نیویورک دیلی نیوز (امریکا):
ترامپ مانند پدرخوانده در فیلم فرانسیس فورد کاپولا، وارد عمل شده و به سبک او شروع به انتقامگیری کرده است. تاکنون دو نفر که علیه رئیسجمهوری امریکا در جریان استیضاح او شهادت دادهبودند، شامل این انتقامگیری شده و از کار اخراج شدهاند.
حریت دیلی نیوز (ترکیه):
شش نفر از قانونگذاران حزب عدالت و توسعه، علیه ایلکر باشبوغ، فرمانده سابق ارتش ترکیه که بعد از کودتای 2016 از کار برکنار شد، اعلام شکایت کردند.
این در حالی است که باشبوغ بعد از آن کودتا دستگیر و به زندان محکوم شد.
ایندیپندنت (بریتانیا):
مایک پنس در ادامه دعواهای امریکا با شرکت فناوری هوآوی، در اظهاراتی به بوریس جانسون هشدار داد و گفت که تصمیم نخستوزیر انگلیس برای آنکه به این شرکت اجازه دهد در بریتانیای پسا برگزیت جایگاهی داشته باشد، کاری اشتباه است و با واکنش امریکا مواجه میشود.
دستور ترامپ برای حمله به خودروی شهید قاسم سلیمانی محور جنجالی هشتمین مناظره دموکراتها؛
ترور سردار اشتباه بود
ندا آکیش
خبرنگار
هشتمین مناظره انتخاباتی 7 کاندیدای دموکرات انتخابات ریاست جمهوری امریکا جمعه شب به وقت محلی در شهر منچستر ایالت نیوهمپشایر برگزار و پاسخ کاندیداها به یک سؤال درباره ترور سردار شهید قاسم سلیمانی جنجال برانگیز شد.
به گزارش سایت دِ فدرالیست، پیت بوتیجیج، برنی سندرز و جو بایدن، سه نفر از کاندیدای دموکرات انتخابات ریاست جمهوری 2020 امریکا، اقدام دونالد ترامپ در ترور سردار شهید قاسم سلیمانی را محکوم کردند. در بخشی از این مناظره جنجالی، مجری از کاندیداها سؤال کرد: «اگر رئیس جمهوری بودید، فرمان ترور سردار سلیمانی را صادر میکردید؟» پیت بوتیجیج، شهردار سابق 34 ساله شهر «ساوتبند» ایالت ایندیانا و پیروز نخستین انتخابات درون حزبی دموکرات ها در ایالت آیووا، نخستین کسی بود که به این سؤال پاسخ منفی داد. او گفت، دستور چنین حملهای را نمیداد زیرا از کجا معلوم که سردار سلیمانی برای امریکا واقعاً یک تهدید امنیتی جدی و فوری بوده است. این کاندیدای دموکرات افزود: «در شرایطی که الان ما هستیم هیچ دلیل و مدرکی وجود ندارد که نشان دهد با این تصمیم ترامپ کشور ما امنتر شده است.» پاسخ برنی سندرز، سناتور ایالت ورمونت و کسی که در آیووا با فاصله بسیار کم از بوتیجیج دوم شد، شفافتر و صریحتر از بوتیجیج بود. او با استفاده از واژه «ترور» برای اقدام ترامپ علیه سلیمانی، گفت: شما نمیتوانی همین طور این طرف و آن طرف بروی و بگویی تو آدم بدی هستی پس ما تو را ترور میکنیم و سپس این کار را بکنی. اگر این طور شود، در واقع مروج بینظمی بینالمللی میشوی.
پاسخ جو بایدن، معاون باراک اوباما، رئیس جمهوری سابق امریکا که در نظرسنجیهای سراسری، کاندیدای پیشتاز حزب دموکرات است، هم بسیار صریح بود. او گفت: نه. به این دلیل دستور حمله [ترور سردار سلیمانی] را نمیدادم که هنوز هم هیچ مدرکی وجود ندارد که از سوی او [سردار سلیمانی] تهدید فوری [برای امریکا] وجود داشت. بایدن همچنین تأکید کرد، باراک اوباما و جورج بوش، دو رئیس جمهوری سابق امریکا یکی از حزب دموکرات و یکی از حزب جمهوریخواه با اینکه فرمانده کل قوا بودند، دستور چنین تروری را ندادند و او هم اگر فرمانده کل قوا بود، مانند آنها عمل میکرد و چنین دستوری نمی داد.
انتقام سخت از شاهدان
این انتقادهای صریح کاندیداهای پیشتاز دموکرات از عملکرد ترامپ در ترور سردار سلیمانی در حالی است که رئیس جمهور امریکا روز جمعه هم اقدامهای جنجالی جدید انجام داد و دو تن از مقامات ارشد کاخ سفید را که در جریان استیضاح او در مجلس نمایندگان حاضر شده و شهادت داده بودند، اخراج کرد. الکساندر ویندمن، کارشناس ارشد شورای امنیت ملی امریکا در امور اوکراین که یکی از شاهدان کلیدی تحقیقات استیضاح ترامپ بود، یکی از این اخراجیهاست که روز جمعه مأموران حراست کاخ سفید او را از کاخ سفید بیرون کردند. وکیل ویندمن درباره علت اخراج موکلش از کاخ سفید گفت: «او به این دلیل اخراج شد که حقیقت را گفته بود.» برادر ویندمن هم که در کاخ سفید به عنوان وکیل ارشد در کمیته امنیت ملی کار میکرد، روز جمعه اخراج شد.
گوردون ساندلند، سفیر امریکا در اتحادیه اروپا هم دومین مقام عالی اخراجی است. او بالاترین مقام وزارت خارجه امریکا بود که در جریان تحقیقات استیضاح دو بار به کنگره رفت و علیه ترامپ شهادتهای جنجالی ارائه کرد و گفت که ترامپ شخصاً در جریان فعالیتهای رودی جولیانی، وکیل شخصیاش بود و جولیانی با شخص ترامپ درباره چگونه ترغیب کردن رئیس جمهوری اوکراین برای تحقیقات علیه جو بایدن و پسرش صحبت کرده بود. به گزارش سی ان ان، یکی از مشاوران ترامپ ضمن تأیید این اخراجها گفت: اخراج ها این پیام را میدهد که موضعگیری علیه رئیس جمهوری قابل تحمل نخواهد بود.
رئیس دفتر ترامپ در لیست اخراجیها
علاوه بر این دو نفر، برخی رسانههای امریکا از برکناری احتمالی میک مولوینی، رئیس دفتر ترامپ در آینده نزدیک خبر میدهند. او در اکتبر 2019 در یک کنفرانس خبری به خبرنگاران درباره گروکشی سیاسی ترامپ در ماجرای اوکراین گفته بود: «ما هر روز این کار را میکنیم» اما پس از آنکه متوجه شد ترامپ بشدت از این اظهارات خشمگین شده، در بیانیهای اعلام کرد: «هیچ گروکشی در قضیه اوکراین وجود نداشته است.» رئیس دفتر ترامپ البته روز جمعه به اخبار رسانههای امریکا درباره احتمال اخراجش در آینده نزدیک واکنش نشان داد و گفت، چنین چیزی نیست و رابطهاش با ترامپ خوب است.
رای الیوم: معاون دبیرکل حزبالله لبنان با اعلام حمایت از نخست وزیر مکلف، از آمادگی این حزب برای رأی اعتماد به کابینه حسان دیاب در جلسه پیش روی پارلمان خبر داد.
ان کی دیلی : رهبر کرهشمالی به وزارت خارجه کشورش دستور داد برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا، همه دیپلماتهای خارجی مستقر در پیونگ یانگ را تحت معاینه قرار داده و افراد مشکوک به بیماری را بهصورت موقت اخراج کنند.
آسوشیتدپرس: آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان دیروزشنبه یک مقام دولت خود را به سبب تبریک گفتن به فرماندار یکی ازایالتها که در انتخابات چند روز پیش با کمک راستهای افراطی پیروز شده بود، اخراج کرد.
اسپوتنیک: رئیس دفتر ضد تروریسم سازمان ملل خبر داد، حدود 27 هزار تروریست خارجی در سوریه و عراق حضور دارند.
بیبیسی: در جریان تیراندازی یک سرباز ارتش تایلند در یک مرکز خرید در شمال شرق این کشور حداقل ۱۲ نفر کشته شدند.
اسپوتنیک: امریکا از فروش ۲۰۰موشک ضد ناو به استرالیا به مبلغ ۹۹۰ میلیون دلار خبر داد.
100 قانونگذار امریکایی «معامله قرن» را محکوم کردند
زهره صفاری
خبرنگار
مخالفتها با طرح سازش ترامپ موسوم به «معامله قرن» پس از گذشت حدود 10 روز از انتشار متن این طرح، به بیخ گوش کاخ سفید رسید و بیش از 100 نفر از نمایندگان مجلس امریکا در نامه سرگشادهای آن را محکوم کردند. این مخالفتها در سطح جهان نیز همچنان ادامه دارد و از جمله نخستوزیر مالزی «معامله قرن» را ناعادلانه خواند.
بهگزارش خبرگزاری «یونایتدپرس»، بیش از 100 عضو مجلس نمایندگان امریکا به رهبری «آلن لوونتال»، نماینده جمهوریخواه در نامهای دو صفحهای به انضمام 7صفحه امضا، طرح رئیس جمهوری این کشور برای برقراری سازش میان فلسطین و اسرائیل را غیرممکن خواندند. براساس این گزارش نمایندگان مخالف «معامله قرن» ترامپ را بیش از یک راهکار، عاملی برای افزایش مناقشات دانستند. نمایندگان در این نامه تأکید داشتند که این طرح نباید بهعنوان ضمانتی برای خشونتهای بینالمللی اسرائیل و تجاوز به اراضی فلسطینیها شود. بسیاری از تحلیلگران معتقدند ترامپ از زمان انتقال سفارت امریکا از تل آویو به بیت المقدس و اعطای حق حاکمیت بلندیهای جولان به اسرائیل و بسیاری خدمات دیگر به رژیم صهیونیستی، کمترین حق را برای فلسطینیها در نظر گرفته است. این شرایط در طرحریزی معامله قرن نیز بخوبی نمایان است. طرح ترامپ برای خاورمیانه در نزدیک به دو هفتهای که از انتشار آن میگذرد، با واکنشهای بسیاری همراه بودهاست. در جدیدترین این واکنشها «ماهاتیر محمد»، نخستوزیر مالزی که پیشتر بهدلیل انتقاد به یهودیان سرزمینهای اشغالی، مورد اعتراض جوامع بینالمللی حامی اسرائیل قرار گرفته بود، طرح «دونالد ترامپ»، را «غیرقابل قبول و بشدت ناعادلانه» خواند. به گزارش «بلومبرگ»، این سیاستمدار 94 ساله در سومین کنفرانس بینالمللی اتحاد پارلمانی برای قدس گفت: «این معامله تنها تنشهای منطقه را افزایش داده و میلیونها نفر را در سراسر جهان در برابر هم قرار خواهد داد».
شکایت عباس به سازمان ملل
«محمود عباس» که از آغازین ساعات اعلام طرح ترامپ برای خاورمیانه، معامله قرن را محکوم کرده بود، سهشنبه شکایت فلسطین را به شورای امنیت سازمان ملل خواهد برد. در واقع این طرح علاوه بر مفاد ظالمانه آن برای طرف فلسطینی، زمانی مورد نقد بیشتری قرار گرفت که در مذاکرات نهایی هیچ نمایندهای از فلسطین دعوت نشده بود و دونالد ترامپ در یک جلسه یکسویه، طرحی کاملاً اسرائیلی را به تصویب رساند و از آن رونمایی کرد. بهگزارش «جروزالم پست»، برخی ناظران بر این باورند که در این شرایط رئیس تشکیلات خودگردان به احتمال بسیار علاوه بر شکایت و قطعنامه شدیداللحن، توافق پیشین با «ایهود اولمرت»، نخستوزیر سابق اسرائیل را نیز بهعنوان طرح جایگزین معامله قرن و راهکار حل مناقشه بین اسرائیل و فلسطین ارائه خواهد کرد. براساس این توافق فلسطینیها بهدلیل نگرانی از طرح صلح امریکا، توافق کردند حاکمیت بر دره اردن و 30درصد کرانه باختری در سال 2024 به اسرائیل واگذار شود. «ایسنا» به نقل از روزنامه فرامنطقهای «رأی الیوم» نوشت، در پیشنویس قطعنامهای که «محمود عباس» برای رأی به شورای امنیت ارائه خواهد کرد، 300 مورد نقض قوانین بینالمللی در معامله قرن ترامپ اشاره شده است که برجستهترین آنها قدس است و پساز آن به موارد مورد اختلاف دیگری همچون شهرک سازیها، نوار غزه، منابع طبیعی و اقتصادی، حقوق آوارگان و اسیران فلسطینی پرداخته شده است.