضاً میتواند مخاطراتی را برای محیط زیست طبیعی ایجاد کند و از طرف دیگر ممکن است در استانهای دیگر پرورش تیلاپیا رقیبی برای سایر ماهیها باشد استانهای مذکور برای پرورش این ماهی انتخاب شدند. همچنین علاوه بر موارد ذکرشده ،این اقدام ظرفیت خاموش استانها را روشن خواهد کرد.وی ادامه داد: در این ۴ استان مزارعی احداث شد و با رعایت موازین زیستمحیطی در مدار تولید قرار گرفتهاند و محصولات خود را عرضه میکنند. ماهیهای تولید شده به طور قطع بعد از عرضه به بازار ارزش بالاتری خواهند داشت و برای مصرفکنندگانی که قبلاً تیلاپیا وارداتی مصرف میکردند بسیار به صرفهتر و با کیفیتتر خواهد بود.وی در پاسخ به این سؤال که گفته میشود تیلاپیا تهدیدی برای سایر گونههای ماهی است و آیا پرورش آن برای محیط زیست مخاطرهآمیز است؟ گفت: برنامه پرورش ماهی تیلاپیا بر پایه علم و دانش و قانون استوار است. پیش از اینکه برنامه پرورش تیلاپیا به اجرا گذاشته شود مطالعات ارزیابی زیستمحیطی انجام شده است. این مطالعات در سازمان حفاظت محیط زیست ارائه شده و مورد تصویب این سازمان قرار گرفته و اجازه پرورش تیلاپیا در کشور داده شده است.