اهالی این روستا، کوه بینالود را از خشکسالی و سیلاب نجات دادند
«دیزباد» وفادار به قانون زمین
زهرا کشوری
روزنامهنگار حوزه میراث فرهنگی و محیط زیست
پاییز هزار رنگ، «دیزباد» را در آغوش کشیده است. گنجشکها باغهای دیزباد در کوه بینالود را روی سرشان گذاشتهاند. اینجا در ۸۰ کیلومتری جاده مشهد- نیشابور، اهالی یادشان مانده کاری نکنند که به قانون زمین بر بخورد. اهالی دیزباد آنقدر به این قانون که سهراب سپهری شاعر کاشانی در قاموس شعر مصوب کرده، پایبندند که نه سیل میتواند به آنها آسیبی بزند نه خشکسالی خم به ابروی آنها بیاورد. گنجشکها در روستای دیزباد صاحب ملک هستند. هر دیزبادی موظف است در ساخت خانهاش لانهای برای پرندگان بسازد. اهالی لابهلای درختها هم لانههای رنگی گذاشتهاند. در داخل استخرهایشان هم حتماً چوب کوچکی وجود دارد تا پرنده تشنه روی آن بنشیند و بیهراس از غرق شدن، آب بنوشد. پرندهها هم با خوردن آفات مهربانی دیزباد را بی پاسخ نمیگذارند، اما میزبانی از پرندهها توصیف کوچکی از رعایت قانون زمین و احترام به «زمین مادر» در دیزباد است.
در ورودی روستا المانی به شکل دی اِن ای (عامل انتقال وراثت) پیچ و تاب خورده، به خانه کبوتری میرسد و یک قلم. محمود کردی، دهیار روستای دیزباد بالا در گفتوگو با «ایران»، این المان را نشانهای بر وجود ژن فرهنگ حفظ محیط زیست در دیزباد میداند که از نسلی به نسلی دیگر میرود. تحول در این روستا با ساخت مدرسه شروع میشود. دیزبادیها اولین مدرسه غیرانتفاعی روستایی کشور را در سال ۱۳۱۸ برای خودشان میسازند. روستای دیزباد بنبست است. در دل کوه بینالود سقف خانه همسایه حیاط خانه دیگری شده است. سایه همسایه روی سر همسایه دیگر آنقدر بالا رفته تا قصه روستای پلکانی دیزباد روی کوه حک شود. اما در آن سالها امکان تردد خودرو به روستا وجود نداشت، بنابراین از آموزش و پرورش وقت کاری برای دیزبادیها برنمیآید. بنابراین خود آستین بالا میزنند و اولین مدرسه روستایی را به نام «ناصرخسرو» میسازند. دیزباد همان سالها هم صاحب دبیرستان غیرانتفاعی میشود تا از روستاهای اطراف هم برای تحصیل به دیزباد بیایند. راه شوسه را هم اهالی خود به دیزباد میکشند. بیل و کلنگ برمیدارند و ۲۵ کیلومتر راه را به دل بینالود میبرند. اوایل دهه ۵۰ بیسوادی در روستا ریشهکن میشود تا به عنوان نخستین روستای باسواد تیتر سال ۵۱ روزنامه کیهان شود. آنها در دهه ۴۰ نیز اولین شبکه برق خصوصی را به نام خود زدند تا برخلاف سرنوشت تلخ بسیاری از روستاهای ایران که در چند دهه گذشته متروک و خالی از سکنه شدند، مهاجرت معکوس را رقم بزنند.
قانون زمین
محمود کردی، دهیار روستا بازنشسته منابع طبیعی است. بسیاری از دیزبادیها مثل او تحصیلات آکادمیک دارند. کردی اما اعتقاد دارد که مردم با دانش بومی کوه بینالود را در دیزباد حفظ کردند. بینالود قبل از این حفاظت تمام قد، زیر سم ۲۲ گله دام بود. گلهها پوشش گیاهیاش را میچریدند و خاکش را سست میکردند.
مردم روی خاک کوهستانی آن گندم، جو و نخود میکاشتند تا باز هم فرسایش خاک سرعت بگیرد. در جنگ جهانی دوم ایران به محاصره درآمد و فقر و قحطی به جان مردم افتاد. محیط زیست هم از این رهگذر آسیب بسیار دید. گونههای درختی برای سوخت قطع شدند و گونههای جانوری شکار. به گفته حسین خافی، مسئول روابط عمومی شورای روستا، در همین زمان بود که گونههای درختی چون ارس، کفچیر، داغداغان و... از بین رفت.
پس از جنگ جهانی دوم، دیزبادیها چتر حفاظت را به روی بینالود کشاندند. پوشش گیاهی از بین رفته بود. برخی گونههای جانوری چون پلنگ و خرس از منطقه گریخته بودند. آنها ابتدا دامشان را کم کردند و تعداد آنها را به یک گله رساندند. به گفته زهرا کردی، رئیس شورای روستا، زمینها برای چرا قرق شد. دام نمیتواند هر جا که بخواهد، بچرخد و بچرد. زمین چرا هر سال عوض میشود تا چراگاه قبلی خود را احیا کند. دفتر کشت دیم را هم در زمینهای کوهستانی بستند و دیگر گندم، جو و نخود نکاشتند. دیم خاک زمین را سست میکرد و هر بار سیل اتفاق میافتاد، فرسایش خاک شدت میگرفت. برداشت گیاهان دارویی بینالود در حوزه دیزباد را هم ممنوع کردند. در روستاهای اطراف آنقدر گیاهان دارویی کوهی را میچیدند که بینالود لخت شد. به سمت دیزباد آمدند. دیزبادیها برای آنها آغوش نگشودند. در سال ۹۲ یگان حفاظت محیط زیست را تشکیل دادند تا جلوی ورود شکارچیها را به روستا بگیرند و از برداشت گیاهان کوهی جلوگیری کنند. حقوق یگان حفاظت را هم اهالی روستا پرداخت میکنند. به گفته محمودی کردی، آرامش به حیات وحش دیزباد برگشته و تراکم قوچ، کبک و... نشان از حال خوب آنها دارد. «زهرا کردی» از پیشنهاد روستاهای دیگری برای خرید مراتع دیزباد خبر میدهد. به گفته او، قیمتی بین ۵ تا ۱۰ میلیون را به مرتعداران دیزباد پیشنهاد دادهاند تا بتوانند گلههایشان را برای چرا به روستا بیاورند. دیزبادیها به آنها راه ندادند. آنها الگوی کشت را هم تغییر دادند. ابتدا در باغهای پلکانی سیب و آلو میکاشتند. سیب و آلو در تابستان آب زیادی میخواست، تنش آبی باعث شد تا باغداران روستا گیلاس را جایگزین گونه پرآببری چون سیب کنند. آنها مرغوبترین گیلاس و آلبالو را تولید کردند تا بازار فروششان از کشورهای خلیج فارس بگذرد و به اروپا برسد. هرچند تحریم و کرونا در حال حاضر بازار آنها را به داخل ایران محدود کرده است. آنها تکثیر و حفاظت از گونههای درختی و جنگلی را در هفت هکتار از اراضی خود با کمک دفتر تسهیلات محیط زیست سازمان ملل شروع کردهاند و قصد دارند اینجا را به بانک گونههای بومی تبدیل کنند. حالا دیزباد چون صخرهای در مقابل سیل مخرب ایستاده و تنشی در کم آبی خشکسالی ندارد.
نیم نگاه
نه سیل میتواند به روستای دیزباد آسیبی بزند نه خشکسالی خم به ابروی اهالی میآورد. گنجشکها در روستای دیزباد صاحب ملک هستند. هر دیزبادی موظف است در ساخت خانهاش لانهای برای پرندگان بسازد. اهالی لابه لای درختها هم لانه های رنگی گذاشته اند. در داخل استخرهایشان هم حتماً چوب کوچکی وجود دارد تا پرنده تشنه روی آن بنشیند و بیهراس از غرق شدن، آب بنوشد
در خوزستان آماده باش کامل به همه دستگاههای اجرایی ابلاغ شد
برف، کولاک و سیل در آخرین روزهای پاییز
زهره افشار
خبرنگار
بارشهای سیل آسا و احتمال سیلاب و آبگرفتگی امروز (پنجشنبه) بار دیگر خوزستان را به حالت آماده باش درآورد و سازمان هواشناسی هشدار داد استانهای ایلام، لرستان، چهار محال و بختیاری و کهگیلویه و بویر احمد هم باید منتظر بارش سنگین برف و کولاک باشند. «صادق ضیاییان» در گفتوگو با «ایران» افزود: امروز علاوه بر این 5 استان که برای آنها هشدار نارنجی صادر شده است ساکنان استانهای بوشهر، شمال فارس، غرب اصفهان، همدان، مرکزی، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و اردبیل هم آخرین بارشهای پاییزی را دشت میکنند که بارش در ارتفاعات این استانها به شکل برف خواهد بود. امروز علاوه بر احتمال آبگرفتگی و احتمال سیلابی شدن رودخانهها و کولاک برف در استانهای با هشدار سطح نارنجی در مابقی استانهای ذکر شده هم بهدلیل بارش برف و باران تردد جادهای با مشکلاتی همراه خواهد بود بویژه در راههای ارتباطی روستایی لذا از همه رانندگانی که قصد تردد بین شهری را دارند انتظار میرود حتماً ماشین خود را به وسایل زمستانی تجهیز کنند و حتماً زنجیر چرخ همراه خود داشته باشند. روز چهارشنبه استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، گیلان، زنجان، قزوین، کردستان، همدان، مرکزی، کرمانشاه، خوزستان، البرز، تهران، چهار محال و بختیاری و ایلام شاهد بارش برف و باران بودیم که بارش ها در استانهای زنجان، قزوین، کوهرنگ چهارمحال وبختیاری و همدان شدت بیشتری داشت. ضیاییان افزود: هر چند سامانهای که امروز فعال است فردا از کشور خارج میشود اما فردا(جمعه) سامانه بارشی جدیدی از شمال غرب و غرب وارد کشور میشود که تا تغییر فصل و ورود به زمستان در کشور فعال خواهد بود و این سامانه موجب کاهش 3 تا 5 درجهای دما در استانهای شمالی میشود. در روز جمعه بارشهای برف و باران قابل توجهی در استانهای شمال غرب کشور رخ خواهد داد. در این روز بارش برف سنگین را در استانهای اردبیل، زنجان، کردستان و استانهای دامنه البرز خواهیم داشت و دراستانهای خوزستان و بوشهر بازهم بارشهای سیلابی خواهیم داشت. امروز پنجشنبه با توجه به فعالیت سامانه بارشی و کاهش ترافیک در شهرهای صنعتی و بزرگ از شدت آلودگی این شهرها کاسته خواهد شد.
خوزستان در آماده باش کامل است
در همین حال «امید بن عباس» مدیر کل مدیریت بحران خوزستان به «ایران» گفت: بهدنبال صدور هشدار سطح نارنجی برای استان، همه فرمانداریها و نیروهای خدماتی امدادی خوزستان با تمام تجهیزات به حالت آماده باش درآمدهاند. ضمن اینکه روان آبهای استانهای لرستان و ایلام هم که برایشان هشدار نارنجی صادر شده همواره به خوزستان میآیند و با روان آب خوزستان تجمیع میشوند که ما آنها را نیز مدنظر باید داشته باشیم. وی خاطرنشان کرد: بهدنبال آبگرفتگی قبلی در خوزستان با تأکید استانداری همه فرمانداران مکلف شدند نقاط بحرانی شهرهای تحت نظر خود را سریعاً شناسایی و راهکارهای کوتاه مدت ارائه و عملیاتی کنند تا خدای ناکرده در صورت بارشهای مجدد شاهد اتفاقات ناگوار برای مردم نباشیم. از سوی دیگر سازمان آب و برق خوزستان با پایش مداوم روان آبها مکلف شده طغیان احتمالی رودخانهها را با سدها مدیریت کند. وی تأکید کرد: البته آبگرفتگی در شهرهای خوزستان و ورود آب به خانه بحثی جدا از سیلاب است که باید آنها را با راهکارهای کوتاه مدت و بلندمدت شهری مدیریت کنیم. بن عباس همچنین با اشاره به اینکه ارزیابی خسارت آبگرفتگی خوزستان تا پایان هفته نهایی میشود، خاطرنشان کرد: از هفته آینده پرداخت کمک بلاعوض و تسهیلات را به مردم خسارت دیده آغاز میکنیم. به گفته وی در جریان آبگرفتگی اخیر خوزستان حداقل باید 4 هزار واحد مسکونی تعمیر شود. مدیریت بحران خوزستان همچنین تأکید کرد: هر چند هیچ واحد مسکونی در جریان این آبگرفتگی نیاز به تخریب کامل ندارد اما از آنجایی که یکهزار واحد مسکونی در مناطق حاشیهای قرار داشتند که آب ورود کرده بود و سازه ناپایداری دارند با حمایت دولت مصوبه تخریب کامل این واحدها و نوسازی آنها را گرفتیم تا مشکل این واحدها به شکل اساسی حل شود.
تأمین بودجه اتصال ریلی بیرجند به مشهد
بیرجند - توسعه خطوط راهآهن شرق کشور در بلندمدت و در قالب پروژههای کوچکتر همچون اتصال مراکز استانها به شبکه ریلی کشور برنامهریزی شده است، با وجود بیخبری از این طرح کلان خبرهای خوشی از تأمین بودجه برای اتصال بیرجند به شبکه ریلی راه آهن شرق در خراسان رضوی به گوش میرسد.
براساس اعلام اداره کل راهآهن شرق، این منطقه ریلی در مجموع ۹۵۰ کیلومتر خط آهن شامل ۷۷۶ کیلومتر خط اصلی و دهها کیلومتر خطوط انشعابی و فرعی برای مصارف صنعتی و تجاری دارد و این راه آهن در سه استان خراسان رضوی، خراسان جنوبی و یزد گسترده شده است. این خط با ۳۹ ایستگاه باری و مسافری از ایستگاه کاشمر در جنوب مشهد آغاز و به ایستگاه جندق در استان یزد ختم میشود که در طول مسیر خود معادن، صنایع و کارخانجات مختلف و شهرستانهای بزرگ و کوچکی همچون تربتحیدریه، فیض آباد، گناباد، فردوس، بشرویه، طبس، خواف، رشتخوار، چمنآباد و سلامی را به هم متصل میکند. هفته گذشته راهآهن خواف - هرات به صورت رسمی به بهرهبرداری رسید و به نوعی در این منطقه ریلی از تربتحیدریه تا ایستگاه مرزی شمتیغ توسعه یافت و توسعه خطوط در این منطقه از خراسان رضوی به همین اخبار خلاصه نشد.
معاون ساخت و توسعه راهآهن در شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل جمهوری اسلامی ایران درخصوص توسعه خطوط ریلی در شرق کشور به ایرنا گفت: کریدور ریلی شرق کشور با دو طرح دارای ردیف بودجه در مجموع ۹۰۰ کیلومتر طول دارد. عباس خطیبی افزود: بخش نخست این طرح عظیم شامل راهآهن چابهار - زاهدان به طول ۶۲۸ کیلومتر است و هماکنون ۴۵ کیلومتر از عملیات ریلگذاری آن انجام شده و بقیه نیز در حال ساخت است. وی ادامه داد: طرح دوم به طول ۲۷۰ کیلومتر شامل خط آهن زاهدان - زابل - بیرجند - قاین - گناباد و اتصال به راهآهن بافق - مشهد در ایستگاه یونسی واقع در خراسان رضوی است و احداث آن نیازمند ۴۰ هزار میلیارد ریال اعتبار است. معاون ساخت و توسعه راهآهن در شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل جمهوری اسلامی ایران گفت: هماکنون از بخش شمالی این طرح از ایستگاه یونسی عملیات احداث خط تا گناباد به طول ۵۰ کیلومتر آغاز شده که ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی در بخش زیرسازی داشته است. وی افزود: در محدوده بیرجند نیز ۲۵ کیلومتر عملیات زیرسازی به سوی قاین تعریف شده که اجرای آن سال گذشته آغاز شد و اکنون کارگاههای شرکت پیمانکار مشغول فعالیت میباشند. خطیبی ادامه داد: صندوق توسعه ملی بودجهای برای ساخت راه آهن بیرجند - یونسی با مشارکت بخش خصوصی تصویب کرده است البته از طرفی به دنبال جذب برخی اعتبارات از بودجه عمومی برای این طرح هستیم. وی گفت: در حال حاضر شرکت پروژه تأسیس شده و اقدامات بعدی در خصوص مذاکره با بانک عامل جریان دارد و تخصیص نهایی بودجه گام بلندی برای راهآهن بیرجند - یونسی خواهد بود.
ایران زمین - کرسی نشینی سنت آشنای بسیاری از نقاط سردسیر در ایران است. از استانهای شمال غربی گرفته تا نقاط سردسیر در کرمان. اما این سنت شاید برای همدانیها آشناتر باشد. بهطوری که با وجود بخاریهای گازی و شوفاژ و... باز هم کرسی با پایههای محکم خود جای خود را در وسط خانه همدانیها حفظ کرده است.
«کرسی» ابزاری گرما بخش است که در شبهای یلدا جایگاهی برای گذراندن شب چله و دورهم نشینیهای خانوادگی محسوب میشود و از قدیم مورداستفاده مردم سرزمین همدان بوده است. امسال با سرد شدن زودهنگام هوا و خانه نشینی بیشتر مردم بهدلیل بیماری کرونا، مردم همدان بیشتر از سالهای قبل به کرسی نشینی روی آوردهاند تا در مصرف انرژی صرفهجویی کنند.
سازش 52 درصد پروندههای ارجاعی از محاکم در شورای حل اختلاف گلستان
گرگان - رئیس شورای حل اختلاف گلستان گفت: همکاری هرچه بیشتر روحانیون و متنفذان محلی مقدمات استفاده از پتانسیل و ظرفیت بالای شوراهای حل اختلاف در حل و فصل دعاوی و ایجاد مصالحه در سطح جامعه را هموارتر میکند.
احمدجعفری، گفت: از ابتدای سالجاری بیش از 38 هزار و 700 پرونده از محاکم و دادسراهای سراسر استان به شعب ویژه صلح شورای حل اختلاف ارجاع شد.
جعفری افزود: امسال 52 درصد پروندههای ارجاع شده از دادگستریها و دادسراها به شعب صلح با پادرمیانی اعضا و میانجیگری بزرگان و متنفذان محلی با سازش ختم به خیر شد.
رئیس شورای حل اختلاف گلستان ضمن اشاره به فعالیت 45 شعبه ویژه صلح در سراسر استان، گفت: شعب ویژه صلح به هیچ عنوان رأی صادر نمیکنند و در جهت برقراری صلح و اصلاح ذات البین تلاش میکنند. جعفری با اشاره به پتانسیل و ظرفیت بالای شوراهای حل اختلاف در حل و فصل دعاوی و ایجاد مصالحه در سطح جامعه خواستار همکاری هر چه بیشتر روحانیون و معتمدان محلی با این نهاد مردمی شدند.
ثبت دو اثر تاریخی سیستان و بلوچستان در فهرست آثار ملی ایران
زاهدان - نقوش صخرهای میل خاش و نقوش صخرهای گورکتان نیکشهر در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سیستان و بلوچستان گفت: این آثار فرهنگی تاریخی شامل نقوش صخرهای میل خاش و نقوش صخرهای گورکتان نیکشهر است که خردادماه امسال در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. علیرضا جلالزایی افزود:مراتب ثبت ۲ اثر تاریخی پس از تشریفات قانونی این هفته توسط وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به استاندار این استان ابلاغ شد. وی افزود: نقوش صخرهای میل خاش واقع در شهرستان خاش با شماره ۳۲۴۰۹ و نقوش صخرهای گورکتان نیکشهر با شماره ۳۲۴۰۵ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیدهاند. وی بیان کرد: ۱۵پرونده ثبت آثار غیرمنقول و ۱۱پرونده ثبتی آثار منقول سیستان و بلوچستان نیز تهیه و آماده ارسال به دفتر ثبت آثار ملی کشور است. جلالزایی همچنین به مرمت ۲۶ اثر منقول در موزه منطقهای جنوب شرق اشاره کرد و گفت: این آثار شامل سکههای دوره ساسانی متعلق به محوطه تیس چابهار بوده که پروندههای مرمت این آثار به اداره کل موزههای کشور ارسال شده است. وی افزود: این اشیا در سال۸۰ حین عملیات جادهسازی کشف و به موزه منطقهای جنوب شرق در زاهدان انتقال داده شده است.
عبور راهآهن از تپهحصار مانعی بر سر راه ثبت جهانی اثر
سمنان - مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سمنان گفت: طرحهای مطالعاتی و مکاتبههای لازم برای برداشتن خط ریل راهآهن از محوطه تپهحصار دامغان در سطح کشوری، بهعنوان گامی در ثبت جهانی آن پایان یافت.
مهدی جمال در بازدید از مجموعه تپه حصار دامغان افزود: عبور ریل راهآهن از محوطه مجموعه تاریخی تپه حصار یکی از موانع اصلی برای ثبت جهانی این محوطه تاریخی است.وی افزود: مکاتبههای بسیاری نیز با وزیر راه و شهرسازی در این زمینه انجام شده است.
جمال با اشاره به اینکه مجموعه تپهحصار از شاخصهای گردشگری خوبی برخوردار است و یکی از مقصدهای مهم گردشگری استان به شمار میرود، تأکید کرد: تپه حصار برای معرفی و بهتر دیده شدن، علاوه بر اعتبارهای ملی میراث، به اعتبار استانی سالانه نیاز دارد.
وی ادامه داد: امسال ۲۰ میلیارد ریال اعتبار ملی به طرح ساماندهی محوطه تاریخی و هفت هزارساله تپهحصار دامغان اختصاص یافت، در حالی که هیچ مبلغی از سوی استان برای این بنا در نظر گرفته نشد.
او بیان کرد: حضور اشمیت، یکی از بزرگترین باستانشناسان جهان در این مکان در گذشته، گواه خوبی بر ارزش بینظیر این تپه است و همه باید برای حفظ، تأمین زیرساختها و معرفی این بنا به میراث فرهنگی کمک کنند. مدیر کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان سمنان تصریح کرد: همانگونه که در ستاد خدمات سفر، ۴۲ دستگاه با میراث فرهنگی همکاری دارند، بدون شک در حفظ بناهای تاریخی نیز میراثفرهنگی به کمک همه استان و همه دستگاههای اجرایی نیاز دارد. تپهحصار دامغان در ردیف پنج تپه عصر آهن دنیا قرار دارد و در حاشیه جنوبی شهر دامغان واقع است. این تپه باستانی یکی از مهمترین محوطههای دوران پیش از تاریخ در فلات ایران محسوب میشود. قدمت این محوطه باستانی به هفت هزار و ۵۰۰ سال قبل بازمیگردد و سه دوره اصلی فرهنگی از اواخر نوسنگی تا پایان عصر مفرغ را در خود نهان دارد. تپهحصار دامغان در سال ۱۳۱۰ به شماره ۴۰ در فهرست آثار ملی ثبت شد.
استان اصفهان رتبه نخست تولید ماهیان زینتی در کشور
اصفهان - استان اصفهان با تولید بیش از ۶۷ میلیون قطعه ماهی زینتی جایگاه نخست تولید این گونه ماهیان را در کشور دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان در بازدید از تنها مزرعه پرورش ماهیان خاویاری با اشاره به تولید بیش از ۶۷ میلیون قطعه ماهی زینتی شامل ۱۲۰ گونه زندهزا و تخمگذار در استان افزود: بیش از ۴۰ میلیون قطعه از این ماهیان در کاشان تولید میشود. رضا عباسی افزود: از ابتدای سال تاکنون بیش از ۲۰ محموله، ۶۰۰ هزار قطعه ماهی زینتی شامل انواع سیکلیدهای تکساز، ماکروهای زرد و آبی، اسکار و انواع دیگر از این گونه، انواع تترا، گلدفیشها و کوی فیش به کشورهای ترکیه و عراق و اروپا ارسال شده است. وی ابراز امیدوای کرد با حمایت مسئولان و تقویت و ایجاد زنجیره تولید و با راهاندازی شهرک ماهیان زینتی کاشان، جایگاه صادرات ماهیان زینتی در استان اصفهان ارتقا یافته و در آمار سالانه فائو قرار گیرد و عددی در حال رشد در جدول و منحنی صادرکنندگان مشاهده شود.
جوجه یک روزه نژاد سلامت پس از ۱۸ سال در کشور تولید شد
مشهد- جوجه یک روزه نژاد مرغ سلامت پس از ۱۸ سال در یک واحد تولید مرغ مادر در چناران تولید و روز گذشته نخستین محموله از این جوجههای یک روزه به مرغداریهای خراسان رضوی تحویل شد.
به گزارش ایرنا، مدیر اداری و پشتیبانی شرکت زنجیره یکپارچه مرغ مادر دیزباد گفت: آذرماه سال گذشته با توجه به بیانات رهبر معظم انقلاب مبنی بر خودکفایی در تولید محصولات دام و طیور فرآیند تولید جوجه یک روزه نژاد اصلاح شده با سرمایهگذاری ۵۰۰ میلیارد ریالی در این مرکز آغاز شد.
احمد وکیلی افزود: فرآیند تولید جوجه یک روزه با نژاد اصلاح شده، آذرماه پارسال ابتدا با تولید جوجه از گله اجداد شروع شد و پس از آن مرحله تولید آن در گله مرغ مادر ادامه یافت که طی این مدت درنهایت تولید جوجه یک روزه نژاد سلامت وارد بازار شد. وی ادامه داد: در حال حاضر در ماه نخست بیش از ۵۰۰ هزار قطعه جوجه یک روزه به مرغداریها ارسال میشود و پیشبینی میشود این رقم تا ماه دوازدهم به حدود هفت میلیون قطعه برسد. با توجه به کاهش تولید مرغ گوشتی در استان خراسان رضوی، پیشبینی میشود نیاز استان به جوجه یک روزه در هشت دوره ۴۵ روزه و با تولید ۴۰ میلیون قطعه تأمین شود.