مرکز آمار ایران از تغییرات قدرت خرید خانوارهای کشور در تیرماه خبر داد
جغرافیای نرخ تورم در کشور
گروه اقتصادی / مرکز آمار ایران روز گذشته چند گزارش درباره وضعیت قیمتها، نرخ تورم و تغییرات قدرت خرید دهکهای مختلف جامعه و همینطور تورم تولیدکنندگان دو بخش اقتصادی منتشر کرد.
در گزارشهای این مرکز چند نمای مختلف از اقتصاد خانوارهای ایرانی و بنگاههای اقتصادی به چشم میخورد که شاید بتوان مهمترین آنها را چنین به تصویر کشید: «در تیرماه 1399؛ تورم نقطهای به 26.9 درصد رسید. تورم نقطهای برای بخش خوراکی ها، آشامیدنی ها و دخانیات 21 درصد و برای بخش کالاهای غیر خوراکی و خدمات 29.8 درصد بود. بر اساس اعداد مربوط به تورم در میان دهکهای مختلف هزینهای، فاصله تورمی دهکها در این ماه به ٤.٧ درصد رسید که نسبت به ماه قبل (٤.٢ درصد) ٠.5 واحد درصد افزایش داشته است. فاصله تورمی در گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» نسبت به ماه قبل ٠.٩ واحد درصد کاهش و در گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» نسبت به ماه قبل ٠.١ واحد درصد افزایش نشان میدهد. تورم نقطهای دهکها همان تغییر در قدرت خرید خانوارهای مختلف کشور نسبت به ماه مشابه سال قبل را نشان میدهد. در عین حال، وقتی آمارها را به تفکیک استانها بررسی میکنیم، بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه مربوط به استان هرمزگان (٣٢.٠ درصد) و کمترین آن مربوط به استان آذربایجان غربی (٢١.٤ درصد) است. اما شرایط تورمی برای تولیدکننده بخشهای خدماتی بهتر شده است. به طوری که مرکز ملی آمار ایران از کاهش ۱.۴ درصدی میانگین تورم تولیدکننده در بخشهای خدمات در چهار فصل منتهی به فصل بهار ١٣٩٩ (تورم سالانه) خبر میدهد.»
آنچه گفته شد، یک نمای کلی از وضعیت تیر امسال بود. اما در یک بررسی جزئیتر میتوان دریافت که در تیرماه دقیقاً چه تغییراتی در قیمتها برای گروههای مختلف جامعه و در مقیاسهای نقطهای، ماهانه و فصلی رخ داده است.
پایینترین نرخ تورم ماهانه در ایلام
همانطور که اشاره شد، بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه مربوط به استان هرمزگان (٣٢.٠ درصد) و کمترین آن مربوط به استان آذربایجان غربی (٢١.٤ درصد) است.
براساس گزارش مرکز آمار در تیر ماه ١٣٩٩ عدد شاخص کل برای خانوارهای کشور (١٠٠=١٣٩٥) به ٢٢٧.٩ رسید که نسبت به ماه قبل ٦.٤ درصد افزایش نشان میدهد.
در این ماه بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای کشور مربوط به استان اردبیل با ٨.٢ درصد افزایش و کمترین نرخ تورم ماهانه مربوط به استان ایلام با ٣.٩ درصد افزایش است. درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) برای خانوارهای کشور ٢٦.٩ درصد است.
نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به تیر ماه ١٣٩٩ برای خانوارهای کشور به عدد ٢٦.٤ درصد رسید. بیشترین نرخ تورم دوازده ماهه (سالانه) مربوط به استان هرمزگان (٣١.٤ درصد) و کمترین آن مربوط به استان آذربایجان غربی (٢٢.٥ درصد) است.
٦.٥ درصد افزایش تورم شهرنشینان
در تیر ماه ١٣٩٩ عدد شاخص کل برای خانوارهای شهری (١٠٠=١٣٩٥) به ٢٢٦.٧ رسید که نسبت به ماه قبل ٦.٥ درصد افزایش نشان میدهد.
در این ماه بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای شهری مربوط به استان اردبیل با ٨.٥ درصد افزایش و کمترین نرخ تورم ماهانه مربوط به استان یزد با ٣.٨ درصد افزایش است. درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) برای خانوارهای شهری کشور ٢٧.٠ درصد است. بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه خانوارهای شهری مربوط به استان هرمزگان (٣٢.٨ درصد) و کمترین آن مربوط به استان آذربایجان غربی (٢١.٠ درصد) است.
نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به تیر ماه ١٣٩٩ برای خانوارهای شهری به عدد ٢٦.٤ درصد رسید. بیشترین نرخ تورم دوازده ماهه مربوط به استان هرمزگان (٣١.٠ درصد) و کمترین آن مربوط به استان فارس (٢٢.٩ درصد) است.
٥.٩ درصد افزایش تورم خانوارهای روستایی
در تیر ماه ١٣٩٩ عدد شاخص کل برای خانوارهای روستایی (١٠٠=١٣٩٥) عدد ٢٣٤.٩ را نشان میدهد که نسبت به ماه قبل ٥.٩ درصد افزایش داشته است. در این ماه بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای روستایی مربوط به استان همدان با ٨.٧ درصد افزایش و کمترین نرخ تورم ماهانه مربوط به استان ایلام با ٢.٩ درصد افزایش است.
درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) برای خانوارهای روستایی ٢٥.٩ درصد است. بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه مربوط به استان همدان (٣٢.٠ درصد) و کمترین آن مربوط به استان خوزستان (١٩.٣ درصد) است. نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به تیر ماه ١٣٩٩ برای خانوارهای روستایی به عدد ٢٦.٤ درصد رسید. بیشترین نرخ تورم دوازده ماهه مربوط به استان هرمزگان (٣٢.٣ درصد) و کمترین آن مربوط به استان آذربایجان غربی (٢١.٢ درصد) است.
وضعیت قدرت خرید دهکهای اول تا دهم
در این گزارش در خصوص وضعیت قدرت خرید دهکهای اول تا دهم آمده است که شاخص تورم نشان دهنده تغییرات قدرت خرید خانوارهاست و معمولاً برای دهکهای اول کمدرآمدترین گروه و دهک دهم پردرآمدترین گروه از خانوادهها متفاوت است. بر این مبنا، محدوده تغییرات تورم دوازده ماهه در گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» بین ٢٢.٩ درصد برای دهک اول تا ٢٤.٤ درصد برای دهک نهم بوده است.
نرخ تورم کل کشور در تیر ماه ١٣٩٩ برابر ٢٦.٤ درصد بود که در دهکهای مختلف هزینهای در بازه ٢٤.٢ درصد برای دهک اول تا ٢٨.٩ درصد برای دهک دهم نوسان دارد. محدوده تغییرات تورم دوازده ماهه در گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» بین ٢٢.٩ درصد برای دهک اول تا ٢٤.٤ درصد برای دهک نهم است. همچنین اطلاع مذکور در مورد گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» بین ٢٥.٥ درصد برای دهک اول تا ٣٠.١ درصد برای دهک دهم است.
برمبنای گزارش آذرماه 1398 مرکز آمار از بررسی گزارشهای بودجه خانوار؛ خانوادههای دهک اول، با احتساب تورم نسبت به سال ۹۷، ماهانه یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان درآمد دارند و از این رقم یک میلیون تومان هزینه خانواده میشود. اما در دهک دهم، خانوارها در ماه رقمی حدود ۱۱ میلیون و ۷۹۰ هزار تومان پول خرج میکنند که ۱۰ میلیون تومان آن مربوط به هزینههای غیرخوراکی و حدود یک میلیون و ۷۹۰ هزار تومان آن مربوط به هزینههای خوراکی است.
تورم تولیدکننده بخشهای خدمات در ایران برای فصل بهار ١٣٩٩
اما در گزارشی دیگر از شاخص قیمت تولیدکننده بخش خدمات میخوانیم. بر مبنای گزارش این مرکز، در بخشهای خدمات کمترین نرخ مربوط به بخش «خدمات مستغلات، اجاره و فعالیتهای کسب و کار» (١٥.٧ درصد) و بیشترین نرخ مربوط به بخش «تعمیر وسایل نقلیه موتوری و موتور سیکلت و کالاهای شخصی و خانگی» (٣٥.٦ درصد) است.
در همین حال، تغییرات میانگین شاخص کل قیمت تولیدکننده بخشهای خدمات در چهار فصل منتهی به فصل بهار ١٣٩٩ (تورم سالانه) به ٢٧.٦ درصد رسید که نسبت به همین اطلاع در فصل قبل (٢٩.٠) ١.٤ واحد درصد کاهش نشان میدهد. در فصل مورد بررسی، در میان بخشهای خدمات در کشور، کمترین تورم سالانه مربوط به بخش «خدمات مستغلات، اجاره و فعالیتهای کسب و کار» (١٦.٣ درصد) و بیشترین آن مربوط به بخش «هتل و رستوران «(٤١.٩ درصد) است.
تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخشهای خدمات کل کشور نسبت به فصل مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) در فصل بهار ١٣٩٩ به ٢٦.٦ درصد رسید که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (٢٥.٦) ١.٠ واحد درصد افزایش داشته است. به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط ارائه دهندگان خدمات به ازای تولید خدمات شان در داخل کشور، در فصل بهار ١٣٩٩ نسبت به فصل بهار ١٣٩٨، ٢٦.٦ درصد افزایش دارد. در بخشهای خدمات کمترین نرخ مربوط به بخش «خدمات مستغلات، اجاره و فعالیتهای کسب و کار» (١٥.٧ درصد) و بیشترین نرخ مربوط به بخش «تعمیر وسایل نقلیه موتوری و موتورسیکلت و کالاهای شخصی و خانگی» (٣٥.٦ درصد) است.
تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخشهای خدمات کل کشور نسبت به فصل قبل (تورم فصلی) در فصل بهار ١٣٩٩ به ٦.٧ درصد رسید که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل (٤.١) ٢.٦ واحد درصد افزایش دارد. کمترین تورم فصلی به ترتیب مربوط به بخشهای «آموزش (١.٨)» و «خدمات مستغلات، اجاره و فعالیتهای کسب و کار» (٥.٠ درصد) است. بیشترین تورم فصلی تولید نیز مربوط به «واسطه گریهای مالی» (١٤.٥ درصد) است.
تکلیف نحوه پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن در شورای فقهی بانک مرکزی
وزیر راه و شهرسازی گفت: با توجه به حضور شورای فقهی در بانک مرکزی، نحوه پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن با توجه به نظر این شورا تعیین تکلیف خواهد شد.محمد اسلامی، ضمن تشریح موارد مرتبط با بررسی فقهی نحوه پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن، عنوان کرد: منظور من از بررسی فقهی نحوه پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن در شورای فقهی بانک مرکزی این نبود که این تسهیلات بررسی شده است.
وزیر راه و شهرسازی، در بیان تعیین وضعیت فقهی این تسهیلات گفت: با توجه به حضور شورای فقهی در بانک مرکزی، نحوه پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن با توجه به نظر این شورا تعیین تکلیف خواهد شد./فارس
قدردانی از مشترکان کم مصرف تابستانی و زمستانی
وزیر نیرو بیان داشت با تصویب هیأت دولت، علاوه بر اینکه از مشترکان کم مصرف فصل تابستان تجلیل میشود، از مشترکان کم مصرف زمستان نیز قدردانی به عمل میآید.
رضا اردکانیان صبح دیروز در حاشیه جلسه هیأت دولت در جمع خبرنگاران افزود: در سال گذشته ۱۰۶ میلیارد تومان برای تشویق مشترکان خوش مصرف هزینه شد. امسال هم برای این دست از مشترکان، الگوهای تشویقی در نظر گرفته شده ضمن اینکه با تصویب هیأت وزیران از مشترکان خوشمصرف فصل زمستان هم، تقدیر میشود.
وی گفت: پیشبینی میشود فصل زمستان سردی در پیش باشد و در همین راستا از مشترکانی که در مصرف برق دستگاههای گرمایشی بهینه عمل کنند پاداش در نظر گرفته شده است.
وزیر نیرو افزود:در حال گذراندن آخرین روزهای گرم و شدیداً گرم تابستان هستیم و در این مدت شاهد همکاری بسیار گرم مردم با وزارت نیرو بودیم. به طوری که اوج بار امسال نسبت به سال گذشته بیش از یک درصد افزایش نداشت. این در حالی است که در سالهای قبل اوج بار افزایش حدود ۵ درصد داشت و مجبور میشدیم چند هزار مگاوات سرمایهگذاری بیشتر برای عبور از اوج بار داشته باشیم.
اردکانیان اضافه کرد: بهدلیل همکاری بسیار خوب صنایع بزرگ و بخشهای تولید، میزان انرژی عرضه شده امسال نیز نسبت به سال گذشته افزایش ۱۰ درصد داشته و اینها یعنی هم اوج بار کاهش پیدا کرده و هم میزان انرژی تولیدی بیشتر شده است و این موضوع در سال جهش تولید بسیار دلگرمکننده است و به همین دلیل از همراهی و همدلی مصرفکنندگان با وزارت نیرو تشکر میکنیم.
وی با اشاره به اینکه جمع پروژههای پویش «الف ب ایران» که افتتاح شده به ۴۶ پروژه با سرمایهگذاری ۱۴ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان رسیده و ۲۰۴ پروژه باقیمانده با سرمایهگذاری ۳۵ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان هم تا پایان سال تکمیل و افتتاح میشود، گفت: به این ترتیب وعده ۲۵۰ پروژه و ۵۰ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری صنعت آب و برق محقق میشود./ خبرگزاری صدا و سیما