
«ایران» از تغییرات جدید طرح سنجش نوآموزان گزارش میدهد
اضافه شدن ارزیابی «گفتار و زبان و بیش فعالی» در غربالگریها
ارزیابی ها برای کلاس اولی های سال تحصیلی آینده از آذرماه آغاز می شود
سمیه افشین فر
خبرنگار
چندی قبل حمید طریفی حسینی رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی با اشاره به اینکه در سال تحصیلی جاری حدود یک میلیون و 747 هزار و 426 نفر مورد سنجش قرار گرفتهاند از آغاز سنجش سلامت نوآموزان بدو ورود به دبستان سال تحصیلی آینده از آذرماه امسال خبر داد و اعلام کرد که این امکان برای خانوادهها فراهم میشود که علاوه بر اقدام از طریق مراکز، خودشان هم بتوانند پایگاه نزدیک به محل سکونتشان را انتخاب و در زمان مشخص شده مراجعه کنند. وی با توجه به پیشبینیها این موضوع را مطرح کرد که آمار دانش آموزان سنجش شده ۱۰۳ درصد رشد داشته و یک علت بالاتر رفتن آمارها این بود که در یکی دو سال همهگیری کرونا، برخی دانشآموزان به مدرسه نرفته بودند، یک علت دیگر نیز افزایش جمعیت اتباع خارجی بوده است. یکی دیگر از موضوعات نیز سنجش زودهنگام دانش آموزان ورودی پایه اول سال آینده از همین ماههای پیش روست اینکه چرا سنجش سال تحصیلی آینده امسال زودتر شروع میشود پرسشی بود که با فرخ لقا عکافی مدیر بهداشت و تشخیص و پیشگیری سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور در میان گذاشتیم و وی در پاسخ به این سؤال «ایران» گفت: حرکت در راستای استانداردهای آموزشی و شناسایی زودهنگام و مداخله بهنگام، ارتقای کیفیت آموزشی به گونهای که نوآموزان بتوانند قبل از تیرماه در مدارس اقدام به ثبت نام قطعی کنند و در واقع اینکه بسیاری از امور مثل اقدامات مربوط به ثبت نام دانش آموزان و ساماندهی نیروهای انسانی، ثبت نام و توزیع کتب درسی همه وابسته به اجرای برنامه سنجش بودند که هماهنگیهای مربوط به آنها همیشه در تابستان انجام میشد، ساماندهی شده و بموقع انجام شود از مهمترین عواملی بود که تصمیم گرفته شد تا این طرح زودتر آغاز شود تا با عدم تأخیر در برنامه سنجش مشکلی وجود نداشته باشد. از طرف دیگر اینکه بتوانیم نوآموزان عشایر، مناطق محروم، روستایی و حاشیهنشین را با هدف تحقق عدالت آموزشی و دستیابی به کیفیت آموزشی مطلوب به طور دقیق مورد ارزیابی قرار دهیم نیازمند شروع زودتر این طرح به نسبت سالهای گذشته بودیم.
عکافی در توضیح تفاوتهای طرح سنجش امسال به نسبت سال قبل گفت: شروع زودتر از سال قبل (که از آذرماه به طور رسمی این طرح شروع میشود)، استفاده از دادههای غربالگری سایر دستگاهها، استقرار پایگاه دائمی در مراکز مشکلات ویژه یادگیری، ارزیابی شایستگی حرکتی در مراحل غربالگری و ارزیابی گفتار و زبان و بیش فعالی در مراحل غربالگری از مهمترین تفاوتهای این طرح به نسبت سالهای گذشته است.
افزایش پوشش غربالگری نوآموزان بدو ورود به دبستان
مدیر بهداشت و تشخیص و پیشگیری سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور در ادامه به مهمترین مشکلات این طرح در سال جاری اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه دو سال همهگیری کرونا بود تعدادی از نوآموزان مورد سنجش قرار نگرفته بودند و همین موجب بالا رفتن آمار تعداد نوآموزان شده بود که برای سنجش مراجعه میکردند و حدود یک میلیون و 700 هزار نوآموز مورد ارزیابی قرار گرفتند از طرف دیگر فشردگی اجرای برنامه در یک بازه زمانی کوتاه 3 ماهه و گرمای شدید تابستان در برخی مناطق کشور، قطعی برق و تغییر سامانه ثبت نام دانش آموزی و اختلال در ثبت نام نوآموزان در این سامانه مشکلاتی را برای ما ایجاد کرده بود.
عکافی با بیان اینکه طرح سنجش از زمان شروع تاکنون به لحاظ کیفی تغییرات زیادی داشته است گفت: کیفیت این برنامه از شروع سنجش تاکنون بسیار تغییرات داشته که از جمله افزایش پوشش سنجش، بهروزرسانی ابزارها و ملاکهای غربالگری و تشخیص، افزایش تعداد پایگاههای اولیه و تخصصی در راستای کیفیت بخشی به غربالگری و تشخیص، افزایش تعداد نیروهای آموزش دیده در راستای کیفیت بخشی به غربالگری و تشخیص، افزایش متغیرهای ارزیابی در مراحل غربالگری و تشخیص با هدف کیفیت و کمیت بخشی به شناسایی نوآموزان مشکلدار، مداخله بهنگام توانبخشی و حمایتی با همکاری سازمانها و نهادهای ذیربط در جهت حمایت آموزشی و توانبخشی نوآموزان مشکل دار شناسایی شده، تدوین محتوای آموزشی و توانبخشی ویژه معلمان مدارس عادی و استثنایی، برنامهریزی در جهت آموزش چند سطحی به معلمان شهری و برنامهریزی در جهت آموزش چند سطحی به نیروهای راهبران آموزشی عشایر از مهمترین تغییرات کیفی این طرح به شمار میرود.
مدیر بهداشت و تشخیص و پیشگیری سازمان آموزش و پرورش استثنایی در توضیح اینکه چه کسانی میتوانند از آذرماه برای سنجش مراجعه کنند، گفت: تمام افرادی که در مهرماه سال آینده باید در کلاس اول ثبت نام کنند. نوآموزان پیش دبستان ثبت نام شده در سامانه سیدا، نوآموزان بدو ورود جامانده از سنجش (عشایر و اتباع و...) گروه هایی هستند که میتوانند برای سنجش مراجعه کنند. عکافی درخصوص بودجه مورد نیاز این طرح گفت: این برنامه خودگردان است و توسط والدین با هزینه بسیار پایین تأمین میشود ولی سازمان آموزش و پرورش استثنایی تعرفه رایگان 5 درصدی و نیم بهای 10 درصدی ویژه عشایر و مناطق محروم تخصیص میدهد و برای نوآموزان (اتباع و دیگر نوآموزان عشایر و برخی مناطق محروم) تعرفه رایگان تخصیص داده میشود.
در همین رابطه رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی با بیان اینکه سنجش سلامت پیشدبستانیها از مدتی قبل آغاز شده گفت: حدود ۱۴۳ هزار و ۹۹۵ نوآموز پیشدبستانی نوبت گرفتهاند که تاکنون کار ارزیابی و سنجش ۱۲۳ هزار و ۶۱۴ نفرشان انجام شده است و اینها دیگر نیازی نیست برای ورود به کلاس اول دوباره سنجش شوند.
طریفی با اشاره به اینکه با سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک هماهنگ کردهایم که مدیران مراکز پیشدبستانی به صورت هدفمند و منظم نوآموزان را برای سنجش معرفی کنند، افزود: پایگاههای مشخص شده، فعلاً استمرار فعالیت دارند تا بتوانیم جمع بیشتری را در برنامه امسال سنجش کنیم.
وی همچنین با اعلام اینکه میخواهیم سنجش سلامت بدو ورود به دبستان سال تحصیلی آینده را از آذرماه آغاز کنیم افزود: قاعدتاً آنهایی که الان در سن پیشدبستانی هستند و در برنامه امسال وارد پروسه سنجش نشدند، اجبار دارند که از آذرماه حتماً کار سنجش خود را انجام دهند.
رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی گفت: بنا داریم تا قبل از پایان سال ۱۴۰۱، بخش زیادی از افرادی را که سال آتی به کلاس اول میروند در قالب مدل جدید، سنجش کنیم و در نهایت آنهایی که باقی میمانند کارشان را از طریق پایگاههای موقت انجام میدهیم.
مراکز جامع غربالگری ایجاد میشود
طریفی با اشاره به اینکه فعلاً از پیشدبستانیهای موجود، شروع میکنیم و در زمان معین خودش، اعلام عمومی خواهیم کرد که خانوادهها از آذرماه خودشان نسبت به نوبتگیری از پایگاهها اقدام کنند اظهار کرد: در واقع این امکان برای خانوادهها فراهم میشود که علاوه بر اقدام از طریق مراکز، خودشان هم بتوانند پایگاه نزدیک به محل سکونتشان را انتخاب و در زمان مشخص شده مراجعه کنند.
وی ادامه داد: قرار است مراکز اختلالات یادگیری فعلی ما به عنوان پایگاه سنجش درنظر گرفته شوند. این مراکز در رویکرد جدید به مراکز جامع تبدیل میشوند و کار ارزیابی، سنجش و مداخلات تخصصی را برای دانشآموزان ارائه میدهند.
با موافقت سازمان برنامه و بودجه انجام میشود
پرداخت معوقات ۸ ماهه رتبهبندی معلمان
سرپرست معاونت برنامهریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش با اشاره به پیگیریهای انجام شده از سوی وزیر آموزش و پرورش، از تخصیص اعتبار توسط سازمان برنامه و بودجه و تأمین وجه از سوی خزانهداری برای پرداخت حقوق فرهنگیان مطابق با احکام جدید رتبهبندی و ترمیم حقوق کارکنان دولت در روز چهارشنبه، دوم آذرماه خبر داد.
صادق ستاریفرد با بیان اینکه فرایند صدور احکام فرهنگیان به صورت شبانهروزی از دو هفته پیش آغاز شده بود و بر اساس آن در آبانماه مزایای رتبه «آموزشیار معلم» به علاوه معوقات هشت ماهه اخیر به تمام مشمولان رتبهبندی تعلق گرفت، به ایسنا گفت: علاوه بر این، افزایش در نظر گرفته شده از محل مصوبه قانونی ترمیم حقوق کارمندان دولت و بازنشستگان کشوری نیز در احکام اعمال شد. وی افزود: لازم است از همکاران فرهنگی به دلیل تأخیر دو روزه به وجود آمده در واریز حقوقها عذرخواهی و از پیگیری جدی وزیر، همراهی و همکاری سازمان برنامه و بودجه و خزانهداری قدردانی کنم. سرپرست معاونت برنامهریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه صدور احکام و پرداخت مزایای رتبهبندی برای جاماندگان مشمول رتبهبندی به علاوه معوقات مانده، در روزهای پیشرو انجام و در حکم حقوقی آذرماه لحاظ خواهد شد، گفت: فرایند تعیین رتبه نهایی و قطعی معلمان نیز همزمان دنبال خواهد شد. ستاریفرد در خاتمه تأکید کرد برای برخی همکاران از جمله منتقلشدگان که احکام خود را دریافت نکردند، جای نگرانی در اینباره نیست؛ همانطور که گفته شد در آذرماه برای همه مشمولان جا مانده احکام صادر میشود و رتبهبندی جاماندگان را نیز به سرانجام میرسانیم.
معاون امور زنان رئیس جمهور خبر داد
مطرح شدن پرداخت «حق عائلهمندی» به زنان کارمند
معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری گفت: دریافت حقعائلهمندی برای کارکنان خانم بخش دولتی را مطرح کردهایم.
انسیه خزعلی در حاشیه جلسه هیأت دولت در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: کمیته زنان و خانواده در شورای عالی آمار مصوب شد لذا میتوانیم به طور دقیق آمار زنان در بخشهای مختلف را جمعآوری کنیم و به عنوان مرجع رسمی، عهدهدار این آمار باشیم. البته پیش از این آمارهایی درخصوص عدالت جنسیتی تهیه کردهایم. وی درباره میزان اجرا شدن قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده نیز بیان کرد: اجرای این قانون برعهده ستاد ملی جمعیت است اما در زمینه بخشهایی که مرتبط با ما بوده تلاش کردهایم. کار ما اجرا نیست بلکه سیاستگذاری، هماهنگی و نظارت بر دستگاههاست. بحث چهارقلوها را دنبال کردهایم که البته به قانون مکمل نیاز دارد. بزودی قانون دهه شصتیها را اعلام خواهیم کرد. خزعلی ادامه داد: دورکاری با مشکلاتی از جمله اینکه مدیران همکاری لازم را ندارند، مواجه است که باید قانون دورکاری تعدیل شود تا همکاری بیشتر مدیران را در پی داشته باشد. خزعلی در پایان گفت: دریافت حق عائلهمندی برای کارکنان خانم بخش دولتی را مطرح کردهایم ولی باید مصوب شود. نظر این است که چون تأمین هزینه خانواده برعهده مرد است، پس حق عائلهمندی باید مربوط به مردان باشد.

آخرین جزئیات از تولیدات و واردات داروهای مورد نیاز کشور
وضعیت کمبودهای دارویی کشور رو به بهبود است
گروه اجتماعی/ به گفته ناظر گمرکات استان هرمزگان، یک محموله ۱۶ تنی مواد اولیه آنتیبیوتیک و اسپری تنفسی از گمرک شهید رجایی بندرعباس در سریعترین زمان ممکن ترخیص شد. علاوه بر این، ۹۹ تن دارو و مواد اولیه دارویی هم از گمرک شهید رجایی در حال ترخیص و در مرحله پرداخت حقوق ورودی و خروج از گمرک است که این میزان دارو در ۲۰ فقره اظهارنامه و به ارزش 2میلیون و ۷۲۰ هزار دلار به گمرک اظهار شده است. ۱۱۸ تن دارو و مواد اولیه دارویی نیز به گمرک اظهار شده که در مرحله ارزیابی و تشریفات گمرکی است. این میزان محموله دارویی که در مرحله ارزیابی قرار دارد در ۱۰ فقره اظهارنامه و به ارزش یک میلیون و ۲۹۹ هزار دلار است.
تمام تلاشها صورت گرفت تا تشریفات ۱۶ تن دارو و مواد اولیه دارویی به صورت شبانه در کمترین زمان ممکن پس از انجام تشریفات گمرکی از این گمرک ترخیص شود. کشور در هفتههای گذشته و با شیوع آنفلوانزا در کشور با کمبود برخی داروها رو به رو شد. سازمان غذا و دارو برای جبران این کمبودها از افزایش موجودی ۵۲ قلم از کمبودهای جاری دارویی خبر داد و یکی از راهکارها نیز واردات برخی داروهای مورد نیاز کشور بود.
کمبودهای دارویی رو به بهبود است
سیدعلی فاطمی نایب رئیس انجمن داروسازان ایران، درباره وضعیت کمبودهای دارویی در سطح داروخانههای کشور، با عنوان این مطلب که وضعیت کمبودهای دارویی در سطح داروخانههای کشور رو به بهبود است، به مهر گفت: از وضعیت نایاب چند هفته قبل، خارج شدهایم و تا حدودی کمبودها برطرف شده است.
وی افزود: البته هنوز در برخی اقلام دارویی و سرُمها دچار کمبود هستیم، اما وضعیت داروهای آنتی بیوتیک، بهتر شده است.
فاطمی با اشاره به کمبودهایی که همچنان وجود دارد، گفت: در زمینه اسپریهای تنفسی و کورتنی دهانی و بینی، همچنان کمبود داریم. نایب رئیس انجمن داروسازان ایران، در پاسخ به این سؤال که آیا قیمت داروهای آنتی بیوتیک که اخیراً وارد کشور شده است، گرانتر از داروهای مشابه تولید داخل هستند یا خیر، افزود: محمولههای وارداتی، گرانتر وارد شدهاند اما برای مصرف کننده گرانتر نشده است.
توضیح سازمان غذا و دارو درباره جمعآوری «شربتهای کوآموکسیکلاو» وارداتی
مدیرکل امور دارویی سازمان غذا و دارو گفت: ۲ درصد از سوسپانسیونهای کوآموکسی کلاو ابوت به علت ناکافی بودن جزئی میزان ماده مؤثر نسبت به دامنه مجاز مورد تأیید سازمان غذا و دارو قرار نگرفت و به همین دلیل جمعآوری شد.
محمد پیکانپور روز چهارشنبه افزود: داروهای وارداتی هم مانند داروهای داخلی به لحاظ اندازهگیری ماده مؤثر توسط سازمان غذا و دارو بررسی و کنترل کیفی میشوند و سازمان غذا و دارو در حفظ اصول کیفی محصولات هیچ مسامحهای نخواهد داشت. وی تأکید کرد: از ۶ آنتیبیوتیک وارداتی، فقط یک آنتیبیوتیک و از بین 5بچ (کد شناسایی) از این آنتیبیوتیک یک بچ (کد شناسایی) و به لحاظ تعدادی ۲ درصد از داروی یادشده جمعآوری شد که علت آن کمتر بودن جزئی میزان ماده مؤثر از دامنه مجاز بود.
پیکانپور اظهار داشت: این اقدام در سراسر دنیا امری مرسوم برای حفظ سلامت بیماران است که سازمان غذا و دارو در این حوزه مسامحه نداشته و بر حفظ اصول کیفی محصولات تأکید دارد.
در همین هفته های اخیر و به دنبال کمبودهای دارویی جمعیت هلال احمر اقدام به وارد کردن محموله ۴۹ تنی آنتیبیوتیک به کشور کرد. اولین محموله دارویی مشتمل بر سوسپانسیون آنتی بیوتیک اطفال به حجم نزدیک به ۴۹ تن، از کشور هند توسط شرکت بازرگانی سهاکیش سازمان تدارکات پزشکی هلال احمر وارد کشور شد. این محموله مشتمل بر انواع آنتیبیوتیکهای مورد نیاز مانند سفالکسین، سفیکسیم، کوآموکسی کلاو، آموکسی سیلین و آزیترومایسین است که هر کدام از اینها نیز براساس دوز مصرفی کودکان تقسیمبندی میشوند. از صبح روز گذشته، در فضای مجازی تصویر نامهای از مدیرکل امور دارویی سازمان غذا و دارو خطاب به شرکت بازرگانی سهاکیش منتشر شد که طی آن جمعآوری دو درصد از سوسپانسیونهای کوآموکسی کلاو ابوت به علت ناکافی بودن جزئی میزان ماده مؤثره نسبت به دامنه مجاز مورد تأیید این سازمان را دستور داده است.
واردات نامحدود داروهای بیهوشی
رئیس سازمان غذا و دارو نیز در جدیدترین گفت وگوی خود درباره تأمین کمبودهای دارویی کشور گفت: ظرف چند روز گذشته بیش از ۵۰۰ هزار داروی بیهوشی در مراکز درمانی کشور توزیع شد و کمبودهای غیربحرانی هم تا حدود دو ماه دیگر رفع میشود.
دکتر حیدر محمدی با بیان اینکه کمبودهایی در داروهای بیهوشی وجود دارد که به علت نبود تولیدکننده داخلی، واردات این داروها را نامحدود کردیم، گفت: ظرف چند روز گذشته بیش از ۵۰۰ هزار داروی بیهوشی در مراکز درمانی کشور توزیع شد و کمبودهای غیربحرانی هم تا حدود دو ماه دیگر رفع میشود.
محمدی با بیان اینکه تولید سرم در کشور به اندازه نیاز نیست، گفت: ماهانه یک و نیم تا دو میلیون تن بیش از تولید [داخل] به سرم نیاز داریم که از شهریورماه وارداتش آغاز شد. در برخی استانها مشکل تأمین سرم وجود داشت که مازاد سرم در مناطق دیگر از طریق شرکتهای پخش به مناطق دچار کمبود منتقل میشود.
محمدی گفت: با تلاش شرکتهای تولید کننده از حدود چند هفته دیگر به ظرفیت تولید سرم، یک میلیون تن اضافه میشود و یک شرکت داروسازی در تبریز هم در حال آمادهسازی برای تولید سرم است.
رئیس سازمان غذا و دارو تأکید کرد: اگر مشکلی رخ ندهد، میتوانیم تا پایان سال صادر کننده سرم شویم.
محمدی با بیان اینکه تا اواخر این هفته مشکل آنتی بیوتیک نیز حل میشود، گفت: شرکتهای داروسازی و صنعت کشور پیشبینی این افزایش نیاز را برای تأمین آنتی بیوتیک نمیکردند. با این حال آنتیبیوتیکها سه شیفت در حال تولید است و تا اواخر هفته در سقف ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار عدد وارد کشور میشود. پیشتر هم حدود ۵۰ تن آنتی بیوتیک خوراکی وارد شده بود.
محمدی گفت: سال گذشته بیش از ۹۸ درصد داروها در داخل کشور تولید شد و بتدریج واردات را محدود میکنیم. برای تولید دارو نیازمند حمایت وزارت صمت و واردات تجهیزات هستیم. اخیراً هم مصوبهای داشتیم که با حذف تعرفه واردات، از تأمین تجهیزات تولید دارو حمایت شود. وی گفت: در عین حال اجازه دادیم از کشورهای همسایه ماده اولیه برای تولید دارو وارد شود و در مورد تأمین برخی [مواد دارویی] هم که مشکل جهانی داشتند، نیازمند به کارگیری سیاست خارجی هستیم.