با دیپلماسی اقتصادی دولت سیزدهم در 7 ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته
صادرات کیوی 50 درصد افزایش یافت
در هفت ماهه امسال 43 میلیون دلار کیوی صادر شد در حالی که در هفت ماه پارسال این رقم 28 میلیون دلار بود
امین محمودی
خبرنگار
سال گذشته بود که ممنوعیت صادرات محصولات کشاورزی ایران از جمله کیوی به هند و مرجوع شدن اعمال شد، با این حال مرجوع شدن کالاهای کشاورزی در سراسر جهان امری طبیعی است و هر کشوری پروتکلهای بهداشتی خاصی برای واردات این کالاها دارد که با تغییر پروتکلهای بهداشتی و استفاده از سموم مورد تأیید کشورهای واردکننده این محصولات کشاورزی میتوان دوباره صادرات را از سر گرفت.
از این رو علاوه بر رعایت تمام پروتکلهای بهداشتی و شناسنامهدار کردن اراضی کیوی در کشورمان، وزارت جهاد کشاورزی و دیگر مسئولان دولت با رایزنیها فراوان توانستند دوباره مجوز صادرات این محصول را به هند بگیرند و از طرف دیگر شاهد افزایش صادرات این محصول به روسیه و اخذ مجوز صادرات به چین باشیم.
تولید کیوی در سال گذشته 397 هزار تن بوده ولی وزارت جهاد کشاورزی پیشبینی کرده است که در پایان سال جاری میزان تولید این محصول به 410 هزار تن برسد، که حدود 220 هزار تن آن در گیلان، 180 هزار تن از استان مازندران، مابقی آن نیز در گلستان و برخی استانهای دیگر تولید و روانه بازارهای داخلی و خارجی میشود.
به همین دلیل ایران پس از کشورهای چین، نیوزیلند و ایتالیا چهارمین تولیدکننده بزرگ این محصول در جهان است، از طرف دیگر سال گذشته حدود 193 هزار تن کیوی به ارزش 110 میلیون دلار از ایران به 40 کشور صادر شد.
رفع ممنوعیت صادرات کیوی با دیپلماسی اقتصادی دولت
«زهرا جلیلی مقدم» مدیرکل دفتر امور میوههای گرمسیری و نیمه گرمسیری وزارت جهاد کشاورزی در گفتوگو با «ایران» اظهار کرد: پس از اعلام ممنوعیت از مسئولان هند خواستیم از باغها و صنایع مرتبط با محصول کیوی بازدید و شرایط تولید را رصد کنند. جلیلی مقدم گفت: هیأتی از این کشور برای بررسی شرایط به ایران آمد و وضعیت باغهای کیوی دو استان مازندران و گیلان را بازدید کردند و خوشبختانه بخش عمدهای از باغها عاری از آفات و بیماریهای قرنطینهای بود.
صادرات کیوی به هند دوباره کلید خورد
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران اظهار کرد: نخستین محموله صادرات کیوی این استان دیروز با دیپلماسی قوی دولت جهادی سیزدهم به کشور هند صادر شد. عبدالرحمان زاغی افزود: از آنجایی که صادرات محصولات گیاهی در هر کشور شرایط خاص خود را دارد، بنابراین با رایزنیهای سازمان حفظ نباتات کشور با طرفهای هندی هفته جاری آن کشور خریدار این محصول نامهای داده که تعداد ۱۰ محموله در قالب ۲۰۰ هزار تن کیوی به کشورشان صادر شود، منوط به آنکه قوانین هندوستان به شناسنامه دار کردن مناطق تولید کیوی و سورتینگ انجام گرفته باشد.
چین به دنبال واردات کیوی ایران است
چین یکی از کشورهایی است که از شروع به کار دولت سیزدهم تاکنون تمایل زیادی به واردات محصولات کشاورزی ایرانی از جمله عسل، کیوی و پرتقال نشان داده و به نظر میرسد به دنبال دیگر محصولات کشاورزی کشورمان نیز باشد.
در همین خصوص رئیس جهاد کشاورزی استان مازندران گفت: طبق پیگیریهای وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران و مسئولان ارشد استان، کشور چین بعد از پرتقال خواستار واردات کیوی از مازندران است.
حسن عنایتی افزود: مذاکراتی برای صادرات محصولات کشاورزی از مازندران به کشورهای مختلف جهان در حال انجام است و چین اشتیاق خود را برای واردات پرتقال و کیوی از این استان نشان داده است.
صادرات 18 میلیون دلاری کیوی
به روسیه
بررسیهای آماری از وضعیت صادرات کیوی در هفت ماه نخست امسال نشان میدهد که از ابتدای امسال تا پایان مهرماه ۷۵ هزار و ۶۳ تن کیوی به ارزش ۴۳ میلیون و ۸۴ هزار و ۴۵ دلار صادر شده که از این میزان روسیه ۴۲ درصد وزن و ۴۳ درصد ارزش صادرات را به خود اختصاص داده است. بر همین اساس، ۳۱ هزار و ۶۲۴ تن کیوی به ارزش ۱۸ میلیون و ۴۹۸ هزار و ۲۲۶ دلار در هفت ماه نخست سال به روسیه صادر شده است.
رشد 50 درصدی صادرات کیوی در 7ماهه نخست سال
طی هفت ماه نخست سال جاری 75 هزار و 314 تن و 423 کیلوگرم کیوی به ارزش 43 میلیون و 235 هزار دلار صادر شده، این در حالی است که در هفت ماه نخست سال 1400 حدود 51 هزار و 62 تن و 997 کیلوگرم از این محصول به ارزش 28 میلیون و 769 هزار دلار از کشور صادر شده بود.
این آمار حاکی از آن است که صادرات کیوی در هفت ماه نخست سال جاری نسبت به بازه زمانی مشابه در سال گذشته 24 هزار تن به لحاظ وزنی و 15 میلیون دلار به لحاظ ارزشی رشد داشته است.
از طرف دیگر می توان گفت صادرات کیوی به لحاظ وزنی افزایش 47 درصدی و به لحاظ ارزشی افزایش 50 درصدی را به خود دیده است.
کیوی صادراتی کشورمان در این بازه زمانی راهی 25 کشور ارمنستان، ازبکستان، افغانستان، امارات، اوکراین، بلاروس، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ترکیه، آذربایجان، رومانی، سوریه، عراق، عمان، روسیه، قرقیزستان، قزاقستان، قطر، کویت، گرجستان، لبنان، لیبی، لیتوانی و نیجریه شده است.
مرغ بیتوجه به نرخ دولتی در مدار ارزانی قرار دارد
قیمت مرغ ۸ هزار تومان کمتر از نرخ مصوب
گروه اقتصادی/ درحالی که نرخ مصوب مرغ به تازگی از 59 هزار و 800 تومان به 63 هزار تومان افزایش یافته است، قیمت این محصول در بازار سقوط کرده و قیمتها در بازار آزاد روندی دیگر را طی کرده است و به نرخهای مصوب توجهی ندارد و هر کیلوگرم مرغ تا ۵۱ هزار و ۸۰۰ تومان به فروش میرسد.
در روزهای قبل قیمت مرغ در بازار تا 11 هزار تومان کمتر از نرخ مصوب دولتی هم عرضه شد و این خبر خوبی برای مصرفکنندگان محسوب میشود. گزارشات میدانی نشان میدهد که قیمت مرغ در میادین میوه و ترهبار شهرداری تهران به 51 هزار و 800 تومان و در سطح شهر تا 55 هزار تومان کاهش یافته است هر چند که ممکن است قیمت این محصول در فروشگاههای دیگر به نرخهای متفاوتی به فروش برسد.
دولت حامی منافع مصرفکننده و تولیدکننده
قیمت مرغ پس از اصلاح ارز ترجیحی به 59 هزار و 500 تومان و پس از آن با درخواست تولیدکنندگان مبنی بر وجود هزینههای بالای تولید و بهصرفه نبودن قیمت مصوب قبلی به کیلویی 63 هزار تومان رسید. تولیدکنندگان معتقدند خوراک دام و طیور مهمترین نهاده و سهم بیشتری در سبد هزینههای تولید دارد و اگر به قیمت مناسبتری به دستشان برسد، قیمت برای مصرفکننده هم کاهش پیدا میکند. از سوی دیگر دولت برای حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان میبایست قیمتی را تعیین کند که نهتنها تولیدکنندگان بلکه مصرفکنندگان نیز متضرر نشوند.
به گفته حبیب اسدالهنژاد مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران کاهش قیمت مرغ چند دلیل عمده دارد، نخست عرضه مرغ منجمد زیاد دربازار است دوم؛ جوجهریزی یا همان تولید بیش از نیاز است که به تولید مازاد انجامیده است، سوم برنامه صادرات و جمعآوری مرغ مازاد که با سرعت بالایی انجام نمیشود.
در همین ارتباط شرکت پشتیبانی امور دام نیز برای کاهش قیمت مرغ و حمایت از مصرفکنندگان اقدام به عرضه مرغ منجمد در سطح وسیع در سراسر کشور کرده است به طوری که هماکنون هر کیلوگرم مرغ منجمد در فروشگاههای اینترنتی و میادین میوه و ترهبار بین 42 تا 45 هزار تومان به فروش میرسد که این میزان 20 هزار تومان پایینتر از نرخ مصوب ستاد تنظیم بازار است.
در مهر و آبان سالجاری نیز جوجهریزی ۵ تا ۱۰ میلیون قطعه بیش از نیاز کشور بود که با این حجم جوجهریزی در مرغداریهای کشور، مرغ مورد نیاز کشور به طور کامل تأمین خواهد شد. میزان جوجهریزی در مهرماه امسال 112 میلیون قطعه و در آبان ماه به حدود 124 میلیون قطعه رسیده است. این افزایش مازاد جوجهریزی میتواند امکان افزایش صادرات مرغ در ماههای آینده و انتظار برای پایین ماندن قیمت کمتر از نرخ مصوب را به دنبال داشته باشد.
بر اساس مصوبه جدید دولت، قیمت هر کیلوگرم مرغ زنده درب واحدهای پرورش ۴۵ هزار تومان است، البته برخی تولیدکنندگان بر این باورند که این مبلغ نهتنها سودی برای تولیدکنندگان ندارد، بلکه آنها با تعیین این قیمتها متضرر هم میشوند. بعضاً در بعضی از خردهفروشیهای سطح شهر مرغ با قیمت بالاتر از 63 هزار تومان هم به فروش میرسد که تخلف و گرانفروشی محسوب میشود، زیرا فروشگاهها مرغ زنده را با نرخ مصوب از تولیدکنندگان خریداری میکنند. اگرچه نرخ مصوب ۶۳ هزار تومانی هر کیلوگرم گوشت مرغ برای مصرفکنندگان، همچنان نرخ مورد انتظار تولیدکنندگان را تأمین نکرده و آنها به دنبال تعیین قیمت بالاتر از این مبلغ هستند.
قیمت تخم مرغ شانهای 85 هزار تومان
قیمت تخم مرغ هم نسبت به چند روز گذشته 5 هزار تومان کاهش داشته و به قیمت شانهای 85 هزارتومان به فروش میرود. درحالی که در روزهای گذشته قیمت هر شانه تخم مرغ به بیش از 90 هزارتومان هم رسیده بود. بروز آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در کشورهای همسایه و عدم این بیماری در داخل کشور باعث واردات دوباره این تخم مرغ از کشورمان شده است و کویت و عراق دوباره واردات خود را از ایران آغاز کردهاند.
«ایران» از آغاز فصل جدید همکاریهای دو کشور گزارش میدهد
10 برابر شدن تجارت ایران و بلاروس با نقشه راه جدید
گروه اقتصادی/ سند جامع همکاری ایران و بلاروس در 16 محور آماده شده و قرار است از اسفندماه فاز جدید همکاریهای دو کشور آغاز شود. آن گونه که منابع نزدیک به دولت بلاروس اعلام کردند، محورهای دیده شده در نقشه راه، جامع است و میتواند تجار دو کشور را بخوبی به یکدیگر وصل کند. این سند شامل موضوعات حمل و نقل، گمرک، کنسولی، صنعتی، تجاری، کشاورزی و آموزشی است.
دولت سیزدهم از سال گذشته اعلام کرد که یکی از کشورهای هدف صادراتی ایران، بلاروس است، بر این اساس پیشبینی شده تجارت ایران و بلاروس در کوتاه مدت ۱۰ برابر و در بلندمدت ۲۰ برابر شود. در حال حاضر حجم تبادلات مالی میان ایران و بلاروس ۴۰ میلیون دلار است و بر اساس شنیدهها، تراز تجاری ایران و بلاروس که هم مرز با کشورهای روسیه، اوکراین، لهستان، لیتوانی و لتونی است به نفع ایران مثبت است. محسن نصیرنژاد، عضو اتاق بازرگانی در پاسخ به این سوال که آیا میتوان به افزایش حجم مبادلات تجاری ایران و بلاروس خوشبین بود، به «ایران» گفت: یکی از موضوعات مهمی که در تجارت با بلاروس به عنوان یکی از اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا وجود دارد، تهاتر کالا است. از سال گذشته به صورت محدود تهاتر کالا شروع شده و امیدواریم این روند برای ماههای آتی با قدرت بیشتری دنبال شود.
او ادامه داد: از نیمه دوم سال 1400 تجارت ایران و بلاروس افزایشی شده است و عملاً تحریمها در همکاریهای مشترک بی اثرتر شده است. در حال حاضر بلاروس ظرفیتهای متعددی در بخش کشاورزی، داروهای دامپزشکی، نهادههای کشاورزی، شیلات و تجهیزات و ماشین آلات کشاورزی دارد که ایران میتواند بخوبی از آن استفاده کند. بر این اساس توصیه میکنم که تجار و فعالان اقتصادی فرصت بوجود آمده را از دست ندهند. عضو اتاق بازرگانی ایران خاطرنشان کرد: از مجموع 60 میلیارد دلار تجارت خارجی بلاروس، سهم ایران کمتر از 27 میلیون دلار است لذا ضرورت دارد برای افزایش این سهم برنامهریزیهای دقیق تری صورت گیرد.
روز گذشته فاطمی امین، وزیر صنعت، معدن و تجارت در حاشیه جلسه هیأت دولت درباره روند همکاری تجاری ایران و بلاروس و سند جامع مشترک دو کشور گفت: نقشه راهی آماده شده که ۱۶ محور دارد و همه موضوعات را پوشش میدهد. این نقشه راه یک ماه پیش از سوی ما ارائه شده و امیدواریم در سفری که رئیس جمهوری بلاروس در اسفندماه به ایران دارد، نهایی شود.
او ادامه داد: اولین زیرساخت در روابط میان دو کشور موضوع انتقال پول است که در سفر چند هفته قبل وزیر خارجه بلاروس به ایران تفاهمنامهای امضا شد. همچنین خط اعتباری صد میلیون دلاری برای کشور بلاروس تخصیص داده شد که فعالان اقتصادی بلاروس میتوانند از ایران به کشور خود کالا ببرند و این امر صادرات ما را تشویق و ترغیب میکند. علاوه بر این تهاتر بین دو کشور را توسعه خواهیم داد.
فاطمی امین افزود: زیرساخت دوم در زمینه مسائل گمرکی است که بلاروس جزو کشورهای اوراسیاست و ما هم فعلاً در تجارت ترجیحی اوراسیا حضور داریم که بازار بسیار بزرگی با ۱۸۰ میلیون نفر جمعیت است.ایران تاکنون ۵ دور برای پیوستن کامل به تجارت آزاد مذاکره کرد و امیدواریم بزودی موافقتنامه الحاق ما به تجارت آزاد در پیمان اوراسیا انجام شود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه در امر کنسولی و روادید هم مذاکراتی میان دو کشور انجام شده، یادآور شد: در بخش حمل و نقل یکی از خطوط هوایی ایران درخواستهایی برای روابط پروازی داشته است. این کشور سطح صنعتی بالایی دارد و بسیاری از ماشینهای تولیدشده در این کشور در روسیه استفاده میشود و ما در حوزه دامتراک به این ماشینها نیازمند هستیم.
فاطمیامین ادامه داد: ما برنامه گستردهای در حوزه معادن داریم و یک تفاهمنامه برای خرید ۵۰۰ دستگاه دامتراک شکل گرفته است. برای ساخت تجهیزات هم همکاری دیگری داریم و از آنجا که به لحاظ دارو و تجهیزات پزشکی بسیار پیشرفته هستیم، سرمایهگذاری و ساخت تجهیزات پزشکی در بلاروس را آغاز کردهایم. جای خوشحالی دارد که شرکتهای دارویی ایرانی قرار است به بلاروس صادرات داشته باشند.
او گفت: تأکید ما در وزارت صمت بر صادرات کالای پیچیده یعنی کالاهایی است که کشورها آن را کمتر صادر میکنند و صادرات مواد خام و پتروشیمی برای ما قدرتی ایجاد نمیکند. صادرات کالای پیچده، علاوه بر بهبود تراز ارزی کشور قدرت ما را در منطقه و دنیا افزایش میدهد.
رشد 20 درصدی تولید لوازم خانگی
فاطمی امین در حاشیه جلسه هیأت دولت به وضعیت بازار لوازم خانگی اشاره کرد و گفت: وضعیت تولید و قیمتها در لوازم خانگی مناسب است و تخفیفهای ویژهای تولیدکنندگان عرضه کردند و همچنین طرح قسطی فروش لوازم خانگی از هفته قبل تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان تسهیلات فراهم شد.
او بازار لوازم خانگی ایران را با کیفیت دانست و با بیان اینکه این بازار امسال ثبات داشته است، اظهار داشت: در بسیاری از اقلام خانگی ۲۰ درصد رشد تولید داریم و بنابراین باید به دنبال توسعه بازار باشیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه کارهای زیادی برای صادرات لوازم خانگی تولیدی درحال انجام است، اضافه کرد: برنامه سرمایهگذاری ایران در کشورهای دیگر به صورت مشارکتی و مستقیم در حال پیگیری است.
زیرساختهای ثبت سفارش خودرو فراهم است
فاطمیامین درباره آخرین وضعیت ثبت سفارش خودرو گفت: دولت یک میلیارد یورو منابع برای واردات خودرو در آییننامه واردات خودرو پیشبینی کرد که هفته اول شهریور این آییننامه در دولت تصویب شد و امروز همه زیرساختها برای آن فراهم است و ثبت سفارش آن نیز آغاز شده است.
او درباره روند ثبت سفارش واردات خودرو افزود: به دلیل تعطیلی ۴ ساله واردات خودرو، واردکنندگان باید با طرفهای خود در خارج قرارداد ببندند و از طرف دولت مشکلی در این زمینه وجود ندارد. در این دور از واردات، شرط جدیدی به نام انتقال فناوری داریم که کار را اگر چه کمی زمانبر میکند اما برای اقتصاد کشور مؤثر است.
نگرانی برای تأمین گوشت قرمز داخل نداریم
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون گفت: بنابر آمار سالانه ۸۰۰ تا ۸۵۰ هزارتن گوشت در داخل تولید میشود که با وجود این، نگرانی در تأمین نداریم. ارسلان قاسمی در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: به رغم آنکه قانون صادرات دام در ابتدای سال به تصویب رسید و با اخذ عوارض صادرات باید اجرا میشد، اما اجرای آن به سبب موضوع شیوه نامه با تأخیر ۶ ماهه انجام شد، در حالی که نوشتن شیوه نامه در قانون نیامده بود. به گفته او، با توجه به مازاد تولید روی دست دامدار برای صادرات بیش از ۳ میلیون رأس دام سبک و ۳۰۰ هزار رأس دام سنگین باید برنامهریزی شود تا دامدار برای تولید سال آینده آماده شود که زنجیره تأمین قطع نشود. قاسمی میگوید: براساس آمار سالانه ۸۰۰ تا ۸۵۰ هزار تن گوشت قرمز در کشور تولید میشود که با وجود این، نیاز کشور از تولید داخل تأمین میشود.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون گفت: در سنوات گذشته یک میلیون تن گوشت در داخل مورد مصرف قرار میگرفت که براین اساس بخشی از نیاز کشور از تولید داخل تأمین میشد، اما در شرایط کنونی با کاهش سرانه مصرف به کمتر از ۶ کیلوگرم، نگرانی برای تأمین گوشت قرمز بازار داخل نداریم.
تسهیلات دولت برای توسعه گلخانهها در کشور
معاون امور باغبانی وزیر جهاد کشاورزی گفت: دولت با هدف توسعه گلخانهها در کشور در قالب پرداخت تسهیلات تا سقف ٨٠ درصد هزینه ایجاد گلخانه را تأمین میکند. محمدمهدی برومندی اظهار داشت: هزینههای ایجاد گلخانه، بسته به نوع سازه و گلخانههای تابع اقلیم، متفاوت و دولت برنامهریزی کرده است تا بتواند در طرحهای بلندمدت چندساله به تولیدکنندگان تسهیلات دهد.
تداوم صادرات ایران خودرو به ارمنستان
دومین محموله صادراتی ایران خودرو شامل خودرو تارا اتوماتیک به کشور ارمنستان ارسال شد.
امیرعباس فرنودی، معاون صادرات و امور بینالملل گروه صنعتی ایرانخودرو با اعلام این خبر گفت:قراردادهای جدید ایرانخودرو با نماینده جدید کشور ارمنستان در اسفندماه سال گذشته منعقد شد و بر اساس آن، محموله اول خودروهای تولیدی گروه صنعتی ایران خودرو شامل تارا اتوماتیک و دناپلاس اتوماتیک اواخر شهریورماه سالجاری به این کشور ارسال شد. فرنودی با اشاره به برنامه همکاری ایرانخودرو با کشور ارمنستان در زمینه صادرات محصولات متنوع به این کشور، افزود: اقدامات مربوط به قرارداد با این کشور به تازگی آغاز شده و برنامه توسعه بازار ارمنستان با سبد محصولات متنوع ایران خودرو را در دستور کار داریم.
معاون صادرات و امور بینالملل گروه صنعتی ایران خودرو، با اشاره به اینکه بر اساس قراردادی که با کشور ارمنستان منعقد شده است، چندین دستگاه محصولات گروه صنعتی ایران خودرو تا بهار سال آینده به این کشور ارسال خواهد شد، گفت: در حال حاضر این محصولات شامل تارا اتوماتیک و دناپلاس اتوماتیک است. وی با اشاره به اینکه در آینده محصولات جدیدتر گروه صنعتی ایران خودرو به این کشور صادر خواهد شد، بیان کرد: برنامه گسترش شبکه خدمات پس از فروش نیز از برنامهها و اهداف صادراتی ایران خودرو به این کشور به شمار میرود و این اقدام در راستای افزایش رضایتمندی مشتریان کشورهای مبدأ صادراتی در خصوص ارائه خدمات بهتر و متنوعتر ایران خودرو در نظر گرفته شده و در آینده علاوه بر کشور ارمنستان، شامل سایر کشورهای هدف صادراتی نیز خواهد شد. فرنودی با بیان اینکه برنامهریزی برای صادرات دو محصول ریرا و TF۲۱ برای همه بازارهای صادراتی صورت گرفته است، اظهار کرد: پس از صنعتیسازی و تجاری شدن و تولید انبوه، این محصولات نیز آماده صادرات خواهند شد.