
گزارش «ایران» از تأثیر سیاستهای نادرست در یک دهه اخیر؛
مصرف لبنیات آب رفت
کارشناسان مهمترین دلیل کاهش مصرف لبنیات را فشارهای اقتصادی و کوچکترشدن سفره مردم میدانند
امین محمودی/ لبنیات یکی از باارزشترین مواد غذایی است که تقریباً حاوی تمامی مواد ضروری جهت رشد و ادامه حیات است به طوری که این مواد از چنان اهمیتی برخوردار هستند که میزان مصرف روزانه آن در یک کشور تا حد زیادی میتواند وضعیت تغذیه و بهداشت و تا حدودی سلامت افراد یک جامعه را نشان دهد.
تأثیر مصرف سرانه شیر در سلامت جامعه تا بدانجا بوده که سازمانهای بینالمللی همچون سازمان غذا و کشاورزی (فائو)، سازمان بهداشت جهانی و صندوق بینالمللی کودکان نسبت به مسائل و نتایج مربوط به آن حساسیت نشان داده و حتی شیر را بهعنوان یکی از شاخصهای تأمین حداقل احتیاجات غذایی (به ویژه در سنین رشد) جوامع معرفی کنند.
با این حال مصرف این محصول طی سالهای گذشته بهشدت کاهش پیدا کرده است به طوری که با افزایش سرسامآور قیمت لبنیات در کشور بسیاری از خانوارهای ایرانی قدرت خرید خود را از دست دادند و لبنیات از سفرههای آنان رخت بربست که این امر بلاشک در آیندهای نزدیک کشورمان را با افزایش بیماریهایی از جمله پوکی استخوان روبهرو خواهد کرد.
سرانه تولید شیرخام در کشور
با استناد به گزارش مرکز آمار ایران، کل تولید شیر کشور در سال ۹۵ حدود هفت میلیون و ۶۰۰ هزار تن بود. در سال ۹۸ هم کل تولید شیر گاو اعم از صنعتی و سنتی هفت میلیون و ۸۰۰ هزار تن اندازهگیری شده و با اضافه شدن سهم ۱۰ درصدی تولید سایر دامها حداکثر تولید شیر کشور حدود هشت میلیون و ۶۰۰ هزار تن است.
همچنین میزان تولید شیر در کشور از سال 1367 الی 1397 حاکی از افزایش 6,4 میلیون تن این محصول است به طوری که طی این سالها تولید همواره افزایش یافته است با این حال در سال1387 کاهش تولید بهدلیل خشکسالی و سرمای شدید بود به گونهای که میزان تولید شیر با کاهش 568 هزار تنی مواجه شد.
مجموع کل تولید شیر گاو اعم از صنعتی و سنتی بیش از ۹۰ درصد تولید شیر کشور را تشکیل میدهد، بنابراین با توجه به جمعیت ۸۳ میلیون نفری کشور سرانه تولید شیرخام حدود ۱۰۳ کیلو گرم است.
آمارها نشان میدهد هندوستان با 187 میلیون تن بیشترین تولید شیر در جهان را از آن خود کرده و پس از آن امریکا با 100 میلیون تن قرار دارند.
سرانه مصرف لبنیات در کشور
سرانه مصرف لبنیات در کشور براساس جمعیت آن کشور و جمعبندی چهار آیتم تولید، صادرات، واردات و انبارداری محاسبه میشود با این حال مصرف لبنیات در کشورمان طی سالهای اخیر با کاهش محسوسی روبهرو بوده است به طوری که این میزان فرسنگها با متوسط سرانه مصرف جهانی لبنیات و حتی قانون برنامه ششم توسعه فاصله دارد.
در این خصوص اظهار نظرهای متفاوتی میشود به طوری که احسان ظفری، مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای لبنی میگوید سرانه کنونی مصرف کمتر از ۵۰ کیلو لبنیات است.
با این حال به نظر میرسد عدد و میزان واقعی مصرف سرانه شیر و لبنیات در کشورمان بین 50 تا 70 کیلوگرم باشد؛ به طوری که دکتر زهرا عبداللهی، مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت به ایران گفت: براساس آخرین آمارهای وزارت بهداشت هر ایرانی روزانه 190 گرم لبنیات در روز مصرف میکند که اگر این آمار را سالانه محاسبه کنیم سرانه سالانه مصرف لبنیات در کشورمان نزدیک به 70 کیلوگرم است.
وی افزود: این آمار پایین ناشی از عدم فرهنگسازی در کشور است به طوری که بزرگسالان عادت به مصرف شیر ندارند، از طرف دیگر از دهه 90 به بعد افزایش قیمت لبنیات در کشور سبب کاهش مصرف در کشور شد.
مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با اشاره به کاهش شدید مصرف شیر طی سالیان اخیر گفت: شیوع بیماری کرونا و افزایش قیمت لبنیات در دو سال اخیر سبب شد که 30 درصد از مصرف شیر در کشور کاسته شود، با وجود این با توجه به افزایش قیمت 50 تا 60 درصدی شیر در سال جاری انتظار میرود مصرف شیر با کاهش بیشتری روبهرو شود.
دکتر عبداللهی تصریح کرد: بهصورت کلی مصرف شیر، ماست و پنیر حالا دیگر از سفره دهکهای پایین جامعه حذف شده است که این امر سبب کوتاه قدی، کمبود کلسیم، کمخونی و سوء تغذیه کودکان در بین مردم جامعه خواهد شد.
در همین خصوص همچنین دکتر وحید مفید، رئیس مرکز رشد و نوآوری انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور در گفتوگو با «ایران» گفت: عدد دقیقی درخصوص سرانه مصرف لبنیات در کشور وجود ندارد.
وی افزود: در حال حاضر برخیها آمار تولید لبنیات را بر میزان جمعیت کشور تقسیم میکنند و عدد حاصله را بهعنوان سرانه مصرف لبنیات در کشور در نظر میگیرند با این حال خود این آمار تولید لبنیات در کشور نیز دقیق نیست، از طرف دیگر میزان صادرات و ضایعات لبنیات در آن دیده نمیشود.
رئیس مرکز رشد و نوآوری انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور اظهار کرد: افزایش قیمت لبنیات در طول سالیان گذشته و عدم فرهنگسازی در کشور سبب کاهش شدید مصرف لبنیات در کشور شده است.
چرا مصرف لبنیات در کشور کاهش یافته است؟
مصرف لبنیات در کشورمان طی سالهای گذشته با کاهش محسوسی روبهرو بوده است به طوری که طی 8 سال گذشته بهدلیل فشارهای شدید اقتصادی متحمل شده بر مردم و کوچک شدن سفره آنان، هیچ یک از ذینفعان بخصوص نهادهای حاکمیتی و سیاستگذار سلامت کشور برنامهای برای حمایت از سفره و سلامت مردم در این بخش ندارند.
حذف شیر مدارس
چند سالی هست که دولت توزیع شیر را در بین دانشآموزان مدارس متوقف کرده، این در حالی است که شیر یکی از ارزشمندترین محصولات برای افزایش حافظه فرد و رشد قد آن محسوب میشود؛ این در حالی است که برخی از دانشآموزان مناطق محروم و اقشار ضعیف و متوسط جامعه توانایی خرید محصولات لبنی را طی 8 سال گذشته از دست داده بودند به همین دلیل دانشآموزان این اقشار چشم به توزیع و مصرف این محصولات در مدارس دوخته بودند.
پوکی استخوان و بیماریهای مرتبط با عدم مصرف لبنیات
آنچه مسئولان وزارت بهداشت بارها و بارها بر آن تأکید میورزند این است که کاهش مصرف شیر و لبنیات در کشور باعث به خطر افتادن بهداشت و سلامت فرد میشود به طوری که آنها بروز بیماریهایی از جمله پوکی استخوان را در افرادی که لبنیات کمتری مصرف میکنند، محتمل میدانند.
این در حالی است که پرواضح است هر گونه افزایش قیمتی در نرخ شیر خام بسان سالهای گذشته باعث کاهش مصرف این محصول ارزشمند میشود.
مصرف لبنیات در کشورهای دیگر و میانگین جهانی
آمارها نشان میدهد به طور میانگین مصرف سرانه[سالانه] جهانی شیر ۱۵۰کیلوگرم و حتی در برخی کشورهای اروپایی این میزان مصرف، برای هر نفر فراتر از ۳۰۰کیلوگرم است به طوری که مردم کشور هلند سالانه ۵۲۰کیلوگرم سرانه مصرف شیر و لبنیات دارند، در حالی که طبق گزارش سازمان خوار و بار و کشاورزی ملل متحد (فائو) استاندارد جهانی سرانه مصرف شیر و لبنیات برای هر فرد باید ۳۰۰ کیلوگرم در سال باشد که ایران از این استاندارد بسیار عقب است.
افزایش قیمت شیر و کمبود نهادههای دامی، قیمت فعلی شیر در بازار
هماکنون قیمت هر کیلوگرم شیرخام در دامداری ۶ هزار و ۴۰۰ تا ۶ هزار و ۶۰۰ تومان است که با احتساب ۲۵۰ تا ۳۰۰ تومان هزینه حمل، هر کیلو شیر با نرخ ۶ هزار و ۷۰۰ تا ۶ هزار و ۸۰۰ تومان تحویل کارخانه داده میشود. با این حال در صورت تغییر شیوه تخصیص ارز، قیمت هر کیلو شیرخام از مرز ۱۰ هزار تومان نیز بالاتر خواهد رفت که این امر باعث کاهش سرانه مصرف خواهد شد به همین دلیل لازم است همه جوانب امر بررسی شده و راهکارهای جبرانی مناسبی برای آن در نظر گرفته شود تا سرانه مصرف این محصول ارزشمند کاهش پیدا نکند.
راهکارهای افزایش مصرف سرانه لبنیات در کشور
عمده تولیدکنندگان و دستاندرکاران صنعت لبنیات عمده تلاش خود را روی تولید محصولات لبنی گذاشته و دغدغهای برای افزایش سرانه مصرف لبنیات در کشور ندارند به طوری که طی سال گذشته میزان تولید شیر در کشور با افزایش قابل توجهی روبهرو شده اما کشورمان در زمینه مصرف هر سال با کاهش روبهرو بوده است.
عمده کارشناسان حوزه لبنیات معتقدند که ورود دولت در پرداخت یارانه تنها راهکار افزایش سرانه مصرف است.
در همین خصوص محمدرضا بنیطبا، سخنگوی انجمن لبنی به ایران گفت: چهار راهکار برای افزایش مصرف سرانه لبنیات در کشور وجود دارد که راهکار اول همان اجرای طرح کارت الکترونیکی برای خانوار است، علاوه بر این نباید اجازه بدهیم در جمعیت نوجوانان و کودکان بویژه در استانهای محروم کاهش مصرف سرانه اتفاق بیفتد به همین جهت اجرای طرح شیر رایگان مدارس دومین راهکاری است که پیشنهاد میشود. بنی طبا راهکار سوم را تسهیل عرضه مستقیم محصولات لبنی برای تولیدکنندگان عنوان کرد و گفت: دولت باید تدبیری بیندیشد که تولیدکنندگان بتوانند محصولات لبنی را مستقیماً به مردم عرضه کنند چرا که ۳۰ درصد قیمت محصولات لبنی مربوط به شبکه پخش و خردهفروشی است و اگر عرضه به شکل مستقیم انجام شود این درصد از قیمت لبنیات کم خواهد شد بهعنوان مثال دولت میتواند در میادین میوه و تره بار مکانی را در اختیار تولیدکننده قرار دهد تا محصولات خود را آنجا به مردم عرضه کنند. وی راهکار پایانی افزایش سرانه مصرف لبنیات در کشور را فرهنگسازی عنوان کرد.
گندمهای وارداتی آلوده نیستند
سازمان ملی استاندارد طی اطلاعیهای تأکید کرد که براساس نتایج نمونهبرداری و آزمایشها، کیفیت گندم وارداتی مورد تأیید است و هیچ گونه مغایرتی از لحاظ باقیمانده سرب غیرمجاز در این محموله دیده نشده است.
سازمان ملی استاندارد طی اطلاعیهای اعلام کرده که «در خصوص واردات گندم آلوده به سرب خارج از بیشینه حد مجاز استاندارد به اطلاع عموم میرساند، هیچ گونه مغایرتی از لحاظ باقیمانده سرب غیرمجاز در این محموله دیده نشده است.»در این اطلاعیه تأکید شده که بر اساس نتایج نمونهبرداری و آزمایشها، کیفیت گندم وارداتی مورد تأیید است و هیچ گونه مغایرتی از لحاظ باقیمانده سرب غیرمجاز در این محموله دیده نشده است.همچنین در این اطلاعیه خاطرنشان شده که براساس تبصره ۲ ماده ۱۴ قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد، کیفیت مواد و کالاهای وارداتی بر حسب ضرورت و اولویت و توجه به مسائل سلامت، ایمنی، بهداشتی، زیستمحیطی و اقتصادی باید با استانداردهای ملی یا استانداردهای معتبر و ضوابط فنی مورد قبول سازمان ملی استاندارد منطبق باشد.در ۹ ماهه امسال، بیش از پنج میلیون تن واردات گندم صورت گرفته که سهم روسیه با ۱.۹ میلیون تن بیش از ۳۷ درصد است.
رشد 22 درصدی کشت گندم در مزارع کشور
شرکت بازرگانی دولتی ایران اعلام کرد که کشت گندم در کشور، از آغاز سال جاری تاکنون به ۵ میلیون و ۷۱۲ هزار هکتار رسیده است. در همین زمان میزان بارش نسبت به سال گذشته رشد ۲۲.۲ درصدی داشته است.
به گزارش شرکت بازرگانی دولتی ایران، تاکنون با این مقدار کشت ۹۵درصد برنامه کشاورزی گندم در بخش کاشت در کشور محقق شده است.
برنامهریزی شده است تا ۶ میلیون هکتار از اراضی کشور به کاشت گندم دیم و آبی اختصاص یابد که تا پنجم بهمن، ۹۵ درصد برنامه آبی و دیم عملیاتی شده است.بر این اساس، نسبت به سال گذشته در همین زمان ۵ درصد کمتر از سال گذشته گندم زیر کشت رفته که امید است با توجه به سازوکارهای طراحی شده تشویقی برای گندمکاران این میزان به مقدار سال گذشته برسد.از ۵.۷ میلیون تن گندم کشت شده تاکنون حدود ۱.۹ میلیون تن به گندم آبی و ۳.۸ میلیون تن گندم دیم در کشور اختصاص داده شده است.
آنچه که در خصوص گندمهای دیم اهمیت دارد، میزان بارشها است که تاکنون بیش از ۹۸ میلیمتر بوده که نسبت به زمان بلندمدت (۵ ساله) ۱.۳ درصد و نسبت به سال گذشته میزان بارشها ۲۲.۲ درصد افزایش دارد.
واریز سود سهام عدالت تا پایان سال
معاون امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: بر اساس پیگیری کارگروه سهام عدالت، سود سهام عدالت مربوط به عملکرد سال 99 تا پایان سالجاری برای مشمولان سهام عدالت پرداخت میشود.مهدی مسکنی گفت: کارگروهی برای سهام عدالت تشکیل شده که ما هم عضو هستیم، در کارگروه سهام عدالت قرار بر این شد، شیوه دریافت سود و تقسیم سود سهام عدالت بررسی شود تا مشخص شود این سود چگونه به حساب سهامداران عدالت واریز شود.وی در گفتوگو با فارس، در مورد اینکه آیا سود عملکرد شرکتهای سهام عدالت برای سال99 تا پایان سال 1400 پرداخت میشود، بیان داشت: طبق قانون باید تا قبل از پایان سال سود سهام عدالت مربوط به عملکرد سال گذشته بین سهامداران توزیع شود. ما هم مطالبهگر هستیم و این سود باید از شرکتهای سرمایهپذیر وصول و به روش متمرکز بین سهامداران عدالت توزیع شود.
نیاز ۱۶۰ میلیارد دلاری صنعت نفت ایران برای توسعه
مدیرعامل شرکت ملی نفت با اشاره به نیاز ۱۶۰ میلیارد دلاری صنعت نفت برای طرحهای توسعهای گفت: اگر صنعت نفت و بازار سرمایه کشور کنار هم قرار گیرند، میتوانند جهش سرمایهگذاری را رقم بزنند.محسن خجستهمهر، با تأکید بر تأثیر بسزای اقتصاد نفت و گاز بر اقتصاد کشور اظهار کرد: چالش پیشروی این بخش از اقتصاد کشور این است که از ابتدای بهرهبرداری از ذخایر نفت خام و گاز طبیعی از پیش از پیروزی انقلاب اسلامی و پس از آن استفاده مطلوبی از سرمایههای به دست آمده نشده است.
خجستهمهر تصریح کرد: با وجود استحصال این همه منابع، بجز بحث صادرات نفت خام و میعانات گازی و درآمدهای حاصل از آن برای مصارف داخلی، چه استفاده دیگری از منابع خدادادی شده است و برای این موضوع بانکها، پیمانکاران و بخش خصوصی چه نقشی داشتهاند؟
وی افزود: اگرچه در دو دهه اخیر تحولات خیرهکنندهای در این زمینه داشتهایم و ما در کل رضایت داریم، اما قانع نشدهایم و حالا فرصتی مغتنم وجود دارد و زمینه قانونی و شناخت بیشتری نسبت به طرحهای نفت و گاز برای سرمایهگذاری ایجاد شده است.
معاون وزیر نفت ضمن اشاره به کاهش در تولید ناخالص داخلی بیان کرد: شرایط اقتصادی کشور، اقتصاد نفت را هم تحت تأثیر قرار داده و این در حالی است که بهرهوری سرمایهگذاری در نفت بسیار بالاست.خجستهمهر نبود جذابیت برای سرمایهگذاری در صنعت نفت را از دلایل این شرایط برشمرد و گفت: هر چقدر برای جذاب کردن طرحهایمان ناموفق باشیم، بههمان اندازه در جذب سرمایه ناموفق بودهایم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به نیاز صنعت نفت به ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری، گفت: اگر بخواهیم تولید نفت خام را به ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز برسانیم تقریباً به ۹۰ میلیارد دلار منابع مالی نیاز داریم و اگر بخواهیم ظرفیت تولید روزانه گاز را از یک میلیارد مترمکعب به یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون متر مکعب متناسب با نیاز کشور تا سال ۱۴۰۴ برسانیم، باید ۷۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری کنیم.