
ارتش یمن با بیش از 25 پهپاد و موشک حملات 5 روز اخیر ائتلاف عربستان را پاسخ داد
وزارت دفاع سعودی هدف جدید یمنی ها
زهره صفاری/ ارتش یمن در حمله همه جانبه موشکی و پهپادی، وزارت دفاع و تأسیسات نفتی و استراتژیک، سعودیها را هدف قرار داد و عملیاتی را رقم زد که صدای آن باوجود سکوت عربستان، با بازتابی گسترده در جهان شنیده شد.
بهگزارش «رویترز»، در این عملیات که شامگاه دوشنبه اهداف مهمی را در ریاض، جده، طائف، جیزان، نجران و عسیر با چندین موشک بالستیک و 25 پهپاد نشانه رفته بود، خساراتی نیز به تأسیسات نفتی آرامکو وارد آمد. اتفاقی که گرچه هنوز میزان آسیب آن اعلام نشده است اما برای سعودیها یادآور خسارات شدید حمله سال 2019 بود که بیش از نیمی از درآمد نفتی عربستان را از بین برد. به نوشته «المسیره»، سخنگوی ارتش یمن در حالی که شامگاه دوشنبه در توئیتی از این عملیات گسترده پرده برداشت، صبح دیروز در بیانیهای این حمله همه جانبه را پاسخی به تجاوزهای اخیر ائتلاف عربستان و امریکا و کشتار غیرنظامیان در صنعا و چندین شهر و روستای یمن اعلام کرد. «یحیی سریع»، در این بیانیه تلویزیونی با تأکید بر این پاسخ سنگین ارتش یمن به حملات عربستان گفت: «ارتش یمن به یاری خدا در عملیات نظامی گسترده موسوم به «هفت دسامبر» مقرهای نظامی دشمن در ریاض، طائف، جیزان، نجران و عسیر را هدف قرار داد.»
براساس این بیانیه، ارتش یمن ساختمان وزارت دفاع عربستان، فرودگاه «ملک خالد» و چندین موضع نظامی در ریاض را با 6 موشک «صمد3» و چندین موشک «ذوالفقار» هدف قرار داد. همچنین 6 موشک «صمد2» و «صمد3» پایگاه «ملک فهد» طائف و تأسیسات نفتی «آرامکو» در جده را نشانه رفت و 5 پهپاد «صمد1» و «صمد2»، نیز به پایگاههای نظامی و منطقهای «عبدا»، «جیزان» و «عسیر» خساراتی وارد کرد. «یحیی سریع» با هشداری دوباره به شهروندان و ساکنان عربستانی برای فاصله گرفتن از مواضع نظامی سعودیها، اعلام کرد تداوم تنشها و حملات نظامی ائتلاف سعودی در یمن با حملاتی وسیعتر و گستردهتر پاسخ داده خواهد شد و این عملیاتها تا توقف تنشهای ائتلاف متجاوز سعودی تداوم دارد.
سکوت عربستان
تقارن عملیات گسترده ارتش یمن با آغاز تور منطقهای «محمد بن سلمان»، ولیعهد جوان سعودی، آن هم پس از حدود 5 روز آتشبار شدید ائتلاف عربستان بر سر غیرنظامیان صنعا، حدیده و مأرب چنان ارتش سعودی را در شوک فرو برد که باوجود بازتاب گسترده این حملات و بیانیه ارتش یمن، مقامات این کشور سکوت اختیار کردند و سخنگوی ائتلاف سعودی در واکنش به این حملات تنها به افشای رهگیری و انهدام یک موشک در آسمان ریاض اکتفا کرد. به نوشته «المسیره»، عربستان در حالی با کوچک شمردن حمله یمن سعی در کتمان حقیقت دارد که خبرها از اختلال در روند پروازهای فرودگاه «ملک خالد» حکایت دارد و مقامات این کشور بخوبی میدانند کشته و مجروح شدن بیش از 10 غیرنظامی در آتش ائتلاف سعودی در صنعا و چندین شهر و روستای یمنی، باوجود تلاشهای بینالمللی برای برقراری صلح، آتش جنگ را بار دیگر در این میدان شعلهور کرده است. عربستان در حالی با این پاسخ مهر سکوت بر دهان زده است که به نوشته ایرنا به نقل از شبکه المیادین، پیشتر «عبدالملک الحجری»، عضو هیأت ملی مذاکره کننده دولت نجات ملی یمن در واکنش به حملات هوایی شدید ائتلاف سعودی به غیرنظامیان یمنی در 9 استان که بیش از 50 شهید و مجروح بر جای گذاشته، کشورهای متجاوز را به پرداخت بهای سنگین تهدید کرده بود. در هیاهوی این تنشها اما به نوشته «فارس» به نقل از «البوابه الاخباریه الیمنیه»، مزدوران وابسته به دولت مستعفی در جنوب شهر مأرب ساعاتی پیش از حمله همهجانبه نیروهای یمنی با ارتش و کمیتههای مردمی درگیر شدند که در نهایت این درگیریها به تسلط ارتش یمن بر منطقه الجدیده در نزدیکی میدان نفتی صافر در مأرب انجامید و صدها تن از اجیرشدگان دولت مستعفی و حامی عربستان تسلیم شده و شماری نیز مجبور به فرار شدند.

افشاگری یک عضو وزارت خارجه انگلیس از دشواریهای خروج از افغانستان
وزیر خارجه انگلیس موقعیت را درک نمیکرد
گروه جهان/ «رافال مارشال»، یک دیپلمات پیشین انگلیسی در یک افشاگری کم سابقه خبر داد، وزارت خارجه انگلیس در جریان خروج از افغانستان، دچار چنان هرج و مرجی بود که نتوانست به درخواست بسیاری از کسانی که به نوعی با این کشور همکاری کرده بودند، پاسخ دهد و آنها را از افغانستان خارج کند. طوری که آنها احساس کردند، لندن به آنها خیانت کرده است.
به گزارش سایت شبکه خبری «بیبیسی»، «رافال مارشال»، با ارائه گزارشی 40 صفحهای 6 مورد اتهام علیه وزارت خارجه انگلیس مطرح کرده است:
1- تنها 5 درصد از 150 هزار نفری که از لندن کمک خواسته بودند، کمک دریافت کردند. 2- پروندههای همین 5 درصد توسط کسانی بررسی شده بود که هیچ تخصصی درباره افغانستان و شرایط آن نداشتند. 3- هیچ کدام از کسانی که مسئول کمکرسانی شده بودند، به زبان افغانی صحبت نمیکردند و صحبتها به انگلیسی انجام میشد که احتمال آن میرفت درخواستکنندگان هیچ تسلطی به آن نداشته باشند. 4- تصمیمگیری درباره پذیرش درخواستها کاملاً خودسرانه بود. 5- سیستم فناوری ناکارآمد بود.
6- دومینک راب کند بود و موقعیت را درک نمیکرد.
بنابر این گزارش، مدارکی که «رافال مارشال» ارائه کرده، آنقدر محکم بودند که «دومینک راب» را وادار کردند ساعتی بعد از انتشار این گزارش، به این کندی و نابسامانیها اعتراف کرده و به «بیبیسی» بگوید: «قبول دارم که دراین رخداد درسهای زیادی گرفتیم. اما در قیاس با سایر کشورها کارمان در امدادرسانیها در افغانستان بد نبود.» او همچنین تأکید کرد: ما 15 هزار نفر را در مدت کوتاهی از افغانستان خارج کردیم که در نوع خود بینظیر است.» این در حالی است که بنابر آماری که پیشتر از سوی وزارت خارجه انگلیس منتشر شده بود، همه این 15 هزار نفر کسانی نبودند که انگلیس از سر لطف آنها را از افغانستان خارج کرده باشد. مطابق آمارها 5 هزار نفر از این افراد انگلیسی بودند. این در حالی است که مطابق ارقامی که «مارشال» منتشر کرده، بیش از 150 هزار نفر شامل خبرنگاران، وکلا، فعالان حقوق زنان و.... از لندن خواسته بودند، به آنها کمک کنند از افغانستان آشوبزدهای خارج شوند که گمان میرفت، هر کس ممکن است در تسویه حسابهای شخصی و غیرشخصی و سیاسی دیگری را بکشد. «مارشال» که کمتر از یک ماه بعد از خروج انگلیس از افغانستان از سمت خود در وزارت خارجه انگلیس استعفا داده، مدعی شده است که چهبسا شماری از این افراد در چنین تسویه حسابهایی جان باخته باشند.

هندوها مانع برپایی نماز جمعه در شماری از شهرهای هند می شوند
روزگار سخت مسلمانان هند
مترجم: وصال روحانی
بیش از دو ماه است که هندوهای افراطی مراسم نماز جمعه مسلمانان را در برخی مناطق بههم میزنند و اسباب نگرانی نمازگزاران را فراهم میآورند.
جمعه گذشته هم در گورگان که منطقهای به فاصله یک ساعت رانندگی تا دهلینو است این ماجرا تکرار شد و صدای اعتراض تند هندوها به مسلمانان مستقر در این نقطه آرامش را از کل منطقه سلب کرد. گورگان با 1.1 میلیون نفر سکنه یکی از مهدهای تکنولوژی و مراکز اقتصادی مهم هند به حساب میآید و فرمانداری آن در دست حزب بهاراتیا جاناتا (BJP) یعنی حزبی است که نارندا مودی، نخستوزیر هند از اعضای آن است. مسلمانان این منطقه که بهخاطر کمبود مساجد، به برگزاری آیینهای نماز جمعه در پارکها و پارکینگهای خالی قناعت کردهاند در ماههای اخیر بهخاطر ناامنیهایی که هندوها ایجاد کردهاند مجبور شدهاند، از برگزاری نماز جمعه منصرف شوند.
گروههای افراطی هندو تحت عنوان کلی «کمیته مشترک مقاومت هندوها» از ماه سپتامبر به این سو به انحای مختلف مانع برپایی مراسم نماز جمعه در گورگان و مناطق اطراف آن شدهاند و علاوه بر ناامن و مسموم کردن محیط، اقدام به برگزاری آیینهای دینی خود در همان محلها کردهاند تا مسلمانان قادر به استفاده از فضاهای باز و مناسب مورد نیاز خویش نشوند؛ بهانه هندوها در این ارتباط قابل پذیرش نیست. راجیو میتال، سخنگوی «کمیته مشترک مقاومت هندوها» میگوید: «ما مخالف برپایی نماز جمعه مسلمانان نیستیم اما با اینکه این کار در مکانهای عمومی و غیراختصاصی صورت پذیرد، موافقت نمیکنیم. نماز مسلمانان باید در مساجد یا آموزشگاههای مذهبی برگزار شود و زمینهای وقفی هم برای این مهم مناسباند اما اینکه کار را به سطح شهر و به مناطقی پرشمار بکشانند کار درستی نیست. ما در این زمینه به مقامهای مسئول هم اولتیماتوم دادهایم و از 10 دسامبر به بعد اجازه این گردهماییها را نمیدهیم.»
این در حالی است که «الطاف احمد» بنیانگذار شورای مسلمانان گورگان میگوید: «اگر به فضاهای بزرگ و آزاد روی آوردهایم، به سبب شمار نماگزاران است. در کل این منطقه فقط 13 مسجد وجود دارد که اغلب هم فضای کوچکی دارند و جا دادن خیل نمازگزاران در این مکانهای اندک غیرممکن است. برای ما
سؤال برانگیز است که چرا تا همین دو سال پیش استفاده ما از این مکانها مشکلی از دید هندوها نداشت ولی حالا اینگونه در راه ما سنگاندازی میکنند. ما ابتدا 108 مکان بزرگ و آزاد را برای نماز جمعه خود دراختیار داشتیم اما در ماجراهای اخیر آن را به 30 مکان کاهش دادهاند. هندوها قصد دارند در جمعه پیش رو همین تعداد را هم از ما بگیرند.»بهگفته محمد سلیم، رئیس نهاد محلی «جمعیت علمای هند» برگزاری نماز جمعه مسلمانان در اماکن باقیمانده هم در هفتههای اخیر با انواع تنش و تهاجم همراه و عملاً غیرممکن شده است. وی میگوید: «در دو سه جمعه اخیر هرگاه نمازگزاران به مکانهای درنظر گرفته شده (برای آنان) نزدیک شدند، مشاهده کردند که راههای رسیدن به آنجا مسدود شده و گروههای تندرو برای هرگونه خشونت آماده هستند. جمعه گذشته فقط در 10 مکان موفق به برگزاری نماز جمعه شدیم و اکثر نمازگزاران از محلهای مورد نظر رانده شدند.»
«آمیت شاه» وزیر کشور هند نیز از حزب کنگره هند که مهمترین رقیب حزب حاکم بهاراتیا جاناتا به شمار میآید، به سبب آنچه تلاش برای راضیسازی مسلمانان از طریق اهدای مکانهای پرشمار به آنها برای انجام آیینهای مذهبیشان عنوان شده، انتقاد کرده است.
منبع: Aljazeera
وقوع حمله تروریستی در مرکز بصره
انفجار خودروی بمبگذاری شده در شهر بصره عراق دستکم 8 کشته و چهار مجروح برجای گذاشت.
بهگزارش ایسنا بهنقل از شفق نیوز، براساس اعلام یک منبع امنیتی این انفجار پیش از ظهر دیروز در خیابانی شلوغ نزدیک یکی از بیمارستانهای دولتی و مجموعهای از رستورانها و هتلهای توریستی رخ داد و مینیبوس حامل مسافران هدف اصلی آن شد. برخی منابع نیز منشأ انفجار را عامل انتحاری اعلام کردهاند که سوار بر موتور به میان مردم رفته و با فعال کردن جلیقه انفجاریاش، دو خودروی دیگر را نیز به آتش کشیده است.
باوجود این اخبار ضدونقیض درباره علل و ماهیت این انفجار و حتی شمار کشتهها که در برخی منابع تا 16 نفر و 20 مجروح نیز اعلام شده، اسعد العیدانی استاندار بصره آن را تروریستی خواند و با صدور بیانیهای سه روز عزای عمومی در این استان اعلام کرد. «برهم صالح»، رئیس جمهوری عراق نیز این حادثه تروریستی را تلاشی مذبوحانه برای ایجاد بیثباتی در کشورش خواند.
روسیا الیوم: دادگاه تجدیدنظر مدنی لبنان شکایت «یوسف فینانوس» وزیر سابق خدمات عمومی و حملونقل لبنان (وزیر سابق وابسته به جریان مسیحی المرده) علیه قاضی طارق البیطار، بازپرس قضایی پرونده انفجار بندر بیروت را رد کرد و این قاضی میتواند دیگربار بهکار خود ادامه دهد.
اسپوتنیک: سخنگوی وزارت خارجه چین در واکنش به تصمیم امریکا برای بایکوت دیپلماتیک المپیک پکن گفت که چین اقدامات «تلافی جویانه قاطعی» در این زمینه انجام خواهد داد. او تأکید کرد: سیاستمداران ایالات متحده بدون اینکه به بازیها دعوت شوند مدعی «بایکوت دیپلماتیک» شدهاند.
سان: کارشناسان مدعی شدند، چین «مخفیانه» موشکهایی به سبک «اسب تروا» ساخته است که در کشتیهای باربری پنهان شدهاند و میتوانند به بنادر دشمن پرتاب شوند.
رویترز: همزمان با برگزاری روز ملی ارتش اوکراین و به نمایش درآمدن خودروهای زرهی و قایقهای گشتزنی، رئیس جمهوری اوکراین تأکید کرد که نیروهای مسلح کشورش قابلیت مقابله با هرگونه حملهای از سوی روسیه را دارند.
جپن تایمز (ژاپن)
امریکا و ژاپن این ماه وارد مذاکراتی میشوند تا بر سر بودجهای که توکیو باید به واشنگتن بابت افزایش نیروهای امریکایی در این کشور بپردازد، به توافق برسند. دولت کیشیدا خواهان آن است که بایدن مبلغ درخواستی را نسبت به آنچه که دونالد ترامپ اعلام کرده بود، کاهش دهد.
نشنال پست (کانادا)
خانواده جک داعشی که بعد از شکست داعش در سوریه، توسط کردهای شمال این کشور به زندان انداخته شد، مدعی هستند پسرشان از تمایلات افراطی خود پشیمان شده است. آنها دولت کانادا را تحت فشار گذاشتهاند تا با کردها وارد مذاکره شده و پسر آنها را که یکی از 6 مرد داعشی کانادا است، آزاد کند.
مورگن پست (آلمان)
اولاف شولتز که امروز بهطور رسمی در نشست بوندس تاگ (پارلمان آلمان)، جانشین آنگلا مرکل خواهد شد، اعلام کرده، کارل لاوترباخ که متخصص سلامتی و بهداشت حزب سوسیال دموکرات بوده را بهعنوان وزیر بهداشت و درمان خود انتخاب کرده است که در شرایط کرونایی انتخابی بحث برانگیز است.