چهرهآرایی روستاهای البرز با اجرای طرحهای هادی
ایران واشقانی
خبرنگار
استان البرز ۲۸۸ روستا دارد که ۲۶۲ روستای آنها بالای ۲۰ خانوار بوده و در مجموع جمعیت روستایی البرز حدود ۱۶۰ هزار نفر است. نمای زیبای بازسازی شده روستاهای البرز با اجرای طرح هادی جلوه خاصی به اصالت و قدمت مناطقی بخشیده است که تاریخ مردم این سرزمین را به تصویر میکشند.
بازسازی مسکن روستایی در کنار آسفالت، سنگفرش، جدولکشی و زیباسازی معابرعمومی روستاهای البرز نه تنها موجب مقاومسازی بناهایی است که بوی کهنگی و فرسودگی دارند که امید را در دل مردمی میرویاند که با سادگی و صفای وجودشان، هویت ایرانی و سنتهای گذشتگان را حفظ کردهاند.
بخش عمدهای از روستاهای البرز در جایگاه شایسته گردشگری قرار گرفتهاند تا این روزها که دود و آهن و سرعت، فضاهای شهری را در هم پیچیده و نگرانی و آشفتگی جای آرامش و قرار را گرفته است، پناه جان و روان گردشگران خسته باشد.
هرچند تلاش روستائیان در بهبود وضعیت زادگاه و موطن خود، شایسته تقدیر است، اما نمیتوان در این مسیر تلاشهای بنیاد مسکن استان البرز را نادیده گرفت.
روستای تالیان شهرستان ساوجبلاغ یکی از زیباترین روستاهایی است که پس از بازسازی توسط بنیاد مسکن استان البرز، هدف گردشگری قرار گرفته است. روستایی با معابر سنگفرش شده و درخت چنار 700 سالهای که جان میدهد به خشتهای گلی و چتر میشود بر 77 خانه روستایی و مردمش.
در روستای نجم آباد شهرستان نظرآباد نیز حدود ۱۴۵ واحد مسکونی نیازمند مقاومسازی است که ۵۵ واحد مسکونی از محل تسهیلات بنیاد مسکن نوسازی و مقاومسازی شده و بخشی از واحدهای مسکونی منطقه نیز با معماری زیبا ساخته شده و دارای استحکام بنا هستند. این روستا که زادگاه آیتالله شیخ هادی نجمآبادی از چهرههای شناخته شده و تأثیرگذار پیشا مشروطه و پروفسور حسین نجمآبادی متخصص علم ژنتیک ایران است، ۶ هزار نفر جمعیت دارد. در اجرای طرح هادی، ۲۰ هزار متر مربع معبر نجمآباد آسفالت شده و با مقاومسازی خانهها و جدولکشی و پیادهروسازی روستا رضایتمندی اهالی و شکرانه حال و روزشان، در استقبال گرم از خبرنگاران دیده میشود.
منطقه عشایری گلدره در شهرستان نظرآباد که دارای ۳۰ خانوار عشایری و جمعیتی حدود ۱۵۰ نفر است، حال و هوای متفاوتی دارد. پرورش شتر و دامداری در کنار خانههای کپری و کاهگلی نا ایمن و نداشتن راه به اتوبان غدیر، موجب شده محرومیت شدیدی گریبانگیر اهالی باشد. نداشتن امکانات بهداشتی و رفاهی این روستا قابل توصیف نیست، اما ساخت واحدهای مسکونی مقاوم با امکانات مناسب میتواند فصلی تازه برای گذر از زندگی ایلی و عشایری باشد. چهار کیلومتری جاده خاکی برای رسیدن به راه اصلی، بزرگترین مشکل اصلی این دامداران است. اما سالاری مدیر بنیاد مسکن نظرآباد میگوید که آسفالت و بهسازی مسیر بزودی اجرایی میشود.
روستای ۱۳۰ خانواری خرمآباد متفاوتتر از روستاهای دیگر است و چهار میلیارد تومان برای بهسازی معابر روستای خرم آباد هزینه شده است. در این روستا آنچه کام مردم را تلخ میکند، زندگی دردآور خانواده سه معلول در فقر مطلق و تنگدستی شدید است که چشم امید به مسئولان بنیاد مسکن و دوربین خبرنگاران دارند. در نزدیکی این بیغوله، خانهای به همت بنیاد مسکن البرز ساخته شده تا بزودی این خانواده سروسامان بگیرند و تحمل این شرایط سخت برایشان ممکن شود.
احمد آباد مستوفی ملک مرحوم دکتر محمدمصدق یکی دیگر از روستاهایی است که ۵۰۷ خانوار با جمعیتی حدود یک هزار و ۶۰۰ نفر دارد و حدود ۳۱ هزار متر مربع عملیات بهسازی معبر در آنجا انجام شده است.
اجرای طرح هادی در بیش از 80 درصد روستاهای البرز
معاون عمران روستایی بنیاد مسکن استان البرز در گفتوگو با خبرنگار «ایران» گفت: از مجموع حدود ۲۸۸ روستای استان، ۲۶۲ روستای آنها بالای ۲۰ خانوار هستند.
امین کتابی نژادیان افزود:طرح هادی در بیش از ۸۰ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار استان انجام شده است؛ امسال ۴۴ میلیارد تومان اعتبار برای احداث پارک کودک، پیاده راهسازی و بهسازی معابر روستاهای البرز اختصاص یافته است. بنیاد مسکن وامهای مقاومسازی را برای بافتهای فرسوده در برنامه دارد که امسال مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان مصوب شده و اگر تخصیص یابد آماده عملیاتی شدن است.
وی افزود: البرز به استناد سرشماری سال ۹۵ دارای ۲۶۲ روستای بالای ۲۰ خانوار است. بنیاد مسکن به استناد قوانین برنامه ششم توسعه و قوانین مجلس وظیفه تهیه و اجرای طرحهای هادی را در سطح استان و در سطح روستاهای بالای ۲۰ خانوار دارد، بنابراین امسال حدود ۴۴ میلیارد تومان تخصیص اعتبار برای این منظور و در ۸۸ روستا عملیات اجرای پروژه انجام شده است.
معاون عمران روستایی بنیاد مسکن استان البرز ادامه داد: برای تعداد ۲۹ روستا از جمله روستای احمدآباد بازنگری انجام شده که با مشارکت اهالی و اعتباراتی که توسط دولت تخصیص داده شده عملیات اجرایی صورت گرفته است.
تا پیش از این مبلغ وام بهسازی مسکن روستایی 100 میلیون تومان بود که با تصویب هیأت وزیران به 200 میلیون تومان افزایش یافته است. دوره بازپرداخت تسهیلات با کارمزد 5 درصد، ۲۰ ساله تعیین شده است. اما با وجود ابلاغ به بانکهای عامل، هنوز روستائیان به دلیل مشکلات ضمانت اجرایی نتوانستهاند آن را دریافت کنند.
به گفته معاون نوسازی بنیاد مسکن البرز، در بسیاری از موارد به دلیل فقر و تنگدستی یک خانوار روستایی، نیکوکاران این استان بازپرداخت تسهیلات را بر عهده میگیرند.
سرزمین فرهنگ و موسیقی مقصد بیست و هفتمین سفر استانی رئیس جمهوراست
کردستان در انتظار تحولات تازه
سنندج - استاندار کردستان از نهایی شدن برنامه و زمان سفر رئیسجمهور و هیأت دولت به این استان در روز جمعه هفدهمتیرماه جاری خبر داد.
اسماعیل زارعیکوشا در جمع خبرنگاران اظهار داشت: کردستان مقصد بیست و هفتمین سفر استانی آیتالله رئیسی است.
وی سفر رئیس جمهور و تعدادی از وزرا ، معاونین رئیس جمهور و معاونین وزرا در جمعه همین هفته به استان را سرآغاز اتفاقات و رویدادهای مهم و اثرگذار برای کردستان ذکر کرد و گفت: مصوبات و اعتباراتی که در سفر آیتالله رئیسی نهایی شده است میتواند منشأ تغییر و تحولات اساسی در استان باشد.
استاندار کردستان افزود: میزان اعتبارات و دستاوردهای سفر دولت سیزدهم و اطلاعات تکمیلی پیرامون این سفر در روزهای آینده به صورت مبسوط به اطلاع مردم استان خواهد رسید.
ظرفیت های کمتر دیده شده کردستان
«کردستان سرزمین فرهنگ و هنر است» این توصیف رهبر معظم انقلاب در سفر ۲۲ اردیبهشت سال ۱۳۸۸به استان کردستان است. ایشان در بخشی از سخنان خود در میدان آزادی سنندج فرمودند که «کردستان سرزمین فداکاریهای بزرگ است؛ سرزمین هنر و فرهنگ است؛ سرزمین صفا و وفاداری است؛ سرزمین مردم وفاداری است که در حساسترین سالهای عمر این نظام و این کشور با مردانگی خود و با رشادت خود، توطئههای بزرگی را خنثی کردند.»
استان کردستان با یک میلیون و ۷۶۷ هزار و ۴۹۶ نفر جمعیت، ۱۰ شهرستان، ۳۲ شهر، ۳۱ بخش، ۸۶ دهستان و یک هزار و ۶۷۷ روستای دارای سکنه دارد. مهمترین شاخص توسعه استان، بخش کشاورزی است.
کردستان را به «پایتخت دف» و سنندج را بهعنوان «شهر خلاق موسیقی» در ایران میشناسند و نوروز امسال هم جشن بینالمللی نوروز در سنندج برگزار شد.
کردستان یک میلیون و ۲۱۷ هزار هکتار اراضی کشاورزی دارد که از این میزان سالانه ۷۸۳ هزار هکتار آن به زیرکشت محصولات زراعی میرود، ۳۸۱ هزار هکتار آن هم آیش بوده و ۵۳ هزار هکتار را هم باغات تشکیل داده است؛ از ۸۳۶ هزار هکتار اراضی زیرکشت محصولات کشاورزی کردستان ۷۰۵ هزار هکتار آن دیم و ۱۳۱ هزار هکتار آن هم آبی است.
جمعیت بهرهبردار کشاورزی استان کردستان ۱۲۲ هزار نفر است که (در شرایط جوی مناسب) سالانه حدود سه میلیون تن محصولات کشاورزی (زراعی و باغی) تولید میکنند که بیش از ۴۴۰ هزار تن از این میزان مربوط به محصولات باغی و بقیه آن مربوط به بخش زراعت است.
شاخصهایی که چندان قابل تعریف نیست
کردستان در کنار ظرفیتها، ضعفها و عقبماندگیهایی نیز در برخی شاخصها دارد. بر اساس آمار دریافتی از سازمان مدیریت و برنامهریزی کردستان، نرخ بیکاری استان در سال گذشته، ۱۱.۷ درصد بوده که حدود ۲ درصد از نرخ کشوری(۹.۲ درصد) بالاتر است. بر همین اساس جمعیت بیکار استان کردستان در سال ۱۴۰۰، ۶۲ هزار نفر بوده است.
۹۲ درصد جمعیت کردستان یارانه دریافت میکنند و این استان رتبه اول جمعیت یارانهبگیر کشور را در اختیار دارد، یعنی از یک میلیون و ۷۶۷ هزار و ۴۹۶ نفر جمعیت استان، یک میلیون و ۶۲۶ هزار و ۳۸۳ نفر یارانه دریافت میکنند.
آمار کل خانوارهای استان ۵۸۵ هزار و ۶۹۱ خانوار است که از این میزان ۵۲۸ هزار و ۶۷۷ خانوار استان یارانه دریافت میکنند که معادل ۹۰ درصد خانوارهای استان است.
همچنین در حال حاضر ۷۳ هزار و ۴۹۹ خانوار در قالب ۱۵۳ هزار نفر در کردستان زیر پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) قرار دارند.
استان کردستان با بیش از ۲۸ هزار کیلومتر مربع مساحت در همسایگی کشور عراق قرار گرفته و با توجه به موقعیت مرزی بودن و وجود مرز رسمی باشماق و سیرانبند بانه، امکان خوبی برای توسعه در بخشهای مختلف دارد.
مصوب شدن منطقه آزاد تجاری صنعتی بانه و مریوان در سال گذشته و آغاز عملیات اجرایی آن، راه را برای رونق اقتصادی منطقه هموارتر کرده و این مهم نیازمند توجه بیشتر دولت و جذب سرمایهگذاران است که قطعاً با راهاندازی این منطقه، تحول اقتصادی بزرگی در استان اتفاق خواهد افتاد.
یکی از خواستهها و مطالبات بحق مردم کردستان، تکمیل و بهرهبرداری راه آهن همدان – سنندج است که قرار بود بهمن سال ۱۴۰۰ با تزریق اعتبارات مورد نیاز به بهرهبرداری برسد که محقق نشد. به طور قطع با بهرهبرداری از این پروژه و در مرحله بعد اتصال آن به مرز باشماق و اقلیم کردستان عراق، این استان پلههای توسعه را سریعتر از هر زمان دیگری طی میکند.
بهرهبرداری از راهآهن سنندج به ماههای آتی موکول شده است
به گفته سالار زارع، مدیر اجرایی پروژه راهآهن همدان به سنندج، پس از ۱۸ سال چشمانتظاری، خطوط راهآهن سرانجام به استان کردستان هم رسید، اما این پروژه تا بهرهبرداری نهایی فاصله دارد و نیازمند اعتبار ویژه برای تکمیل است.
زارع به مهر گفت: پروژه راهآهن همدان - سنندج جزو پروژههای مصوب «مهر ماندگار» در سال ۱۳۸۳ بود که فاز نخست آن از تهران به همدان در سال ۱۳۹۶ افتتاح شد.
وی اعلام کرد: طول خط آهن تهران- همدان - سنندج حدود ۴۲۰ کیلومتر است که مسیر تهران تا همدان بهطول ۲۷۰ کیلومتر، در سال ۱۳۹۶ به بهرهبرداری رسید.
زارع اظهار داشت: مسیر فاز دوم این خط ریلی از همدان به سنندج نیز ۱۵۱ کیلومتر طول دارد. این فاز در ۳ قطعه تعریف شد که حدود ۶۴ کیلومتر آن در استان همدان و باقیمانده آن در استان کردستان واقع شده است؛ پروژه مهمی که مسئول اجرا و عملیاتی کردن آن، شرکت زیرساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور است.
وی خاطرنشان کرد: برای اجرای طرح راهآهن همدان- سنندج تا سال ۱۳۹۷ فقط ۵۰ میلیارد ریال هزینه شده بود اما طی چند سال اخیر حدود ۲۰ هزار میلیارد ریال به آن تخصیص یافت که نشان از عزم حاکمیت برای به سرانجام رساندن این پروژه زیرساختی مهم داشت.
زارع افزود: تاکنون برای این پروژه ۲۰ هزار میلیارد ریال هزینه شده و شامل 3 قطعه و از سمت همدان به سنندج دارای 7ایستگاه بهار، آقبلاغ، دوسر، قروه، آونگان، دهگلان و سنندج است.
وی اعلام کرد: طول قطعه یک این پروژه ۶۴,۵ کیلومتر، قطعه دوم ۵۶ کیلومتر و قطعه سوم ۲۹,۵ کیلومتر است. این خط آهن یک خطه، دارای عرض مسیر ۶ متر و طول پلها ۲ هزار و ۵۲۴ متر است.
مدیر پروژه راهآهن سنندج اظهار کرد: پیشرفت فیزیکی در بخش زیرسازی ۱۰۰ درصد، روسازی ۶۸ درصد، ساختمان ۸۵ درصد و پیشرفت کلی طرح ۷۸ درصد است.
تعارض بین حمایت از حقوق حیوانات و ایمنی و سلامت محیط و شهروندان همچنان ادامه دارد
سگهای ولگرد شهرک دامشهر قم جمعآوری شدند
ایران زمین - در پی حمله سگهای ولگرد و جان باختن ۲ کودک در هفته گذشته به دلیل شدت جراحات؛ فرماندار قم از جمعآوری سگهای ولگرد در شهرک دامشهر خبر داد. این در حالی است که هنگام جمعآوری سگهای ولگرد عدهای با عنوان حامیان حقوق حیوانات سعی در ممانعت از جمعآوری سگهای ولگرد داشتند که بنا بر اعلام دادستان عمومی و انقلاب قم پنج نفر از عوامل خودسر در موضوع جمعآوری سگهای ولگرد در دامشهر این استان بازداشت شدند.
«عباس ذاکریان» فرماندار قم در توضیح نحوه جمعآوری سگهای ولگرد در شهرک دامشهر به ایرنا گفت: پس از وقایع تلخ اخیر و مرگ این دو کودک ۳۰۰ سگ بلاصاحب و ولگرد از سطح شهرک دامشهر قم جمعآوری شد.
وی با اشاره به اینکه ضربالاجل یک هفتهای برای جمعآوری سگهای بدون صاحب و ولگرد از سطح شهرک دامشهر قم به پایان رسیده افزود: روند جمعآوری سگهای ولگرد و بدون صاحب اکنون در دامشهر به خوبی پیگیری میشود و تعداد قابل توجهی از آنهاجمعآوری شده و به محل سایت نگهداری شهرداری قم منتقل شدهاند.
فرماندار قم با اشاره به اینکه این طرح همچنان ادامه دارد ابراز داشت: شناسایی و شناسنامهدار کردن سگهای دارای صاحب و الزام افراد به پرکردن فرم مسئولیتپذیری و همچنین انجام واکسیناسیون سگها نیز که عمدتاً از سگهای نگهبان هستند در دستور کار قرار دارد.
به گفته وی هنوز در شناسنامه دار کردن سگهای نگهبان دچار ضعف هستیم و در بازدیدی که از برخی دامداریها انجام شد مشاهده گردید که سگهای نگهبان فاقد شناسنامه هستند.
شهرک صنعتی دامشهر قم به مساحت ۶۶۴ هکتار، در سال ۷۵ در کیلومتر ۱۳ محور قم - جعفریه ساخته شده است.
در همین حال «حسن توحیدی» مدیر کل دامپزشکی قم در گفتوگو با «ایران» تصریح کرد: سازمان دامپزشکی وظیفه سلامت سگهای صاحب دار را بر عهده دارد و سازمان وظیفهای در قبال سگهای بلاصاحب ندارد و وظیفه جمعآوری سگهای بلاصاحب در شهرها برعهده شهرداریها و در روستاها برعهده دهیاریها است.
وی با اشاره به اینکه در این شهرک حدود 1300 واحد دامداری وجود دارد که قاعدتاً هرکدام نیز سگ نگهبان دارند، افزود: در این شهرک نظارت بر سلامت سگهای نگهبان برعهده سازمان دامپزشکی است که ما در حال حاضر در حال واکسیناسیون این سگها هستیم و کارت واکسیناسیونی که به صاحبان آنها میدهیم به نوعی شناسنامه برای این سگها است.
در همین حال احمدی یکی از کارگران این شهرک گفت: از بیرون شهرک دامشهر ضایعات گوشت و مواد خوراکی اضافی برای سگهای ولگرد آورده میشود و از سوی دیگر شاهد حضور تعداد قابل توجهی لاشه دام هستیم که این امر موجب شده تا سگهای ولگرد از باقیمانده این کشتارهای از دست رفته و رها شده در محدوده شهرک استفاده کنند و در نهایت شاهد تجمع و ازدیاد سگهای ولگرد در این منطقه باشیم که در این زمینه باید وظایف مشخصی برای افراد و نهادها تعریف شود تا لاشه دامها در منطقه رهاسازی نشود.
«ناصر رعیت پور» مدیرعامل شرکت بهپرور دامشهر نیز به خبرگزاری مهر گفت: در سال ۱۳۹۰ کل منطقه دامشهر قم از وجود سگهای ولگرد پاکسازی شد.
وی افزود: ۱۷۵۰ قلاده سگ در آن سال جمعآوری و مدیریت شد و سال ۱۴۰۰ نیز در سه مرحله پاکسازی در حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ سگ ولگرد صورت گرفت و در سالجاری نیز پس از وقوع حادثه جان باختن این دو کودک اقدامات لازم برای جمعآوری سگهای ولگرد شروع شده است.
معدومسازی سگهای ولگرد با روش «یوتانایز» در مشهد
مهمترین چالش برخورد با معضل سگهای ولگرد، تعارض بین دو موضوع حمایت از حیوانات و حفظ ایمنی شهروندان و بهداشت محیط است. همین تعارض باعث شده تا هر موقوع بحث جمعآوری و معدومسازی سگهای ولگرد مطرح میشود، حامیان حقوق حیوانات نیز با ادعای حیوان آزاری موضعی سرسختانه داشته باشند. چنان که در شهرک دامشهر قم، هنگام جمعآوری سگهای ولگرد، عدهای با عنوان حامیان حقوق حیوانات، درصدد ممانعت از جمعآوری سگها برآمدند. این معضل در مشهد بویژه در شهرکهای حاشیهای این کلانشهر نیز وجود دارد. معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری مشهد گفت: آخرین شیوهنامه وزارت کشور در خصوص سگهای ولگرد جمعآوری و یوتانایز یا همان مرگ با ترحم است که ما موظف به انجام همین شیوهنامه هستیم.
علــــی نجـــــفـی در خـصـــوص افزایش جمعیت سگهای ولگرد و معدومسازی آنها بیان کرد: این فرایند به این صورت است که در اقدام اولیه با یک تزریق، حیوان به حالت بیهوشی نزدیک میشود و سپس با تزریق دوم، سکته قلبی به حیوان دست میدهد؛ چون حیوان بیهوش است، دردی را احساس نمیکند و پس از مرگ جسد حیوان معدوم میشود.
وی ادامـــــــه داد: بـــــه تــــازگـــــی شیوهنامهای در حال نگارش است که هنوز ابلاغ نشده ولی مراحل اولیه آن طی شده که در آن با مشارکت سازمانهای مردم نهاد و شبکههای دامپزشکی، سگهای ولگرد واکسینه، فرایند عقیمسازی آنها طی و در عرصههایی که مورد تأیید محیط زیست است، رها میشوند. این شیوهنامه هنوز نهایی نشده و به شهرداریها هم ابلاغ نشدهاست.
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار مشهد در خصوص عقیمسازی سگهای ولگرد تصریح کرد: برخی سمنها بودند که داوطلبانه فرایند عقیمسازی سگها را انجام میدادند. به طور مثال در شهر نیشابور که به عنوان مدل الگویی در کشور معرفی شد، سمنها در حال انجام این کار بودند. رویکرد شیوهنامه جدید هم برگرفته از عملکرد داوطلبانه مردم شهر نیشابور است. آنچه تا کنون در فرایند عقیمسازی انجام میشده، اقدام رسمی از سوی شهرداری نبوده است و سمنها به صورت داوطلبانه این کار را انجام میدادند.
وی در مورد اخباری مبنی بر معدومسازی سگها به روش حبس کردن و غذارسانی نکردن عنوان کرد: خیر چنین چیزی درست نیست و ما به طور مرتب اعلام کردیم، اگر گروههای مردم نهاد و حمایتی مایل هستند، میتوانند از سولههای شهرداری که سگها را به روش یوتانایز معدوم میکنند، بازدید کنند.
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهرداری مشهد اظهار کرد: جمعآوری سگهای ولگرد، قبلاً بدین صورت بود که پیمانکار به ازای تحویل دادن هر قلاده سگ ولگرد، مبلغی را دریافت میکرد. این موضوع مورد اعتراض برخی از گروهها قرار گرفته بود و میگفتند که پیمانکاران از مناطق دیگری سگ میآورند و بعضاً تولهکشی میکنند که درآمد کاذب کسب کنند. برای رفع این مورد، مکانیزم را معکوس کردیم. به پیمانکار بابت معدومسازی قلادهای سگ پول نمیدهیم، بلکه با آنها قرارداد میبندیم که اگر در سطح شهر سگی مشاهده شود پیمانکار جریمه میشود.
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار مشهد درخصوص اینکه مردم در جهت جلوگیری از افزایش جمعیت سگهای ولگرد چه کاری میتوانند انجام دهند، گفت: چرخه زاد و ولد در حیوانات وابسته به منابع غذایی است. اگر ما منابع غذایی را برای حیوانات محدود کنیم، زاد و ولد آنها کاهش پیدا میکند. مردم میتوانند با بیرون گذاشتن بموقع زبالههای خود، قبل از جمعآوری توسط ماشینهای زباله، نقش بسزایی را در کاهش منابع غذایی ایفا کنند. این موضوع در خصوص گربههای خیابانی هم صدق میکند.
نجفی ادامه داد: بحث ترحم در فرهنگ ما نهادینه است ولی بعضی اوقات این ترحم مشکلاتی را ایجاد میکند. ما در حوزه شهری اگر غذای این حیوانات را فراهم کنیم، ممکن است افزایش زاد و ولد و بیماریهایی مثل پشه سالک و عفونتهای رودهای را در پی داشته باشد. اگر مردم در خارج از حوزه شهری به این عمل بپردازند بهتر است. نمیگوییم این کار را انجام ندهند، میگوییم در خارج از حوزه شهری اقدام به غذادهی کنند.