فیگارو (فرانسه):
بعد از دو ماه قرنطینه کامل الیزه مدعی شد همه چیز تحت کنترل است و همه چیز عادی شد. اما تابستان هیچ کاری نکرد و اکنون فرانسه دیگر بار در مسیر خطر قرار دارد. این باعث شده است تا مشاغل دیگر بار خطر تعطیلی و کسادی را پشت گردن خود احساس کنند.
عرب نیوز (عربستان):
ترکیه که زمانی مطابق دکترین داوود اوغلو، خواهان سیاست تنش صفر با همسایگان بود، اکنون در میان مشکلات اقتصادی فراوان، به شمار صفر در دوستان رسیده است. علت آن نیز سیاستهای متفاوت خاورمیانهای و مدیترانهای او بوده است.
نیویورک تایمز (امریکا):
دونالـــد ترامـــپ همچنـــان دســـت از دروغگوییهـــای انتخاباتـــی اش برنداشته است. او در سخنرانی اش در ویسکانسین، مدعی شد اگر به آمارهای ابتلا به کرونا در امریکا و اروپا نگاه شود، میبینید که وضعیت امریکا بسیار خوب است. در حالی که رکورد کرونا در امریکا بسیار بالاتر است.
ترامپ و بایدن در آخرین سفرهای خود به کجا میروند؟
جویندگان رأی
زهره صفاری/ نامزدهای ریاست جمهوری امریکا به روزهای سرنوشت رسیدهاند؛ روزهایی که هر انتخاب و تصمیم کاندیداها و کمپینهایشان میتواند در تعیین رئیس جمهوری بعدی حائز اهمیت ویژه باشد.
به گزارش «واشنگتن پست»، در حال حاضر تیم ترامپ برنامههای فشرده سفر رئیس جمهوری فعلی امریکا را در شرایطی چیدهاند که وضعیت را برای نامزد منتخب جمهوریخواهان چندان مساعد نمیبینند اما در سوی مقابل تیم بایدن به دلیل پیشتازی در بسیاری از ایالتها، خیال آسودهتری دارند، سازمان یافتهتر به سمت هدفشان حرکت میکنند. در این شرایط «دونالد ترامپ»، علاوه بر حدود 11 کمپین متعدد و فشرده در دو روز آخر، چندین برنامه خاص و ویژه دارد که یکی از مهمترینهایشان، توقف آخر هفتهای در فرودگاه «نیوهمپشایر» خواهد بود؛ جایی که در سال 2016 با رقابتی تنگاتنگ، میدان را به «هیلاری کلینتون» باخت. گرچه به باور تحلیلگران این سیاست دفاعی، استراتژی مؤثری در تسخیر فرصتهای بزرگ برای پیروزی نخواهد بود اما به نظر میرسد «ترامپ» از آنها به عنوان تیری در تاریکی بهره خواهد گرفت. او که از ماه آگوست هفت بار به کارولینای شمالی-که در 2016 پیشتاز آن شد-سفر کرده است، این بار بر بخشهای محافظهکار، روستاها و شهرهای کوچک تمرکز بیشتری دارد؛ موضوعی که «هریسون هیکمان»، از ناظران دموکرات انتخابات، پیشتازی ترامپ در آنها را چندان نگران کننده نمیداند. به نوشته «وال استریت»، «ترامپ» در این هفت روز دستکم به 5 ایالت حامی خود در 2016 که مهمترین آنها میشیگان، ویسکانسین و نبراسکا است، سفر میکند. همچنین کمپینی در آریزونا که نظرسنجیها پیشتازی رقیب را در آن نشان میدهد، دارد.
در برنامه «جو بایدن»، هرچند سفرهای زیادی دیده نمیشود، اما تیم او با برنامهای منسجم و هدفمند با نشانه گرفتن قلمروی قرمزهای جمهوریخواه، سعی در گسترش نقشه انتخاباتی خود دارند. «بایدن» آخرین سفرهای مهم خود را از روز دوشنبه این هفته آغاز کرد. او نخست به پنسیلوانیا رفت. ایالتی مناقشه برانگیز که «ترامپ» سال 2016 در آن به سختی پیروز شد و اکنون نیز نظرسنجیها نشان میدهد، تمایلی به وی در این ایالت وجود ندارد. او روز سهشنبه هم به جورجیا رفت که 16 رأی الکترال دارد و به طور سنتی جمهوریخواه است. «بایدن» آخر هفته هم به «آیووا»؛ همان جایی که ترامپ در سال 2016 با حدود 10 درصد بیشتر «هیلاری» را شکست داد. او پس از آن به «فلوریدا» و «ویسکانسین» خواهد رفت. معاون او «کاملا هریس» نیز سفر به تگزاس و آریزونا، دو ایالت جمهوریخواه دیگر را در برنامه این هفته خود دارد. اما برنامههای بایدن فقط به نقاط قرمز نقشه محدود نیست بلکه نامزد دموکراتها با شعار «دیوار آبی را بار دیگر برپا میکنیم»، ساکنان ایالتهای سنتی طرفدار حزبش را نیز دعوت به مشارکت کرده است.
آزمون و خطا
«جو بایدن» که در این روزها علاوه بر تمرکز بر ایالتهای قرمز، به کمپینهای حمایتی مستقل «اوباما» رئیس جمهوری سابق امریکا نیز تکیه کرده است، به باور تحلیلگران «وال استریت» با این برنامهریزی ریسک کرده و تبعاتی نامعلوم را به جان خریده است. چراکه در صورت پیروزی مورد تحسین و تمجید امریکا قرار خواهد گرفت اما اگر او رئیس جمهوری آتی نباشد، به دلیل اتلاف این زمان طلایی برای تبلیغات در ایالتهای جمهوریخواه به سرنوشتی مشابه «هیلاری کلینتون» دچار شده و مورد نقد هم حزبیهایش قرار خواهد گرفت.
در حالی که «مارک ویلکرسون»، مشاور املاک اهل جورجیا شانس «بایدن» برای کسب برتری در ایالتهای حامی جمهوریخواهان را با توجه به سوءمدیریت کرونا بسیار بالا میداند اما نتایج نظرسنجیهای ماه اخیر در این ایالت پیشتازی «ترامپ» در آرای الکترال آن را نشان میدهد که میتواند رقابت را برای دو کاندیدا جذاب و در عین حال نفسگیر کند.
در نقطه مقابل «ترامپ» نیز از ظرفیتهای جدیدی برای تبلیغاتش بهره برده، به طوری که به نوشته «بی بی سی»، در میشیگان علاوه بر حمله به برنامههای رقیب، با وعدههای اقتصادی و اشتغال، مردم را برای انتخاب مجددش ترغیب کرده است. او در این روزها «ملانیا ترامپ» بانوی اول امریکا را نیز با کمپینهای مستقل به میدان آورده است. در این شرایط حتی اگر او رقابت سهشنبه آینده را واگذار کند، میتوان اذعان داشت از هیچ تلاشی فروگذار نکرده است. به باور تحلیلگران «سی بی اس»، از نگاه هواداران دو نامزد ریاست جمهوری 2020، ویژگیهای شخصیتی «جو بایدن» میتواند او را پیشتاز این رقابت کند، این در حالی است که هواداران «ترامپ» همچنان بر برنامههای اقتصادی و مهاجرتی رئیس جمهوری امریکا دلخوش کرده و به آن امیدوارند و به دنبال برتری او هستند.
69 میلیون امریکایی رأی خود را دادهاند اما...
«ترامپ» در ایالتهای کرونا زده دست و پا میزند
وصال روحانی / کمتر از یک هفته تا انتخابات ریاستجمهوری امریکا، دونالد ترامپ کار خود را در ایالتهایی که درانتخابات 2016 باعث و بانی پیروزی شوکه کننده او شدند، میبیند. همان ایالتهایی که اوجگیری هولناک «کووید19» و مرگهای فزاینده امریکاییها براثر آن، قاعدتاً هرگونه امید واهی را باید از رئیسجمهوری افراطی امریکا ستانده باشد. اما او در ویسکانسین باشور و حرارتی حرف زد که یادگار توفیق غریب او مقابل هیلاری کلینتون در سال 2016 بود. بهگزارش «سیانان»، شکست سنگین ترامپ در رویاروییاش باکرونا کفه ترازو را به شکل آشکاری به سود رقیب دموکرات او- جو بایدن- سنگین کرده اما ترامپ در اظهاراتی شگفتانگیز در شهر وست سیلم واقع در ایالت ویسکانسین مدعی پیروزیاش بر این عارضه جهانگیر شد. در حالی که شمار کشتهها در امریکا براثر بیکفایتی دولت ترامپ به 800 نفر در هر روز رسیده و نزدیکتر شدن زمستان به معنای افزایش مجدد و گریزناپذیر آن است، ترامپ خطاب به مردمی که اکثرشان مثل خود او ماسک بهداشتی بر چهره نداشتند، گفت: «ما در حال برگرداندن روند بازی و مغلوب کردن کرونا هستیم تا دیگر این همه درباره این بیماری حرفهای اعتراض و گلایه شنیده نشود!»
اگر پیروزی ترامپ در سهشنبه آینده (13آبان) شکل گیرد و او بر بایدن تفوق یابد نشانه این خواهد بود که شمار عمدهای از مردم امریکا همچنان بهشعارهای ملیگرایانه او علاقه بیشتری دارند تا به سیاستهای بینالمللی دموکراتها که سالها بر امریکا حکم رانده و فقط بیصلاحیت بودن خود را به نمایش نهادهاند. نادیده گرفتن بزرگترین بحران سلامتی امریکا که منجر به مرگ 227000 نفر در این کشور براثر رواج کرونا شده، غیر ممکن است و همینطور رگبار دروغهایی که ترامپ هرروز برای دفاع از خود بر زبانش جاری میسازد و فضا در ایالات مهم دیگری مانند پنسیلوانیا، آیوا و کارولینای شمالی هم به سود وی نیست و باراک اوباما هم به حمایت از معاون دوران 8 ساله زمامداریاش ترامپ را مردی خوانده که عمارت به زعم او مطمئن کاخ سفید را به کانون رواج کرونا تبدیل کرده است اما شاید هر دو سوی ماجرا دارند وقت و انرژی خود را هدر میدهند زیرا تا همین لحظه 69 میلیون امریکایی آرای انتخاباتی خود را به صندوقهای پست انداختهاند که به سبب محدودیتهای کرونایی جانشین روش مرسومتر حضور در پای صندوقهای رأی شده است.
با این حال نشانهها و پز مبارزاتی ترامپ نشان میدهد که اگر نتایج رأیگیری در ایالات مهم امریکا نزدیک و امکان اعتراض موجود باشد، روز سهشنبه 3 نوامبر که باید زمان تعیین و اعلام رأی نهایی باشد، تبدیل به بنبست سیاسی و شروع یک مناقشه طولانی بین دو حزبی خواهد شد که هیچیک پایگاه مردمی چندانی ندارند و اوضاع اسفبار کنونی امریکا محصول قصورهای هر دوی آنان است.
چراغ سبز عربستان به عادیسازی روابط با تلآویو
در حالی که دونالد ترامپ از احتمال پیوستن 9 تا 10 کشور عربی دیگر به عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی خبر داده است، وزیر مشاور در امور خارجی عربستان در اظهاراتی مدعی شد، عربستان نیز در نهایت به این روند خواهد پیوست.
به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه خبری «العهد» لبنان، فیصل بن فرحان تنشهایی را که گاهی میان ریاض و واشنگتن رخ میدهد تصادفی خواند و گفت: «این روابط دوجانبه بر پایه روابط شخصی نیست بلکه اساس آن، منافع دوطرفه است.» وی سپس درباره صلح در خاورمیانه نیز اظهار نظر کرد: «تحقق صلح و ثبات دائمی جز با توافق دائمی میان فلسطینیها و اسرائیلیها رخ نخواهد داد، عادیسازی روابط اتفاق خواهد افتاد اما ایجاد کشور فلسطینی و از سرگیری طرح صلح فلسطینی-اسرائیلی ضروری است. اگر از این منظر به آن نگاه کنیم (میتوانیم بگوییم) زمینه را برای بازگشت احتمالی فلسطینیها به میز مذاکره فراهم خواهد کرد.
اظهارات این مقام سعودی پس از آن بیان میشود که پیشتر دونالد ترامپ تأکید کرده بود که سعودیها هم به روند سازش با رژیم صهیونیستی وارد میشوند. رئیس جمهوری امریکا مدعی شده بود، حدود ۹ یا ۱۰ کشور عربی دیگر آماده عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی هستند. اما به جدول زمانی مشخصی برای این مسأله اشاره نکرده بود.
آیتالله عیسی قاسم: سکوت در برابر اهانت به پیامبر(ص) جایز نیست
آیتالله عیسی قاسم تحریم همهجانبه و مؤثر کالاهای وارداتی از فرانسه را پاسخی به امانوئل مکرون دانست و تأکید کرد این به معنای خصومت با مردم فرانسه نیست.
به گزارش ایسنا به نقل از سایت العهد، مرجع دینی برجسته مردم بحرین با انتشار مقالهای در سایت بحرینی «المقاوم» اظهار کرد: مکرون در اظهارات خود با اهانت به بزرگترین شخصیت الهی روی زمین یعنی رسولالله(ص) و تهدیدهایش، انسانیت خود، منافع کشورش و نیز مسئولیتش در حفاظت از صلح جهانی را فراموش کرد. این مرجع دینی مردم بحرین از ملتهای اسلامی خواست موضعگیری جدی و صادقانهای را در مخالفت عملی با اهانت رئیس جمهوری فرانسه به بزرگترین پیامبر و فرستاده خدا که به منزله اهانت به تمامی پیامبران و فرستادگان او است، در پیش بگیرند.
خاطرات 453 روز حضور در کاخ سفید
اتاقی که در آنجا اتفاق افتاد
جان بولتون / مشاورامنیت ملی سابق ترامپ / مترجمان: مسعود میرزایی و بهجت عباسی
روایت دوچرخهای که مایه نگرانی امنیتی شد
بعد از سوار شدن بر بالگرد مارین وان به وینفیلد هاوس بازگشتیم و از آنجا برای دیدار با الیزابت دوم ملکه بریتانیا با بالگرد به کاخ ویندزور، اقامتگاه سلطنتی در خارج شهر رفتیم که بار دیگر مراسم تشریفاتی ویژهای با حضور بسیاری از کت قرمزها و دسته مارش نظامی برگزار شد. ترامپ و ملکه از گارد سلطنتی سان دیدند و پس از آن تقریباً دیداری یک ساعته داشتند که بانوی اول امریکا هم در این دیدار حضور داشت. بقیه ما با اعضای خانواده سلطنتی که بسیار برازنده بودند و اما در مواقعی با ما که زمانی جزو مستعمرههای بریتانیا بودیم و از نظر آنها آداب معاشرت تشریفاتی را بخوبی نمیدانستیم کمی سختگیر بودند. چای و ساندویچهای بندانگشتی خوردیم. دوباره سوار مارین وان شدیم و به فرودگاه استنستد برگشتیم و از آنجا با ایرفورس وان راهی اسکاتلند در شمال بریتانیا شدیم که تفرجگاه گلف ترامپ موسوم به ترنبری نیز در آنجا واقع شده بود.
تفرجگاه که در منطقه جزیرهای «فیرت کلاید» اسکاتلند واقع شده، بسیار بزرگ بود و بسیاری از ما برای دیدن مناظر طبیعی در فضای بیرونی آن جمع شده بودیم که فردی با خودرویی فوق سبک که بیشتر شبیه دوچرخه بود و بالهایی به آن نصب شده بود (که بعدها فهمیدیم نماد معترضان صلح سبز بوده) و پرچمی از ترامپ که او را رئیس جمهوری پایینتر از حد استاندارد توصیف میکرد، پدالزنان به سمت ما آمد. نیروهای امنیتی همه افراد، به جز من و کِلی را به سرعت و باعجله به داخل منتقل کردند. کِلی تا نزدیک شدن این وسیله نقلیه زشت به دلایلی بیرون ماند و در نهایت سرویس امنیتی تصمیم گرفت که ما هم به داخل ساختمان برویم. این اتفاق کاملاً ناقض امنیت بود اما خوشبختانه باعث سرگرمی ما شد. تا روز یکشنبه در ترنبری ماندیم، ترامپ گلف بازی میکرد و ما چندین تماس تلفنی از طرف بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل داشتیم. محور اصلی گفتوگوها، نشست اخیر نتانیاهو با پوتین و بویژه مذاکرات آنها درباره سوریه بود. همان طوری که نتانیاهو در نشست قبلیاش با من اشاره کرده بود، پوتین بار دیگر گفته بود که ایران باید نیروهایش را از سوریه خارج کند و او همان اهداف ما را دارد اما اسد مشکلاتی داشت که اجازه نمیداد پوتین او را وادار به فشار بر ایرانیها کند؛ البته اسد به نیروهای ایرانی برای پیشرفت در ادلب علیه اپوزیسیون سوری و تعداد بی شماری از گروههای تروریستی نیاز داشت.
رسیدگی به موضوع ادلب یک چیز بود ولی اقدام اسد در زمینه واردات تسلیحات که ممکن بود از آنها برای تهدید اسرائیل استفاده شود، چیز دیگری بود که قابل توجیه نبود. پوتین گفت این موضوع را درک میکند اما نمیتواند هیچ قولی بدهد. اسرائیل حق داشت که فکر کند ایالات متحده نیز درباره حضور مداوم ایران در سوریه نگران است؛ موضوعی که پوتین نیز گفته بود آن را درک میکند هرچند موافق آن نیست. نتانیاهو، برای ایجاد «مرز دائمی» در ارتفاعات جولان به عنوان هدف دیرینه اسرائیل که سوریه را در یک سوی مرز و اسرائیل را در سوی دیگر آن قرار میداد، پوتین را تحت فشار قرار داده بود که به نظر من، به معنای حذف نیروهای سازمان ملل و منطقه حائل و بازگشت به وضعیت مرز «عادی» بود. اسرائیل از مدت ها قبل ارتفاعات جولان را به خاک خود ضمیمه کرده بود و میخواست به این وضعیت سر و سامانی بدهد و بنابراین عادی سازی اوضاع مرزها میتوانست گامی بزرگ و قابل توجه باشد.
تردید داشتم که ترامپ این موضوع مهم را در گفتوگوهایش با پوتین مطرح کند و خود را درگیر موضوعی کند که وارد جزئیات آن نشده بود.
ایرفورس وان بعد از ظهر روز یکشنبه 15 ژوئیه فرودگاه «پِرِست ویک» اسکاتلند را به مقصد هلسینکی پایتخت فنلاند ترک کرد. وقتی میخواستم به ترامپ درباره موضوع کنترل تسلیحات که قرار بود درباره آن با پوتین صحبت کند گزارش دهم، او مشغول تماشای مسابقات فوتبال جام جهانی روسیه بود. توضیح دادم که چرا توافق استارت جدید که اوباما آن را امضا کرده و ترامپ در رقابتهای انتخاباتی سال 2016 از آن انتقاد کرده بود، دردسر ساز است و قطعاً توافقی نیست که ما بتوانیم به خواست مسکو، پنج سال دیگر آن را تمدید کنیم. توضیح دادم که جمهوریخواهان سنا در سال 2010، 26 به 13 به این توافق رأی منفی داده اند و امیدوار بودم با این توضیح ترامپ را قانع کرده باشم. ما همچنین درباره پیمان نیروهای هستهای میانبرد (آی ان اف) و اینکه چرا من میخواهم از این پیمان خارج شویم و برنامه دفاع موشکی ملی ما (که گفتم نباید درباره آن با روسها مذاکره کنیم) صحبت کردم اما موفقیتی نداشتم.
همان طور که صحبت میکردیم، ترامپ در همان حالتی که مشغول تماشای مسابقات فوتبال جام جهانی بود درباره متیس گفت: «او یک لیبرال دموکرات است، میدانستی، نه نمیدانستی؟» ترامپ پرسید آیا «مارک میلی» رئیس وقت ستاد کارکنان ارتش را میشناسم، که این سؤال او جالب بود زیرا میلی «نامزد» تصدی ریاست ستاد مشترک ارتش در پایان دوره دانفورد در سپتامبر 2019 بود.