هشت صبح (افغانستان)
با پایان آتشبس سه روزه طالبان در افغانستان، یک مدرسه در ولایت ولسوالی هلمند توسط افراد ناشناس به آتش کشیده شد.
این در حالی است که خبرها از بخشهای مختلف افغانستان از افزایش تنشها و خشونتها حکایت دارد و طالبان نیز به رغم تداوم مذاکرات صلح حاضر به تمدید آتش بس نیست.
ساندی تایمز (هند)
خطر موج دوم شیوع کووید 19 در هند کمی آرام گرفته است. مقامات این کشور روند ابتلا در 7 روز گذشته را نزولی خوانده و شمار بیماران وخیم را نیز در حال کاهش میدانند.
اما آمار مرگ و میر همچنان بالا است و در آخر هفته رکورد زده است. در آغازین روز هفته جاری نیز 4 هزار نفر جان باختند.
گالف نیوز (امارات)
رئیس سرمایهگذاری خارجی امارات از افزایش 19.88 میلیارد دلاری جذب سرمایهگذاری خارجی در سال 2020 خبر داد که این رقم نسبت به زمان مشابه در سال 2019، به رغم شیوع ویروس کرونا و رکود اقتصادی جهان، 44.2 درصد رشد را نشان میدهد. این درآمد فارغ از درآمد کمپانیهای نفتی امارات به شمار میرود.
خشم جهان از کشتار غیرنظامیان فلسطینی
زهره صفاری/ هفتمین روز از بمباران هوایی و حملات زمینی ارتش صهیونیستی به غزه، در شدیدترین درگیریهای هفت سال اخیر سرزمینهای اشغالی، شمار شهدای فلسطینی را به دستکم 181 نفر از جمله 52 کودک رساند و هزاران نفر نیز آواره و مجروح شدند. به گزارش خبرگزاری «الجزیره»، در بمباران بامداد دیروز نوار غزه که در مدت یک ساعت بیش از صد حمله از سوی اسرائیل صورت گرفت، دستکم 26 فلسطینی جان باختند و دو خانه مسکونی به طور کامل تخریب شد. همچنین به گزارش العالم ارتش صهیونیستی خانه یکی از رهبران حماس را نیز هدف قرار داده است. اما بامداد یکشنبه برای ساکنان تلآویو و شهرهای اطراف آن نیز آرام نبود و گردانهای عزالدین قسام پس از اعلام دو ساعت مهلت به صهیونیستها برای خروج از پناهگاههایشان، تلآویو را زیر آتش موشکها قرار دادند. بنا به اعلام سخنگوی ارتش اسرائیل، تا صبح یکشنبه پرتاب حدود 120 موشک از نوار غزه به سمت اراضی اشغالی رصد شده است. همچنین موشکهای مقاومت شهرهای ریشون، لتسیون، غان یافنیه و اسدود را نیز هدف قرار دادند. در میان این حملات گسترده گرچه مقامات ارشد ارتش اسرائیل خواستار آتشبس فوری شدهاند، اما «بنیامین نتانیاهو» که حمایت امریکا و چندین کشور غربی را هنوز از دست نداده، به ادامه حملات به غزه و جنبش مقاومت تأکید کرد و از شهرکنشینان خواست پناهگاهها را ترک نکنند.«بنی گانتس» وزیر جنگ اسرائیل نیز اعلام کرد این رژیم قصدی برای پایان عملیات نظامی علیه نوار غزه ندارد. این در حالی است که «آویگدور لیبرمن» وزیر جنگ سابق اسرائیل با انتقاد از سیاست نتانیاهو در حمله به غزه، به عجز این رژیم در قبال مقاومت اعتراف کرد. «الیوم السابع» به نقل از «احمد ابوالغیط»، دبیرکل اتحادیه عرب نیز نوشت؛ تجاوزات به غزه و قدس، اشغالگران را در سطح جهان رسوا کرده است. وی بر توقف هر چه سریعتر حملات به غیرنظامیان فلسطینی نیز تأکید کرد.
خروش مردمی علیه اسرائیل
فضای داخلی امریکا برخلاف کاخ سفید علیه اسرائیل ملتهب شده است. به طوری که به رغم موضع دولت بایدن و پشتیبانی صریح وزیر دفاع امریکا از اقدامات اسرائیل، صدها امریکایی در حمایت از مظلومیت مردم فلسطین در ایالات مختلف به خیابانها آمدند. همزمان «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان نیز در نخستین تماس تلفنی «جو بایدن» خواستار مداخله امریکا در بحران فلسطین شد. از سوی دیگر کشتار غیرنظامیان فلسطینی سکوت کشورهای عربی و اسلامی را نیز شکست و دیروز به دعوت عربستان، وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی نشستی مجازی درباره فلسطین برگزار کردند. ساعاتی بعد نیز پرونده تحولات اراضی اشغالی در شورای امنیت سازمان ملل مورد بررسی قرار گرفت. به گزارش ایرنا، در حالی که چینیها، امریکا را مسئول کارشکنی در حل مسالمتآمیز بحران فلسطین در شورای امنیت میدانند، روسیه نیز مانند مصر، تونس، قطر، ترکیه و... برای حل مناقشه فلسطین وارد میدان شده و رئیس امور بینالملل دومای دولتی روسیه پیشنهاد برگزاری مذاکرات میان اسرائیل و فلسطین در مسکو را مطرح کرد. در همین حال به رغم حمایت ظالمانه دولتمردان اروپایی از جنایات اسرائیل، برای چندمین روز پیاپی دهها هزار نفر از مردم فرانسه، سوئد، نروژ، یونان، انگلیس، آلمان، بلژیک، اسپانیا، دانمارک و دیگر نقاط جهان مانند کانادا، شیلی، لبنان، ونزوئلا، کوبا و... با برافراشتن پرچم فلسطین، جنایات اسرائیل را محکوم کردند. در همین حال «میشله باشلت»، کمیسیونر ارشد امور حقوق بشر سازمان ملل نیز خواستار کاهش تنشها و احترام طرفین به قوانین بینالملل شد. به گزارش ایسنا به نقل از روسیا الیوم، «ژولیت توما» سخنگوی یونیسف نیز شهادت کودکان فلسطینی در نوار غزه را تشدید خطرناک خشونت و فاجعه عنوان کرد.
مهلت 10 دقیقهای اسرائیل به خبرنگاران
حمله رژیم صهیونیستی به مقر شبکههای خبری بینالمللی در برج الجلای غزه، با واکنش سازمان ملل و محکومیتهای جهانی روبهرو شد. بهگزارش الجزیره، هنوز میزان خسارات وارد شده به این برج 11 طبقهای مشخص نشده اما خبرنگاران حاضر در صحنه معتقدند اسرائیلیها تنها 10 دقیقه به آنها زمان خروج دادند.
«استفان دوجاریک» سخنگوی دبیرکل سازمان ملل حمله به دفاتر رسانهای را نقض قوانین بینالمللی عنوان کرد. به نوشته ایسنا، «رشیده طلیب»، نماینده فلسطینی کنگره امریکا نیز اعلام کرد:«اسرائیل برای پنهان کردن جرایمش در جهان، رسانهها را هدف قرار میدهد». در حالیکه برخی رسانههای عربستانی همسو با «اسرائیل مانند العربیه و الحدث که با وارونه نمایی حقیقت جای جلاد و قربانی را تغییر دادهاند پرقدرتتر از قبل نیز فعالیت میکنند. پس از این حمله سندیکای روزنامه نگاران جهان، انجمن اهل قلم امریکا و کشورهایی مانند نروژ، ترکیه، روسیه و... این جنایت را محکوم کردند. «گری پرویت» رئیس و مدیر «آسوشیتدپرس» گفت: «ما از این اقدام اسرائیل متعجبیم چون آنها میدانستند رسانهها در این برج مسکونی دفتر دارند.» شبکه الجزیره نیز بمباران دفتر خود را محکوم و خواستار حمایت جامعه بینالملل از خبرنگاران و اصحاب رسانه شد.
آغاز رقابت های انتخابات ریاست جمهوری سوریه
گروه جهان/ رقابت های انتخاباتی ریاست جمهوری سوریه از دیروز آغاز شد و سه کاندیدای منتخب 10 روز فرصت دارند تا فعالیتهای تبلیغاتیشان را انجام دهند.
بهگزارش «میدل ایست نیــــــوز»، در انتخــــــــابات این دوره سوریه، علاوه بر «بشار اسد» رئیـــــــس جمهوری فعلی این کشور، «عبدالله سلوم عبدالله» وزیر خارجه سابق سوریه و «محمود مرعــــــی» از اپوزیسیونهای ملی این کشور حضور دارند. اما با توجه به اینکه دو نامزد رقیب بشار اسد به دو حزبی مرتبــــــط هستند که فعالیت زیادی در عرصه سیاسی نداشتهاند، همچنـــان کارشناســــــــــان شانس اول پیروزی را برای رئیس جمهوری فعلی سوریه میدانند.
انتخابات ریاســـت جمهوری سوریه 26 مه (5خرداد) برگزار میشود.
خاطرات یک دیپلمات
روایت گمشده
فاروق الشرع / وزیر خارجه سابق سوریه
مترجم: حسین جابری انصاری
شکاف رهبری سوریه و فلسطین
در پایان نشستها که سه روز طول کشید، بیانیه مشترکی صادر شد که شامل بندهای متعددی از جمله تقبیح جنگ عراق و ایران میشد. هیأت سازمان [آزادیبخش فلسطین] با تقبیح که نوعی محکومیت خفیف بود موافقت کرد و این بند تنها هنگامی نهایی شد که خدام از صلاح خلف پرسید؛ آیا مطمئن است که عرفات شخصاً با این موضوع موافق است. ابوایاد نیز پاسخ داد عرفات صاحب ایده اتحاد استراتژیک است و موافقت خواهد کرد. از اینرو ابوایاد موافقت کرد که این بیانیه را هر دو خبرگزاری سوریه (سانا) و فلسطین (وفا) بهطور همزمان منتشر کنند. اما در عمل، خبرگزاری وفا بیانیه را با حذف بند تقبیح جنگ عراق و ایران منتشر کرد و بدین سان تردیدها بین رهبری سوریه و فلسطین ریشه گرفت تا [کم کم] به شکاف بزرگی تبدیل و آغازگر انشقاق خطرناکی در صحنه فلسطین شود. عرفات، از پیش این نتیجه را میدانست؛ اما عدم موفقیت [در ارتقاء روابط با سوریه] از نظر او میتوانست با موفقیت در خدمت ارسال پیامهای متعدد به [طرفهای دیگر] قرار گیرد. پیام اول اینکه توافق چند ماه پیش او با [فیلیپ] حبیب برای آتش بس در جنوب لبنان، با موافقت سوریه نبوده است؛ پیام دوم عدم پذیرش محکوم کردن جنگ عراق با ایران او را به عراق و کشورهای عربی خلیج فارس نزدیک میکرد و پیام سوم اینکه ناکامی سوریه [در بهبود روابط با سازمان]، تصمیم مستقل فلسطینی را تقویت میکرد؛ ایدهای که هنوز در آغاز راه خود بود و به سختی در صحنه فلسطین پیش میرفت.
فریبکاری فیلیپ حبیب: دروغ کهنه شده
فیلیپ حبیب فرستاده امریکا، ساعاتی چند قبل از تهاجم اسرائیل به لبنان، در تاریخ ۳ ژوئن ۱۹۸۲ با رئیسجمهوری اسد بمدت تقریباً دو ساعت و نیم ملاقات کرد. بخشی از این دیدار به اتهام رئیسجمهوری اسد به ایالات متحده و سازمانهای امنیتی امریکا در خصوص پشتیبانی از عملیات جماعت اخوان [المسلمین] در سوریه اختصاص یافت. حبیب این موضوع را تکذیب کرد و گفت چون انتظار داشته چنین موضوعی در این دیدار مطرح شود از ریگان رئیسجمهوری و هیگ وزیر خارجه در حضور مشاوران اصلی آنها در این باره پرسیده و آنها هرگونه دست اندرکاری مستقیم امریکا را در عملیات اخوان المسلمین انکار کردهاند.
خاطرات 453 روز حضور در کاخ سفید
اتاقی که در آنجا اتفاق افتاد
جان بولتون / مشاورامنیت ملی سابق ترامپ / مترجمان: مسعود میرزایی و بهجت عباسی
ادامه پاورقی خاطرات بولتون را در سایت ایران آنلاین (ion.ir) بخوانید.