یواسای تودی (امریکا):
شهرهای مختلف ایالت اورگون و بهطور خاص پورتلند، مدتها است درگیر اعتراضهای ضد نژادپرستی است. اما این اعتراضها در هفته اخیر ناگهان شدت بیشتری گرفت. معترضان علت آن را فرمان ترامپ در گسیل نیروهای امنیتی فدرال میدانند و میگویند این کار آنها را خشمگین کرده است.
فیگارو (فرانسه):
بحران اقتصادی ناشی از کرونا فرانسه را هم مثل همه دنیا آزار داده است، اما وزیر اقتصاد فرانسه معتقد است با علائم مثبتی که در بازار این کشور دیده میشود، امید به بهبود اوضاع میرود. بویژه که با وجود رکود در همه بازار، فروش خودروهای فرانسوی بالا و خوب بوده است.
جاکارتا پست (اندونزی):
الگوی فعلی دموکراسی در اندونزی که در 20 سال گذشته همه تلاشها بر آن بوده که جایگزین مدل دیکتاتوری و اقتدارگرایانه سابق شود، هنوز هم با چالشهایی مواجه است. به اعتقاد تحلیلگران اگر درگیریها بین نخبگان اندونزی ادامه یابد، دموکراسی نوپای این کشور در معرض خطر قرار میگیرد.

عبور چین و امریکا از نبرد لفظی، با فرمان بسته شدن دو کنسولگری
عقاب و اژدها، پنجه در پنجه شدند
ندا آکیش
خبرنگار
از بیش از 4 دهه قبل که چین و امریکا روابط دیپلماتیک خود را عادی سازی کردند تا به امروز هرگز این روابط تا این اندازه و تقریباً در تمام بخشها از تجارت گرفته تا تکنولوژی، دفاعی، حقوق بشر و... پرتنش نشده بود که دولت امریکا از چین بخواهد کنسولگری خود را در شهر هیوستون تعطیل کند و در اقدامی متقابل و تلافی جویانه دولت چین به امریکا دستور بدهد کنسولگری خود در شهر سیچوان در جنوب غربی چین را ببندد.
به گزارش الجزیره، وزارت خارجه چین روز جمعه با اعلام رسمی درخواست پکن از واشنگتن برای تعطیلی کنسولگریاش در شهر سیچوان اعلام کرد: این اقدام پاسخ قانونی و لازم به اقدامات بی دلیل ایالات متحده امریکا بود. شرایط کنونی حاکم بر روابط چین و امریکا آن چیزی نیست که برای چین خوشایند باشد و امریکا مسئول تمام این اتفاقات است. ما یک بار دیگر ایالات متحده امریکا را ترغیب میکنیم فوری از تصمیمات اشتباه خود برگردد و شرایط لازم برای بازگرداندن روابط دوجانبه به مسیر گذشته را مهیا کند. اگرچه در بیانیه وزارت خارجه چین قید نشده بود که کنسولگری امریکا در سیچوان تا چه زمانی باید تعطیل شود اما روزنامه گلوبال تایمز چین که ارگان رسمی دولت پکن است، نوشت، این کنسولگری باید تا 72 ساعت آینده یعنی تا روز دوشنبه تعطیل شود. سهشنبه گذشته هم امریکا به چین 72 ساعت فرصت داده بود کنسولگری خود در شهر هیوستون تگزاس را ببندد. علاوه بر این، مایک پمپئو، وزیر خارجه امریکا روز پنجشنبه در یک سخنرانی آتشین علیه چین در کتابخانه نیکسون در کالیفرنیا گفت، واشنگتن و متحدانش باید «شیوههای خلاقانهتر و تهاجمیتر» اتخاذ کنند تا حزب حاکم کمونیست چین را برای تغییر مسیرش تحت فشار قرار دهند. پمپئو همچنین گفت، پرزیدنت نیکسون یکبار گفته بود میترسد که با گشودن حزب حاکم چین به روی جهان یک «فرانکشتاین» ایجاد کرده باشد که حالا میبینیم این ترس به حقیقت پیوسته است. سخنانی که بی پاسخ نماند و دیروز وزارت امور خارجه چین آنها را نشانگر بی توجهی وزیر خارجه امریکا به واقعیتها و تعصب ایدئولوژیک او دانست و از او خواست از «ذهنیت جنگ سرد» دور شود.
البته به عقیده برخی تحلیلگران بینالمللی و امریکایی، تشدید تنشهای چین و امریکا و رسیدن روابط دو کشور به مرحله جنگ سرد یک دلیل مهم دارد و آن نزدیک بودن انتخابات امریکا است. به گزارش نیویورک تایمز، اورویل شل، مدیر اندیشکده «ایشین سوسایتی» میگوید: ترامپ به خاطر ناکامیهایی که در مقابله با همهگیری ویروس کرونا و مهار جنبش ضدنژادپرستی جان سیاهان ارزش دارد، درصدد است با هولناک نشان دادن تهدید چین، امریکاییها را قانع کند که به فکر امنیت آنها و کشورشان است و در مقابل «دشمنی» که هر لحظه ممکن است امنیتشان را تهدید کند، تمام قد ایستاده است. ترامپ و دولتش با همین منظور هرکاری میکنند که خشم دولت چین را برانگیزند تا واکنشی نشان دهد و امریکاییها قانع شوند که دشمن واقعی است نه فرضی.
بنابر تازهترین نظرسنجیها، محبوبیت ترامپ 15 درصد کمتر از جو بایدن، رقیب دموکراتش است و در سیاست داخلی شرایط متزلزلی دارد تا جایی که کنوانسیون جمهوریخواهان در فلوریدا را به بهانه گسترش همهگیری ویروس کرونا لغو کرد. مشاوران ترامپ اما دریافتند که کنوانسیون جمهوریخواهان بعید است پرجمعیت و پرشور برگزار شود از این رو، احتمالاً به او توصیه کردند که نشست را لغو و به زمانی مناسبتر موکول کند. به گزارش سیانان، علت لغو کنوانسیون جمهوریخواهان این است که حتی در میان مقامات جمهوریخواه هم نارضایتیهای جدی از عملکرد ترامپ وجود دارد. اینکه در ماههای منتهی به انتخابات ترامپ با عملکردش اعتراضهای ضدنژادپرستی در امریکا را آنقدر حاد کرده که پورتلند و دیگر شهرها ملتهب شدهاند و با اعزام نیروهای ضدشورش به مناطق ناآرام که دست به دستگیریهای گسترده زدهاند، ایالات متحده امریکا را از نظر نقض حقوق بشر در کانون توجه رسانههای جهان قرار داده است، به هیچ وجه خوشایند جمهوریخواهان نیست.
کشف گور دسته جمعی در سودان
گروه جهان/ مقامات سودان اعلام کردند 28 جسد در گوری دسته جمعی در جنوب «خارطوم» پایتخت سودان کشف شدهاند که احتمال میرود متعلق به سران کودتای 1989 علیه «عمر البشیر» رئیس جمهور سابق این کشور باشند. به گزارش «رویترز»، شواهد تاریخی نشان میدهد سران کودتای 1989 سودان پس از یک سال از به قدرت رسیدن «عمر البشیر» بلافاصله محاکمه و پس از اعدام در محلی نامعلوم دفن شدند. «عمر البشیر» که سال گذشته با بالا گرفتن اعتراضات پس از سه دهه مجبور به کنارهگیری از مقام ریاست جمهوری شد در حال حاضر به اتهام فساد با دو سال حبس روبهرو و محاکمه او پس از سالها به دلیل طراحی کودتا علیه نخست وزیر وقت سودان آغاز شده است.
فرانس پرس: «ترامپ» و«پوتین» در گفتوگوی تلفنی بر همکاری مشترک برای پرهیز از رقابت تسلیحاتی چین، روسیه و امریکا تأکید کردند.
عربی21: 53 تن از اعضای پارلمان اروپا خواستار تخفیف در مجازات اعدام 12 شهروند بحرینی شدند.
فرانس 24: دبیر کل سازمان ملل در گفتوگوی تلفنی با رئیس جمهور آذربایجان و نخست وزیر ارمنستان خواستار تنش زدایی بین دو کشور شد.

نخستین نماز در بنای تاریخی استانبول اقامه شد
نماز جمعه در ایاصوفیه پس از ۸۶ سال
زهره صفاری / بنای 1500 ساله تاریخی «ایاصوفیه» که در دورههای مختلف، کلیسا، مسجد و موزه بوده است، ظهر دیروز، پس از 86 سال میزبان صدها مرد، زن و کودک مسلمان ترکیهای بود که در صفوف فاصلهگذاری شده به اقامه نماز جمعه ایستادند تا این بنا دیگر بار خاطرات دوره عثمانی را در خود مرور کند. بهگزارش شبکه خبری «الجزیره»، «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهوری ترکیه که اوایل ماه جاری میلادی به پشتوانه حکم دادگاه اجرایی کشورش، با فرمانی جنجالی «ایاصوفیه» را بهطور رسمی مسجد و عبادتگاه مسلمانان اعلام کرد، در حالی دیروز به صف نمازگزاران پیوست که در هفتههای گذشته نظارت کاملی بر روند تدارک این بنا برای مراسم تاریخی ظهر جمعه داشت. دیروز در کنار او که برای رعایت پروتکلهای بهداشتی ماسک زده بود، وزیرانش نیز دیده شدند. اقامه نماز جمعه دیروز استانبول پس از آن آغاز شد که رجب طیب اردوغان سوره فاتحه و بخش هایی از سوره بقره را قرائت کرد. در حالی که بهگفته عالیترین مقام مذهبی ترکیه، برای رعایت فاصلهگذاری اجتماعی مسجد ظرفیت پذیرش 700 تا 1000 نمازگزار را دارد، میدانهای اطراف نیز برای اقامه نماز مهیا شد. بهگزارش رسانهها، ظهر دیروز صحن مسجد به انتخاب اردوغان با فرشهای فیروزهای پوشانده و پردهای روی نمادهای مسیحیان کشیده شده بود. «علی یرلیکایا»، فرماندار شهر استانبول ضمن تأیید مسدود شدن همه معابر و خیابانهای منتهی به مسجد ایاصوفیه از شامگاه پنجشنبه و استقرار 736 کادر درمان، 101 آمبولانس و بالگرد امدادی در محل، در پیامی از نمازگزاران خواسته بود تا ماسک و سجاده همراه داشته و با صبوری و درک بالا در برگزاری هر چه بهتر مراسم کمک کنند. گفته میشود بازدید از این بنای تاریخی که در سال 2019 بیش از 3 میلیون و 700 بازدیدکننده داشته است، از این پس به جز در ساعات عبادی مسلمانان برای همه امکانپذیر و رایگان خواهد بود. مرکز بزرگ مذهبی «دیانت» ترکیه بهعنوان متولی جدید مسجد «ایاصوفیه»، سه امام جماعت و 5 مؤذن برای آن برگزیده است. رئیس جمهوری ترکیه از سال گذشته در حالی زمزمههای این تغییر را به راه انداخته بود که تغییر کاربری این بنا به موزه را اشتباهی بزرگ میدانست. حالا نیز گرچه فرمان او مورد انتقاد شدید امریکا، اتحادیه اروپا، روسیه، یونسکو، یونان و جمعی از رهبران مسیحی نقاط دیگر جهان قرار گرفته، خطاب به همه مخالفان این تغییر را حق تاریخی و حاکمیتی کشورش عنوان کرده است. اما برخلاف همه مخالفتهای خارجی مردم ترکیه از این رویداد راضی هستند و معتقدند کاری است که باید انجام میشد. بهگزارش رویترز دیروز از هرگوشه ایاصوفیه و محوطه اطراف آن صدای مردمی شنیده میشد که
«الله اکبر» گویان در سایه درختان منتظر اقامه نماز بودند. سیت کولاک، یکی از نمازگزارانی که برای اقامه نماز به ایاصوفیه آمده بود، گفت:«ما امروز به اشتیاق و آرزوی 86 ساله خود رسیدیم. از اردوغان و دادگاه که چنین تصمیمی را گرفتند، تشکر میکنیم.» لطیف اوزار، پرستار 42 ساله هم گفت: «این اقدام و نمازی که در اینجا اقامه میکنیم باعث غرور و افتخار ماست.» اردوغان در طول حکومت 17 ساله خود، رعایت موازین اسلامی در کشورش را که در تاریخ نوین خود گرایش به سکولاریسم داشته، لحاظ کرده است. تا پیش از حکومت او ترکیه در مسیری که آتاتورک برای آن تعیین کرده بود، از جمله ممنوعیت حجاب و تعالیم دینی، حرکت میکرد. اکنون نیز اقدام اردوغان در تبدیل ایاصوفیه به مسجد باعث افزایش محبوبیت او بین مردم ترکیه شده است. این در حالی است که در چند سال اخیر محبوبیت وی بهخاطر برخی سیاستهای خارجی و بویژه داخلیاش تنزل کرده بود.

خاطرات 453 روز حضور در کاخ سفید
اتاقی که در آنجا اتفاق افتاد
جان بولتون / مشاورامنیت ملی سابق ترامپ / مترجمان: مسعود میرزایی و بهجت عباسی
فصل دوم
فرمان تخریب بدهید و سگهای هار را رها کنید
در روز یکشنبه هفتم آوریل 2018 نیروهای مسلح سوریه با بهکارگیری سلاحهای شیمیایی به شهر «دوما» و مناطق اطراف آن در جنوب غرب سوریه حمله کردند. گزارشهای اولیه حکایت از این داشت که احتمالاً دهها نفر کشته و صدها نفر دیگر از جمله تعدادی کودک مجروح شدهاند که حال برخی از آنها به دلیل استنشاق گازهای خطرناک شیمیایی بشدت وخیم توصیف میشد. گفته میشد که ماده شیمیایی اصلی به کار رفته در این سلاحها احتمالاً گاز کُلر بوده اما ادعاهایی نیز در مورد وجود آثار گاز سارین و دیگر مواد شیمیایی مطرح شده بود. رژیم بشار اسد یک سال پیش و در روز چهارم آوریل 2017 نیز با چنین تسلیحاتی از جمله با استفاده از گاز سارین به منطقه «خان شیخون» در شمال غرب سوریه حمله کرده بود. تنها سه روز پس از حمله خان شیخون، ایالات متحده با استفاده از نیروی نظامی واکنش نشان داد و
59 موشک کروز به مناطقی که احتمال میرفت حملات شیمیایی از آنجا صورت گرفته باشد، شلیک کرد.
روشن بود که رژیم دیکتاتور سوریه درس نگرفته و برنامه بازدارندگی طراحی شده توسط امریکا، ناکام مانده است و اکنون مسأله مهم این بود که ما چگونه میتوانیم پاسخ متناسبی به حملات اخیر بدهیم. متأسفانه پس از گذشت یک سال از حادثه خان شیخون، سیاست واشنگتن در قبال سوریه همچنان مغشوش و سردرگم بود و در حالی که از فقدان توافق و تفاهم بر سر اهداف و راهبردهای بنیادین رنج میبرد، اکنون دوباره دچار بحران شده بود. واکنش مناسب به آخرین حمله شیمیایی سوریه حتمی و اجتناب ناپذیر مینمود، اما در عین حال ما به فوریت به شفاف سازی مفهومی و نظری در مورد نحوه تأمین و پیشبرد منافع بلندمدت امریکا نیاز داشتیم. جلسه شورای امنیت ملی یک هفته قبل از حمله شیمیایی به دوما برگزار شد اما در آن جلسه دقیقاً هدفگذاری متضادی انجام شد؛ خروج امریکا از سوریه.
این سیاست میتوانست حتی دستاوردهای محدود سیاستهای دولت اوباما در قبال سوریه را که بسیار هم بد طراحی شده بودند، به باد بدهد و در نتیجه خطرات رویکردی را که رئیس جمهوری دموکرات اتخاذ کرده بود، تشدید کند. به نظر من مسئولیت این آشفتگی و سردرگمی سیاسی در قبال سوریه یک سال پس از حادثه خان شیخون برعهده شخص رئیس جمهوری ایالات متحده بود، زیرا همان گونه که رئیس جمهوری هری ترومن زمانی گفته بود؛ «مسئولیت نهایی با کسی است که در اتاق بیضی (دفتر رئیس جمهوری) پشت میز تصمیمگیری مینشیند.»