واشنگتن پست (امریکا):
دولت جو بایدن اعلام کرده است، این هفته مدارک و اسناد مرتبط با قتل جمال خاشقجی منتقد عربستانی که در کنسولگری این کشور در استانبول به قتل رسید را منتشر
می کند. این در حالی است که ممکن است با انتشار این اسناد، نقش محمد بن سلمان در این قتل به اثبات برسد.
گالف تایمز (قطر):
سعد حریری، نخست وزیر مکلف لبنان در سفر به قطر با امیر تمیم بن حمد آل ثانی دیدار کرد و ضمن مذاکره درباره مسائل خاورمیانه، امیر قطر را در جریان آخرین وضعیت رایزنی ها برای تشکیل کابینه لبنان قرار داد. امیر قطر نیز خواهان اتحاد احزاب لبنانی شد.
کامرسانت (روسیه):
وزارت خارجه روسیه در ادامه طرح واکسینه سراسری کرونا در این کشور، برای تمامی مراکز دیپلماتیک که در روسیه مستقر هستند، نامه ای فرستاده و اعلام کرده همه آنها می توانند واکسن اسپوتنیک 5 را دریافت کنند،
بجزسفیر امریکا. کارکنان سفارت امریکا هم می توانند این واکسن را دریافت کنند.
بازگشت امریکا به اتحاد با اروپا
بایدن: با همکاری یکدیگر با چین و روسیه رقابت کنیم
زهره صفاری/ «جو بایدن» حدود یک ماه پس از آغاز ریاست جمهوریاش، با شرکت در نشست گروه هفت و کنفرانس امنیتی مونیخ نخستین تعامل مستقیم اما آنلاین را با رهبران جهان انجام داد. او در نشست مونیخ به عنوان نخستین رئیس جمهوری امریکا که در این کنفرانس سخن میگوید، اصول سیاست خارجی خود را تبیین کرد و ضمن تأکید بر اتحاد با اروپا و به دست آوردن اعتماد آن، از رقابت با روسیه و چین و مقابله با آنها گفت.
به گزارش «نیویورک تایمز»، «جو بایدن» با اشاره به دفعات حضورش به عنوان سناتور، معاون رئیسجمهوری امریکا و حتی یک شهروند معمولی، حضور اینبار خود در این نشست را با این شعار آغاز کرد: «من آخرین باری که به عنوان یک استاد دانشگاه در این نشست سخنرانی کردم گفتم که ما بازمیگردیم و حالا وعدهام را عملی کردم. ما بازگشتیم. اکنون من به عنوان رئیسجمهور امریکا برای اتحاد امریکا و اروپا بازگشتهام. شراکت بین امریکا و اروپا همواره بر پایههای دستاوردهای این قرن است. ما از نزدیک با شرکای اروپایی از رم تا پاریس همکاری داریم و از چالش مشترک اروپای آزاد حمایت میکنیم.» او سپس به نگرانیهای اروپا درباره ناتو پرداخت و گفت: «ما به حمایت از ناتو متعهد هستیم و از افزایش ظرفیتهایمان در این سازمان خرسندیم. ما به بند پنجم ناتو معتقدیم که اگر کسی به یکی از اعضا حمله کرد همه به کمک آن میروند و اروپا این را برای ما در 11 سپتامبر یا در افغانستان ثابت کرد. دولت من هم از پروسه دیپلماتیک برای پایان جنگ افغانستان حمایت میکند. ما از کاهش نیروهای امریکا در آلمان جلوگیری کردیم. ما در همکاری با اروپا عزممان راسخ است تا اعتماد شما را جلب کنیم. اما رسیدن به اهدافمان نیازمند قویتر کردن پایههای اقتصادی، بازپس گرفتن جایگاه بینالمللی امریکا و ترویج ارزشها و مدرنیزه کردن آنها است و ایجاد شرایطی که در آن دیپلماسی پیشتاز شود. هیچیک از ما نمیتوانیم با تفرقه جلو برویم. ما در میانه یک مناقشه بزرگ قرار داریم. یکسری میگویند برای چالشهای پیشرو در انقلاب صنعتی چهارم و کرونا، بهترین راه، خودکامگی است و یکسری دموکراسی را راهکار آن میدانند. من اعتقادم به دموکراسی است چراکه تنها راه تضمین آیندگان ماست.» بایدن سپس با اشاره به رقابت با روسیه و چین گفت: «ما باید رقابت طولانی با چین را با همکاری یکدیگر پیش ببریم.
این رقابت نفسگیر است، اما معتقدم نظم اروپا و امریکا میتواند این شرایط را در برابر چین ایجاد کند. نباید اجازه دهیم سرکوبگری ترویج یابد و به مقابله کشورهایی مانند روسیه برویم. ولادیمیر پوتین به دنبال تضعیف اروپا است اما با حفظ امنیت جمعی میتوان در برابر ماجراجویی روسیه در هک سازمانهای امنیتی هم ایستاد.»
او همچنین درباره بحرانهای جهانی گفت: «باید همکاری داشته باشیم و کرونا را شکست دهیم. اولین قدم من برای این اقدام تخصیص 2 میلیارد دلار به کوواکس بود و امیدوارم دیگر کشورها نیز کمک کنند. ما باید در کنار هم بهداشت جهانی را اصلاح کنیم و برای این پاندمی و پاندمیهای آینده آماده شویم. ما در برابر خطر توسعه سلاحهای هستهای نیازمند شفافیت هستیم و برای اینکه از اشتباهات راهبردی جلوگیری کنیم با روسیه نیواستارت را تمدید کردیم و حتی در کنار شرکای اروپایی پای میز مذاکره برای برجام با ایران مینشینیم. ما نمیتوانیم اجازه دهیم که اشتباهات چهار سال گذشته تکرار شود و نباید به خودمان شک کنیم و باید با اعتماد بهنفس پیش برویم.»
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان هم در سخنانش در وبینار کنفرانس امنیتی مونیخ ۲۰۲۱ با تأکید بر اینکه همه گیری کرونا تنها با واکسینه شدن همگان در جهان حاصل میشود، گفت: چند جانبه گرایی با رسیدن جو بایدن به ریاست جمهوری امریکا تقویت شد. باید اطمینان حاصل شود که «کوواکس»، (نهاد هماهنگ کننده تهیه واکسن زیر نظر سازمان بهداشت جهانی) سریعاً به واکسن دست خواهد یافت زیرا همهگیری کرونا وقتی شکست میخورد که همه در دنیا واکسینه شوند. به گزارش ایرنا، پس از اینکه جو بایدن تأکید کرد «دستور دادم بیرون کشیدن نیروهای امریکایی از آلمان متوقف شود و امریکا برای بازگرداندن اعتماد در روابط با اروپا عزم جدی دارد»، مرکل هم در سخنانی تقریباً همزمان، چنین واکنش نشان داد: حمایتم را از آنچه بایدن، رئیس جمهوری امریکا در سخنرانی امروز خود گفت، اعلام میکنم.
او افزود: آلمان متعهد به تقویت همکاری در پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) است. صدراعظم آلمان گفت: گروه ۷ در نشست امروز بر ضرورت وحدت تلاشها در مقابله با کرونا تأکید کرد. او درباره سوریه نیز گفت: ما بر حل سیاسی بحران سوریه تأکید داریم. مرکل همچنین ادعا کرد که روسیه مسبب تنش است و گفت: روسیه نزاعهای مستمر را در بسیاری از مناطق جهان باعث شده است. صدراعظم آلمان درباره ایران نیز گفت که کشورش برای احیای مذاکرات هستهای تلاش خواهد کرد و از طرف آلمان وزیر امور خارجه برای این مأموریت حاضر است.
به گفته او، همچنان فرصت برای توافق هستهای با ایران وجود دارد. مرکل تصریح کرد: من تلاش خواهم کرد تحرکی در مذاکرات هستهای ایران ایجاد کنم و باید مطمئن شویم مشکلی در رابطه با این پیش نیاید که «چه کسی قدم اول را برمیدارد».
سخــــــــــــــــنران بعدی امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه بود که از کشورهای اروپایی خواست مسئولیت بیشتری برای تأمین امنیت خود به عهده گرفته و از وابستگی به امریکا در داخل ائتلاف ناتو خودداری کنند. به گفته او «طی چند دهه گذشته، امریکا در داخل ناتو، تماماً روی اروپا، دفاع از اروپا و مناطق همجوار ما متمرکز بود. فکر میکنم وقت آن است که ما مسئولیت بیشتری برای محافظت از خودمان به عهده بگیریم.» رئیسجمهوری فرانسه گفت: من معتقدم که ما باید شرکای مطمئنی باشیم. من به ناتو اعتقاد دارم و میدانم که ناتو به تحرکات سیاسی جدید و روشنسازی راهبردهایش نیاز دارد. اما معتقدم بهترین نحوه مشارکت اروپا در داخل ناتو این است که مسئولیت بیشتری برای امنیت خودش به عهده بگیرد و بیشتر عهدهدار خودمختاری راهبردی خود باشد.
امریکا به توافق آب و هوایی پاریس پیوست
دولت بایدن بعد از ۱۰۷ روز خروج از پیمان پاریس به این توافقنامه بازگشت.
به گزارش ایرنا از خبرگزاری آسوشیتدپرس، اگرچه امریکا روز گذشته به طور رسمی به توافقنامه اقلیمی پاریس بازگشت اما رهبران جهان انتظار دارند واشنگتن پس از چهار سال بی عملی تعهد خود را در برابر توافقنامه پاریس به اثبات برساند. رهبران جهان همچنین مشتاق هستند که در ماههای آینده اطلاعیهای از طرف واشنگتن درباره هدف ایالات متحده برای کاهش انتشار گازهای مهار کننده گرما تا سال ۲۰۳۰ صادر شود.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه امریکا بعدازظهر دیروز در پیام توئیتری نوشت: روز خوبی در مبارزه با بحران آب و هوا است، زیرا ایالات متحده بار دیگر عضوی از توافق پاریس است. کار برای کاهش تولید گازهای گلخانهای ما در حال حاضر آغاز شده و ما زمان را تلف نخواهیم کرد تا شرکای خود را در سراسر جهان برای ایجاد مقاومت جهانی به دست آوریم. بازگشت ایالات متحده به توافق پاریس تقریباً یک ماه پس از آنکه جو بایدن رئیس جمهوری جدید امریکا به سازمان ملل گفت که ایالات متحده قصد دارد دوباره به آن بپیوندد، صورت گرفت.
خاطرات یک دیپلمات
روایت گمشده
فاروق الشرع / وزیر خارجه سابق سوریه
مترجم: حسین جابری انصاری
اهمیت سندنگاری
روشن است که شرایط ویژه و متفاوت «عرفات» بهعنوان رهبر یک نهضت آزادی بخش بدون کشور و سرزمین، با «اسد» بهعنوان رهبر یک کشور مستقل عضو سازمان ملل متحد، مورد نظر نیست، آنچه مراد مقایسه ما است جوهره نگاه راهبردی به مذاکرات صلح است که در مورد سوریه با تعیین یک چارچوب راهبردی و عدم عقب نشینی از آن، به حفظ سوریه در برابر طوفان منجر میشود، بیآنکه به کوتاه آمدن این کشور از حقوق ملی و سرزمینی خود منجر شود و در مورد فلسطین، در همان گام نخست مذاکرات (توافق اسلو)، به کوتاه آمدن «عرفات» از ۷۸ درصد سرزمین تاریخی فلسطین، در ازای پذیرش «مذاکره» درباره ۲۲ درصد باقیمانده آن، از سوی اسرائیل منجر میشود. مذاکرهای که با توجه به موازنه قوای مختل میان دو خصم، پیشاپیش نتایجش مشخص بود. «عرفات»، آرمان فلسطین و جان شیرین خویش و مصالح ملت خود را بر سر این خطای بزرگ راهبردی گذاشت و سالها پساز شهادت او، فلسطینیان هنوز بدون سرزمین و دولت و تحت اشغال با سختترین شرایط خود دست و پنجه نرم میکنند.
کتاب «روایت گمشده» هم از نظر مجموعه اطلاعاتی که از این نقاط عطف سیاست خارجی سوریه «اسد» ارائه میکند و هم از نظر تحلیلهایی که درباره این تحولات به خوانندگان خود میدهد، واجد ارزش خواندن است. ضمن اینکه تصویری که نویسنده از سوریه پیشا «اسد»، در بخش نخست کتاب ارائه میدهد، کوتاه و گویا و زیبا و خواندنی است. خداوند را بهخاطر توفیق انجام این کار، شکر میگویم و از خوانندگان گرامی میخواهم، نظرات و ملاحظات احتمالی خود را درباره ترجمه فارسی کتاب، به جی میل مترجم ارسال کنند، تا هنگام انتشار نسخه نهایی آن در قالب کتاب، مورد توجه قرار گیرد. والحمدلله اولاً و اخیراً
حسین جابری انصاری
خاطرات 453 روز حضور در کاخ سفید
اتاقی که در آنجا اتفاق افتاد
جان بولتون / مشاورامنیت ملی سابق ترامپ / مترجمان: مسعود میرزایی و بهجت عباسی
مذاکره با گوایدو
بعداز ظهر قرار بود در اتاق جلسات کاخ سفید از تحریمها رونمایی کنیم اما من ابتدا سری به اتاق بیضی زدم. ترامپ بسیار از اینکه «مسأله ونزوئلا» در رسانهها سوژه شده بود، خوشحال بود. او پرسید آیا لازم است در صورت لزوم،5000 نیرو به کلمبیا اعزام کنیم، که من بر حسب وظیفه، آن را در کاغذ زرد رنگی که در دست داشتم، یادداشت کردم و به او گفتم این موضوع را با پنتاگون بررسی خواهم کرد. ترامپ گفت: «برو و با رسانهها سرگرم شو.» وقتی دوربینهای خبرنگاران یادداشت مرا در مورد اعزام نیرو به کلمبیا شکار کردند، گمانه زنیهای زیادی درباره لشکرکشی به کلمبیا مطرح شد و ما واقعاً سرگرم شدیم! («کارلوس تروخیلو» وزیر خارجه کلمبیا چند هفته بعد بستهای کاغذ یادداشت زرد رنگ، شبیه همان که در جلسه توجیهی با رسانهها در دست داشتم، برای من آورد و من دیگر کاغذ یادداشت کم نیاوردم). اساساً ما بر این باور بودیم که تحریمهای نفتی بزرگترین ضربه را به حکومت مادورو وارد خواهد کرد و بسیاری تأکید داشتند که فقط به زمان نیاز هست تا او کاملاً سقوط کند. آنها بسیار خوشبین بودند و این احساس عمدتاً به این خاطر بود که آنها باور داشتند افراد وفادار به مادورو، از جمله «دیوسدادو کابلو» و دیگران، داراییها و خانوادههای خود را برای حفظ امنیتشان به خارج میفرستند که این اقدام آنها را میتوان نشانهای از افزایش بیاعتمادیها به رژیم محسوب کرد. روز سیام ژانویه، دفتر من با حضور افرادی همچون سارا سندرز سخنگوی مطبوعاتی، بیل شاین مدیر ارتباطات و «مرسدس اسلاپ» مدیر ارتباطات استراتژیک کاخ سفید پُر بود تا به تماس تلفنی ترامپ با گوایدو که حدود ساعت 9 صبح برقرار شد، گوش دهند. ترامپ در این تماس تلفنی برای گوایدو در تجمع اعتراضی بزرگی که قرار بود آن روز بعد از ظهر علیه مادورو برگزار شود آرزوی موفقیت کرد و آن را تاریخی توصیف کرد. وی به گوایدو اطمینان داد با وجود مشکلات فراوان، برای سرنگونی مادورو تلاش خواهد کرد و گفت مطمئن است که گوایدو در آینده این اتفاقات را از یاد نخواهد برد؛ این شیوه ترامپ در اشاره به میزان علاقهمندی او به میادین نفتی ونزوئلا بود.