رئیس بنیاد مسکن در گفتوگو با «ایران» از 2 برابر شدن وام مسکن روستایی در دولت سیزدهم خبر داد
آغاز پرداخت وام 200 میلیونی مسکن روستایی
هزینه ساخت یک متر مسکن روستایی 5 میلیون است، اگر متوسط متراژ را 60 متر در نظر بگیریم هزینه ساخت 300 میلیون میشود یعنی 70 درصد هزینه ساخت مسکن روستایی را پوشش میدهد
گروه اقتصادی / مصوبه هیأت دولت در خصوص افزایش سقف تسهیلات ساخت مسکن روستایی به ۲۰۰ میلیون تومان با نرخ سود ۵ درصد ابلاغ شد. تسهیلات ساخت و نوسازی مسکن روستایی 100 میلیون تومان بود که سال گذشته دولت آن را به 200 میلیون تومان افزایش داد. با تأمین اعتبار تسهیلات مسکن روستایی و ابلاغ آن، اکبر نیکزاد، رئیس بنیاد مسکن از آغاز پرداخت تسهیلات از هفته جاری خبر داد.
بنیاد مسکن متولی مسکن روستایی است. بر اساس برنامه جامع مسکن، از سال 84، نوسازی مسکن روستایی آغاز شد و بر طبق این برنامه، 200 هزار واحد مسکونی روستایی باید سالانه نوسازی، مقاومسازی یا ساخته شود. در حال حاضر نوسازی مسکن روستایی در برنامه نهضت ملی مسکن نیز قرار گرفته است و از 4 میلیون واحد مسکونی در قالب این طرح، 200 هزار مسکن روستایی ساخته یا نوسازی میشود.
رئیس بنیاد مسکن در خصوص پرداخت تسهیلات جدید مسکن روستایی گفت: افزایش و پرداخت وام مسکن روستایی با عنایت ویژه ریاست جمهوری تصویب شد. با وجود اینکه دولت هر ماه برای پرداخت یارانه بار مالی سنگینی را متحمل میشود اما با توجه به اولویت محرومیت زدایی، افزایش 100 میلیون تومانی تسهیلات مسکن روستایی به تصویب دولت رسید.
نیکزاد افزود: تمام بانکهای دولتی موظف به پرداخت تسهیلات مسکن روستایی هستند و با ابلاغ مصوبه دولت به بانک مرکزی، هفته آینده بانکهای عامل، پرداخت تسهیلات 200 میلیون تومانی را شروع خواهند کرد.
بر اساس قانون، سالانه 200 هزار واحد روستایی نوسازی میشود و بر همین مبنا 200 هزار فقره تسهیلات 200 میلیونی پرداخت میشود اما رئیس بنیاد مسکن تعداد متقاضیان دریافت این وام را بیش از 200 هزار نفر اعلام کرد و گفت: با توجه به برنامههای دولت برای رونق روستاها، تمایل مهاجران برای بازگشت به روستا و همچنین نوسازی واحدهای مسکونی افزایش یافته به همین دلیل تقاضا برای دریافت وام مسکن روستایی افزایش یافته است.
نیکزاد گفت: عمده متقاضیان وام مسکن روستایی مردم ساکن روستا هستند که خانه آنها فرسوده شده است، ساکنان فعلی روستاها در اولویت دریافت این وام قرار دارند و بعد از جذب 200 هزار متقاضی، آمار مازاد تقاضا را بررسی و اعلام میکنیم.
سهم تسهیلات از کل هزینه
ساخت مسکن روستاها معمولاً یک طبقه است و متوسط متراژ نیز 60 متر است. به گفته رئیس بنیاد مسکن، هزینه ساخت و نوسازی یک متر مسکن روستایی 5 میلیون تومان است و اگر متوسط متراژ را 60 متر در نظر بگیریم هزینه ساخت 300 میلیون تومان است بنابراین وام 200 میلیون تومانی 70 درصد هزینه ساخت مسکن روستایی را پوشش میدهد.
بر اساس مصوبه دولت، تسهیلات ساخت مسکن روستایی از ۱۰۰ به ۲۰۰ میلیون تومان با نرخ سود ۱۸ درصد(13 درصد آن بهصورت یارانه از سوی دولت پرداخت میشود)، سفته زنجیرهای و بازپرداخت ۲۰ ساله (شامل مجموع دوره بازپرداخت و سود دوره مشارکت مدنی) افزایش مییابد.
متقاضیان باید سند مسکن روستایی را نزد بانک عامل وثیقهگذاری کرده و همچنین فرم «ج» آنها سبز باشد به این معنا که سابقه ۵ سال سکونت دائم در روستای مورد نظر را داشته و تا کنون از تسهیلات مسکن روستایی استفاده نکرده باشند.
مابهالتفاوت سود این تسهیلات با نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار را که در حال حاضر ۱۸ درصد است وزارت راه و شهرسازی مکلف است از محل صندوق ملی مسکن متعهد شود و بانک مرکزی از این محل به بانکهای عامل پرداخت میکند. ضمن اینکه سازمان برنامه و بودجه مکلف شده مابه التفاوت این نرخ سود (۱۳ درصد) را در بودجههای سنواتی در قالب بخشی از هزینههای صندوق ملی مسکن لحاظ کند. از حدود 5.4 میلیون مسکن روستایی، حدود 50 درصد آن نوسازی شده است و به گفته رئیس بنیاد مسکن، تا 1410 تمام واحدهای مسکونی روستایی بر اساس برنامه باید نوسازی شود.
علاوهبر برنامه جامع مسکن که نوسازی مسکن روستایی بر طبق آن از سال 1383 شروع شد، بر اساس ماده 59 قانون برنامه ششم توسعه، مصوب سال 1396، دولت مکلف است با پرداخت وام ساخت مسکن روستایی با نرخ کارمزد 5 درصد، سالانه حداقل 200 هزار واحد فرسوده را در مناطق روستایی نوسازی کند، بنابراین از سال 1396 تا سال 1401، دولت مکلف بوده بیش از یک میلیون و 200 هزار واحد فرسوده را در روستاها تخریب و نوسازی کند اما در این مدت 271 هزار واحد نوسازی شده است.
با اینکه سالانه باید 200 هزار مسکن روستایی نوسازی شود اما متوسط نوسازی در سالهای اخیر کمتر از این میزان بوده و با گذشت 16 سال از آغاز برنامه نوسازی واحدهای مسکونی روستایی، نیمی از آن نوسازی شده و نیمی دیگر باقی مانده است. نوسازی واحدهای روستایی باید تا 1404 به اتمام میرسید اما اکنون رئیس بنیاد مسکن بازه زمانی اتمام نوسازی مسکن روستایی راه 1410 اعلام میکند.
282 هزار واحد مسکونی روستایی و شهری نهضت ملی در حال ساخت
رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کشور گفت: ۱۰۰ هزار واحد مسکن شهری و ۱۸۰ هزار مسکن روستایی در قالب نهضت ملی مسکن تحت مسئولیت این بنیاد در حال ساخت است. به گفته نیکزاد بهرهبرداری از واحدهای مسکونی این طرحها در نیمه دوم امسال آغاز میشود.
نیکزاد با بیان اینکه ۱۰۰ هزار واحد مسکن شهری تحت مسئولیت این بنیاد در حال ساخت است، گفت: بهرهبرداری از واحدهای مسکونی این طرح از نیمه دوم امسال آغاز میشود. هرچند برخی واحدها مانند 400 واحد در شهر قم به متقاضیان تحویل داده شده است.
رئیس بنیاد مسکن افزود: از چهار میلیون واحدی که در طرح نهضت ملی مسکن ساخته خواهد شد، مسئولیت ساخت ۲۰۰ هزار واحد روستایی و ۸۰۰ هزار واحد شهری به عهده بنیاد مسکن انقلاب اسلامی است.
نیکزاد با بیان اینکه نامنویسی و استقبال از اجرای این طرح بویژه در شهرهایی که بنیاد مسکن متولی ساخت است بسیار چشمگیر بود، ادامه داد: میزان ثبتنامها نشان داد هدفگذاری دولت درست بوده و میزان تقاضای مسکن نشان میدهد که به مدت چند سال، باید سالانه یک میلیون واحد ساخته شود تا دغدغه مسکن را از مردم رفع کنیم. داشتن مسکن ایمن و مناسب یک مطالبه جدی و یک حق عمومی است که از سوی مردم مطرح میشود و در قالب طرح نهضت ملی مسکن این درخواست پاسخ داده میشود.
رئیس بنیاد مسکن همچنین با اشاره به اینکه تأمین زمین مناسب از سوی دولت موجب گردید قیمت تمام شده واحدهای نهضت ملی مسکن کاهش یابد و متعارف شود، بیان کرد: کمک دولت برای کاهش قیمت تمام شده واحدهای این طرح ادامه دارد، در طرح نهضت ملی مسکن زمین بهصورت رایگان تأمین میشود و سازمان نظام مهندسی ساختمان تعرفه ساخت را کاهش داده است. در خصوص تعرفه عوارض پروانه هم تا ۳۰ درصد تخفیف در ساخت نهضت ملی وجود دارد که در برخی استانها ۷۰ درصد تخفیف داده شده است.همه این اقدامات و همراهی دستگاههای مسئول باعث میشود شهروندان بتوانند با قیمت مناسبتر ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن را دنبال کنند.
براساس آمار برآورد جمعیت روستایی تا سال 99، حدود 21 میلیون نفر از جمعیت کشور در قالب 6 میلیون خانوار در 5.4 میلیون مسکن روستایی ساکن هستند. نوسازی واحدهای مسکونی روستایی علاوهبر افزایش ایمنی ساختمانها در برابر حوادث طبیعی، موجب پایداری جمعیت روستایی است. علاوهبر آن، افزایش قیمت مسکن، پرداخت تسهیلات روستایی، تمایل مهاجران روستایی برای بازگشت به روستاها را افزایش میدهد.
آغاز فروش بلیت اتوبوسهای اربعین
مدیرکل حمل و نقل مسافری سازمان راهداری و حملونقل جادهای گفت: با توجه به حضور گسترده مردم و آغاز عزیمت زائران به عتبات عالیات طرح فروش بلیت اتوبوسها با نرخ مصوب آغاز شده است.
داریوش باقرجوان گفت: آغاز فروش بلیت به همه استانها اعلام شد و زائران با مراجعه به پایگاههای اینترنتی مشترک و واحدهای فروش بلیت در شهرها و پایانههای مسافربری میتوانند بلیت تهیه کنند. باقرجوان افزود: برنامهریزی شده است تا به هر تعداد زائری که مراجعه میکند بلیت داده شود و سرویسهای فوقالعاده نیز براساس عرضه و تقاضا آماده است تا زائران به راحتی دسترسی داشته باشند و بتوانند به سمت مرزها حرکت کنند.
باقرجوان تأکید کرد: سرویسهای فوقالعاده به هر تعداد و میزانی که تقاضا ایجاد شود در اختیار زائران قرار خواهد گرفت و زائران با مراجعه به وب سایت عمومی و اختصاصی و مشترک شرکتهای حمل و نقل و دفاتر فروش بلیت در سطح شهرها و همچنین داخل پایانههای مسافربری میتوانند بلیت تهیه کنند.
مدیرکل حمل و نقل مسافری سازمان راهداری و حملونقل جادهای همچنین گفت: بازرسان بر نحوه ارائه و نرخ بلیت نظارت میکنند و تلفن گویای ۱۴۱ به صورت شبانه روزی آمادگی دریافت شکایات را دارد، براساس شکایتهای زائران، اطلاعات ثبت میشود و کد رهگیری در اختیار زائر قرار میگیرد و پیگیری لازم انجام میشود.
فروش بلیت پرواز ایران- نجف با نرخ مصوب
معاون هوانوردی سازمان هواپیمایی کشوری گفت: شرکتهای هواپیمایی از 15 تا 30 شهریور بلیتهای هواپیما به مقصد نجف را با نرخ مصوب عرضه میکنند.
حسن خوشخو درباره نرخهای مصوب بازه اربعین از 15 تا 30 شهریور گفت: این رقم برای تهران به صورت یکطرفه 3 میلیون و رفت و برگشت 6 میلیون تومان تعیین شده است. معاون هوانوردی سازمان هواپیمایی کشوری گفت: در شهرهایی مانند زاهدان، کرمان، مشهد و یزد، قیمت بلیت رفت و برگشت 7 میلیون و 600 هزار تومان و یکطرفه 3 میلیون و 800 هزار تومان تعیین شده است.
پرونده مسکن مهر باید تا سال آینده بسته شود
معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: پرونده مسکن مهر باید تا سال آینده بسته شود که امیدوار هستم تا پایان امسال 80 درصد از این مسکنها را تحویل دهیم.
علیرضا جعفری اظهار کرد: پرونده مسکن مهر باید تا سال آینده به دستور ریاست جمهور و تأکید وزیر راه و شهرسازی بسته شود. امیدوار هستم که تا پایان امسال 80 درصد از این مسکنها را تحویل دهیم، آن ۲۰ درصد باقیمانده هم با ارادهای که در این دولت است محقق میشود.
معاون وزیر راه و شهرسازی در ادامه توضیح داد: چهار میلیون مسکن ظرفیتی است که در کشور قابلیت انجام دارد و ساخت چهار میلیون مسکن از توان کشور دور نیست. دولت موظف است شرایط خانهدار شدن هموطنان را فراهم کند.