سرپرست معاونت بازرگانی داخلی شرکت پشتیبانی امور دام کشور در گفتوگو با «ایران»:
عرضه 25 هزار تن گوشت منجمد از شنبه در بازار
نفیسه امامی
خبرنگار
گرانی گوشت قرمز از هفتههای گذشته در بازار جولان میدهد و کماکان قیمتهای فعلی اجحاف بزرگی برای مصرفکنندگان محسوب میشود. اگرچه همچنان منابع رسمی اعلام میکنند کمبودی در تولید و عرضه گوشت وجود ندارد اما قیمت با نرخهای بیش از 300 هزار تومان برای هر کیلو در بازار عرضه میشود. در شرایطی که قیمت هر دام زنده تا حدود یک ماه و نیم قبل به طور میانگین 80 هزار تومان بود ولی حالا دامدار دام زنده را در حدود ۱۰۰ تا 110 هزار تومان به فروش میرساند. نرخ گوشت پس از کشتار به ۱۸۰ تا ۲۰۰ هزار تومان میرسد اما در بازار قیمت گوشت قرمز به ۲۵۰ تا 320 هزار تومان در هر کیلو رسیده است. وزارت جهاد کشاورزی برای بهبود شرایط فعلی اقداماتی را در دستور کار خود قرار داده، از جمله اینکه شرکت پشتیبانی امور دام کشور را موظف به حمایت از تولید قراردادی گوشت قرمز در کشور کرده است و این شرکت باید از تولید قراردادی گوشت قرمز حمایت کرده و در تأمین تسهیلات و اجرای طرح با معاونت امور دام وزارتخانه همکاری کند. با تصمیم قرارگاه امنیت وزارت جهاد کشاورزی از ابتدای هفته آینده گوشت منجمد گوسفند و گوساله با قیمت مصوب از طریق سامانه در سراسر کشور توزیع میشود. علاوه بر سامانه کلیه میادین میوه و تره بار، اصناف تهران، اتحادیه و تشکلها، میتوانند در سامانه ثبت نام کنند و با مراجعه به سردخانهها، گوشت قرمز منجمد گوسفند و گوساله مورد نیاز خود را تحویل بگیرند تا با افزایش مشارکتکنندگان روند توزیع تسریع گردد. محمد جعفری سرپرست معاونت بازرگانی داخلی شرکت پشتیبانی امور دام کشور در گفتوگو با «ایران» در تشریح دلایل اصلی گرانی اخیر گوشت قرمز گفت: چند مؤلفه مهم در جهش قیمتی و رسیدن نرخ گوشت به این نقطه نقش داشته است. یکی از فاکتورهای مهم خشکسالی پیدرپی از سال 1399 تا 1401 بود که باعث شد آمار کشتار در این سالها روند افزایشی داشته باشد و وزن دام زنده نیز کمتر شود و دام به وزن معقول برای کشتار نرسد. وی اضافه کرد: بعد از مردمیسازی یارانهها قیمت علوفه افزایش یافت، اما قیمت دام سبک و سنگین پایین آمد. در شرایطی که هزینههای تمام شده بالا رفته بود، اما قیمت دام در حال کاهش بود. از سوی دیگر اختلاف ارزی میان ایران و سایر کشورهای همسایه همچنان انگیزه قاچاق برای دام را حفظ کرده است.
جعفری به موضوع صادرات دام به عنوان ایجاد عامل روانی در بالا رفتن قیمتها اشاره کرد و گفت: مجوز صادرات دام زنده برای تعدیل قیمت در تابستان داده شد اما اثر روانی آن باعث بالا رفتن قیمت گوشت شد، اگرچه هیچ کمبودی را در بازار رقم نزد.
وی مقطع زمانی فعلی را در هر سال باعث گرانی در قیمت گوشت عنوان کرد و گفت: هر سال در زمستان به طور معمول زایش دام و پرواربندی عرضه دام کم میشود و افزایش قیمتها هم طبیعی است اما امسال رشد قیمتها به مراتب بیشتر از سال قبل بود. این در حالی است که قیمتهای فعلی سود حداقلی را برای دامدار به همراه دارد و هنوز دام زنده برای تولیدکننده زیانده است.
خرید 25 هزار تن گوشت منجمد توسط شرکت پشتیبانی امور دام
جعفری با اشاره به اقدامات وزارت جهاد کشاورزی برای تعدیل قیمتها گفت: تفاوت میان نرخ فروش دام و قیمت تمام شده باعث شد انگیزه نگهداری دام برای دامدار باقی نماند. به همین منظور ستاد تنظیم بازار دستورالعمل خرید دام را به شرکت پشتیبانی اعلام کرد و ما 25 هزار تن گوشت منجمد 5 تکه سبک و سنگین را با 72 هزار رأس دام سنگین و 620 هزار رأس دام سبک با قیمت کیلویی 220 هزار تومان خریداری کردیم درحالیکه قیمتها در آن زمان میانگین به 180 هزار تومان رسیده بود. با توجه به قیمت 220 هزار تومانی خرید اکنون هر کیلو گوشت مخلوط سنگین با قیمت 145 هزار تومان و مخلوط دام سبک با قیمت 135 هزار تومان در درب کشتارگاه به فروش میرسانیم.
جعفری اضافه کرد: ستاد تنظیم بازار با توجه به شرایط فعلی به وزارت جهاد کشاورزی اجازه استفاده از ذخایر شرکت پشتیبانی را داده است و به همین منظور از 7 دی ماه امسال مجوز توزیع گوشت منجمد به استانها بدون محدودیت با هماهنگی اداره جهاد کشاورزی استانها توسط مباشران یا از طریق سامانه توزیع در استانها داده شده است. سرپرست معاونت بازرگانی داخلی شرکت پشتیبانی امور دام کشور در رابطه با توزیع گوشت قرمز در سامانه ستکاوا گفت: توزیع گوشت در سامانه ستکاوا شفافیت قیمتی را به همراه دارد زیرا از زمان تحویل گوشت توسط مباشر از درب کشتارگاه تا تحویل به مصرف کننده قابل رصد خواهد بود. علاوه بر سامانه قرار است عرضه گوشت از طریق میادین هم امکانپذیر شود.
جعفری با ایجاد اطمینان از کیفیت مناسب و سلامت گوشتهای منجمد گفت: بر اساس دستورالعمل شرکت امور پشتیبانی دام به استانها از دام نر سبک و سنگین پرواری که دارای کیفیت خوبی است و در واحدهای بستهبندی تحت نظارت سازمان دامپزشکی فرآوری شده برای عرضه استفاده میشود. بخشی از ذخایر شرکت از محل واردات و بخش دیگر از دامهای داخلی تأمین میشود و استانها بر اساس تاریخ انقضا اقدام به عرضه میکنند. بنابراین اگر اولویت با گوشت برزیلی باشد، آن را عرضه میکنند و اگر اولویت منقضی شدن با گوشت داخلی باشد، آن را در هر استان توزیع میکنند.
وی در پاسخ به این سؤال که چرا شرکت پشتیبانی امور دام زودتر اقدام به توزیع گوشت منجمد برای تعدیل قیمتها نکرده است، گفت: اختلاف قیمت خرید 220 هزار تومان ما با 135 هزار تومان فروش را باید ستاد تنظیم بازار پرداخت کند و آنها هم زمان توزیع را به ما ابلاغ میکنند. اگر اکنون برای توزیع درنظر گرفته شده احتمالاً برای حفظ انگیزه دامدار برای نگهداری دام است.
با وجود خشکسالی، ایران در آیندهای نزدیک در تولید شکر خودکفا خواهد شد
تنظیم بازار با تولید 5/1 میلیون تن شکر در کشور
امین محمودی
خبرنگار
قیمت شکر همانند بسیاری از مواد غذایی و محصولات کشاورزی در سال گذشته با نوسانات زیادی روبهرو بود ولی پس از اصلاح ارز ترجیحی شاهد ثبات قیمتی این محصول در بازار بودهایم. این در حالی است که شکر نسبت به تمام محصولات کشاورزی در بازارهای جهانی از نوسانات قیمتی بیشتری برخوردار بود به طوری که جنگ اوکراین شرایطی را در سطح بینالملل به وجود آورد که سبب شد نرخ نیشکر در جهان افزایش چشمگیری داشته باشد.
ثبات بازار شکر همزمان با نوسانات شدید قیمتی در بازارهای جهانی
بخشی از این موضوع به تأمین سوخت خودروها از گیاه نیشکر بازمیگشت به همین دلیل به گفته کارشناسان، شکر کالایی سیاسی بوده و نرخ آن وابسته به قیمت نفت است، از طرف دیگر بخشی از افزایش شدید قیمت شکر در بازارهای جهانی به موضوع خشکسالی در برخی کشورهای اصلی تولیدکننده چغندرقند و نیشکر از جمله هند و برزیل برمی گردد. در حال حاضر اما رصد میدانی از بازار قند و شکر کشور نشان از ثبات نسبی در این بازار دارد به طوری که هر کیلو شکر به مبلغ 20 تا 23 هزار تومان در حال فروش است. پس از اصلاح ارز ترجیحی فعالان بازار شکر معتقدند میزان مصرف این محصول سالانه به 2 میلیون تا 2 میلیون و 100 هزار تن رسیده است که از این میزان هماکنون یک میلیون و 500 هزار تن آن معمولاً از تولید و مابقی از طریق واردات تأمین میشود. با این حال اما دولت سیزدهم به دلیل خشکسالی در کشور و بالا بردن ضریب امنیت غذایی، شکر بیشتری را نسبت به نیاز بازار وارد کرده است تا هیچگونه اختلالی در این بازار به وجود نیاید.
از طرف دیگر با توجه به اینکه بررسی ظرفیتهای طبیعی کشور نشاندهنده آن است که امکان خودکفایی قند و شکر در کشور وجود دارد، وزارت جهاد کشاورزی اقدام به تدوین سند خودکفایی قند و شکر با تأکید بر کشت پاییزه و افزایش بهرهوری در این بخش کرده است.
تولید 70 درصد شکر ایران در خوزستان
حمیدرضا فلاح، فعال بازار قند و شکر درباره وضعیت تولید شکر و نیاز بازار گفت: میزان نیاز سالانه کشور به شکر ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تن است که سال گذشته حدود ۶۰۰ هزار تن شکر کشور در استان خوزستان تولید شد. وی افزود: امسال در ۹ ماه نخست سال حدود ۲۶۰ هزار تن شکر در استان خوزستان تولید شده که ۳۱ هزار تن آن از چغندرقند بوده است. مدیر سازمان صمت خوزستان با بیان اینکه تا کنون حدود یک تن شکر وارد کشور شده است، عنوان کرد: در حال حاضر ۹ واحد تولید شکر در استان خوزستان فعالیت دارد که ۸ واحد مربوط به استخراج شکر از نیشکر بوده و یک واحد هم در حوزه تولید شکر از چغندرقند فعالیت دارد. وی اضافه کرد: علاوه بر این ۹ واحد فعال، دو واحد تولیدی دیگر هم در نوبت راهاندازی قرار دارند. این دو کارخانه تا ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشتند و بزودی راهاندازی خواهند شد. فلاح با بیان اینکه حدود ۷۰ درصد شکر کشور در خوزستان تولید میشود، خاطرنشان کرد: با ورود این دو کارخانه که ظرفیت تولید ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تن در سال را دارند بخش زیادی از نیاز کشور به وسیله تولیدکنندگان داخلی تأمین خواهد شد.
تولید بیش از ۶.۷ میلیون تن چغندرقند در کشور
طبق اعلام وزارت جهاد کشاورزی پیشبینیها حاکی از آن است که تا پایان سال جاری یک میلیون و 500 هزار تن شکر تولید شود که از این میزان 900 هزار تن آن مربوط به چغندرقند و 600 هزار تن آن نیز از طریق کشت نیشکر تأمین شود به همین دلیل کارشناس معتقدند در آیندهای نزدیک کشورمان در تولید شکر خودکفا خواهد شد.
در همین خصوص مجری طرح گیاهان قندی وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد: در سال جاری بیش از ۶.۷ میلیون تن چغندرقند بهاره و پاییزه تولید و تحویل کارخانهها شد.
پیمان حصادی افزود: از ۶.۷ میلیون تن چغندر تولیدی، نزدیک به ۵.۳ میلیون تن چغندر بهاره و ۱.۴ میلیون تن پاییزه بوده است. وی پیشبینی کرد از این میزان تولید چغندرقند ۹۰۰ هزار تن شکر استحصال و تولید شود.
حصادی با اشاره به محدودیتهایی نظیر تغییرات اقلیمی، تبعات جنگ روسیه و اوکراین، اثرات شیوع بیماری کرونا، افزایش هزینههای تولید، کاهشی و دور از انتظار بودن روند افزایش قیمت تضمینی چغندرقند نسبت به نرخ رشد قیمت تضمینی سال قبل و کاهش سطح کشت چغندرقند نسبت به سال گذشته گفت: بهرغم این محدودیتها به دلیل افزایش میزان بهرهوری و عملکرد در واحد سطح و تلاشهای صورت گرفته، تولید چغندرقند نسبت به سال قبل کاهش نیافته است. وی سطح کشت چغندر بهاره و پاییزه در کشور را در سال جاری به ترتیب ۹۰ و ۲۰ هزار هکتار عنوان کرد.
مجری طرح چغندرقند وزارت جهاد کشاورزی درباره تولید نیشکر نیز اذعان داشت: در سال جاری از حدود ۸۷ هزار هکتار نیشکر قابل برداشت تاکنون حدود ۳ میلیون تن نیشکر برداشت شده است.
وی پیشبینی کرد تا پایان دوره برداشت نیز بیش از ۵ میلیون تن نیشکر تولید و از این میزان نیشکر حدود ۵۰۰ تا 600 هزار تن شکر استحصال شود. مجری طرح گیاهان قندی ادامه داد: در حال حاضر به دلیل عدم امکان فروش شکر توسط کارخانجات قند در پی واردات شکر به کشور و اشباع بازار از شکرهای وارداتی، عدم تعیین تکلیف قیمت شکر و کمبود نقدینگی کارخانههای قند تاکنون نزدیک به ۵۵ درصد از مطالبات چغندرکاران پرداخت شده است. وی تأکید کرد: برای تداوم کشت چغندرقند در سال آتی و جلوگیری از ضرر و زیان کارخانههای قند، چالشهای موجود برطرف شود.
هیچ گونه معدومسازی و جوجه کشی در چند وقت اخیر نداشتیم
وزیر جهاد کشاورزی درخصوص صحبتهای مطرح شده مبنی بر معدومسازی ۱۵ میلیون قطعه جوجه یک روزه تأکید کرد: هیچگونه جوجهکشی و معدومسازی در چند وقت گذشته نداشتهایم.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت جهاد کشاورزی ،سید جواد ساداتینژاد با تأکید بر تولید قراردادی گوشت قرمز گفت: وظیفه قرارگاه امنیت غذایی هماهنگی دستگاههای متولی امر تنظیم بازار محصولات کشاورزی است.
وزیر جهاد کشاورزی عنوان کرد: بازرگانی داخلی وزارت جهاد کشاورزی باید تسلط کامل بر بازار و تولید داشته باشد تا کشور دچار کمبود و بیشبود نشود، لذا تنظیم بازار داخلی برعهده این بخش است.
ساداتینژاد تصریح کرد: تنظیم بازار گوشت قرمز و مرغ به اتحادیهها واگذار شده است و امیدواریم اتحادیهها و تشکلها با حمایت وزارت جهاد کشاورزی در زمینه خرید، ذخیرهسازی و صادرات گوشت مرغ موفق عمل کنند.
کاهش ۲۰۰۰ تا ۵۰۰۰ تومانی قیمت پیاز در میدان مرکزی
رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی استان تهران از کاهش قیمت پیاز خبر داد. اسدالله کارگر در گفتوگو با ایسنا در پاسخ به اینکه آیا قیمت پیاز کاهشی شده است یا خیر، گفت: بر اساس کشف قیمت عمده فروشی کارشناسان ما در میدان مرکزی میوه و ترهبار در روز یکشنبه قیمت پیاز 2 هزار تا 5 هزار تومان کاهش یافته است.
وی ادامه داد: در حال حاضر قیمت عمده هر کیلو پیاز از ۱۹ تا ۲۳ هزار تومان به ۱۵ تا ۱۷ هزار تومان رسیده است.
رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی استان تهران اضافه کرد: باید تعادل قیمت میان مصرفکننده و تولیدکننده حفظ شود تا هر دو گروه ضرر نکنند.
کارگر همچنین تصریح کرد که اثر کاهش قیمت بزودی در بازار مشاهده میشود.