ادعاهای افغانستان درباره کاهش بارندگی در حوضه آبریز هیرمند رد شد
دادههای ماهوارهای اثبات کننده حق پرداخت نشده هامون
زهرا کشوری
روزنامهنگار حوزه محیط زیست و میراث فرهنگی
افغانستان در چهار دهه گذشته مدعی است ، به این دلیل اجازه نمیدهد تا حقابه هامون از سمت افغانستان به ایران جاری شود کاهش بارندگی در حوضه آبریز «هیرمند» است اما تازهترین پژوهش انجام گرفته نشان میدهد برخلاف ادعای افغانستان، میزان بارندگی در بازه 34 ساله در مقیاس فصلی و سالانه در حوضه آبریز هیرمند افزایش نیز داشته است. ایران با تکیه با یافتههای جدید میتواند ادعاهای کلی و همیشگی کشور افغانستان را در مذاکرات دوجانبه رد و راه ورود آب به تالاب بینالمللی هامون را باز کند.
حدود 310 حوضه آبریز، 600 منبع آبهای زیرزمینی و 1600 دریاچه و مخزن آبی در دنیا بهطور مشترک مورد استفاده قرار میگیرند. اگرچه منابع آبی مشترک میتواند عاملی برای همکاری کشورهای بهره بردار نیز باشد، اما در اکثر موارد توافق رسمی بین این کشورها برای بهرهبرداری مشترک از آنها وجود ندارد. بهعنوان مثال، از بین 234 تالاب بینالمللی مشترک بین 91 کشور جهان که در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیدهاند، تنها 16 تالاب دارای قرارداد رسمی و برنامه مدیریتی مشترک هستند. سامانههای منابع آبی بینالمللی نسبت به منابع آبی ملی درهم تنیدهتر است، زیرا جنبههای سیاسی و امنیتی نیز در مدیریت این سیستمها باید مورد توجه جدی قرار گیرد. بنابراین بهرهبرداری از منابع آبی مشترک در برخی موارد از نظر اجتماعی و سیاسی چالش برانگیز بوده است که مدیریت این چالشها نیازمند ابزار دیپلماسی قدرتمند و مکانیسمهای مؤثر برای همکاری و اعتمادسازی بین کشورها و حل تنشهای موجود است.
حوضه آبریز رودخانه هیرمند یکی از حوضههای مهم بینالمللی در غرب آسیا و مشترک بین دو کشور ایران و افغانستان است. این رودخانه، منبع اصلی تأمین آب تالاب بینالمللی هامون است که در مرز ایران و افغانستان قرار دارد. تالاب هامون در سال 1975 میلادی بهعنوان تالاب حفاظت شده در لیست تالابهای کنوانسیون رامسر قرار گرفت. اهمیت اقتصادی- اجتماعی و محیط زیستی رودخانه هیرمند و تالاب هامون برای هر دو کشور ایران و افغانستان باعث ایجاد تنش آبی بین دو کشور به مدت بیش از 200 سال شده است. در سال 1973 میلادی (1351 شمسی) قراردادی بین ایران و افغانستان به امضا رسید که بر مبنای این قرارداد مقدار متوسط 820 میلیون مترمکعب از آب هیرمند در یک سال نرمال آبی باید به ایران جریان یابد. اما با وجود این توافقنامه، خشک شدن تالاب هامون و قرارگرفتن آن در لیست مونترو (لیست تالابهای در معرض خطر) در سال 1990 میلادی، باعث شده است که تنش آبی بین دو کشور همچنان پابرجا باشد. خشک شدن تالاب هامون تبعات اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و امنیتی و همچنین محیط زیستی زیادی را برای ساکنان منطقه بهدنبال داشته است. وقوع طوفانهای گرد و غبار و کمبود آب برای مصارف مختلف بویژه در بخش کشاورزی و از بین رفتن فعالیتهای ماهیگیری در منطقه سیستان در استان سیستان و بلوچستان زندگی در این منطقه را مختل نموده و باعث مهاجرت گسترده مردم سیستان بویژه روستاییان به سایر مناطق ایران شده است.
با وجود برگزاری نشستها و جلسات متعدد کمیسران مشترک دو کشور، ایران و افغانستان اجماعی بر سر علل خشک شدن تالاب هامون صورت نگرفته است. ایران ادعا میکند که فعالیتهای انسانی در بالادست حوضه هیرمند باعث کاهش جریان آب به ایران به میزانی کمتر از جریان توافقی در معاهده 1973 شده است. از سوی دیگر، افغانستان تلاش داشته نشان دهد که این کشور به معاهده بین دو کشور بر سر رودخانه بینالمللی هیرمند پایبند بوده و کاهش جریان آب به ایران بهدلیل کاهش بارش در سالهای اخیر بوده است. برای بررسی ادعای افغانستان در مورد تغییر بارش در حوضه آبریز، مطالعهای علمی صورت گرفته است که نتایج آن در مجله تخصصی و معتبر
Water Resources Management در ماه سپتامبر 2020 به چاپ رسیده است.
بهطور کلی، بررسی روند تغییرات متغیرهای هواشناسی، نیازمند دادههای طولانی مدت (حداقل ۳۰ سال) است و دسترسی به چنین دادههایی در افغانستان، بهدلیل عدم ثبات سیاسی و ضعف زیرساختها وجود ندارد. همچنین بهدلیل عدم وجود اعتماد در جمعآوری و به اشتراکگذاری دادهها، دسترسی به دادههای قابل اعتماد در حوضههای مشترک بینالمللی بویژه در منطقه غرب آسیا بسیار محدود است. برای حل این مشکل، مطالعه فوق بر اساس دادههای ماهوارهای و برای سالهای (1362 تا 1396 ) صورت گرفته است.
نتایج این مطالعه نشان داده است که برخلاف ادعای افغانستان، میزان بارندگی در بازه 34 سال ذکر شده در مقیاس فصلی و سالانه در حوضه آبریز هیرمند افزایش داشته است. همچنین باوجود کاهش شدت بارش در حوضه، فراوانی و میزان بارشهای سنگین در مناطق کوهستانی (که منبع اصلی تغذیه حوضه آبریز هیرمند است) افزایش یافته است. بهعبارت دیگر، میزان بارش فصلی و سالانه در بالادست حوضه افزایش یافته است. نتایج همچنین نشان داده است که در طول بازه مورد مطالعه در حوضه هیرمند تعداد روزهای بارانی افزایش و تعداد روزهای بدون بارش نیز کاهش یافته است. علاوه بر این، در قسمتی از حوضه آبریز که در ایران قرار دارد، روند کاهش یا افزایشی مقدار بارش سالانه و فصلی، شدت و فراوانی بارش از نظر آماری معنیدار نبوده است. لذا کاهش جدی آورد آب به داخل کشور ناشی از کاهش بارندگی در حوضه (چه در بالادست و چه در پاییندست) صحیح نیست.
بهطور کلی نتایج مطالعات منتشر شده نشان میدهد که کاهش قابل ملاحظه و معنیداری در مقدار بارش در کل حوضه آبریز هیرمند در دوره 1983 تا 2016 وجود نداشته است و ادعای مطروحه توسط افغانستان مبنی بر کاهش بارش در حوضه آبریز هیرمند با توجه به دادههای ماهوارهای معتبر صحت ندارد.
از آنجا که ادعای افغانستان مبنی بر کاهش جریان آب بهدلیل کاهش بارش همیشه بهعنوان دستاویزی در مذاکرات برای فرار از مسئولیتپذیری افغانستان از قبول اثرات اقدامات سازهای این کشور در بالادست حوضه بر کشور ایران مورد استفاده قرار گرفته است، امید است با توجه به حساسیت هیدروپلیتیکی حوضه آبریز هیرمند، یافتههای پژوهش فوق بتواند در مذاکرات دوجانبه با این کشور در جهت رد ادعاهای کلی و همیشگی کشور افغانستان مورد استفاده قرار گیرد.
نیم نگاه
نتایج مطالعه بر داده های ماهواره ای نشان داده است که برخلاف ادعای افغانستان، میزان بارندگی در بازه 34 سال ذکر شده در مقیاس فصلی و سالانه در حوضه آبریز هیرمند افزایش داشته است. همچنین علیرغم کاهش شدت بارش در حوضه، فراوانی و میزان بارشهای سنگین در مناطق کوهستانی (که منبع اصلی تغذیه حوضه آبریز هیرمند است) افزایش یافته است. به عبارت دیگر میزان بارش فصلی و سالانه در بالادست حوضه افزایش یافته است
آغاز بررسیها برای شناسایی عاملان برگزاری جشن پرحاشیه در شرایط قرمز کرونایی
استانداری خراسان رضوی: گزارش نحوه برگزاری بدون مجوز جشن 1000 نفره را به مردم میدهیم
زهره توکلی
خبرنگار
با وجود اینکه از مدتها قبل مسئولان بهداشتی کشور و استان خراسان رضوی، وضعیت بحرانی را برای این استان و شهر مشهد به لحاظ شرایط کرونایی، اعلام کرده بودند اما در چند روز اخیر فیلمها و تصاویری در فضای مجازی منتشر شد که حاکی از برگزاری جشن بیعت با امام زمان(عج) در روز دوشنبه هفته جاری در ورزشگاه امام رضا(ع) مشهد، آن هم با حضور تعداد کثیری از مردم این شهر بود که انتقادهایی را از سوی مردم و بویژه مسئولان بهداشتی استان بهدنبال داشته است.
در این باره با هر کدام از مسئولانی که گمان میرفت ارتباطی با برگزاری این مراسم داشته باشند صحبتهایی انجام شد. مسئولان شهرداری مشهد در این خصوص اطلاعی نداشتند چرا که اعلام کردند این جشن ارتباطی به شهرداری نداشته چون مکان برگزاری این جشن که ورزشگاه امام رضا(ع) بوده زیر نظر شهرداری نیست.
برخی مسئولان برگزارکننده نیز عنوان کردهاند که موافقت ضمنی و «مجوز شفاهی» از مرکز بهداشت مشهد برای برگزاری این جشن بزرگ را اخذ کرده بودند بهطوری که علی کریمپور، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی مشهد در گفتوگویی اعلام کرده که این جشن با رعایت پروتکلهای بهداشتی برگزار شده و مجوز هم در این خصوص داشتهاند.
اما سخنگوی ستاد مقابله با کرونا در استان خراسان رضوی درباره چگونگی برگزاری این جشن در وضعیت بحرانی شهر مشهد به لحاظ شرایط کرونایی در گفتوگو با «ایران» گفت: به دستور استاندار، قرار شده معاونت سیاسی و اجتماعی استانداری در خصوص اینکه چطور این جشن برگزار شده است، بررسیهای دقیق را انجام دهد و گزارش دهد تا پساز آن به اطلاع عموم برسد.
دکتر محمدحسین بحرینی افزود: نکته اساسی در این باره، این است که هیچ مجوزی، چراغ سبز یا حتی اطلاعی از ناحیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد به هیچ فردی بابت برگزاری چنین مراسمی داده نشده است لذا اگر عنوان میکنند که در این در خصوص مجوز گرفتهاند باید برای ما مستند بیاورند. اگر برگزارکنندگان، برای برگزاری این جشن سندی دارند براحتی میتوانند آن را به ما، رسانهها و عموم مردم نشان دهند.
وی تصریح کرد: آنچه مسلم است اینکه بهنظر میآید یکسری فعالیتها سلیقهای بوده و شاید هم این وسط، سخنان تعدیل شدهای هم از این طرف و آن طرف گفته شده باشد و این برنامه برگزار شده باشد. به هرحال این مسأله از طریق استانداری در حال پیگیری است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به نکته ای دیگر، ادامه داد: در مصوبهای که در فرمانداری مشهد با حضور سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شده و این سازمان آن را امضا کرده، قرار بوده که هرگونه مراسمی با اجازه ستاد استانی مقابله با کرونا برگزار شود و عنوان نشده که با اجازه دانشگاه علوم پزشکی برگزار شود یعنی حتی اگر بنده اشتباه کرده باشم و به کسی مجوز داده باشم آن مجوز فاقد اعتبار است لذا این مسأله به طور کل به ستاد کرونای استان واگذار شده است و به دانشگاه ربطی ندارد.
وی اضافه کرد: تا جایی که اطلاع دارم، هیچ کدام از ستاد مقابله با کرونای استانی، استانداری، معاونت سیاسی اجتماعی استانداری و مدیر سیاسی اجتماعی استانداری در این خصوص مجوزی ندادهاند.
سخنگوی ستاد مقابله با کرونا در استان خراسان رضوی گفت: بنده روز دوشنبه در جلسهای در مدیریت عالی حوزه علمیه مشهد حضور داشتم و پس از جلسه که عکسها و فیلمهای منتشر شده از این مراسم را در فضای مجازی مشاهده کردم از برگزاری این مراسم مطلع شدم در حالی که مراسم رو به اتمام بود.
وی با ابراز امیدواری از در راه نبودن موج جدید کرونا به خاطر این تجمع بزرگ، اظهار داشت: دعا میکنیم به حق امام زمان(عج)، برگزارکنندگان این مراسم که به این امام عزیز ارادت داشتند اما در این خصوص کج سلیقگی کردند، اتفاقی نیفتد اما اگر خدا نکرده موجی روی موج فعلی سوار شود نیز آمادگی لازم را داریم.
سخنگوی ستاد مقابله با کرونا در استان خراسان رضوی درباره وضعیت رعایت پروتکلهای بهداشتی در این جشن گفت: در این مراسم متأسفانه بسیاری از افراد کنار هم نشسته بودند، بسیاری ماسک داشتند اما بسیاری هم ماسک نزده بودند لذا به نظر میرسد که برخلاف آنچه برگزارکنندگان عنوان کرده بودند، به طور کل این فضا، فضای عدم پذیرش پروتکلها بوده است. به نظرم تفکر موجود، تفکر عدم پذیرش پروتکلهای بهداشتی و استفاده از ماسک باشد.
وی تصریح کرد: هم اکنون نیز در جامعه، کم نیست تعداد افرادی که ماسک زدن را در مکانهای مختلف مثل خیابان، صحن مطهر، مساجد و... تأیید نمیکنند. حتی بنده در خیابانها به افرادی که ماسک نزده بودند، ماسک دادهام که برخی ماسک را گرفتند و پاره کردند یعنی اصلاً قبول ندارند که باید ماسک بزنند.
دکتر بحرینی اظهار داشت: ما از مدتی قبل در هر جلسهای یا هر ملاقاتی و در رسانههای مختلف دائم داریم فریاد میزنیم که تجمع نباشد اما بازهم دیده میشود. تازه اینها مواردی است که علنی است و دیده میشود، بسیاری از آنها غیرعلنی و مخفی برگزار میشود.
وی ادامه داد: هم اکنون در ماه ربیع الاول هستیم و در این ماه تعداد زیادی عروسی خواهیم داشت و با وجود اینکه سالنها و باغ تالارها را تعطیل اعلام کردیم بازهم برخی منزل بزرگ اجاره میکنند و در آنجا مراسم عروسی برگزار میکنند و این بسیار بدتر و خطرناک تر است.
سخنگوی ستاد مقابله با کرونا در استان خراسان رضوی گفت: رعایت پروتکلهای بهداشتی از سوی مردم، نیاز به فرهنگسازی طولانی دارد و باید خون دل خورد تا همه مردم، متوجه شرایط موجود شوند البته تعداد بسیاری متوجه شدهاند و پروتکلهای بهداشتی را کاملاً رعایت میکنند و از آنها کمال تشکر را داریم.
وی گفت: از رسانههایی که به وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی برای آگاه کردن مردم و تشویق آنها به رعایت پروتکلهای بهداشتی نظیر استفاده از ماسک، رعایت بهداشت فردی، ممنوعیت سفر، حفظ فاصله اجتماعی کمک میکنند، تشکر میکنم.
از سوی دیگر سیما سادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت با ابراز تأسف نسبت به برگزاری مراسمی هزار نفره در شهر مشهد بیان کرد: این موضوع باعث تعجب ما نیز شد اما با وجود پیگیریهای صورت گرفته برای آنکه بدانیم چه کسی مجوز این کار را صادر کرده است همه اظهار بیاطلاعی کردند. این کار در شرایطی که همه بهدنبال محدودیتهای بیشتری هستیم تا بتوانیم بیماری را کنترل کنیم یک جنایت است.
سکه ولیعهدی امام رضا(ع) با ضرب نیشابور در فهرست ملی ایران ثبت شد
مشهد - مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی گفت: ثبت سکه ولیعهدی حضرت رضا(ع) ضرب نیشابور در فهرست آثار ملی ایران مورد موافقت شورای ملی کشور قرار گرفت.
ابوالفضل مکرمی فر با اعلام این خبر افزود: مطالعات کارشناسی در مورد این سکه انجام و پساز اینکه از نظر ویژگیهای فرهنگی، تاریخی و هنری واجد شرایط ثبت در فهرست آثار ملی تشخیص داده شد فرآیند ثبت آن در فهرست آثار ملی ایران را طی کرده و به ثبت رسید.
وی با بیان اینکه همکاری سازنده و مؤثری بین موزه آستان قدس رضوی و میراث فرهنگی استان شکل گرفته است، افزود: این اثر ارزشمند در موزه آستان قدس رضوی نگهداری میشود و دستورالعمل و آییننامههای مرتبط با نگهداری و حفظ آثار تاریخی به رئیس موزهها و اسناد آستان قدس رضوی ابلاغ شده است.
مدیر دفتر ثبت آثار تاریخی– فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی نیز در این باره اظهار کرد: پس از انتصاب علی بنموسیالرضا(ع) به ولیعهدی مأمون عباسی (خلافت: ۱۹۴ تا ۲۱۸ق.) در تاریخ هفتم ماه رمضان سال ۲۰۱ق، سکههای نقره (درهم) به این مناسبت و به نام آن حضرت در اصفهان، محمدیه، فارس، مرو، نیشابور و سمرقند ضرب شد.
محمود طغرایی ادامه داد: متن روی این سکهها عبارت است از در مرکز «لا اله الا الله / وحده لا شریک له/ المشرق»، در حاشیه داخلی «بسمالله ضرب هذا الدرهم (محل ضرب/سال ضرب)»، در حاشیه خارجی «الله الامر من قبل و من بعد و یومئذٍ یفرح المؤمنون بنصرالله» (بخشی از آیه ۴ سوره مبارکه روم). متن پشت این سکهها هم به این شرح است، مرکز «لله/ محمد رسولالله/ المأمون خلیفهالله/ مما امر به الامیر الرضا/ ولی عهد مسلمین علی بن موسی/ بن علی بن ابیطالب/ ذوالریاستین» و حاشیه «محمد رسولالله ارسله بالهدی و دین الحق لیظهره علیالدین کله و لو کره المشرکون» (بخشی از آیه ۳۳ سوره مبارکه توبه).
وی تصریح کرد: گنجینه سکه موزه رضوی در حال حاضر ۱۲ عدد از این سکههای تاریخی را که در اصفهان، محمدیه، فارس، مرو، نیشابور و سمرقند در فاصله سالهای ۲۰۲ تا ۲۰۴. ق
ضرب شدهاند ، در اختیار داشته و به نمایش گذاشته است. براساس گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی، وی گفت: به استناد اطلاعات مذکور در صفحه ۵۵ کتاب مرجع سکه شناسی اسلامی تألیف استیون آلبوم با عنوان «فهرست سکههای اسلامی» ویرایش سوم، نوامبر ۲۰۱۱، ضرب این سکهها، در سه شهر اصفهان، محمدیه و فارس یک الی دو سال پس از شهادت حضرترضا(ع) در سال ۲۰۳.ق نیز ادامه داشت.
آژیر زرد آلودگی هوا در کلانشهرها به صدا در آمد
گروه ایران زمین: کرونا همه راهکارهایی را که پیش از این مسئولان برای کاهش آلودگی در کلانشهرها بهکار میبستند، اجرایی کرد. هم مدارس را تعطیل کرد، هم بخشی از کارمندان را دورکار کرد اما آلودگی نه تنها کاهش نیافت که به هشدار سازمان هواشناسی نسبت به افزایش غلظت آلایندهها در شش کلانشهر تهران، اراک، کرج، اهواز، تبریز و اصفهان انجامید. این سازمان آژیر زرد آلودگی هوا را به صدا درآورد و از پایداری هوا از صبح امروز تا ۱۱ آبان خبر داد که به افزایش غلظت آلایندهها در کلانشهرها میانجامد. سازمان هواشناسی وقتی هشدار زرد رنگ صادر میکند که پدیدهای جوی رخ داده، در سفرها و انجام کارهای روزمره اختلالاتی را ایجاد میکند. این هشدار برای آگاهی مردم صادر میشود تا بتوانند آمادگی لازم را برای مواجهه با پدیدهای جوی داشته باشند. چون آلودگی از حالت معمول، شدت بیشتری دارد. از سوی دیگر مسئولان نیز در جریان این هشدارها قرار میگیرند تا اگر لازم باشد تمهیداتی را بیندیشند. البته این بار کرونا تمهیدات مسئولان را روی میز اجرا برد.
با وجود این «صادق ضیائیان» مدیرکل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی کشور در گفتوگو با «ایران» کاهش بار ترافیکی در کلانشهرها را نکته مثبت دورکاریها و برگزاری کلاسهای آنلاین مدارس و دانشگاهها میداند و میگوید: «اگر در شرایط جوی موجود بار ترافیک در کلانشهرها بالا میرفت شرایط جوی برای همه افراد ناسالم بود و شاخص آلایندگیها از۱۵۰ بالاتر میرفت اما الان ترافیک کم است و هوا تنها برای گروههای حساس ناسالم است.» او میگوید: «البته آلودگی هوا در مناطق پرتردد برای تمام گروهها در حد ناسالم است. بنابراین توصیه میشود افراد مسن، بیماران قلبی و تنفسی، بویژه کودکان از ترددهای غیرضروری در سطح شهر خودداری کنند.»
ضیائیان در پاسخ به این سؤال که چرا با وجود تعطیلی مدارس و دورکاری نیمی از کارمندان دولتی باز هم کلانشهرها با آلودگی هوا روبهرو شدهاند؟ میگوید: «شرایط جوی بهگونهای است که پایداری شدید هوا، روی جو کشور حاکم شده و این موضوع سبب شده است تا میزان پایداری آلایندگیها بالا باشد، بنابراین کوچکترین آلودگی، انباشت پیدا میکند و افزایش آلایندگیها پیش میآید.»
او درباره تأثیر بلندمرتبهسازیها در افزایش انباشت آلایندگیها در کلانشهری مثل تهران نیز میگوید: «تهران بهدلیل شرایط توپوگرافی دارای یک جریان نسیم دائمی از شمال به شرق است. این جریان هوایی از سمت کوه بهدشت و از دشت بهکوه میوزد. اما بلندمرتبهسازیها باعث شدهاند تا این جریان بیتأثیر شود و تا دو متری زمین تهویه هوا صورت نگیرد.» این بلندمرتبه سازیها و عدم تهویه هوا بیش از هر کسی شهروندانی را که در روزهای آلوده پیاده روی میکنند در معرض خطر قرار میدهد. او بلندمرتبهسازی در کلانشهرها را یکی از دلایل پایداری تراکم آلودگی هوا میداند ولی متهم ردیف اول آلودگیها را خودروها معرفی میکند.
محمد رستگاری، معاون نظارت و پایش محیط زیست تهران هم درباره آلودگی پایتخت با وجود تعطیلیها و دورکاریها به «ایران» میگوید: «درست است که مدارس تعطیل شده است و بخشی از کارمندان دورکار هستند اما وضعیت زیستی تهران بویژه شهر تهران پاسخگوی جمعیت آن نیست. میزان منابع ایجاد کننده آلودگیها از جمله خودروها و صنایع همچنان بیشتر از تحمل شهر است. ترددها همچنان در شهر ادامه دارد و پایداری هوا وضعیت را بدتر میکند.»
او آلودگی کلانشهرها را نتیجه عدم رعایت اصول آمایش سرزمین در کشور بویژه در تهران میداند و میگوید:«نزدیک به ۱۶ درصد از جمعیت کشور در کمتر از یک درصد از وسعت کشور زیست میکنند که به ایجاد این ناپایداری جوی میانجامد.» او این وضعیت را هم باعث آلودگی هوا می داند و هم باعث آلایندگی منابع آبی و خاکی. رستگاری میگوید: «تهران در موضوع پسماندها نیز به همین دلیل مشکلات زیادی را تحمل میکند.»
بهگفته رستگاری استفاده از تکنولوژیهای نوین در حملونقل میتواند تبعات زیست محیطی را کم کند ولی به معنای آن نیست که میتوان مشکلات آلودگی هوا، آب و خاک را در کلانشهرها به همین راحتی حل کرد. او حل معضل آلودگیها در کلانشهرها را نیازمند یک برنامهریزی بلندمدت میداند و میگوید: «در ابتدا باید جلوی بارگذاری بیشتر جمعیت را در کلانشهرها از جمله تهران گرفت و بعد هم برای مدیریت وضعیت موجود برنامهریزی بلند مدت کرد.»
تعطیلی ۳۰درصد هتلها و بیکاری دو سوم شاغلان
گروه ایران زمین- رئیس جامعه هتلداران ایران از تعطیلی ۳۰درصد هتلها و بیکاری دو سوم نیروی شاغل در بخش هتلداری کشور خبر داد.
به گزارش ایسنا، جمشید حمزهزاده در تشریح وضعیت هتلهای کشور بهدنبال رکود بزرگ گردشگری با شیوع ویروس کرونا گفت: در وضع موجود که هتلها مسافر ندارند، حدود ۳۰ درصد از این واحدهای اقامتی ترجیح دادهاند تعطیل بمانند. بقیه هم با اعمال تخفیفهای ویژه تا ۷۰ درصد باز ماندهاند. میزان خسارت و زیان مالی واردشده به هتلها تا پایان شهریورماه نیز ۸۵۰۰ میلیارد تومان برآورد شده است.
او افزود: هتلها ماهها است که مسافر ندارند و میانگین اقامت در کل کشور زیر ۲۰ درصد است. حتی هزینههای آب و برق را نمیتوان تأمین کرد. ترجیح بسیاری بر تعطیلی هتلها است، چون هزینه نگهداری حتی نسبت به قبل از کرونا بیشتر شده است. با این حال در برخی شهرها امکان تعطیلی وجود ندارد، اگر آن هتل بسته شود، دیگر جای مناسبی برای اقامت وجود ندارد.
او ادامه داد: برای حل مسأله آب و برق هتلها حدود یک ماه است که به وزیر نیرو نامه نوشته و درخواست همراهی کردهایم اما هنوز جوابی ندادهاند. با آنکه ستاد کرونا مصوب کرد هزینه آب و برق به تعویق بیفتد اما کماکان شاهد تهدید و قطع آب و برق هتلها هستیم.
حمزهزاده اضافه کرد: اداره مالیات به نسبت وزارت نیرو همراهتر بوده است، هرچند ما دنبال معافیت مالیاتی سالهای ۹۸ و ۹۹ هستیم اما تاکنون نتیجه نگرفتهایم.
رئیس جامعه هتلداران درباره بیکاری گستردهای که در این بخش اتفاق افتاده است، گفت: دو سوم نیروی شاغل در صنعت هتلداری بیکار شده است. سازمان تأمین اجتماعی هم بیمه بیکاری آنها را کامل پرداخت نکرده است. چند ماه وقت رسیدگی دادهاند اما بسیاری از نیروهای تعدیل شده هنوز پول کامل را دریافت نکردهاند.