امروز اولین روز اجرای سیوششمین جشنواره موسیقی فجر است. این دوره با اعلام ستاد برگزاری جشنواره تمامی اجراها ضبط و به شکل برخط (آنلاین) پخش خواهد شد. هرچند که اجرای آنلاین چه در جشنوارههای هنری و چه در اجراهای هنری جدید نیست اما این دوره همه اجراها به شکل رایگان برگزار میشود تا دسترسی برای همه مخاطبان امکانپذیر باشد. این اجراها از طریق سایتهای جشنواره موسیقی فجر(fajrmusicfestival.com)، انجمن موسیقی ایران(nay.ir) و تیوال (tiwall.com) پخش خواهند شد.
ساعت 17؛ ایستَم موسیقی نواحی کرمانجی
گروه هنرهای آیینی ایستَم با هدف احیای مراسم آیینی کردهای کرمانج، بر زندهنگهداشتن فرهنگ بومی و آداب و رسوم این قوم تأسیس شد. این گروه در طول بیست سال فعالیت هنری خود در بسیاری از جشنوارههای داخلی و خارجی حضور داشته است. شاهین علیزاده: رهبر گروه و نوازنده دایره و مهرداد باغچقی نوازنده قُشمه از هنرمندان حاضر در این گروه هستند.
ساعت 18.30؛ سویت برای قیچک و قانون و کوئینتت زهی رسپینا
کوراتت زهى رِسپینا به سرپرستی بهزاد عبدی در سال ١٣٩٥ فعالیت خود را با هدف ایجاد فرهنگ شنیدارى جدیدی از طریق اجراى آثار کمتر اجراشده در ایران با رویکردى نو در انتخاب آثار موسیقى آغاز کرد. رسپینا تا به امروز، رپرتوارى از آهنگسازان بزرگ و مهم غربی و ایرانی را بهروی صحنه برده است.در این گروه شیما شاه محمدی (کمانچه و قیچک)، صدا صدیفی (قانون)، آرش اسدنژاد و آرمین قضاوتی (ویلن)، دانیال جورابچی (ویلا)، ارسلان علیزاده (ویلنسل) و پورنگ پورشیرازی (کنترباس) همکاری دارند.
ساعت 20؛ دوئت ویلا مادلنا(اتریش)
نیکولا زاریچ، نوازنده آکاردئون، به شیوه نوازندگی پُرشور و هنرمندانهاش شهره است و فرانز اوبرتالر، نوازنده زبردست و پرتجربه کلارینت و ساکسیفون را به تنوع آهنگسازی و ظرافتهای نوازندگیاش میشناسند.
موسیقی این گروه، حال و هوایش کاملاً متأثر از محله کولینشینان برزیلی و اجتماعی چندفرهنگی است. اجرای دوئت ویلا مادلنا(اتریش) بهصورت اختصاصی برای سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر ضبط شده است.
ساعت 21.30 کوارتت زهی نَماد
کوارتت زهی «نماد»، بهسرپرستی ستاره بهشتی (عضو هیأت علمی دانشگاه تهران) ویلن و با همراهی مازیار ظهیرالدینی: ویلن/ بابک کوهستانی: ویلن/ نوید حمیدی: ویلنسل در زمینه موسیقی کلاسیک فعالیت میکند. هدف اصلی فعالیتهای حرفهای این گروه ارائه برنامهای در سطح یک آنسامبلِ تأثیرگذار در کشور است.
ساعت 23، گروه ژاو
گروه ژاو به سرپرستی سیاوش کامکار در سال ۱۳۹۰ بهمنظور اجرای آثاری در زمینه موسیقی ملی ایرانی تأسیس شد. نخستین اجرای رسمی این گروه در آبان ماه ۱۳۹۱، با اجرای آثاری از بیگجهخانی، ورزنده و پشنگ کامکار در دستگاه شوربه آهنگسازی سیاوش کامکار به روی صحنه رفت. این گروه علاوه بر انتشار آلبوم «رو» در مرکز فرهنگی Alibijaz واقع در منطقه پیکاردی کشور فرانسه به اجرای برنامه پرداخته است. نوید نوروزی (خواننده)، امیرناصر رنجبر(کمانچه و آهنگساز)، پارسا شرافتی (کمانچه)، صابر محمدی (کمانچه آلتو)، سامرند فقیهزاده (ویونسل)، شادی رحمانی (سنتور) محمدجواد محمدشاهی و نیریز کامکار (تار)، مرتضی مؤمنیان (تمبک)، احسان امامی و امیررضا نصیری (عود)، اعضای گروه موسیقی «ژاو» هستند.
بهپیشواز مراسم معروف سینمایی گلدن گلوب
حاکمیت ابهام در سال کرونا زده
وصال روحانی
خبرنگار
هفتادوهشتمین دوره جوایز سینمایی گلدن گلوب که پساز اسکار، بهترین و تبلیغاتیترین جوایز اینهنر بهحساب میآید، یکشنبه شب 10 اسفند به وقت امریکا و صبح دوشنبه 11 اسفند بهوقت ایران در تالار بورلی هیلتون در ایالت کالیفرنیای امریکا و عمارت موسوم به «اتاق رنگینکمان» در محله منهتن نیویورک به میزبانی تینافی و ایمی پولر دو بازیگر زن امریکا برگزار میشود. حسن و دلیل انتخاب دو محل برای برگزاری آیین پایانی جلوگیری از سفر گسترده نیویورکیها به کالیفرنیا است، چرا که پیش از این مراسم در یک محل برپا میشد.
تاریخ مورد بحث هم به معنای اعمال 50 روز تأخیر در برگزاری اینمراسم نسبت به تاریخ معمول است و این فرآیند طبعاً محصول بسط عوارض بیماری کرونا در سطح جهان و پخش بسیار محدود فیلمهای کاندیدا و سهم اندک اهدا شده به هنرمندان برتر سال در 15 ماه اخیر است و بواقع این فیلمها یا اصلاً اکران عمومی نداشته و بهصورت آنلاین و اختصاصی در اختیار رأیدهندگان گذاشته شده یا فقط بهصورت اشانتیون و به مدت حداکثر 10 روز در سطح 2 تا 4 شهر کلیدی امریکا به نمایش درآمدهاند تا صلاحیت حضور در رقابت گلدن گلوب را بهدست بیاورند.
در رقابت با اسکار
گلدن گلوب جوایزی است که هر ساله توسط اتحادیه نشریات خارجی مستقر در امریکا به بهترینهای سینما اهدا میشود و وجه تفکیک و امتیازش بر اسکار این است که اولاً مدیوم تلویزیون را هم در بر میگیرد و ثانیاً به دو شاخه درام و کمدی تقسیم میشود و به هریک از آنها جوایزی مختص خود آنها را اهدا میکند. این در حالی است که اسکار با ادغام این دو ژانر جوایزش را به آثار و هنرمندانی اعطا میکند که در مجموع نگرشها و رویکردهای مختلف بهترین شناخته شده باشند و به تبع آن فتح این مجسمههای طلایی با عمر بیش از 90 سال سختتر از تصاحب گلوبها است.
دو برنده قطعی
در روز چهارشنبه 15 بهمن بود که اسامی کاندیداهای «گلوب 2020» (و به روایتی «گلوب 2021») در مراسمی کوتاه اعلام شد و در همان روز دو برنده قطعی و پیشاپیش این جوایز که بواقع دریافت کننده جوایز خدمات تمام عمر محسوب میشوند، معرفی شدند. یکی از آنها جین فاندا هنرپیشه زن مسن امریکایی است که جایزه موسوم به سیسیل بیدومیل را خواهد گرفت و دیگری نورمن لیر که به او جایزه کارول برنت را خواهند داد. دومیل کارگردانی افسانهای و متعلق به دهههای 1910، 1920 و 1930 است و برنت نیز یک هنرپیشه زن مطرح دهههای 1970 و 1980 که اضافه بر هنر هفتم در مدیوم تلویزیون هم درخشید.
پیشتازها و رکوردداران
با اعلام نامزدهای دریافت «گلوب2021» مشخص شد که «منک» فیلمی پیرامون هرمان جی منکیهویچ سناریست مشهور دهههای 1930 تا 1960 و خالق شماری از آثار کلاسیک هنر هفتم با جمعآوری شش کاندیدایی، بیشترین نامزدی را در میان فیلمهای سینمایی امسال بهخود اختصاص داده و رتبه دوم جدول کاندیداها با 5 نامزدی به فیلم «محاکمه شیکاگو» رسیده است. سه فیلم «پدر»، «سرزمین نوماد» (نومادلند) و «زن جوان آیندهدار» (یا «زن جوان نویدبخش») نیز هر کدام با چهار کاندیدایی سال موفقی را سپری کرده و نظر موافق کارشناسان و مردم را جلب کردهاند. در مدیوم تلویزیونی نیز سریال «تاج» (Crown) با شش کاندیدایی پیشتاز شده و مجموعه «Schitts Creek» با پنج نامزدی در رده دوم نامزدهای جوایز گلوب امسال قرار گرفته است.
بورات؛ پیشتاز احتمالی غیر دراماتیکها
فقط با اجرا و پایان مراسم اهدای جوایز امسال و پخش تلویزیونی آن توسط شبکه NBC است که مشخص میشود مهمترین گلوبها به چه کسانی تعلق میگیرد اما از حالا مشخص است که در یک سال متوسط و فاقد چند و حتی یک فیلم فوقالعاده و در ایامی که فیلمها به سبب محدودیتهای کرونایی بسیار کم دیده شدهاند، پیشبینی نام فاتحان بسیار سخت است و در اکثر شاخهها ابهام حکم میراند. در شاخه بهترین فیلم دراماتیک سال «منک» با کارگردانی دیوید فینچر معروف یک مدعی جدی است اما «نومادلند» که ساخته چلوژائو شرق آسیایی تبار است و «پدر» که سناریوی آن را فلوریان زیلر و کریستوفر همپتون به اتفاق نوشتهاند، نیز از اقبال قابل توجهی برخوردارند. انتخاب از میان پنج فیلم نامزد جایزه گلوب برترین کار غیر دراماتیک سال نیز اقدامی عبث مینماید زیرا ادامهای بر فیلم مشهور کمدی «بورات» که در دهه 2000 اکران شد، «همیلتون» و پالم «اسپرینگز» برتری محسوسی بر یکدیگر ندارند و این شالم «The Prom» نیز میشود که بازیگر نقش اصلی آن- جیمز کوردن- کاندیدای بهترین بازیگر «موزیکال یا کمدی» سال نیز شده است. با این حال نیویورک تایمز پیشبینی کرده است که ورسیون تازه «بورات» با بازی ساشا بارون کوهن و ماریا باکالووا در نقش اصلی در نهایت گولدن گلوب این رده را به خود اختصاص خواهد داد.
جنگ دو بریتانیایی مسن در قسمت دراماتیک
در میان بهترین بازیگران دراماتیک سال نیز بهنامهای قدیمی و آشنای آنتونی هاپکینز و گری اولدمن میرسیم که این دو بریتانیایی به ترتیب برای فیلمهای «پدر» و «منک» نامزد شدهاند و بهنظر میرسد که بختشان برای تصاحب گلوب این رده بیشتر از سه کاندیدای دیگر باشد که یکیشان چادویک بوسمن سیاهپوست و امریکایی است که در فیلم خبرساز و تحسین شده «Ma Rainys Black Bottom» ایفای نقش کرده است. طاهر رحیم عرب تبار نیز برای بازی در فیلم «موریتانیایی» از کاندیداهای این قسمت است و این نشان از خودنمایی هنرپیشههای تازه کار در هالیوود دارد که در سالهای غیر کرونایی و عادی فرصتی به اندازه امسال برای دیده شدن و بردن جوایز نداشتند. در میان زنان نقشهای دراماتیک هم ویولادیویس برنده یک جایزه اسکار به خاطر فیلم «Ma Rainys» نامزد شده و رقبای بزرگ او ونه ساکربی تازه مطرح شده برای فیلم «قطعات یک زن» و فرانسیس مک دورماند دارنده مسن دو جایزه اسکار برای «نومادلند» هستند. ناگفته نماند که در میان نامزدهای بهترین هنرپیشه زن غیر دراماتیک اسامی کیت هارسون و میشل فایفر پر سابقه در کنار آنیا تیلور جوی جوان هم آمده است و روزامدند پایک هم برای فیلم «من اهمیت زیادی میدهم» رقیب پایاپایی برای آنها است.
تک مرد دو کاندیدایی
اگر بحث بازیگران نقش دوم هم به میان آید، شاید جالبترین نکته کاندیدا شدن ساشا بارون کوهن برای بازی در «محاکمه شیکاگو» باشد که سبب شده او برای نمایش خوبش در «بورات» بهطور همزمان کاندیدای گلوب در هر دو شاخه نقش اصلی و نقش مکمل مردان شود. در میان زنان نقش مکمل نیز به کهنه کارانی مثل گلن کلوز و جودی فاستر برخورد میکنیم که اولی برای فیلم «Hillibklly Elegg» و دومی برای «موریتانیایی» کاندیدای «گلوب2021» شدهاند. جوایزی که همواره نشان دادهاند فاتحان اسکار همان سال چه کسانی خواهند بود زیرا آمار میگویند در 70 درصد اوقات همانهایی اسکارها را تصاحب کردهاند که ابتدا در رقابت گولدن گلوب به موفقیت رسیدهاند. این در حالی است که اسکار نیز امسال در قیاس با همیشه با تأخیری دو ماهه اهدا خواهد شد تا فرصت بررسی آکادمی علوم سینمایی و هنرهای تصویری برای تشخیص بهترینهای سال بیشتر شود و تأخیرها و سپس شتابهای مرتبط با قضایای کرونا و پخش ناهمگون و اندک فیلمها و شائبههای حاصله، جوایز را به دست کسانی نرساند که واقعاً سزاوار آن نبودهاند. این در حالی است که آکادمی مذکور در تعیین کاندیداهای اسکار امسال با همان مشکلات و ابهامهایی مواجه شده که مجریان گلوب هم آن را بشدت لمس و تجربه کردهاند.
چراغ روشن تماشاخانههای خصوصی و دولتی با رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی
رود تئاتر جریان دارد
محسن بوالحسنی
خبرنگار
بعد از به اتمام رسیدن جشنواره تئاتر فجر امسال و معرفی برگزیدگان بخشهای مختلف، دنیای نمایش باز در مسیر و ریل حرکت قرار گرفته و در تماشاخانههای خصوصی و غیرخصوصی این روزها آثاری از کارگردانهای مختلف روی صحنه میرود و اهل تئاتر با رعایت پروتکلهای بهداشتی مخاطبان این اجراها هستند.
بهعنوان نمونه نمایش های «گرگاسها» به کارگردانی حمیدرضا نعیمی در تالار اصلی تئاتر شهر و نمایش «ایوب خان» به کارگردانی امیر دژاکام در تالار چهارسو و «یاماها» به کارگردانی کهبد تاراج در تالار قشقایی و «برونسی» به کارگردانی مرتضی شاهکرم در تالار سایه این مجموعه پذیرای مخاطبان هستند.
در سالنها و تماشاخانهای خصوصی نیز تکاپو، اگر چه نه مثل سالهای گذشته اما وجود دارد و جای امیدواری است که جانی که جشنواره تئاتر فجر به تئاتر بخشید، خون تازهای در رگهای نمایش باشد که یکسالی میشد رنگ و بو و آن شور و حالهای همیشه را به دلیل کرونا نداشت.
تالار مولوی هم کار خود را با سه نمایش «غرب حقیقی»، «حاد» و «زندگی در لانگ شات یا مرگ در کلوز آپ» از سر گرفت. یکی از این نمایشها، «غرب حقیقی» نوشته سم شپارد است که از دیروز ساعت 18 به کارگردانی امید سعیدپور و تهیهکنندگی پرویز پرستویی روی صحنه سالن اصلی مرکز تئاتر مولوی رفت. همزمان با این نمایش و در ساعت 17 دیروز در سالن کوچک همین تالار مولوی هم نمایش «زندگی در لانگ شات یا مرگ در کلوز آپ» به نویسندگی محمدرضا مالکی و جواد خورشا و با کارگردانی محمدرضا مالکی در سالن کوچک تالار مولوی روی صحنه رفت. دیروز و از ساعت 19 در تالار مولوی نمایش دیگری، در سالن کوچک مجموعه فارابی روی صحنه رفت به نام «حاد» به نویسندگی علیرضا اجلی و کارگردانی ابراهیم عبدی که در این نمایش نیز نغمه طوسی، مصطفی عطری و محمدرضا آریان به عنوان بازیگر حضور دارند. همان طور که گفته شد تمامی نمایشهایی که این روزها در تماشاخانههای مختلف، روی صحنه میروند با رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی میزبان مخاطبان هستند و از نمونه نمایشهایی که در سالنها و تماشاخانه های خصوصی میزبان علاقه مندان هستند نیز میتوان به نمایش «کالبد شکافی یک ذهن» به کارگردانی امید افشاری اشاره کرد که ساعت 18:30 هر روز در تالار پردیس شهرزاد روی صحنه میرود و اجرای آن تا سوم اسفند ادامه خواهد داشت. «برگشتن افتخارآمیز مردان جنگی» هم نام نمایشی است به کارگردانی حسین شهبازی و نویسندگی شهرام احمدزاده که این روزها در دو سانس، 18:30 و 19 در خانه هنرمندان، سالن استاد انتظامی روی صحنه میرود و تهیهکننده آن امیر دژاکام است. این نمایش که از حضور بازیگرانی همچون ابوالفضل جمشیدی، حامد پورمحمد، عارف عباسی، علی یعقوبی، بهار پوزشپور، ناصر عزتی، آیدا سرمست، سید جواد آیت و حیدر رحمت اللهی بهره میبرد بر اساس نمایشنامه «بیرون، پشت در» اثر ولفگانگ بورشرت نوشته شده و قصهای را سه سال بعد از جنگ جهانی دوم در شهر هامبورگ آلمان روایت میکند.
سید مجتبی حسینی برای سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر پیام داد. معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرد : در این دوره، «جایزه باربد»، فرصت داوری و انتخاب آلبومهای منتشره موسیقی و «جایزه ترانه» تأکیدی بر این توان موسیقایی و ترتیب وضعیت و تربیت ترانهسرایان خواهد بود. امید میرود به مشورت استادان و کارشناسان و هنرمندان و در همراهی همکارانم، چشمداشتها و چراییها و چگونگیهای جشنواره بررسی گردد و رهیافتها و راهکارهای شایستهای، در جهت معرفی سرمایه ثمین موسیقی کشور، تمهید شود.
قادرآشنا، مدیرکل هنرهای نمایشی ابراز امیدواری کرد با توجه به همکاری شهرداری و میراث فرهنگی، حصارکشی مجموعه تئاتر شهر تا پایان سال جاری انجام شود./مهر
آثار راهیافته به مرحله دوم داوری سی و هشتمین جایزه «کتاب سال جمهوری اسلامی ایران» در گروه هنر معرفی شدند./ایسنا
بیش از ۱۰ هزار صفحه از دستنوشتههای متعلق به «کنزابورو اوئه» نویسنده ژاپنی برنده نوبل به دانشکده ادبیات دانشگاه توکیو منتقل شد./ایسنا
کتاب جدید رضا داوری اردکانی درباره کرونا و با عنوان «کرونا بلایی طبیعی یا تاریخی» راهی بازار کتاب شده است./ایسنا
«پرندههایی که پرنده نیستند» عنوان نمایشگاه آثار مجسمه آرزو آزادی (اکرم السادات شرق آزادی) است که روز پنجشنبه ۳۰ بهمن ماه در گالری هفت ثمر افتتاح میشود و از روز اول اسفند برای عموم بازدید خواهد داشت./مهر
ترانه «آی آدما» سروده مهرداد محمدپور و با اجرای خود او منتشر شد./ایلنا
سومین جشنواره موسیقی کلاسیک ایرانی به دبیری امیر مردانه، با همراهی دفتر موسیقی و اداره ارشاد استان بوشهر از ۱۲ تا ۱۵ اسفندماه برگزار خواهد شد./ایلنا
مرید البرغوثی، شاعر و رماننویس شناختهشده فلسطینی در 77 سالگی از دنیا رفت./ایبنا
آیین اختتامیه هفتمین جشنواره تقدیر از مروجان کتابخوانی کشور، یکشنبه (3 اسفندماه) ساعت 19 به صورت مجازی از آپارات، اینستاگرام و سایت شبکه ترویج کتابخوانی کشور برگزار خواهد شد./ایبنا
ساخت «مأموریت غیرممکن» برای تام کروز دارد به کاری غیرممکن در دوران کرونا بدل میشود و ادامه فیلمبرداری آن دوباره متوقف شد./مهر
در جدیدترین مصوبات جلسه شورای پروانه ساخت سینمایی، شش فیلم پروانه ساخت گرفتند./ایرنا
فیلم سینمایی «مکالمات» به کارگردانی رضا رزم از ۲۹ بهمن اکران خود را در سینماهای «هنر و تجربه» آغاز میکند./ایرنا
مسترکلاسهای رهبری ارکستر که توسط بنیاد فرهنگی هنری رودکی و با هدف کشف و پرورش استعدادهای درخشان هنری، در مرکز آموزش در حال برگزاری است، از ۱۸ بهمن آغاز شده و تا اواخر اسفند ادامه خواهد داشت./ روابط عمومی بنیاد رودکی
دستنوشتهها و بخشی از کتابخانه شخصی محمود شهابی خراسانی، فقیه، حقوقدان و استاد ممتاز دانشگاه تهران در گنجینه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نگهداری میشود./ایلنا
خیز جشنواره جهانی فیلم فجر برای خرداد 1400
گروه فرهنگی/ جشنواره جهانی فیلم فجر تنها رویداد سینمایی کشور است که با شیوع کرونا، یک سال به تعویق افتاد. در حالی که از مهرماه سال گذشته تکلیف جایگزین رضا میرکریمی مشخص و محمدمهدی عسگرپور بهعنوان دبیر سی و هشتمین جشنواره جهانی فیلم فجر منصوب شد و حتی کم و کیف بخشهای مختلف جشنواره و ارزیابی فیلمهای متقاضی حضور در جشنواره اسفندماه سال گذشته انجام شده بود اما برگزارکنندگان جشنواره صلاح دیدند به پیروی از تصمیم درست دیگر جشنوارههای جهانی، این دوره از جشنواره را به زمانی غیر از آنچه در تقویم جشنوارهها ثبت شده، موکول کنند. اسفند 98 و در بررسیهای اولیه قرار شد سیوهشتمین جشنواره فیلم فجر به جای پایان فروردین ۹۹ در نیمه دوم خرداد برگزار شود. با وجود امکان برگزاری نیمه مجازی این جشنواره و انتخاب فیلمهای بخشهای مختلف اما روند شیوع بیماری به گونهای پیش رفت که تصمیم نهایی برگزارکنندگان جشنواره لغو این رویداد در سال 99 و اجرای آن در سال 1400 شد. در همان زمان محمدمهدی عسگرپور از جابهجایی همیشگی زمان برگزاری جشنواره خبر داد و اعلام کرد از این به بعد جشنواره جهانی فیلم فجر در خردادماه برگزار خواهد شد تا علاوه بر ماه رمضان، دغدغه جدیتر یعنی همزمانی با دیگر جشنوارههای جهانی هم مرتفع شود. روز گذشته دبیرخانه جشنواره جهانی فیلم فجر فراخوان سی و هشتمین دوره این رویداد سینمایی را منتشر کرد. طبق اطلاعات درج شده در این فراخوان، این دوره از جشنواره از ۵ تا 12 خرداد در تهران برگزار میشود. جشنواره جهانی شیوه برگزاری ترکیبی (فیزیکی – مجازی) را برای این دوره انتخاب کرده است. نمایش فیلمهای جشنواره به شکل فیزیکی و بازار فیلم به شکل مجازی برگزار خواهد شد. در چارچوب مقررات منتشره، مدت ثبتنام فیلمهای متقاضی شرکت در این رویداد سینمایی در درگاه اینترنتی جشنواره از ۲۷ بهمن تا ۲۵ اسفند ۱۳۹۹ قید شده است. همچنین صاحبان آثار تا روز ۲۷ اسفندماه سالجاری مهلت دارند نسخه فیزیکی فیلم خود را به دفتر جشنواره تحویل دهند. آن طور که در فراخون جشنواره آمده این رقابت سینمایی در بخشهای اصلی و جانبی برگزار خواهد شد و فیلمهایی که مراحل تولید را در سالهای ۲۱-۲۰۲۰ میلادی به پایان برده باشند، امکان حضور در بخشهای رقابتی اصلی شامل سینمای سعادت (مسابقه بینالملل) و جلوهگاه شرق (سینمای کشورهای آسیایی و اسلامی) را خواهند داشت. بخشهای غیررقابتی یعنی جام جهان نما یا جشنواره جشنوارهها و مستند زیر ذرهبین در کنار نمایشهای ویژه، مروری بر ژانرهای معاصر، شاخههای زیتون (دریچهای به تحولات روز جهان اسلام)، مروری بر آثار سینمای سایر کشورها و بخش جذاب نمایش فیلمهای کلاسیک مرمت شده در کنار همایشها، کارگاههای آموزشی و بزرگداشتها از دیگر بخشهای جنبی سیوهشتمین جشنواره جهانی فیلم فجر است.