
رئیس سازمان هواپیمایی کشوری در پاسخ به خبرنگار «ایران»:
دولت قبل هواپیماهای اشتباهی خرید
خریدهای برجامی دولت قبل، بخصوص ایتیآر هوشمندانه نبود یا با توجه به اقلیم و شرایط ایران، در اولویت نبود. البته ما خرید هواپیمای نو را در دستور کار داریم
گروه اقتصادی/ براساس قانون برنامه پنجم توسعه، نرخ بلیت هواپیما بهصورت شناور و براساس میزان عرضه و تقاضا باید تعیین شود، اما در دو سال شروع کرونا، اجرای قانون شناورسازی قیمت بلیت هواپیما متوقف شد. آخرین قیمتی که برای بلیت پروازهای داخلی تعیین شد دیماه سال گذشته بود که با توجه به کاهش شیوع کرونا و لغو قانون ظرفیت 60 درصدی مسافرگیری، قیمت بلیت نسبت به آذرماه 1400 حدود 14 درصد کاهش یافت. در زمان کرونا ایرلاینها ملزم شدند 60 درصد ظرفیت پروازی خود را تکمیل کنند به همین دلیل برای جبران ضرر، قیمت بلیت هواپیما از آبان سال 99 با تصویب شورایعالی هوایی افزایش یافت. محمدمحمدی بخش، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری در نشست خبری بخشهای مختلف صنعت هوایی در محل نمایشگاه حمل و نقل، اعلام کرد که قیمت بلیت پروازهای داخلی افزایش مییابد و میزان افزایش قیمت بزودی تعیین و اعلام میشود. رئیس سازمان هواپیمایی کشوری گفت: ایرلاینها با توجه به افزایش نرخ ارز، افزایش دستمزد و افزایش هزینه تعمیرات و نگهداری خواستار افزایش قیمتها هستند که درخواست آنها در شورایعالی هواپیمایی در دست بررسی است و به محض نهایی شدن، نرخ جدید بلیت پروازهای داخلی اعلام میشود.
خرید هواپیماهای نو
رئیس سازمان هواپیمایی کشوری در پاسخ به «ایران» در خصوص برنامه این سازمان برای تأمین ناوگان و خرید هواپیما گفت: خرید هواپیمای نو در دستور کار سازمان هواپیمایی کشوری قرار دارد و به محض آماده شدن شرایط، به خرید هواپیمای نو اقدام خواهیم کرد.
رئیس سازمان هواپیمایی کشوری تأکید کرد: خرید هواپیمای نو با شرایط جدید خواهد بود و ما خرید هوشمندانه را در دستور کار داریم. قریب به اتفاق کارشناسان صنعت معتقدند خریدهای برجامی دولت قبل، بخصوص ایتیآر هوشمندانه نبود یا با توجه به اقلیم و شرایط ایران، در اولویت نبود. البته ما خرید هواپیمای نو را در دستور کار داریم، اگر فضایی باز شود و توافقی انجام شود، نوسازی ناوگان در دستور کار است، اما با روشهایی که کارشناسان ما تأیید کنند.
محمدیبخش با اشاره به نقش تحریمها در حوزه هوایی توضیح داد: علیرغم اینکه به ما هواپیمای نو واگذار کردند، تا امروز تأمین قطعات تحریم بوده است. البته ما در زمان تحریم راهبرد چهارگانه ساخت، نهضت تعمیر، خرید هواپیمای نو و خرید هواپیمای دست دوم را در دست اقدام داریم. رئیس سازمان هواپیمایی کشوری درخصوص ساخت هواپیما گفت: ساخت هواپیما مطالبه جدی رئیس جمهوری است و در دستور کار وزارت راه، صمت و دفاع قرار دارد و ما باید به همه زیرساختهای آن دست پیدا کنیم. با توجه به شرایط تحریم حتماً به بخشهای مختلف آن توجه میشود، بخصوص در حوزه موتور که توجه جدی به توسعه آن داریم و مهمترین موضوع سرریز دانش تخصصی در این حوزه است. وی با اشاره به ساخت هواپیمای بومی بیان کرد: کارخانه هواپیماسازی جمهوری اسلامی هسا است؛ پلتفرم اولیه این کارخانه، ایران ۱۴۰ بود که آن را بومی میدانیم و با توجه به قطع همکاری با اوکراین، این مسیر را با بومیسازی یا ساخت مشترک ادامه خواهیم داد. اطمینان دارم بعد از اینکه سازمان هواپیمایی کشوری گواهینامه صلاحیت پروازی هر هواپیما را صادر کند به مردم اطمینانبخشی خواهد داد که از این خدمات استفاده کنند. معاون وزیر راه و شهرسازی در خصوص دستورالعمل حقوق مسافر توضیح داد: دستورالعمل حقوق مسافر بازنگری شد؛ ما در این حوزه بحث منشور حقوق عامه از سوی سازمان هواپیمایی جهانی و قوانین بالادستی داریم؛ ازین رو با حضور شرکتهای خصوصی و دولتی و ارائهدهندگان خدمات، جلسات متعدد برگزار و به دستورالعمل جدید حقوق مسافری منجر شد. محمدیبخش ادامه داد: در این آییننامه، حدود و قصور اختیارات معلوم است، لغو یا ابطال پروازها دلایل مختلفی دارد که متناسب با آنها تکالیفی برای مسافر، ایرلاینها و فرودگاهها در نظر گرفته شده و ما بر مبنای آن نظارت خواهیم کرد. دستورالعمل جدید به سمت مردم است و رضایت مردم را دارد و تلاش میکنیم اگر هم اشکالی در آن وجود دارد بعد از یک سال بازنگری کنیم.
بهرهبرداری ۱۰ پروژه فرودگاهی در دهه فجر
حمیدرضا سیدی، مدیر عامل شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران نیز در نشست خبری صنعت هوایی گفت: در دهه فجر امسال ۱۰ پروژه به ارزش ۴۵۰ میلیارد تومان مورد بهرهبرداری قرار میگیرد.
مدیرعامل شرکت فرودگاهها و ناوبری گفت: امسال ۳۰ درصد افزایش جابهجایی مسافر داشتیم که امیدواریم تا پایان سال این عدد به ۴۰ درصد برسد.
وی با اشاره به اینکه خردادماه ۸۰۰ میلیارد تومان پروژه به بهرهبرداری میرسد، یادآور شد: تا ۹ ماه آینده هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان پروژه به بهرهبرداری خواهد رسید که یکی از این پروژهها فرودگاه گناباد است که سالیان طولانی بلاتکلیف مانده بود.
وی ادامه داد: در تأمین تجهیزات فرودگاهی با دانشگاه صنعتی اصفهان برای ساخت رادار قراردادی به ارزش ۲۴ میلیارد تومان بسته شده است.
آغاز ساخت فاز جدید فرودگاه امام(ره)
سعید چلندری، سرپرست شرکت شهر فرودگاهی امامخمینی(ره) نیز در این نشست خبری با اشاره به دلیل عدم بینالمللی شدن فرودگاه امام خمینی گفت: فرودگاه امام خمینی به دلیل بیثباتی در دولت قبل بینالمللی نشد.
وی افزود: به دلایل مختلف در حدود ۸ سال گدشته آنطور که باید به این فرودگاه توجه نشده و زیرساختهای لازم در این شهر فرودگاهی مهیا نشده است اما با توجه به رویکرد دولت سیزدهم و نگاه ویژه وزارت راه و شهرسازی و همچنین تأکیدات سازمان هواپیمایی، اقدامات مهمی در این شهر فرودگاهی انجام شد. وی با اشاره به پتانسیلهای فرودگاه که برخوردار از منطقه ویژه تجاری و اقتصادی است، گفت: ۲۴۰ هکتار از این منطقه ۴ هزار هکتاری که ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار منطقه ویژه اقتصادی دارد، در دستور کار قرار گرفت که ۱۰۷ هکتار آن آماده بهرهبرداری است. سرپرست شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) خاطرنشان کرد: شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) ۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان پروژه عمرانی در دست احداث دارد که ۲ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان آن از منابع شهر فرودگاهی و مابقی از طریق بخش خصوصی تأمین میشود. چلندری تأکید کرد: با توجه به پتانسیل منطقه آزاد، مطالعات فاز دوم و طرح جامع فرودگاه به اتمام رسیده و توسط سازمان هواپیمایی کشوری به تصویب رسیده است. به همین منظور مذاکرات با چندین کشور خارجی برای احداث فاز دو فرودگاه شامل یک ترمینال ۴۱۰ هزار متری را آغاز کردیم. وی افزود: با ۲ کشور خارجی و ۴ شرکت داخلی در حال انجام مذاکرات هستیم تا قبل از پایان سال انعقاد قرارداد و عملیات اجرایی آن را آغاز کنیم. چلندری ادامه داد: با ۹ شرکت خارجی مذاکره کردیم و با ۲ شرکت از اینها تفاهمنامه امضا کردیم. ۴ شرکت داخلی هم اعلام آمادگی کردند که توانمندی آنها در حال ارزیابی است.
پرداخت بدهی هما
شمسالدین فرزادیپور، مدیرعامل شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی در نشست خبر بخش هوایی گفت: وضعیت مالی «هما» رو به بهبود است. بسیاری از بدهیها بازپرداخت شده و اگر روند به همین شکل ادامه یابد، بخش زیادی از بدهیها بجز بدهیها به دولت، درحال پرداخت است. وی درخصوص انجام پروازها در زمان جام جهانی گفت: ۱۵۵ پرواز به مسابقات جامجهانی اختصاص داده شده بود، از این تعداد بخش زیادی، به دلیل تجمیعی بودن خدمات به صورت چارتر عرضه شد و بقیه به صورت مستقیم ارائه گردید. در مجموع از ۱۷ هزار و ۹۰۰ صندلی تخصیص داده شده، ۱۱ هزار و ۷۰۰ صندلی فروخته شد. وی گفت: انتقال صندوق بازنشستگی «هما» به سازمان بازنشستگی از ابتدای سال کلید خورده است و تأمین حقوق این ۸ ماه برعهده دولت و صندوق بازنشستگی بوده است.

معاون وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد
طرح جامع حمل و نقل تا سال آینده ارائه میشود
گروه اقتصادی/ شهریار افندیزاده، معاون وزیر راه و شهرسازی در خصوص ظرفیتهای حمل و نقلی کشور بخصوص در بحث ترانزیت گفت: بنادر شمال و جنوب ما حدود ۲۷۰ میلیون تن ظرفیت دارد، ولی ما حدود ۶۰ درصد آن را استفاده میکنیم، با توجه به مرزهای دریایی که در شمال و جنوب داریم میتوانیم از این ظرفیت برای افزایش ترانزیت استفاده کنیم. بندر چابهار، تنها بندر اقیانوسی ماست، ما اگر روی این بندر سرمایهگذاری انجام دهیم، اگر شبکههای ریلیمان را به آن وصل کنیم، اگر تعادلی بین صادرات و واردات از این بندر داشته باشیم، بسیار در ترانزیت در کشور تأثیر دارد؛ طرح جامعی در رابطه با بحث سیستمهای دریایی در حال تدوین است و به همه کشورهایی که با ما در منطقه هستند پیشنهاد شده که بیایند سرمایهگذاری انجام دهند. بعضی کشورهای آسیای مرکزی خیلی علاقهمندند که در بنادر جنوبی ما فعالیت کنند. در دیپلماسیای که دولت سیزدهم در پیش گرفته؛ این اجازه را به کشورهای دیگر میدهد. وی افزود: از ظرفیت کامل بنادر شمالی و بنادر جنوبی استفاده نمیکنیم. میتوانیم این ظرفیت را در اختیار کشورهای دیگر بگذاریم، به دنبال این هستیم که بخش خصوصی بتواند با تضمین در صنعت حمل و نقل سرمایهگذاری کند و دولت باید این تضمین را به بخش خصوصی بدهد. طرحهای حمل و نقلی طرحهای بلندمدت است، بازگشت سرمایهاش به سرعت اتفاق نمیافتد، تلاش کردیم در وزارت راه و شهرسازی احکامی را چه در خصوص احکام دائمی، چه در رابطه با برنامه هفتم توسعه، ببینیم که اجازه دهد سرمایهگذاری بخش خصوصی بهراحتی بتواند در صنعت حمل و نقل وارد شود، بالاخص در صنعت حمل و نقل دریایی، ریلی و غیره. موضوع دومی که وجود دارد این است که شبکه ریلی ما باید کامل شود. به گفته افندیزاده، حدود ۱۵ هزار کیلومتر شبکه ریلی داریم که از این ۱۵ هزار کیلومتر ۱۲ هزار کیلومتر شبکه اصلی است. باید حلقههای مفقودهای را که وجود دارد کامل کنیم. مهمترین حلقه مفقوده ریلی در حال حاضر کریدور شمال به جنوب است که قطعه رشت به آستارا با ۱۶۲ کیلومتر در اولویت ساخت است. این ۱۶۲ کیلومتر اگر تکمیل شود ایران مستقیم به آذربایجان، روسیه و شمال اروپا وصل میشود. معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: توسعه شبکه ریلی در برنامه دولت سیزدهم است. راهآهن چابهار از زاهدان به خاش وصل شده، ولی حدود نزدیک ۴۰۰ کیلومتر دیگر داریم که به چابهار برسد. افندی خاطرنشان کرد: اگر بتوانیم بنادر را با شبکههای ریلی متصل کنیم حمل و نقل ترکیبی خواهیم داشت. به دنبال تدوین طرح جامع حمل و نقل در کشور هستیم که یکی دو سال اخیر شروع شده و امیدواریم تا سال ۱۴۰۲ تدوین شود. در طرح جامع حمل و نقل تمام اولویتهای شبکههای ریلی، جادهای، هوایی و دریایی مطرح است.
وی گفت: سهم حمل و نقل ریلی در بخش مسافر حدود ۱۰ درصد است، ولی باید این عدد را افزایش دهیم و برای افزایش آن به دو چیز نیاز داریم؛ ۱- لکوموتیو ۲- واگن. در چند سال آینده حدود ۳۵۰۰ کیلومتر شبکه ریلی باید کامل شود. نگاه دولت سیزدهم نگاه ترانزیت است و این نگاه؛ نگاه خیلی خوبی است، ما برای رشت- آستارا تقریباً از دو سمت تملک اراضی را انجام دادهایم. منتظر تأمین منابع و مدل مالی هستیم. برای چابهار به زاهدان حدود نزدیک ۱۵۰ تا ۱۶۰ کیلومتر آماده شده و بقیه در سه قطعه ۱۵۰ کیلومتری است که در قسمتهای زیرسازی در حال ساخت است. در مورد طرح رشت- آستارا برای سرمایهگذاری خارجی در حال مذاکره هستیم ولی وزارت راه و شهرسازی دو محور را موازی جلو میرود، هم به دنبال تأمین منابع داخلی است، هم به دنبال سرمایهگذار خارجی.
ایران موقعیت بسیار خوبی بالاخص در کریدور شمال- جنوب و کریدور شرق به غرب دارد. در کریدور شمال- جنوب تفاهمهای بسیار خوبی را با کشورهای دیگر انجام دادیم فقط باید عملیاتی شود. در سیزدهمین اجلاس کمیته حمل و نقل ایران و روسیه یک هدف ۱۰ میلیون تن ترانزیت برای کریدور شمال- جنوب پیشبینی شد تا سال ۲۰۲۳ برای یک هماهنگی سهجانبه بین ایران، آذربایجان و روسیه اتفاق افتاد که با توجه به تکمیل طرح رشت- آستارا ما حدود ۱۵ میلیون تن کالا تا سال ۲۰۳۰ داشته باشیم. بعد از اجلاس شانگهای، اجلاس ۱+۵ برگزار شد. در 5 کشور آسیای میانه شامل ازبکستان، ترکمنستان، قرقیزستان، قزاقستان و ایران در بحث حمل و نقل جادهای سالانه حدود ۵۰۰ میلیون تن جابه جایی صورت میگیرد و بیش از ۳۶۰ هزار کامیون در بخشهای مختلف داریم و سن ناوگان میانگین ۲۰ سال است و این عدد خیلی بالایی است، هم سوخت را روز به روز بیشتر مصرف میکنیم و هم خودروها وقتی فرسوده میشود هزینههایش افزایش پیدا میکند. در نوسازی ناوگان یک اقدام عاجلی باید انجام شود. در برنامه وزارت راه به دنبال این موضوع هستیم که با کمک دولت و مجلس یک راهکاری را پیدا کنیم.
خودکفایی صنعت ریلی در عرصه زیرساخت
معاون ساخت و توسعه راهآهن، بنادر و فرودگاههای شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل کشور گفت: میتوانیم ادعا کنیم صنعت ریلی در عرصه زیرساخت خودکفا شده است و با استفاده از دانش و توان مهندسان ایرانی همه نیازهای خود را در این بخش برطرف میکنیم.
عباس خطیبی گفت: در آذر ماه سال ۱۳۶۲، کالاهای اساسی در بنادر انباشته شده بود که در پی آن حضرت امام خمینی(ره) با صدور پیامی، از کامیونداران درخواست کرد تا به بنادر جنوبی رفته و در انتقال کالاها به سراسر کشور مشارکت داشته باشند. به دنبال این پیام، کامیونداران از سراسر کشور در بنادر حاضر شدند و کالاهای اساسی را به استان های کشور منتقل کردند.
خطیبی خاطرنشان کرد: در سال ۱۳۷۶، به پیشنهاد وزارت راه و ترابری سابق ۲۶ آذر از سوی شورای فرهنگ عمومی کشور به عنوان روز ملی حمل و نقل انتخاب شد و هر ساله با بزرگداشت این روز، جهاد و فداکاری کامیونداران و کارکنان بخش حمل و نقل کشور گرامی داشته میشود. معاون ساخت و توسعه راهآهن، بنادر و فرودگاهها، حملونقل را موتور محرکه در توسعه اقتصادی هر کشور دانست و گفت: تحولات سریع فناوری در این بخش و ارتباط آن با فرایندهای توسعه اقتصادی و اجتماعی نشان میدهد که هر کشوری به این موضوع توجه ویژه داشته باشد، میتواند از این ظرفیت بهرهمند شود و اگر کارآمدی در این بخش داشته باشیم زمینه توسعه همه جانبه کشور خواهد شد.بنابراین توجه به این موضوع برای همه کشورها ازجمله ما حائز اهمیت است. خطیبی خاطرنشان کرد: ایران نیز با توجه به موقعیت ژئواستراتژیکی که دارد از شرایط خاصی برخوردار است و یکی از مباحث مهمی که باید به آن توجه شود بحث زیرساختهای حملونقل است.
ساخت ۲۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن روستایی با میانگین پیشرفت ۶۴ درصد
معاون امور بازسازی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با اعلام اینکه حدود ۲۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن در روستاها با میانگین پیشرفت فیزیکی ۶۴ درصد در دست ساخت قرار دارد، از آغاز احداث ۷ هزار واحد روستایی جدید در کمتر از یک ماه خبر داد.
مجید جودی درخصوص روند اجرای طرح نهضت ملی مسکن و پیشرفت فیزیکی واحدهای آغاز شده در روستاها به ارائه آمار پرداخت و گفت: در مجموع ۱۹۸ هزار واحد طرح نهضت ملی مسکن در روستاها توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در دست ساخت قرار دارد که میانگین پیشرفت فیزیکی واحدهای آغاز شده حدود ۶۴ درصد است. معاون امور بازسازی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ادامه داد: علاوه بر واحدهایی که در روستاها تحت عنوان طرح نهضت ملی مسکن در دست احداث قرار دارد از محل اعتبارات سال ۱۴۰۱ مصوب آذرماه سال جاری نیز حدود ۲۰۰ هزار واحد در برنامه ساخت در روستاها قرار گرفته که از این تعداد واحد در برنامه امسال بنیاد مسکن حدود ۱۰۵ هزار واحد توسط بانکهای عامل به امور استانها ابلاغ شده است. جودی افزود: از تعداد ۱۰۵ هزار واحد معرفی شده توسط بانکهای عامل به امور استانها حدود ۴۲ هزار واحد به بانکهای عامل معرفی شدند و حدود ۷ هزار واحد نیز در فاصله کمتر از یکماه انعقاد قرارداد کردند که برای برخی از واحدها نیز اجرای فونداسیون انجام شده است. گفتنی است، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به عنوان یکی از کارگزاران اجرای طرح نهضت ملی مسکن، احداث یکهزار و ۶۰۰ واحد مسکونی را در شهرها و روستاها در دولت سیزدهم برعهده گرفته است که نیمی از آنها در روستاها و نیمی دیگر در شهرهای کوچک و سایر شهرها اجرایی و عملیاتی خواهد شد.
حل مشکلات سوخت و بیمه رانندگان در دستور کار
مدیرکل دفتر حمل و نقل سازمان راهداری کشور با بیان اینکه بخش زیادی از مشکلات رانندگان و شرکتهای حمل و نقل جادهای از حوزه اختیار این سازمان خارج است، گفت: اکنون مشکلات مربوط به سوخت و بیمه رانندگان با همکاری دستگاههای ذیربط در دستور کار سازمان راهداری است و با جدیت دنبال میشود. مهرداد حمداللهی افزود: سازمان راهداری در قالب کمیتهها و کمیسیونهای تخصصی فراسازمانی با سایر ارگانها، پیگیر حل مشکلات رانندگان و شرکتهای حمل و نقل است.
وی با اشاره به گرانی لاستیک، روغن و لوازم یدکی کامیون و اتوبوس افزود: این مشکل بیشتر در حیطه مسئولیت و وظایف وزارت صنعت، معدن و تجارت است و این وزارتخانه نیز در قالب کمیتههای تخصصی به دنبال حل آن با راهکارهای کاربردی است. مدیرکل دفتر حمل و نقل سازمان راهداری کشور همچنین با اشاره به مشکل سوخت رانندگان حوزه حمل و نقل جادهای، گفت: از حدود ۱۰۵ میلیون لیتر سوخت گازوئیل توزیع شده کشور فقط ۳۵ درصد آن به ناوگان حمل و نقل جادهای اختصاص مییابد اما به بهانه قاچاق سوخت، سهمیه این حوزه را کاهش دادند که موجب نارضایتی همه شده است. حمداللهی بیان کرد: سهمیه سوخت پایه رانندگان از آذرماه سال گذشته تا ۸۰ درصد کاهش یافته که با پیگیریهای سازمان راهداری و همافزایی سایر ارگانها دوباره این سهمیه بتازگی برگشته است.