ارسال دیدگاه
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
سخن روز
امام حسن مجتبى علیه السلام : در پاسخ کسى که به ایشان گفت: در وجود شما تکبّر است، فرمودند: هرگز، تکبّر تنها از آن خداست. اما در وجود من، عزّت است. خداى متعال فرموده است: «و عزّت از آن خدا و پیامبر او و مؤمنان است». بحارالأنوار، ج24، ص325
سید عباس صالحی: شهدای اهل تسنن در کنار اهل تشیع پا به پای حاکمیت و کشور مبارزه کردند
بیتردید در انقلاب اسلامی مجموعههای مختلفی دخیل بودند، اما شهدا قشری جدا از همه گروهها هستند که امروز از آنها خاطرات زیبایی بهجا مانده است، اقوام و مذاهب مختلفی در این غرورآفرینی سهیم بودند و آمار ۱۱هزار شهید اهل تسنن بیانگر همین موضوع است، همانطور که در این چهل سال شهدای اهل تشیع را داریم شهدای اهل تسنن نیز پا به پای حاکمیت و کشور در میدان مبارزه به پیش آمدند. اگر در اقصی نقاط این سرزمین احساس امنیت میکنیم مدیون زحمات شهدا هستیم. حتی حضرت ابراهیم(ع) زمانی که به منطقه مکه مکرمه قدم میگذارند درخواست جدی ایشان این است که این مکان یک منطقه امن تا قیامت باشد. این امر بیانگر این است که موضوع امنیت بسیار مهم و جدی است. شهید براهویی مطلق و شهدای نظیر او شهید وحدت بهشمار میروند، شهید وحدت هستند چون نشان دادند برای حفظ آرمانهای نظام و انقلاب در کنار اهل تشیع گام به گام جلو آمدند و در این مسیر جان خود را فدا کردند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دیدار تصویری با خانوادههای شهید براهویی مطلق
و بانوی شهید اغول بیبی قورچانی از سیستان و بلوچستان/ایرنا
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دیدار تصویری با خانوادههای شهید براهویی مطلق
و بانوی شهید اغول بیبی قورچانی از سیستان و بلوچستان/ایرنا
شعر خوب در سایه نمیماند
احمد پوری
نویسنده و مترجم
چند سالی است که گاه گداری به نقل از برخی دوستان و اهالی فرهنگ درباره این میشنویم که جایگاه شعر و شاعران در زندگی امروز کم رنگ شده؛ در بازگویی چرایی آن هم به دلایل مختلفی اشاره میکنند؛ از جمله حضور تکنولوژی در همه وجوه زندگی مان که البته نمی توان منکر آن شد. با این حال با جدیت تأکید میکنم که مخالف گفتههایی از این دست هستم و به گمانم مهمترین مصداق در رد این گفتهها را بتوان در تجدید چاپهای متعدد از دیوان بزرگانی همچون حافظ دانست که هنوزهم بعد از گذشت قرنها از سوی مؤسسات نشر مختلف تجدید چاپ شده و حضوری جدی در خانههای مردم دارد. البته این استقبال تنها به دیوان حافظ محدود نمیشود، درباره دیگر شاعران کلاسیک و معاصر همچون مولانا، فروغ و شاملو هم با چنین رویکردی روبه رو هستیم. بنابراین بهتر است بهجای گلایههای نادرست از این بگوییم که آثار خوب، درهر حوزهای که باشند هیچگاه در سایه نمیمانند و مخاطبان حتی در شرایط نامطلوب امروز جهان هم به سراغشان میرود. شعر خوب هیچگاه از زندگی مردم کنار نمیرود، نهتنها در ایران، درهمه جهان اینگونه است. شعر خوب هیچگاه از رمق نمیافتد و همواره پناهگاهی است برای ما مردمی که به دلایل مختلف روح مان فرسوده میشود. به شعرهای سهراب و اخوان نگاه کنید، مگر شعرهایشان از نفس افتادهاند؟ مخاطب ایرانی برخلاف آنچه برخی میگویند قدر آثار خوب را میدانند. بگذارید نمونه دیگری بگویم. در همین حال و احوالی که تیراژ کتابها بهتبع شرایط اقتصادی پایین آمده رمان «همسایهها» اثر ماندگار احمد محمود به تیراژ بالای 500 هزار نسخه رسیده. البته بخش عمدهای از این تیراژ از طریق چاپهای زیرزمینی و به قولی افست منتشر میشود، اما بحث بر سر این است که بههرحال با استقبال زیادی روبرو است. درباره شعر هم همینطور است، اشعاری که از دریچه ذهن نوابغ هنرمندی همچون حافظ روانه کاغذ شده باشند هیچگاه حذف شدنی نیستند. البته نمیتوان منکر موانع مختلفی شد که پیش روی فعالان عرصه کتاب قرار گرفته، از بحث همچنان برقرار ممیزی کتاب گرفته تا مشکلات و مسائل اقتصادی که اگر نبودند کتاب با تیراژهای بالاتری به کتابفروشیها راه مییافت. ادبیات بهویژه در این روزگار تلخی که گرفتاری بیماری کرونا شدهایم میتواند قدری حالمان را بهتر کند، هرچند که این شرایط هم بههرحال ماندگار نیست و همچون صدسال قبل که ابتلا به آنفلوانزای اسپانیایی پایان یافت این بیماری هم به بخشی از تاریخ زندگی انسان امروز میپیوندند. اما دراین روزها، در کنار همه اقدامات پزشکی و تلاش برای مقابله با این بیماری هنرهم کمک بسیاری به ما خواهد کرد. البته این به توصیه من و شما رخ نمیدهد، به هر حال روحمان به سمت هنر کشیده میشود، کافی است برای لحظه ای کتابی خوب بخوانید یا قطعه زیبایی گوش بدهید تا امید در روحتان زنده شود. اما در پاسخ به اینکه به تازگی ترجمه یا تألیف تازهای روانه کتابفروشیها کردهام یا نه باید به چاپ سوم مجموعه «چهار عاشقانه» اشاره کنم، ترجمهای که پیشتر به شکل دیگری از سوی نشر چشمه در اختیار علاقهمندان قرار گرفته بود. «چهار عاشقانه» دربردارنده اشعاری از چهار شاعر مطرح جهان است که آنان را طی سالهای گذشته و به شکل جداگانهای از سوی همین نشر و با عنوانهای «هوا را از من بگیر خندهات را نه»، «تو را دوست دارم چون نان و نمک»، «خاطرهای در درونم است» و«در بندر آبی چشمانت...» منتشر کرده بودم، اشعاری از «ناظم حکمت»، «نزار قبانی»، «پابلو نرودا»، «آنا آخماتووا» که مدتی است به پیشنهاد ناشر و به دنبال استقبال خوب مخاطبان در قالب یک مجلد نفیس جای گرفتهاند.
به مناسبت ایام خجسته عرفه و عید قربان
حج، نشانه روشنی بر دوستی و صلح
اسماعیل علوی
دبیر گروه پایداری
حج فرآیندی معنوی- اجتماعــــــــــــــی است که برپایه عرفان و خودشناســــــی استوار بوده و همه ساله در ایام تشریق روح تازهای به ایمـــــان اسلامی میدمـــد و مسلمانان را بــــه فضیلتهای فردی و جمعی فرامیخواند. این مناسک اسلامی که از دوران ابراهیم خلیل بر بنیان توحید شکل گرفته، از ویژگیهای بسیاری برخوردار است و به مسلمانان مدد میرساند تا شخصیت ممتاز خود را در نسبت با جامعه بازیافته و حیات جمعی را با اتکا به ایمان و عقیده راستین ادامه دهند. هر چند امسال به دلیل اپیدمی بیماری کرونا مراسم حج در غربت برگزار شد اما ایام حج، آحاد مسلمانان را به عبودیت و مسئولیتهای اجتماعی برانگیخته و نموداری از ظرفیتسازی اسلام در تعامل با تحولات سیاسی- اجتماعی از سوی مسلمانان است. بدون مبالغه بزرگترین افتخار اسلام دلبستگی و علاقهای است که به صلح و همزیستی مسالمتآمیز دارد. به تعبیری دیگر آیین اسلام بازدارنده جنگ و آرزومند سعادت و تعالی انسانهاست که این مهم در مناسک حج وضوح دارد. چرا که اساساً فریضه حج پس از انعقاد متارکه «حدیبیه» بین مسلمانان و اهالی مکه که به «حَجةالاسلام» شهرت یافت، آغاز و مناسک آن برخی سنن مذهبی مقدم بر آیین اسلام را نیز شامل میشود. حج به مسلمانان کمک میکند تا مجد و عظمت خود را ازسر گیرند و در تکاپویی مؤمنانه به ایجاد جامعهای سرشار از امنیت، برادری، صلح، صفا، درستی و دوستی، اعتماد، رفاه، آسایش و عدل و داد بیندیشند.
پیام آسمانی وحی که اساس صلح و دوستی است، در عین برانگیزندگی ابراهیم خلیل برای برپاداشتن توحید، برانگیزنده روح وحدت در آحاد مسلمانان نیز هست و آنان را به سوی فضیلتهای انسانی وحدتآفرین و انساندوستانه فرا میخواند. این پیام برپا دارنده نظم و قانونی مبهم و ناشناخته نیست، بلکه با بیداری امت اسلامی همراه بوده و ضمن خارج کردن مسلمانان از انزوا، آنان را با امواج توسعه و ترقی همراه میسازد.
نگاه تک بعدی به موضوع حج میتواند موجب نارساییهایی در جهان اسلام شده و مسلمانان را در بوته اهمال و ابهام نگه دارد و از تأثیر این فریضه اجتماعی در حل مشکلات جمعی کاسته و نتایج سودمندی برای مسلمانان دربر نداشته باشد.
کما اینکه تحقق آرمانهای دینی در جهان امروز به نوعی جهش و جنبش نیاز دارد که جوهره و حقیقت حج به دلیل تبیین و تعلیم جهانبینیای گسترده میتواند مسلمانان را در سازندگی جهان مشارکت دهد.
ایام حج به مسلمانان فرصت میدهد تا با پشتوانهای از اخلاق و معنویت فرآیندهای مادی جهان امروز را مورد ارزیابی قرار دهند و آگاهانه به بهرهگیری از آنها بپردازند. آیین اسلام این ویژگی را در خود دارد که میتواند با ضرورت زمان و شرایط تاریخی خود را هماهنگ کرده و بیآنکه از فعالیت باز ایستد، با یکپارچگی و نیرومندی در برابر ایدئولوژیهای بیگانه پابرجا بماند.
حقیقت حج قادر است آنچنان تغییری در رفتار مسلمانان به وجود آورد تا ضمن مستهلک کردن ناهنجاریها در خود، خصلت تساهل و آسانگیری در مواجهه با نظریات مختلف را در آنان ایجاد و تقویت نموده و با بلندنظری مسلمانان را در عمل افرادی سازگار و در عین پایبندی به ارزشهای مکتب از سماحت و بزرگواری نیز برخوردار سازد.
اسلام مسلمانان را به سوی نوعدوستی و اتحاد هدایت میکند، همچنین تعالیم مکتب با تشتت افکار مقابله کرده و امت را قادر میسازد تا آزادانه شالوده یک زندگی جمعی مسالمتآمیز را پی بریزد. هیچ عاملی همچون دین و مناسک آن، نمیتواند بشریت را به آرامش برساند، زیرا باور دینی به انسان فرصت خودآگاهی و انگیزه خودسازی میدهد تا آرزوی معنوی را در شرایطی آرام و با تأمین آرامش دیگران محقق سازد.
نباید ازاین حقیقت غافل شد که مهمترین موضوع برای جوامع بشری در جهان امروز شناخت تدابیری است که احساس ایمان را در دل و جان افراد تقویت کند. دوستی و برادری، در صورتی میسر خواهد شد که چنین نیرویی پیوند مستحکمی بین آحاد بشری برقرار سازد.
اسلام ومناسک حج تعادلی در رفتار و گرایشهای فردی یک مسلمان ایجاد میکند که به بسیاری از زیادهخواهیها و خودپرستیها خاتمه داده و در قلمرو اجتماعی نیز ملتها را از تنگناهای نژادی و جغرافیایی نجات خواهد بخشید و با الهام از مکتب وحی به اصل مواخات و مواسات پایبند میکند، بدون آنکه به خودبنیادی و استقلال آنان لطمهای وارد شود. باید اعتراف کرد که تحقق این ایدهآل هنوز با موانعی مواجه است که مهمترین آنها، برداشتهای گوناگون از تعالیم مکتب است. هنوز دگماندیشان، نژادگرایان و نیز فرصتطلبان در برابر هرگونه فکر و ایده تازهای در مسیر اتحاد و همبستگی مقاومت میکنند. اما ایمان اسلامی به مسلمانان میآموزد که به آینده خوشبین باشند و در سازندگی تمدن بشری مشارکت جویند.
از رنگ درمانی تا کاربرد در تصویر (۹)
آرام مرتضوی
پژوهشگر و رواندرمانگر تحلیلی
قبلاً بهصورت کاملاً ابتدایی در رابطه با خصوصیات بصری یک تصویر توضیح داده شد و در رابطه با رنگ بینی نیز هر چند اندک و مختصر سخنانی به میان آمد تا با ساز و کار نظام دیداری بیشتر آشنا شویم، در این شماره قصد دارم کمی در رابطه با رنگها و تأثیرات درمانیشان صحبت کنم. در علوم ابتدایی اعتقاد بر این بود که رنگها قدرت شفابخشی دارند؛ فرانک آلپر در کتابهایش پیرامون شهر گمشدۀ آتلانتیس استفاده از رنگ در درمان را به اهالی آن سرزمین نسبت داده است، در معابد مدور آن دوران اتاقهایی برای شفابخشی ساخته بودند، سقفهای به هم پیوستۀ شیشهای، نور خورشید را میشکستند و اتاق را از رنگهای متنوع پر میکردند. باستان شناسان کشف کردند مصریان نیز اتاقهای ویژۀ درمان داشتند که در معابدشان مشخص بود این اتاقها به طریقی ساخته میشدند که وقتی نور خورشید به داخل آنها وارد میشد، پرتوشان به رنگهای طیفی مجزا میشد و بیمارانی که نیاز به درمان با رنگ داشتند در این اتاقها قرار میگرفتند. امروزه نیز در قبایل سرخ پوست مراسمی برپا میشود که در آن روی بدن نقشهایی برای عبادت ترسیم میشود. عدهای از بزرگان قبایل عقیده دارند که با ترسیم این خطوط رنگی انرژی و نیرویی خاص در تن و روان فرد جاری میگردد. به هر حال، درمان از طریق نور خورشید در اواسط قرن نوزدهم مجدداً کشف شد. در این راستا، پژوهشهای پائولین ویلز دربارۀ رنگ درمانی نشان میدهد که رنگها خاصیت شفادهندگی دارند؛ او مثالهایی میآورد که نشان میدهد، رنگ قرمز میتواند فشار خون پایین و خستگی مفرط را برطرف کند، رنگ نارنجی ضدافسردگی است و رنگ فیروزهای برای تقویت سامانۀ ایمنی بدن مفید است. به هر روی هرکجا که باشیم و به هر کاری که مشغول باشیم رنگ عضوی جداییناپذیر از زندگی ماست. جالب است که رؤیاهای ما نیز از موهبت رنگ بهرهمند است. پس مهم است بدانیم که رنگ چیست؟ آلبرت انیشتین ثابت کرد که رنگها از طیفی از بستههای کوچک انرژی تشکیل میشوند که آنها را فوتون مینامید. همان طور که در شمارۀ قبل اشاره کردم وقتی این انرژی سطح شبکیه را تحریک میکند زنجیرهای از پیامهای الکترومغناطیسی به پایانهای در قشر پس سری میرسند و در آنجا این پیامها به تصویر تبدیل میشوند و ما ادراکی اعجاب انگیز از تصویر را تجربه میکنیم. این انرژی ارتعاشی رنگ که در نور خورشید وجود دارد برای سلامتی ضروری است، در حقیقت هیچ موجود زندهای نمیتواند بدون نور و گرمای خورشید زنده بماند. یکی از بیماریهای رایج در فصلهای کم نور سال اختلالی است که به آن افسردگی فصلی(SAD) میگویند. با توجه به اهمیت رنگ و نور میتوان پیشبینی کرد که کاربردهای زیادی را میتوان برای این دست هنرها در نظر گرفت. اکنون کمی گستردهتر پیرامون نظریاتی که خصوصیات رنگها را توضیح میدهند صحبت خواهم کرد، رنگ قرمز و قرمز مایل به نارنجی خصوصیات هیجان انگیز و تحریککننده دارد، اما در ضمن از قدرت انقباض نیز بر خوردار است. پس طبق نظریات رنگ درمانی این طیف رنگها برای بیمار آسمی خوب نیست... .
به بهانه تولد ابراهیم قنبریمهر،سازنده ساز
مهری که برسازهای ایرانی نشست
در موزه موسیقی ایران سازهایی که او ساخته خودنمایی میکند. سازهایی که نشان از نوآوری، آگاهی و دانش سازنده ساز دارد. ابراهیم قنبری مهر، سازنده سرشناس سازهای موسیقی و مبتکر ایرانی کسی است که این سازها را ساخته است.
دهم مرداد مصادف است با نودودومین سالروز تولد استاد ابراهیم قنبری مهر که 1307 در تهران متولد شد و سالهای پربار زندگی اش را عاشقانه صرف هنر سازسازی کرد، سازهایی که هر کدام بیانگر نگاه و اندیشه متفاوت او به هنر و موسیقی است و این روحیه نوآور موجب شد تغییراتی در سازهای ایرانی و غربی ایجاد کند.
از جمله این فعالیتها میتوان به تنظیم فاصله گوشی، ثابت کردن خرک سهتار، تثبیت پردههای تار و سهتار با فلز، تغییر سرپنجه تار و سهتار به قالب گیتار، ایجاد شیار در اطراف دهانه کاسه و نقاره تار، طراحی ساز کروماتیک سنتور، تغییرات در سازهای قانون و کمانچه اشاره کرد. او سال ۱۳۳۴ کارگاه سازسازی وزارت فرهنگ و هنر را تأسیس کرد.
از دیگر کارهای منحصر به فرد این هنرمند بزرگ ابداع تکنیکی زیبا در تزئین سازها با بهرهگیری از تلفیق ورق برنج و چوبهای زینتی است که نقش انگشتان او را با «مِهرکاری» برروی آنها ثبت کرده است. او میراث داراخلاق، منش و هنر استادش ابوالحسن صبا است ونوازندگی ویولن را از استادش آموخته و تنها بازمانده مکتب صبا؛ هنر سازسازی را به پیشنهاد او دنبال میکند و آموزش آن را نزد سورن آراکلیان ادامه میدهد و به ساخت ویولن میپردازد.
به گفته خودش رابطه بین او و صبا، عشق پدر و فرزندی است و تربیت امروز خود را مدیون همان گذشتگان میداند؛ قنبری مهر پیشتر در گفتوگو با «ایران» بیان کرده بود: «صادقانه کار کردم و داشتههایم را که همان اسرار عشق است با صداقت به مردم کشورم هدیه کردم و تمام زندگیام همین بوده و این پایان خط من است... و امروز خوشبختم و آرزویی ندارم. اگرچه زندگیام پستی و بلندیهای بسیاری داشت اما روزگارم را با وجدانی آسوده طی میکنم.»
بسته حمایتی سازمان سینمایی
یازدهمین جلسه کارگروه بررسی آسیبهای کرونا حاوی خبرهای دلگرمکننده برای اهالی سینما بود. میتوان امید داشت که بستههای حمایتی جدید سازمان سینمایی مشوقی برای اکران فیلمهای تازه نفس در سالنهای سینما باشد. در این جلسه مقرر شده است فروش سینماها از ابتدای مرداد ماه به مدت سه ماه به سینما تعلق بگیرد و سهم دفاتر پخش توسط سازمان سینمایی پرداخت شود؛ البته تک سئانسها یا اکران دوم از شمول این قاعده خارج خواهند بود.
همچنین قرار است به کلیه فیلمهایی که از تاریخ اول مرداد تا اول آبان ۹۹ اکران میشود، یکصد میلیون تومان کمک هزینه اکران تعلق گیرد و برای دریافت وام ۴ درصدی، به میزان فروش و حداکثر تا سقف ۵۰۰ میلیون تومان به صندوق کارآفرینی امید معرفی شوند؛ البته چنانچه فروش فیلمی از ۵۰۰ میلیون تومان بیشتر شود، ۱۰۰ میلیون تومان دیگر نیز بهصورت بلاعوض اعطا خواهد شد. در این مدت سهماهه، قبض برق سینماهای فعال حاضر هم از سوی سازمان سینمایی پرداخت خواهد شد.
طبق مصوبات این جلسه، به منظور کنتــــرل ترافیک و ایجاد تعادل در بازارهای مکمل تا تشکیل شورای صنفی نمایش آنلاین، ورود فیلمها به اکران آنلاین مشروط به نمایش حداقل دو هفته در سینماهای کشور شدهاند و فیلمهای خارجی هم تا حدی مجوز اکران دارند که بنا بر تشخیص ستاد کرونا، مخل سینمای ملی نباشد.
خروجی این جلسه یک خبر خوش هم برای مخاطبان سینما داشت؛ در این ایام بلیت سینماها از روز شنبه تا چهارشنبه نیم بها است.
به نام تاریخ
9 مرداد
صد و سی و سومین روز از سال 99 پر از نامهای بزرگ هنر و ادبیات و فرهنگ است. چهرههایی که امروز سالروز تولدشان است و چهرههای بیجانشینی که در چنین روزی آنها را از دست دادیم.
تولدها
کریستوفر نولان: کارگردان صاحب سبک هالیوود امروز 50 ساله میشود. کریستوفر نولان با ساخت فیلم «ممنتو» در سال 2000 مطرح شد و پس از آن با ساخت فیلمهای «بیخوابی» و «پرستیژ» شهرت بیشتری پیدا کرد. «شوالیه تاریکی»، «تلقین»، «میان ستارهای» و «دانکرک» فیلمهای دیگر او هستند که تاکنون بیش از 4 میلیارد دلار فروش داشتهاند و مفاهیم فلسفی و اجتماعی و البته پرداختن به ساختار زمان از ویژگیهای آنهاست. نولان تابه حال 26 بار نامزد جایزه اسکار شده اما هنوز برنده این جایزه نشده است.
آرنولد شوارتزنگر: بازیگر و ورزشکار محبوب امریکایی سال 1947 در چنین روزی به دنیا آمد. او که سالها قهرمان مسابقات پرورش اندام جهان بود سال 1984 بازی در «ترمیناتور» او را به شهرت رساند. شوارتزنگر پس از آن در فیلمهای «کماندو»، «دوقلوها»، «یادآوری مطلق» و «عواقب» بازی کرد اما همچنان «ترمیناتور» و دنبالههایی که برایش ساخته شد از آثار شاخص او هستند. آرنولد از وقتی که فرماندار کالیفرنیا شد محبوبیت بیشتری هم بهدست آورد. مردم او را فرشته نجات کالیفرنیا میدانند که مانند ترمیناتور با مشکلات مبارزه میکرد.
امیلی برونته: نویسنده کتاب مشهور «بلندیهای بادگیر» سال 1818 در چنین روزی در انگلستان به دنیا آمد. او همراه دو خواهرش یعنی شارلوت و آن برونته جزو نویسندگان مطرح انگلستان و جهان هستند و گفته میشود شخصیت «کتی» در داستان «بلندیهای بادگیر» بسیار شبیه خودش است.
سالروز تولد علی باستانی روزنامهنگار، عبدالرضا قراری کارگردان، افسانه زمانی کارگردان، نسیم آل ابراهیم داستاننویس، علی سهامی شاعر، احمد اکبرپور داستاننویس و آسیه نظام شهیدی داستاننویس هم امروز است.
درگذشت ها
محمد نوری: خواننده مشهور و محبوب ایران 10 سال پیش در چنین روزی درگذشت. او که متولد سال 1308 بود آواز را از اسماعیل مهرتاش، فریدون فرزانه و مصطفی کمال پورتراب آموخت و آواز کلاسیک را از «اولین باغچهبان» یاد گرفت. محمد نوری در 5 دهه فعالیتش 300 قطعه آوازی اجرا کرد که بسیاری از آنها میهنی بودند و در ذهن مردم ماندهاند. «جان مریم» و «ای وطن» مشهورترین ترانههای محمد نوری هستند.
هادی اسلامی: 27 سال پیش در چنین روزی بازیگری درگذشت که بسیاری از هنرمندان قدرت بازیگری او را ستایش میکردند. هادی اسلامی که متولد سال 1318 بود سال 1346 نمایش «زیرگذر لوطی صالح» که خودش نوشت و کارگردانی کرد بسیار با استقبال مواجه شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی کار در سینما را هم آغاز کرد و «اتوبوس»، «آوار»، «جهیزیهای برای رباب» و «خواستگار» فیلمهایی بود که با بازی هادی اسلامی دیدیم اما «اتوبوس» بیش از همه در ذهن مردم مانده است و برایش جایزه بهترین بازیگر مرد را هم از جشنواره فیلم فجر گرفت. سریال «مرغ حق» و بازی او در نقش سیدحسن مدرس هم از آثار ماندگار اوست.
اینگمار برگمان: بارها درباره کارگردان سوئدی روز 14 جولای که تولدش بود نوشتیم و خواندید اما امروز سیزدهمین سالگرد درگذشت اوست. برگمان متولد 1918 بود و با فیلمهایی چون «لبخند یک شب تابستانی»، «فریادها و نجواها»، «فنی و الکساندر»، «توت فرنگیهای وحشی» و «مهر هفتم» شناخته میشود.
میکل آنجلو آنتونیونی: کارگردان صاحب سبک ایتالیایی سال 2007 در چنین روزی درگذشت. او متولد 1912 بود و پس از پایان دانشگاه نوشتن داستان و نمایشنامه را آغاز کرد و بعضی از آنها را هم با کارگردانی خودش روی صحنه برد. مدتی از سینما و تئاتر فاصله گرفت و پس از جنگ جهانی دوم با ساخت فیلمهای کوتاه به این هنر بازگشت. «دروغهای عشق»، «خانه اشباح»، «نشانه رم»، «کسوف» و «فراسوی ابرها» از آثار او هستند اما آنچه آنتونیونی با آن شناخته میشود فیلم «آگراندیسمان» است که سال 1966 ساخت و نخل طلایی کن را هم برد.
سالروز درگذشت مصطفی رحیمی نویسنده هم امروز است.
10 مرداد
امروز هم مانند 9 مرداد پر از نامهای خاص است و باید از هنرمندان و چهرههای فرهنگی زیادی در 10 مرداد یاد کنیم.
تولدها
محمود دولتآبادی: نویسنده بزرگ ایران امروز 80 ساله میشود. محمود دولتآبادی در دهه 30 کار در تئاتر را آغاز کرد و پس از مدتی بازیگری شروع به نوشتن کرد. البته همچنان بازیگری را ادامه میداد و در نمایشهایی از بهرام بیضایی و اکبر رادی حضور داشت. سال 1350 نوشتن «کلیدر» را آغاز کرد که 15 سال طول کشید و مشهورترین رمان اوست. «جای خالی سلوچ»، «ما نیز مردمی هستیم»، «روزگار سپری شده مردم سالخورده»، «نون نوشتن» و «طریق بسمل شدن» مهمترین آثار او هستند که بسیاری از آنها به زبانهای مختلف ترجمه شدهاند.
محمد سریر: موسیقیدان بزرگ ایران سال 1323 در چنین روزی به دنیا آمد. او دانش آموخته موسیقی است و از سال 1344 بهعنوان آهنگساز و عضو ارکستر بزرگ رادیو کارش را آغاز کرد. آلبومهای «دلاویزترین»، «جلوههای ماندگار» و «چراغی در افق» مهمترین آثار او بهعنوان آهنگساز است. حسین محجوب: بازیگر سینما و تئاتر و تلویزیون سال 1327 متولد شد. «مادیان»، «شاید وقتی دیگر»، «پرده آخر» و «رنگ خدا» و سریالهای «سربداران»، «سلطان و شبان»، «کوچک جنگلی»، «صاحبدلان» و «در مسیر زایندهرود» از آثار شاخصی هستند که محجوب در آنها بازی کرد.
جی کی رولینگ: نویسنده «هری پاتر» امروز 55 ساله میشود. رولینگ پس از جدایی از همسرش و در حالی که افسردگی داشت نویسندگی را شروع کرد. در حالی که مشکلات مالی فراوانی داشت و بهسختی زندگی خودش و دخترش را اداره میکرد. «هری پاتر» را پشت میزهای کافهها نوشت اما ناشران موافقت نمیکردند که آن را چاپ کنند و بالاخره نشر بلومزبری انتشار کتاب او را برعهده گرفت و اولین کتاب از مجموعه هری پاتر سال 1997 عرضه شد. کتابی که بهسرعت طرفدار پیدا کرد و رولینگ را در فهرست ثروتمندترین زنان انگلستان و جهان قرار داد. کتابهای هری پاتر پرفروشترین کتابهای تاریخ بشر هستند.
عادل بیابانگرد جوان شاعر، محمدجواد جزینی داستاننویس، مسعود احمدی شاعر، سوسن حیاتی شاعر، رضا رضانژاد شیرازی شاعر، ذوالفقار شریعت شاعر، احمدرضا قدیریان شاعر، علی مؤذنی داستان نویس و ابراهیم قنبری مهر سازنده ساز هم متولد امروز هستند.
درگذشت ها
آنتوان دوسنت اگزوپری: نویسنده «شازده کوچولو» سال 1944 در چنین روزی درگذشت. 29 ژوئن و همزمان با سالروز تولدش دربارهاش نوشتیم و خواندید. خلبانی که سال 1943 مهمترین اثرش را نوشت و پس از مرگش قهرمان ملی فرانسه لقب گرفت. هواپیمای اگزوپری در جریان جنگ جهانی دوم و در جریان یک پرواز اکتشافی در دریای مدیترانه سقوط کرد و لاشه هواپیمایش سالهای بعد کشف شد بدون اینکه اثری از جسد او باشد.
سالروز درگذشت گور ویدال رماننویس امریکایی هم امروز است.
انتخاب نشریه
جستجو بر اساس تاریخ
اخبار این صفحه
-
سخن روز
-
سید عباس صالحی: شهدای اهل تسنن در کنار اهل تشیع پا به پای حاکمیت و کشور مبارزه کردند
-
شعر خوب در سایه نمیماند
-
حج، نشانه روشنی بر دوستی و صلح
-
از رنگ درمانی تا کاربرد در تصویر (۹)
-
مهری که برسازهای ایرانی نشست
-
بسته حمایتی سازمان سینمایی
-
به نام تاریخ
اخبارایران آنلاین