بارندگیهای اخیر بخش زیادی ازخشکسالی پاییزه را در مناطق کم باران جبران کرد
پایان عطش استان های جنوبی
زهره افشار
خبرنگار
بارشهای سیلآسا در روزهای 12 و 13 دیماه جاری هرچند خسارتهای فراوانی به زیرساختهای 4 استان جنوبی وارد کرد اما بررسی حجم ذخیره سدها و میانگین بارش در این استانها قبل و بعد از وقوع سیلاب نشان میدهد کم بارشی شدید در بسیاری از نقاط این استانها جبران شده و حجم مخزن سدهای برخی استانها مانند سیستان و بلوچستان حداقل 20 درصد افزایش داشته است. در همین حال هرچند نمیتوان اثر بارشهای سیلآسای استانهای جنوبی را بر سطح منابع آب زیرزمینی تعیین کرد اما کارشناسان بر این باورند که این بارشها به طور نسبی بر کاهش اثرات خشکسالی هم اثر داشته است.
بارشها در مناطق جنوبی کمسابقه بود
«احد وظیفه» رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی در گفتوگو با «ایران»، بارشهای روزهای 12 و 13 دیماه جاری در مناطق جنوب کشور را کم سابقه اعلام کرد و افزود: سامانههای بارشی در نیمه اول دی ماه جاری طی 4 روز در استانهای جنوبی کشور شامل هرمزگان، کرمان، سیستان و بلوچستان، فارس و بوشهر، بارندگیهای بسیار سنگینی را سبب شدند و کم بارشی شدید این مناطق تا حد زیادی در پهنه این استانها کاهش یافت و میانگین پهنهای بارش را بشدت افزایش داد.
بارشهای نقطهای در برخی ایستگاههای نزدیک ساحل مانند چابهار و کنارک در این مدت به ترتیب به حدود 250 و 350 میلیمتر رسید. این مقدار بارندگی در برخی ایستگاه های سیستان و بلوچستان بسیار کم سابقه است و این در حالی است که میانگین بارش سالانه در سیستان و بلوچستان حدود 100 میلیمتر است.
وی با اشاره به اینکه فلات ایران و خاورمیانه در عرضهای جنب حارهای قرار دارد که آب و هوای آن تحت تأثیر تودههای هوای گرم و مرطوب با منشأ مناطق حارهای و تودههای سرد و خشک با منشأ عرضهای میانی و شمالی است و گاهی ترکیب این دو ناپایداریهای جوی، فرایند بارش را بشدت افزایش میدهد.
وی تأکید کرد: انتقال رطوبت از شرق و عرضهای جنوبی اقیانوس هند، دریای سرخ و شمال شرق آفریقا به سوی خاورمیانه و همزمان ورود سامانه فعال جوی با هسته سرد از عرضهای میانی از شمال غرب به جنوب کشور و ترکیب مناسب فازی این سامانهها، علت اصلی عوامل بارشهای کم سابقه در سواحل جنوبی بود.
وظیفه تصریح کرد: میانگین بارش استان بوشهر از اول سال آبی جاری (مهر 1400) تا دهم دیماه یعنی قبل از وقوع سیلاب روزهای 12 و 13 دیماه معادل 60.6 میلیمتر بوده که نسبت به 106.4 میلیمتری که در بلندمدت و در این بازه زمانی در این استان باید میباریده، بسیار عقبتر بوده است. این رقم در تاریخ 22 دیماه جاری یعنی پس از وقوع سیلاب (میانگین بارش از سال آب جاری تا 22 دیماه) به 112.2 میلیمتر رسیده است.
در هرمزگان نیز میانگین بارش از اول مهرماه تا 10 دیماه تنها 17.2 میلیمتر بوده که در 22 دیماه این میزان به 92.6 میلیمتر رسیده که افزایش قابل ملاحظهای است. ثبت میانگین بارش 96.2 در هرمزگان در حالی است که این استان در بلند مدت و در این بازه زمانی میبایست 57.4 میلیمتر بارش دریافت میکرده است.
در فارس نیز میانگین بارش از اول سال آبی جاری تا روز دهم دیماه 49.1 میلیمتر بوده که در تاریخ 22 دیماه به 105.7 میلیمتر رسیده است. وظیفه همچنین میانگین بارش در استان سیستان و بلوچستان قبل از وقوع سیلاب و روز دهم دی ماه را 9.3 میلیمتر اعلام کرد و گفت: این میزان پس از بارشهای سیل آسا در 22 دیماه به 35.7 میلیمتر رسیده و نکته قابل توجه این است که این استان در درازمدت و در بازه زمانی اول سال آبی تا 22 دیماه میبایست 25.6 میلیمتر دریافت میکرده است.
سیلاب سیستان و بلوچستان 20 درصد حجم مخازن سدها را افزایش داد
سیستان و بلوچستان یکی از استانهای جنوبی است که در جریان سیلاب اخیر متحمل خسارت شدیدی شد. سیل، یکهزار و ۹۲۰ میلیارد تومان به بخشهای راه، کشاورزی، برق، حمل و نقل، ارتباطات، آب و فاضلاب، شیلات، زیرساختها و ساختمانهای اداری این استان خسارت وارد کرده است.
«محمد دلمرادی» مدیرعامل شرکت آب منطقهای سیستان و بلوچستان در گفتوگو با «ایران» تصریح کرد: از آنجا که سیلاب 12 و 13 دیماه در جنوب استان رخ داده بود، روان آب حاصل از آن تأثیری در پر شدن چاه نیمهها که در شمال استان واقع هستند، نداشته است.
اما برآوردهای ما نشان میدهد سدهای جنوب سیستان و بلوچستان توانسته اند در مجموع بیش از 50 میلیون متر مکعب از روان آب سیلاب اخیر را مهار کنند.
وی با اشاره به اینکه حجم مخازن سدهای واقع در جنوب استان، قبل از وقوع سیلاب کمتر از نصف بوده است، افزود: این در حالی است که پس از سیلاب حجم مخازن به 70 درصد رسیده و درواقع روان آب حاصل از سیلاب حداقل 20 درصد بر حجم سدها افزوده است. البته باران سیلابی با وجود حجم زیاد در بازه زمانی کوتاهی رخ داد ولی اگر این حجم بارش در زمان طولانیتری باریده بود، یقیناً آب بیشتری توسط سدها مهار میشد.
به گفته وی، سد زیردان 17.5 میلیون مترمکعب، سد تیس 22 میلیون مترمکعب، سد شکلک 5 میلیون مترمکعب و سد خیرآباد 5 میلیون مترمکعب از سیلاب را مهار کردند.
البته سیلاب که در پایین دست سدها بوده متأسفانه هدر رفته و بخشی به دریا ریخته ولی به هر جهت تأثیر مثبتی در آبهای زیرزمینی داشته است.
مهار بیش از 50 میلیون مترمکعب روان آب سیلاب در فارس
در همین حال «وحید صالحی» مدیر بهرهبرداری و نگهداری از سدهای شرکت آب منطقهای فارس نیز به «ایران» گفت: در جریان سیلاب روزهای 12 و 13 دیماه جاری حجم قابل توجهی روان آب عمدتاً درمناطق جنوبی استان به راه افتاد که برآوردهای ما نشان میدهد سدهای این منطقه در مجموع توانستند حدود 50 تا 55 میلیون مترمکعب سیلاب را مهار کنند.
در این میان سد سلمان فارسی توانست بیشترین حجم سیلاب را که حدود 40 میلیون مترمکعب بود، مهار و نقش خود را در مهار سیلاب ایفا کند. حجم مخزن این سد صبح روز 12 دیماه و قبل از وقوع سیل 613 میلیون مترمکعب بود که پس از سیلاب حجم مخزن آن به 655 میلیون مترمکعب افزایش داشته است.
صالحی افزود: حجم مخازن 9 سد استان قبل از وقوع سیلاب اخیر یکهزار و 255 میلیون مترمکعب بوده که این میزان پس از سیلاب به یک هزار و 315 میلیون مترمکعب رسیده است.
وی با اشاره به اینکه ظرفیت مخازن سدهای استان در مجموع 2.9 میلیارد مترمکعب است، خاطرنشان کرد : در حال حاضر حجم پرشدگی مخازن سدهای استان در حد 44.8 درصد است که امیدواریم با پیشبینی بارش در حد نرمال برای زمستان به مرور این درصد افزایش یابد.
حجم سیلاب کرمان 22 میلیون مترمکعب بوده است
استان کرمان با وسعت 183 هزار و 285 کیلومتر یکی از استانهای خشک کشور است که متوسط بارندگی آن ۱۲۴ میلیمتر است.
«علی رشیدی» مدیرعامل شرکت آب منطقهای کرمان به «ایران» گفت: در سال گذشته در استان در مجموع ۷۶ میلیمتر بارش داشتیم که امسال تاکنون این میزان ۵۹ میلیمتر بوده است.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر ۴ سد در استان کرمان در حال بهرهبرداری است، خاطرنشان کرد: میزان حجم آورد ناشی از سیلاب اخیر ۲۲ میلیون مترمکعب بوده است.
وی افزود: در حال حاضر ۳۹ درصد مخازن سدهای استان کرمان پر است و ۶۱ درصد آن خالی است که حجم فعلی مخازن سدها ۲۲۵ میلیون مترمکعب است.
وی تصریح کرد: سد جیرفت ۱۲.۳ میلیون مترمکعب، سد نسای بم ۹.۱ میلیون مترمکعب، سد تنگوئیه سیرجان ۲ میلیون مترمکعب و سد شهید سلیمانی بافت 2 میلیون مترمکعب از حجم سیلاب را توانست مهار کند. ظرفیت مخازن سدهای این استان در مجموع ۵۸۳.۲ میلیون مترمکعب است.
حجم مخازن سدهای هرمزگان به
96 درصد رسید
در همین حال «جمشید عیدانی» مدیرعامل شرکت آب منطقهای هرمزگان در گفتوگو با «ایران» با اشاره به اینکه تا پیش از وقوع سیلاب روزهای 12 و 13 دیماه جاری میانگین حجم سدهای استان در حد 36 درصد بوده است، افزود: این در حالی است که با وقوع این سیلاب درصد پرشدگی سدهای استان به 96 درصد رسیده است. وی افزود: در سد استقلال میناب، سیلاب فوقالعادهای را شاهد بودیم و تقریباً این سد 80 میلیون مترمکعب آب بیش از ظرفیت سد سیلاب را در خود جای داد و علاوه بر اینکه سد به طور 100 درصدی پرشد حدود 40 میلیون مترمکعب آب نیز تخلیه صورت گرفت.
عیدانی تأکید کرد: در سد سرنی بارشها و آبگیری کمتر بود و در حال حاضر 30 درصد از حجم سد آبگیری شده و دارای آب است. وی افزود: سد جگین در شهرستان بشاگرد نیز 87 درصد آبگیری شده و موجودی ذخیره آب آن مطلوب است.
جانمایی نامناسب مخازن میعانات گازی عامل انتشار بوی بد در عسلویه
زهره توکلی
خبرنگار اجتماعی
با بارندگیهای اخیر در عسلویه، یکی از مخازن ذخایر میعانات گازی که در نزدیکی منطقه مسکونی قرار دارد، دچار آسیب و شکستگی شد و بهدنبال آن بوی بد بسیار شدیدی در مناطق مسکونی انتشار یافت. انتشار این بوی بد، محیط زیست منطقه و استان بوشهر را بر آن داشت که از متولیان آن بخواهند این مشکل را بهصورت فوری حل کنند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر در این باره به «ایران» گفت: در عسلویه مخازن مشترک و متمرکزی وجود دارد که تمامی میعانات گازی برای صادرات یا انتقال به مکانهای دیگر، در این مخازن ذخیرهسازی میشود.
دکتر فرهاد قلینژاد افزود: ذخیرهسازی میعانات گازی از بیش از 15سال قبل با استقرار این مخازن در فاصله کم از مناطق مسکونی در حال انجام است لذا به طور قطع، آلودگیهایی را در مناطق شهری یا مسکونی ایجاد میکنند و منجر به بوهای نامطبوع در استان میشود.
وی ادامه داد: سال گذشته سازمان محیط زیست استان بوشهر در این خصوص ورود و از متولیان آن درخواست کرد که ضوابط را رعایت کرده یا این مخازن به مکان دیگر انتقال یابد. در این باره سال گذشته پرونده قضایی نیز تشکیل شد و امسال برای آن رأیی مبنی بر اینکه هم باید اقدامات کنترلی صورت گیرد و هم به مکانی استاندارد منتقل شوند، صادر شد.
این مسئول تصریح کرد: با انجام این شکایت، مقرر شده اقدامات کوتاه مدت و بلندمدت در این باره انجام شود که اقدامات کوتاه مدت شامل موارد کنترلی است و بلندمدت آن شامل جابهجایی مخازن به مکانی استاندارد میشود و برای این جابهجایی دو سال زمان داده است.
وی اظهار داشت: پیگیریها طی این 15سال هم بوده اما این پیگیریها در سالهای اخیر با توجه به توسعه شهرها، نزدیک شدن خانهها، پیشروی شهر و واگذاری اراضی برای ساخت و سازها به سمت منطقه استقرار این مخازن، شدت بیشتری یافته است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست بوشهر درباره اتفاق اخیری که موجب افزایش شدت بو ناشی از این مخازن در منطقه شد نیز گفت: در بارندگی شدیدی که به تازگی در استان داشتیم، یکی از مخازن میعانات گازی دچار اشکال فنی و موجب شد که آلودگی بهصورت بوی بد در منطقه منتشر شود. وی افزود: با ابلاغ و اخطاری که به شرکت نفت و گاز پارس داده بودیم، متولیان امر به تخلیه این مخزن و جابهجایی میعانات گازی به مخزن استاندارد، اقدام کردند. این کار هم موجب جلوگیری از بروز حادثه احتمالی و هم باعث کنترل آلودگی بسیار زیاد در منطقه شد اما چون آب به انتهای مخزن راه یافته و مخزن نیز به طور کامل خالی نشده بود طی روزهای اخیر این بوی بد باز هم در منطقه احساس میشد و مردم را نگران و ناراضی کرد.
قلینژاد اضافه کرد: بهدنبال این مشکل پس از بازدید مجدد از این مخزن، جلسه اضطراری آلودگی هوا و مدیریت بحران را با حضور فرماندار در فرمانداری برگزار کردیم که مقرر شد با نصب پمپهای بیشتری، کار تخلیه مایعات از مخزن تا رفع منبع بو انجام شود. با شروع به این کار، شدت بو در منطقه بسیار کاهش یافته اما چون مخزن به طور کامل خالی نشده است و تخلیه کامل آن، چند روز طول میکشد، هنوز بوی کمی احساس میشود.
وی در خصوص مشکلات احتمالی تنفسی ناشی از این بوی شدید و نامطبوع در منطقه گفت: به طور قطع انتشار این بوی شدید، مشکلاتی را ایجاد کرده و میکند اما با تخلیه مخزن، حجم بوی منتشر شده بسیار کاهش یافته است که اگر این کار انجام نمیشد به طور حتم مشکلات چشمگیرتر میشد.
این مسئول اظهار داشت: این بو بزودی رفع میشود اما بویی که چند روز یکبار بهدلیل تغییر جهت وزش باد در اطراف منطقه نزدیک به مخازن، احساس میشود همچنان وجود خواهد داشت لذا تأکید کردیم که باید اقدامات کنترلی صورت گیرد تا شرایط اضطراری نشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست بوشهر با بیان اینکه خوشبختانه میعانات گازی وارد محیط نشده بود و فقط بخاری که از مخزن خارج شده بود موجب آلودگی در هوا شد، تأکید کرد: وزارتخانه نفت و گاز و نیز دستگاهها قبل از هر اقدام و احداث این نوع سازهها باید مجوزهای لازم را کسب کنند و همچنین در شرایط کنونی نیز باید به هنگام بروز مشکل، اقدامات فوری را انجام دهند تا در زمان مناسب جانمایی در مکان دیگر صورت گیرد.
جبران خسارتهای مردم از سوی بنیاد مستضعفان
سیل مورموری 117 میلیارد تومان خسارت زد
ایلام- محمدکریم ویسی: استاندار ایلام با اشاره به اینکه برآورد اولیه خسارت سیل در مورموری آبدانان از توابع استان ایلام 117 میلیارد تومان است، گفت: 97 میلیارد تومان این میزان خسارت مربوط به زیرساختها و 20 میلیارد تومان خسارت به منازل مسکونی و واحدهای تجاری است. حسن بهرام نیا در نشست ستاد مدیریت بحران استان که در مورموری آبدانان برگزار شد، با بیان اینکه حضور اعضای ستاد بحران در استان کمتر از 20 دقیقه بود و بموقع به محل وقوع حادثه رسیدند، اظهار داشت: علاوه بر تماس رئیس دفتر ریاست جمهوری با بنده، وزیر کشور هم دو بار با من و یک بار با فرماندار آبدانان تماس گرفت و از طرف بنیاد مستضعفان قول داد که خسارتهای وارد شده به خانوارها را بهصورت کامل جبران کنند.
استاندار ایلام با بیان اینکه ماشینآلات مستقر در شهر مورموری تا اتمام کار در این منطقه حضور خواهند داشت، تصریح کرد: باید از طریق سازمان مدیریت بحران کشور موضوع تعریض پل مورموری را بهسرعت پیگیری کنیم و آسیبهایی که به وسایل، احشام و مزارع مردم وارد شده بهگونهای جبران شود که کسی ناراضی نباشد.
بهرام نیا با اشاره به اینکه هلال احمر چادرها را در اختیار نیازمندان قرار دهد تا مشکلی در زمینه اسکان مردم وجود نداشته باشد، خاطرنشان کرد: موضوع آبخیزداری و ساماندهی مسیلهای ورودی به شهر مورموری بهسرعت انجام شود.
وی با تأکید بر اقدامات پیشگیرانه برای کاهش خسارات وارده در حوادث طبیعی افزود: باید همه دستگاههای اجرایی بخصوص شهرداری و منابع طبیعی از تجربه این حادثه استفاده کرده و در کوتاهترین زمان ممکن با توسعه فضاهای سبز و درختکاری و همچنین احداث سازههای سنگی ملاتی در مجاری بالادستی از تکرار اینگونه حوادث تلخ و ناگوار جلوگیری کنند. همچنین استاندار ایلام گفت: 100 درصد خسارتهای وارد آمده به وسایل برقی و لوازم خانگی مردم مورموری در اثر بارندگیهای اخیر توسط بنیاد مستضعفان کشور جبران میشود. احمدی، مدیرکل منابع طبیعی استان ایلام هم تصریح کرد: 24 هزار هکتار اراضی منابع طبیعی است که 8 هزارهکتار مشرف به شهر و 2 هزار و 500 هکتار سیلخیز است؛ دو و نیم میلیون متر مکعب آب وارد شهر شده که باعث سیلخیزی این شهر شده است؛ برای اقدامات آبخیزداری در 4 محور شمال شهر و حجم سازهای معادل 6 هزار متر مکعب، به 6 میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
مشکلات پایداری شرایط برفی و کولاک در آذربایجان غربی و اردبیل
ایران زمین - با اطلاعرسانی سازمان هواشناسی طی هفته گذشته مبنی بر کاهش 10 تا 15درجهای دمای هوا در برخی استانهای کشور و انتظار بارشهایی که بهصورت باران و برف خواهد بود، از ابتدای هفته جاری بارشهای سیل آسای باران و سفیدپوش شدن برخی استانهای کشور، موجب مسدود شدن برخی جادهها بخصوص راههای روستایی و حتی تعطیلی مدارس بعضی شهرها شد.
این وضعیت در استانهای شمال غربی کشور نظیر استانهای آذربایجان غربی و اردبیل بیشتر به چشم میخورد. به طوری که بارش برف که از بامداد دیروز در استان آذربایجان غربی آغاز شد، علاوه بر زمینگیر کردن خودروها در گردنههای برفگیر استان و مسدود کردن 122 راه روستایی در شهرهایی نظیر تکاب، پیرانشهر، چالدران، چایپاره، خوی و... منجر به تعطیلی تمامی مدارس شهری و روستایی در همه مقاطع ارومیه و تعطیلی مقاطع مختلف در تعدادی دیگر از شهرهای دیگر استان نیز شد. با وجود این، پلیس راه استان آذربایجان غربی از باز بودن تمامی محورهای اصلی این استان خبر داد و اعلام کرد: شب گذشته نیز با تلاش راهداران و امدادگران هلال احمر دهها خودرو گرفتار در برف و کولاک در محورهای مواصلاتی استان نجات پیدا کردند. طبق اطلاع رسانیهای کارشناس هواشناسی آذربایجان غربی، بارش متناوب برف در تمامی مناطق این استان تا بعدازظهر امروز ادامه دارد. به هر حال، شرایط برفی در این استان در شهرهای مختلف متفاوت بود و با اینکه از قبل هواشناسی پیشبینیهای لازم را کرده بود اما برخی از نهادها عملکرد ضعیفی در این باره داشتند گویی با وجود همه این پیشبینیها، بازهم مسئولان امر غافلگیر شدند، چرا که انتظار میرفت با شروع بارش برف در ارومیه، عوامل شهرداری نسبت به برفروبی سریع مسیرهای مختلف بویژه خیابانهای اصلی شهر اقدام کنند اما این کار بهموقع صورت نگرفت. به گزارش تسنیم، عدم برفروبی بسیاری از معابر فرعی، برفروبی ناقص در معابر اصلی، نبود کیسههای شن و نمک در معابر، عدم خدماتدهی خودروهای سنگین و سبک شهرداری در خصوص برفروبی معابر و انتظار برای دستور از مرکز، از جمله مشکلات ایجاد شده در سطح شهر بود و باعث شد تا خیابانهای شهر ارومیه با ترافیک و تردد نامناسب از سوی رانندگان مواجه شود. حتی تعطیلی مدارس در تمامی مقاطع تحصیلی نیز از سوی مسئولان ذیربط دیر اعلام شد به طوری که آموزش و پرورش آذربایجانغربی نیمه شب شنبه تنها با صدور اطلاعیهای درخصوص تعطیلی برخی از مدارس شهرستانها از جمله مدارس ابتدایی در ارومیه خبر داد، در حالی که حضور دانشآموزان مقاطع متوسطه در مدارس با مشکل جدی روبه رو شد و در نهایت آموزش و پرورش پس از آغاز ساعت کار مدارس، خبر تعطیلی تمامی مدارس ارومیه و برخی دیگر از شهرهای استان را اعلام کرد و موجب نارضایتی مردم شد. البته تأخیر در اعلام تعطیلی پیش از این نیز اتفاق افتاده بود.
تداوم برف و کولاک شدید در اردبیل تا پایان دی ماه
سرما و کاهش شدید دمای هوا در استان سردسیر اردبیل نیز نمود زیادی داشت و مشکلاتی را برای مردم این استان نیز ایجاد کرد. البته وضعیت در این استان شاید سختتر از استانهای دیگر باشد، چرا که بارش این برف در اردبیل در حالی بود که هنوز مردم این شهر از پیامدهای ناشی از بارش سنگین برف جمعه گذشته رهایی نیافته بودند. این وضعیت موجب ایجاد اختلال در تردد ساکنان این شهر بویژه در گذرگاههای شهرکهای حاشیه و مرتفع اردبیل شد. به گزارش ایرنا، از اغلب شهرستانهای استان اردبیل، بارش برف و کولاک گزارش شده و دمای آنها بین 3- تا 5- درجه بوده است، با توجه به سرمای زیاد این توده هوا اعلام شد که انتظار میرود بارش در جلگه گرمسیر مغان نیز بهصورت برف باشد. مرکز مدیریت راههای اداره کل راهداری و حملونقل جادهای استان اردبیل نیز اعلام کرد، جاده خلخال- اسالم بهدلیل بارش برف، کولاک شدید و نبود دید مناسب تا اطلاع ثانوی مسدود شده است و دیگر جادههای اصلی استان نیز بهرغم بارش برف باز بوده و تردد در آنها با احتیاط جریان دارد.
میانگین استاندارد خودروهای داخلی یورو 2 است
ایران زمین - با وجود وعدههای دولتهای گذشته برای ارتقای استاندارد خودروهای داخلی به یورو 5، مسعود تجریشی همزمان با هفته هوای پاک میانگین استاندارد خودروهای داخلی را یورو 2 اعلام میکند و میگوید: «میانگین استاندارد خودروهای داخلی یورو۲ است یعنی مصرف سوخت بالایی دارند، در ازای هر ۱۰۰ کیلومتر ۱۰ لیتر سوخت مصرف میکنند که رقم بالایی است.»
خودروسازها و سوخت دو عامل اصلی آلودگی کلانشهرها هستند که برنامهها در چند دهه گذشته از پس حل آن برنیامدهاند. «مسعود تجریشی» در این نشست مجازی نیز خودروسازها را مخاطب قرار میدهد و میگوید: «اگر خودروساز به جای اینکه خودرویی تولید کند که در ازای هر ۱۰۰ کیلومتر ۸ تا ۱۰ لیتر بنزین مصرف کند، خودرویی استاندارد تولید کرده و انتشار آلودگی کمتر خواهد بود، مضاف بر اینکه مردم هم قدرت انتخاب ندارند چون در غیر این صورت محصول با کیفیتتری خریداری میکردند.» تجریشی میگوید: «با توجه به شرایط تغییرات اقلیمی، تناوب وقوع پدیدهها تا حدی تغییر کرده بنابراین باید در این باره سیاستگذاری کنیم، کشورهایی مانند پاکستان وزارتخانهای در این زمینه دارند اما ما چنین سازوکاری نداریم، یک ماه پیش رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در جلسه شورای عالی معاونان خواست تا مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم لایحهای را در این زمینه تنظیم کند مبنی بر اینکه چه کارهایی باید انجام شود و باید به دولت ارائه شود، در آنجا نقش سازمانها و دستگاهها مشخص شده و یک سری تعهدات برای نهادهای مختلف تعیین و مصوب میشود.» مسعود تجریشی بازگشت محصولات کشاورزی صادراتی را نتیجه بی توجهی به تغییر اقلیم میداند و میگوید: «در زندگی روزمره خود تغییرات اقلیم را متوجه میشویم که خسارات زیادی را هم وارد میکند، در چند سال در برخی جاها ۱.۸ دهم سانتیگراد افزایش دما داشتیم، امسال در صادرات برخی محصولات کشاورزی موفق نبودیم. چون با توجه به تغییر اقلیم نمیدانیم که از چه میزان کود و در چه زمانی باید استفاده کنیم که تمام اینها نیاز به آموزش دارد.» تجریشی از پرداخت وام برای کاهش آلایندگیها خبر میدهد و میگوید: «با ورود معاون اول رئیس جمهور به موضوع و تأمین منابع مالی برنامهای که از سوی سازمان تهیه شده از سوی دستگاههای اجرایی پیگیری و عملیاتی میشود.»