ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
گام بلند«گوگل» در بازیافت «زباله های الکترونیک»
میترا جلیلی
خبرنگار
هر وقت از گرمایش کره زمین، تخریب جنگلها و آلودگی محیط زیست سخن به میان میآید انگشت اتهام به سوی کمپانیهای تولیدی بزرگ جهان نشانه میرود و البته غولهای فناوری هم از این قاعده مستثنی نیستند. در همین راستا این کمپانیها هر بار تلاش دارند تا با راهکارهایی فناورانه، کمترین آسیب را به محیط زیست وارد کنند. یکی از این غولهای فناوری، گوگل است که در تازهترین طرح خود متعهد شده است تا سال 2022 همه محصولاتش از مواد بازیافتی تولید شوند و دامنه این بازیافت هم از بطریهای پلاستیکی گرفته تا لوازم الکترونیکی بلااستفاده خواهد بود.
این زبالههای 57میلیارد دلاری
امروزه محصولات الکترونیکی به جزء حیاتی زندگی بشر تبدیل شدهاند و هر روز هم بر میزان استفاده از این وسایل افزوده میشود. در پاندمی کرونا که تغییر سبک زندگی مردم ازجمله دورکاری، خرید آنلاین و... را بهدنبال داشته، میزان استفاده از وسایل الکترونیک رشدی چشمگیر یافته و درنتیجه، تنشهای محیط زیست نیز بیش از گذشته خواهد بود که این موضوع مورد توجه گوگل و سایر کمپانیهای فناوری قرار گرفته است.
موضوع مهم دیگری که گوگل بر آن تأکید دارد بازیافت لوازم الکترونیکی بلااستفاده در جهان است. در وبلاگ گوگل آمده است: وسایل الکترونیکی قدیمی و از کارافتاده حاوی مقدار زیادی مواد باارزش ازجمله طلا، مس، آلومینیوم، قلع و... هستند اما ازآنجا که این مواد بازیافت نمیشوند بلای جان محیط زیست شدهاند. ارزش مواد بازیافتی موجود در لوازم الکترونیکی ازکارافتاده حدود 57میلیارد دلار تخمین زده شده است که رقم بالایی است اما فقط 17.4درصد این لوازم الکترونیک بازیافت میشود. از سوی دیگر بهعنوان مثال تنها در اروپا حدود 100میلیون دستگاه تلفن همراه در کشو و کمدهای خانهها وجود دارد و از آن هیچ استفادهای نمیشود درحالی که بازیافت این وسایل میتواند اتفاقی بزرگ در حوزه فناوری را رقم بزند بدون این که کره زمین آسیبی ببیند. به همین دلیل گوگل در کنار سایر کمپانیهای فناوری تصمیم گرفته است بحران زباله الکترونیک را به فرصت تبدیل کند تا هم از محیط زیست حمایت شود و هم برای تولیدکنندگان مقرون به صرفه باشد البته در این میان، کیفیت مواد بازیافتی از اهمیت بالایی برخوردار است.
مجمع جهانی اقتصاد نیز به این موضوع ورود کرده و در حمایت از برنامه سازمان ملل متحد به منظور مقابله با زبالههای الکترونیک در آماری عنوان کرده است استخراج طلا از معادن، میزان انتشار گازهای گلخانهای را افزایش میدهد درحالی که با استخراج این فلز از لوازم بازیافتی، میتوان آن را به حداقل رساند. همچنین در این گزارش آمده است به ازای بازیافت هر هزارتن وسایل الکترونیکی، 15 شغل و 110 فرصت آموزش ایجاد میشود که میتواند در کشورهای فقیرنشین بسیار گره گشا باشد به همین دلیل از غولهای فناوری جهان میخواهیم دراین باره گامهایی جدیتر بردارند.
بازیافت در کانون توجه گوگل
گوگل بهعنوان یکی از غولهای فناوری که قصد دارد با محیط زیست مهربانتر باشد، متعهد شده است تا سال 2022 در همه محصولاتش از مواد بازیافتی استفاده کند. این غول دنیای فناوری همچنین تلاش دارد تا سال ۲۰۲۲ بتواند گواهی UL 2799 Zero Waste to Landfill را برای خط تولید محصولات خود دریافت کند. این گواهی عملاً تضمین میکند که تمام قطعات محصولات این کمپانی بازیافت میشوند و دیگر هیچ ضایعاتی وجود نخواهد داشت.
این کمپانی در سالجاری هم در ساخت محصولات پیکسل وNest تا حدی مواد بازیافتی را به کار گرفته اما با توجه به تعهد این شرکت، انتظار میرود تا سال 2022 گوگل پیکسل، پیکسل بوک، اسپیکرهای گوگل هوم، نست (Nest) و لوازم جانبی همچون قابهای تلفن هوشمند و پایه شارژرها نیز در زیرمجموعه این طرح قرار بگیرند و به طور کامل از مواد بازیافتی ساخته شوند.در حال حاضر اسپیکرهای Nest Audio جدید گوگل تا 70درصد از مواد بازیافتی تشکیل شدهاند. گوگل همچنین خبر داده است که در ساخت ترموستاتهای نست(Nest Thermostat) هم تا 75درصد از مواد بازیافتی استفاده کرده است. ازسوی دیگر گوشیهای هوشمند پیکسل گوگل هم به جرگه محصولات دوستدار محیط زیست پیوستهاند چرا که آلومینیوم به کار رفته در ساختار گوشی هوشمند Pixel 5 از لوازم الکترونیک بازیافتی است. در وبلاگ گوگل آمده است: این نخستین گوشی کمپانی گوگل است که از آلومینیوم بازیافتی در ساخت آن استفاده شده است. ما میدانیم که با این کار هم میزان آلومینیوم استخراج شده از معادن کاهش مییابد و هم زباله الکترونیک کمتری تولید میشود. ازسوی دیگر در مقایسه با استخراج آلومینیوم خام، میزان انتشار کربن تا 35درصد کاهش مییابد.
گوگل و کربن صفر
گوگل به موضوع پلاستیک هم نگاهی ویژه دارد؛ این کمپانی از سال ۲۰۱۶ کاهش تولید پلاستیک را در دستورکار خود قرار داد و برای کاهش استفاده از پلاستیک بهدنبال پیداکردن مواد جایگزینی بود که بتواند آنها را بازیافت کند. بههمیندلیل، گوگل همکاری جدیدی با شرکتهای مختلف آغاز کرد و تحقیقات زیادی انجام داد تا این که در نهایت تصمیم گرفت به جای استفاده از ماده پلی استر استاندارد، از پلاستیک بازیافتی استفاده کند اما حالا موضوع دیگری مطرح است.
گوگل منشأ پلاستیکهای بازیافتی در همه محصولاتش را عنوان نمیکند و برخی معتقدند این یک تخلف است. بهعنوان مثال با این که این کمپانی اعلام کرده پلاستیک به کار رفته در Nest Mini از بطریهای آب، سی دیهای بلااستفاده و سایر مواد بازیافتی تولید شده است اما هنوز منبع بازیافتی پلاستیک موجود در گوشیهای پیکسل یا کروم کست خود را فاش نکرده است. (کرومکست دستگاهی است که از طریق پورت HDMI به تلویزیون متصل میشود و کاربر میتواند با استفاده از تلفن هوشمند و کامپیوتر بهعنوان ریموت کنترل، به ویدیوها در سرویسهای یوتیوب، نتفلیکس، هلو، گوگلپلی و سرویسهای دیگر دسترسی پیدا کند).
گوگل در ساخت کروم کست جدید خود از پلاستیک بازیافتی استفاده کرده ولی از آنجا که بازیافت پلاستیکهای سیاه رنگ بسیار سخت است در کالکشن محصول جدید گوگل، خبری از رنگ سیاه نیست. البته باید گفت در ساخت این کروم کستها تا 49درصد از پلاستیک بازیافتی استفاده شده اما گوگل منبع این پلاستیک را مشخص نکرده است. گوگل همچنین خط تولید جدیدی راهاندازی کرده تا سایر شرکا و همکاران گوگل هم بتوانند روی مواد بازیافتی سرمایهگذاری کنند و مقدار بیشتری از زبالههای الکترونیک بازیافت شوند.گوگل همچنین برای حفاظت از محیط زیست، در روند بستهبندی محصولات و ارسال آنها به مشتریان از هیچ پلاستیکی استفاده نمیکند و ازسوی دیگر تلاش دارد تا برای ارسال محصولات از خودروهای هیبریدی یا با سوخت پاک استفاده کند هرچند هنوز در ابتدای راه قرار دارد. گوگل همچنین قصد دارد به منظور به صفر رساندن میزان گازهای گلخانهای، تا سال ۲۰۳۰ همه دفاتر، دیتاسنترها و مراکز و شعبات خود در سراسر جهان را بدون استفاده از سوختهای فسیلی اداره کند.«ساندار پیچای» مدیرعامل گوگل گفت: ما نخستین کمپانی بزرگی هستیم که این کار را آغاز کردهایم و در این راستا دیتاسنترها و همه محیطهای کاری ما در سراسر جهان در این زیرمجموعه قرار میگیرند. ما در دیتاسنترهای خود تلاش کردهایم از انرژی پاک استفاده کنیم. جالب است بدانید شما هر ایمیلی که ارسال میکنید هر ویدیوی یوتیوبی که میبینید یا هر واژهای را که در موتور جستوجوی گوگل سرچ میکنید یا از روی نقشه گوگل بهدنبال مکانی میگردید، در تأمین این انرژی پاک سهیم هستید. همچنین باید گفت که گوگل قصد دارد تا سال ۲۰۲۵ استفاده از پلاستیک را در محصولاتش متوقف کند.
محصولات دوستدار محیط زیست اپل
اپل نیز از کمپانیهایی است که برای بازیافت زبالههای الکترونیک پیشقدم شده است. این غول دنیای فناوری از روباتهایی بهنام Daisy وDave برای بازیافت قطعات لوازم الکترونیک کمک میگیرد تا به افرادی که در بازیافت این لوازم دخالت دارند، آسیب کمتری برسد. اپل همچنین در برنامه خود اعلام کرده که قصد دارد تا سال 2030 میزان تولید کربن و گازهای گلخانهای در این کمپانی را به صفر برساند که تحقق این طرح عزمی جدی میخواهد.اپل تاکنون در ساخت آیفون 11، آیفون 11 Pro و همچنین آیفون11 Pro Max از آلومینیوم، قلع و تنگستن بازیافتی استفاده کرده و برای نخستین بار در قسمت دوربین، کانکتورها و صفحه لمسی آیفون 12 بهصورت 100درصد از مواد بازیافتی بهره گرفته است. اپل همچنین آیفون جدید خود را بدون هدفون و شارژر ارائه داده که هرچند مورد تمسخر کمپانیهای رقیب قرار گرفته اما اپل این موضوع را در راستای حفاظت از محیط زیست میداند. سخنگوی اپل در این باره توضیح داد مشتریان اپل تاکنون بیش از 700میلیون هدفون همراه با گوشی خریداری کردهاند و برخی مشتریان هم بدون استفاده از این هدفونها به سمت تجربه انواع هدفون وایرلس، ایرپادها و... رفتهاند و عملاً از این هدفونهای سیمی استفاده نمیکنند پس چرا ما باید در حالی این قطعات را بسازیم که میدانیم دیگر طرفدار ندارند و محیط زیست را هم آلوده کنیم.
یک تلویزیون قدیمی اینترنت یک دهکده را قطع می کرد
علیرضا احمدی/ این روزها که همه جنبههای زندگی بشر با اینترنت عجین شده و نمیتوان از آن جدا ماند، دیگر فرقی ندارد در دهکدهای دورافتاده زندگی میکنید یا یک شهر پرجمعیت؛ هرگونه اختلال ناگهانی در اینترنت میتواند دردسرساز باشد و استرس زیادی برای شما ایجاد کند چراکه در بسیاری از فعالیتهای خود به اینترنت وابسته هستید بویژه در روزهای کرونایی که دورکاری، آموزش از راه دور و... همگی لزوم اتصال به اینترنت را چندین برابر کرده است.
قطع لحظهای اینترنت میتواند یک کابوس باشد و اگر این اختلال به 18 ماه برسد بیشک میتواند مشکلات حیاتی ایجاد کند. ساکنان یک دهکده دورافتاده در بریتانیا با این مشکل دست به گریبان بودند و وقتی مقصر اصلی مشکل را یافتند همه مات و مبهوت مانده بودند چرا که عامل اختلال اینترنت یک تلویزیون کهنه و قدیمی بود.
قطعی اینترنت در این دهکده، درست سر ساعت 7 اتفاق میافتاد و برخی حتی ساعت خانههای خود را با این موضوع تنظیم میکردند. همه 400 فرد ساکن دهکده Aberhosan در نزدیکی ولز بریتانیا رأس ساعت 7صبح با قطعی اینترنت مواجه میشدند و پساز مدتی اختلال، اینترنت به حالت اولیه خود بازمی گشت.
مهندسان کمپانی ارتباطی Openreach بارها برای حل این مشکل راهی دهکده شدند اما ظاهراً قرار نبود این مشکل حل شود تا این که سرانجام 30تا 40 مهندس تصمیم گرفتند برای بررسی بیشتر موضوع از سیستم مانیتورینگ استفاده کنند. مهندسان در اطراف دهکده قدم زدند و با کمک دستگاه مانیتورینگ با نام آنالیزور طیف امواج، تلاش کردند تا هرگونه پارازیت الکتریکی را که احتمالاً میتوانست مشکلی در پهنای باند اینترنت ایجاد کند، پیدا کنند. سرانجام درست در نزدیکی خانه یکی از ساکنان دهکده متوجه مقدار زیادی سیگنال الکتریکی مداخله گر در اینترنت دهکده شدند. مهندسان از ساعت 6 تا 7 صبح روز بعد زیر بارش باران ایستادند تا با شناسایی امواج، بتوانند خانه را پیدا کنند.
سرانجام پس از 18ماه راز اینکه چرا کل اینترنت یک دهکده درست رأس ساعت 7صبح قطع میشد برملا شد ومهندسان در این دهکده دورافتاده انگلیس بالاخره موفق شدند مقصر این ماجرا را پیدا کنند. همه دردسرها زیر سر یک تلویزیون قدیمی بود؛ صاحب تلویزیون نیز «بیل چایلدز» 79ساله یکی از ساکنان بازنشسته دهکده Aberhosan بود که هیچ اطلاعی از موضوع نداشت. وی هر روز تلویزیون دست دوم و قدیمی خود را برای روشن شدن رأس ساعت 7صبح تنظیم میکرد که به محض روشن شدن، بر سیگنالهای پهنای باند این دهکده تأثیر میگذاشت. این تلویزیون سیگنالهای پارازیتی را که به SHINE معروف هستند به محض روشن شدن تلویزیون رأس ساعت 7صبح منتشر میکرد. مهندسان پس از 18ماه تحقیق و اجرای کابلهای جایگزین، وقتی مشکل را یافتند از وی قول گرفتند که دیگر از این تلویزیون استفاده نکند.
«سوزان رادرفورد»مدیر بخش مهندسی کمپانی Openreach در ولز بریتانیا گفت: هر سیگنال الکتریکی همچون مایکروویو، پتانسیل ایجاد اختلال در اتصالات اینترنت و پهنای باند را دارد اما این بدان معنا نیست که همیشه این موضوع اتفاق میافتد بلکه باید شرایط خاصی وجود داشته باشد. بههرحال بهتر است همه مردم جهان از وسایل الکترونیکی استفاده کنند که با استانداردهای کشورشان تطابق داشته باشد؛ از مردم بریتانیا بویژه در دهکدههای دورافتادهتر خواستار این موضوع هستیم که حتماً به این مهم توجه کنند تا دیگر ساکنان یک منطقه برای دریافت اینترنت پایدار با مشکلاتی مشابه مواجه نشوند. وی همچنین از مردم خواست در صورتی که احساس میکنند با روشن کردن یکی از وسایل الکترونیکی خود شاهد ایجاد اختلال در اینترنت میشوند حتماً موضوع را جدی بگیرند و با شرکت تأمین کننده اینترنت خود تماس بگیرند تا مشکل هرچه زودتر بررسی و حل شود و دامنه مشکل گستردهتر نشود.
چرا دولت الکترونیک توسعه نمییابد؟
فرهاد مردوخی
مدیر مرکز تخصصی معماری سازمانی دانشگاه رازی(مسفا)
با وجود فراهم شدن زیرساختهای، دولت الکترونیک چرا این طرح در سطح قابل قبولی گسترش نیافته است که البته دلایل متعددی وجود دارد. اما مهمترین آنها عبارتند از:
نبود سیاست هماهنگ و برنامه منسجم
زیرساخت دولت الکترونیک نه تنها شامل زیرساختهای فنی مانند شبکههای ارتباطی، پروتکلها و مدلهای مرجع است، بلکه زیرساختهای حقوقی و قانونی از اهمیت بالاتری برخوردارند. به نظر میرسد نبود مجموعه قوانین یکدست و هماهنگ قابل پذیرش از سوی تمامی بخشهای حاکمیت از مهمترین دلایل عدم بهرهمندی کامل از زیرساختهای فنی موجود است.
عدم اطلاع سازمانها و بهرهبرداران
به نظر یکی از دلایل عمده در عدم گسترش کاربری دولت الکترونیک در سازمانهای مختلف، نداشتن اطلاع کامل آنها از زیرساختهای موجود است یا اگر اطلاعی وجود دارد، این موضوع بهصورت سیستماتیک در بدنه بعضاً طویل سازمانی وزارتخانهها و دستگاههای اجرایی نفوذ نکرده است. بهعنوان مثال قانون مشارکت بخش خصوصی که در تمامی کشورهای پیشرو یکی از دلایل اصلی موفقیت و توسعه دولت الکترونیک بوده است، با وجود اینکه از طریق هیأت دولت اعلام شده است با این حال هنوز مقاومتهایی در دستگاههای اجرایی در مقابل آن وجود دارد، زیرا سازمانها همواره به روشهای سنتی عادت کردهاند و برای برون رفت از این موضوع باید آیین نامه و روشهای اجرایی سریعاً از طریق دستگاههای بالاسری اعلام و در راستای آن تمامی بخشهای غیرفنی سازمانها نیز توجیه شوند.
تقابل سازمانها در مقابل هم
به طور کلی چه در سطح ملی و حتی در سطح استانی، دستگاههای اجرایی در موضوعات مختلف با هم تقابل دارند در حالی که در تمامی جلسات قول مساعدت میدهند ولی در عمل همکاری نمیکنند. مثلاً در ضوابط دولت الکترونیک که از نظر من یکی از اسناد فوقالعاده ارزشمند درخصوص گسترش دولت الکترونیک است، مشخص می کند که سازمانها در اشتراک دادهای باید با هم همکاری داشته باشند و حتی الزام میکند، اما سازمانها در عمل بهصورت سنتی دادههای خود را در دسترس قرار نمیدهند. در بیشتر موارد ساختارهای اداری این اجازه را نمیدهد و نهادهای حوزه فناوری اطلاعات لزوماً با دستورالعمل نمیتوانند این مسأله را حل کنند. مسأله زمانی حل میشود که حوزههای غیرفنی دستگاههای اجرایی مانند حوزههای مدیریتی آنها در موضوع ورود کند.
مثلاً در موضوعی مانند اشتراک نقشه و آدرس بین شهرداری، شرکتهای خدمت رسان شهری مانند آب، برق، گاز و تلفن، بعد از سالها هنوز مایل به اشتراک دادهای در سطح قابل قبولی نیستند.
نبود دیدگاه خدمت محوری
گرچه معماری دولت الکترونیک براساس دیدگاه خدمت-محوری تنظیم شده است، اما هنوز در دستگاههای اجرایی این موضوع بدرستی اجرایی نشده است که سبب میشود شهروندان برای دریافت خدمات خود مراجعه حضوری را ترجیح دهند. بهعنوان مثال هنوز در پورتال دستگاههای اجرایی اطلاعرسانی در خصوص مدیر سازمان بیش از هر چیزی است که به هیچ وجه مورد علاقه مخاطبان نیست. مخاطب علاقهمند است بداند کجا و چگونه خدمتی را بگیرد. یا مثلاً دستورالعملی به دستگاههای اجرایی داده شد که شناسنامه خدمات دستگاههای اجرایی روی پورتال قرار گیرد. وقتی به ساختار آن نگاه میکنی کاملاً یک فرمت فنی است و اصلاً مخاطب-محور نیست. من بسیار بعید میدانم شهروندان و مخاطبان از این شناسنامه خدمت استفادهای داشته باشند.
مدیریت بودجه
به نظر من مهمترین وجه توسعه دولت الکترونیک استفاده از مکانیزم بودجه برای توسعه آن بوده است. بهدلیل ساختار بودجه کشور، دستگاههای اجرایی در موارد بسیاری بودجه را صرف موازی کاری و انجام پروژههایی کردهاند که در محدوده وظایف آنها نبوده است یا پتانسیل و کفایت اجرایی آن را نداشتهاند. با ابزار اصلی و قوی بودجه میتوان اجرای سیاستهای توسعه دولت الکترونیک را مدیریت کرد. بهعنوان مثال بودجه دولت در این بخش به دو صورت جاری و عمرانی تقسیم میشود و بودجه عمرانی زیر نظر سازمان فناوری اطلاعات در سراسر کشور به پروژه ها و برنامههایی داده میشد که مطابق معماری دولت الکترونیک حرکت میکنند.
نبود استانداردها و چارچوبهای پراکنده
یکی از مهمترین دلایل عدم توسعه کامل دولت الکترونیک آن بوده است که تدوین استانداردها، چارچوبها و مدلهایی که بتوانند راهنمای حرکت تمامی دستگاههای اجرایی در توسعه پروژههای حوزه فناوری اطلاعات باشد، در زمان مناسبی ارائه نشدهاند. مثلاً، این استانداردها چنان دیر تدوین و ارائه شده اند که بسیاری از سازمانها برای پاسخ به نیازهای خود سامانهها و خدماتی را توسعه دادهاند که اگر فرض کنیم با این استانداردها و مدلها تعارض داشته باشند، در مقابل گسترش استانداردها مقابله میکنند تا فعالیتهای قبلی خود را نادیده بگیرند.
عدم تقسیمبندی مناسب؛ وظایف حوزه دولت الکترونیک
در بسیاری از موارد نیز وظایف هر دستگاهی در سطح ملی و استانی بهصورت مشخص تدوین نشده است. به عبارت دیگر خدمات دولت بدرستی از نظر دیدگاه پیادهسازی و اجرایی تقسیمبندی نشدهاند. بهعنوان مثال در همه استانها ما نیاز به یک پورتال استانی داریم، که هر استانی این موضوع را بهصورت یک مسأله استانی بداند؟ آیا در سطح ملی یک پورتال متمرکز برای ارائه خدمات به تمامی استانها ایجاد شود؟ آیا یک استاندارد ملی ارائه و هر استانی برحسب منابع خود اقدام نماید؟ در همین مسأله ساده، گاه ابهام وجود دارد و این موضوع به تمامی ارکان دیگر هم قابل گسترش است.
عدم توجه به بهرهبرداری و استفاده
به نظر میرسد که در حوزه دولت الکترونیک اغلب دیدگاه صرف توسعه سامانهها و زیرساختها شده است و به موضوع استفاده و بهرهمندی از این قابلیتها و زیرساخت توجه کافی نشده است و به همین دلیل مخاطبان و بویژه شهروندان از بسیاری از خدمات دولت الکترونیک بیاطلاع هستند. بنابراین دولت باید در این خصوص فرهنگ سازی و اطلاعرسانی بهتری داشته باشد. به صورت خلاصه آنچه که سبب عدم توسعه دولت الکترونیک در سطح شهروندان شده است، ارتباط بسیار کمتری به موضوع فنی دارد و دلیل عمده آن را باید در ضعفهای سازمانی و اداری کشور جستوجو کرد. راه حل آن وجود یک نهاد بالاسری است که بتواند در تمامی ارکان حاکمیت دستورالعملها و ضوابط دولت الکترونیک را اجرایی کند. بعلاوه، قوانین مربوط به دولت الکترونیک در مجلس از فوریت بالایی برخوردار شود که بتوان سریعاً به تنظیم قوانین و اجرای آنها اقدام کرد.
اخبــــار
دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات:
دوران کرونا می تواند گسست چند ساله الکترونیکی کردن خدمات را جبران کند
دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات با اشاره به عقب ماندگی چند ساله در حوزه الکترونیکی کردن سرویسها و خدمات، دوران کرونا را فرصتی دانست که میتوانیم این عقب ماندگی را جبران کنیم.
بهگزارش «ایران»، رضا باقری اصل دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات و رئیس گارگروه تعاملپذیری دولت الکترونیک در نشست خبری آنلاین درگزارشی به روند شکلگیری این شورا و مأموریتهای آن اشاره کرد و گفت: هم اکنون این شورا بهعنوان نهادی مستقل عمل میکند و در این دوره جدید فعالیت شورا، نظارتها، هماهنگی و تعاملپذیری دستگاهها بیشتر شده است.
وی به برگزاری 17 جلسه کارگروه تعاملپذیری اشاره کرد و افزود: این کارگروه در ذیل شورای عالی فضای مجازی و مرکز ملی فضای مجازی فعالیت میکند.
رئیس کارگروه تعاملپذیری دولت الکترونیک با اشاره به چالشهای این حوزه، گفت: چالشهای اصلی این حوزه در لایههای فنی، معنایی، بین سازمانی و سیاستگذاری مشاهده میشد که این کارگروه نقش پررنگی در رفع این چالشها داشته و با ایجاد هماهنگی و کمک به دستگاهها برای رفع این مشکلات تلاش کرده است.
باقری اصل با اشاره به اینکه 5 جلسه آخر شورای اجرایی فناوری اطلاعات با حضور رئیسجمهوری برگزار شده است، گفت: در ابتدای سالجاری 10 پروژه اولویت دار از طرف رئیس جمهوری ابلاغ و برخی از پروژهها که در زمان کرونا اولویت بیشتری داشت هدفگذاری شد و بهصورت هفتگی و ماهانه درباره این پروژهها به مسئولان گزارش ارائه شده است.
وی با اشاره به اینکه رویکرد جدید شورای اجرایی فناوری اطلاعات ارائه واقعی خدمات و سرویسها به مردم است، افزود: دبیرخانه این شورا زمانی از اجرای پروژهای قانع میشود که نتیجه آن برای مردم ملموس شده باشد.
دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات با بیان اینکه برخی از این پروژهها در حال اجرایی شدن و برخی نیز به موانعی برخورده، گفت: دبیرخانه شورا با همکاری دستگاههای متولی، بهصورت ویژه در حال بررسی این موانع و رفع آنها است.
وی استعلام مدارک تحصیلی و گواهی اشتغال به تحصیل را یکی از محورهای موفق در این حوزه عنوان کرد و افزود: بسیاری از پایگاه دادهها مانند پایگاه داده مدارک تحصیلی باید مرجع و درباره صحت داده نیز پاسخگو باشد و هم اکنون نیز با همکاری وزارت علوم و بهداشت و دانشگاه آزاد امروز یک پایگاه اطلاعات از مدارک تحصیلی تشکیل شده که دامنه اطلاعات آن در حال افزایش است.
باقری اصل تصریح کرد: با این پروژه ثبتنام برخط دانشجویان نیز انجام میشود و تاکنون بیش از 90 دانشگاه امکان ثبتنام آنلاین را ایجاد کردهاند.
وی پروژه دیگر این حوزه را برگزاری الکترونیکی مجامع شرکتهای بورسی، توزیع سود سهام و ثبتنام سجام اعلام کرد و افزود: پرتفوی سهام عدالت اتفاق بزرگی بود که مردم بدون نیاز به مراجعه، وضعیت سهام عدالت خود را مشاهده میکردند.
دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات از واریز 13 میلیون سود سهام بدون مراجعه حضوری سهام داران خبر داد.
وی گام بعدی این حوزه را سلامت الکترونیک بیان کرد و افزود: برای نخستین بار پایگاه بیمهای کشور بهصورت یکپارچه درآمد و با این کار امکان اجرای نسخه الکترونیک و حذف دفترچههای بیمه نیز میسر میشود.
باقری اصل تأکید کرد: 80درصد مراکز درمانی به بیمه سلامت و تأمین اجتماعی متصل شدند و برای حذف کامل دفترچههای کاغذی نیاز به اقداماتی در حوزه داروخانهها داریم که با انجام آن با اخذ کد ملی تمام این مراحل بهصورت الکترونیکی انجام میشود.
وی افزود: با تصویب شورا در جلسه آینده، این پروژه در ابتدا بهصورت آزمایشی در 4 استان و تا پایان سال نیز در تمام کشور اجرایی میشود.
سایت انتخاباتی ترامپ هک شد
هکرها با نفوذی کوتاه مدت به سایت انتخاباتی دونالد ترامپ توانستند کنترل آن را در اختیار بگیرند و طی این مدت تهدید به افشای اسناد طبقهبندی شده کردند.
بهگزارش مهر، در شرایطی که کمتر از یک هفته به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری امریکا باقی مانده، هکرها توانستند نیم ساعتی کنترل سایت DonaldJTrump.com را در اختیار بگیرند.
البته هکرها تنها توانستند به بخش درباره یا About سایت دونالد ترامپ نفوذ کنند و در آن متنی تهدیدآمیز را به نمایش بگذارند. در این پیام اعتبار ترامپ برای ریاست جمهوری زیر سؤال رفته و تصریح شده بود که اسرار زیادی از ترامپ و خانوادهاش در دست است که برخی از آنها نشان میدهد دولت ترامپ در تولید ویروس کرونا دست داشته است.
در بخش دیگری از پیام، هکرها تصریح شده که جهان به اندازه کافی اخبار و پیامهای جعلی منتشر شده توسط رئیسجمهوری امریکا را دریافت کرده است.
در ادامه این پیام افزوده شده که چند سیستم رایانهای برای دسترسی کامل به ترامپ و نزدیکانش هک شده است. هنوزهیچ شخص یا گروهی مسئولیت این حمله را برعهده نگرفته است.
روبات آسفالت کار طراحی شد
یک استارتاپ خلاق موفق شده است با حمایت بخش خصوصی یک روبات چرخشی جدید بهنام Robotiz۳d را طراحی کند که خیابانها را آسفالت میکند. این روبات جذاب هنوز در مرحله آزمایشی است، اما میتواند بسیار کارآمد باشد.
به گزارش انتخاب تحقیقات ثبت اختراع این محصول نشان میدهد، روبات مذکور میتواند نقایص جادهای را شناسایی کند، چالهها و شکافهای جادهها را نیز تعمیر کند.
گفتنی است این محصول برای تجاریسازی به حداقل یک میلیون پوند هزینه نیاز دارد. از جمله بنیانگذاران این طرح میتوان به پائولو پائولتی و سباستینو فیچرا اشاره کرد که دارای سابقه گستردهای در زمینه تحقیقات در حوزه روباتیک دارند.
انتخاب نشریه
جستجو بر اساس تاریخ
اخبار این صفحه
-
گام بلند«گوگل» در بازیافت «زباله های الکترونیک»
-
یک تلویزیون قدیمی اینترنت یک دهکده را قطع می کرد
-
چرا دولت الکترونیک توسعه نمییابد؟
-
اخبــــار
اخبارایران آنلاین